-
Αν και τα εχουμε γραψει πολλες φορες θα τα επαναλαβω: οι πολιτικοι υπαλληλοι ειναι λιγοτεροι απο 400.000, ενω αλλες 100.000 περιπου ειναι οι αοριστου χρονου. Οι υπολοιποι ειναι ειτε συμβασιουχοι εργου κι εργασιας ΟΧ, ειτε αλλες κατηγοριες (πχ εργαζομενοι σε ΔΕΚΟ, χωρις μονιμοτητα).
Η συγκριση που διαβαζω συνεχεια στα μεσα αλλα και σε διαφορα blogs γινεται αποκλειστικα με το μονιμο πολιτικο προσωπικο των αλλων χωρων... Η πραγματικοτητα περναει μεσ' απο παραμορφωτικο καθρεπτη.... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Εγώ κατάλαβα ότι πάλι άλλοι φταίνε, πάλι εμείς ξέρουμε ποιοί είναι κ πάλι μας αρκεί να κάψουμε μια 100στή αυτοκίνητα κ μαγαζιά - άντε να σπάσουμε κ κανα (αθώο) κεφάλι - για να ξεσπάσουμε.
Pathetic...Για να καταλάβω, ο μοναδικός τρόπος μαζικής αντίδρασης είναι τα «επεισόδια»;
Δεν υπάρχει δηλαδή μαζική (μαζικότατη) ειρηνική διαδήλωση ή άλλος τρόπος αντίδρασης; -
Δεν υπάρχει ανεργία, Τάσε. Υπάρχουν απλά πολλοί που όταν λένε 'δουλειά' εννοούν γραφείο, γραμματέα που να φτιάχνει καλό καφέ, λίγες ώρες εργασία κ πολλά (ΠΟΛΛΑ) λ7.
Ανεργία σε χώρα που απασχολεί εκατομμύρια αλλοδαπούς? Έλεος!Asimov, για μια ακόμα φορά, περαστικά μας...
emil, τι νομίζεις ότι εννοεί ο φίλος όταν λέει 'θα κάνουμε θόρυβο'???
-
Ηλία βάλε και το iphone
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
emil, τι νομίζεις ότι εννοεί ο φίλος όταν λέει 'θα κάνουμε θόρυβο'???Ότι θα κάνουν απεργία διαρκείας μέχρι να παραλύσει το σύμπαν; Ότι θα κάνουν διαδήλωση γύρω από την Βουλή με τεράστια προσέλευση κόσμου; Ότι θα πάρουν με τις ντομάτες τους πραγματικούς ενόχους και όχι τους αθώους καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ΙΧ; Οτιδήποτε τέλος πάντων μπορεί να γίνει με νόμιμο τρόπο μαζικά; Τώρα για τον συγκεκριμένο φίλο, δυστυχώς δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του και θα πρέπει να μας απαντήσει ο ίδιος.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Καλό είναι να ξεχωρίζεις το έλλειμα από το χρέος. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι το έλλειμα, το οποίο είναι 'στιγμιαίο' (φέτος έχουμε, του χρόνου όχι) αλλά το χρέος, που είναι συσσωρευτικό.Σύμφωνα με αυτό έχουμε 833000 υπαλλήλους στο δημόσιο με ετήσιο κόστος 13,7 δις + 6,5 δις για συντάξεις = 20 δις περίπου.
Αν από αυτούς χρειαζόμαστε τους μισούς και οι άλλοι μισοί είναι υπεράριθμοι (εκτός και αν κάποιος έχει αντίρρηση σε αυτό), αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο προστίθενται στο έλλειμα και στο χρέος 10 δις. Σε 20 χρόνια, να τα 200 από τα 330 δις που χρωστάμε σήμερα.Οταν έχουμε 400000 υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, που δίνουν το (ας πούμε ότι κάνω λάθος και δεν είναι 2/3 αλλά το) μισό του χρέους, αυτό σημαίνει πως ένας στους 10 ενεργούς οικονομικά έλληνες, δηλ. πρακτικά ένας σε κάθε δεύτερη οικογένεια, είναι μέρος του προβλήματος και ύστερα λέμε 'δε φταίω εγώ'.
(Χοντρικοί υπολογισμοί για να εξηγήσω τι εννοώ).
Αγνοείς κάτι. Ότι το έλλειμμα κάπως δημιουργείται για να αυξήσει το χρέος. Δηλαδή ξαφνικά ενώ το χρέος μειωνόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ επειδή είχαμε συγκρατημένα ελλείμματα και έφτασε το 2007 στο 94% του ΑΕΠ από 110% το 1994, το 2008 έφτασε στο 103% και το 2009 το 115% του ΑΕΠ. Αυτό έγινε γιατί είχαμε μεγάλα ελλείμματα. Πόθεν πως προέκυψαν αυτά μέσα σε 2χρόνια; Επειδή προσλάβαμε δημοσίους υπαλλήλους; Γιατί απάντηση επί της ουσίας δε δίνεις. Απλά κάπως έγινε. Ουρανοκατέβατα χάθηκαν τα 32δις ευρώ το 2009. Δεν είπα ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο δημόσιος τομέας και να γίνει πιο παραγωγικός. Βλέπετε όμως από τα μέτρα να γίνεται κάτι τέτοιο; Η λογική πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι είναι καταστροφική, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να επιβραβευτεί ο ΔΥ που δουλεύει και όλοι θα την πληρώσουν το ίδιο. Έτσι θα γίνει ο δημόσιος τομέας πιο ανταγωνιστικός και άρα και η οικονομία; Πολύ αμφιβάλλω. Εγώ πάντως μπορώ να δώσω παραδείγματα για το που πήγαν τα λεφτά: Φαρμακευτικές Εταιρείες, υπερσυνταγογραφήσεις γιατρών, νοσοκομειακό υλικό, σπατάλες κάθε είδους, κατάχρηση δημοσίου χρήματος από ΔΥ και επιχειρηματίες-παράσιτα, υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων, επίορκους υπαλλήλους (πχ εφοριακούς με το σύστημα 4-4-2 δλδ 4 ο εφοριακός, 4 ο επιχειρηματίας και μόλις 2 το κράτος), πολεοδομίες, ληστεία στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μη απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, μαύρη εργασία,αλλά και ο μεγάλος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.Αυτά φταίνε και όχι οι μισθοί.
-
Ο ρυθμός δημοσιεύσεων στο θέμα αυτό είναι πλέον τόσο καταιγιστικός που αποφάσισα ότι αδυνατώ να τον παρακολουθήσω.... Μήπως πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολικές διαμάχες μεταξύ μας και τα άσχετα και να περιοριστούμε σε όσα έχουν άμεση σχέση με το ΔΝΤ και όχι να προσπαθούμε να λύσουμε εδώ όλα τα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδα;;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ο ρυθμός δημοσιεύσεων στο θέμα αυτό είναι πλέον τόσο καταιγιστικός που αποφάσισα ότι αδυνατώ να τον παρακολουθήσω.... Μήπως πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολικές διαμάχες μεταξύ μας και τα άσχετα και να περιοριστούμε σε όσα έχουν άμεση σχέση με το ΔΝΤ και όχι να προσπαθούμε να λύσουμε εδώ όλα τα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδα;;Kαι πού΄σαι ακόμα
Αν δεν κάνω λάθος εδώ μεταφέρθηκε το άλλο θέμα viewtopic.php?f=13&t=17153&p=1845363#p1845363οπότε
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ο ρυθμός δημοσιεύσεων στο θέμα αυτό είναι πλέον τόσο καταιγιστικός που αποφάσισα ότι αδυνατώ να τον παρακολουθήσω.... Μήπως πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολικές διαμάχες μεταξύ μας και τα άσχετα και να περιοριστούμε σε όσα έχουν άμεση σχέση με το ΔΝΤ και όχι να προσπαθούμε να λύσουμε εδώ όλα τα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδα;;Μα... όλα τα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας είναι που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι θα πάθουμε από εδώ και πέρα αλλά και γιατί φτάσαμε ως εδώ και πως μπορούμε να το αποφύγουμε στο μέλλον.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Asimov, για μια ακόμα φορά, περαστικά μας...
Αυτο λεω κι εγω
Πιανουμε εδω μεσα μια κουβεντα και καποιοι μιλανε με στοιχεια' καποιοι αλλοι ο,τι ακουνε.
Αν μου ελεγες οτι αυτοι οι 400.000 ειναι (σε γενικες γραμμες) υπεραριθμοι και πολλοι εξ αυτων αντιπαραγωγικοι, θα συμφωνουσα. Οταν ομως πετας ενα νουμερο που ακουσες καπου, που ανταποκρινεται (;) σε μια πραγματικοτητα και το συγκρινεις με ενα αλλο νουμερο που ανταποκρινεται σε μια αλλη πραγματικοτητα, σα να ειναι το ενα αντιστοιχο του αλλου, αυτο λεγεται σκοπιμη παραπληροφορηση για τις εντυπωσεις.
Ειδικα οταν η δημοσια διοικηση (οπως πιθανα και η διοικηση οποιασδηποτε εταιρειας απασχολει μερικες εκατονταδες χιλιαδες εργαζομενους) εχει αλλου τυπου σοβαρα προβληματα, κι εσυ δεν εισαι ουτε καθηγητης ΔΔ, ουτε αποφοιτος ΕΣΔΔ, ουτε καν απλος εργαζομενος στο αντικειμενο, για να εχεις στοιχεια, να κρινεις με ασφαλεια. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Δεν υπάρχει ανεργία, Τάσε. Υπάρχουν απλά πολλοί που όταν λένε 'δουλειά' εννοούν γραφείο, γραμματέα που να φτιάχνει καλό καφέ, λίγες ώρες εργασία κ πολλά (ΠΟΛΛΑ) λ7.
Ανεργία σε χώρα που απασχολεί εκατομμύρια αλλοδαπούς? Έλεος!Ηλία, στην έσχατη περίπτωση και για να μην πεθάνω απ την πείνα θα έρθω να σου σκάψω με γκασμά όλα τα χωράφια για ένα σάντουιτς. Δεν θα είμαι άνεργος αν το κάνω έτσι; Επειδή όμως η κοινωνία θα πρέπει να προοδεύει, τα μέσα γίνονται σιγά σιγά αυτόματα, θα πρέπει να βλέπουμε την εργασία λίγο διαφορετικά σε σχέση με τους πατεράδες μας. Το μυστρί το πυλοφόρι έγινε πρέσσες (και άνεργοι οικοδόμοι). Τώρα ο εργαζόμενος πολλές φορές πίνει και καφέ και έχει και αιρ κοντίσιον. Είναι κακό αυτό;
-
@ Beans...
Στην απορια σου γιατι να παμε ολοι μαζυ.... αφου οπως λες ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου δεν μετειχε στο φαγοποτι οπως εξηγεις στις επι μερους περιπτωσεις αμμεσα και εγω δεν εχω λογο να το αμφισβητησω αυτο.... νομιζω ομως οτι εμμεσα κατα καποιο τροπο ολοι λαμβαναμε μερος..... Π.Χ. Πολεοδομειες.... και αυθερετες κατασκευες..... που ολοι βλεπαμε να αναγειρονται......Οταν εσυ η καποιος απο το 10% του πληθισμου, τα αριστερα κομματα,(αυθαιρετα θεωρω οτι τα μελη του ΚΚΕ και αλλων αριστερων πεπειθησεων δεν μετειχαν στο φαγοποτι οπως λες... αλλοι ισως να μην ειναι τοσο επιεικεις) τοσα χρονια δεν κατηγγειλαν **ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ** τετοιες λαμογιες στοχοποιοντας τα υπευθυνα ατομα... πχ. τον διευθυντη πολεοδομιας Συρου, μια που προσφατα ηρθε στην δημοσιοτητα η δραση του, ενω σιγουρα τα ηξεραν τα κατωρθωματα του,δεν μπορει ολα τα αυθερετα στην περιοχη του και οι λαμογιες να εγιναν απο πλουτοκρατες..... Προσωπικα νομιζω οτι και εσυ- εσεις τα κομματα αυτης της ιδεολογιας τελος παντων , εχετε μεριδιο ευθυνης.....
Οι κοινωνιες** ΗΞΕΡΑΝ** τι γινοτανε και δεν το ελεγαν ουτε σε αρχες γιατι ισως ενοιωθαν οτι δεν θα βγει τιποτα αλλα ουτε στους κομματικους τους μηχανισμους που εκεινοι πλεον θα επρεπε να ενεργησουν καταγγελειες... σε ανωτερο επιπεδο που θα ηταν και δυσκολο να τα καλυψουν....
Για αυτο λοιπον πρεπει να παμε μαζυ!!!!!! ποιος λιγο ποιος πολυ ολοι φταιμε σε καποιο βαθμο.... για το μπαχαλο του διοικητικου μηχανισμου....
δεν θελω δε, να πιστεψω οτι κομματικοι μηχανισμοι μεταξυ τους ξοφλαγαν γραμματια και εκδουλευσεις οπαδων τους...
-
Αν ζω σε ένα χωριό δεν είναι υποχρεωμένος ο Προεδρος της κοινότητας να με βάλει ως μόνιμο υπάλληλο μόνο και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθω εκεί. Αν η χώρα μου δεν έχει δουλειές για όλους μας μπορούμε να φύγουμε και να πάμε μετανάστες όπως πήγαμε τις δεκαετίες 60 70. Τις δεκαετίες 80 90 όμως ανακαλύψαμε το Δημόσιο. Προσωπικά έπρεπε να έχω φύγει όταν μου δοθηκαν ευκαιρίες. Εξακολουθώ να το παλεύω αλλά αποτί βλέπω θα σαπίσω και εγώ εδώ μαζί με τη Ελλάδα.
Για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τα πράγματα είναι χωρίς επίσημα στοιχεία. Είχαν ερωτηθεί υπουργοί της νδ να δώσουν τον συνολικό αριθμό και αδυνατούσαν να απαντήσουν. Ίσως και το 1 εκατομμύριο να είναι μικρό νούμερο και δεν είναι νούμερα δημοσιογράφων. Πχ. Οι υπάλληλοι του ερυθρου σταύρου (700 άτομα περίπου) απο που νομίζετε ότι πληρώνονται με απόφαση Μητσοτάκη; Απο τα κληροδοτηματα; Όχι φυσικά. Απο μένα και απο σας. Απο το ελληνικό Δημόσιο. Αναλογιστείτε πόσους άλλους οργανισμούς πληρώνουμε και μετά ξανασυζητάμε για τα πραγματικά νούμερα Που ενδεχομένως να μην γνωρίζει επακριβώς ούτε ο φουκαρας ο ΠαπακωνστΑντινου.
224v, η τελευταία σου φράση είναι Μαλλον καλαμπουρι έτσι; Τι Αλλο κάνουν όλα τα κόμματα είτε μικρά είτε μεγάλα εδώ και 35 χρόνια?
Ασιμοβ, σορυ που δεν εργάζομαι στο δντ και δεν έβγαλα το lse για να έχω άποψη. Αν θεωρείς ότι η υπεραριθμη πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων αφενός δεν υφίσταται και αφετέρου δεν συμμετέχει στο προβλημα απλά διαφωνούμε. Αν όμως ήταν κάτι υγιές δεν θα τις παγωνανε για περίπου πέντε χρόνια όπως ακούγεται και φαίνεται και απο τη προσέγγιση στους εκπαιδευτικούς.
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
224v, η τελευταία σου φράση είναι Μαλλον καλαμπουρι έτσι; Τι Αλλο κάνουν όλα τα κόμματα είτε μικρά είτε μεγάλα εδώ και 35 χρόνια.
ς.
Δεν ξερω αν το ιδιο (οτι ειναι καλαμπουρι) πιστευει και ο BEANS...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Και τι να κάνουμε δηλαδή? Να βγούμε στους δρόμους? Δε θα πάω στο γραφείο αύριο για να βγω να φωνάξω?
Δε ξέρω πως το σκέφτεσαι...ο εργοδότης αν γουστάρει θα σε στείλει...κι αν δε θέλει να σε στείλει, μπορεί να σε φτάσει στη παραίτηση χωρίς καμία αποζημίωση. Πάντα γινόταν αυτό! Επίσης αν θέλει να σε απολύσει...θα σε απολύσει.
Τι λέμε τώρα!
Ειλικρινά με κουράζει η συζήτηση το ποιός φταίει. Έχει κανένα νόημα πια? Όπως είπα πριν, κοιτάω τη δουλειά μου και τέλος.
Ανεργία? Στο Θεό θα πάει. Στο 30% είναι στη Ισπανία! Γιαυτό...δουλειά! Απλό είναι.
Nικο, εαν αυριο το πρωι εμενες ανεργος (χτυπαω ξυλο!), τι θα αλλαζες σε αυτα που εγραψες πιο πανω? Για σκεψου λιγο.
Έμεινα. Πέρσι! Και βρήκα δουλειά σε μια εβδομάδα! Όρεξη να δουλέψεις έχεις? Καλός στη δουλειά σου είσαι? Θυσίες είσαι διατεθειμένος να κάνεις? Αν είναι ναι σε όλα...δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Το έζησα...και στο λέω εκ πείρας. Και μένα και αρκετούς γνωστούς μου τους άγγιξε η κρίση και οι απολύσεις.
Και άνεργος λοιπόν να έμενα...στον δρόμο δε θα έβγαινα αν εννοείς αυτό. Θα έψαχνα να βρω δουλειά όπως έκανα πέρσι. Όρεξη να έχεις μόνο και διάθεση για δουλειά.
-
Νίκο, δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μπορεί εσύ να έχεις αρκετά προσόντα και εμπειρία ή μπορεί η ειδικότητα σου να έχει μεγάλη απορρόφηση. Έναν 55χρονο όμως που δουλεύει εργάτης σε εργοστάσιο π.χ. σιδήρου και τον απολύσουν τι πιθανότητες του δίνεις να ξαναβρεί δουλειά? Εγώ μάλλον κοντά στο μηδέν. Δεν ξέρω αν το να πλημμυρίσουμε τους δρόμους θα έχει κάποιο αποτέλεσμα αλλά για κάποιους ανθρώπους είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Και το κατανόω απόλυτα αυτό. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω το μηχανισμό. Τι μπορεί να αλλάξει δλδ τι στιγμή που απέναντι τους έχουν μια νόμιμη κυβέρνηση (η για να το θέσω πιο σωστά, απέναντι τους έχουν μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση) ?
Ούτε η αδιαφορία είναι λύση ούτε τα καψίματα και τα σπασίματα. Προσπαθώ να βρω τι είναι αυτό που μπορεί να 'δουλέψει' ...
-
Πως μπορεις να λες αυτο
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Αν θεωρείς ότι η υπεραριθμη πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων αφενός δεν υφίσταται και αφετέρου δεν συμμετέχει στο προβλημα απλά διαφωνούμεοταν εγραψα αυτο
Αν μου ελεγες οτι αυτοι οι 400.000 ειναι (σε γενικες γραμμες) υπεραριθμοι και πολλοι εξ αυτων αντιπαραγωγικοι, θα συμφωνουσα
Φυσικα ειναι πολυ πιο συνθετα τα προβληματα της ΔΔ και φυσικα οι υπολοιποι 500.000 εργαζομενοι σε καποιον τυπο δημοσιου ειναι περισσοτεροι απο αυτους που χρειαζονται, ομως οπως εχουμε ξαναπει ειναι κυριως προβλημα management κι οχι εργαζομενων. Γνωριζω υπηρεσιες που παρακαλανε για εναν επιπλεον υπαλληλο και αλλες που δεν εχουν καρεκλα να τους δωσουν να κατσουν. Επισης πολλα που ονομαζονται δημοσιος τομεας δεν ειναι τετοιος και στο εξωτερικο δεν τα μετρανε ως τετοιο σε κανεναν απολογισμο.
Τροφη για σκεψη: οι υπαλληλοι των μεγαλων κατασκευαστικων που παιρνουν αποκλειστικα εργα δημοσιου ειναι δημοσιοι υπαλληλοι; Τ' αφεντικα τους; Οι υπαλληλοι των φαρμακευτικων που πουλανε φαρμακα στα δημοσια νοσοκομεια και στα ταμεια; -
@ 224:
ε όχι και δεν κατήγγειλαν πραγματικά όμως, λες τρελέ ανακρίβιες.@νασσ: μαζί σου ότι πολλοί συμβασιούχοι δεν εξυπηρετούσαν τπτ, κομματικά κριτήρια κλπ κλπ.
ξέρεις πόσοι άλλοι μή βρίσκοντας δουλειά γύριζαν πχ ωρομίσθιοι στην μισή ελλάδα για να γράψουν ώρες μπας και καταφέρουν και μάσουν κανένα μόριο?
θεωρείς ότι αν είχαν καλύτερη λύση θα γυρνούσαν σαν τα σκυλιά, με 3-4 ώρες τη μέρααπ τη δικιά μου τη φουρνιά ξέρω ουκ ολίγους
-
μην προτρέπετε όλους να ψάξουν για δουλειά, γιατί στο τέλος δε θα βρίσκετε εσείς
αφήστε κάποιους μαλάκες να προσπαθούν να διεκδικήσουν κα΄τι καλύτερο, και κοιτάξτε την δουλίτσα σας
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Τροφη για σκεψη: οι υπαλληλοι των μεγαλων κατασκευαστικων που παιρνουν αποκλειστικα εργα δημοσιου ειναι δημοσιοι υπαλληλοι; Τ' αφεντικα τους; Οι υπαλληλοι των φαρμακευτικων που πουλανε φαρμακα στα δημοσια νοσοκομεια και στα ταμεια;
Άλλο παράδειγμα: ΟΑΣΘ (οργανισμών αστικών συγκοινωνιών Θεσ/νίκης): Θεωρητικά ιδ. εταιρεία, αλλά τη διοίκηση την ορίζει το δημόσιο, το 50% των εσόδων του παρέχεται από το δημόσιο, το που θα βάλει δρομολόγια και το πότε ορίζονται από το δημόσιο, λειτουργεί με τους κανόνες του δημοσίου, αλλά είναι ιδ. υπάλληλοι πάνω απ' όλα...
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!