Leonp, σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Γράφει: 'Πράξη τροποποίησης της με αριθμό 5444....πράξης μου σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.'
Με την σύσταση (μάλλον τροποποίηση) οριζόντιας ιδιοκτησίας 'κόπηκε' ο όροφος σε δύο κομμάτια, κι εγώ πήρα το ένα.
Για σιγουριά, θα τους πάω και την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Το 3ο ερώτημα; Το γνωρίζει κανείς;
-
Leonp, σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Γράφει: 'Πράξη τροποποίησης της με αριθμό 5444....πράξης μου σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.'
Με την σύσταση (μάλλον τροποποίηση) οριζόντιας ιδιοκτησίας 'κόπηκε' ο όροφος σε δύο κομμάτια, κι εγώ πήρα το ένα.
Για σιγουριά, θα τους πάω και την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Το 3ο ερώτημα; Το γνωρίζει κανείς; -
Τι λάθος να κάνεις; Αφού διαβάζουν και αυτοί το συμβόλαιο που τους πηγαίνεις. Τα καραμπινάτα βρίσκονται εύκολα. Το πολύ πολύ να χάσεις το δικαίωμα υψουν σε καμιά περιοχή που έχει ήδη κορεστεί ο συντελ. δόμησης....
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Φτιάχνω τη δήλωση για το κτηματολόγιο και έχω κάποιες απορίες.
1.Πρόκειται για επαγγελματικό χώρο.
Ως 'Συμβόλαιο' δεν εννοούν και την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Σωστά;
2.Στο έντυπο ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (Β). Στο σημείο Β-4,
** Αριθμός κτιρίου** στον τίτλο (74); στο συμβόλαιο δεν το βρήκα πουθενά.
** Έτος κατασκευής**; Στο συμβόλαιο δεν βρήκα πουθενά να αναφέρει 'έτος κατασκευής'.
Βρήκα κάτι που λέει 'το ακίνητο περιήλθε στους συμβαλλόμενους μετά από
ανοικοδόμηση κατόπιν εκδόσεως της υπ' αρ. 324Α.......2001 άδειας'.
Μου χε πει ο πωλητής, όταν το αγόρασα, ότι κατασκευάστηκε το 2001. Πώς να μάθω στα σίγουρα;
3.Αν κάνω κάποιο λάθος, θα πληρώσω πρόστιμο;1, Ως συμβόλαιο είναι η τελευταία πράξη με την οποία ορίζεται η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας σου κάνει καθώς είναι πράξη που ορίζει σαφώς ιδιοκτησία και έχει μεταβάλλει το προηγούμενο συμβόλαιο.
-
Ο αριθμός Κτιρίου έχει νόημα μόνον αν στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν 2 ή περισσότερα κτίρια (σε κάποια μεγάλα Οικόπεδα στο Χαλάνδρι αυτό συμβαίνει). Αν έχεις ένα Κτήριο δεν έχει εφαρμογή. Ως έτος κατασκευής αναφέρεις το έτος της έκδοσης της άδειας δηλαδή στην περίπτωση σου το 2001.
-
όχι πρόστιμο δεν προβλέπεται για λαθανσμένη δήλωση εφόσον αυτή δεν έχει δόλιο σκοπό (κοινώς να δηλώσεις το ακίνητο του γείτονα, ή αποκρύψεις κάποιο δικαίωμα). Αν δεν είσαι σίγουρος πάντως καλό είναι να στηθείς στην ουρά και να καθίσεις με τον υπάλληλο να λύσεται τις απορρίες. Πάντως μία καλή ανάγνωση των οδηγιών θα σου λύσει πολλές απορίες.
-
-
'Εχει καλέσει κανείς το** 1015 **που έχουν δώσει ως γραμμή εξυπηρέτησης; Λένε τίποτα ουσιαστικό; Σε βοηθάνε στις απορίες ή στα πολύ εξειδικευμένα θέματα πρέπει να απευθυνθείς σε γραφείο κτηματογράφησης να μιλήσεις με τον αρμόδιο υπάλληλο;
-
Οκ, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το συμβόλαιο το έχω. Απλώς αναρωτιόμουν αν χρειάζεται και η
'πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας', (η τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας). Για σιγουριά, θα την πάρω μαζί μου, αν και πολύ πιθανό να μη χρειάζεται (πρώτα έγινε η τροποποίηση και μετά το αγόρασα και έγιναν τα συμβόλαια.)
Αύριο θα πάω, αλλά με ανησυχούν οι ουρές. Στου Αγ. Αναργύρους θα πάω, Άλσος Τρίτση.
Αν δω ουρές, μάλλον θα το στείλω ταχυδρομικώς...
Έβαλα και τοπογραφικό earth.google, και τρισδιάστατη από map.live.com. -
σήμερα κατέθεσα στη Λιβαδειά τα έντυπα για το Κτηματολόγιο, πήγα στις 8:10και τελείωσα στις 10:45......
ήταν εντάξει....τα άλλα για Αθήνα θα πάνε συσητμένα και με απόδειξη παραλαβής με τα ΕΛΤΑ...... -
Κτηματολόγιο: Παρατείνεται έως τις 31/10 η προθεσμία για τις δηλώσεις
http://www.naftemporiki.gr/news/static/ ... 555256.htm
-
Κτηματολόγιο και ΕΛΤΑ
Σκηνικό στο Υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Μητροπόλεως 60 (όπου και υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του Κτηματόσημου).
Πράξη 1η
Πάω και με το νουμεράκι περιμένω τη σειρά (απλά πράξεις πλην Δεμάτων). Φτάνοντας εκεί ζητώ να πληρώσω για το Κτηματολόγιο. Η υπάλληλος δεν γνωρίζει τη διαδικασία αλλά για καλή μου τύχη η υπάλληλος των Δεμάτων την γνωρίζει.
Πληρωμή δικαιωμάτων. Ολοκληρώνεται και μου δίδεται και το απόκομμα πληρωμής.
Πράξη 2η
Θέλω να το Ταχυδρομήσω στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματολογίο? Ερώτηση?? Απάντηση Υπαλλήλου. Δεν γνωρίζουμε που να το στείλετε.
Τηλέφωνο στο Κτηματολόγιο λοιπόν. Για το Δήμο Αθηναίων η Διεύθυνση είναι:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΔΙ,
ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ
15773
210-3247290Μετά από λίγο τρέξιμο και αφού ξανακάθισα στην ουρά κατάφερα να στείλω τα έντυπα του Κτηματολογίου.
Στο ερώτημα μου στην υπάλληλο πως είναι δυνατόν να μην έχετε τη δυνατότητα μέσω του συστήματος με την πληκτρολόγηση του κωδικού ΟΤΑ (05009 για το Δήμο Αθηναίων) να γνωρίζεται τη διεύθυνση του αντίστοιχου Γραφείου, στο Κατάστημα Συντάγματος (που τελικά έστειλα το Φάκελλο) η απάντηση ήταν ότι 'απλά χρησιμοποιούμε το σύστημα ταχυπληρωμών του ΤΤ, δεν σημαίνει ότι έχουμε πλήρη υποστήριξη'.
Κοινώς ένα μικρό μπάχαλο. Εννοείται ότι αν τα ΕΛΤΑ ήταν σοβαρή ΑΕ και όχι πρώην ΔΕΚΟ θα είχε και ειδικό Φάκελλο για το Κτηματολόγιο που θα μπορούσε να το μοσχοπουλήσει και να βγάλει πολύ χρήμα.
Το ερώτημα μου είναι αυτό.
Εφόσον τα ΕΛΤΑ λειτουργούν ως υποκαταστήματα του ΤΤ γιατί μόνον ορισμένα γραφεία μπορούν να καλύψουν την πληρωμή αυτή??
Είναι δυνατόν εν έτει 2008 να μην υπάρχει ένας απλός πίνακας που για κάθε κωδικό να δίνει στον υπάλληλο των ΕΛΤΑ τη δυνατότητα να τυπώσει μία απλή κάρτα για την αποστολή των εγγράφων και να πρέπει ο πολίτης να αναγκάζεται να τηλεφωνεί στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.??
Κατά τα άλλα η παράταση μας μάρανε και η λειτουργία το Σάββατο.
-
ρε φίλε αφού όλα γίνονται στο πόδι......
καθαρά εισπρακτικό μέτρο........ -
Υπαρχουν οι διευθύνσεις στη σελίδα του
http://www.ktimatologio.gr/
Εκεί που λέει:Μάθετε που βρίσκονται τα 76 Γραφεία Κτηματογράφησης στις 107 περιοχές
Από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κτηματολόγιο Α.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών η Κτηματολόγιο Α.Ε. δημιούργησε 76 Γραφεία Κτηματογράφησης στα οποία από 17 Ιουνίου οι πολίτες θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για τις 107 νέες περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Κάθε Γραφείο Κτηματογράφησης είναι αρμόδιο για τα ακίνητα που δηλώνονται σε μία ή περισσότερες περιοχές.'Διαβάστε Αναλυτικά'
76 Γραφεία Κτηματογράφησης στις 107 περιοχές
-
Μια ερώτηση γιατί κάπου έχω μπερδευτεί:
για ποιες περιοχές υποβάλλεται η δήλωση ως τον Οκτώβρη; -
Για όλες.
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των κατοίκων εσωτερικού
μέχρι 31 Οκτωβρίου 2008 - Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης έως
και 12 ώρες με την λειτουργία και δεύτερης βάρδιας. Ειδικότερα :
- Τα Γραφεία Κτηματογράφησης με την μεγαλύτερη κίνηση Αθήνα, Πειραιά,
Θεσ/νίκη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη και Κοζάνη θα λειτουργούν καθημερινά
12 ώρες από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. - Τα Γραφεία Κτηματογράφησης που δεν έχουν μεγάλη κίνηση θα
επεκτείνουν το ωράριό τους στις 9 ώρες λειτουργίας ( έναντι 7 σήμερα)
δηλαδή θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Το
ωράριό τους θα επεκτείνεται μέχρι τις 8 το απόγευμα μία η δύο μέρες την
εβδομάδα ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρχει. - Όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν πλέον και το Σάββατο
από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 15.30 το μεσημέρι.
Τα παραπάνω θα εφαρμοστούν σε άλλα Γραφεία από την 1η Σεπτεμβρίου και σε
άλλα από τις 8 Σεπτεμβρίου.
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των κατοίκων εσωτερικού
-
Δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν και πρέπει να τα μαζέψουν όλα!!!
Βρε άι .....
-
Tελείωσα!!!!!!
Η υπάλληλος είχε βαμμένα τα νυχάκια της περτικαλί -
Ο χρήστης Patrinos έγραψε:
Η υπάλληλος είχε βαμμένα τα νυχάκια της περτικαλί -
Στην περίπτωση του 'αέρα' τι γίνεται; Αν στον αέρα έχει γίνει γονική παροχή με επικαρπία, μιλάμε πάλι για 2 δικαιώματα; Στην περίπτωση μας είναι αέρας τετάρτου ορόφου που έχει δωθεί στο ένα παιδί και πέμπτου ορόφου που έχει δωθεί στο άλλο! Διάβασα το Δ1 αλλά άκρη δεν έβγαλα!
Επίσης, δεν ξέρω αν το IQ μου έχει πέσει επικίνδυνα αλλά από το συμβόλαιο δεν μπορώ να καταλάβω αν οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης είναι ως % επί του οικοπέδου ή στα διαμερίσματα Επίσης, για θέση στάθμευσης κλειστή και ανοιχτή υπάρχει διαφορά; (Η κλειστη είναι στην πυλωτή)
-
Έδωσε ο γονέας τη ψιλή κυριότητα του αέρα στο παιδί και κράτησε την επικαρπία;
Μοίρασε τον αέρα και στα δύο παιδιά; Τι ποσοστό παίρνει το ένα και τι το άλλο;
1 δικαίωμα ο πατέρας (επικαρπία)
από 1 δικαίωμα τα παιδιά (2 δικαιώματα) την ψιλή κυριότητα.Σύνολο 3.
Οι αποθήκες αν έχουν ποσοστό οικοπέδου δηλώνονται μόνες τους και πληρώνεις 20 ευρώ ανά δικαίωμα (αντί 35). Πρέπει στο συμβόλαιο να γράφει ΑΠΟΘΗΚΗ, αλλιώς πληρώνεις 35 ευρώ.
Αν δεν έχουν ποσοστό οικοπέδου τις δηλώνεις σαν παρακολούθημα του διαμερίσματος και δεν πληρώνεις. -
Ο χρήστης Funis έγραψε:
Στην περίπτωση του 'αέρα' τι γίνεται; Αν στον αέρα έχει γίνει γονική παροχή με επικαρπία, μιλάμε πάλι για 2 δικαιώματα; Στην περίπτωση μας είναι αέρας τετάρτου ορόφου που έχει δωθεί στο ένα παιδί και πέμπτου ορόφου που έχει δωθεί στο άλλο! Διάβασα το Δ1 αλλά άκρη δεν έβγαλα!Επίσης, δεν ξέρω αν το IQ μου έχει πέσει επικίνδυνα αλλά από το συμβόλαιο δεν μπορώ να καταλάβω αν οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης είναι ως % επί του οικοπέδου ή στα διαμερίσματα Επίσης, για θέση στάθμευσης κλειστή και ανοιχτή υπάρχει διαφορά; (Η κλειστη είναι στην πυλωτή)
Έδωσε ο γονέας τη ψιλή κυριότητα του αέρα στο παιδί και κράτησε την επικαρπία;
Μοίρασε τον αέρα και στα δύο παιδιά; Τι ποσοστό παίρνει το ένα και τι το άλλο;
1 δικαίωμα ο πατέρας (επικαρπία)
από 1 δικαίωμα τα παιδιά (2 δικαιώματα) την ψιλή κυριότητα.Σύνολο 3.
Οι αποθήκες αν έχουν ποσοστό οικοπέδου δηλώνονται μόνες τους και πληρώνεις 20 ευρώ ανά δικαίωμα (αντί 35). Πρέπει στο συμβόλαιο να γράφει ΑΠΟΘΗΚΗ, αλλιώς πληρώνεις 35 ευρώ.
Αν δεν έχουν ποσοστό οικοπέδου τις δηλώνεις σαν παρακολούθημα του διαμερίσματος και δεν πληρώνεις.@ Funis
Πρώτον μία συμβουλή. Εάν θέλεις σίγουρες απαντήσεις (που θέλεις όταν το θέμα είναι η περιουσία σου) συμβουλέψου κάποιον που θα έχει τις γνώσεις να σου απαντήσει με βεβαιότητα και θα έχει μελετήσει τους τίτλους που έχεις στα χέρια σου.Επι του πρακτέου:
Αν όντως ισχύει ότι έχουν συσταθεί δύο δικαιώματα αέρα, ένα για τον τέταρτο όροφο και ένα για τον πέμπτο πρέπει κάθε δικαίωμα από αυτά να έχει ξεχωριστό ποσοστό στο οικόπεδο.
Αν δεν ισχύει αυτό, το δικαίωμα δεν έχει συσταθεί νόμιμα.
Αν ισχύει, τότε δεν έχουμε τρία διακιώματα, αλλά τέσσερα.
Δύο δικαιώματα επικαρπίας σε κάθε δικαίωμα αέρα, δικαιούχος των οποίων είναι ο πατέρας και
από ένα δικαίωμα ψιλής κυριότητας κάθε τέκνου σε κάθε δικαίωμα αέρα.
Το όλον (35 Χ 4140 €...
Τρία δικαιώματα, όπως λέει ο φίλος leonp, μπορεί να υπάρχουν μόνο στην περίπτωση που έχει συσταθεί ένα δικαίωμα ανύψωσης 4ου και 5ου ορόφου και έχει μεταβιβαστεί κατά ψιλή κυριότητα και εξ αδιαιρέτου (από 50 %) στα παιδιά.
Το διαμέρισμα θα έχει σίγουρα ποσοστό στο οικόπεδο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης. Οι τελευταίες μπορεί να είναι απλώς παρακολούθημα, όπως πολύ σωστά έγραψε ο leonp. Για να αποτελούν ξεχωριστό εγγραπτέο δικαίωμα πρέπει να έχουν δικό τους ποσοστό στο οικόπεδο, ξεχωριστό από αυτό του διαμερίσματος, το οποίο, προς διευκόλυνση, είναι συνήθως αρκετά μικρότερο από αυτό του διαμερίσματος, καθώς είναι ανάλογο του εμβαδού.
Όσον αφορά τέλος τις θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή, η νομολογία του Αρείου Πάγου είναι πάγια και σαφής. Οι χώροι στάθμευσης στην πυλωτή (ανοικτές θέσεις πάρκινγκ) δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο ξεχωριστού εμπράγματου δικαιώματος και δη κυριότητας. Αν κάποιος αποκτά κυριότητα σε θέση στάθμευσης σε πυλωτή με το συμβόλαιο του, αυτό είναι άκυρο ως προς αυτό τον όρο του και ο αγοραστής δεν αποκτά κυριότητα επ’ αυτής. Κατά μετατροπή όμως της παραπάνω συμφωνίας του συμβολαίου, θεωρείται ότι έχει αποκτήσει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της θέσης στάθμευσης, το οποίο δεν είναι εμπράγματο δικαίωμα, αλλά σύμφωνα με τους φορείς της Κτηαμτολόγιο Α.Ε. αποτελεί εγγραπτέο δικαίωμα και δηλώνεται και αυτό.
Όλα αυτά τελείως ενημερωτικά, με κάθε επιφύλαξη και κυρίως με τη συμβουλή να επισκεφτείς κάποιον που θα σου δώσει απαντήσει από κοντά.
-
Ναι, μάλλον αναπόφευκτο! Ευχαριστώ πολύ για την υπεραναλυτική απάντηση και σενα gio_lam και το leonp!!
-
Πάντως τώρα είναι πολύ καλή εποχή να πάει κανείς.
Με το που ανακοινώθηκε η παράταση ξαφνικά βαράνε μύγες στα γραφεία κτηματογράφησης.Φυσικά οι περισσότεροι θα το αφήσουν πάλι για τελευταία στιγμή, και μετά θα γρινιάζουν ότι γίνεται χαμός...