Σκοπεύω να αγοράσω έναν ακόμη φακό για την Canon μηχανή μου, κυρίως για φωτογράφιση εσωτερικών χωρών με χαμηλό φωτισμό χωρίς τη χρήση τρίποδου ή φλας - δηλαδή μεγάλο διάφραγμα.
Μέχρι σήμερα έχω τον EF 50mm f/1.8 II [usa.canon.com] αλλά δεν είναι αρκετά ευρύς στο 1.6x crop σώμα της 20D.
Πρώτη επιλογή είναι ο EF-S 17-55 f/2.8 IS USM [usa.canon.com]. Οι κριτικές είναι ως επί το πλείστον πολύ καλές, αλλά το κόστος αγγίζει τα 900 ευρώ.
Υπάρχει επίσης ο Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di-II VC [tamron.com]. Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον EF-S 17-55 f/2.8 (σχεδιασμένος για crop μηχανές, ίδιο διάφραγμα, παρόμοιο εύρος και παρουσία αντικραδασμικού συστήματος) με σημαντικά χαμηλοτέρο κόστος στα 400 ευρώ περίπου. Ο μεγάλος άγνωστος είναι όμως η απόδοσή του αφού βρήκα λίγες κριτικές με μάλλον φτωχά στοιχεία.
Το προηγούμενο μοντέλο χώρις αντικραδασμικό σύστημα είχε δεχθεί καλές κριτικές πάντως.
Ο Canon EF 35mm f2.0 [usa.canon.com] αποτελεί την τρίτη επιλογή, αλλά οι κριτικές είναι ανάμεικτες. Επιπλεόν θα προτιμούσα να υπάρχει σταθεροποιητικό σύστημα αν το διάφραγμα είναι μικρότερο από 1.8 κάτι που δεν προσφέρεται εδώ.
Ο EF 24mm f/1.4L II USM [usa.canon.com] ή ο EF 35mm f/1.4L USM [usa.canon.com] αποτελούν μάλλον τις καλύτερες επιλογές, αλλά το κόστος τους είναι απαγορευτικό.
Έχει κανείς εμπειρία με κάποιον από τους παραπάνω φακούς;
Προσωπικά προσανατολίζομαι προς τον Canon EF-S 17-55, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει τα 500 ευρώ που τον χωρίζουν από τον Tamron. Εσείς τί θα επιλέγατε;
Έχετε επίσης κάποια άλλη επιλογή υπ' όψιν σας;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας!