-
Το πραγμα που βλεπω ειναι οτι πολλοι αντιμετωπιζουν με δισταγμο τον κινδυνο της μηχανης. Και το εννοω με καλο τροπο. Παντα λεω οδηγαω την μηχανη με φοβο. Παντα μπορει κατι να συμβει αλλα ποτε δεν ξερει κανεις. Οσο και να προσεχω. Επισης πριν 3 μηνες ειχα το δευτερο ατυχημα με την μηχανη. Η κοπελια με το χοντα ακκορντ αλλαξε λωριδα και με πηρε σβαρνα. Πηγαινα με περιπου 50 χλμ . Ευτυχως φορουσα τα ρουχα που επρεπε απο την κορφη στα νυχια. οποτε το κρανος εγινε αλοιφη και ποναγα για καμμια βδομαδα παντου. Αμα θετε να δημοσευσω φωτο του κρανους για να βλεπουν οι μη φορωντες ( )
Νικος
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο όποια κι αν είναι τα οφέλη και η αίσθηση που αποκομίζεις...
Με αυτή την λογική δεν αξίζει να ρισκάρεις την ζωή σου με το να βγείς απο το σπίτι σου καν και κατ'επέκταση δεν αξίζει να κάνεις τίποτα.
Ακόμα και με ηλεκτροπληξία απο τη καφτιέρα μπορείς να σκωτοθείς, θα σου πρότεινα να πέσεις σε τεχνητό κόμμα και να παραμείνεις ασφαλής μέχρι να καταλήξεις
Υπάρχουν ρίσκα που αξίζει να 'πάρεις' και ρίσκα που δεν αξίζει να πάρεις και η οδήγηση μοτοσυκλέτας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Επίσης, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις ως προς το πόσο ρισκάρεις και σε καμία περίπτωση το ρίσκο δεν είναι το ίδιο όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα και όταν απλά βγαίνεις απ'το σπίτι σου, όπως πιστεύεις...
Τέλος, σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων οδηγώντας μοτοσυκλέτα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάθεις ατύχημα και σε καμία περίπτωση όσες πιθανότητες υπάρχουν να πάθεις ηλεκτροπληξία απ'την καφτιέρα(?).
Εξ'άλλου η πλειοψηφία όσων οδηγούν μηχανή παραδέχονται πως η οδήγηση μοτοσυκλέτας εμπεριέχει πάρα πολλούς κινδύνους!Για την ακρίβεια σκεφτόμουν να πέσω σε 'τεχνητή τελεία'...
-
Εσύ βάλε λοιπον μόνος σου το όριο του ρίσκου, αυτό που ήθελα να τονίσω είναι πως το όριο αυτό είναι συμβατικό.
Το αυτοκίνητο που οδηγάς δεν είναι απικύνδυνο? Γιατί δεν προτιμάς τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στατιστικά είναι πολλές φορές πιο ασφαλή? Αξίζει να ρισκάρεις την ζωή σου?
Πρόσεξε πως το παράδειγμά μου δεν έχει καμία ποιοτική διαφορά απο το δικό σου με την μοτοσυκλέτα.
Αυτό που εσύ θεωρείς ανεπίτρεπτο ρίσκο δεν είναι εξίσου επικύνδυνο για όλους και δεν είναι εξίσου ανεπίτρεπτο για όλους. Ρίσκο υπάρχει φυσικά αλλα και πού δεν υπάρχει?
Μετά απο τα παραπάνω μπορείς να υποπέσεις σε 'τεχνητή απόστροφο'
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Εσύ βάλε λοιπον μόνος σου το όριο του ρίσκου, αυτό που ήθελα να τονίσω είναι πως το όριο αυτό είναι συμβατικό.Το αυτοκίνητο που οδηγάς δεν είναι απικύνδυνο? Γιατί δεν προτιμάς τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στατιστικά είναι πολλές φορές πιο ασφαλή? Αξίζει να ρισκάρεις την ζωή σου?
Πρόσεξε πως το παράδειγμά μου δεν έχει καμία ποιοτική διαφορά απο το δικό σου με την μοτοσυκλέτα.
Αυτό που εσύ θεωρείς ανεπίτρεπτο ρίσκο δεν είναι εξίσου επικύνδυνο για όλους και δεν είναι εξίσου ανεπίτρεπτο για όλους. Ρίσκο υπάρχει φυσικά αλλα και πού δεν υπάρχει?
Μετά απο τα παραπάνω μπορείς να υποπέσεις σε 'τεχνητή απόστροφο'
Αν το αυτοκίνητο που οδηγώ είναι επικίνδυνο; Όχι!
Αν η οδήγηση αυτοκινήτου γενικά είναι επικίνδυνη; Ναι!
Σίγουρα όμως είναι απείρως πιο ακίνδυνη από την οδήγηση μοτοσυκλέτας και σίγουρα αξίζει να 'ρισκάρεις' τη ζωή σου για να έχεις τις ευκολίες, την ταχύτητα, την ελευθερία, την άνεση και την ευχαρίστηση που σου προσφέρει το αυτοκίνητό σου. Τότε, ναι, αξίζει αυτό το(ελάχιστο κατά τη γνώμη μου) ρίσκο!
Όσον αφορά στο κάτα πόσο τα ΜΜΜ είναι ασφαλέστερα θα μου επιτρέψεις να έχω τις αμφιβολίες μου.Πάντως σε τεχνητό κώμα! δεν έχω σκοπό να πέσω...
-
Θεωρώ το μηχανάκι αναντικατάστατο για την κίνηση στην πόλη ιδίως όταν έχει καλό καιρό χειμώνα ή καλοκαίρι. Δεν είχα ποτέ ούτε έχω οδηγήσει μηχανή πολλών κυβικών για να έχω γνώμη τεκμηριωμένη. Τα μικρά κυβικά με την ευελιξία και την οικονομία τους γίνονται πραγματικό εργαλείο. Για μετακινήσεις εκτός των τειχών προτιμώ το αυτοκίνητο.
-
Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι απάντησα σε αυτό το θέμα, αλλά η απάντησή μου χάθηκε...
Τέλος πάντων, ας το ξαναγράψω...
Ο φίλος μου ο Δημήτρης έχει ένα Subaru Impreza WRX και μια Yamaha TDM 900 (η δεύτερή του, η πρώτη ήταν 850). Με την παραμικρή υποψία λιακάδας, το scooby παραμένει στο γκαράζ.
Εγώ βέβαια διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τη χρήση της μηχανής (κυρίως από θέμα ασφάλειας), ειδικά στους γεμάτους παγίδες ελληνικούς δρόμους. Ισως αυτό να οφείλεται στο ότι ποτέ δεν έμαθα να οδηγώ μηχανή.
Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να δω ποια θα ήταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σε κάποιο forum για μηχανές.
-
Αν όσοι ασχολούνται μονο με τα αυτοκίνητα είναι μια φορά κολημένοι όσοι ασχολούνται με τις μοτοσυκλέτες είναι 1000. Γενικά απ'οσο έχω παρατηρήσει το κοινό της μοτοσυκλέτας είναι βαθύτατα συντηρητικό.
Τουλάχιστον βλέπω πως εδώ οι περισσότεροι (αν και με μικρή διαφορά) ψήφισαν και τα δύο, κατα τη γνώμη μου η ορθότερη επιλογή για ενα κοινό που ενδιαφέρεται για τα οχήματα σαν τεχνολογία και σαν τρόπο ζωής.
-
Ένα σχόλιο για το πόσο επικίνδυνες είναι οι μοτοσικλέτες:
Έχω αρκετούς γνωστούς (συνειδητοποιημένους) μοτοσικλετιστές και κανείς τους δεν έχει πάθει σοβαρό ατύχημα πέρα από μικροπτώσεις με αστείες ταχύτητες εξαιτίας ολισθηρού οδοστρώματος σε συνδυασμό με δική τους αφηρημάδα. Σε συζητήσεις μαζί τους για την επικινδυνότητα της οδήγησης μοτό μου επεσήμαναν τα εξής:
-
Ο μέσος αναβάτης είναι πολύ πιο 'γνώστης' του αντικειμένου από ένα μέσο οδηγό αυτοκινήτου. Ξέρει πολύ καλύτερα τη συμπεριφορά του οχήματός του και είναι πολύ πιο εξασκημένος στο να αναγνωρίζει έγκαιρα τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο.
-
Η μοτό είναι πολύ πιο ευέλικτη, με (πολύ) καλύτερες επιδόσεις και φρένα από ένα μέσο αυτοκίνητο, οπότε έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξεγλιστρήσει και να αποφύγει το ατύχημα όταν αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη.
-
Με σωστή ενδυμασία (κράνος, φόρμα, μπότες, γάντια) είναι πολύ δύσκολο να τραυματιστείς σοβαρά από πτώση (ένα απλό κάταγμα δεν θεωρείται σοβαρός τραυματισμός για μοτοσικλετιστή), και αν το ατύχημα είναι τόσο σοβαρό ώστε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό πιθανότατα και ένα αυτοκίνητο δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα να προστατεύσει τους επιβάτες του στο ίδιο ατύχημα.
Συμπέρασμα: Ναι μεν η μοτό είναι πιο επικίνδυνη ατό το αυτοκίνητο αλλά για τους αναβάτες υπάρχουν μηχανισμοί που αντισταθμίζουν τον έξτρα κίνδυνο και την κάνουν σχεδόν εξ'ίσου ασφαλή. Αρκεί να έχουν την αντίστοιχη (το μαντέψατε) οδηγική παιδεία.
-
-
Θα αναφέρω μια δυσάρεστη ιστορία:
Πήρανε τηλέφωνο μια θεία μου κάποτε και της είπαν πως σκοτώθηκε ο γιος της με μηχανή.
Πάει τρελαμένη στο νοσοκομείο και βλέπει πως ..είχε σκοτωθεί ένας πρώτος ξάδερφος του γιου της,που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο!
Το θέμα είναι πώς σκοτώθηκε..
Φύγανε με τον οδηγό από ένα βενζινάδικο,αλλά ξεχάσανε να σηκώσουν τη στέκα..
Φεύγουν με μεγάλη ταχύτητα από εκεί και,όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα,βρήκαν μια στροφή,η στέκα βρήκε κάτω και οι αναβάτες έπεσαν από τη μοτοσυκλέτα,που είχε αναπτύξει ταχύτητα 190 χλμ/ω.
Ο οδηγός -νομίζω- τραυματίστηκε,αλλά τη γλίτωσε.
Ο συνεπιβάτης,ο ανηψιός της θείας μου,παρόλο που είχε πολύ ακριβό κράνος και άλλα αξεσουάρ ασφαλείας,χτύπησε στο στήθος και κατέληξε..
Ο νεαρός αυτός είχε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας..Δε φτάσανε,όμως..Η ταχύτητα των 190 χιλιομέτρων ίσως δεν άφηνε περιθώρια..
Και με αυτοκίνητο η κατάληξη παρόμοια θα ήταν ίσως.
Ας αναφερθώ λίγο στην τακτική που ακολουθείται στο δρόμο από τους οδηγούς μηχανής.
Λίγοι μοτοσυκλετιστές σέβονται τα αυτοκίνητα την ώρα της κίνησής τους.
Όπου βρουν ανοικτό χώρο,χώνονται και αν δε βρουν,προσπαθούν να το δημιουργήσουν.Ανεβαίνουν και στα πεζοδρόμια,για να γλυτώσουν χρόνο.
Οι πεζοί;Δεν πειράζει,μπορούν να περιμένουν..
Τι είναι η μοτοσυκλέτα,όμως;Φτερό στον άνεμο..Μιλάνε τα στατιστικά από τα ατυχήματα.Παλικαράκια που θέλησαν να ξεφύγουν από τις καθημερινές σκοτούρες,ξέφυγαν για πάντα..Μερικοί λένε τους μοτοσυκλετιστές ετοιμοθάνατους..
Σαφώς η μηχανή προσφέρει μεγάλη ευελιξία κίνησης και συντόμευση των χρόνων άφιξης.Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός στη χρήση της.
Ο παρορμητικός με το αυτοκίνητο θα εκθέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο,αλλά πολλές φορές θα την πληρώσουν άλλοι..Ο παρορμητικός με τη μοτοσυκλέτα,συνήθως θα βλάψει τον εαυτό του..Οι επιταχύνσεις της μηχανής δε συγκρίνονται με του αυτοκινήτου.Μερικές φορές τα 0-100 καλύπτονται σε 2'.Ο οδηγός του αυτοκινήτου δε μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη διαφορά και πολλές φορές,θα κάνει το λάθος που θα εκθέσει τους αναβάτες της μηχανής σε κίνδυνο.
Κάποιες φορές που οδηγός αυτοκινήτου εγκαταλείπει,μετά από ατύχημα,χτυπημένους αναβάτες μηχανής και εξαφανίζεται,λένε κάποιοι 'καλά τους έκανε!Να μπει και φυλακή γι'αυτούς;'
Επειδή οι μηχανόβιοι έχουν τη ρετσινιά της επικίνδυνης οδήγησης,μερικοί θεωρούν δικαίωμά τους να εγκαταλείψουν θύματα τροχαίου,για να ξεφύγουν από τα τρεξίματα!
Είναι δεδομένο πως είναι εγκληματική τέτοια στάση,άσχετα με το εάν έφταιγε ο οδηγός της μηχανής για το ατύχημα.
Και κάτι άλλο..πολλές φορές πληρώνει ο συνοδηγός της μηχανής την απερισκεψία του οδηγού της.Ο τελευταίος μπορεί να συγκρατηθεί από το τιμόνι και να τη γλιτώσει,αλλά ο συνοδηγός θα πεταχτεί.. -
Ρε παιδιά, ψυχραιμία.
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Φύγανε με τον οδηγό από ένα βενζινάδικο,αλλά ξεχάσανε να σηκώσουν τη στέκα..Ο άλλος, στα λιμανάκια, μπήκε με περισσότερα από όσα τον 'έπαιρνε'.
Και κάτι άλλο..πολλές φορές πληρώνει ο συνοδηγός της μηχανής την απερισκεψία του οδηγού της.Ο τελευταίος μπορεί να συγκρατηθεί από το τιμόνι και να τη γλιτώσει,αλλά ο συνοδηγός θα πεταχτεί..
Μήπως και ο επιβάτης του αυτοκινήτου το ίδιο δεν πληρώνει;
Τελικά, όποιος θέλει καβαλάει μηχανή, πετάει με παραπέντε η από γέφυρα δεμένος με σχοινί, βουτάει με μια ανάσα στα 10 μέτρα, ξεκινάει να κατακτήσει το Έβερεστ, αγοράζει rally για να πάει αέρας, η mercedes για να νοιώθει ασφαλής. Λοιπόν; Η ερώτηση είναι τι μας αρέσει περισσότερο, η τι είναι πιό ασφαλές;
Πολύ 'πολιτικά ορθό' πάει να γίνει το θέμα και για αναθεωρήστε, γιατί μας βλέπω το καλοκαίρι στη θάλασσα με σωσίβιο και με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα αποφυγής συγκρούσεων στα αυτοκίνητα (και να παρακαλούμε μάλιστα να μας τα βάλουν).Αμα θετε να δημοσευσω φωτο του κρανους για να βλεπουν οι μη φορωντες
Θέμε, θέμε.
-
και τα δυο απαραιτητα για μενα τουλαχιστον......... ομως πλεον η μηχανη ειναι αποκλειστικα για τις αναγκες της γρηγορης μετακινησης μου μεσα στην μεγαλουπολη για επαγγελματικους κυριως λογους.
-
Αγόρασα μηχανή (παπί) το 1991, από ανάγκη μετακίνησης (δεν έφταναν τα χρήματα για αυτοκίνητο). Μέχρι τότε, ήμουν μόνο φίλος του αυτοκινήτου, δεν ανέβαινα σε μηχανές, και, φυσικά, διάβαζα 4Τ. Όταν μετά από περίπου ένα χρόνο πήρα ένα on-off 200cc, και έκανα ένα ταξίδι μέχρι την Λευκάδα, αγάπησα τις μηχανές όσο λίγα πράγματα. Δεν είναι μόνο η αίσθηση της ελευθερίας, αλλά αυτή η αίσθηση της αμεσότητας στην επαφή του αναβάτη με την φύση (καμμία σχέση με cabrio), η οποία κάνει την διαδρομή να αξίζει περισότερο από τον προορισμό. Μετά από μία διακοπή χρήσης της μηχανής από το 1999 μέχρι τον Μάϊο του 2004, ξαναοδηγώ ένα on-off, με 99% χρήση του κράνους, προσπάθεια για σεβασμό στους άλλους χρήστες των δρόμων, μέγιστη προσοχή (κατά το δυνατόν) στα θέματα της ενεργητικής μου ασφάλειας, και τέλος, αυτογνωσία στις οδηγικές ικανότητές μου. Δεν είμαι Βαλεντίνο Ρόσι, ούτε μπορώ να οδηγήσω μοτοσυκλέτα πραγματικά γρήγορα, αλλά μπορώ να ευχαριστηθώ σε υπερθετικό βαθμό από την χρήση της.
Εξακολουθώ, όμως να ευχαριστιέμαι την γρήγορη οδήγηση με το αυτοκίνητο μου, πάντα μέσα στα ασφαλή (κατά την γνώμη μου) όρια. Με το αυτοκίνητό μπορώ να ψάξω να βρώ τα όριά του (στις στροφές και όχι στην ευθεία), και να ευχαριστηθώ όταν θα καταλάβω την παραμικρή αποσταθεροποίηση της ουράς, την διαφορά που μου δίνουν τα καινούργια αμορτισέρ-ελατήρια, τι ακριβώς κέρδισα με τα ελαφρύτερα λάστιχα που έβαλα (σε συνδυασμό με τις ζάντες αλουμινίου), και άλλα που κάνουν την σχέση οδηγού-αυτοκινήτου περισότερο αλληλεπιδραστική (interactive). -
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
οποτε το κρανος εγινε αλοιφη και ποναγα για καμμια βδομαδα παντου. Αμα θετε να δημοσευσω φωτο του κρανους για να βλεπουν οι μη φορωντες ( )Ακόμα δεν την έβαλες;; τρέχα!!!
Εγώ ψήφισα την τρίτη επιλογή. Φυσικά η μηχανή είναι η πρώτη επιλογή αλλά υπάρχουν περιπτώσεις (πολλή βροχή, ανάγκη μετακίνησης >2 ανθρώπων κλπ) όπου απλά η χρήση αυτοκινήτου είναι μονόδρομος.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
οποτε το κρανος εγινε αλοιφη και ποναγα για καμμια βδομαδα παντου. Αμα θετε να δημοσευσω φωτο του κρανους για να βλεπουν οι μη φορωντες ( )
Ακόμα δεν την έβαλες;; τρέχα!!!
Εγώ ψήφισα την τρίτη επιλογή. Φυσικά η μηχανή είναι η πρώτη επιλογή αλλά υπάρχουν περιπτώσεις (πολλή βροχή, ανάγκη μετακίνησης >2 ανθρώπων κλπ) όπου απλά η χρήση αυτοκινήτου είναι μονόδρομος.
Δυστυχως η ασφαλεια της κοπελιας που με πηρε σβαρνα μου αγορασε καινουργιο κρανος και μου πηρε το παλιο πισω.
Οποτε και να ηθελα δεν το εχω πλεον.Νικος
-
Πρωτα απ ολα καλως σας βρηκα
Ειμαι κατοχος και αυτοκινητου και μηχανης και μου αρεσουν και τα 2 αλλα η μεγαλη μου αγαπη ειναι το αμαξι. Κατοικος ομως στη μεγαλουπολη δεν ειναι πλεον να κυκλοφορεις με αυτο γιατι πρωτα απ ολα το κουραζεις αδικα και δεν το ετχαριστιεσαι. Ασε που πρεπει να το αφηνεις εξω με αποτελεσμα να μην ξερεις τι ζημιες θα αντιμετωπισεις μετα στην τρελα της καθημερινοτητας.
Οποτε εχω ριθμισει το θεμα ως εξεις...
Αμαξακι για εκδρομες εκτος Αθηνας και για νυχτερινες βολτες σε ωρες που ξερω οτι εχει οσο γινεται λιγοτερη κινηση.
Μηχανη street για βολτες επισης βραδακι και καμια βολτα για καφε σε κανα κοντα στην αθηνα προαστιο καλοκαιρακι παντα!
Μηχανη cross για μεσα στην πολη και καθημερινη μετακινηση!
Αυτοκίνητο ή μηχανή;