Νταξ, τουλάχιστον το λύσαμε και το πρόβλημα του light δημοκρατικού μακαρθισμού. Στους δημοκράτες επιτρέπεται να αντιδρούν περίεργα όταν τους σημαδεύουν. Στους άλλους δεν το επιτρέπουμε.
ΕΕΠ περί τροτσκισμού και συλλογικής ευθύνης [Καλά, ξεπερνάω τα ζήτημα των 'μαζικών διώξεων τροτσκιστών', διώξεων εθνοτικών ομάδων κλπ]
Δεν νομίζω ότι νοείται 'συλλογική ευθύνη' στις [έστω ότι τις δεχόμαστε] μαζικές διώξεις τροτσκιστών, με την ίδια λογική που οι διώξεις τρομοκρατών στις σημερινές κοινωνίες δεν είανι θέμα 'συλλογικής ευθύνης'. Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ του περιεχομένου του επιθέτου 'εβραίος' με αυτό του 'τροτσκιστή'.
Υποτίθεται δλδ, ότι τον τρομοκράτη, τον τροτσκιστή κλπ των δίωκαν για τις προσωπικές του θέσεις, πράξεις κλπ (αυτές δλδ που τον καθιστούν τροτσκιστή, τρομοκράτη, κ.ο.κ.). Έχουμε δλδ προσωπική ευθύνη και όχι συλλογική. Στον καθένα ξεχωριστά 'τροτσκισστή', 'τρομοκράτη' κλπ μπορούν να του αποδοθούν 'κολάσιμα' χαρακτηριστικά.
'Συλλογική ευθύνη' δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Ο καθένας ξεχωριστά δλδ, δεν έχει κάποιο κολάσιμο χαρακτηριστικό, παρά μόνον κάποιο που μοιραζόταν με κάποιον άλλο που είχε διαπράξει κάτι άσχετο με το καθαυτό χαρακτηριστικό ομοιότητας. Δλδ το χαρακτηριστικό σύμφωνα με το οποίο διώκεται συλλογικώς, δεν είναι το ίδιο με αυτό που ήταν κολάσιμο in the first place.
Συλλογική ευθύνη θα είχαμε αν διώκαμε όλους τους γερμανούς για τις πράξεις ορισμένων γερμανών (των ναζί). Δλδ το να είσαι 'γερμανός' δεν σημαίνει απραίτητα ότι έπραττες κάτι κακό, αλλά σε διώκουμε γιατί γερμανός ήταν και ένας άλλος που είχε κάνει 'κάτι κακό'. Και αυτό το κάτι δεν ήταν να είναι γερμανός, αλλά 'φονιάς', 'βιαστής' ή δεν ξέρω γω τι.
Με αυτή τη λογική, ένας 'τροτσκιστής' που διώκεται, όπως και ένας τρομοκράτης, δεν είναι ζήτημα συλλογικής ευθύνης.
Βέβαια, και οι διώξεις 'εβραίων', εγώ δεν θα τις χαρακτήριζα διώξεις τύπου 'συλλογικής ευθύνης' αλλά plain and simple ρατσιστικού τύπου. Όπως ας πούμε στην ΗΠΑμερική σεν έχουμε 'συλλογικήευθύνη' των μαύρων, αλλά απλώς ρατσισμό.