Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
...οχι και τοσο μεγαλη συνεισφορα...
Προφανώς εννοείς σε σχέση με τα υπόλοιπα... γιατί συνεισφορά είχαν (και όχι μικρή)...
Πες μου μια τεχνολογια στον τομεα της ασφαλειας στην οποια η Αουντι ή το γκρουπ ηταν/ειναι μπροστα απο την νομοθεσια/ανταγωνισμο? Φυσικα και ενσωματωσε τα παντα...αλλα στο τομεα αυτο τα τελευταια 20 χρονια που αναφερεις Volvo, Renault, Saab ειναι οι εταιρειες που πανε την εξελιξη ενα βημα πιο περα...
Δεν μπορώ να διαφωνήσω πολύ σε αυτό... η συμβολή ειδικά των Volvo και Renault ήταν σημαντική... τώρα για τη Saab, ναι προσπαθούσε μεν, αλλά δύο αυτοκίνητα είχε όλα κι'ολα (και το 900 με 1.5 αστέρι στο euroncap) τότε...
Τώρα θα μου πείς και η Volvo είχε 3 όλα κιόλα... παρ'ολα αυτά ασχολήθηκε όντως πολύ με τη ασφάλεια...
Όμως δεν μπορείς να αρνηθείς οτι VW, Audi και Renault (διόρθωσε με αν μου διαφέυγει και κάποια άλλη) ήταν οι πρώτοι που πήραν στα σοβαρά την ασφάλεια στις mainstream κατηγορίες μικρομεσαίων και μικρών αυτοκινήτων. Στα 90's τα 4άστερα μικρομεσαία ήταν το Α3, το Golf και το Megane... ενώ τα Clio, Α2 και Polo ήταν τα πρώτα μικρά 4άστερα...
Για τι μιλαμε, για τα led ή για τα drl? Drl βαση νομοθεσιας εχουν στην Σουηδια απο το 1977..Volvo/Saab απο το 1995 εχουν στο βασικο εξοπλισμο σε ολες τις αγορες drl (και απο 1995 side marker lamps σε ολες τις αγορες παρολο που ειναι νομοθεσια μονο στην Αμερικη)...στην Ελλαδα ακομα και τωρα η λειτουργια απενεργοποιειτε απο τους dealer κατα το PDI..Τα led χρησιμοποιηθηκαν για αυτη τη λειτουργια εξαιτιας της μικρης τους καταναλωσης και μακροζωιας...Τοποθετηθηκαν σχεδον παραλληλα και απο τους Σουηδους τουλαχιστον...βεβαια αφου ως γνωστο δεν εχουν μια και κανουν 200 χρονια να ανανεωσουν τα προιοντα τους σε αντιθεση με την Aουντι δεν εχει επεκταθει η χρηση σε ολα τους τα μοντελα...που ειναι η πρωτοπορεια?
Αναφέρομαι και στη χρήση led και στα drl γενικά. Στη Σουηδία προβλέπονται χρόνια τώρα λόγω καιρικών συνθηκών, αυτό δεν λέει κάτι για το ποιός/ποιοί κατασκευαστές προμηθεύουν όλα τους τα μοντέλα σε όλες τις χώρες με αυτά...
Και τέλοσπάντων δεν ξέρω ποιός τα φόρεσε πρώτος (το έγραψα και παραπάνω οτι δεν ισχυρίζομαι εφευρέσεις και πρωτιές) αυτό που ξέρω είναι πως τα τελευταία χρόνια όταν έβλεπες αυτοκίνητο με led drl ήσουν 99% σίγουρος οτι προέρχεται απο το Ινγκολσταντ... Επίσης αυτο που ξέρω είναι οτι πως η Audi είναι η μοναδική που εξοπλίζει αυτη τη στιγμή το 100% της γκάμας της (και δεν μιλάμε για 2 ή για 3 μοντέλα) με στανταρ drl...
Ένα autobild που έχω μπροστά μου με θέμα τα drl (στο οποίο λέει οτι υποχρεωτικά θα είναι απο το 2011) στην Saab δεν έχει κανένα μοντέλο με στάνταρ αλλά ούτε και εξτρά... στη Volvo έχει μόνο το S60 απο τον Ιούνιο του 2010... (δεν ξέρω κατα πόσο ίσχύουν αυτά)...
Anyway... σοβαρό θέμα πιάσαμε με τα πρωτοχρονιάτικα λαμπάκια λες και μιλάμε για καμια καινοτομία...
No offense, αλλα περα απο τα δεδομενα σημεια οπου οντως ηγουντε των εξελιξεων (dsg, ευρεια χρηση τουρμπο και σε μικρα κυβικα κ.α) ανεφερες και καποια στα οποια απλα ακολουθουν (πραγμα απολυτως φυσιολογικο), αυτο δεν ειναι υπερβολη?
Αν απο όλα αυτά που ανέφερα γίνομαι υπερβολικός (!) και δογματικός (!!) για τα λαμπάκια... screw them... κράτα τα υπόλοιπα...