Ο χρήστης wannabe έγραψε:
και με την παρότρυνση των συμβουλατόρων τους- προτίμησαν να είναι on the safe side, προτίμησαν να 'υπερβάλλουν' στην Αθηναϊκή σεισμικότητα. Κάτι που όπως είπες και συ, κακό κάνει -και θα συμφωνήσω μαζί σου.
κάνει κακό για ποιον? για τις περιοχές που δεν είναι ενταγμένες στην υψηλή ζώνη επιτρέποντας χαλαρότερη θωράκιση κατά το σχεδιασμό και ανέγερση των κατασκεύων?
γιατί για τις περιοχές με υψηλότερο διαγνωσμένο κίνδυνο, λες οτι αυτός έχει υπερεκτιμηθεί με το να ισοφαρίσει τον κίνδυνο του Κορινθιακού. άρα υποθέτω οτι αυτές θα φιλοξενούν πιο ασφαλείς κατασκευές εφόσον ανεγέρθησαν μετα την αναθεώρηση του χάρτη
σε εμένα μένει συμπέρασμα οτι η Αττική διαχωρίζεται γεωλογικά σε δύο περιοχές, και η καθεμια δίνει διαφορετική σεισμική συμπεριφορά ικανή να επηρεάσει και τη συμπεριφορά των κτιρίων για τα μεγέθη σεισμών του Ελλαδικού χώρου. αυτή η διαφορά αποτυπώνεται γεωγραφικά στον αναθεωρημένο χάρτη του 2004 αν και κάπως αναδειγμένη ως προς το μέγεθος.
(Αν και μπαίνω σε μονοπάτια που δεν τα γνωρίζω καλά, ας προσπαθήσω...)
Ένα από τα ζητήματα στην περίπτωση αυτή είναι η εφαρμογή και τήρηση των κανονισμών (λες και λέω κάτι καινουριο...)
'Κακό',όπως βλάπτει, ΙΜΟ, η κάθε υπερβολή. Αυξάνει το κόστος -και ας μην έχουμε υπόψη μόνο τις κατοικίες, μιλάμε για το σύνολο των έργων-, καταρχήν. Με το να ανεβάζεις τις απαιτούμενες προδιαγραφές, δε σημαίνει ότι και ο κάθε κατασκευαστής θα συμμορφωθει με αυτές. Δυστυχώς. Και στη χαμηλότερη κατηγορία να ήταν όλη η Αττική δεν θα υπήρχε προβλημα, ΑΝ οι κατασκευές γίνονταν σωστά. Το θέμα είναι η τήρηση και εφαρμογή των προδιαγραφών, η σωστή εκτέλεση των εργασιων και η ποιότητα των υλικών, μαζί με μια σωστή μελέτη, εννοείται. Δες τις σοβαρές καταστροφές του 99. Στην συντριπτικότατη πλειονότητά τους ήταν σε κτίσματα με καταστροφικές δομικές παρεμβάσεις, σε αυθαίρετες προσθήκες ή σε κτίρια που χτίστηκαν 'στο πόδι'. Αυτό το 'στο πόδι' δε σημαίνει ντε και καλά παράγκες, να εξηγούμαι. Ακόμα και στους κυριλέ Θρακομακεδόνες, υπήρξαν 'πολυτελή' σπίτια με γερές ζημιές. Και τονίζω ότι δε μιλάμε μόνο για σπίτια. Σχολεία, Νοσοκομεία, και τα λοιπά κτήρια αυξημένης σημασίας (Σ3, Σ4 κατά ΕΑΚ) αγωγοί αερίου, οδικό δίκτυο, ανισόπεδοι κόμβοι κλπ. θα πρέπει να κατασκευαστούν με αυξημένο κόστος, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αν τηρούσαν προδιαγραφές χαμηλότερης κατηγορίας δεν θα ήταν ασφαλή. Γενικά, επειδή υπάρχει διάχυτη η τάση να υπερβάλλουμε στα πάντα, αυτό συνήθως οδηγεί στους 'θιγόμενους' στο να βρίσκουν παραθυράκια να ξεγλιστρήσουν, με αποτέλεσμα το προϊόν τους να είναι τελικά χαμηλότερης ποιότητας από ότι θα ήταν αν τηρούνταν με ευλάβεια κάποιες χαμηλότερες προδιαγραφές.
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα και τη συμβολή των μηχανικών στη συγκεκριμένη κουβέντα. Ίσως να τα παραλέω κάπου ή κάτι να έχω παρεξηγήσει.