-
Ρε παιδιά, όπου υπήρξε καπιταλισμός έγινε το ίδιο: στην αρχή ήταν το μικρομάγαζο με υψηλές τιμές λόγω μικρών ποσοτήτων, χαμηλής παραγωγικότητας, μεγάλου κόστους διανομής, υψηλού κόστους χρήματος κτλ. κτλ. Μετά ήρθαν τα μεγαλομάγαζα με χαμηλές τιμές λόγω των αντίθετων με τις παραπάνω ιδιότητες. Μετά τα μικρομάγαζα έκλεισαν λόγω ανταγωνισμού (ή διαφοροποιήθηκαν, πχ. έγιναν 'delicatessen'). Και μετά τα μεγαλομάγαζα έκαναν καρτέλ και εν τέλει οι τιμές είναι υψηλές (αυτός είναι ο λόγος kouk που δε δουλεύει ο ανταγωνισμός και φταίχτης είναι το Ελληνικό κράτος, στην πατρίδα του καπιταλισμού έτσι και κάνεις καρτέλ σε 'έσκισαν', εδώ ), όχι τόσο όσο στα μικρομάγαζα (επιμένω σε αυτό, βλέπω πόσο ακριβότερα έχει ακόμα και σήμερα οποιοδήποτε προϊόν στο τοπικό μαγαζί και πόσο στο πολυκατάστημα) αλλά σίγουρα υψηλότερες απ΄ ό,τι θα 'έπρεπε'.
Τώρα ουτοπίες στυλ Asimov είναι αντάξιες του 'κανονικού' Asimov
EDIT: συμφωνώ και εγώ με τον tasosdev σε ό,τι αφορά τον έλεγχο για καρτέλ κτλ. Αλλά διατιμήσεις κτλ. είναι ιστορίες του Asimov ούτε σε πόλεμο είμαστε ούτε σε κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία (sic)
-
Κατα τ' αλλα συμφωνω με τον tasosdev (και στην πρωτη προταση )
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το πρόβλημα είναι απλό. Η προσφορά υπερκαλύπτει την ζήτηση. Αλλά, αντίθετα με τις οικονομικές θεωρίες, οι τιμές δεν πέφτουν!!! Κι αυτό αποτελεί αντικέιμενο συζήτησης πιά!! Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως γίνεται.Σ' αυτό σίγουρα φταίμε κι εμείς που δε γνωρίζουμε, δεν το ψάχνουμε (είτε γιατί δεν ξέρουμε πώς, είτε δεν έχουμε χρόνο, είτε για άλλους λόγους...) και δεν προτιμάμε πάντα αυτούς με τις καλύτερες τιμές [για την ποιότητα που ζητάμε] αλλά προτιμάμε να 'βολευτούμε' - να μην πάμε μακριά για να ψωνίσουμε, να μην χάσουμε χρόνο βρίσκοντας που είναι η καλύτερη τιμή, κλπ. Ας μην περιοριστούμε στα Σ/Μ. Δίνω λίγο ακραίο παράδειγμα. Έχω μια γνωστή που συχνά δεν κοιτάει τιμές, αλλά 'πόσο τοις εκατό είναι η έκπτωση' (κι είμαι βέβαιος ότι δεν είναι η μοναδική που σκέφτεται έτσι). Έψαχνε για τηλεόραση τις προάλλες και βρήκε μία 32άρα που της άρεσε σε γνωστο πολυκατάστημα ηλ/κών που αρχίζει από 'Κ' το οποίο την είχε 649 Ευρώ (με έκπτωση υποτίθεται). Ήταν έτοιμη να τη τσιμπήσει και την έπεισα να το αφήσει να το ψάξω λίγο. Μπαίνω στο skroutz.gr και βρίσκω την ίδια κάπου αλλού με 489 Ευρώ (και σε αρκετά άλλα μαγαζιά με λίγο πάνω από 500). Η μέρα με τη νύχτα. Κι όμως, άνετα θα τα έσκαγε τα 649 και θα νόμιζε κι ότι την πήρε και με σούπερ έκπτωση. Λογικό είναι βέβαια όσο υπάρχει κόσμος που 'τσιμπάει' να υπάρχουν κι αυτές οι τιμές. Σε όλα - και σε βιομηχανικά προϊόντα, και σε καύσιμα, και τρόφιμα, κλπ.
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
kouk
δεν είμαι σίγουρος ότι μακροπρόθεσμα, από το μπακάλικο στο sm, οι τιμές δεν έχουν πέσει.
σίγουρα έχουν πέσει σε άλλους κλάδους που δημιουργήθηκαν μεγάλες μονάδες λιανικής
και όπου μέχρι πρόσφατα λυμαίνοντας από μικρομαγαζα με εξωφρενικά περιθώρια κέρδους.Αναφερόμουν σε τρέχουσες τιμές. Μακροπρόθεσμα δύσκολα το αντιμετωπίζεις. Επειδή θα πρέπει να συμπεριλάβεις τις αλλαγές στα προϊόντα, στις καταναλωτικές συνήθειες κλπ.
π.χ. μόλις το 1988 άλλαξε η σύνθεση του 'καλαθιού της νοικοκυράς' από την ΕΣΥΕ, ώστε να αφαιρεθούν όλα εκείνα τα προϊόντα που περιλάμβανε από τα τέλη της δεκαετίας του '50. -
Greece vs. USA price comparison 2008
http://livingingreece.gr/2007/06/22/greece-vs-usa-price-comparison/
sorry αν έχει ξαναμπεί!
σύγκριση μεταξύ Βασιλόπουλου και αντίστοιχου σχετικά ακριβού σούπερμάρκετ στις ΗΠΑ -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ρε παιδιά, όπου υπήρξε καπιταλισμός έγινε το ίδιο: στην αρχή ήταν το μικρομάγαζο με υψηλές τιμές λόγω μικρών ποσοτήτων, χαμηλής παραγωγικότητας, μεγάλου κόστους διανομής, υψηλού κόστους χρήματος κτλ. κτλ. Μετά ήρθαν τα μεγαλομάγαζα με χαμηλές τιμές λόγω των αντίθετων με τις παραπάνω ιδιότητες. Μετά τα μικρομάγαζα έκλεισαν λόγω ανταγωνισμού (ή διαφοροποιήθηκαν, πχ. έγιναν 'delicatessen'). Και μετά τα μεγαλομάγαζα έκαναν καρτέλ και εν τέλει οι τιμές είναι υψηλές (αυτός είναι ο λόγος kouk που δε δουλεύει ο ανταγωνισμός και φταίχτης είναι το Ελληνικό κράτος, στην πατρίδα του καπιταλισμού έτσι και κάνεις καρτέλ σε 'έσκισαν', εδώ ), όχι τόσο όσο στα μικρομάγαζα (επιμένω σε αυτό, βλέπω πόσο ακριβότερα έχει ακόμα και σήμερα οποιοδήποτε προϊόν στο τοπικό μαγαζί και πόσο στο πολυκατάστημα) αλλά σίγουρα υψηλότερες απ΄ ό,τι θα 'έπρεπε'.Δεν είναι εύκολο να αποδείξεις την ύπαρξη καρτέλ, θαρρώ. Ακόμα και αν θέλεις
-
Αυτό το 'η διαφορά τιμή αγοράς και τιμή πώλησης είναι τα κέρδη' είναι άκρως παραπλανητικό. Μια επιχείρηση μπορεί να έχει τεράστια μικτά κέρδη και παρόλα αυτά να πάει για φούντο. Καλώς ή κακώς σημασία έχουν τα καθαρά κέρδη προ φόρων.
Όσο για το περί Cayenne, Lexus, κτλ που διαβάζω όλη την ώρα ξεπεράστε λίγο την απέχθειά σας στον καπιταλισμό και το κόλλημα που αυτή επιφέρει και καταλάβετε ότι δεν είναι οι 3-4 Cayenne που μπορεί να διαθέτει μια επιχείρηση στα μεγαλοστελέχη της (που αποτελούν παροχή) αυτό που φέρνει το ποσοστό της κερδοφορίας της από το 50% του μικτού κέρδους στο 3% του καθαρού. Αποτελούν απλά απειροελάχιστο ποσό στο σύνολο των εξόδων που έχει μια επιχείρηση με κύριο συνήθως αυτό του κόστους των εργαζομένων, έπειτα ενοικίων-αποσβέσεων εγκαταστάσεων, χρηματοοικονομικών εξόδων, κτλ. Από κει και πέρα μια επιχείρηση μπορεί να διαθέτει φυσικά και αυτοκίνητα μικρότερης αξίας και σε μικρότερα στελέχη της επίσης, τα οποία επίσης αποτελούν επίσης παροχή προς τους εργαζομένους.
Ναι, υπάρχουν και επιχειρήσεις που μπορεί να πληρώνουν τα ενοίκια των βιλών στις οποίες μένει ο ιδιοκτήτης τους, καθώς και τις πιστωτικές του κάρτες. Τότε ναι μεν το ποσό αυξάνεται και πάλι όμως συνήθως μιλάμε για ποσοστό 'απώλειας' κερδών που ζήτημα είναι να προσεγγίζει το 1-2%. Η μεγάλη απώλεια κερδών μεταξύ μικτού και καθαρού κέρδους είναι αποτέλεσμα λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης τα οποία δεν αποφεύγονται ή απλά μπορεί να περιοριστούν μερικώς. Ακόμα και τότε όμως το 2,7% μπορεί να γινόταν 4%, το οποίο ναι μεν αποτελεί αύξηση 50% των καθαρών κερδών (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ), σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί να προσεγγίσει εύκολα το 50% του μικτού. Πάντα μιλάω για τα σούπερ-μάρκετ.
Άλλες εμπορικές επιχειρήσεις φτάνουν και ξεπερνάνε σε καθαρό κέρδος το 10-15% του τζίρου τους.
-
Το γεγονός πως νομίζεις πως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν σημαίνει πως κι έτσι έχουν ε; Αναρωτιέμαι με ποιά προσωπική εμπειρία μιλάς την στιγμή που ακόμη υπηρετείς τη μαμά πατρίδα. Είσαι σε θέση να γνωρίζεις το μαγείρεμα που κάνει το λογιστικό team του κάθε σμ;
Δε με λες, νοικιάζεις κάνα ακίνητο; Αν ναι πόσο επι του αρχικού κεφαλαίου απόδοση νομίζεις ότι έχεις σε ετήσια βάση; Λιγότερη απο 6 - 7%; Λες ο κάθε Βασιλόπουλος να είναι πολύ πιο μ@λάκας για να επενδύει για λιγότερα τα κεφάλαιά του σε τέτοια χαζή επένδυση; -
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Το γεγονός πως νομίζεις πως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν σημαίνει πως κι έτσι έχουν ε;Το ίδιο αφορά και εσένα...
Αναρωτιέμαι με ποιά προσωπική εμπειρία μιλάς την στιγμή που ακόμη υπηρετείς τη μαμά πατρίδα. Είσαι σε θέση να γνωρίζεις το μαγείρεμα που κάνει το λογιστικό team του κάθε σμ;
Το αν υπηρετώ τη θητεία μου δεν έχει καμία σχέση με τις γνώσεις που έχω... ούτε οι συγγενείς μου ξέρεις πού εργάζονται και σε τι θέσεις, ούτε οι φίλοι μου... Αντίστοιχα δε ξέρεις το παρελθόν και το παρόν των γονέων μου. Νέος μπορεί να είμαι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε γίνεται να ξέρω τι παίζει στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Δε με λες, νοικιάζεις κάνα ακίνητο; Αν ναι πόσο επι του αρχικού κεφαλαίου απόδοση νομίζεις ότι έχεις σε ετήσια βάση; Λιγότερη απο 6 - 7%;
Ναι, και γραφεία και καταστήματα και μάλιστα αρκετά!
Η απόδοση είναι αρκετά χαμηλώτερη από 6-7 % μιας και άλλο το τι ενοίκιο σου πληρώνει ο νοικάρης σου και άλλο το τι μένει στην τσέπη σου. Υπάρχει ένας φόρος της τάξεως του 40%, ζημιές που πληρώνει ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής, κτλ.
-
Και φυσικά απαξιώνεται σιγά-σιγά το ίδιο το ακίνητο λόγω παλαιότητας
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Αντίστοιχα δε ξέρεις το παρελθόν και το παρόν των γονέων μου...Ρε συ aserf δειξε λιγο ελεος πια, σε ολα τα θεματα το ιδιο...
Φιλικα στο λεω. -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Αντίστοιχα δε ξέρεις το παρελθόν και το παρόν των γονέων μου...
Ρε συ aserf δειξε λιγο ελεος πια, σε ολα τα θεματα το ιδιο...
Φιλικα στο λεω.ρε φίλε αφού δεν ξέρεις, τι πετάγεσαι;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Αντίστοιχα δε ξέρεις το παρελθόν και το παρόν των γονέων μου...
Ρε συ aserf δειξε λιγο ελεος πια, σε ολα τα θεματα το ιδιο...
Φιλικα στο λεω.ρε φίλε αφού δεν ξέρεις, τι πετάγεσαι;
+1
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Greece vs. USA price comparison 2008
http://livingingreece.gr/2007/06/22/greece-vs-usa-price-comparison/
sorry αν έχει ξαναμπεί!
σύγκριση μεταξύ Βασιλόπουλου και αντίστοιχου σχετικά ακριβού σούπερμάρκετ στις ΗΠΑΑν εσυ βρεις στην Ελλαδα μισο κιλο ρυζι με 37 λεπτα, μισο κιλο αλατι με 15 λεπτα και 1 κιλο μπαριλα μακαρονια με 1,2 ευρω, παρε μου κι εμενα απο ενα κοντεινερ.
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Greece vs. USA price comparison 2008
http://livingingreece.gr/2007/06/22/greece-vs-usa-price-comparison/
sorry αν έχει ξαναμπεί!
σύγκριση μεταξύ Βασιλόπουλου και αντίστοιχου σχετικά ακριβού σούπερμάρκετ στις ΗΠΑΑν εσυ βρεις στην Ελλαδα ........................................ μπαριλα μακαρονια με 1,2 ευρω, παρε μου κι εμενα απο ενα κοντεινερ.
Προφανώς εννοεί μισό κιλό. Συσκευασία Barilla ενός κιλού (ή 2.2 lb) δεν έχω δει σε καμία χώρα.
Γενικά η 'μελέτη', παρά τα θριαμβευτικά σχόλια που την ανακηρύσσουν 'ΜΒΑ thesis material' περιέχει κάμποσες ανακρίβειες.Πάντως, αν σου στείλει το κοντεινερ θέλω και εγώ μία παλέτα.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Το γεγονός πως νομίζεις πως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν σημαίνει πως κι έτσι έχουν ε;
Το ίδιο αφορά και εσένα...
Δεν σου είπα σε τι εταιρεία εργάζομαι όμως, σε εταιρεία μαγειρεμάτων, με καμμια 200 ΑΕ βαρέων βαρών σε πλήρη έλεγχο μηχανογράφησης, και με πλήρη συνεργασία με τα λογιστικά team και τα μαγειρέματα τους
Αλλα θα ρωτήσω και τη μαμά μου για να βεβαιωθώ πως δε γράφω μ@λακίες -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μια στιγμή ρε παιδιά, να μην πληρώνουμε τα τεράστια λειτουργικά έξοδα του SM, αλλά ποιά είναι η εναλλακτική ?Είναι ο μπακάλης στη γειτονιά φτηνότερος ? ΟΧΙ
Είναι το ψιλικατζίδικο φτηνότερο ? ΟΧΙΔηλαδή, παρά τα τεράστια λειτουργικά έξοδα, αν το SM εξακολουθεί να είναι φτηνότερο, τι προτείνετε ? Να πάρουμε αγελάδες να τις αρμέγουμε ? (BTW ξέρετε πόσο κάνει μια αγελάδα ? )
Αν δεν υπηρχαν τα mega s/m, οι μπακαληδες της γειτονιας θα εκαναν (πολύ) μεγαλυτερους τζιρους, οποτε θα ειχαν (πολύ) καλυτερες τιμες, αφου θα τους αρκουσε (πολύ) μικροτερο περιθωριο κερδους. Επισης, οι προμηθευτες θα τους εκαναν (πολύ) καλυτερες προσφορες, αφου αυτές δε θα τις μονοπωλουσαν (και μαλιστα εκβιαστικα: με πληρωμενα ραφια κλπ) τα mega s/m που αναφεραμε, κατι που θα ειχε αντικτυπο στις τελικες τιμες. Ισως μαλιστα (επ’ αυτου θα μας κατατοπισει ο Ηλιας) ν’ απεφευγαν μεσαζοντες χονδρεμπορους που ανεβαζουν τα κοστη, αφου οι προμηθευτες, μη εχοντας να προμηθευσουν τους κολοσσους, θ’ αφιερωναν τα μεσα διανομης για να εξυπηρετησουν εκεινους… Παω στοιχημα ότι αν ψαξουμε θα βρουμε 1000+1 λογους ακομα (στα πεταχτα τα σκεφτηκα αυτά) που η υπαρξη των s/m στρεβλωνει την αγορα και ανεβαζει τις τιμες.
Το σημαντικοτερο δε, δεν είναι αυτό: είναι ότι σαν καταναλωτες θα ειχαμε να επιλεξουμε αναμεσα σε καλυτερα ποιοτικα προϊοντα (μπορω να το δικαιολογησω αλλα δεν προλαβαινω τωρα).
Ηλια;Όλα αυτά τα είχαμε. Μετά ήλθαν τα ΣΜ με λίγο χειρότερες τιμές στα ΙΔΙΑ προϊόντα, αλλά πολύ μεγάλη ποικιλία και πολύ φθηνά (κατώτερα ποιοτικά) προϊόντα. Κι εμείς τα προτιμήσαμε, καταστρέφοντας εμπορικά δίκτυα που είχαν στήσει οι Έλληνες από την εποχή του Βυζαντίου. Και τώρα παραπονιόμαστε, οι μλκες...
ΥΓ. Δεν προλαβαίνω τώρα να διαβάσω τα επόμενα, θα επιστρέψω asap, με ηρεμία.
-
Αφού στο τέλος θα συμφωνήσουμε ότι φταίνε για την ακρίβεια 'οι άλλοι' (το κράτος, οι καρχαρίες, οι μεσάζοντες, η παγκοσμιοποίηση, οι ΗΠΑμερικάνοι), γιατί το κουράζουμε; Οι καταναλωτές δεν έχουν καμία σχέση με το όλο ζήτημα όταν αγοράζουν με κλειστά μάτια χωρίς να επιβραβεύουν τον φθηνότερο.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
:lol:
Κατα τ' αλλα συμφωνω με τον tasosdev (και στην πρωτη προταση )Μάλλον δεν διάβασες καλά τι λέει.
(κάτω από την πρώτη πρόταση )Το 'κράτος' ΕΧΕΙ τον έλεγχο. Αλλά ο Νόμος έγινε με τρόπο που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις που απασχολούν στην Ελλάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, όχι τους κακούς εμπόρους που δεν απασχολούν παραπάνω από 1 υπάλληλο ο καθένας και μάλιστα τον εκμεταλλεύονται αισχρά!
Έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι είναι σαν να μιλάμε με τοίχους - και δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτό... Ο καθένας μας τελικά ακούει αυτά που θέλει να ακούσει και απαντάει με αυτά που θέλει έτσι κι αλλιώς να πει...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
:lol:
Κατα τ' αλλα συμφωνω με τον tasosdev (και στην πρωτη προταση )Μάλλον δεν διάβασες καλά τι λέει.
(κάτω από την πρώτη πρόταση )
Το 'κράτος' ΕΧΕΙ τον έλεγχο. Αλλά ο Νόμος έγινε με τρόπο που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις που απασχολούν στην Ελλάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, όχι τους κακούς εμπόρους που δεν απασχολούν παραπάνω από 1 υπάλληλο ο καθένας και μάλιστα τον εκμεταλλεύονται αισχρά!Μια χαρα τα διαβασα.
Η πρωτη σου προταση ερχεται σε πληρη αντιθεση με τη δευτερη. Ενα 'κρατος' που ΕΧΕΙ τον ελεγχο δε φτιαχνει Νομους για να εξυπηρετησει επιχειρησεις. Φτιαχνει Νομους για να εξυπηρετησει τους πολιτες.Έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι είναι σαν να μιλάμε με τοίχους - και δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτό... Ο καθένας μας τελικά ακούει αυτά που θέλει να ακούσει και απαντάει με αυτά που θέλει έτσι κι αλλιώς να πει...
Ξερεις καμια συζητηση στο Φορουμ που να κατεληξε: 'Εχεις δικιο, αλλαζω αποψη αυτη τη στιγμη'
Ακρίβεια. Που oφείλεται; Τι θα κάνουμε;