Ο χρήστης cson έγραψε:
Ωραια αναλυση!
Το θεμα ειναι οτι στην οδηγηση δεν μπορω να καταλαβω ποιος εχει εργοστασιακα ξενον και ποιος οχι.
Διοτι εχω δει πισω μου κατι αμαξαρες Χ6, cayenne, M3, CLS.... οπου τα φωτα τους πραγματικα σκοτωναν σε σημειο που σταματαγα να περασουν, τοσο ενοχλητικα. Λογικα τετοια αμαξια δεν θα εχουν φωτα που πληρουν ολες τις προδιαγραφες απο το εργοστασιο? Μηπως ολοι τα πειραζουν?
ναι αλλά σε ένα (οποιοδήποτε) αμάξι (είτε έχει xenon είτε όχι) μπορείς να ρυθμίσεις το ύψος της δέσμης από μία βίδα που υπάρχει σε κάθε (μπροστινό) φανάρι.
Στα xenon απλως το ύψος αυτό που ρυθμίζεις με το κατσαβίδι, θεωρείται ως ύψος αναφοράς και τα φώτα χαμηλώνουν (αν φορτώσεις το αμάξι) ή ψηλώνουν (πχ φρενάρισμα που η μούρη βυθίζεται) αλλά κάθε φορά προσπαθούν να διατηρήσουν το αρχικό ύψος (που είχες βάλει με το κατσαβίδι).
Αν ρυθμίσω εγώ τα φώτα μου να φωτίζουν στο θεό εξαρχής, τι να κάνει η αυτόματη ρύθμιση ύψους...?
Επιπλέον παραπονιέσαι για αμάξια τζιπ, δηλαδή που εξαρχής έχουν ψηλά τα φανάρια τους και λογικό είναι όσο πηγαίνεις πιο κοντά τους, η δέσμη τους να μην έχει προλάβει να κατέβει στο επιθυμητό ύψος => να σε τυφλώνουν, κάτι που γενικά είναι πρόβλημα στα τζιπ-τζιποειδή και δεν υπάρχει λύση γι'αυτό, εκτός κι αν ψηφιστεί κανένας κανονισμός που αναγκάζει όλες τις βιομηχανίες να βάζουν τα φώτα των αυτοκινήτων τους ως κάποιο ύψος τα εμπρός φανάρια (κάτι που ισχύει για τα φορτηγά )
Στο 99,9% των περιπτώσεων είναι ολοφάνερο ποιός έχει βάλει aftermarket xenon και μόνο από τον τρόπο που φωτίζουν (και ίσως και από τη χρωματική απόχρωση του φωτος που εκπέμπουν ).