-
Γιατί λέμε ζώνες ασφαλείας; Αφού είναι η ασφάλεια ,της ασφάλειας;
Επίσης λέμε πόσων χρονών είσαι;Νομίζω οτι το σωστό είναι πόσων χρόνων;Άλλο θέμα είναι όταν μιλάμε για χώρες.Είναι τούρκικο ή τουρκικό; Ρώσικο ή ρωσικό;κτλ
Υπάρχει κάποιος κανόνας για το που τονίζονται; -
Ασφάλεια -> 'το -α της Α κλίσης σε κατάληξη -ας (σε οποιαδήποτε πτώση) είναι πάντοτε μακρόχρονο' και 'όταν η λήγουσα είναι μακρά δεν τονίζεται η προπαραλήγουσα' γι αυτό 'ασφαλείας' στην αρχαία - καθαρεύουσα.
Ο χρόνος έχει πληθυντικό 'Οι χρόνοι' αλλά και τα 'Τα χρόνια' που σχηματίζουν διαφορετικές γενικές πληθυντικού χρόνων και χρονών.
Το ρωσικός και το τουρκικός είναι τα 'σωστά' αλλά χρησιμοποιούνται και τα άλλα, δεν θα τα έλεγα λάθος.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Το ρωσικός και το τουρκικός είναι τα 'σωστά' αλλά χρησιμοποιούνται και τα άλλα, δεν θα τα έλεγα λάθος.Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το 'λάθος' έχει επκρατήσει και φαντάζει σωστό. Το αστείο είναι στις πτώσεις πλην ονομαστικής. Λέμε 'η κα Παπαδοπούλου' και το αποδεχόμαστε φυσικά καθώς είναι το ορθό, ενώ μας φαίνεται επίσης φυσικά σωστό να λέμε ότι κάτι είναι 'του Παπαδόπουλου'!
-
Ο χρήστης gauguin έγραψε:
Το ρωσικός και το τουρκικός είναι τα 'σωστά' αλλά χρησιμοποιούνται και τα άλλα, δεν θα τα έλεγα λάθος.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το 'λάθος' έχει επκρατήσει και φαντάζει σωστό. Το αστείο είναι στις πτώσεις πλην ονομαστικής. Λέμε 'η κα Παπαδοπούλου' και το αποδεχόμαστε φυσικά καθώς είναι το ορθό, ενώ μας φαίνεται επίσης φυσικά σωστό να λέμε ότι κάτι είναι 'του Παπαδόπουλου'!
Το ζητημα της γενικης πτωσης που αναφερεις εχει προκυψει απο τις αλλαγες στη φωνητικη της ελληνικης γλωσσας. Ειναι αυτο που λεει ο koutsan παραπανω στο που τονιζεται η λεξη ασφαλεια στη γενικη. Ετσι κ εδω, στο ονομα 'παπαδοπουλου' η ληγουσα ειναι μακρα στα αρχαια ελληνικα (σε αντιθεση με την ονομαστικη 'παπαδοπουλος) κ ο τονισμος δε μπορει να ειναι στην προπαραληγουσα. Αυτο προκυπτει απ'τον κανονα που υπαρχει τοσο στα αρχαια οσο και στα νεα ελληνικα πως ο τονος πρεπει να ειναι στις 3 τελευταιες συλλαβες. Στα νεα ελληνικα ομως δεν υπαρχει χρονικη διακριση, ολα τα φωνηεντα μπορουν να προφερονται για το ιδιο χρονικο διαστημα (η ληγουσα εν ολιγοις 'παπαδοπουλου' δεν ειναι μακρα) οποτε μπορει να τονιζεται στην προπαραληγουσα η γενικη του παπαδοπουλου.
-
Φίλε skye, σε αυτά που έγραψες πριν λίγο γιατί δεν έβαλες τόνους;
-
Ο χρήστης gauguin έγραψε:
Φίλε skye, σε αυτά που έγραψες πριν λίγο γιατί δεν έβαλες τόνους;Προσπαθω να φτασω στο επιθυμητο αποτελεσμα με τις λιγοτερες δυνατες ενεργειακες απωλειες, οποτε δε χρησιμοποιω τονους εκτος απο την περιπτωση που θεωρω οτι μπορει να προκαλεσει συγχυση η ελλειψη τονου, πχ το μέτρο - το μετρό. Ακομα ομως και σ'αυτη την περιπτωση θα το κανω μονο εφοσον δεν ειναι απολυτως σαφες απο τα συμφραζομενα σε τι αναφερομαι, αρα αρκετα σπανια. Εν ολιγοις, δε βαζω τονους απο απλη βαρεμαρα
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
[...]απ'τον κανονα που υπαρχει τοσο στα αρχαια οσο και στα νεα ελληνικα πως ο τονος πρεπει να ειναι στις 3 τελευταιες συλλαβες[...]Πρόσφατα συνάντησα ένα επώνυμο (δλδ έναν άνθρωπο με αυτό το επώνυμο )'Κάιτατζης'.
Είναι δυνατόν να είναι σωστός αυτός ο τονισμός; (Κά-ι-τα-τζης)Ο ίδιος πάντως δεν φαινόταν πολύ ενθουσιασμένος για τον παραπάνω κανόνα
-
Γιατί όχι; Δίφθογγος, όπως το γάιδαρος (sorry).
-
Σωστό κι αυτό...
-
γκαιτατζης?καλαιτζης? γκαφατζης? νταβατζης? 800 χρονια αναμηχθηκαν οι 2 πολιτισμοι επομενο ειναι το 80% των ονοματων να ειναι ..............τουρκικα αλβανικα , βλαχικα, σλαβικα κλπ
-
Ο χρήστης dkit42001 έγραψε:
γκαιτατζης?καλαιτζης? γκαφατζης? νταβατζης? 800 χρονια αναμηχθηκαν οι 2 πολιτισμοι επομενο ειναι το 80% των ονοματων να ειναι ..............τουρκικα αλβανικα , βλαχικα, σλαβικα κλπΤο παπάρας είναι χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
-
Ο χρήστης Bagus έγραψε:
Το εντυπωσιακο κατ'εμε ειναι οτι η Ελληνικη γλωσσα ειναι εξαιρετικα πλουσια σε λεξεις.....Δεν ηξερα οτι εχει τοσες πολλες(70.000.000 )
.Οχι και 70.000.000 , αντε να εχει καμια 400 χιλ. Αλλο 'λεξη' και αλλο 'λεκτικος τυπος'.
Αν μια σελιδα λεξικου περιεχει 100 λεξεις , τοτε χρειαζονται 700.000 σελιδες ή 700 τομοι των 1000 σελιδων. -
Μόνο 70 εκατομ.; Μα η ελληνική γλώσσα φτάνει ως τον ουρανόοοοοο
-
Σε καποιο γρουπ φοιτητων ,η Γαλλιδα καθηγητρια η οποια μιλουσε αρχαια Ελληνικα ,μου ειπε οτι σαν λαος ειμαστε λιγο ουρομπορε .Την λεξη δεν την ηξερα κ μου εξηγησε οτι σημαινει αυτοκαταστροφικος προσθετοντας οτι εχουμε ισως την πλουσιοτερη γλωσσα του κοσμου .Εχεις συναντησει την λεξη αυτη κ τι πιστευεις για την γλωσσα μας
Την λεξη δεν την βρηκα στα λεξικα κ γι αυτο την εγραψα στα Ελληνικα . -
Μάλλον αναφέρεσαι στον ουροβόρο όφι, φίδι που τρώει την ουρά του.
http://el.wikipedia.org/wiki/Ο�% ... E%B9%CF%82 -
Για να τελειωνουμε μια και καλη με ορισμενους μυθους γυρω απο τη γλωσσα, προτεινω να διαβασετε τους πλεον αναγνωρισμενους γλωσσολογους παγκοσμιως ωστε να καταληξετε στα σωστα συμπερασματα. Μια καλη αρχη ειναι το 'An Introduction to Language' των Fromkin, Rodman και Hyams το οποιο θεωρειται το δημοφιλεστερο εισαγωγικο συγγραμμα γλωσσολογιας παγκοσμιως, στα Ελληνικα 'Εισαγωγη στη μελετη της γλωσσας' και προτεινω για καλυτερη κατανοηση την ελληνικη, μεταφρασμενη εκδοχη. Ειναι βεβαια 850 σελιδες αλλα αξιζει τον κοπο για οποιον θελει να παρει μια μικρη ιδεα γυρω απο την επιστημη της γλωσσολογιας (ή απλα να ταπωνει τους διαφορους κουραστικους που του τα κανουν τσουρεκια με την ανωτεροτητα της γλωσσας κλπ ).
Ο κλασικος μυθος: 'Τα Ελληνικα ειναι ανωτερη/πιο πολυπλοκη γλωσσα απο αλλες. '
Απο το συγγραμμα που αναφερω παραπανω, αντιγραφω για παραδειγμα απο τη σελ 45:
'Καμια γλωσσα ή γλωσσικη ποικιλια (διαλεκτος) δε θεωρειται ανωτερη καποιας αλλης απο γλωσσολογικη αποψη. Καθε γραμματικη ειναι εξισου περιπλοκη, λογικη και ικανη για την παραγωγη ενος απειρου συνολου προτασεων με σκοπο τη διατυπωση οποιασδηποτε σκεψης. Εαν κατι μπορει να εκφραστει σε μια γλωσσα ή διαλεκτο, μπορει να εκφραστει σε οποιαδηποτε αλλη γλωσσα ή διαλεκτο'.
Το ζητημα (της και καλα ανωτεροτητας/πολυπλοκοτητας/ποικιλιας) αναλυεται διεξοδικα στο βιβλιο. Επισης, γινεται σαφες πως αυτο που ονομαζουμε 'λεκτικος πλουτος' και αναφερεται παραπανω (βλ 700 δις λεξεις) ειναι ενας μυθος καθως αυτος ανηκει στη λεγομενη ανοικτη ταξη και ειναι εν δυναμει ιδιος για ολες τις γλωσσες του κοσμου. Δυστυχως δε μπορω να καθομαι να αντιγραφω ολοκληρες σελιδες αν και θα γουσταρα για να ειμαι ειλικρινης
-
Το τελευταίο επιχείρημα είναι κόλαση.
Όλοι είναι λοιπόν πλούσιοι.
Αφού τα λεφτά όλου του κόσμου κάποτε μπορεί να καταλήξουν στα χέρια τους (είναι 'εν δυνάμει' πλούσιοι).
Θα το προωθήσω στον Παπακωνσταντίνου. -
Τηνλεξη ουροβορος την γνωριζω ,στα Γαλλικα δεν ξερω αν υπαρχει επισημως με αυτη την εννοια (αυτοκαταστροφικος) γιατι παλιοτερα που την ειχα αναζητησει στο petit robert δεν την βρηκα .
Η πεποιθηση οτι η Ελληνικη γλωσσα ειναι πλουσια μου δημιουργηθηκε οταν συναντησα εκατονταδες λεξεις στην Γαλλικη (κυριως φιλοσοφικους-ιατρικους κ μαθηματικους ορους )δανεισμενους απο τα Ελληνικα .
Προσφατα μου ανακινηθηκε παλι το ενδιαφερον κ το ψαχνω -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το τελευταίο επιχείρημα είναι κόλαση.Όλοι είναι λοιπόν πλούσιοι.
Αφού τα λεφτά όλου του κόσμου κάποτε μπορεί να καταλήξουν στα χέρια τους (είναι 'εν δυνάμει' πλούσιοι).
Θα το προωθήσω στον Παπακωνσταντίνου.Ας το εξηγησω στα γρηγορα γιατι πρεπει να φυγω και οντως το 'εν δυναμει' δημιουργει παρερμηνειες (βεβαια αν εμπαινες στον κοπο να το ψαξεις λιγο θα καταλαβαινες μονος σου φανταζομαι)
Το εν δυναμει εκει εννοειται ως 'η ανοικτη ταξη ειναι δυναμικη, δεν ειναι στατικη'. η χρηση της ανοικτης ταξης ειναι ιδια σε καθε γλωσσα (οταν χωρισεις τις προτασεις σε δομικα δενδροδιαγραμματα) και εξαρταται απο τον εκαστοτε ομιλητη, παντως καθε γλωσσα του κοσμου εχει την ιδια ικανοτητα παραγωγης λεξεων απο ριζες και εισαγωγης λεξεων απο αλλες γλωσσες και διαλεκτους στην ανοικτη ταξη.
Προφανως λοιπον το παραδειγμα με τα χρηματα ειναι ακυρο. Δε δημιουργειται χαρτονομισμα των 100 ευρω απο χαρτονομισματα των 50 (που να διατηρουνται τα χαρτονομισματα των 50 τουλαχιστον) οπως δημιουργουνται σε καθε γλωσσα νεες λεξεις απο ηδη υπαρχουσες ριζες (σε καθε γλωσσα υπαρχουν σημασιολογικα ισαξιες ριζες) ουτε αν εχεις ενα χαρτονομισμα των 100 ευρω μπορεις να τα δωσεις σε καποιον αλλο και να τα κρατησεις ταυτοχρονα (εκτος αν εχεις φυσικα πολυ εξελιγμενο εξοπλισμο αντιγραφης χαρτονομισματων).Edit: Eιναι παντως ενδιαφερον οτι πιαστηκες απλως απο μια δικη μου λανθασμενη διατυπωση για να καταρριψεις το συνολο της απαντησης μου το οποιο βασιζεται στο πλεον διαδεδομενο επιστημονικο γλωσσολογικο συγγραμμα και αναφερει ρητως πως τα ιδια ακριβως πραγματα μπορουν να εκφραστουν σε οποιαδηποτε γλωσσα του κοσμου. Φυσικα αυτο, την ουσια δηλαδη, δεν το σχολιασες γιατι ξερεις οτι δε σε παιρνει.
Επισης μιας και σχολιαζουμε τα περι ελληνικης γλωσσας (που 'και καλα' υστερει και που ειναι 'καλυτερη' απο αλλες που οπως ειπαμε προηγουμενως δεν ισχυει κατι τετοιο, δεν υπαρχουν ανωτερες και κατωτερες γλωσσες ), ειναι ενδιαφερον οτι φωνητικα τα ελληνικα ειναι αντικειμενικα λιγοτερο πλουσια γλωσσα απο τις περισσοτερες γλωσσες του κοσμου.
Για παραδειγμα διαθετουν μονο πεντε φωνηεντα (οχι γραπτα, μιλαμε για φωνολογια) ενω τα γαλλικα 13, τα αγγλικα 12, τα ολλανδικα 14 (χωρις να αναφερω τους διφθογγους στις προαναφερθεισες γλωσσες) τα τουρκικα 8 κοκ.
Θελω το σχολιο του Μανου σ'αυτο -
Στου κρεμασμενου το σπιτι δεν μιλανε για σχοινι Δυστυχως εκτος απο χρημα τελευταια δανειζομαστε κ λεξεις λογω τεχνολογιας κ ισως κ μοδας .
Περί ελληνικής γλώσσας.