Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Χρήση φώτων σε βροχή, χιόνι και αυτοκινητόδρομο
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Χρήση φώτων σε βροχή, χιόνι και αυτοκινητόδρομο
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 3 / 4
    Περί αυτοκίνησης
    40
    70
    968
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • S
      skye last edited by

κατι που πολλοι δυστυχως δεν εχουν καταλαβει ειναι οτι τα φωτα ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ οποτε αυτο κρινεται απαραιτητο. Προφανως αυτη ειναι και η αποκλειστικη χρηση των φωτων που ολοι ξερουμε ως... 'ψειρες', καθως μονο ο.. superman με τη βιονικη του οραση θα εβλεπε καλα με τα φωτα αυτα.

Δεν εχει ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ποσο... ηλιο εχει. Υπαρχουν δρομοι που τα αναμμενα φωτα μπορουν να σωσουν τη ζωη σας, οπως η 'ΕΟ' ( ) Κορινθου Πατρων. Ακομα και αν εσεις βλεπετε τελεια, μπορει ο αλλος να μη σας βλεπει καλα, ειδικα αν υπολογισετε την πορεια του δρομου (ανατολη-> δυση ή αντιθετα) και τις κατασκευαστικες ιδιορρυθμιες του. Αυτο μπορει να εχει ως αποτελεσμα να μην υπολογισει σωστα τη θεση σας και να επιχειρησει μια προσπεραση που να αποδειχθει μοιραια. Σκεφτειτε λιγο. Σε τετοιους δρομους αναβουμε τα φωτα ανεξαρτητως συνθηκων.

Επισης ανεξαρτητως συνθηκων αναβουμε τα φωτα ΠΑΝΤΑ στη μηχανη ή το μηχανακι μας, γιατι ειναι πολυ σημαντικο να ειμαστε εγκαιρα αντιληπτοι απ'τους αλλους οδηγους. υπενθυμιζω οτι εδω και μερικα χρονια ειναι υποχρεωτικο να εχουμε αναμμενα τα φωτα στη μηχανη και τη μερα, αν και παλια απαγορευοταν.
      Επισης, συμφωνα με οδηγια της ΕΕ, απο το 2010 αν θυμαμαι καλα, ολα τα αυτοκινητα που θα πωλουνται στην Ευρωπη θα αναβουν τα φωτα τους αυτοματα με την εκκινηση του κινητηρα οποτε αυτο το ζητημα θα λυθει οριστικα.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • N
        nikos last edited by

Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
        Στην Ιταλία είναι υποχρεωτικά τα φώτα ημέρας....Στην Βουλγαρία πχ για έξι μήνες ανάβεις επίσης είτε φώτα ημέρας είτε μεσαία σκάλα.
        Στην Ελλάδα είναι παράνομο να έχεις τη μεσαία σκάλα ( πορείας ) αναμένη την ημέρα ( κατά την άποψή μου σωστά ) . Τα στάσης ( μικρά ) ή τα ημέρας δεν είναι ίδια με τα μεσαία , δεν αναφέρεται κάπου ότι απαγορεύεται η χρήση τους , εφ' όσον δηλαδή επιτρέπεται να παίρνουν έγκριση για πώληση οχήματα για επιβατηγά ΙΧ με φώτα ημέρας και άρα νομίζω ότι μιλάτε για άλλο πράγμα.

Οι μηχανές βάσει ΚΟΚ υποχρεούνται να έχουν αναμένη την μεγάλη σκάλα και μόο όταν οι συνθήκες είναι περιορισμένης ορατότητας να κατεβάσουν στην μεσαία.

OK, στην Ελλάδα είναι παράνομο...πάει να πει όμως ότι είναι σωστό? Που υπάρχουν λιγότεροι νεκροί όμως από ατυχήματα σε ποσοστό πληθυσμού? Θα μου πεις, τα φώτα φταίνε...όχι! Σίγουρα. Αλλά σκέψου αυτό που έγραψα πριν και αυτό που λέει ο skye για την Αθηνών-Πατρών, πόσο καλύτερα θα σε βλέπουν και πόσο καλύτερα εσύ θα μπορείς να κρίνεις την απόσταση ώστε να προσπεράσεις, ή τώρα ας πούμε που βρέχει...δες πόσοι έχουν αναμμένα φώτα.

Επίσης, ο ΚΟΚ γράφει κάτι κουλά όρια ταχύτητας...πάει να πει ότι ο,τι γράφει ο ΚΟΚ είναι σωστό και μελετημένο, ειδικά νόμοι που βγήκαν πριν κάτι χρόνια και από τότε έχουν αλλάξει πάρα, μα πάρα πολλά?!

Επίσης...όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη είναι απαραίτητα τα φώτα όλη μέρα.

Nikos @ YouTube

1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • M
          mjacob last edited by

Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
          [...]τη μεσαία σκάλα ( πορείας ) αναμένη την ημέρα ( κατά την άποψή μου σωστά ) . Τα στάσης ( μικρά )[...]

'μεσαία' είναι τα διασταυρώσεως, 'μεγάλα' τα πορείας.

• G
            ginogsm last edited by

Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:

Στην Ιταλία είναι υποχρεωτικά τα φώτα ημέρας....Στην Βουλγαρία πχ για έξι μήνες ανάβεις επίσης είτε φώτα ημέρας είτε μεσαία σκάλα.
            Στην Ελλάδα είναι παράνομο να έχεις τη μεσαία σκάλα ( πορείας ) αναμένη την ημέρα ( κατά την άποψή μου σωστά ) . Τα στάσης ( μικρά ) ή τα ημέρας δεν είναι ίδια με τα μεσαία , δεν αναφέρεται κάπου ότι απαγορεύεται η χρήση τους , εφ' όσον δηλαδή επιτρέπεται να παίρνουν έγκριση για πώληση οχήματα για επιβατηγά ΙΧ με φώτα ημέρας και άρα νομίζω ότι μιλάτε για άλλο πράγμα.

Οι μηχανές βάσει ΚΟΚ υποχρεούνται να έχουν αναμένη την μεγάλη σκάλα και μόο όταν οι συνθήκες είναι περιορισμένης ορατότητας να κατεβάσουν στην μεσαία.

OK, στην Ελλάδα είναι παράνομο...πάει να πει όμως ότι είναι σωστό? Που υπάρχουν λιγότεροι νεκροί όμως από ατυχήματα σε ποσοστό πληθυσμού? Θα μου πεις, τα φώτα φταίνε...όχι! Σίγουρα. Αλλά σκέψου αυτό που έγραψα πριν και αυτό που λέει ο skye για την Αθηνών-Πατρών, πόσο καλύτερα θα σε βλέπουν και πόσο καλύτερα εσύ θα μπορείς να κρίνεις την απόσταση ώστε να προσπεράσεις, ή τώρα ας πούμε που βρέχει...δες πόσοι έχουν αναμμένα φώτα.

Επίσης, ο ΚΟΚ γράφει κάτι κουλά όρια ταχύτητας...πάει να πει ότι ο,τι γράφει ο ΚΟΚ είναι σωστό και μελετημένο, ειδικά νόμοι που βγήκαν πριν κάτι χρόνια και από τότε έχουν αλλάξει πάρα, μα πάρα πολλά?!

Επίσης...όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη είναι απαραίτητα τα φώτα όλη μέρα.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έκρινα εάν είναι σωστό ή όχι. Ελέγχθηκε αυτό που κάνουν ορισμένοι συνφορουμίτες με τα φώτα , βάσει του ΚΟΚ. Ο ΚΟΚ λέει ότι το να ανάβεις τα φώτα σου την ημέρα είναι παράνομο και βάσει αυτού του ΚΟΚ ελέγχεσαι στην Ελλάδα. Αυτό λέω.

Για το σωστό ή λάθος , μάλλον θεωρώ ότι εξυπηρετούν πάρα πολύ τα φώτα ημέρας και συμφωνώ.

• G
              ginogsm last edited by

Ο χρήστης mjacob έγραψε:

[...]τη μεσαία σκάλα ( πορείας ) αναμένη την ημέρα ( κατά την άποψή μου σωστά ) . Τα στάσης ( μικρά )[...]

'μεσαία' είναι τα διασταυρώσεως, 'μεγάλα' τα πορείας.

Και μικρά ποιά είναι ; Οι προβολείς ποιοί είναι ;

Εγώ ξέρω μικρά φώτα = πρώτη σκάλα = θέσης = φώτα στάθμευσης , μεσαία φώτα = φώτα πορείας = φώτα διασταύρωσης = μεσαία/δεύτερη σκάλα , μεγάλα = προβολείς = τρίτη σκάλα. Διευκρινιστικά.

• K
                kotetsi last edited by

μικρή σκάλα = φώτα θέσεως
                μεσαία σκάλα = φώτα διασταυρώσεως
                μεγάλη σκάλα = φώτα πορείας

Η σύγχυση με τα ονόματα θεωρώ ότι παρατηρείται διότι η μεγάλη σκάλα είναι κανονικά αυτή που θα χρησιμοποιούσαμε στην πορεία (φώτα πορείας) μας αν δε διασταυρωνόμαστε ποτέ με άλλο όχημα (οπότε και χρησιμοποιούμε τα φώτα διασταυρώσεως).

• C
                  cpp last edited by

Σε κάτι 'ωραία' ταξιδακια με τρελό spray από την βροχή που κρατάνε οι ελληνικοί δρόμοι έχει τύχει να ανάψω και το πίσω ομίχλης για να με βλέπουν όσοι ακολουθούν. Το κάνω όταν εγώ δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τους προπορευόμενους

• M
                    mad-max-13 last edited by

Ο χρήστης cpp έγραψε:
                    Σε κάτι 'ωραία' ταξιδακια με τρελό spray από την βροχή που κρατάνε οι ελληνικοί δρόμοι έχει τύχει να ανάψω και το πίσω ομίχλης για να με βλέπουν όσοι ακολουθούν. Το κάνω όταν εγώ δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τους προπορευόμενους

σωστος!

• T
                      traveller last edited by

σωστό ρε παιδιά αλλά με ρέγουλα γιατί στραβώνει πολύ το ρημάδι. Πολύ το/τα ανάβουν για πλάκα και όταν δεν το απαιτούν οι συνθήκες.

• C
                        cpp last edited by

Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
                        σωστό ρε παιδιά αλλά με ρέγουλα γιατί στραβώνει πολύ το ρημάδι. Πολύ το/τα ανάβουν για πλάκα και όταν δεν το απαιτούν οι συνθήκες.

Πάντα με ρέγουλο. και όταν δώ ότι ένα αμάξι είναι πίσω μου για πάνω από λεπτό και με ακολουθεί το σβήνω και ας έχει spray γιατι καταλαβαίνω ότι είδε την ύπαρξη μου και με προσέχει πλέον.
                        Πλέον τα αυτοκίνητα έχουν πολύ δυνατά πίσω φώτα και σε σκοτεινά σημεία αν φρενάρουν χανεις την μπάλα! Χθες ήμουν πίσω από ένα Mini στην κίνηση... μιλάμε για τρελές φωταψίες

• T
                          tractioner last edited by

Ειναι απλα θεμα χρονου να αναθεωρησουμε τις αποψεις μας για το τι σημαινει φωτα αναμενα κατα την διαρκει της ημερας κατι που θα υσχησει κ καποια στιγμη κ στη χωρα μας,οπως εχει υοθετηθει οχι μονο απο τις βορεις χωρες τις Ε.Ε. αλλα και σε ποιο νοτιες οπως ειναι Γαλλια κ Ιταλία!
                          Στο αρθρο που επισυναπτω παρακατω λανθασμενα αναφερονται τα φωτα πορειας (που συμφωνα με την ορολογια του κ.ο.κ. ειναι τα μεγαλα) ένα λαθος που συχνα κανουμε νομιζοντας πως ειναι το μεσαια.

Διαβαστε παρακάτω.
                          http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+QT+H-2005-0036+0+DOC+XML+V0//EL

• N
                            nidosan last edited by

Στην Ελλάδα αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ ότι ισχύει είναι ότι ανάβει ό,τι να 'ναι ο καθένας αρκεί να βλέπει. Δεν έχει σημασία αν είσαι άντρας, γυναίκα, 18άχρονος που θες να σε προσέξουν όταν περνάς έξω από την καφετέρια, κλπ. Μπαίνει η άλλη στο αμάξι τις, γυρνάει μερικα διακοπτάκια, 'α, ωραία, βλέπω τώρα' λέει και πάει στη δουλειά της. Αν τη ρωτήσεις 'γιατί έχεις ανάψει φώτα ομίχλης' (το κάνω συχνά τελευταία όταν είμαι πεζός σε διαβάσεις) σε κοιτάει σαν ούφο.

Προχθές κατά τις 5 το απόγευμα με τη βροχή ήταν πίσω μου μία με ένα SUV και είχε αναμμένα μεσαία, ομίχλης, και προβολείς!!!! Μιλάμε για τρελή στραβωμάρα, γύρισα το μεσαίο καθρέφτη (12 φώτα έβλεπα πίσω μου μαζί με τις αντανακλάσεις τους στο βρεγμένο δρόμο...) κι ακόμα με στράβωνε από τους πλαϊνούς. Κόβω ταχύτητα και αναβοσβήνω το πίσω ομίχλης μου μήπως καταλάβει. Τίποτα. Κόβω κι άλλο, το ίδιο, τίποτα. Σταματάω τελείως (Χαριλάου Τρικούπη από Ερυθραία προς Κεφαλάρι) μπροστά της, βγάζω το κεφάλι μου έξω και της φωνάζω 'σβήσε κανα φως, μας έχεις στραβώσει!'. Και τι κάνει? Τα σβήνει όλα εκτός από τα θέσης και τα ομίχλης!!

• X
                              xeno last edited by

Ο χρήστης nidosan έγραψε:

της φωνάζω 'σβήσε κανα φως, μας έχεις στραβώσει!'. Και τι κάνει? Τα σβήνει όλα εκτός από τα θέσης και τα ομίχλης!!

λογικό! άμα από θέση έχεις ομίχλη στο κεφάλι...

• L
                                leonp last edited by

Εγώ συνήθως λέω στον άλλο ότι έχει ΞΕΧΑΣΕΙ ανοικτά τα φώτα ομίχλης.

1. Αν τα σβήσει, τα είχε ξεχάσει.

2. Αν δεν μιλήσει και φύγει, τσατίστηκε που του είπες να σβήσει τα ωραία φώτα ομίχλης.

3. Αν ρωτήσει: 'Ποια είναι αυτά τα φώτα;'

• R
                                  rethimno02 last edited by

Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
                                  Οταν υπαρχει μειωμενη ορατοτητα τοτε πρεπει να αναψεις τα φωτα σου.Τα ομιχλης ομως μονο σε ομιχλη ,σε βροχη απλα ζαλιζεις τον απεναντι.

Για να λες τον απέναντι σημαίνει ότι αναφέρεσαι στα μπροστινά και όχι στο πίσω.
                                  Τα εργοστασιακά φώτα ομίχλης είναι σωστά προσανατολισμένα, κάτω και πλάγια. Οι τεράστιες λάμπες (σαν αυτές του Ολυμπιακού Σταδίου) τις οποίες βάζουν σε όσα δεν έχουν προβολάκια και οι οποίες φωτίζουν ευθεία μπροστά (σαν τα μεγάλα) στραβώνουν άσχημα.

Οι περισσοτεροι νομιζουν οτι τα φωτα ειναι μονο για να βλεπουμε,δεν εχουν καταλαβει οτι ειναι και για να μας βλεπουνε.

Σε άλλο φόρουμ διάβαζα το μήνυμα κάποιου ο οποίος μπήκε σε σήραγγα χωρίς να ανάψει φώτα. Ξαφνικά σβήσανε τα φώτα της σήραγγας. Μέχρι να ανάψει τα δικά του τα 'είδε όλα'.

Παλια ειχα διαβασει οτι η ΕΕ σκοπευει να μας κανει Σουηδους ολους,θα αναβουν τα φωτα μαζι με το αυτοκινητο.

Μην πάμε στο άλλο άκρο. Εδώ δεν είναι Σουηδία με την ομίχλη καθημερινό φαινόμενο.

Μήπως χρειάζεται να αναθεωρήσει λίγο η τροχαία όλα αυτά??? Μήπως είναι λίγο outadated?

Δεν είναι θέμα τροχαίας. Το ΥΔΤ πρέπει να τροποποιήσει. Η τροχαία απλώς εφαρμόζει.

• D
                                    dr_michael last edited by

Το έχω πάντα στο αυτόματο.

• B
                                      bagus last edited by

Μερικα ζωα(αρκετα δυστυχως) δεν ξερουν πως ανοιγουν τα ομιχλης και ανοιγουν και το πισω μαζι με τα μπροστα και αυτο το διαπιστωσα στο προσφατο ταξιδακι μου στο Λεωνιδιο οπου εβρεχε αρκετα.

Να σας καουν οι λαμπες ρε.

• C
                                        christos-dimou last edited by

Σήμερα κατεβαίνοντας από Αράχωβα αναγκάστηκα λίγο πριν το τούνελ να ανάψω τα πάντα (με εξαίρεση τους προβολείς καθώς δεν θα έβλεπα την τύφλα μου). Όπως ετοιμαζόμουν ψυχικά για ακόμα ένα ταξίδι στην ομίχλη (δεν ξεχνώ εκείνο το βράδυ προς Τρίκαλα όπου από το Μοναστήρι ως τα Τρίκαλα χωρίς φώτα ομίχλης πήγαινα σαν τυφλή γαλοπούλα) μετά το τούνελ η ομίχλη εξαφανίζεται.

Κρίμα που δεν εξαφανίστηκαν αυτοί με τα φώτα ομίχλης...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ όταν δεν έχει ομίχλη κλείστε τα τα ρημάδια.... Ειδικά όταν βρέχει οι αντανακλάσεις σπάνε τα νεύρα!!!!

• S
                                          sttpod last edited by

Φωτα αναβω την ημερα , χειμωνα συνηθως, οταν λογω της συννεφιας το φως εχει λιγοστεψει και δυσκολευομαι να δω καθαρα και εγκαιρως αλλα οχηματα με σβηστα φωτα, ειτε ειναι μπροστα μου ειτε πισω μου και τα βλεπω απο τον καθρευτη.
                                          Εννοειται και οταν βρεχει, εστω και λιγο. Ειναι παρα πολυ δυσκολο εως ακατορθωτο να διακρινεις αλλο οχημα απο τον πλαϊνο καθρευτη οταν αυτος ειναι βρεγμενος ή ακομα οταν το τζαμι της πορτας ειναι θολωμενο (αληθεια, ποσα αυτοκινητα κυκλοφορουν με την ομιχλη μεσα τους κι οχι απ' εξω;).
                                          Φωτα ομιχλης δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε, ισως γιατι δεν εχω βρεθει σε συνθηκες που τεκρινα απαραιτητη τη χρηση τους.

• ?
                                            A Former User last edited by

Πάντως τα ομίχλης στην ομίχλη χάρη στη θέση τους και την κατανομή του φωτός είναι πολύ βοηθητικά. Επίσης παρατήρησα ότι σε συνθήκες σχετικά πυκνής ομίχλης σβήνοντας τα μεσαία φώτα η ορατότητα είναι καλύτερη!! Γιατί τα φώτα ομίχλης φωτίζουν χαμηλά τα όρια του δρόμου χωρίς να αντανακλούνται πολύ στην ομίχλη και τα μάτια συνηθίζουν και διαπερνούν καλύτερα την ομίχλη. Πλέον τυχόν πίσω φως άλλου αυτοκινήτου μπροστά μας φαίνεται πολύ νωρίτερα.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 4
                                            • 3 / 4
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ
                                              • ΚΟΣΜΟΣ
                                              • ΕΚΘΕΣΕΙΣ