Dec 22, 2007, 12:29 AM

Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ο εναέριος χώρος πάνω από τα ελληνικά νησιά και την υφαλοκρηπίδα τους είναι τμήμα της ελληνικής επικράτειας και απαγορεύεται να πετάνε πολεμικά αεροσκάφη σ'αυτόν χωρίς την άδεια του κυρίαρχου κράτους.

Όπου βλέπεις γαλάζιο, δεν πετάει ούτε χαρταετός χωρίς ελληνική άδεια. Το ότι η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι έχει δώσει σχετική άδεια σε οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας. Όπως ακριβώς η Τουρκία δεν είχε επιτρέψει στις ΗΠΑ να πετάξουν αμερικανικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της για να βομβαρδίσουν το Ιράκ στον Β' πόλεμο του Κόλπου.
Αν μάλιστα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., όπως έχουμε δικαίωμα να πράξουμε, πάνω από το μισό Αιγαίο θα είναι κάργα ελληνικό.

Ακριβέστερα:

Ο εναέριος χώρος πάνω από το εθνικό έδαφος (ηπειρωτικό και νησιωτικό) και τα εθνικά χωρικά ύδατα (6 ΝΜ από τις ακτές) αποτελεί ελληνική επικράτεια. Μέσα εκεί, δεν πετάει κρατικό αεροσκάφος άλλης χώρας, χωρίς προηγούμενη άδεια από το ΓΕΑ. Η ζώνη των 6 ΝΜ έχει επεκταθεί (με ΠΔ του 1931) στα 10 ΝΜ για σκοπούς αστυνόμευσης, οπότε απαιτείται άδεια και για εκεί. Οι Τούρκοι αμφισβητούν (όψιμα) το κυριαρχικό δικαίωμά μας στην επιπρόσθετη ζώνη των 4 ΝΜ, ενώ ουδέποτε είχαν διατυπώσει ενστάσεις μέχρι το 1975.

Ο υπόλοιπος εναέριος χώρος πάνω από Αιγαίο είναι διεθνής εναέριος χώρος και πράγματι δεν ανήκει σε κανέναν. Η λειτουργία ενός FIR είναι περισσότερο υποχρέωση (παροχή υπηρεσιών ρύθμισης της κυκλοφορίας και Έρευνας-Διάσωσης) παρά κυριαρχικό δικαίωμα. Γι αυτό άλλωστε δεν είναι σωστό να λέμε 'ελληνικό FIR' ή 'FIR μας', αφού η επίσημη ονομασία είναι FIR Αθηνών (και FIR Κων/πολης, Λευκωσίας κ.ο.κ). Η Τουρκία, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη Σύμβαση του Σικάγο, υποστηρίζει ότι τα κρατικά αεροσκάφη δεν υποχρεούνται σε υποβολή σχεδίων πτήσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι απαιτείται η υποβολή σχεδίων πτήσης για οποιοδήποτε αεροσκάφος επιθυμεί να εισέλθει στο FIR Αθηνών, για σκοπούς συντονισμού της εναέριας κυκλοφορίας, τυχόν επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης και εναέριας αστυνόμευσης - βλέπε περιστατικά ασσύμετρων απειλών).

Η Ελλάδα εκχωρεί μόνιμες διπλωματικές άδειες υπέρπτησης, σε ετήσια βάση και υπό όρους, για κρατικά αεροσκάφη άλλων χωρών, ΝΑΤΟ και μη. Την ίδια πρακτική ακολουθούν και πολλές άλλες χώρες, όταν υπάρχει συχνή κυκλοφορία.

@ferox (no offense, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω):

Καλός αξιωματικός είναι αυτός που εκτελεί την αποστολή που του αναθέτουν. Αν αυτή είναι να κεράσει τον Τούρκο ουζάκι και σαρδελίτσα ή να τον κλειδώσει στο fox-1 για kill, είναι αδιάφορο. Κι αν νομίζεις ότι οι στρατιωτικοί δεν κάνουν διπλωματία στο επίπεδό τους, κάνεις λάθος. Αν πράγματι είσαι Ιπτάμενος, μάλλον δεν έφυγες ποτέ από τη Μοίρα για να δεις τον απίστευτο ελληνοτουρκικό πόλεμο που διεξάγεται κάθε μέρα στα επιτελεία και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

'78 ώρες με 3 ώρες ύπνο και με το ζόρι'; Αφού είπες 'Εάν ψάξεις θα δεις οτι έχω πει πως δε πετώ πια αλλά είμαι απλά ας πούμε επιχειρησιακός με ελάχιστες πλέον πτήσεις 'επαγγελματικής ρουτίνας' το χρόνο'. Εξάλλου, με 3 ώρες ύπνο δεν θα σε άφηναν ούτε να πλησιάσεις το αεροσκάφος...

'άδεια για πυρά'; Μάλλον δεν το λέμε έτσι. Αν όντως πετάς μπαούλο, θα κατέχεις και βαθμό που σου επιτρέπει να έχεις καταλάβει τις συνέπειες μιας τέτοιας εντολής. Για τους συναδέλφους σου που έχουν φαγούρα στο χέρι: 'Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.' (Άρθρο 141 του ΠΚ). Για να μην πιάσω τα Άρθρα του ΣΠΚ περί ανυπακοής, παράβασης εντολής κλπ.

Πάντως, για τον ξάδερφό σου λυπάμαι πολύ (από Γιάννενα είπες - ο Γκέλης ήτανε;), όπως λυπάμαι για όλους τους συναδέλφους - από τη σειρά μου έχουν 'φύγει' τρεις μέχρι τώρα (Πολυχρονάκης-Κομμάτας-Τσότρας). Επίσημα, πάντως, μόνο ο Σιαλμάς και ο Ηλιάκης έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εμπλοκής με τούρκικα.

@Krusestern:
Πόσο έμεινες στην Ικάρων; Αν έφυγες πριν την ορκομωσία σου ως πρωτοετής, δεν θα πήρες μυρωδιά, οπότε μην κρίνεις τα 'τουρκοφάγα' τραγουδάκια. Αν πάλι έμεινες δυο χρονάκια, όπως κάναν αρκετοί για να βγάλουν κυριλέ το στρατιωτικό τους, παράλληλα με το πτυχίο χειριστού ελαφρών αεροσκαφών, μάλλον πάλι δεν κατάλαβες τίποτα. Δέχομαι την κριτική σου μόνο αν έφτασες στο τέταρτο έτος και κατάλαβες τη σκοπιμότητα όλων αυτών στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

@drdino και ginogsm, Άρθρο 146 του ΠΚ

  1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

  2. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Μην το παρατραβάμε πάντως, αν δείτε τους ορισμούς περί βαθμών ασφαλείας του ΕΚΑ, θα καταλάβατε ότι αυτά που λέτε περί 'απορρήτου' και 'άκρως απορρήτου' είναι υπερβολικά. Υποθέτω (και ελπίζω) να μην έχετε δει πραγματικό άκρως απόρρητο έγγραφο για να καταλάβετε τη διαφορά.

Ο ΣΠΚ δεν έχει εφαρμογή σε πολίτες.

Πάντως, ούτε εγώ θα αγόραζα τούρκικα προϊόντα.