-
GeorgeTabs, διακρίνω μια εμπάθεια εκ μέρους σου εναντίον των καπνιστών.
Σϊγουρα τα περί 'συνταγματικού δικαιώματος στην έκφραση' είναι τουλάχιστον φαιδρά αλλά σε τέτοια θέματα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: δύο ομάδες ανθρώπων που ενοχλούν η μία την άλλη με τη συμπεριφορά τους (και το να μην είσαι καπνιστής είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ και το κατα πόσο είναι επιλογή σου να είσαι καπνιστής είναι συζητήσιμο ) και για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται καλή θέληση και κατανόηση και από τις δύο μεριές. Δεν μπορείς να απαιτείς μονόπλευρα να μην καπνίζει κανείς παρουσία σου-period ή να κόψουν όλοι το κάπνισμα, όπως και εγώ δεν μπορώ να απαιτήσω να μη σε ενοχλεί το τσιγάρο ή να αρχίσεις να καπνίζεις. Θεωρώ ότι το επιχείρημα των καπνιστών φοιτητών 'δεν μπορώ να συγκεντρωθώ χωρίς τσιγάρο' είναι βάσιμο και εξ'ίσου ισχυρό με τα δικά σου. Στη δική μου σχολή κάποιοι καθηγητές απαγόρευαν το κάπνισμα εν ώρα παράδοσης και το σεβόμασταν αλλά κανείς δε διανοήθηκε να απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα εν ώρα εξέτασης, απλά έκαναν σύσταση να μην καπνίζουμε πολύ για να μη γίνει ντουμάνι, πράγμα που το κάναμε όσο μπορούσαμε.
Μου θυμίζεις ένα συνάδερφό μου που γκρίνιαζε επειδή καπνίζαμε όλοι οι υπόλοιποι στην αίθουσα (7-8 άτομα) και εκείνος είχε φροντίσει να τοποθετήσει το γραφείο του στη μέση της αίθουσας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν δίπλα σε παράθυρο.
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Από την άλλη ακούω για τα δικαιώματα των καπνιστών. Ποια δικαιώματα ρε παιδιά;;; Δηλαδή αν αρχίσω αύριο να καπνίζω επειδή... έτσι μου κάπνισε, αποκτώ παραπάνω δικαιώματα;;; Από την στιγμή που είναι κάτι που το κάνω για ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΛΑΥΣΗ, οφείλω να φροντίσω πως δεν θα ενοχλήσει κάποιον άλλον, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν βάζω την μουσική στη διαπασών, και αν θέλω να το κάνω φορώ ακουστικά, ή πάω με το αμάξι μου σε μια ερημη τοποθεσία.
Αν και καπνιστής, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα γράφεις.
Σε κοινούς, δημόσιους ή μη χώρους, οτιδήποτε μπορεί να ενοχλεί τους άλλους, πόσο μάλλον να επηρεάζει την υγεία τους, θα πρέπει τουλάχιστον να ελέγχεται. Δεν λέω να απαγορεύεται γιατί αυτό σηκώνει συζήτηση κατά περίπτωση. Να ελέγχεται είτε από τον, πχ ιδιοκτήτη της καφετέριας, είτε από το Κράτος.
Και βασικά είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης και όχι συμμόρφωσης με κανόνες. Αν βρίσκεσαι σε μια δημόσια υπηρεσία, για παράδειγμα, τι σε εμποδίζει να πεταχτείς 2 λεπτά έξω και να ενδώσεις στο βίτσιο σου, χωρίς να ενοχλείς κανέναν;
Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι καπνιστές δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο πειράζει η μυρωδιά του τσιγάρου τους μη-καπνιστές και οι δεύτεροι δεν μπορούν να αντιληφθούν την, έστω και επίκτητη, ανάγκη και απόλαυση των πρώτων. Είναι σαν να προσπαθούν να συνενοηθούν είδη από διαφορετικούς πλανήτες.
Και αυτό είναι που κάνει, δυστυχώς, πολλές φορές απαραίτητη την επιβολή νόμων και διατάξεων.
-
Διαφωνώ με τέτοιους νόμους!!Το ξαναλέω!!
Αλλά Γιώργο,αυτό που λές είναι τουλάχιστον άτοπο!!
Ποιά συνταγματικά δικαιώματα έχουν οι καπνιστές ρωτάς??!!
Οσα έχουν και όλοι οι υπόλοιποι!!Αλλά εδω δεν είναι αυτό το θέμα.
Το θέμα είναι αν είναι σωστό να υπάρξει νόμος που να μου υπαγορεύει τι θα κάνω σε σχέση με μια συνήθεια μου,και με αιτιολογία των καλώς έχειν των παιδιών μου!!!
Αντίστοιχα,θα μπορούσε να περάσει και νόμος που να επιβάλει την ύπαρξη κάμερας στο γκαράζ μου ώστε να προστατευθώ απο τυχόν κακή τοποθέτηση υλικών που μπορεί να τραυματισουν τα παιδιά μου!!!!
Ελεος!!Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη και να ενοχλείται απο μερικά πράγματα!Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι -ειδικά όταν είναι μειοψηφία- θα μπορεί να στηριχθεί σε θεωρίες και απόψεις περί επικυνδυνότητας και να απαιτήσει απο όλους να συμμορφωθούν με την επιθυμία του επειδή είναι την τρέχουσα περίοδο πολιτικά ορθή!!
Επαναλαμβάνω,ότι ο σεβασμός στον άλλο είναι πρωταρχικός και απαραίτητος!!Αλλά είναι θέμα καλιέργειας και ανατροφής του καθενός μας!
Αν είσαι γάϊδαρος...δεν πρόκειται να σε αλλάξει κανένας νόμος! -
..αυτά που διαβάζω, απο την πλευρά των καπνιστών, είναι σχεδον φαιδρά.
Τι σχεση έχει η βρώση με το κάπνισμα? Σχεδόν καμοία. Η μυρωδιά θα με ενοχλήσει ισως, ο καπνός σίγουρα, και αποδεδειγμένα αυξάνω τις πιθανότητες να πάθω καρκίνο.
Το να καπνίζεις παρουσία άλλων, χωρίς να εξασφαλίζεις ότι δεν ενοχλούνται στο ελάχιστο, είναι ανεύθυνο. Ο μονος λόγος που το ανεχόμαστε, είναι ιστορικός.
Αν κάποιος ανεκάλυπτε τώρα το κάπνισμα, δεν θα γινόταν λόγος. Ξέρεται πολλούς που θα έλεγαν 'ναι' στο να παραμείνουν σε ένα χώρο με τοξικό καπνό?
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Παραφράζοντας τον αντίλογο, θα έλεγα ότι το να φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύουμε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους (έχουν φτάσει πλέον ακόμα και στην παραλία να το απαγορεύουν) είναι σα να απαγορεύουμε εμείς τη βρώση donuts στο δρόμο. Ή, για την περίπτωση των Σουηδών, την κατανάλωση ρέγγας α λα κρεμ στο δρόμο.Άρα, ας απαγορεύσουμε κι εμείς την κατανάλωση αυτών των ειδών σε δημοσίους χώρους.
Τα μεν donuts παχαίνουν και με τη μυρωδιά τους κάνουν κι άλλους να θέλουν να πάρουν αυτό το παχυντικό προϊόν, η δε ρέγγα απλώς βρωμάει.
-
Ξέρετε πολλούς καπνιστές που σέβονται τους άλλους;
Μη μου απαντήσετε 'ναι,εγώ σέβομαι' και λοιπά!
Όλο και κάποιος θα βρεθεί να φουμάρει κοντά μου και να μου σπάσει
τα νεύρα.
Το να καπνίζει κάποιος,είναι επιλογή του.Στον άλλο,όμως,που δέχεται
στο πρόσωπο και στα πνευμόνια τον καπνό,δεν του αφήνει επιλογή.
Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μυρίζει τσιγαρίλα,
επειδή πολλοί καπνίζουν μέχρι την πόρτα του λεωφορείου!
Ε,αν δεν σεβόμαστε κανέναν και τίποτα,δεν υπάρχει άλλος τρόπος
από τη θέσπιση διατάξεων στον ποινικό κώδικα.
Και κάτι τελευταίο..επειδή λένε πολλοί ότι καπνίζουν στο μπαλκόνι
και πως αυτό δείχνει ότι έχουν ευαισθησία απέναντι στην οικογένειά τους..
ο καπνιστής έχει ποτίσει μέσα στο δηλητήριο του καπνού και της πίσας
και εκπέμπει συνέχεια σωματίδια.
Συνέχεια τα ίδια παραμύθια ακούμε.Πως οι μη καπνιστές περιορίζουμε
τα δικαιώματα των καπνιστών.
Ε,ας τελειώνει κάποια στιγμή αυτή η καραμέλα!
Οι νόμοι καθορίζουν ποια δικαιώματα υπερισχύουν.
Όλοι έχουμε δικαιώματα.Αλλά το δικαίωμα κάποιου να μην καπνίζει,οφείλουν να το σεβαστούν οι μη καπνιστές.
Θέλετε να βλάπτετε τον εαυτό σας;Ας το κάνετε,αλλά μην παίρνετε άλλους στο λαιμό σας.
Το ακόλουθο κείμενο είναι από:
http://www.medlook.net/kids/passmoke.asp'Παθητικό κάπνισμα είναι όταν δεν καπνίζεις εσύ ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος όταν εσύ είσαι κοντά, οπότε δεν αναπνέει μόνο εκείνος τον επικίνδυνο, δηλητηριώδη καπνό από τα τσιγάρα ή την πίπα του, αλλά και εσύ!
Δηλαδή γίνεσαι παθητικός καπνιστής.
Οι καπνιστές ναι μεν ισχυρίζονται πως έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν, αλλά οι παθητικοί καπνιστές έχουν ένα ακόμη πιο σημαντικό
δικαίωμα :ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ !
Πιο κάτω θα βρεις κάποια πολύ καλά επιχειρήματα για να υπερασπίσεις την θέση σου και να αποδείξεις στους καπνιστές πως το να καπνίζουν εκείνοι πράγματι επηρεάζει και τους άλλους που δεν καπνίζουν!
Όταν καπνίζει κάποιος βρωμάνε τα ρούχα του, πράγμα άβολο όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους τριγύρω του.
Ο καπνός (από τα τσιγάρα κλπ) προκαλεί βήχα, κρυολογήματα και κρίσεις άσθματος σε όσους έχουν άσθμα.
Προκαλεί στον καπνιστή (και στους παθητικούς καπνιστές) φαγούρα και τρέξιμο των ματιών.
Ο υπερβολικός καπνός μπορεί να καταστρέψει για κάποιον την μυρωδιά και την γεύση του φαγητού! ( Ποιος θα το ήθελε αυτό; )
Ο καπνός σ' ένα γεμάτο εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση από ένα πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.
Γεμίζει τον αέρα με πολλά από τα δηλητήρια, τα οποία συνήθως βρίσκουμε στον αέρα πάνω από περιοχές με τοξικά απόβλητα (=πολύ δηλητηριώδη σκουπίδια που προέρχονται από εργοστάσια).
Ο ΚΑΠΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ !
Αυτά πρέπει να είναι αρκετά για να κάνουν κάποιον που καπνίζει να αρχίσει να σκέφτεται! Για κάθε περίπτωση, διάβασε πιο κάτω ακόμα λίγα στοιχεία που δίνονται από ιατρικές μελέτες, ώστε όχι μόνο να πείσεις άλλους να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά να αποτρέψεις κι εσύ τον εαυτό σου από το να αρχίσει!
**Ήξερες πως τα τσιγάρα περιέχουν φορμαλδεΰδη, ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρούνται τα νεκρά βατράχια;
Η ίδια κυανίνη που χρησιμοποιείται στο ποντικοφάρμακο, υπάρχει και στον καπνό από τσιγάρα δίπλα σου, είτε είσαι καπνιστής είτε όχι!
Η νικοτίνη, δεν βρίσκεται μόνο στο τσιγάρο για να σε εθίζει, αλλά χρησιμοποιείται και σε εντομοκτόνα! Ένας καπνιστής αναπνέει την ίδια ουσία με μια κατσαρίδα λίγο πριν πεθάνει!
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια νεαροί κάτω των 18 ετών, που προς το παρόν είναι ζωντανοί, θα πεθάνουν πρόωρα από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα!**
Το να ξεκινήσει κάποιος να καπνίζει σε νεαρή ηλικία, αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων. Η πιθανότητα για καρκίνο των πνευμόνων για τον κάθε καπνιστή αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο που καπνίζει!
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό (σε κάνει να νιώθεις πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτή και θέλεις συνεχώς περισσότερη) με παρόμοιους τρόπους όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το αλκοόλ. Το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία συνήθως είναι σημάδι για προβλήματα αργότερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Καπνιστές έφηβοι είναι :
3 φορές πιο πιθανό να εμπλακούν και με το αλκοόλ παρά μη καπνιστές
8 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μαριχουάνα παρά μη καπνιστές και
22 φορές πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν κοκαΐνη'
'Το ξέρετε ότι το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης;'
http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=1258Ενδιαφέροντα,επίσης:
http://europa.eu.int/scadplus/leg/el/cha/c11554.htm
http://news.pathfinder.gr/culture/cinema/50000.html
http://europa.eu.int/hellas/5news/5.6press081102b.htm
http://www.focusmag.gr/articles/view-ar ... x?oid=1320 -
Ο σκοπός του post μου δεν ήταν ούτε να πείσει, όσους δεν το κάνουν, να αρχίσουν να καπνίζουν στο αυτοκίνητο ούτε να υποστηρίξει ότι το κάπνισμα είναι αβλαβές...Ο σκοπός του είναι να σας κάνει να αναρωτηθείτε μήπως παίρνετε ρίσκα στη ζωή σας πολύ μεγαλύτερα από το προαναφερθέν.
Πράγματι το να μην καπνίζεις στο αυτοκίνητο είναι κέρδος για την υγεία των παιδιών σας...Σε ό,τι άλλο επιβλαβές και αν τα υποβάλλετε αυτό θα παραμείνει κέρδος, αυτό είναι βέβαιο...
Φίλος και λάτρης μοσχαρίσιου κρέατος το έκοψε μαχαίρι λόγω τρελών αγελάδων...Είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος φρόντισε για τη ζωή του γλιτώνοντας από την πλάτη του 0,0000 1% πιθανότητες να πεθάνει...Τώρα γιατί εγώ χαμογελάω κάθε φορά που μου εξηγεί τους κινδύνους από τις τρελές αγελάδες με το τσιγάρο στο στόμα και χτυπώντας εμφατικά τα 2 πακέτα τσιγάρα στο τραπέζι ; Αφού είναι γεγονός ότι από αυτή του την ενέργεια γλίτωσε πιθανότητες που θα τον οδηγούσαν στον τάφο και δεν το αμφισβητώ διόλου...Απλά χαμογελάω...Όποιος και αν ενοχλείται σε κλειστό χώρο από κάπνισμα εννοείται ότι πρέπει να γίνεται ΑΜΕΣΑ σεβαστή η επιθυμία του... Φυσικά και δεν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους...
-
eizo, όμορφα όλα αυτά που έγραψες και έχεις απόλυτο δίκιο. Γιατί λοιπόν δεν κάνουν ένα νόμο, όπως τα ναρκωτικά, να απαγορεύσουν την πώληση τσιγάρων? Και την παραγωγή τους βέβαια....
Εσύ που είσαι καλός στα links για βρες κάτι για την παγκόσμια οικονομία καπνού, τα ποσοστά της και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Ξέρεις τι συμφέροντα παίζονται?
Πολλοί θα θέλαμε ένα ιδανικό κόσμο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τον έχουμε.
Αν νομοθετούμε τα πάντα τότε μιλάμε για αποστείρωση και όχι για δημοκρατία.(ένας καπνιστής μπαλκονιού )
-
Ξεράθηκα στα γέλια με κάποια από αυτά που διάβασα στο link σου eizo!
Δηλαδή πρέπει να κόψω το κάπνισμα επειδή μυρίζουν τα ρούχα μου και ενοχλείσαι εσύ; Πού'σαι κι εμένα με ενοχλεί η κολώνια σου, να την αλλάξεις πάραυτα!
Τι έγινε λέει; 'Ακτινοβολώ' τη μυρωδιά του καπνού και σε ενοχλώ;! Μην τολμήσεις και ξαναφάς πικάντικο φαγητό γιατί μετά θα ακτινοβολείς τη μυρωδιά του και θα με ενοχλήσει!
Και επειδή τα πικάντικα φαγητά εκτός του ότι ενοχλούν προκαλούν και καρκίνο του στομάχου (αυτό το εννοώ, μη γελάτε) να τα απαγορεύσουμε πάραυτα! Μαζί με την κολώνια σου!
Ένας 'φαιδρός' καπνιστής.
ΥΓ: Προσπάθησα να κρατήσω μια καλόπιστη στάση στην κουβέντα αλλά τέτοια εμπαθής αντιμετώπιση δε νομίζω ότι αφήνει περιθώρια για κουβέντα. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος δείχνει τέτοια εμπάθεια στο θέμα του καπνίσματος ώστε να είναι ανίκανος έστω και να συζητήσει χωρίς υστερίες και αφορισμούς. Χειρότερα και από τον πόλεμο σχολών αυτοκινητοβιομηχανίας είναι!
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
GeorgeTabs, διακρίνω μια εμπάθεια εκ μέρους σου εναντίον των καπνιστών.Κάνεις λάθος.
Μάλιστα όλοι στην οικογένειά μου καπνίζουν (πλήν του πατέρα μου που το έκοψε το 1998 με εντολή γιατρών, αλλιώς ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΕ).Εκτός αν είμαι εμπαθής και ως αυτούς, και ως προς τους καπνιστές φίλους μου.
Σϊγουρα τα περί 'συνταγματικού δικαιώματος στην έκφραση' είναι τουλάχιστον φαιδρά αλλά σε τέτοια θέματα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: δύο ομάδες ανθρώπων που ενοχλούν η μία την άλλη με τη συμπεριφορά τους (και το να μην είσαι καπνιστής είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ και το κατα πόσο είναι επιλογή σου να είσαι καπνιστής είναι συζητήσιμο ) και για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται καλή θέληση και κατανόηση και από τις δύο μεριές.
Έπιλογή μου είναι να μην είμαι καπνιστής, επιλογή μου είναι να μην είμαι αλκοολικός, πρεζόνι, χορτοφάγος, ακτιβιστής, όλα στην ζωή είναι επιλογές. Αλλά το να ΜΗΝ καπνίζεις είναι κάτι που είναι στην φύση σου όταν γεννιέσαι. Απλά ΔΕΝ απέκτησα μια επίκτητη συνήθεια. Δεν υπάρχει τρόπος αυτή μου η επιλογή να ενοχλήσει κανέναν.
Τώρα το να είσαι καπνιστής λες πως είναι συζητήσιμο αν είναι επιλογή σου. Δηλαδή είτε που σε ανάγκασαν να καπνίσεις με το ζόρι (όπως κάνουν οι καπνιστές όταν καπνίζουν σε παρουσία μη καπνιστών), είτε που σε υπνώτισαν και σε έκαναν καπνιστή. Ξέρεις κάποιον άλλο τρόπο να αρχίσει κανείς το κάπνισμα και να γίνει καπνιστής χωρίς τη δική του θέληση;;Δεν μπορείς να απαιτείς μονόπλευρα να μην καπνίζει κανείς παρουσία σου-period ή να κόψουν όλοι το κάπνισμα, όπως και εγώ δεν μπορώ να απαιτήσω να μη σε ενοχλεί το τσιγάρο ή να αρχίσεις να καπνίζεις.
Όχι, δεν μπορώ να το απαιτήσω, και δεν το κάνω, πλήν των ιδιωτικών μου χώρων όπου το απαγορεύω επειδή είναι δικοί μου χώροι και αν δε σου αρέσει φύγε (πχ αυτοκίνητό μου, υπνοδωμάτιό μου).
Οπότε όπως λέει ο kouk αν κάποιος με ρωτήσει πριν καπνίσει αν με ενοχλεί, δηλαδή εν ολίγοις αν του επιτρέπω να καπνίσει, του απαντώ πως με ενοχλεί πολύ, αλλά αν θέλει να καπνίσει μπορεί ελεύθερα να καπνίσει.
Θα μου πεις πως τότε θα καπνίσει και θα νιώσει άσχημα που με ενοχλεί.
Ναι, και λοιπόν; Και εγώ θα νιώσω άσχημα που θα καπνίσει, αφού θα με ενοχλεί.
Και αν θες δες το και ανάποδα με την ίδια λογική. Αν ΔΕΝ καπνίσει, θα νιώσω εγώ άσχημα που υποφέρει που δεν καπνίζει εξαιτίας μου.Θεωρώ ότι το επιχείρημα των καπνιστών φοιτητών 'δεν μπορώ να συγκεντρωθώ χωρίς τσιγάρο' είναι βάσιμο και εξ'ίσου ισχυρό με τα δικά σου. Στη δική μου σχολή κάποιοι καθηγητές απαγόρευαν το κάπνισμα εν ώρα παράδοσης και το σεβόμασταν αλλά κανείς δε διανοήθηκε να απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα εν ώρα εξέτασης, απλά έκαναν σύσταση να μην καπνίζουμε πολύ για να μη γίνει ντουμάνι, πράγμα που το κάναμε όσο μπορούσαμε.
Αν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί χωρίς τσιγάρο, να ζητήσει και αυτός, αν είναι σωστός, τον ορισμό χωριστών αιθουσών. Στα περισσότερα μαθήματα δίναμε εξετάσεις σε τουλάχιστον 2 αίθουσες (συνήθως σε 4...) Δεν ήταν δύσκολο να γίνει τουλάχιστον μία για μη καπνιστές!
Από την άλλη, το να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς τσιγάρο για 2 ΩΡΕΣ το θεωρώ υπερβολή. Κάπνισε λοιπόν 50 πριν την εξέταση και άλλα 50 μετά! Αν πάλι χαρμανιάσεις την ώρα του διαγωνίσματος, ζήτα να πας τουαλέτα! Δύσκολο είναι; Εγώ πάλι τι να κάνω όταν 4/5 φοιτητές καπνίζουν;
Και σκέψου να φάω φασόλια την προηγούμενη ημέρα και να αρχίσω να αρωματίζω το χώρο την άλλη μέρα. Όλοι θα μιλήσουν με τα χειρότερα λόγια για μένα, παρόλο που αυτή θα είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού. Και αν ποτέ μας φύγει καμιά ψιλή κατά λάθος, ή 'κατά λάθος' και φανεί η 'ονομασία προέλευσης' τότε κοκκινίζουμε και ζητούμε 100 φορές συγγνώμη. Γιατί το τσιγάρο που μυρίζει αν όχι χειρότερα, τουλάχιστον εξίσου άσχημα, να είμαι ο κακός όταν ζητώ να μην με λιβανίζουν με αυτό, πολλώ δε μάλλον σε περιπτώσεις που ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ κα κάνω αλλιώς, παρά να είμαι εκεί; (πχ εξετάσεις)
Μου θυμίζεις ένα συνάδερφό μου που γκρίνιαζε επειδή καπνίζαμε όλοι οι υπόλοιποι στην αίθουσα (7-8 άτομα) και εκείνος είχε φροντίσει να τοποθετήσει το γραφείο του στη μέση της αίθουσας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν δίπλα σε παράθυρο.
Από που προκύπτει αυτό; Δεν δουλεύω σε γραφείο, και μάλιστα τον περισσότερο καιρό τον περνάω μόνος στο δωμάτιό μου.
Βέβαια από την άλλη έχω δύο πόδια, δύο χέρια, δύο μάτια και μιλάω ελληνικά, οπότε λογικό να στον θυμίζω! Αν μάλιστα έχει και μαύρα μαλλιά, τότε ίσως να είναι ο σωσίας μου και να έχεις δίκιο!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Διαφωνώ με τέτοιους νόμους!!Το ξαναλέω!!Αλλά Γιώργο,αυτό που λές είναι τουλάχιστον άτοπο!!
Ποιά συνταγματικά δικαιώματα έχουν οι καπνιστές ρωτάς??!!
Οσα έχουν και όλοι οι υπόλοιποι!!Σαφώς, αυτό λέω κι εγώ!
Αλλά εδω δεν είναι αυτό το θέμα.
Το θέμα είναι αν είναι σωστό να υπάρξει νόμος που να μου υπαγορεύει τι θα κάνω σε σχέση με μια συνήθεια μου,και με αιτιολογία των καλώς έχειν των παιδιών μου!!!
Στην αρχή απαγόρευσαν να τα δέρνουμε, τώρα να τα μολύνουμε με τον καπνό μας.
Τι άλλο θα σκαρφιστούν οι αλήτες;;;;Δεν έχω δει πολλούς πατεράδες (του δικού μου συμπεριλαμβανομένου) να σταματάνε το αμάξι για 5 λεπτά σε ένα πάρκιν να καπνίσουν.
Αντίστοιχα,θα μπορούσε να περάσει και νόμος που να επιβάλει την ύπαρξη κάμερας στο γκαράζ μου ώστε να προστατευθώ απο τυχόν κακή τοποθέτηση υλικών που μπορεί να τραυματισουν τα παιδιά μου!!!!
Τραβηγμένο, αλλά ο Μεγάλος Αδελφός με τα χρόνια δεν γίνεται μικρότερος.
Ελεος!!Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη και να ενοχλείται απο μερικά πράγματα!Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι -ειδικά όταν είναι μειοψηφία- θα μπορεί να στηριχθεί σε **θεωρίες και απόψεις **περί επικυνδυνότητας και να απαιτήσει απο όλους να συμμορφωθούν με την επιθυμία του επειδή είναι την τρέχουσα περίοδο πολιτικά ορθή!!
Και εσύ που θες να αλλάζουν οι Έλληνες καταλύτη όταν χαλάει μειοψηφία είσαι στην Ελλάδα.
Αυτό τι σημαίνει; Πως δεν πρέπει να γίνει νόμος να αλλάζεται όταν χαλάει;Όσο θεωρία και άποψη είναι πως το κάπνισμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ καπνιστές, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο είναι πως σκοτώνει ο χαλασμένος μου καταλύτης.
Επαναλαμβάνω,ότι ο σεβασμός στον άλλο είναι πρωταρχικός και απαραίτητος!!Αλλά είναι θέμα καλιέργειας και ανατροφής του καθενός μας!
Αν είσαι γάϊδαρος...δεν πρόκειται να σε αλλάξει κανένας νόμος!Μωρέ ας είσαι όσο γάιδαρος θες, αρκεί να μην υποφέρω από την γαϊδουριά σου! Και ο νόμος αυτό το αλλάζει. Τόσο στο τσιγάρο που είναι το θέμα, όσο και στον καταλύτη που ανέφερα, όσο και σε άπειρα άλλα θέματα.
-
Χμμμ... νομίζω ότι και οι δύο πέσαμε στη λούμπα να κάνουμε υποθέσεις για τον άλλο με αποχρώσεις-ενδείξεις. Εγώ σου ζητώ συγγνώμη και σου λέω κάποια πράγματα για τις δικές μου συνήθειες:
Σε σπίτι μη καπνιστών ούτε που ζητάω την άδεια να καπνίσω, εκτός κι αν είμαι πάρα πολλές ώρες, οπότε ζητάω να βγω έξω για να καπνίσω. Κάποιες φορές μου απαντούν 'ε, καλά κάπνισε ένα εδώ, δεν πειράζει' και κάποιες άλλες με ευχαριστούν θερμά που δεν καπνίζω. Κανείς ποτέ δεν το έχει παίξει 'αντικαπνιστής'. Δεν καπνίζω ποτέ σε αυτοκίνητα. Σε παρέα σε μπαρ/εστιατόριο καπνίζω (δύσκολο να μην το κάνεις) και φροντίζω τουλάχιστον να φυσάω τον καπνό προς τα πάνω και να μη λιβανίζει το τσιγάρο μου κανένα (καπνιστή ή μη).
Στη δουλειά καπνίζω (ακόμα πιο δύσκολο να μην καπνίσεις λόγω της φύσης της δουλειάς που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση) αλλά έχουμε πολύ καλό εξαερισμό και ο μοναδικός μη-καπνιστής (ο οποίος είναι ο ίδιος με το προηγούμενο post) είναι 10 μέτρα μακριά από το γραφείο μου και δεν έχει παραπονεθεί.
Συμφωνώ με τις ξεχωριστές αίθουσες, διαφωνώ με την πλήρη απαγόρευση. Και αυτό όχι μόνο στα αμφιθέατρα των σχολών αλλά και σε εστιατόρια κτλ. Να σου πω κάτι αστείο: στην αμερική (απ'όπου επέστρεψε ένας συνάδερφός μου) σε εστιατόρια απαγορεύεται να καπνίζεις στο τραπέζι, επιτρέπεται όμως στο μπαρ. Αυτό εμένα μου λέει ότι τελικά δεν δίνουν δεκάρα για το 'παθητικό κάπνισμα' (γιατί το μπαρ και τα τραπέζια είναι στον ίδιο χώρο και ο καπνός δεν γνωρίζει απαγορεύσεις) αλλά μόνο για την 'ενόχληση' και τη γκρίνια των μη-καπνιστών. Εμένα αυτό μου φαίνεται υποκριτικό, όπως και πολλά πράγματα στην ακραία αντικαπνιστική εκστρατεία αμερικανοκού τύπου.
Για το αν είναι συζητήσιμο το αν είναι επιλογή το κάπνισμα: Όλοι στην οικογένειά μου καθώς και όλοι οι γνωστοί μας κάπνιζαν και μάλιστα παντού (σπίτι, αυτοκίνητο κτλ). Στο σχολείο και στις εξόδους θεωρείτο 'μαγκιά' να καπνίζεις και 'ξενέρα' να μην καπνίζεις. Η αντικαπνιστική εκστρατεία ήταν στα σπάργανα στο εξωτερικό και 'επιστημονική φαντασία' έως αστείο στην Ελλάδα (πριν 20 χρόνια). Υπ'αυτές τις προϋποθέσεις ποιες ήταν λες οι πιθανότητες ένα παιδί 14-17 χρονών να μην αρχίσει το κάπνισμα; Να σου πω εγώ: η μόνη περίπτωση ήταν να δοκιμάσει και να μην του αρέσει. Εμένα δυστυχώς μου άρεσε και ακόμα μου αρέσει.
Όσο για το να το κόψεις, είναι πολύ παραπάνω από απλή επιλογή. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το καταλάβεις ως μη-καπνιστής οπότε απλά trust me on this.
-
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Ο ΚΑΠΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ !
Κι άλλους τόσους τα τροχαία στην Ελλάδα.
Η οδήγηση βλάπτει σοβαρά την υγεία - σταματήστε να οδηγείτε
-
και εκπέμπει συνέχεια σωματίδια.Καλά, για τα υπόλοιπα δε λέω τίποτα, αλλά αυτό το σκεφτόσουν πολλή ώρα;
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Χμμμ... νομίζω ότι και οι δύο πέσαμε στη λούμπα να κάνουμε υποθέσεις για τον άλλο με αποχρώσεις-ενδείξεις. Εγώ σου ζητώ συγγνώμη και σου λέω κάποια πράγματα για τις δικές μου συνήθειες:Σε σπίτι μη καπνιστών ούτε που ζητάω την άδεια να καπνίσω, εκτός κι αν είμαι πάρα πολλές ώρες, οπότε ζητάω να βγω έξω για να καπνίσω. Κάποιες φορές μου απαντούν 'ε, καλά κάπνισε ένα εδώ, δεν πειράζει' και κάποιες άλλες με ευχαριστούν θερμά που δεν καπνίζω. Κανείς ποτέ δεν το έχει παίξει 'αντικαπνιστής'. Δεν καπνίζω ποτέ σε αυτοκίνητα. Σε παρέα σε μπαρ/εστιατόριο καπνίζω (δύσκολο να μην το κάνεις) και φροντίζω τουλάχιστον να φυσάω τον καπνό προς τα πάνω και να μη λιβανίζει το τσιγάρο μου κανένα (καπνιστή ή μη).
Στη δουλειά καπνίζω (ακόμα πιο δύσκολο να μην καπνίσεις λόγω της φύσης της δουλειάς που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση) αλλά έχουμε πολύ καλό εξαερισμό και ο μοναδικός μη-καπνιστής (ο οποίος είναι ο ίδιος με το προηγούμενο post) είναι 10 μέτρα μακριά από το γραφείο μου και δεν έχει παραπονεθεί.
Συμφωνώ με τις ξεχωριστές αίθουσες, διαφωνώ με την πλήρη απαγόρευση. Και αυτό όχι μόνο στα αμφιθέατρα των σχολών αλλά και σε εστιατόρια κτλ. Να σου πω κάτι αστείο: στην αμερική (απ'όπου επέστρεψε ένας συνάδερφός μου) σε εστιατόρια απαγορεύεται να καπνίζεις στο τραπέζι, επιτρέπεται όμως στο μπαρ. Αυτό εμένα μου λέει ότι τελικά δεν δίνουν δεκάρα για το 'παθητικό κάπνισμα' (γιατί το μπαρ και τα τραπέζια είναι στον ίδιο χώρο και ο καπνός δεν γνωρίζει απαγορεύσεις) αλλά μόνο για την 'ενόχληση' και τη γκρίνια των μη-καπνιστών. Εμένα αυτό μου φαίνεται υποκριτικό, όπως και πολλά πράγματα στην ακραία αντικαπνιστική εκστρατεία αμερικανοκού τύπου.
Για το αν είναι συζητήσιμο το αν είναι επιλογή το κάπνισμα: Όλοι στην οικογένειά μου καθώς και όλοι οι γνωστοί μας κάπνιζαν και μάλιστα παντού (σπίτι, αυτοκίνητο κτλ). Στο σχολείο και στις εξόδους θεωρείτο 'μαγκιά' να καπνίζεις και 'ξενέρα' να μην καπνίζεις. Η αντικαπνιστική εκστρατεία ήταν στα σπάργανα στο εξωτερικό και 'επιστημονική φαντασία' έως αστείο στην Ελλάδα (πριν 20 χρόνια). Υπ'αυτές τις προϋποθέσεις ποιες ήταν λες οι πιθανότητες ένα παιδί 14-17 χρονών να μην αρχίσει το κάπνισμα; Να σου πω εγώ: η μόνη περίπτωση ήταν να δοκιμάσει και να μην του αρέσει. Εμένα δυστυχώς μου άρεσε και ακόμα μου αρέσει.
Όσο για το να το κόψεις, είναι πολύ παραπάνω από απλή επιλογή. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το καταλάβεις ως μη-καπνιστής οπότε απλά trust me on this.
Μα έτσι δεν έχω πρόβλημα κανένα!
Πρακτικά δεν καπνίζεις μπροστά σε άλλους που μπορεί να ενοχληθούν, και σε μπαρ κλπ είναι αναμενόμενο. Προσωπικά κλαμπ, μπαρ και καφετέριες τα έχω κόψει, αφού πιο πολύ υποφέρω, παρά διασκεδάζω. Επιλέγω το καλοκαίρι ή όταν έχει καλό καιρό σε γωνία ανοιχτά, από εκεί που φυσάει ο άνεμος, ή έστω πάω για λίγο. (μπορώ όμως να τα αποφύγω)
Μάλιστα τώρα στο τέλος πήγαινα στα Στάρμπαξ που απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα.
Οι ζώνες καπνιστών και μη αν είναι ο ίδιος χώρος χωρίς χωρίσματα είναι ανέκδοτο φυσικά και υποκρισία. Όπως στα Γκούντις στο Μαρούσι, που οι μη καπνιστές είναι στον όροφο και ως γνωστόν ο καπνός ανεβαίνει!!Τώρα για τις προϋποθέσεις που λες τις έζησα κι εγώ μεγαλώνοντας. Μάλιστα για μια περίοδο κάπνισα, και δοκίμασα διάφορες μάρκες να δω ποια μου αρέσουν. Κατάλαβα πως κάπνιζα όχι επειδή μου αρέσει, αλλά για να αρέσω. Επίσης είδα πως σε μεγάλες αποστάσεις στο ποδήλατο (τα 50 χιλιόμετρα τα είχα εντελώς για πλάκα) κουραζόμουν, οπότε και σταμάτησα πολύ γρήγορα (δεν εθίστηκα ποτέ, μάλιστα ποτέ δεν έφτασα στο σημείο να πάψει να μου φέρνει σιχασιά η γεύση του). Επιλογή μου ήταν να σταματήσω, όπως επιλογή μου ήταν να το αρχίσω. Αν δεν το σταμάταγα τελικά και εθιζόμουν, πάλι επιλογή μου θα ήταν. Να το κόψεις είναι πολύ δύσκολο, το ξέρω από τον πατέρα μου... Πάντως όσο και να σε ωθεί το περιβάλλον, η επιλογή δική σου είναι. Το έζησα, και ήμουν στην πλευρά των ξενέρωτων. Ακόμα χαίρομαι που ήμουν (και είμαι όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα...)
ΑΜΑΝ!! ΕΒΓΑΛΕ ΗΛΙΟ ΕΞΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗ!!!
ΕΦΥΓΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑααααααααααααααααααααααααα -
Κατάντησε βλακεία πλέον.
Ας κάνει ο καθένας ότι νομίζει.
Μόνο μην καπνίσει κανείς στο αυτοκίνητό μου ...
-
Όπως είπε και ο πρόεδρος ο νόμος δεν είναι για να σε αλλάξει. Είναι θέμα παιδείας και καλλιέργειας που έχεις που σε οδηγούν στο σεβασμό των άλλων.
Ο νόμος νομίζω ότι είναι απλά για να προστατεύσει τους μη καπνιστές. Τα μέτρα για να μειωθεί το κάπνισμα περιλαμβάνουν κυρίως την φορολογία τους....και αναγκαστικά είναι περιορισμένα αφού είμαστε καπνοπαραγωγική χώρα και μάλιστα τα καπνά λαμβάνουν την υψηλότερη επιδότηση από ΕΟΚ! Ολίγον παράδοξο?.....
Σχετικά με τα παιδιά σωστό είναι να μην υπόκεινται σε καπνούς αλλά από την άλλη θεωρώ υπερβολικό να απαγορέψεις το κάπνισμα στο σπίτι του άλλου ή στο αυτοκίνητο. Απλά πρέπει να αντιλαμβάνεται ο γονιός ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο ο κανακάρης του να αναπνέει τον καπνό του.....πάλι στην παιδεία πάμε....
Όπως υπερβολικό μου ακούγεται ότι στην Αγγλία απαγορεύεται ή έτοιμάζονται να απαγορέψουν το κάπνισμα στα εταιρικά/επαγγελματικά αυτοκίνητα εφόσον υποτίθεται αποτελούν χώρο εργασίας ακόμα κι αν είναι μόνος του κάποιος σε αυτά!!Όσο και να δυσπιστούν οι καπνιστές ακόμα και ένα τσιγάρο στο διπλανό δωμάτιο εμένα μου μυρίζει. Και το δωμάτιο το ίδιο μυρίζει για ώρες ακόμα και μετά από 1 μόνο τσιγάρο.
Στο πεζοδρόμιο όταν καπνίζει ο μπροστινός μου (ή και άλλος ανάλογα με το αεράκι) εμένα με ενοχλεί.....και έχω κάθε δικαίωμα να με ενοχλεί και δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό....αναγκάζομαι να το υπομείνω ή να αλλάξω πορεία κλπ οπότε ναι βλέπω σωστό το να απαγορεύεται το κάπνισμα εν δήμω!
Με ενοχλεί ο γελοίος διαχωρισμός στα εστιατόρια....λες και ο καπνός δεν μου μυρίζει αν τύχει να είμαι σε τραπέζι στο όριο ανάμεσα στις δύο περιοχές ή και 3 μέτρα πιο πέρα.....
Δέχομαι όμως πιο εύκολα σε χώρους μπαρ κλπ χώρους δηλαδή καταχρήσεων και υπερκαταναλώσεων το κάπνισμα αν και ευχαρίστως θα το καταργούσα και εκεί. Έστω αν μπορούσα να έβαζα ένα όριο, 2-3 τσιγάρα την ώρα ανά καπνιστή! Μήπως μπορεί το κάθε τσιγάρο να συνδέεται σε σωληνάκι απορροφητήρα? Πολλή επιστημονική φαντασία διαβάζω μου φαίνεται....δεν πρέπει να είναι δύσκολο όμως σε συγκεκριμένους χώρους!
Στις δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία κλπ όμως που δεν είναι όπως το μπαρ επιλογή σου να πας, αν δεν δούλευα σε ένα από αυτά (οπότε και δεν θα διακινδύνευα την κατάρρευση των προσωπικών και επαγγελματικών μου σχέσεων με όλους....) και δεν είχα τι να κάνω ευχαρίστως θα έστελνα την αστυνομία κάθε μέρα να τους μαζεύει όλους από διευθυντές μέχρι κλητήρες και γιατρούς, νοσοκόμους, ασθενείς και συγγενείς και να τους πηγαίνει μέσα μέχρι να το καταλάβουν ότι απαγορεύεται!
Από την άλλη από τη στιγμή που το κάπνισμα δεν είναι παράνομο και απαγορευμένο όπως πχ τα ναρκωτικά πρέπει και οι καπνιστές να μπορούν να καπνίσουν αλλά και οι άλλοι να μην υποχρεώνονται να υποστούν τους καπνούς τους.... Δεν μπορεί λοιπόν να απαγορεύεται χωρίς να διατίθεται χώρος κατάλληλος (και τέτοιος δεν είναι η κοινόχρηστη καντίνα ούτε ο φωταγωγός, το προαύλιο κλπ) με ενισχυμένο αερισμό και φίλτρα που να μπορούν να καπνίσουν όσοι θέλουν.
Χρειάζεται κάποια ισορροπία. Και δεν αγγίζω καν το θέμα υγείας και παραπάνω εξόδων για το σύστημα υγείας κλπ γιατί ξεφεύγει πολύ, σκέφτονται μερικοί εγκέφαλοι όσους δεν είναι υγιέστατοι, άκαπνοι, στεγνοί, αδύνατοι-άπαχοι, γυμνασμένοι και γονιδιακά τέλειοι (χωρίς υπόβαθρο που να προδιαθέτει σε ασθένειες) να τους χρεώνουν παραπάνω φορολογία....Gattaca θα γίνουμε! -
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Μόνο μην καπνίσει κανείς στο αυτοκίνητό μου ...Ούτε στα δικά μου!
-
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
και εκπέμπει συνέχεια σωματίδια.Καλά, για τα υπόλοιπα δε λέω τίποτα, αλλά αυτό το σκεφτόσουν πολλή ώρα;
Υπάρχουν ραδιενεργά υλικά στα τσιγάρα!
http://www.no-smoking.org/may00/05-19-00-1.htmlΜόνο μην καπνίσει κανείς στο αυτοκίνητό μου ...
Ούτε στα δικά μου!
Γενικά,μας εξοργίζει αν κάποιος ρίξει κάφτρα στα καθίσματά μας,
αλλά αν εισπνέουν τα παιδιά τον καπνό μας,ε.. δεν πειράζει. -
Δεν είμαι υπέρ του καπνίσματος και προσωπικά ήμουν αντικαπνιστής μέχρι που άρχισα να καπνίζω. Είμαι υπέρ του να απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους κτλ, αλλά κάποια πράγματα που ακούγονται είναι τουλάχιστον υπερβολικά. Κατ' αρχήν για τον προσωπικό του χώρο ο καθένας έχει το δικαίωμα να μην επιτρέπει να καπνίζουν άλλοι, αυτό εννοείται. Για ανοικτούς χώρους όμως, νομίζω είναι αδιανόητο να απαγορευτεί το κάπνισμα δια νόμου. Δηλαδή επειδή κάποιους τους ενοχλεί η μυρωδιά, πρέπει να απαγορεύεται στους άλλους να καπνίζουν; (διότι για τη μυρωδιά γίνεται ο ντόρος βασικά, αφού αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποιος θεωρεί ότι θα πάθει καρκίνο ή θα τυφλωθεί επειδή έτυχε στους ανοικτούς χώρους που βρισκόταν να καπνίζουν άλλοι. Με την ίδια λογική (για το θέμα μυρωδιά ) θα μπορούσε να απαγορευτεί δια νόμου το κλάσιμο, το ρέξιμο, το να κυκλοφορείς ιδρωμένος, αφού έχεις φάει σκόρδα, κρεμμύδια, αν έχεις πιει αλκοολούχα ποτά κλπ κλπ.
Επεκτείνοντας τη λογική της υστερικής 'τσιγαροαπαγόρευσης' θα έπρεπε σε κάποια φάση να απαγορευτεί η κατανάλωση τροφών που βλάπτουν, το ψήσιμο τέτοιων τροφών (π.χ. γυράδικα ) με τρόπο που να διαχέεται η μυρωδιά και να βάζει τους πολίτες σε πειρασμό κλπ. Θα έπρεπε επίσης να μπαίνει επιπλέον φορολογία σε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά κλπ.
Όσο αφορά το θέμα ' ο καπνιστής έχει ποτίσει μέσα στο δηλητήριο του καπνού και της πίσας
και εκπέμπει συνέχεια σωματίδια ' είναι στην ίδια λογική του 'ο αλκοολικός έχει ποτίσει το σώμα του με αλκοόλ και αναπνέωντας τον ίδιο αέρα μαζί του κινδυνεύω να πάθω κίρρωση του ήπατος'.Βασικά αυτό που χρειάζεται είναι η διαπαιδαγώγηση των νέων σε σχέση με το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειές του, στα σχολεία και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο είναι δυνατόν. Νομίζω ότι η ομαδική υστερία που ξεκίνησε μάλλον από τις ΗΠΑ για όλο και περισσότερες απαγορεύσεις σε σχέση με το κάπνισμα είναι υπερβολική και πρέπει να μπουν κάποια όρια στις νομοθετικές απαγορεύσεις (κανένα όριο όμως στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους του καπνίσματος και στην αποτροπή των νέων από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα )
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Μόνο μην καπνίσει κανείς στο αυτοκίνητό μου ...
Ούτε στα δικά μου!
Επίσης!
Καλιφόρνια: Όχι στο κάπνισμα,όταν στο αμάξι έχουμε παιδιά