-
Δηλαδή αυριο Δευτερα μπορώ να παω κλείσω το αμαξι που θέλω να αγοράσω και ατακα να πεταχτ'ω για απόσυρση του παλιού?
-
Να το πω ακομα πιο απλα...Μπορω εγω αυριο να αποσυρω το αυτοκινητο μου και μεσα στη βδομαδα να εχω τα 500 ή 1000 κτλ ευρω??
-
Πάρτε να (το) έχετε
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/9/09
Του Γιώργου ΑνδρήΟλοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να ξεκινήσει η απόσυρση παλαιών ΙΧ το οποίο υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών κατέληξαν στην ΚΥΑ, η οποία επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της «Η».
Στο σχέδιο που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Η», αναφέρεται ο τρόπος που ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος μπορεί να κάνει χρήση του κινήτρου για την απόσυρση των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας που κατηγοριοποιούνται στις κλάσεις Β, Γ και Δ (αποσύρονται ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/2004).
Οι κινήσεις
Οι κάτοχοί του για να λάβουν την προβλεπόμενη επιδότηση (500 έως και 2.200 ευρώ) θα πρέπει:- Για τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μεικτό φορτίο, η διαδικασία της απόσυρσης - επεξεργασίας γίνεται μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΕΔΟΕ). Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Α. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής), μέλος του δικτύου εγκεκριμένου συστήματος ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής.
Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει:
-
Να οδηγείται προς παράδοση αυτοδύναμα.
-
Να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη.
-
Να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.
Β. Το εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο χορηγείται στον ιδιοκτήτη μέσα σε 8 ημέρες από τη χορήγηση της βεβαίωσης παραλαβής.
Γ. Μέσα στην προθεσμία, αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας από το σύστημα διαχείρισης σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνει οριστική διαγραφή του οχήματος.
Δ. Η υπηρεσία εκδίδει εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήψη του πιστοποιητικού καταστροφής και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του ή σε εκπρόσωπο του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης τη Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής εις διπλούν υπογεγραμμένη.
Ε. Στην Πράξη Οριστικής Διαγραφής αναγράφεται επιπλέον ότι η οριστική διαγραφή έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή του κινήτρου απόσυρσης.
Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μηχανογραφική εφαρμογή οι αρμόδιες Διευθύνσεις υποχρεούνται να συμπληρώνουν την παραπάνω παρατήρηση χειρόγραφα.
Πώς θα καταβληθεί το μπόνους
Για το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης ορίζεται ως τίτλος πληρωμής η Πράξη Οριστικής Διαγραφής. Για το κίνητρο της αγοράς αυτοκινήτου εκδίδεται τίτλος πληρωμής από την αρχή που εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, στην οποία αναγράφεται και αριθμός του αποσυρθέντος Ι.Χ., επικυρωμένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται στον τίτλο πληρωμής.
Με βάση τους Τίτλους Πληρωμής, στους οποίους θα αναγράφονται από την εκδούσα αρχή η ένδειξη «Τίτλος Πληρωμής», το προς πληρωμή ποσό, ο αριθμός φορέα και ο κωδικός αριθμός εξόδου, καταβάλλονται τα ποσά των κινήτρων κατά περίπτωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα εξόδων. Από την απόσυρση, πάντως, εξαιρούνται:
-
Οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.
-
Οχήματα που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σημεία συλλογής τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις
-
Οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας, εκτός εάν άρουν την ακινησία, καταβάλουν τα οφειλόμενα τέλη και ανακτήσουν άδεια και πινακίδες.
-
ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ στα παραπάνω
Τρακαρισμένα, καμμένα, προβληματικά που δεν κινούνται (?), με κατατεθειμένες πινακίδες γιοκ.
Ερωτηματικά προκύπτουν για τα αυτοκίνητα με κατατεθειμένες πινακίδες. Θα πληρώσουν τέλη μόνον της τρέχουσας χρονιάς ή μήπως πάνω στην αναμπουμπούλα τα ζητήσουν αναδρομικά για όσα χρόνια το όχημα δεν εκινείτο;;Πάντως το ΠΑΣΟΚ αφήνει να ...διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προϋποθέσεις ευνοώντας την αγορά νέου λιγότερο ρυπογόνου αυτοκινήτου. Δηλ. τα πάντα είναι ρευστά και το δεκαήμερο μέχρι τις εκλογές δεν αποτελεί ασφαλές χρονικό περιθώριο. Μέχρι δηλ. να σταλούν εγκύκλιοι, φέξε μου και γλίστρησα.
ΑΡΑ: μάλλον η νέα κυβέρνηση να σφυρίξει στο ματς της απόσυρσης.... -
Παιδια εχει ψηφιστει η ΚΥΑ για την αποσυρση? εαν ναι ας μας παραπεμψει καποιος σε αυτην! σε αυτην θα μαθουμε ακριβως τι παιζει
-
Εχει ο πεθερος μου ενα polski του 1970...με το ζορι κινειται, σε λιγο τα κακαρωνει εντελως!
Δεν θυμαμαι ποσα κυβικα ειναι, πρεπει να το τσεκαρω... Αραγε 500ευρω ή 1000 αναλογουν?To site της edoe δεν μου ανοιγει παντως...
Το μετρο εχει αρχιζει και εφαρμοζεται? Ξεκινησε καποιος απο εδω να κανει τη διαδικασια να μας πει πως παει?
-
Ο χρήστης cooler έγραψε:
Δεν θυμαμαι ποσα κυβικα ειναι, πρεπει να το τσεκαρω... Αραγε 500ευρω ή 1000 αναλογουν?Μάλλον 1.000€ αν είναι αυτό που κυκλοφορούσε το 1970: http://en.wikipedia.org/wiki/Polski_Fiat_125p.
-
Eπισης προσοχή να μην έχει ξεμέινει παρακράτηση κυριότητας στην άδεια
-
Δεν εχω παρακολουθησει ολη την συζητηση οποτε sorry αν επαναλαμβανω κατι που εχει ηδη ειπωθει.
Μπορει καποιος να αποσυρει το αυτοκινητο του να εισπραξει το ποσο που του αναλογει και μετα να δωσει το πιστοποιητικο σε καποιον αλλον ωστε να επωφεληθει την εκπτωση σε αγορα νεου αυτοκινητου?
Η πρεπει να γινει πωληση και μεταβιβαση?
Φανταζομαι οτι καποιοι εχουν αμαξια για αποσυρση αλλα δεν θελουν να αγορασουν νεο αυτοκινητο.
-
Να δώσεις το πιστοποιητικό σε κάποιον άλλον δε νομίζω να γίνεται. Απλά μπορεις να αποσύρεις τώρα το αυτοκίνητό σου, να ειπσράξεις το ποσό που σου αναλογεί, και να χρησιμοποιήσεις το πιστοποιητικό των 1000ε μέχρι τον Οκτώβριο του 2012
-
Ο χρήστης akis883 έγραψε:
Δεν εχω παρακολουθησει ολη την συζητηση οποτε sorry αν επαναλαμβανω κατι που εχει ηδη ειπωθει.Μπορει καποιος να αποσυρει το αυτοκινητο του να εισπραξει το ποσο που του αναλογει και μετα να δωσει το πιστοποιητικο σε καποιον αλλον ωστε να επωφεληθει την εκπτωση σε αγορα νεου αυτοκινητου?
Η πρεπει να γινει πωληση και μεταβιβαση?
Φανταζομαι οτι καποιοι εχουν αμαξια για αποσυρση αλλα δεν θελουν να αγορασουν νεο αυτοκινητο.
Πρέπει να του το μεταβιβάσεις και να το αποσύρει εκείνος. Ρώτησα και μου είπαν ότι η βεβαίωση απόσυρσης/καταστροφής βγαίνει στο όνομα που υπάρχει στην άδεια κυκλοφορίας.
-
Ρώτησα και μου είπαν ότι η βεβαίωση απόσυρσης/καταστροφής βγαίνει στο όνομα που υπάρχει στην άδεια κυκλοφορίας.
αυτο ειναι λογικο και με το παραπανω παιρνεις την επιδοτηση της αποσυρσης. Για τα υπολοιπα 1000€ της επιδοτησης για την αγορα νεου αυτο/του ειναι το θεμα. Στην οικογενεια υπαρχει μια BMW του 85΄ αλλα ειναι στο ονομα του θειου μου. Γιατι να μην μπορει να χρεισιμοποιησω εγω το δικαιωμα να γλυτωσω 1000€ απο την αγορα ενος νεου αυτ/του? Το λεω γιατι ο θειος την εχει κανει για την Αμερικη και δεν παιζει θεμα μεταβηβασης. (αν και δεν ξερει κανεις εαν και με μεταβηβαση θα μπορει να γινει η δουλεια! μπορει να εχουν βαλει καποια δικλιδα με τις μεταβηβασης για να μην τρεχουν ολοι να αγορασουν τα σαραβαλα με 100-200 € και να απολαμβανουν τα του νεου νομου)
Υ.Γ μονο αν δημοσιευτει η ΚΥΑ θα ξερουμε ακριβως τι παιζει
-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Δεν θυμαμαι ποσα κυβικα ειναι, πρεπει να το τσεκαρω... Αραγε 500ευρω ή 1000 αναλογουν?
Μάλλον 1.000€ αν είναι αυτό που κυκλοφορούσε το 1970: http://en.wikipedia.org/wiki/Polski_Fiat_125p.
Ναι αυτο ειναι!
-
Κάπου άκουσε ο πατέρας μου οτι για τα φορτηγά μπορείς να το αποσύρεις καταθέτοτνας πινακίδες άδεια και αριθμό πλαισίου αλλά μπορείς να κρατήσεις το αυτοκίνητο. Ισχύει αυτό?
-
Δεν ξερω αν εχει ξαναγραφει αλλα για να ισχυσει ενας νομος ΠΡΕΠΕΙ να δημοσιευτει στο ΦΕΚ.
Και αυτο σχετικα με την αποσυρση δεν εχει γινει μεχρι σημερα.Τυπικα λοιπον ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. -
Θα γινει και αυτο, εδω ηδη οι αντιπροσωπιες αρχισαν τις προσφορες με βαση την αποσυρση.
-
Αυτό με τα επαγγελματικα αυτοκινητα ειναι κάπως.
Για να αποσυρω το παλιο μου επαγγελματικο και να πάρω νέο επωφελουμενος και της επιδότησης αγορας νέου θα πρέπει να μείνω τουλάχιστον μια βδομαδα χωρις αυτοκινητο αναλύοντας τη διαδφικασια!!
Δηλαδή αποσυρω, καταθετω πινακιδες κτλ, περιμενω να έρθει το πιστοποιητικό (σε 7-8 μερες?) και μετα μπορώ να πάω να πάρω το καινουργιο ( να κοπει δηλαδή το τιμολογιο) Αρα τι κάνουμε? -
Σίγουρα; Εγώ από ότι κατάλαβα δε χρειάζεται να προηγηθεί η απόσυρση της αγοράς του νέου, μιας και το χρηματικό κίνητρο το λαμβάνεις από τη ΔΟΥ σου προσκομίζοντας τα κατάλληλα δικαιολογητικά, σε τρίτο χρόνο (μετά την απόσυρση του παλιού και την τιμολόγηση του νέου δηλαδή)
-
αν αποσυρω το αμαξι μου πριν το τελος του χρονου ,θα πληρωσω τελη για το 2010;
-
Νομιζω οτι μεχρι τις αρχες Δεκεμβρη(δεν θυμαμαι ημερομηνια) εχεις προθεσμια για να το αποσυρεις και να μην πληρωσεις τελη, αν περασεις αυτη την ημερομηνια τα πληρωνεις κανονικα για το 2010.
Απόσυρση Ι.Χ. 2009 - 2016