-
νομίζω σημαίνει 'Κλειστή Φυλακή'
Δ.Φ. -> Δικαστική Φυλακή
Σ.Κ.Α. -> Σωφρ. Κατάστημα Ανηλίκων
Ι.Α.Α. -> Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων
Α.Φ. - > Αγροτική Φυλακή
Α.Σ.Κ.Α -> Αγροτικό Σωφρ. Κατάστημα Ανηλίκων
Ι.Α.Α.Α.Σ.Ε. -> Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης -
....και στα των φυλακών, το κατέχεις καλά βλέπω το θέμα...!
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
....και στα των φυλακών, το κατέχεις καλά βλέπω το θέμα...!Και την 8η μέρα, εγένετο το Google και τα μικρά του spiders. Και το Είδε. Και ήταν καλό
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
....και στα των φυλακών, το κατέχεις καλά βλέπω το θέμα...!
Και την 8η μέρα, εγένετο το Google και τα μικρά του spiders. Και το Είδε. Και ήταν καλό
-
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2160788
Βρήκε το διαμέρισμά της παραβιασμένο, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων να καταγγείλει διάρρηξη και εκεί πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για αστυνομική έρευνα στην κατοικία της που είχε γίνει... εν αγνοία της!
[...]
το παραπάνω σκηνικό στο σπίτι της -που έγινε κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και λίγες ώρες μετά το συμβάν σε βάρος των αστυνομικών στα Εξάρχεια και τις κατ οίκον έρευνες που ακολούθησαν
[...]
Ωστόσο, κανένας από τους γείτονες (αν και πρόκειται για οικογενειακή πολυκατοικία) δεν κλήθηκε από την αστυνομία να είναι παρών ως μάρτυρας, αν και κάτι τέτοιο το προβλέπει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ούτε -όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση καθώς και η κ. Γιαννακοπούλου- θυροκολλήθηκε στην πόρτα της έκθεση της έρευνας, κάτι το οποίο επίσης προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. «Θεωρώ», μας είπε η δικηγόρος, «ότι το περιστατικό στο διαμέρισμά μου σχετίζεται με την αποχαλίνωση των διωκτικών αρχών».
[...]
η ίδια είναι μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης των Δικηγόρων Αθήνας, μέλος της επιτροπής συνταγματικών δικαιωμάτων των δικηγόρων-μελών του ΔΣΑ, ενώ προσθέτει ότι ως δικηγόρος έχει υπερασπιστεί πολίτες που έχουν πέσει θύματα της κρατικής καταστολής.
[...]
«Σύμφωνα με το άρθρο 256 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε περίπτωση απουσίας του ενοίκου ή του ιδιοκτήτη της κατοικίας που ερευνάται, θα πρέπει να προσκαλείται από την αστυνομία και να παρευρίσκεται ένας γείτονας ως μάρτυρας.Η ίδια διάταξη επιβάλλει να προσκαλείται προηγουμένως ο ένοικος του διαμερίσματος που πρόκειται ερευνηθεί.
Παράλληλα, με το άρθρο 255 παρ. 3 της Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται υποχρέωση παράδοσης από την αστυνομία αντιγράφου της έκθεσης έρευνας στον ένοικο της κατοικίας που έγινε αυτή. Στη προκειμένη περίπτωση», -τονίζει ο κ. Κ. Παπαδάκης- «παραβιάστηκαν τρία βασικά σημεία που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Παπαδάκη «η εν λόγω ενέργεια που δεν είναι η πρώτη αποτελεί ένα μήνυμα προς τους δικηγόρους οι οποίοι, εκπληρώνοντας τον κοινωνικό τους ρόλο, αναλαμβάνουν την υπεράσπιση διωκομένων για δήθεν τρομοκρατικές πράξεις, θύματα αστυνομικών σκευωριών και της κρατικής καταστολής».
Από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, γίνεται λόγος για «αναιτιολόγητη παράτυπη και παράνομη έρευνα», αλλά και για «προσπάθεια τρομοκράτησης», η οποία όμως δεν θα σταθεί εμπόδιο «στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».
γιατί η δράση της αστυνομίας δεν είναι κάτι που μπορεί να κριθεί εν γένει, αλλά παρουσιάζει 'τοπικές ιδιαιτερότητες', οι οποίες ούτε τυχαίες είναι, ούτε στη μαλακία κανενός πατάνε, ούτε μειοψηφίες είναι σε συγκεκριμένους χώρους. Γιατί το 'πολιτικό' στοιχείο μερικές φορές είναι κρίσιμο στην κατανόηση ορισμένων πραγμάτων, αλλά από 'πολιτικό'... δεν, κι έτσι κρίνονται όλα ίσα κι όμοια, ατομικά και ξέχωρα.
-
Το έκλεισα χτες για να διαβάσω κι έχασα τα καλύτερα
Σόρρυ αν ειπώθηκε, γιατί μπορεί να το προσπέρασα
@TheVoice: μπορείς να μου εξηγήσεις ποιά ήταν η γνωριμία σου με τους ματατζήδες στα πλαίσια του ποδοσφαίρου?
Εν τω μεταξύ, αν θές τόσο πολύ βίντεο, μέχρι να αποφασίσει αυτός o αναξιόπιστος mjacob να μοιραστεί μαζί μας τις πηγές του, μπορείς να ρίξεις μιά ματιά στο ακόλουθοhttp://www.tvxs.gr/v1068' target='_blank
Περί μουσικής, για τη συναυλία του Γκάλαχερ (που πρέπει να ήταν πίσω στο 81-83) τα ίδια μου έλεγε πριν απο χρόνια το παιδι που έκανα σέρβις στο αυτοκίνητο.
Ξύλο της αρκούδας, αλλά μοναδική συναυλία (αυτή και η συναυλία των πινκ φλόυντ.. γιατί να μην είμαι 10 χρόνια μεγαλύτερος ) -
Σχετικά με τις έρευνες στα Εξάρχεια μετά την επίθεση στους άνδρες των ΜΑΤ διάβασα αυτό και μου προξένησε γέλιο:
Τον έπιασαν για το κινέζικο σπαθί στον τοίχο
Αθωώθηκε, γιατί το ξίφος που βρέθηκε σπίτι του θεωρήθηκε από το δικαστήριο «οικογενειακό κειμήλιο».
Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού ο 27χρονος νέος, ο οποίος συνελήφθη προχθές στα Εξάρχεια από τις αστυνομικές Αρχές και κατηγορήθηκε για το πλημμέλημα της «παράνομης οπλοκατοχής», βρέθηκε να κρατείται για ένα κινέζικο μαχαίρι, με σκαλίσματα στη λαβή και ιδεογράμματα, που είχε τοποθετημένο σε τοίχο του σπιτιού του, αλλά και για ένα τσεκουράκι οικιακής χρήσης και ένα σουγιαδάκι που χρησιμοποιεί για αναρρίχηση.
Ελεύθερος
Ο «τυχερός» των προχθεσινών συλλήψεων, κατά τη διάρκεια των ερευνών της Αστυνομίας για την επίθεση στον νεαρό αστυνομικό στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη, αφέθηκε ελεύθερος από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελιοδικείο, προκαλώντας την ευχαρίστηση σε δεκάδες συμπαραστάτες των συνολικά οκτώ συλληφθέντων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα περιφρουρούμενα από αστυνομικές δυνάμεις Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Πλημμέλημα
Πάντως, οι Αρχές κατάφεραν να «δέσουν» δύο από τους κατηγορούμενους για το ίδιο πλημμέλημα, παρατείνοντας την κράτησή τους έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους, τις επόμενες μέρες.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με καταγγελίες, το δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι, παρά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα του αδικήματος, είναι δυνατόν να κρατούνται οι κατηγορούμενοι εφόσον κριθούν ύποπτοι φυγής ή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία. Φαίνεται όμως ότι δεν εκτίμησε καθόλου το ότι οι οικογένειες των δύο κατηγορουμένων, που και μόνιμη κατοικία έχουν και δεν υπάρχει ενδεχόμενο φυγής, παρευρίσκονταν στη διαδικασία. Ετσι τόσο η κοπέλα, υπεύθυνη του καφενείου, στο πατάρι του οποίου βρέθηκαν το 9άρι όπλο και μερικά βεγγαλικά, όσο και ο 22χρονος φοιτητής, που στο σπίτι του εντοπίστηκε ένα καδρόνι, κυνηγετικά φυσίγγια και σπρέι, κρατήθηκαν.
Προθεσμία
Από τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες, πάντως, όλοι έλαβαν προθεσμία για σήμερα και αύριο, εκτός από την περίπτωση ενός κατηγορουμένου, η οποία αναβλήθηκε για να εκδικαστεί εντός δεκαπενθημέρου, καθώς δεν παρουσιάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας.
-
πληροφορίες λένε ότι διέρρευσε το επίμαχο βίντεο
-
Καταγγέλω ότι το επίσημο βίντεο είναι ΤΣΟΝΤΑ
Βρε την ΕΤ3, δεν ντρέπονται λίγο, στο prime time τέτοια πράγματα -
mjacob είσαι τέρας υπομονης!
Εγώ στη θέση σου μετά τη 2η άντε 3η μπαρούφα που θα μου έγραφε ο thevoice θα τον είχα στολίσει, δε θα άντεχα!
Μιλάμε για ασυναρτησίες ολκής και μάλιστα για πράγματα που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο!
Μα τέτοιος εθελοτυφλισμός και τόση άγνοια πια? -
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
μετά τη 2η άντε 3η μπαρούφα που θα μου έγραφε ο thevoice θα τον είχα στολίσει, δε θα άντεχα!
Μιλάμε για ασυναρτησίες ολκής και μάλιστα για πράγματα που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο!Αν κρίνω από το παραπάνω μάλλον κουβαλάς ακόμα κάμποσα απωθημένα από κάποια @@ριά που είχες πετάξει σε άλλη συζήτηση και σε βοήθησα να εκτεθείς. Κοντά έπεσα;
Μην ανησυχείς. Αν είσαι 'κάποιος που δε θα πέθαινε ποτέ για τα πιστεύω του επειδή μπορεί να λέει και μλκίες' (όπως φαίνεται να θέλεις να μας δείξεις μέσω της υπογραφής σου) νομίζω ότι δε χρειάζεται να ασχοληθώ με την περίπτωσή σου μέχρι να φορέσεις παντελόνια και να στηρίξεις την παραπάνω συνεισφορά σου στη συζήτηση παραθέτοντας τις απόψεις μου vs 'αυτά που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο'. Όχι για εμένα, κάντο για τους άλλους που σε παρακολουθούν να ξεφτιλίζεσαι για να μας πεις ότι διαφωνείς.
-
Ο χρήστης Thevoice έγραψε:
Όχι για εμένα, κάντο για τους άλλους που σε παρακολουθούν να ξεφτιλίζεσαι για να μας πεις ότι διαφωνείς.
Τι μου θυμιζει ? Τη διαφημιση με τον τυπο , στυλ Ξανθοπουλος , που λεει 'Οχι για μενα, για τη φουκαριαρα τη μανα μου που εχει ζαχαρο και δεν μπορει να τον απολαυσει (τον κουραμπιε)'
-
Φοβερές διαφημίσεις.
-
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: καταδίκη Ελλάδας για φόνο 18χρονου από αστυνομικό
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σημερινή ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Λεωνίδη.
Η σχετική προσφυγή με αριθμό Νο. 43326/05 υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ σε συνεργασία με το δικηγόρο Ιωάννη Νισύριο.
Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνεται πως τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια είχαν ήδη αποζημιώσει το 2007 τον πατέρα του θύματος με 80.000 ευρώ, ενώ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης είχε αθωώσει τον αστυνομικό με ψήφους 4-3 στις 21 Ιουνίου 2005. Παλαιότερη αναλυτική παρουσίαση από το ΕΠΣΕ των γεγονότων του φόνου του 18χρονου παλιννοστούντα Νίκου Λεωνίδη από αστυνομικό στις 25 Μαρτίου 2000 και της διερεύνησης ακολουθεί. Η προσφυγή είχε γίνει στο όνομα του πατέρα του Γρηγόριου Λεωνίδη.
Η απόφαση είναι πολύ σημαντική καθώς το ΕΔΔΑ επανέλαβε πως σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας δεν αρκεί η αποζημίωση του θύματος. Το Δικαστήριο τόνισε πως αν δεν υπάρχει δίωξη και τιμωρία των υπευθύνων, θα είναι δυνατό αστυνομικοί να παραβιάζουν ατιμώρητα τα δικαιώματα των πολιτών που έχουν υπό τον έλεγχό τους με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αναποτελεσματική η θεμελιώδης απαγόρευση βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και φόνων. Εξετάζοντας την ουσία της υπόθεσης, το Δικαστήριο υπογράμμισε πως η διακινδύνευση της ζωής κατά τη διάρκεια σύλληψης με χρήση θανατηφόρας βίας όταν δεν υπάρχει απειλή κατά του αστυνομικού είναι απαράδεκτη ακόμα και αν χωρίς τη χρήση βίας υπάρχει περίπτωση ο πολίτης να διαφύγει τη σύλληψη. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η προκείμενη όπου το θύμα ούτε είχε παρανομήσει ούτε είχε βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά: απλώς μαζί με φίλους του έτρεξαν για να αποφύγουν έλεγχο αυτότητας από άτομα με πολιτικά που βγήκαν από συμβατικό αυτοκίνητο και άρα δεν ήταν σίγουρο πως ήταν αστυνομικοί, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο. Ο αστυνομικός όταν τελικά συνέλαβε το θύμα, όφειλε να είχε βάλει το όπλο στη θήκη του και όχι να το κρατά με το χέρι στη σκανδάλη την ώρα που περνούσε τις χειροπέδες, προσέθεσε το Δικαστήριο, τονίζοντας τέλος πως ειδικά την εποχή εκείνη το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο για τη χρήση των όπλων σήμαινε απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης των αστυνομικών που έτσι ενεργούσαν με ανευθυνότητα.
Τα γεγονότα και η απόφαση συνοψίζονται σε δελτίο τύπου του ΕΔΔΑ, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα (στα αγγλικά) που επισυνάπτεται. Το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΕΔΔΑ είναι διαθέσιμο στα αγγλικά στην ιστοσελίδα
Το ΕΠΣΕ υπενθυμίζει πως πρόκειται για την τέταρτη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για παραβίαση του Άρθρου 2 σε υπόθεση πυροβολισμού από αστυνομικό με όπλο. Η πρώτη καταδίκη, στις 20 Δεκεμβρίου 2004, αφορούσε τραυματισμό του Χρήστου Μακαρατζή στις 13 Σεπτεμβρίου 1995. Η δεύτερη καταδίκη, στις 21 Ιουνίου 2007, αφορούσε τραυματισμό που άφησε παράλυτο στις 26 Ιανουαρίου 1998 το Ρομ Γιάννη Καραγιαννόπουλο, για λογαριασμό του οποίου είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ. Η τρίτη καταδίκη, στις 5 Ιουλίου 2007, αφορούσε το θανάσιμο τραυματισμό, στις 21 Νοεμβρίου 2001, του Αλβανού Gentjan Celniku για λογαριασμό των αδελφών του οποίου είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ.
Υπάρχουν επίσης τέσσερις καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς. Η πρώτη στις 13 Δεκεμβρίου 2005 για κακοποίηση στις 8 Μαΐου 1998 από αστυνομικούς των Ρομά Λάζαρου Μπέκου και Λευτέρη Κουτρόπουλου για λογαριασμό των οποίων είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ. Η δεύτερη στις 18 Ιανουαρίου 2007 για κακοποίηση του Σύριου μετανάστη Mhn Ghassan Alsayed Allaham στις 8 Σεπτεμβρίου 1998. Η τρίτη στις 24 Μαΐου 2007 για κακοποίηση του Δημήτρη Ζελίδη στις 23 Δεκεμβρίου 2001, για λογαριασμό του οποίου είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ. Η τέταρτη στις 6 Δεκεμβρίου 2007 για κακοποίηση της Ρομνί Φανής-Γιανούλας Πετροπούλου-Τσακίρη στις 28 Ιανουαρίου 2002 για λογαριασμό των οποίων είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ.
Παράλληλα, υπάρχουν και δύο καταδίκες της Ελλάδας από την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UN Human Rights Committee - HRC) για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς. Η πρώτη στις 28 Μαρτίου 2006, για ομολογία του Αλέξανδρο Κουΐδη ως αποτέλεσμα κακομεταχείρισης από την αστυνομία, μεταξύ 17 Μαΐου και 27 Ιουνίου 1991. Η δεύτερη στις 24 Ιουλίου 2008 για κακοποίηση στις 14 Ιουνίου 2001 του Ανδρέα Καλαμιώτη για λογαριασμό του οποίου είχε προσφύγει στην HRC το ΕΠΣΕ.
Το ΕΠΣΕ συνοψίζει πως οι επτά από τις δέκα υποθέσεις καταδίκης της Ελλάδας για αστυνομική βία έγιναν μετά από προσφυγές του ΕΠΣΕ. Αναλυτικά στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές καθώς και για τέσσερις άλλες υποθέσεις του ΕΠΣΕ που οδήγησαν σε 21 καταδίκες της Ελλάδας στις 11 υποθέσεις του ΕΠΣΕ ακολουθούν. Ανάλυση υπερεκατό περιπτώσεων αστυνομικής βίας (μεταξύ των οποίων και της παρούσας) υπάρχει επίσης στο βιβλίο του Εκπροσώπου του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα – η σκοτεινή πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας που μόλις κυκλοφόρησε στη σειρά Αντιρρήσεις των εκδόσεων «τυπωθήτω» - Γ. & Κ. Δαρδανού (βλπ. σχετικό δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3200' target='_blank' target='_blank).
«Η Ελλάδα πρέπει να παραδεχθεί πως έχει πρόβλημα αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας το οποίο είναι διαχρονικό αφού τα περιστατικά στις υποθέσεις αυτές συνέβησαν πριν από το 2004» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς. «Όσο οι λίγοι αστυνομικοί που χρησιμοποιούν –συχνά θανατηφόρο- βία μένουν ατιμώρητοι, θα κηλιδώνεται ολόκληρο το αστυνομικό σώμα που αποδέχεται αυτές τις πρακτικές. Συνέπεια αυτού είναι να θεωρούνται εν δυνάμει βίαιοι και οι δεκάδες χιλιάδων αστυνομικών που όμως ποτέ δεν χρησιμοποίησαν παρόμοιες μεθόδους. Ως εκπρόσωποι όλων αυτών των αστυνομικών οι συνδικαλιστικοί φορείς τους ας απαιτήσουν από την πολιτεία να δοθεί τέλος στην κατάσταση αυτή, αντί να τρέχουν σχεδόν μετά από κάθε βίαιο συμβάν να δικαιολογούν τις ενέργειες των συναδέλφων του», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Δημητράς
Δελτίο τύπου ΕΠΣΕ
**Πρόκειται για μια κορυφαία δικαστική απόφαση που έρχεται στον πιο κατάλληλο χρόνο, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να υπενθυμίσει ορισμένα πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα:
-
ο αστυνομικός αν δεν φοράει στολή, δεν μπορεί να θεωρείται από τον πολίτη αστυνομικός,
-
ο αστυνομικός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το όπλο του απλώς για να συλλάβει κάποιον,
-
η χρηματική αποζημίωση (αστικό δίκαιο) δεν αρκεί, αλλά πρέπει να υπάρχει και ποινική τιμωρία των αστυνομικών που σκοτώνουν. **
Aς δούμε και τι λέει το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ που παραβίασε ξανά η χώρα μας:
Το δικαίωμα στη ζωή
-
Το δικαίωμα εκάστου προσώπου εις την ζωήν προστατεύεται υπό του νόμου. Εις ουδένα δύναται να επιβληθεί εκ προθέσεως θάνατος, ειμή εις εκτέλεσιν θανατικής ποινής εκδιδομένης υπό του δικαστηρίου εν περιπτώσει αδικήματος τιμωρουμένου υπό του νόμου δια της ποινής ταύτης.
-
Ο θάνατος δεν θεωρείται ως επιβαλλόμενος κατά παράβασιν του άρθρου τούτου, εις ας περιπτώσεις θα επήρχετο συνεπείας χρήσεως βίας καταστάσης απολύτως αναγκαίας:
α) δια την υπεράσπισιν οιουδήποτε προσώπου κατά παρανόμου βίας,
β) δια την πραγματοποίησιν νομίμου συλλήψεως ή προς παρεμπόδισιν αποδράσεως προσώπου νομίμως κρατουμένου.
γ) δια την καταστολήν, συμφώνως το νόμω, στάσεως ή ανταρσίας.
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπογράφηκε στις 4.11.1950 στη Ρώμη και η Ελλάδα τηυν επικύρωσε με το ν.δ.53/1974. Την εφαρμογή της από τα κράτη ελέγχει δικαστικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που βρίσκεται στο Στρασβούργο, ως θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
-
-
Και για να μην ξεχνάμε τον άτυχο αστυνομικό ο τραυματισμός του οποίου στάθηκε η αφορμή για το παρόν θέμα:
Επιδείνωση της υγείας του Διαμαντή Μαντζούνη
Στο χειρουργείο με αιμορραγία στο έντερο οδηγήθηκε ο 21χρονος αστυνομικός.Στο χειρουργείο εισήχθη εσπευσμένα ο 21χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης το βράδυ καθώς σημειώθηκε μια επιπλοκή στη μετεγχειρητική του πορεία.
Ο άτυχος αστυνομικός των ΜΑΤ, που τραυματίστηκε από την επίθεση εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στις 05/01 στα Εξάρχεια, παρουσίασε εσωτερική αιμορραγία στο έντερο. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, ο τραυματίας παρουσίασε «κένωση αίματος» με αποτέλεσμα να πέσει ο αιματοκρίτης του.
Στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού.
http://www.kathimerini.gr' target='_blank
-
Πως περνας σε καποιον χειροπέδες και κρατας και πιστολι ταυτοχρονα;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Πως περνας σε καποιον χειροπέδες και κρατας και πιστολι ταυτοχρονα;Ότι γίνεται, γίνεται: στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο οι χειροπέδες, τις οποίες περνάς πρώτα στο ένα χέρι και ύστερα στο άλλο του συλληφθέντα. Όμως, υποθέτω ότι, αν αυτή η λύση διδάσκεται επίσημα στους αστυνομικούς, είναι ενδεδειγμένη μόνο όταν ο αστυνομικός είναι μόνος του και αυτός που συλλαμβάνεται είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.
-
Ευτυχώς που βγαίνει που και που και καμιά τέτοια απόφαση (βλ. πόστ by lokatzis λίγο παραπάνω)... Να δούμε στην πράξη τι θα αλλάξει όμως.
Τώρα βρήκα κι ένα ψιλο-σχετικό ποστ που είχα γράψει ~3.5 χρόνια πρiν με αφορμή κάποια άλλη συζήτηση που είχαμε....
Ο χρήστης nidosan την 23/07/05 έγραψε:
(απο το yahoo news):
Metropolitan Police Commissioner Ian Blair said the shooting was 'directly linked' to the investigation.
'The man who was shot was under police observation because he had emerged from a house that was itself under observation because it was linked to the investigation of yesterday's incidents,' police said in a statement. 'He was then followed by surveillance officers to the station. His clothing and his behavior at the station added to their suspicions.'
Σιγα τωρα ακουσσαμε εναν να τον περιγραφει σαν φοβισμενη αλεπου και αμεσως λεμε δεν ηταν βομβιστης γιατι οι βομβιστες δεν θα φοβοντουσαν. Η περιμενουμε τον αστυνομικο να του κανει ψυχαναλυση και να σκεφτεται 'εφοσον εχει τρομαξει τοτε δεν θα ειναι βομβιστης' για το ονομα το Θεου.
Για τις εκδοχες γιατι ετρεξε και γιατι φορουσε παλτο φυσικα να αστειευεσαι. Και περιμενεις το καθε αστυνομικο να εχει αυτη την λογικη και να το σκεφτεται κανα δεκαλεπτο (η μεχρι να πεθανει απο την βομβα);
Υποθετικο σεναριο. Ενας απο τους βομβιστες της 7ης Ιουλιου ετοιμαζεται να μπει στο τρενο. Τον βλεπουν οι αστυνομικοι και του λενε να σταματησει αυτος το βαζει στα ποδια. Τον βαζουν κατω και τον σκοτωνουν. Δεν εχουμε μια βομβα να εκραγει. Σωζωνται 15-20 ανθρωποι στο τρενο. Εχουν κανει λαθος οι αστυνομικοι η οχι;
Ακομα κατι. Ολα εδω ενα θεμα κοινης λογικης. Τον Αυγουστο δεν περιμενουμε να φορανε ενα τεραστιο παλτο. Οταν σε φωναζει η αστυνομια να σταματησεις δεν το βαζεις στα ποδια. Αν υπαρχουν τετοιοι που μπορει να ειναι οπως ειπες κλεφτρονια, καταζητουμενοι, μονομανεις ειναι η εξαιρεση στον κανονα. Σε περιπτωση που καποιο επειγον περιστατικο συμβει τι περιμενεις να κανουν οι αστυνομικοι. Να το αναλυσουν και να ελπιζουν οτι δεν θα ειναι ενας βομβιστης. Και αν ειναι; Πως δηλαδη θα το καταλαβει κανεις. Να του πιασει κουβεντα; Να του κανει ερωτησεις; Και αν αυτος δεν θελει κουβεντα; Αμα δεν περνει χαμπαρι; Ειναι μια αποφαση που περνεται σε δευτερολεπτα και κρινεται για παντα. Απο εμενα και απο εσενα που ειμαστε πολυ ανετοι και ασφαλεις πισω απο το πληκτρολογειο.
Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι ξεκάθαρα δείγματα της τρομοϋστερίας που μαστίζει τον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια.
'Better safe than sorry' λέει μια παλιά αγγλική παροιμία, και το αποδεικνύουν έμπρακτα οι Βρετανοί αστυνομικοί: 'Καλύτερα να σκοτώσουμε κάποιον που μας φαίνεται ύποπτος (και στη χειρότερη είναι απλά ένας μουρλός ή ένα πρεζόνι που φοράει παλτό καλοκαιριάτικα) παρά να κινδυνεύσουν - ενδεχομένως - μερικές δεκάδες περαστικοί!'
Κάποτε έλεγαν 'καλύτερα να αφεθούν ελεύθεροι 10 ένοχοι παρά να φυλακιστεί ένας αθώος'. Σύντομα θα λένε 'καλύτερα να φυλακιστούν 10 αθώοι παρά να αφεθεί ελεύθερος ένας *πιθανός *τρομοκράτης' - για να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία φυσικά!....
'Προσοχή στο ντύσιμό σας όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο! Οι αστυνομικοί με πολιτικά που κυκλφορούν ανάμεσά σας μπορεί να σας θεωρήσουν *ύποπτους * και, αν δεν τους αναγνωρίσετε ως αστυνομικούς και δεν κάνετε ό,τι σας πουν, να σας εκτελέσουν επιτόπου. Είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, και πέρα για πέρα δικαιολογημένη κίνηση!'.....
Εγώ θα πρότεινα να μην σταματήσουν εκεί. Ας απαγορευτεί δια νόμου το να φοράς παλτό καλοκαιριάτικα (και - γιατί όχι - το να φοράς κοντομάνικο μπλουζάκι τους χειμερινούς μήνες!) ώστε να ξεχωρίσουν οι νομοταγείς πολίτες από τους υπόλοιπους, τα ....καθάρματα!!!
(δεν αποκλείεται κάποιοι να θεωρήσουν ότι το παραπάνω το εννοώ!...)
Βρήκαν εκρηκτικό μηχανισμό πάνω στον κακομοίρη στου οποίου τη ζωή έθεσαν τέλος??... Όχι.
'Θα μπορούσαν όμως και να έχουν βρεί', θα πουν μερικοί, άρα.... όλα καλά!!! Εξάλλου είδαν, λέει, κάτι που τους φάνηκε σαν καλώδιο να προεξέχει. Τι καλώδιο, τι κορδόνι. Το ρισκάρεις?!!!!Κάποτε σε εκτελούσαν επειδή έβγαινες στο δρόμο και φώναζες 'Κάτω ο Βασιλιάς!'. Τώρα επειδή ...φοράς παλτό! Μιλάμε για πολλές δεκαετίες εξέλιξης του ανθρώπινου είδους....
Ποιοί είναι περισσότεροι, άραγε, στο Λονδίνο (και σε κάθε μεγάλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα) - οι επίδοξοι βομβιστές, ή τα πρεζόνια που τα λούζει κρύος ιδρώτας και τα πιάνει τρεμούλα μέχρι να εξασφαλίσουν την επόμενη ένεση??!!...
Υποθετικό σενάριο: Ένα πρεζόνι ετοιμάζεται να μπει στο τρένο. Το βλέπουν οι αστυνομικοί που κάτι κρύβει στις τσέπες του και του κάνουν να σταματήσει. Αυτός το βάζει στα πόδια για ευνόητους λόγους. Τον πυροβολούν και τον σκοτώνουν, καλού-κακού, μην τυχόν προλάβει να τραβήξει καμιά περόνη... Δεν έχουμε βόμβα να εκρήγνυται. Δεν κινδύνεψε κανένας. Έχουν κάνει λάθος οι αστυνομικοί?....
Μια στιγμή, όμως... Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό το σκηνικό. Το 'αφού ο τάδε μου φαίνεται ύποπτος, σιγά μην περιμένω να βεβαιωθεί η υποψία μου αφού τότε μπορεί να είναι πολύ αργά'...
Με αυτή τη λογική, σε τι διαφέρει στα μάτια του εκπροσώπου της δικαοσύνης ο 'αθώος μεν, ύποπτος δε' από τον 'ένοχο' (που πρέπει βάση δικαστικής απόφασης να τιμωρηθεί)??
'Στραβά ξεκινήσαμε. Το σωστό είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου' μου έλεγε ένας φίλος (χιουμοριστικά) '...διότι, όπως και να το κάνουμε, είναι άδικο να ταλαιπωρείς έναν αθώο με σύλληψη, προφυλάκιση, δικαστήρια κλπ!!!'....
Πολύ επικίνδυνο πράγμα η 'κοινή λογική'. Άραγε, η εξαίρεση στον 'κανόνα' του τι κυκλοφορεί συνήθως μέσα στην πόλη είναι τα κλεφτρόνια, τα πρεζόνια, οι μέθυσοι, οι 'μουρλοί' κλπ, ή μήπως οι βομβιστές???
*'Don't worry, mate, he could have been a terrorist and then you would have been a real hero for shooting him down!' *πιθανώς να είπαν κάποιοι από τους συναδέλφους του στον άγγλο αστυνομικό...
Και έστω ότι ο 'ύποπτος' όντως μεταφέρει βόμβα (ή χημικά). Πως ξέρουν οι 'γατόπαρδοι' της αστυνομίας ότι ο μηχανισμός εκπυρσοκρότησης δεν είναι αντεστραμένος ώστε να σκάσει όταν ο τυπάς αφήσει (και όχι πατήσει) ένα κουμπί, έχοντας δεχτεί την πρώτη σφαίρα από τους 'ειρηνοποιούς'?...
Shoot first, ask questions later (αν έχει μείνει κανείς να απαντήσει). Ωραία λογική. Πόσοι, άραγε, θα είναι αυτοί που θα θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τον κάθε αδικοχαμένο κακομοίρη κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο - ακόμα κι αν αυτό τους κοστίσει τη δική τους τη ζωή?..
Ο αδερφός μου ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, 200 μέτρα μακριά από το σταθμό της Liverpool street. Μετά τα χθεσινά γεγονότα νοίκιασε πάρκινγκ κοντά στο γραφείο του για να πηγαινοέρχεται στη δουλειά του με το αυτοκίνητο. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι. 'Αν κάποιος φτάσει στο σημείο να αποφασίσει να βγει από το σπίτι του, να μπει σε κοντινό σταθμό, μαγαζί, κλπ και να τιναχτεί στον αέρα, ούτε οι 20.000 κάμερες, ούτε τα παλικάρια (...) της αστυνομίας δεν πρόκειται να τον σταματήσουν. Aς μην κοροϊδευόμαστε.'
-
Ο χρήστης Thevoice έγραψε:
μετά τη 2η άντε 3η μπαρούφα που θα μου έγραφε ο thevoice θα τον είχα στολίσει, δε θα άντεχα!
Μιλάμε για ασυναρτησίες ολκής και μάλιστα για πράγματα που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο!**Αν κρίνω από το παραπάνω μάλλον κουβαλάς ακόμα κάμποσα απωθημένα από κάποια @@ριά που είχες πετάξει σε άλλη συζήτηση και σε βοήθησα να εκτεθείς. Κοντά έπεσα; **
Έπεσες διάνα!
Μην ανησυχείς. Αν είσαι 'κάποιος που δε θα πέθαινε ποτέ για τα πιστεύω του επειδή μπορεί να λέει και μλκίες' (όπως φαίνεται να θέλεις να μας δείξεις μέσω της υπογραφής σου) νομίζω ότι δε χρειάζεται να ασχοληθώ με την περίπτωσή σου μέχρι να φορέσεις παντελόνια και να στηρίξεις την παραπάνω συνεισφορά σου στη συζήτηση παραθέτοντας τις απόψεις μου vs 'αυτά που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο'. Όχι για εμένα, κάντο για τους άλλους που σε παρακολουθούν να ξεφτιλίζεσαι για να μας πεις ότι διαφωνείς.
Σορρυ, για να συνομιλήσω με κάποιον πρέπει να πληροί κάποια προαπαιτούμενα τα οποία όπως απέδειξες στις τελευταίες σελίδες δε διαθέτεις.
Εξάλλου δεν απευθύνθηκα σε σένα αλλά στον mjacob και τη γαϊδουρινή υπομονή του. -
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
μετά τη 2η άντε 3η μπαρούφα που θα μου έγραφε ο thevoice θα τον είχα στολίσει, δε θα άντεχα!
Μιλάμε για ασυναρτησίες ολκής και μάλιστα για πράγματα που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο!**Αν κρίνω από το παραπάνω μάλλον κουβαλάς ακόμα κάμποσα απωθημένα από κάποια @@ριά που είχες πετάξει σε άλλη συζήτηση και σε βοήθησα να εκτεθείς. Κοντά έπεσα; **
Έπεσες διάνα!
Ήμουν σίγουρος, δεν το έψαξα καν.
Μην ανησυχείς. Αν είσαι 'κάποιος που δε θα πέθαινε ποτέ για τα πιστεύω του επειδή μπορεί να λέει και μλκίες' (όπως φαίνεται να θέλεις να μας δείξεις μέσω της υπογραφής σου) νομίζω ότι δε χρειάζεται να ασχοληθώ με την περίπτωσή σου μέχρι να φορέσεις παντελόνια και να στηρίξεις την παραπάνω συνεισφορά σου στη συζήτηση παραθέτοντας τις απόψεις μου vs 'αυτά που είναι αυτονόητα και πασίγνωστα σε σχεδόν ΟΛΟ τον κόσμο'. Όχι για εμένα, κάντο για τους άλλους που σε παρακολουθούν να ξεφτιλίζεσαι για να μας πεις ότι διαφωνείς.
Σορρυ, για να συνομιλήσω με κάποιον πρέπει να πληροί κάποια προαπαιτούμενα τα οποία όπως απέδειξες στις τελευταίες σελίδες δε διαθέτεις.
Σωστά. Πιθανότατα γιατί δεν πιστεύω ούτε κι εγώ ότι... πώς το είχες πει να δεις.... 'το να δικάζεται σύμφωνα με τον τρομονόμο αυτός που σπάει μαγαζιά, καίει αμάξια, και βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές είναι ΠΡΟΦΑΝΗΣ προσπάθεια κατά του δικαιώματος της διαδήλωσης'.
Eξάλλου δε σου πρότεινα να συζητήσουμε. Το επίπεδό σου το βλέπω. Απλά να δείξεις στο ακροατήριο ότι τουλάχιστον φοράς παντελόνια σου πρότεινα, στηρίζοντας τις @@ριές που πέταξες.
Πυροβολισμός Αστυνομικού