Ο χρήστης geko έγραψε:
Στο θέμα των κατοπτρικών φαναριών όμως, η έστία της παραβολής φαίνεται ότι δεν είναι ένα μικροσκοπικό σημείο αλλά κάποιος μικρός χώρος, έτσι αλλάζοντας λάμπες (σωστές και νόμιμες πάντα), ξαναρυθμίζουμε το φανάρι και όλα οκ, γιατί να μή συμβαίνει το ίδιο και για τις ξένον;
Η εστία όντως είναι σημείο μόνο στα μαθηματικά. Οι βάσεις των σωστών λαμπών Ηχ είναι τέτοιες ώστε το νήμα να βρίσκεται στο προκαθορισμένο σημείο, με πολύ μικρές ανοχές. Ένα από τα προβλήματα των 'HID σε βάσεις/φανάρια' αλογόνου είναι ότι στις HID, το τόξο βρίσκεται σε αρκετά διαφορετική θέση και έχει και διαφορετικό σχήμα (δες στο site του David Stern). Αυτό ΔΕΝ λύνεται με τη ρύθμιση ύψος γιατί η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι το φανάρι βγάζει την ίδια δέσμη με πριν αλλά απλώς λίγο ψηλότερα (και άρα αν το ρυθμίσεις χαμηλότερα, αντισταθμίζεις την αλλαγή και όλα ΟΚ) αλλά ένα εντελώς διαφορετικό και απρόβλεπτο (γιατί δεν έχει σχεδιαστεί γι αυτό) μοτίβο.
Μας εξήγησε, ότι επειδή στοχεύανε στο after market, έκαναν πολλά πειράματα, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας την φωτεινή έκχυση, για να επιτύχουν την φωτεινή ταυτότητα, στην λάμπας τους, με της άλλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μας είπε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους, είναι η κακή ποιότητα κατόπτρου, που φοράνε διάφορες μάρκες αυτοκινήτου, μα για αυτόν είναι αντιδεοντολογικό, να μας πει.
Εμένα με έπεισε.
Εμένα πάλι όχι. Η δικαιολογία με bold μου ακούγεται πολύ βολικά υστερόβουλη. 'Δεν φταίμε εμείς, φταίνε τα κακά (τζίζ) ΟΕΜ φανάρια που δεν σχεδιάστηκαν για τις λάμπες που τους βάζουμε εμείς'. Τςς, ανόητοι κατασκευαστές, πάνε και φτιάχνουν φανάρια της πλάκας, που παίρνουν λχ. Η7 και δεν φωτίζουν σωστά με ό,τι τους βάλει ο κάθε κινεζοϊνδομαλαισιανός βιοτέχνης...
Πλην όμως επισημαίνει, ότι δεν απαγορεύεται παντού. Ψάχνοντας προ ημερών διαπίστωσα, ότι η απαγόρευση είναι κυρίως σε χώρες που παράγουν βασικά, αυτοκίνητα!.
(...)
Συμπληρώνοντας για έναν φίλο παρά πάνω λέω, ότι η λάμπα δεν επηρεάζει τον φανό.
Ναι, ξεσκεπάσαμε την συνομωσία των τοπικών βουλευτών στις περιοχές που έχουν τις έδρες τους οι Valeo, Delphi, Hella και Koito!
Όσο για το δεύτερο, τι να σχολιάσω;
Βρήκα τότε δυο ιώδια που τα έβαζαν σε φορτηγά 200watt το κάθε ένα, και επειδή ο φανός ήταν γυάλινος, τα τοποθέτησα!. Ρεγουλάρισα στην νόμιμη θέση και….. βγήκα για να μαζέψω, τσουβαλιά της ‘μούντζες’!!!. Πήρα άλλο αυτοκίνητο και διασταυρώθηκα με το άστρα, και όμως δεν στράβωνε!. Ήταν η αίσθηση του πρωτόγνωρου φανού. Σήμερα που υπάρχουν πολλά δυνατά φανάρια, δεν ενοχλείται κανένας, πλην ελαχίστων κομπλεξικών. Στο κτεο πέρασε, λόγω σωστού φάσματος, μα ο υπάλληλος μου είπε ότι «έσπασα την βελόνα έντασης»!. Τώρα η μεγάλη σκάλα, ε την αποφεύγω!. Έκαψα τουλάχιστον 10% περισσότεροι βενζίνη στα 286 χιλιόμετρα.
1)Με λάμπες 200W νόμιμη θέση απλά δεν υπάρχει!
2)Δηλαδή όποιος τυφλώνεται είναι κομπλεξικός;
3)+10% κατανάλωση λόγω της +290W κατανάλωσης μου φαίνεται υπερβολικό ποσοστό.
4)Αν πέρασε ΚΤΕΟ όπως το περιγράφεις τότε κακώς πέρασε. Δεν ξέρω αν είναι λόγω άγνοιας του ελεγκτή ή λόγω (ελληνικού) νομοθετικού κενού, βάζω στοίχημα τις λάμπες μου όμως ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια του ECE R48!