Κάπου λες ότι όταν εκκινούσε ακουγόταν ο κινητήρας όπως όταν γυρνάει η μίζα. Έχω ακούσει κινητήρα να γυρνάει χωρίς λάδια και μοιάζει με αυτό που λες: πιστόνια που ανεβοκατεβαίνουν στεγνά και ρυθμικά, να γδέρνονται τα πάντα, ο κινητήρας να τρέμει ολόκληρος από την εσωτερική τριβή.
Ανέφερες πολύ λίγα χλμ σε μεγάλο χρονικό διάστημα (20000χλμ σε 3 χρόνια). Σημαίνει ότι θα έκανε συχνές μικρές μετακινήσεις όπου ο κινητήρας θα λειτουργούσε συνέχεια κρύος. Επίσης σημαίνει ότι θα είχε και συχνά περιόδους παρατεταμένης ακινησίας όπου τα λάδια έχουν στραγγίξει τελείως από τα μέταλλα.
Θέλω να πω ότι οι συνθήκες λίπανσης δεν ήταν και οι καλύτερες, ενώ παράλληλα οι απαιτήσεις αυξημένες. Γι αυτό και πάντα λέω ανά 6 μήνες αλλαγή στα -εξακριβωμένα καλής ποιότητος- λάδια-φίλτρο ακόμη κι αν έχεις κάνει 100χλμ. Είναι ο μόνος τρόπος να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο στο ζήτημα της λίπανσης. Πολύ ακριβά τα εργαλεία για να ακολουθούμε συνταγές μάρκετινγκ που απεύχονται να κρατάμε πάνω από 5 χρόνια το ίδιο αυτοκίνητο. Αλλά επειδή ο ασθενής πέθανε δεν έχει νόημα η συμβουλή μου πλεόν.
Και δεν τελείωσα όμως, γιατί μόλις άρχισα...
Είδα και το παρακάτω:
Ο χρήστης m1234 έγραψε:
Μάλιστα του είπαν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε ακόμα 2-3 αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο συνεργείο!!!!
Οπότε...
Αφού πρώτα ψαχτεί σοβαρά με τον εαυτό του και με τις ευθύνες του (που σίγουρα έχει κάποιες):
Έχει αλλάξει ο φίλος σου ποτέ τα λάδια ή ήταν ακόμη με τα μαμίσια;
Όταν τα άλλαξε είχε αλλάξει και το φίλτρο λαδιού;
Πόσον καιρό ήταν με τα ίδια λάδια;
Το πλάκωνε κρύο ή περίμενε να ζεσταθεί πρώτα;
Μετά όμως ας ψαχτεί σοβαρά και με το συνεργείο:
Μπορεί να διασταυρώσει εάν το σπάσιμο κινητήρων είναι ιδιαιτερότητα της 116 και όχι του συγκεκριμένου συνεργείου;
Μπορεί να μάθει τί λιπαντικό χρησιμοποιούν στο συνεργείο του;
Μπορεί να βεβαιωθεί ότι δεν γεμίζουν τα μπουκάλια της όποιας μάρκας από βαρέλια 200λτ χωρίς ετικέττα στο πίσω μέρος του συνεργείου;
Που το πάω εδώ άραγε...
Γνωρίζω πολύ καλά τέτοια περίπτωση (με μπουκάλια Castrol που γέμιζε από βαρέλια γεμισμένα με λιπαντικό από τον Χορτιάτη) με κινητήρες Peugeot που έσπαναν σε συγκεκριμένο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, θορυβήθηκε η LION, στο καπάκι και η Peugeot Γαλλίας, και τελικά τον έκλεισαν. Γ@μησε πολύ κόσμο πάντως αυτό το κάθαρμα. Α, για να μην ακούσω π@π@ριές (από που το ξέρω κλπ), το αμάξι μου από αυτόν το αγόρασα και ευτυχώς με την γνωστή λόξα που έχω με τα λάδια του πήγαινα τα δικά μου και καθόμουν μέσα στο συνεργείο δίπλα στο αμάξι μου για να βλέπω (εννοείται ότι μου έλεγαν να φύγω στην 'αίθουσα των κορόιδων' και εννοείται ότι τους έγραφα εκεί που πρέπει). Αυτή ήταν και η αφορμή που ασχολήθηκα πάρα πολύ με τα θέματα λίπανσης, ξεκινώντας τον προσωπικό μου 'αγώνα ενημέρωσης'.
Κανονικά στην Ελλάδα, πριν αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο πρέπει πρώτα να σπουδάζει μηχανικός και μετά να φτιάχνει δικό του πλήρες ατομικό συνεργείο, για να μην έχει ανάγκη καμία υποψήφια κουφάλα να του φτιάχνει το αυτοκίνητο... Τέτοιοι είμαστε, εκεί φτάσαμε.