-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Γνωρίζοντας μερικά πράγματα από τεχνολογία θεωρώ πιθανότερο, πως η καθυστέρηση δεν είναι εξαιτίας τεχνολογικών περιορισμών. Δεν με πείθει η εξήγηση 'δεν μπορούσαμε να το ενσωματώσουμε στο σύστημα αεράμυνας'. Για 1-2 χρόνια θα με έπειθε (όσο θα διαρκούσε ένα project δημιουργίας κατάλληλων διεπαφών (interfaces)), από εκεί και πέρα για τα άλλα 10 χρόνια μου φαίνονται λογικότεροι πολιτικοί λόγοι (πιέσεις από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, εσωτερικές διαφωνίες) ή έστω οικονομικοί περιορισμοί.+1
Τέλος πάντων, αφού έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να τους χρησιμοποιήσουμε... Πεταμένα λεφτά...
Αυτο θα ηταν ενα ευτυχες γεγονος, το να μην τυχουν χρησης ποτε. Ακομα και ετσι θα εχουν πετυχει τον σκοπο τους! Σκεψου οτι η παρουσια αυτων απο μονη της, ισως εγγυαται οτι δεν θα χρησιμοποιηθουν περαιτερω... με οποια οφελη για την ευημερια και ακεραιοτητα του τοπου. (hint: ισοδυναμο τετελεσμενο)
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Τέλος πάντων, αφού έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να τους χρησιμοποιήσουμε... Πεταμένα λεφτά...
Αυτο θα ηταν ενα ευτυχες γεγονος, το να μην τυχουν χρησης ποτε. Ακομα και ετσι θα εχουν πετυχει τον σκοπο τους! Σκεψου οτι η παρουσια αυτων απο μονη της, ισως εγγυαται οτι δεν θα χρησιμοποιηθουν περαιτερω... με οποια οφελη για την ευημερια και ακεραιοτητα του τοπου. (hint: ισοδυναμο τετελεσμενο)
Εκείνο που έχουν πετύχει μέχρι τώρα πάντως είναι να καταρριφθεί ένα ελληνικό μαχητικό και να σκοτωθεί ο πιλότος του στην προσπάθεια των απέναντι να εκτελέσουν αποστολή αναγνώρισης πάνω από την περιοχή που είναι εγκατεστημένοι...
Η ύπαρξη τους και μόνο (όχι η χρήση τους) έχει να κάνει περισσότερο με «αποτρεπτικό παράγοντα ισχύος» και όχι με «ισοδύναμο τετελεσμένο»....Το «ισοδύναμο τετελεσμένο» αφορά ενέργειες που αποφέρουν ίσο αποτέλεσμα έναντι του αντιπάλου.
Δηλαδή, μου την έπεσες και κατάφερες να μου πάρεις ένα νήσι, έκανα και εγώ το ίδιο και κατέλαβα κάτι δικό σου.
Όχι απαραίτητα να ανακαταλάβω τη γή που μου πήρες, αλλά να σε χτυπήσω κάπου αλλού και να σου κάνω ίσης ή και παραπάνω έκτασης ζημιά καταλαμβάνοντας κάτι δικό σου.
Μετά θα τα βρούμε στις διαπραγματεύσεις...Η ύπαρξη πολύ ισχυρών οπλικών συστημάτων χαρακτηρίζεται σαν «αποτρεπτικός παράγοντας ισχύος » ο οποίος κάνει τον αντίπαλο να το σκεφτεί πολύ καλά πριν τολμήσει το οτιδήποτε.
Η ύπαρξη γενικότερα συστημάτων που ενισχύουν την ικανότητα μας (όχι απαραίτητα οπλικών συστημάτων) χαρακτηρίζεται σαν «πολλαπλασιαστής δύναμης»... -
Μια και πιάσαμε την ορολογία, εμένα η στρατιωτική μας σχέση με την Τουρκία μου φαίνεται σαν GMD: Guaranteed Mutual Destruction. Και σε στρατιωτικό και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Ελληνιστί: φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη.Μιας και έφτασε Τουρκική φρεγάτα ανοιχτά του Σουνίου δεν νομίζω να ισχύει αυτό...
-
Ο χρήστης Patrinos έγραψε:
φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη.
Μιας και έφτασε Τουρκική φρεγάτα ανοιχτά του Σουνίου δεν νομίζω να ισχύει αυτό...
2η φορά μέσα σε λίγες μέρες...
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Μιας και έφτασε Τουρκική φρεγάτα ανοιχτά του Σουνίου δεν νομίζω να ισχύει αυτό...
Έπλεε νομίμως σε διεθνή ύδατα.
Και στην περίπτωση Ελλάδας Τουρκίας το θεριό είναι απέναντι και ο Γιάννης είναι πολύ... λίγος...
-
Ενώ δικά μας μαχητικά δεν έχουν ποτέ κάνει βόλτες πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ενώ δικά μας μαχητικά δεν έχουν ποτέ κάνει βόλτες πάνω από την ηπειρωτική Τουρκίαποτε!
Θα ηταν βουτηρο στο ψωμι των Τουρκων αμα το καναμε αυτο! Θα ειχαν την καλυτερη αποδειξη με τα συντρίμμια του μαχητικου μας επι δικου τους εδαφους!Επιπροσθετα, δεν θα το καναμε γιατι η εικονα των ρανταρ μεταφερεται live σε NATO και λοιπους οργανισμους στους οποιους διαμαρτυρομαστε και καταγγελουμε την Τουρκικη σταση. Τι παραδειγμα θα διναμε? Τι δικιο θα κερδιζαμε?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ενώ δικά μας μαχητικά δεν έχουν ποτέ κάνει βόλτες πάνω από την ηπειρωτική ΤουρκίαΡε συ nass...! Eλεος με αυτό το μύθο..!!
-
Λοιπόν, δεν έχω προσωπική άποψη αλλά το 'ποτέ' δεν θα το έλεγα τόσο εύκολα.
Τέλος πάντων, όσο και να λέμε, οι Τούρκοι ξέρουν πως αυτά που έχουν να χάσουν με μια εμπλοκή είναι περισσότερα απ΄όσα έχουν να κερδίσουν -αλλιώς θα το είχαν κάνει ήδη. Αυτό που θέλουν είναι η διατήρηση μιας ασαφούς και έκρυθμης κατάστασης, για να δικαιολογούν οι καραβανάδες την ύπαρξή τους, ε, αυτό μια χαρά το πετυχαίνουν.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Λοιπόν, δεν έχω προσωπική άποψη αλλά το 'ποτέ' δεν θα το έλεγα τόσο εύκολα.Τέλος πάντων, όσο και να λέμε, οι Τούρκοι ξέρουν πως αυτά που έχουν να χάσουν με μια εμπλοκή είναι περισσότερα απ΄όσα έχουν να κερδίσουν -αλλιώς θα το είχαν κάνει ήδη. Αυτό που θέλουν είναι η διατήρηση μιας ασαφούς και έκρυθμης κατάστασης, για να δικαιολογούν οι καραβανάδες την ύπαρξή τους, ε, αυτό μια χαρά το πετυχαίνουν.
Ποια εμπλοκη? Καταρριψη εχθρικου μαχητικου στο εδαφος τους? Δικο μας προβλημα ειναι... οχι δικο τους! Αυτοι απλα θα δειχνουν τα κομματια του στην TV και θα λενε οριστε οι κακοι οι Ελληνες τι κανουνε...
Προσφερεται και για εσωτερικη αλλα και για εξωτερικη καταναλωση....
-
Δε μιλάω για αυτό (το οποίο το έχω ακούσει και μέσα στην ΠΑ, αλλά ας το δεχτούμε ως αστικό μύθο) αλλά γενικότερα εμπλοκή, πόλεμο, πως το λένε.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δε μιλάω για αυτό (το οποίο το έχω ακούσει και μέσα στην ΠΑ, αλλά ας το δεχτούμε ως αστικό μύθο) αλλά γενικότερα εμπλοκή, πόλεμο, πως το λένε.Α! οκ.... εεε ναι... ενας πολεμος σε γενικες γραμμες κανενα δεν συμφερει!
-
Οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR δεν γίνονται για στρατιωτικούς λόγους (σαν αυτούς που ενδεχομένως έχουμε εμείς, πχ να φωτογραφήσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά πχ 6 μήνες), αλλά για πολιτικούς/νομικούς. Συνιστούν διαρκή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αμφισβήτηση της ύπαρξης ελληνικού FIR πάνω από όλο το Αιγαίο, αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, αμφισβήτηση γκρίζων ζωνών. Άμα ρίχναμε κανένα F16 πάνω από τη Λήμνο, ίσως επιταχύνονταν οι διαδικασίες επίλυσης αυτών των βραχνάδων.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Έπλεε νομίμως σε διεθνή ύδατα.
Και στην περίπτωση Ελλάδας Τουρκίας το θεριό είναι απέναντι και ο Γιάννης είναι πολύ... λίγος...
Ναι, πλέει νόμιμα με ανοιχτά όλα τα ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια που έοχυν οι φρεγάτες..
-
Παιδιά, στο δίκαιο της θάλασσας υπάρχει κάτι που λέγεται 'αβλαβής διέλευση' εντός χωρικών υδάτων και ισχύει για όλα τα καράβια, από ιστιοπλοϊκά (έχω κάνει αβλαβή διέλευση στο στενό της Μυκάλης σε ράλι Αιγαίου) μέχρι αεροπλανοφόρα. Και έξω από το Φάληρο να φτάσει η φρεγάτα τους, έχει το δικαίωμα, αρκεί να υπακούει στους σχετικούς κανόνες (ύψωση σημαίας, κανονική πορεία κτλ.). Δεν είναι FIR τα χωρικά ύδατα.
Πόσο δε μάλλον στα διεθνή ύδατα, εκεί κάνει ό,τι γουστάρει.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Παιδιά, στο δίκαιο της θάλασσας υπάρχει κάτι που λέγεται 'αβλαβής διέλευση' εντός χωρικών υδάτων και ισχύει για όλα τα καράβια, από ιστιοπλοϊκά (έχω κάνει αβλαβή διέλευση στο στενό της Μυκάλης σε ράλι Αιγαίου) μέχρι αεροπλανοφόρα. Και έξω από το Φάληρο να φτάσει η φρεγάτα τους, έχει το δικαίωμα, αρκεί να υπακούει στους σχετικούς κανόνες (ύψωση σημαίας, κανονική πορεία κτλ.). Δεν είναι FIR τα χωρικά ύδατα.Πόσο δε μάλλον στα διεθνή ύδατα, εκεί κάνει ό,τι γουστάρει.
Στον ενα χρονο που ημουν ραδιοεντοπιστης επιφανειας, ουτε ΜΙΑ φορα δεν ειδα τους Μογγολους να κανουν αβλαβη διελευση! Εκαναν ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΑΝ, υπο την διακριτικη παρουσια δικων μας πυραυλακατων! Φυσικα ουτε το 1/100 αυτων δεν βλεπει το φως της δημοσιοτητας...
Απο την στιγμη που βλεπεις τον μογγολο στην θαλασσα αυτο απο μονο του συνιστα παραβαση...γιατι εκει θα καταληξει.
-
Για να διορθώσω λίγο τα πράγματα, το FIR δεν είναι ελληνικό αλλά 'Αθηνών' - αν σας λέει κάτι αυτό. Πολύ απλά, το FIR δεν είναι κυριαρχικό **δικαίωμα **αλλά περιοχή διεθνών **υποχρεώσεων **της χώρας (παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού ελέγχου και έρευνας-διάσωσης). Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει χρήση των υπηρεσιών, απλά δεν κάνει. Οι μόνες ελεγχόμενες περιοχές είναι οι αεροδιάδρομοι (όχι αυτοί που αναφέρουν στα δελτία ειδήσεων , οι ... άλλοι) και οι τερματικές περιοχές των αεροδρομίων, όπου δεν μπαίνεις χωρίς να πάρεις άδεια. Έχουμε ανάγει το FIR σε εθνικό θέμα για πολιτικούς λόγους. Αν θέλαμε, το ζήτημα των παραβάσεων Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας το λύναμε πολύ εύκολα με μια ΝΟΤΑΜ, κηρύσσοντας το Αιγαίο ελεγχόμενη ή και επικίνδυνη περιοχή.
Το θέμα του εθνικού εναέριου χώρου, τώρα, είναι κάτι διαφορετικό. Έχουμε, κατ' αρχήν, τη γνωστή διαφορά με τα 6-10 ν.μ. Οι σύμμαχοι (μογγόλοι, αμερικάνοι κλπ) αμφισβητούν έμπρακτα τα 10 ν.μ. και αναγνωρίζουν επίσημα τα 6, σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο, άμα λάχει περνάνε και πάνω από το Φαρμακονήσι -χωρίς καν δικαιολογία του τύπου 'σόρρυ, κακός ελιγμός από τους χειριστές'. Κι αυτό λύνεται νόμιμα και εύκολα, αν θέλουμε: εθνικά ύδατα και εθνικός εναέριος χώρος στα 12 ν.μ. και οι επόμενες εκδόσεις του ΑΙΡ Greece με φαρδιές και έντονες προειδοποιήσεις 'Αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μπορεί να βληθούν χωρίς προειδοποίηση' (ναι, όπως έχει το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και δεν ξέρω και γω ποιος άλλος, όχι για τον εθνικό εναέριο χώρο τους αλλά μέχρι 100 ν.μ. από τις ακτές τους).
Και η αβλαβής διέλευση μπορεί να απαγορευτεί, είτε άμεσα ('απαγορεύεται ο διάπλους σε πολεμικά σκάφη χωρίς άδεια') είτε έμμεσα ('ξέρετε, από αύριο εδώ θα υπάρχει πεδίο βολής MSL-3000', ενεργοποιημένο όλο το 24ωρο').
Η εφαρμογή (ή μη) των παραπάνω είναι σαφώς επιλογή της πολιτικής ηγεσίας.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Ενώ δικά μας μαχητικά δεν έχουν ποτέ κάνει βόλτες πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία
ποτε!
Θα ηταν βουτηρο στο ψωμι των Τουρκων αμα το καναμε αυτο! Θα ειχαν την καλυτερη αποδειξη με τα συντρίμμια του μαχητικου μας επι δικου τους εδαφους!Επιπροσθετα, δεν θα το καναμε γιατι η εικονα των ρανταρ μεταφερεται live σε NATO και λοιπους οργανισμους στους οποιους διαμαρτυρομαστε και καταγγελουμε την Τουρκικη σταση. Τι παραδειγμα θα διναμε? Τι δικιο θα κερδιζαμε?
Διαφωνω.Δεν θα είχα προβλημα να γραψω και το όνομα αυτου που εκανε παραβιαση (δεν το θυμάμαι)νωρις ενα πρωι απο την 130ΣΜ .Απογειωση στα 300 μετρα και αμεσως στροφη δεξια και απο τα 200 ποδια καρφί Τουρκία .Επικεφαλής σμηνους και μόνος.ΠΑΛΙΚΑΡΙ!
Ημουν παρον και μετα απο κατ ιδιαν συζητηση ειχε φτασει πιο μεσα απο το αεροδρόμιο απεναντι της Λημνου .Μια γρηγορη βολτα ηταν.
Και αν εγινε αναφορα απο ρανταρ τι έγινε! -
ο corsair είναι ο αρχισμηνοπτέραρχος της ΠΑ και τα ξέρει όλα γύρω απ το θέμα
Στ' άρματα, στ' άρματα εμπρός στον αγώνα... (Εξοπλισμοί)