-
Α, το ΄γραψε κάποια εφημερίδα. Εντάξει, τότε, πιστεύω.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Α, το ΄γραψε κάποια εφημερίδα. Εντάξει, τότε, πιστεύω.Όχι μόνο μία... Αρκετές.
-
Τώρα, πιστεύω ακόμα περισσότερο.
-
Το να πιστεύεις είναι δικαίωμά σου (ή και πρόβλημά σου). Εγώ, ως Έλληνας, προτιμώ να βλέπω, να ακούω, να διαβάζω, να σκέπτομαι και να συμπεραίνω, οπότε και εκφέρω τη δική μου γνώμη.
-
Η ανακυκλωση οικοδομικου υλικου γινοταν για καθαρα,οικονομικους λογους,η επεξεργασια του μαρμαρου σταματησε καποια στιγμη αγνωστη στους μελετητες κατα τη μεσα βυζαντινη περιοδο,βεβαια λογο της καλλιτεχνικης αξιας ορισμενων μελων,αυτα επαναχρησιμοποιουνταν αρκετες φορες.
Το οτι στην αρχαιοτητα δεν εμφανιζεται μαζικη επαναχρηση υλικων σε ναους οφειλεται στην διαφορετικη οπτικη και διαφορετικη αντιμετωπιση της οικοδομικης σε σχεση με τους βυζαντινους.
Το αυτοτελες και η εσωτερικες αναλογιες των μελων ηταν ποιο σημαντικες στη κλασικη εποχη,σε σχεση με τη συνολικη εντυπωση τη γραφικοτητα και την ανθρωπινη κλιμακα των βυζαντινων ναων.
Πολυ απλα η ποικιλια ρυθμων σε ενα κτισμα ηταν αδιαφορη σχεδον για τους βυζαντινους σε σχεση με την πολυτελεια και το χειρισμο του εσωτερικου.
Καλως η κακως το θεμα της αποδομησης των αρχαιων ναων εχει να κανει με οικονομικους και καλλιτεχνικους παραγοντες κι οχι με θρησκευτικα ή πολιτικα-εθνικιστικα κριτιρια. Μην ξεχναμε οτι μετα τη παλλαιοχριστιανικη περιοδο ηοικονομικη και δημογραφικη κατασταση των αρχαιων πολεων χειροτερευε σημαντικα,αυτο δεν επετρεπε ανεγερση πολυτελων οικοδομων και η χρηση σπολιων γενικευεται.
Τωρα η πηγη που ανεφερε ο ping of death ο κ. Ρασσιας μου ειναι αγνωστη αλλα προφανως δεν ειναι μηχανικος αρχαιολογος,εμπλεκει ιστορικα γεγονοτα και κανει μικτη καταγραφη ειδησεων ανθελληνικων χωρις καμια επιστημονικοτητα,δηλαδη πια η δομη σκεψης του κυριου Ρασσια?
Που στοχευει η υποτιθεμενη επιστημονικη διατριβη, τι αναλυει,εκτος απο μια γενικευμενη ατμοσφαιρα αναφερει απο δολοπλοκιες καταστροφες,προβοκατορικη χρονολογηση (δηλαδη εμεις που λεμε μ.χ. ειμαστε ασχετοι?)μεχρι προσωπικες κρισεις ιστορικων προσωπων,π.χ. για τον Ιουστινιανο κλπ.
Το γιατι και το πως στη οικοδομικη αρκει(?) να αναλυσει- διαβασει εργα ελληνων και ξενων μελετητων στις βιβλοθηκες της αρχαιολογικης εταιριας,στην Αρχιτεκτονικη σχολη του ΕΜΠ,κι αν δει τη βιβλιογραφια και δε μεινει αφωνος ας παει να μιλησει και στον κ.Μανωλη Κορρε υπευθυνο αποκαταστασης των μνημειων Ακροπολεως Αθηνων.
Ε τοτε ας ξαναδιαβασει τον κυριο Ρασσια με αλλο ματι.Ακου εν συντομια 1000 χρονια ιστοριας,σαν το ανεκδοτο-διαλεξη'αποψε θα σας αναλυσουμε περιληπτικα τα μυστικα του Συμπαντος...'
Ας μεναμε σε ενα συγκεκριμενο θεμα,κι οχι να διαβαζω απο τη σταση του νικα μεχρι τις δολοπλοκιες του χ αυτοκρατορα,επειδη τελειως αντιεπιστημονικα παρουσιαζει-συσχετιζει(με απωτερο στοχο???) στο βιβλιο του ο κυριος Ρασσιας. -
........Χριστιανοί ασβεστοπαραγωγοί κατασκευάζουν ασβεστοκάμινους, δίπλα σε ελληνικούς ναούς.
ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΒΕΣΤΗΣ
Τα μάρμαρα, ασβέστης; Τη συνταγή, παρακαλώ.
Πιστευε κ μη, ΕΡΕΥΝΑ!
Δεν θα πάρουμε, ευχαριστούμε.
Θελω να πιστευω οτι μου κανεις πλακα!
Αν οχι, σου δινω μια δευτερη ευκαιρια-εργασια για το σπιτι να ξαναδιαβασεις, συγκεντρωμενος ομως αυτη τη φορα, οσες φορες χρειαστει τι γραφω κ τι απαντας κ να βρεις τα λαθη σου!
(απορω με την υπομονη μου... ) -
..... Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτήν την πρακτική με το τι κάνουν οι γεμάτοι 'αγάπη' ορθόδοξοι σήμερα (που, αντί για τα... 'σατανικά' ακροκέραμα βάζουν καρφιά, τα οποία ξεκοιλιάζουν τα πουλιά).
Έχεις, σίγουρα, παραδείγματα και χιλιάδες φωτογραφίες που αποδεικνύουν του λόγου σου το αληθές. Δείξε μας μερικά.
Α, το ΄γραψε κάποια εφημερίδα. Εντάξει, τότε, πιστεύω.
Τώρα, πιστεύω ακόμα περισσότερο.
Είναι γελοιότητα αυτή η ειρωνία διότι όντως εμφανίστηκε στις ειδήσεις θέμα ενός ναού όπου για να μην κουτσουλάνε το περιστέρια τον (του κώλου τα εννιάμερα) ναό (νεόδμητος, αποδεικνύοντας την υπερβολή και την ξεφτίλα της εκκλησσίας) έβαλαν καρφιά στις επάλξεις και τα περβάζια όπου μάλιστα είχαν πεθάνει και κάποια από αυτά!!!
Αυτά διότι ο οίκος του Θεού είναι πρώτα κοσμικό κέντρο και έπειτα ό.τι άλλο. -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Είναι γελοιότητα αυτή η ειρωνία διότι όντως εμφανίστηκε στις ειδήσεις θέμα ενός ναού όπου για να μην κουτσουλάνε το περιστέρια τον (του κώλου τα εννιάμερα) ναό (νεόδμητος, αποδεικνύοντας την υπερβολή και την ξεφτίλα της εκκλησσίας) έβαλαν καρφιά στις επάλξεις και τα περβάζια όπου μάλιστα είχαν πεθάνει και κάποια από αυτά!!!
Αυτά διότι ο οίκος του Θεού είναι πρώτα κοσμικό κέντρο και έπειτα ό.τι άλλο.O ναός μας πείραξε, όχι τα σπίτια που το κάνουν αυτό ? (Εμένα με πειράζουν εξίσου) Πόσα περιστέρια έχουν 'ξεκοιλιαστεί' από παλούκια σε ναούς και πόσα σε σπίτια ?
Σε άλλες δημοσιεύσεις τα περιστέρια έχουν χαρακτηριστεί (και δικαίως) 'αρουραίοι με φτερά' αλλά τώρα μας έπιασε η ευαισθησία για τα κακόμοιρα τα πτηνά -των οποίων ο αριθμός είναι, λόγω των σκουπιδιών του αστικού περιβάλλοντος, αφύσικα υψηλός.
Επιλεκτική ευαισθησία τα λέω αυτά.
-
Τρεια πουλακια κάθονταν πάνω στο γείσω και λαλούσαν.!!!!!!
Φιλε ping of death, γράφεις τόσες ώρες για ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ και όχι για το ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ τώρα αν πιστέυεις οτι ο ΙΕΡΕΑΣ μεταφέρει αυτουσιο το λόγο του ΘΕΟΥ, τότε τι να πω, αρχισε νεες έρευνες για τα λεγόμενα του ΔΙΑ και το ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Χρησιμοποιό έναν ορο στα γραφώμενά μου ΙΕΡΑΤΙΟ, καταλαβένεις τι θέλω να πώ?
Skullone, απαρχεις σύμπαντος οι ΘΕΟΙ, Ο ΘΕΟΣ, οπως θές να είναι ξεκινούσα πάντα απο ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Ξέρεις εσυ που είμαι, ποιος είμαι, που πάω.
Μάλλον όταν θεμελίωσαν το Ιερο των Δελφών θα τους άρεσε η τοποθεσία, θα το είχαν βγάλει και στη Χρυση Ευκαιρία η τσοπάνιδες τις περιοχής μάλλον.
Επιστρέφω στον ping of death, καλό είναι όμως να διάβασεις και την άλλη πλευρά, το τι διογμούς πέρασε και τους βασανισμούς. Να θυμειθεις και την Ρώμη και τους εκαντονταδες χιλιάδων Χριστιανων που χάθεικαν προς τερψη των ειδωλολατρων, να θυμειθεις οτι μέχρι τότε δεν είπηρχε Ελλαδα αλλα ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΡΩΜΆΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
Μπορεί να λυσμονείς τα αφιερόματα στον ΑΓΝΩΣΤΟ ΘΕΟ, ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ, θα λυσμωνεις μπορει και επίτιδες και τον ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ ΤΟΝ ΤΥΑΝΝΕΑ, θα λυσμωνεις φυσικα και τις αναφωρες για έναν ξένο ΧΡΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ, που ήρθε και δίδαξε.
Αν κρίνεις μια θρησκεια, ηλιακη, απο τα καμώματα ανθρώπων και όχι απο το λόγο που δείδαξαν οι Αποστολοι της, τοτε τα λόγια περιτεύουν.[/img] -
Ο χρήστης ping of death έγραψε:
Θελω να πιστευω οτι μου κανεις πλακα!
Αν οχι, σου δινω μια δευτερη ευκαιρια-εργασια για το σπιτι να ξαναδιαβασεις.......Ξαναγυρίζω στα θρανία, για να μάθω πώς από το μάρμαρο βγαίνει ασβέστης. Κάνα λινκ, κάποια βιβλιογραφία για βοήθεια;
..... Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτήν την πρακτική με το τι κάνουν οι γεμάτοι 'αγάπη' ορθόδοξοι σήμερα (που, αντί για τα... 'σατανικά' ακροκέραμα βάζουν καρφιά, τα οποία ξεκοιλιάζουν τα πουλιά).
Είναι γελοιότητα αυτή η ειρωνία διότι όντως εμφανίστηκε στις ειδήσεις θέμα **ενός ναού **όπου για να μην κουτσουλάνε το περιστέρια τον (του κώλου τα εννιάμερα) ναό (νεόδμητος, αποδεικνύοντας την υπερβολή και την ξεφτίλα της εκκλησσίας) έβαλαν καρφιά στις επάλξεις και τα περβάζια όπου μάλιστα είχαν πεθάνει και **κάποια από αυτά!!! **
Κατάλαβες, η πρέπει να το κάνω πιο λιανά; Και μακριά από μένα η ειρωνεία. Δεν ειρωνεύομαι κανέναν, αφού κανένα δε θεωρώ κατώτερό μου, αντίθετα μάλιστα. Σχολιάζω, απλά, τη χρήση ειδήσεων κατά το δοκούν. Αρκεί η TV, δεν χρειάζεται να γίνεται το ίδιο και στο φόρουμ. Νομίζω, δηλαδή.
-
Ξαναγυρίζω στα θρανία, για να μάθω πώς από το μάρμαρο βγαίνει ασβέστης. Κάνα λινκ, κάποια βιβλιογραφία για βοήθεια;Γιατί σου φαίνεται τόσο παράξενο? Αντί για ασβεστόλιθο χρησιμοποιούσαν μάρμαρο. Λογικά απο μάρμαρο βγαίνει περισσότερος ασβέστης, και επιπλέον τα μάρμαρα απο τους ναούς ήταν έτοιμες κομμένες πέτρες που δέν ήθελαν ιδιαίτερη προετοιμασία.
Ένα παραδοσιακό ασβεστοκάμινο: http://www.ateliersaintandre.net/en/pag ... ction.html
-
Φίλε dog80, όπως βλέπεις και στο link για το οποίο σε ευχαριστώ, χρειάζεται ασβεστολιθικό πέτρωμα, που 'μεταμορφώνεται' με τη φωτιά σε οξείδιο του ασβεστίου.
Μα καμία σχέση με το μάρμαρο, αυτό έλλειπε άλλωστε, να καίγεται το μάρμαρο (η η πέτρα) και να μεταμορφώνεται σε ασβέστη.edit: Το ότι αρχαίοι ναοί καταστράφηκαν για να γίνουν νέοι, θα έπρεπε κάποιος να είναι τυφλός για να μην το πιστεύει. Αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται διηνεκώς.
-
Φίλε dog80, όπως βλέπεις και στο link για το οποίο σε ευχαριστώ, χρειάζεται ασβεστολιθικό πέτρωμα, που 'μεταμορφώνεται' με τη φωτιά σε οξείδιο του ασβεστίου.
Μα καμία σχέση με το μάρμαρο, αυτό έλλειπε άλλωστε, να καίγεται το μάρμαρο (η η πέτρα) και να μεταμορφώνεται σε ασβέστη.Μα το μάρμαρο είναι ασβεστολιθικό πέτρωμα! Έχει την ίδια χημική σύνθεση.
Ασβεστόλιθος
ΜάρμαροΤο μάρμαρο καίγεται. Ένα μεγάλο κομάτι του Παρθενώνα έχει καταστραφεί απο φωτιά.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δεν το'ξερα ότι πρέπει να κρατάω και αρχείο απ'τις εφημερίδες για να τα τρίβω στη μάπα διαφόρων.Μωρε μπραβο επιχειρημα!!! Και ολες αυτες τις ........... (συμπληρωσε οποια λεξι σε εξυπηρετει) απο εφημεριδες τις ξεσηκωνεις ?
Αληθεια παντα ηθελα να σε ρωτησω. Τι σπουδαζεις ? -
Ο χρήστης ping of death έγραψε:
Ξερεις γιατι εξω μας λενε Greeks, ξερεις την ιστορια της λεξης Γραικος; Ή Ρωμιος; Σε τιμουν νομιζεις;
Τη Ρωμιοσυνη μην τη κλαις.Εκει που παει να σκυψει
με το σουγια στο κοκαλο,με το λουρι στο σβερκο.
Νατη,πετιεται αποξαρχης κι αντριευει και θεριευει
και καμακωνει το θεριο με το καμακι του ηλιου.Το'γραψε καποιος ασημος ποιητης.Γιαννη Ριτσο νομιζω τον λεγαν.
Δυστυχως η αξια του εθνικου μας ποιητη δεν μπορει να αναιρεσει την εδω κ πολλους αιωνες υποτιμητικη εννοια της λεξης...
** Bουλγαροι κι Αρβανιτες και Σερβοι και Ρωμιοι,
για την ελευθερια να ζωσουμε σπαθι! **
Ρηγας Φεραιος.Επειδη εχω στη φαρετρα μου και αλλους,δεν μας λες και συ κανεναν Ελληνα που να συνηγορει με τις αποψεις σου ?
-
Bουλγαροι κι Αρβανιτες και Σερβοι και Ρωμιοι,
για την ελευθερια να ζωσουμε σπαθι!
Ρηγας Φεραιος.ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΑΑΑΑΑΑΑ.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Ξερεις γιατι εξω μας λενε Greeks, ξερεις την ιστορια της λεξης Γραικος; Ή Ρωμιος; Σε τιμουν νομιζεις;
Τη Ρωμιοσυνη μην τη κλαις.Εκει που παει να σκυψει
με το σουγια στο κοκαλο,με το λουρι στο σβερκο.
Νατη,πετιεται αποξαρχης κι αντριευει και θεριευει
και καμακωνει το θεριο με το καμακι του ηλιου.Το'γραψε καποιος ασημος ποιητης.Γιαννη Ριτσο νομιζω τον λεγαν.
Δυστυχως η αξια του εθνικου μας ποιητη δεν μπορει να αναιρεσει την εδω κ πολλους αιωνες υποτιμητικη εννοια της λεξης...
** Bουλγαροι κι Αρβανιτες και Σερβοι και Ρωμιοι,
για την ελευθερια να ζωσουμε σπαθι! **
Ρηγας Φεραιος.Επειδη εχω στη φαρετρα μου και αλλους,δεν μας λες και συ κανεναν Ελληνα που να συνηγορει με τις αποψεις σου ?
Ναι, οκ κ ο Παλαμας ηταν υπερμαχος της 'Ρωμιοσυνης' κ αλλοι. Αν θες εσυ να σε χαρακτηριζει μια λεξη επειδη την υποστηριξαν καποιοι Ελληνες που η υστεροφημια κ η αξια τους ειναι αναμφισβητητη, παραπεμπει ομως σε υποδουλο της Ρωμαϊκης Αυτοκρατοριας (βεβαια η καταγωγη των Ρωμαιων ειναι μια αλλη ιστορια...), δικαιωμα σου. Εγω προτιμω να με χαρακτηριζει μια λεξη που παραπεμπει στον διαδοχο του Δευκαλιωνα κ γεναρχη των Ελληνων κ δεν χρειαζομαι ουτε συνηγορους ουτε υποστηρικτες. Μπορω; Ευχαριστω.
-
Ο χρήστης deggman έγραψε:
Τρεια πουλακια κάθονταν πάνω στο γείσω και λαλούσαν.!!!!!!
Φιλε ping of death, γράφεις τόσες ώρες για ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ και όχι για το ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ τώρα αν πιστέυεις οτι ο ΙΕΡΕΑΣ μεταφέρει αυτουσιο το λόγο του ΘΕΟΥ, τότε τι να πω, αρχισε νεες έρευνες για τα λεγόμενα του ΔΙΑ και το ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Χρησιμοποιό έναν ορο στα γραφώμενά μου ΙΕΡΑΤΙΟ, καταλαβένεις τι θέλω να πώ?
Skullone, απαρχεις σύμπαντος οι ΘΕΟΙ, Ο ΘΕΟΣ, οπως θές να είναι ξεκινούσα πάντα απο ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Ξέρεις εσυ που είμαι, ποιος είμαι, που πάω.
Μάλλον όταν θεμελίωσαν το Ιερο των Δελφών θα τους άρεσε η τοποθεσία, θα το είχαν βγάλει και στη Χρυση Ευκαιρία η τσοπάνιδες τις περιοχής μάλλον.
Επιστρέφω στον ping of death, καλό είναι όμως να διάβασεις και την άλλη πλευρά, το τι διογμούς πέρασε και τους βασανισμούς. Να θυμειθεις και την Ρώμη και τους εκαντονταδες χιλιάδων Χριστιανων που χάθεικαν προς τερψη των ειδωλολατρων, να θυμειθεις οτι μέχρι τότε δεν είπηρχε Ελλαδα αλλα ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΡΩΜΆΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
Μπορεί να λυσμονείς τα αφιερόματα στον ΑΓΝΩΣΤΟ ΘΕΟ, ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ, θα λυσμωνεις μπορει και επίτιδες και τον ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ ΤΟΝ ΤΥΑΝΝΕΑ, θα λυσμωνεις φυσικα και τις αναφωρες για έναν ξένο ΧΡΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ, που ήρθε και δίδαξε.
Αν κρίνεις μια θρησκεια, ηλιακη, απο τα καμώματα ανθρώπων και όχι απο το λόγο που δείδαξαν οι Αποστολοι της, τοτε τα λόγια περιτεύουν.[/img]Αν κ ξεφευγουμε τελειως απο το θεμα, να μιλησουμε αν θες τοσο για τους διωγμους οσο κ για το λογου το θεου αν κ δεν νομιζω οτι σε συμφερει ιδιαιτερα. Αυτα τα γνωριζεις:
Εν πρώτοις, οι 'ιερωμένοι' (από πότε η δαιμονοποίησις και η συστηματική καταστροφή του Ελληνισμού αποτελεί 'ιερόν', προσωπικώς μου διαφεύγει...) κάνουν κατά κόρον τέτοια 'στραβοπατήματα'. Αν και θα μου επιτρέψεις να υπενθυμίσω ότι αυτές οι ενέργειες, τις οποίες ο κοινός νους θεωρεί στραβοπατήματα (για να μην πούμε τίποτα άλλο...), συνάδουν πλήρως με τα κελεύσματα της παλαιάς διαθήκης, του ταλμούδ, της καινής διαθήκης και των γεμάτων μίσος προς τον Ελληνισμό, τον πολιτισμό και την ανθρώπινη εξέλιξη γενικότερα συγγραμμάτων των διαφόρων 'πατέρων' του χριcτιανιcμού. Χαρακτηριστικά σε παραπέμπω στα αναθέματα που εκτοξεύονται κατά της Ελλάδος την 'κυριακή της ορθοδοξίας', οπότε αναγιγνώσκονται αναθεματικές και μισελληνικές διακηρύξεις των 'οικουμενικών συνόδων' και όλοι οι πολιτικάντηδες πάνε να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στους χρυσοποίκιλτους τσελιγκάδες ανθρώπων.
ή να στα παραθεσω ενα προς ενα;
Κ βεβαια για να γραφεις αυτα που γραφεις προφανως αυτο δεν το δεχεσαι:Και πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός 'άλλο η θρησκεία, άλλο οι παπάδες', γιατί ο χριcτιανιcμός, όπως και οι άλλες δυο μονοθεϊστικές θρησκείες, εν αντιθέσει με τις εθνικές ('παγανιστικές') θρησκείες, διαμορφώνονται όχι από τον λαό, αλλά από το ιερατείο. Άρα, έχουμε την ισότητα ιερατείο = θρησκεία! Που, προφανέστατα, καθιστά τον ισχυρισμό 'άλλο η θρησκεία, άλλο οι παπάδες' ψευδή, σαθρό και ανίκανο να σταθεί σε οποιαδήποτε κριτική ανάλυση που στηρίζεται στην λογική.
Οποτε οι αποψεις μας διιστανται κ ας το αφησουμε εκει γιατι δεν βλεπω να υπαρχει κανενας λογος που να επιβαλλει να πεισουμε ο ενας τον αλλο.
-
Ο χρήστης gto250swb έγραψε:
Η ανακυκλωση οικοδομικου υλικου γινοταν για καθαρα,οικονομικους λογους,η επεξεργασια του μαρμαρου σταματησε καποια στιγμη αγνωστη στους μελετητες κατα τη μεσα βυζαντινη περιοδο,βεβαια λογο της καλλιτεχνικης αξιας ορισμενων μελων,αυτα επαναχρησιμοποιουνταν αρκετες φορες.
Το οτι στην αρχαιοτητα δεν εμφανιζεται μαζικη επαναχρηση υλικων σε ναους οφειλεται στην διαφορετικη οπτικη και διαφορετικη αντιμετωπιση της οικοδομικης σε σχεση με τους βυζαντινους.
Το αυτοτελες και η εσωτερικες αναλογιες των μελων ηταν ποιο σημαντικες στη κλασικη εποχη,σε σχεση με τη συνολικη εντυπωση τη γραφικοτητα και την ανθρωπινη κλιμακα των βυζαντινων ναων.
Πολυ απλα η ποικιλια ρυθμων σε ενα κτισμα ηταν αδιαφορη σχεδον για τους βυζαντινους σε σχεση με την πολυτελεια και το χειρισμο του εσωτερικου.
Καλως η κακως το θεμα της αποδομησης των αρχαιων ναων εχει να κανει με οικονομικους και καλλιτεχνικους παραγοντες κι οχι με θρησκευτικα ή πολιτικα-εθνικιστικα κριτιρια. Μην ξεχναμε οτι μετα τη παλλαιοχριστιανικη περιοδο ηοικονομικη και δημογραφικη κατασταση των αρχαιων πολεων χειροτερευε σημαντικα,αυτο δεν επετρεπε ανεγερση πολυτελων οικοδομων και η χρηση σπολιων γενικευεται.
Τωρα η πηγη που ανεφερε ο ping of death ο κ. Ρασσιας μου ειναι αγνωστη αλλα προφανως δεν ειναι μηχανικος αρχαιολογος,εμπλεκει ιστορικα γεγονοτα και κανει μικτη καταγραφη ειδησεων ανθελληνικων χωρις καμια επιστημονικοτητα,δηλαδη πια η δομη σκεψης του κυριου Ρασσια?
Που στοχευει η υποτιθεμενη επιστημονικη διατριβη, τι αναλυει,εκτος απο μια γενικευμενη ατμοσφαιρα αναφερει απο δολοπλοκιες καταστροφες,προβοκατορικη χρονολογηση (δηλαδη εμεις που λεμε μ.χ. ειμαστε ασχετοι?)μεχρι προσωπικες κρισεις ιστορικων προσωπων,π.χ. για τον Ιουστινιανο κλπ.
Το γιατι και το πως στη οικοδομικη αρκει(?) να αναλυσει- διαβασει εργα ελληνων και ξενων μελετητων στις βιβλοθηκες της αρχαιολογικης εταιριας,στην Αρχιτεκτονικη σχολη του ΕΜΠ,κι αν δει τη βιβλιογραφια και δε μεινει αφωνος ας παει να μιλησει και στον κ.Μανωλη Κορρε υπευθυνο αποκαταστασης των μνημειων Ακροπολεως Αθηνων.
Ε τοτε ας ξαναδιαβασει τον κυριο Ρασσια με αλλο ματι.Ακου εν συντομια 1000 χρονια ιστοριας,σαν το ανεκδοτο-διαλεξη'αποψε θα σας αναλυσουμε περιληπτικα τα μυστικα του Συμπαντος...'
Ας μεναμε σε ενα συγκεκριμενο θεμα,κι οχι να διαβαζω απο τη σταση του νικα μεχρι τις δολοπλοκιες του χ αυτοκρατορα,επειδη τελειως αντιεπιστημονικα παρουσιαζει-συσχετιζει(με απωτερο στοχο???) στο βιβλιο του ο κυριος Ρασσιας.Εχω μια αισθηση οτι διαφωνεις απλα για να διαφωνησεις. Μην κολλας σε λεπτομερειες του στυλ 'προβοκατορικη χρονολογηση', θες να το λεμε μ.μ. (μετα μεσσια); Κανενα προβλημα εκ μερους μου. Επεμενες για τα σημεια κ τερατα κ σου παρεθεσα μερικα δειγματοληπτικα, το γραφω, δες το! Ειπα εγω οτι αυτη ειναι ολη η ιστορια του βυζαντιου; Μερικα highlights ειναι μονο, πως αλλιως να το πω; Κ εν πασει περιπτωσει ασχετα αν τα δεχεσαι ή οχι ειναι αποσπασμα βιβλιου, δειξε μου κ συ κατι αντιστοιχο κ εχω ολη την καλη διαθεση να το εξετασω αμεροληπτα.
Γραφεις: 'Πολυ απλα η ποικιλια ρυθμων σε ενα κτισμα ηταν αδιαφορη σχεδον για τους βυζαντινους σε σχεση με την πολυτελεια και το χειρισμο του εσωτερικου.' Αν καταλαβα καλα δλδ ειχε προτεραιοτητα η πολυτελεια εις βαρος ενος ενιαιου ρυθμου. Τρεις γραμμες πιο κατω γραφεις: 'Μην ξεχναμε οτι μετα τη παλλαιοχριστιανικη περιοδο ηοικονομικη και δημογραφικη κατασταση των αρχαιων πολεων χειροτερευε σημαντικα,αυτο δεν επετρεπε ανεγερση πολυτελων οικοδομων και η χρηση σπολιων γενικευεται.' Εδω με μπερδεψες ομολογω, τι ισχυει, με ποιο γνωμονα τελικα ανεγειραν εκεινη την εποχη -ή μαλλον 'ανακαινιζαν' εκ θεμελιων τους υπαρχοντες- ναους; Οι Οθωμανοι μετα γιατι δεν εκαναν το ιδιο, ηταν πιο ευποροι; Διορθωσε με σε παρακαλω αν κανω λαθος αλλα απο τις λιγοστες μου γνωσεις εχω την εντυπωση οτι επι οθωμανικης αυτοκρατοριας δεν γκρεμιστηκαν ολες οι εκκλησιες για χτιστουν απο πανω τους κ με τα υλικα τους τζαμια...
Κ τελος οπως εσυ καχυποπτα χαρακτηριζεις αντιεπιστημονικη τη μελετη του κ Ρασσια επετρεψε μου κ μενα να εχω καποια δυσπιστια με 'Το οτι στην αρχαιοτητα δεν εμφανιζεται μαζικη επαναχρηση υλικων σε ναους οφειλεται στην διαφορετικη οπτικη και διαφορετικη αντιμετωπιση της οικοδομικης σε σχεση με τους βυζαντινους.' -
Απο πότε θεωρείς οτι είπαρχουν οι Ελληνες? Απο οσο γνωρίζουμε Ελληνικη συνήδειση άρχισε να είπαρχει μετα την κατοχή των Ρωμαίων και αυτο για να επιβειώσουν ΟΛΟΙ.
Οι Αθηναιοι ήταν ποιο Ελληνες απο τους Μακεδώνες, οι Λακεδεμώνιοι ήταν ποιο Ελλήνες απο τους Αθηναίους?
Το σπαθί μας έκανε Ελληνες. Την εποχή του Δευκαλίωνα πόσοι πραγματικοι Ελληνες υπήρχαν? Πόσοι είχαν την Ελληνικη παιδία εκείνη την εποχή?
Να το θέσω και αλλιώς Ελληνες ήταν οσοι σεβονταν τη Δημοκρατία αλλα καταδεινάστευαν τος γύρο τους? και Εθνικοι οι βάρβαροι του βορά Μακεδώνες - Θρακες - και οι λαοι τις Ηπειρου?, μάλλον προς τα εκει πάει η κουβέντα και θα μπλέξει το πράμα ασχημα για την χάρη μιας .
Αναβίωση Καντιωτικού ταλιμπανισμού