Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα
    • 1
    • 2
    • 85
    • 86
    • 87
    • 88
    • 89
    • 89 / 89
    Αντίλογος
    56
    1769
    73966
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • J
      jousis last edited by jousis

Ερώτηση πριν αρχίσω να ονειρεύομαι.
      Έχω ένα rack στο μπαλκόνι με όλο τον ενεργό εξοπλισμό του σπιτιού(switches,routers,οπτικες,κτλ) συν 2 3d printers, απλά πράγματα, δεν καίνε πολύ.
      Πάει ξεχωριστή γραμμή απο τον πίνακα, έχει μια ασφάλεια στον πίνακα, μία έξω, αλλά τπτ άλλο.

Αξίζει να αρχίσω διάβασμα για αυτόνομο με 3-4-5 πανελακια (έχω Νότιο 10μ 5ος οροφος, δεν κόβει τπτ σχεδόν χειμώνα καλοκαίρι). Σκεφτόμουν (είμαι άσχετος απο πανελ) οτι με μια μπαταρια, ινβερτερ, ασφαλειες θα μπορουσα να δινω οταν εχει η μπαταρια απο εκει και αν οχι απο το ρευμα του πινακα.

Να ξεκινήσω ή δεν γίνονται DIY αυτά και καλύτερα να φέρω επαγγελματία;
      (ξέρω απο ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, μπαταρίες, ινβερτερ αλλά επειδή δεν είμαι επαγγελματίας, αν είναι κατι παρανομο ή επικίνδυνο δεν θα το κάνω μόνος μου)

D 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • D
        dettol @jousis last edited by

@jousis said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

Ερώτηση πριν αρχίσω να ονειρεύομαι.
        Έχω ένα rack στο μπαλκόνι με όλο τον ενεργό εξοπλισμό του σπιτιού(switches,routers,οπτικες,κτλ) συν 2 3d printers, απλά πράγματα, δεν καίνε πολύ.
        Πάει ξεχωριστή γραμμή απο τον πίνακα, έχει μια ασφάλεια στον πίνακα, μία έξω, αλλά τπτ άλλο.

Αξίζει να αρχίσω διάβασμα για αυτόνομο με 3-4-5 πανελακια (έχω Νότιο 10μ 5ος οροφος, δεν κόβει τπτ σχεδόν χειμώνα καλοκαίρι). Σκεφτόμουν (είμαι άσχετος απο πανελ) οτι με μια μπαταρια, ινβερτερ, ασφαλειες θα μπορουσα να δινω οταν εχει η μπαταρια απο εκει και αν οχι απο το ρευμα του πινακα.

Να ξεκινήσω ή δεν γίνονται DIY αυτά και καλύτερα να φέρω επαγγελματία;
        (ξέρω απο ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, μπαταρίες, ινβερτερ αλλά επειδή δεν είμαι επαγγελματίας, αν είναι κατι παρανομο ή επικίνδυνο δεν θα το κάνω μόνος μου)

μπορεις να βαλεις τα πανελ στην ταρατσα ή μονο σε μπαλκονι;

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • J
          jousis last edited by jousis

Φαντάζομαι εκεί θα πρέπει να μιλήσω με τους ανθρώπους εδώ (όλοι συννενοήσιμοι) γιατί θα καπαρώσω θέσεις ηλιακών (υπάρχουν βάσεις κενές) και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Ενώ σκέφτηκα οτι στο μπαλκόνι μου που η μια αχρηστη πλευρά του είναι νότια έχω επιφάνεια που κάθεται (δεν ξερω αν ειναι βλακεία).

Συν οτι εκεί ακριβώς, 0.5μ δίπλα δλδ είναι το rack.

• D

Φαντάζομαι εκεί θα πρέπει να μιλήσω με τους ανθρώπους εδώ (όλοι συννενοήσιμοι) γιατί θα καπαρώσω θέσεις ηλιακών (υπάρχουν βάσεις κενές) και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Ενώ σκέφτηκα οτι στο μπαλκόνι μου που η μια αχρηστη πλευρά του είναι νότια έχω επιφάνεια που κάθεται (δεν ξερω αν ειναι βλακεία).

Συν οτι εκεί ακριβώς, 0.5μ δίπλα δλδ είναι το rack.

Το rack τι κατανάλωση έχει συνολικά; Είτε μέση ισχύ, είτε αν το έχεις μετρήσει, ημερήσια ενέργεια.

• J
              jousis last edited by

200W peak + 100-200 όταν δουλεύει κάποιος πριντερ (peak).
              Στην ουσία, αμφιβάλω αν ποτέ ξεπερνάνε τα 300, μπορώ όμως να βάλω να μετρήσω, δεν είναι δύσκολο.

Για αυτό σκέφτηκα κάτι κιτ 400W που έπεσε κατά τύχη το μάτι μου, αλλά το κόστος δεν ξέρω αν θα το κάνω όντως ποτέ απόσβεση (αν βάλεις κ μπαταρία).

• D
                dettol @jousis last edited by dettol

200W peak + 100-200 όταν δουλεύει κάποιος πριντερ (peak).
                Στην ουσία, αμφιβάλω αν ποτέ ξεπερνάνε τα 300, μπορώ όμως να βάλω να μετρήσω, δεν είναι δύσκολο.

Για αυτό σκέφτηκα κάτι κιτ 400W που έπεσε κατά τύχη το μάτι μου, αλλά το κόστος δεν ξέρω αν θα το κάνω όντως ποτέ απόσβεση (αν βάλεις κ μπαταρία).

εχεις 4 τροπους να το κανεις το σκηνικο. Οι 3 στο μπαλκονι και ο ενας στην ταρατσα

1. ταρατσα. Ο πιο σωστος και αναλογα με ποσα τετραγωνικα μπορεις να καλυψεις, ισως ο πιο αποδοτικος. To link ειναι απλα ενα παραδειγμα, οπου εχουν αναπτυξει compact λυσεις, που οπως λενε, δεν ξεφευγουν απο τα τετραγωνικα που πιανει ενας ηλιακος θερμοσιφωνας, ωστε να μην υπαρχουν γκρινιες απο τους υπολοιπους στην πολυκατοικια. Θεωρητικα βγαζεις τον ηλιακο σου και βαζεις αυτο. Αν μπορεις να καταλαβεις και αλλα τετραγωνικα περα του ηλιακου, τοτε προφανως μπορεις να στησεις ενα τετοια μαζι με τον ηλιακο σου. Η λογικη ειναι οτι βαζεις λιγα πανελ, ωστε να μην καταλαμβανεις πολλα τετραγωνικα

https://anokatosolar.gr/product/fotovoltaika-me-mpataria-6kw-3dcity/

1. μπαλκονι. Powerstation + λιγα πανελακια (2-4). Η πιο ευκολη και 100% νομιμη λυση. Τοποθετεις στο μπαλκονι λιγα πανελ τα οποια θα εχουν μαξ ισχυ γυρω στα 800w. Αυτα τα συνδεεις σε powerstation, απο το οποιο τραβαει ρευμα το rack.Ταυτοχρονα το power station ειναι συνδεδεμενο και στο ρευμα. Η λογικη ειναι οτι τα πανελ φορτιζουν το powerstation, το ρακ τραβαει ρευμα απο το powerstation και ετσι, θεωρητικα, το ρακ εχει μηδενικη καταναλωση. Σε ενδεχομενη διακοπη ρευματος, το ρακ σου συνεχιζει να δουλευει κανονικα και, αναλογα με την διαρρυθμιση του σπιτιου, κουμπωνεις με μπαλαντεζα καποιο ψυγειο πανω, ωστε να μην εχεις προβλημα με τα τροφιμα σου. Αναλογα με την εταιρεια, ισως να χρειαστει να αγορασεις καποιον Microinverter που θα μπει μεταξυ power station και πανελ. Νομιζω οτι καποιες εταιρειες επιτρεπουν απευθειας συνδεση των πανελ με το power station, αλλαδεν το εχω ψαξει τοσο αναλυτικα

2. μπαλκονι. Αν εχεις μεγαλο μπαλκονι και μπορεις να βαλεις πολλα πανελ, βαζεις οσο μπορεις περισσοτερα, βαζεις στο μπαλκονι εναν κανονικο inverter, ισως και μπαταρια και φτιαχνεις ενα μικρο αυτονομο συστημα. Για να εχει νοημα αυτο, θεωρω οτι θα πρεπει να μπορεις να εγκαταστησεις τουλαχιστον 3-4kw πανελ. Υποψιν οτι το καθε πανελ ειναι 1.70-1.90μ σε μηκος και εχουν ισχυ 450-650w, οποτε do the math. Νομιζω οτι ειναι ψιλοαπιθανο να εχεις τοσο μακρυ μπαλκονι, αλλα εσυ ξερεις καλυτερα

3. μπαλκονι. Τσιμπας ενα ετοιμο συστηματακι "φωτοβολταϊκα στο μπαλκονι" και δεν λες τιποτα σε κανεναν (και κυριως στον δεδδηε). Τα συστηματα αυτα ειναι εως 800w, το οποιο σημαινει οτι ρεαλιστικα θα δεις μαξ 600w (και πιθανοτατα εως 400w). 200w λες οτι καιει το ρακ, ε μαζι με τα ψυγεια και αλλες καταναλωσεις, πιστευω οτι φτανετε ανετα ως base load τα 400-500w. Επομενως ποτε η ισχυς του φβ δεν θα ειναι μεγαλυτερη απο αυτην του σπιτιου και ετσι οι πιθανοτητες να το παρουν χαμπαρι ειναι απειροελαχιστες.Το αγοραζεις, το στηνεις, το κουμπωνεις πανω σε πριζα του σπιτιου και τελος.

Το 2 και το 4 τα κανεις πανευκολα μονος σου. Τα αλλα δυο μαλλον θα χρειαστεις καποιον επαγγελματια.
                Απο εταιρειες (για τις λυσεις 2,4), δες σιγουρα την ecoflow που εχει ωραια συστηματα με εξαιρετικο interface και δεν ξεφευγουν σε κοστος.

Δες και το συστηματακι που εστησε στην ταρατσα του ο @cirus πριν λιγες σελιδες και ας ακουσουμε την αποψη κανενος ακομα πανω στο ερωτημασου.

J 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • J
                  jousis @dettol last edited by

@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

Το αγοραζεις, το στηνεις, το κουμπωνεις πανω σε πριζα του σπιτιου και τελος.

Θα με δείρουν ρε συ 😂
                  Δεν έχω και τρόπο να μετρήσω την min κατανάλωση του σπιτιού...ίσως απο το ρολόι μπακάλικα.

Αλλιώς το 2 ακουγεται πολυ ευκολο και σοβαρό.

Το νότιο μέρος του μπαλκονιού που έχει και νόημα η εγκατάσταση είναι 9μ αλλά δεν θα ήθελα να υπερβώ τα 7μ οπότε δεν έχει νόημα το 3.

Θα αρχίσω να διαβάζω να μάθω... αλλά κατάλαβα όλα όσα είπες, δεν είμαι χαμένος πλέον. Να εξηγείς και για τις φορτίσεις στους γέρους, τα λες καλά 😂 😂 😂

D 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • D

@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

Το αγοραζεις, το στηνεις, το κουμπωνεις πανω σε πριζα του σπιτιου και τελος.

Θα με δείρουν ρε συ 😂
                    Δεν έχω και τρόπο να μετρήσω την min κατανάλωση του σπιτιού...ίσως απο το ρολόι μπακάλικα.

Αλλιώς το 2 ακουγεται πολυ ευκολο και σοβαρό.

Το νότιο μέρος του μπαλκονιού που έχει και νόημα η εγκατάσταση είναι 9μ αλλά δεν θα ήθελα να υπερβώ τα 7μ οπότε δεν έχει νόημα το 3.

Θα αρχίσω να διαβάζω να μάθω... αλλά κατάλαβα όλα όσα είπες, δεν είμαι χαμένος πλέον. Να εξηγείς και για τις φορτίσεις στους γέρους, τα λες καλά 😂 😂 😂

Το 2 και το 4 είναι σχεδόν τα ίδια πάντως. Απλά το 2 είναι η πιο «περιορισμένη» έκδοση.

• J
                      jousis last edited by

Ναι αλλά πρέπει να σιγουρευτώ οτι τα W απο τα πάνελ δεν θα υπερβούν ποτέ τα W του σπιτιού.
                      Θεωρητικά τις ώρες μέγιστης παραγωγής έχω πάντα πισί ανοιχτό, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μην τα ρουφάει όλα.

Ή θα βάλω μόνο ένα 400W κιτάκι για αρχή να βρέξω τα ποδαράκια μουη λίγο. Γιατί όπως είπα πρώτη φορά σήμερα τα χαζεύω, δεν έχω ιδέα.

D 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                      • D

Ναι αλλά πρέπει να σιγουρευτώ οτι τα W απο τα πάνελ δεν θα υπερβούν ποτέ τα W του σπιτιού.
                        Θεωρητικά τις ώρες μέγιστης παραγωγής έχω πάντα πισί ανοιχτό, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μην τα ρουφάει όλα.

Ή θα βάλω μόνο ένα 400W κιτάκι για αρχή να βρέξω τα ποδαράκια μουη λίγο. Γιατί όπως είπα πρώτη φορά σήμερα τα χαζεύω, δεν έχω ιδέα.

Αν κάνεις το 4 μαζί με powerstation είσαι ακόμα περισσότερο εξασφαλισμένος διότι ένα κομμάτι της παραγωγής θα πηγαίνει προς φόρτιση της μπαταρίας. Ετσι μειώνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες να έχεις ισχύ παραγωγής > ισχύ κατανάλωσης

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                        • First post
                          Last post
                        • 1
                        • 2
                        • 85
                        • 86
                        • 87
                        • 88
                        • 89
                        • 89 / 89
                        • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ