-
Στην Ελλάδα με έχουν κράξει για την πατέντα μου σε όλα τα φόρουμ των πολιτικών μηχανικών και δεν μπορώ να γράψω. ( Michanicos.gr, eMichanicos κλπ )
Προένταση στα τοιχώματα των προκατασκευασμένων + πάκτωση στο έδαφος αυτή είναι η πατέντα μου, + ο μηχανισμός πάκτωσης.
Στην Αμερική με αντέγραψαν και ας έχω διεθνή πατέντα. Δέστε τους τένοντες που κατεβαίνουν εξωτερικά του τοιχώματος. -
Το πιο απλό βιντεοκλίπ που έκανα αλλά λέει πολλά.
Youtube Video – [04:11..] -
-
Ότι καταλάβεται
Άρθρο Συγγραφέας εγώ.
ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟ? προβλήματα και λύσεις.
Μία κατασκευή στατικά δέχεται τρις δυνάμεις οι οποίες πολλαπλασιάζονται έως και τέσσερις φορές όταν γίνεται ισχυρός σεισμός.
Αναλόγως του μεγέθους της επιτάχυνσης που φτάνει κάτω από την κατασκευή σε έναν σεισμό, εξαρτάτε και το εισαγόμενο μέγεθος αυτών των δυνάμεων
Η κατασκευή δέχετε 1.Ροπές, 2.Ορθές δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού 3.Τέμνουσες
Μια κατασκευή για να μην γκρεμίσει, πρέπει να αντιπαραθέσει σε αυτές τις τρις δυνάμεις, ανάλογες ίσες και αντίθετες δυνάμεις ισορροπίας.
1.Στις εμφανιζόμενες ροπές, η κατασκευή πρέπει να έχει την ικανότητα να αντιπαραθέσει ίσες και αντίθετες αντίρροπες ροπές.
2.ίσες και αντίθετες δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού
3.ίσες και αντίθετες δυνάμεις προς τις τέμνουσες.
Ο σεισμός αρχικά δημιουργεί μια δύναμη αδράνειας στην κατασκευή και μερικές μικρότερες κάθετες συνιστώσες δυνάμεων με τις οποίες δεν θα ασχοληθούμε τώρα.
Η δύναμη αδράνειας εξαρτάτε από την επιτάχυνση του σεισμού που φτάνει κάτω από την κατασκευή Χ το βάρος της μάζας της κατασκευής.
Η αδράνεια έχει το ίδιο μέγεθος με την 3.Τέμνουσα βάσης η οποία είναι μια από τις τρις δυνάμεις που αναφέραμε, η οποία τέμνει τις διατομές εγκάρσια κοντά στην βάση. Το μέγεθος της επιτάχυνσης εξαρτάτε από το πλάτος ταλάντωσης Χ την συχνότητα των μετατοπίσεων ανά sec2
Η δύναμη ροπής έχει ένα μέγεθος το οποίο εξαρτάτε από την δύναμη αδράνειας Χ το ύψος της κατασκευής, και είναι μια από τις τρις δυνάμεις που αναφέραμε αρχικά.
Οι ορθές δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού που εισάγονται στην κατασκευή κατά τον σεισμό αναπτύσσονται από την δύναμη ροπής στις παρειές των τοιχωμάτων και υποστυλωμάτων καθ ύψος και έχουν την ίδια τιμή έντασης σε θλίψη και εφελκυσμό με την δύναμη ροπής
Οι δύναμη ροπής είναι ίδια και στο υποστύλωμα και στο τοίχωμα και στο τοιχίο.
Όμως κάθε ένα από αυτά τα τρία στοιχεία αντιδρούν διαφορετικά. Το υποστύλωμα έχει μικρή διατομή και η ροπή ανατροπής το ανατρέπει εύκολα.
Το τοιχίο και το τοίχωμα έχουν εκτός την διάσταση του ύψους και την διάσταση του πλάτους που είναι αρκετά μεγάλη και αντιστέκεται στην ανατροπή.
Βασικά το τοίχωμα έχει διπλό μοχλοβραχίονα, αυτόν του ύψους και αυτόν του πλάτους ο οποίος αντιστέκεται στην ροπή της ανατροπής.
Οπότε το μέγεθος της ροπής ανατροπής που θα προκύψει από την μάζα Χ το ύψος, πρέπει να το διαιρέσουμε με το πλάτος του τοιχώματος για να βρούμε την ροπή ανατροπής που δέχεται.
Συμπέρασμα α.Η πρώτη δύναμη αντίδρασης ( αντίρροπης ροπής ) ως προς την ροπή ανατροπής της κατασκευής, προέρχεται από τον μοχλοβραχίονα του πλάτους του υποστυλώματος. Το πλάτος της διατομής του τοιχώματος αντιστέκεται καλύτερα από την διατομή του υποστυλώματος και ως προς την τέμνουσα βάσης.
β. Η δεύτερη αντίδραση προς την ροπή ανατροπής προέρχεται από όλες τις διατομές των δοκών των πεδιλοδοκών, των υποστυλωμάτων και των τοιχωμάτων γύρω από τους κόμβους. Αυτές οι διατομές δημιουργούν αντίρροπες ροπές ως προς την ροπή ανατροπής της κατασκευής.
Συμπέρασμα
Η αρχική δύναμη της ροπής ανατροπής των τοιχωμάτων δημιουργεί τις ορθές δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού στις δύο παρειές των τοιχωμάτων και των υποστυλωμάτων και τις αντίρροπες ροπές των διατομών γύρο από τους κόμβους ενώ η τέμνουσα βάσης είναι μια ξεχωριστή καταστροφική δύναμη που τέμνει τις διατομές κοντά στην βάση, και αντιμετωπίζεται με την αύξηση του εμβαδού τις διατομής και με την ενίσχυση του εγκάρσιου οπλισμού ( τσέρκια )
Οι ορθές δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού παραλαμβάνονται από το σκυρόδεμα ( η θλίψη ) και από τον χάλυβα ( ο εφελκυσμός )
Για να συνεργαστεί το σκυρόδεμα και ο χάλυβας χρησιμοποιούν τον μηχανισμό της συνάφειας.
Με τον όρο συνάφεια ορίζεται η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών που παρεμποδίζουν τη σχετική ολίσθηση μεταξύ των ράβδων του οπλισμού και του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Οι επιμέρους μηχανισμοί της συνάφειας είναι η πρόσφυση, η τριβή και, για την περίπτωση ράβδων χάλυβα με νευρώσεις, η αντίσταση του σκυροδέματος το οποίο εγκλωβίζεται μεταξύ των νευρώσεων.
Η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών αυτών όταν ο χάλυβας εφελκύεται, επιφέρει την ανάπτυξη διατμητικών τάσεων στη διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα.
Το σκυρόδεμα δεν αντέχει την διάτμηση με αποτέλεσμα όταν οι τάσεις φθάσουν στην οριακή τιμή τους επέρχεται καταστροφή της συνάφειας υπό μορφή διάρρηξης του σκυροδέματος κατά μήκος των ράβδων και αποκόλλησης των ράβδων χάλυβα. Αυτό είναι καταστροφικό διότι ακυρώνει την υπέρ αντοχή του χάλυβα και του σκυροδέματος στον εφελκυσμό και την θλίψη. Επίσης αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα που εντείνουν την πρόωρη αστοχία, όπως είναι η δημιουργία συγκέντρωσης μεγάλων εντάσεων σε συγκεκριμένη περιοχή, αυτή της κρίσιμης περιοχής αστοχίας, όπου αλλάζουν φορά οι εντάσεις, καθώς και την διαφορά δυναμικού στην πρόσφυση, όταν η κρίσιμη περιοχή αστοχίας εμφανίζεται κοντά στην βάση.
Η μείωση της διαμέτρου των ράβδων του χάλυβα, η καλή ποιότητα του σκυροδέματος και η αύξηση του εγκάρσιου οπλισμού ( τσέρκια ) μετριάζουν το πρόβλημα αυτό.
Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει στον σεισμό είναι η ιδιοπερίοδος εδάφους κατασκευής. Κάθε κατασκευή δεν αντιδρά το ίδιο όταν δέχεται διαφορετικές συχνότητες μετατόπισης Κάθε κατασκευή παραμορφώνεται περισσότερο και στο μέγιστο σε ένα συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων το οποίο είναι άγνωστο και διαφορετικό σε κάθε σεισμό. Η ιδιοπερίοδο κάθε κατασκευής εξαρτάτε από το ύψος του κτιρίου.
Αν οι συχνότητες του εδάφους συμπέσουν με την ιδιοπερίοδο του κτιρίου τότε σε κάθε νέο λίκνισμα μεγαλώνει περισσότερο η παραμόρφωσή του στην διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η κατασκευή.
Η σημερινή τεχνολογία αντέχει μικρούς και μεσαίου μεγέθους σεισμούς με μικρές και μεσαίες επιταχύνσεις αν η διάρκεια του σεισμού είναι μικρή.
Η διάρκεια είναι ένας άλλος παράγοντας καταστροφής.
Ένα κτίριο αντέχει σήμερα μεγάλη επιτάχυνση για μικρή διάρκεια ή μικρή επιτάχυνση για μεγάλη διάρκεια. Δεν αντέχει όμως μεγάλη επιτάχυνση για μεγάλη διάρκεια.
Ένα κτίριο σήμερα αντέχει για μικρή διάρκεια μέχρι και 0,5g επιτάχυνση. Όμως ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα έφθασε την επιτάχυνση του 1g ( 9,81m/sce2 ) και ο μεγαλύτερος σεισμός στον κόσμο κατεγράφη με επιτάχυνση 3g (29,43m/sce2 )
Συμπέρασμα
Σκοπός του σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού είναι να κατασκευάσει δομές που: α) Σε συχνούς σεισμούς μεγάλης πιθανότητας να συμβούν δεν θα πάθουν τίποτα, β) Σε σεισμούς μέσης πιθανότητας να συμβούν θα πάθουν μικρές, επιδιορθώσιμες ζημιές και γ) Σε πολύ ισχυρούς σεισμούς μικρής όμως πιθανότητας να συμβούν δεν θα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αν και αυτό. Άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο «απόλυτα” στις αντισεισμικές κατασκευές. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο «ποιοτικές” κατασκευές που σημαίνει εφαρμογή τουλάχιστον των απαιτήσεων όλων των σύγχρονων κανονισμών. Η ποιότητα των κατασκευών και η ασφάλειά τους, είναι και συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών, μεταξύ των άλλων παραγόντων. Είναι ευνόητο ότι φτωχές χώρες δεν μπορούν να συγκριθούν με χώρες όπου έχουν ακριβούς σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Συμπέρασμα… δεν υπάρχει απόλυτος αντισεισμικός σχεδιασμός σήμερα, και δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό. Οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα να εφεύρουμε έναν πιο σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό ο οποίος να ανταποκρίνεται στον απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό, με μικρότερο κατασκευαστικό κόστος.
Λύση
Η λύση που δίνω στην αντισεισμικότητα των κατασκευών δεν ακυρώνει τον υπάρχοντα πλήρη αντισεισμικό κανονισμό απλά τον ενισχύει πάρα πολύ ώστε οι κατασκευές να αντέχουν οποιαδήποτε επιτάχυνση σεισμού. Δυστυχώς γίνονται και μεγάλοι σπάνιοι σεισμοί και υπάρχει η αναγκαιότητα ενίσχυσης τουλάχιστον στα έργα σπουδαιότητος όπως είναι τα νοσοκομεία τα δημόσια κτήρια και τα πολυσύχναστα κτίρια και μεγάλα έργα όπως γέφυρες φράγματα κ.λ.π
Η μέθοδος σχεδιασμού που προτείνω αυξάνει μηχανικά τις προδιαγραφές των υλικών προς τις δυνάμεις του σεισμού, και εισάγει στην απόκριση της κατασκευής πρόσθετες εξωτερικές δυνάμεις αντίδρασης, προερχόμενες από το έδαφος, οι οποίες δεν προσθέτουν μάζα στην κατασκευή οπότε δεν αυξάνουν τα φορτία αδράνειας. Σκοπός αυτής της εξωτερικής δύναμης που εισάγετε στην κατασκευή από μηχανισμούς, είναι να ενισχύσει την απόκριση της κατασκευής προς τις σεισμικές φορτίσεις και αυτό το πετυχαίνει εκ τρέποντας τις ροπές ανατροπής των τοιχωμάτων μέσα στο έδαφος.
Βασικά το έδαφος συμμετέχει στο να ισορροπήσει τις αναπτυσσόμενες δυνάμεις του σεισμού, μαζί με την συμμετοχή των διατομών ευρισκόμενες γύρο από τους κόμβους και με την συμμετοχή των τοιχωμάτων.
Από το μέγεθος της αδράνεια και το ύψος της κατασκευής εξαρτάτε το μέγεθος της ροπής
Από το μέγεθος της ροπής εξαρτάτε το μέγεθος των ορθών δυνάμεων της θλίψης και του εφελκυσμού
Από το μέγεθος της ροπής εξαρτάτε το μέγεθος των αντίρροπων ροπών που σπάνε τις διατομές γύρω από τους κόμβους.
Αν εκ τρέψουμε τις ροπές του τοιχώματος μέσα στο έδαφος, αυτό δεν θα εκτρέψει τις ροπές στους κόμβους οπότε θα ανακουφίσει τις διατομές γύρω του από τις αντίρροπες ροπές. Μία εκ των ορθών δυνάμεων αυτή του εφελκυσμού θα μειωθεί αρκετά.
Η μέθοδος σχεδιασμού που χρησιμοποιώ εκτρέπει αφενός τις ροπές των τοιχωμάτων μέσα στο έδαφος και το πετυχαίνει πακτώνοντας τις παρειές των τοιχωμάτων με το έδαφος χρησιμοποιώντας νέους ισχυρούς μηχανισμούς πάκτωσης εδάφους και βράχου, οι οποίοι βελτιώνουν και την ποιότητα του εδάφους θεμελίωσης και αφετέρου εφαρμόζουν θλίψη στις παρειές των τοιχωμάτων ώστε να αυξήσουν την αντοχή της διατομής του τοιχώματος ως προς την τέμνουσα βάσης, να αποτρέψουν την κάμψη των τοιχωμάτων και την δημιουργία ροπών στους κόμβους λόγο της κάμψης και της ροπής ανατροπής, να αποτρέψουν την δημιουργία διατμητικής αστοχίας στο σκυρόδεμα επικάλυψης λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό, να μηδενίσουν τις τάσεις εφελκυσμού στην διατομή, και για να αυξήσουν το εύρος στην ελαστική μετατόπιση της κατασκευής αφού η προένταση θεωρείτε ελαστική διότι κλίνει τις αναπτυσσόμενες ρωγμές και επαναφέρει την κατασκευή στην αρχική της θέση.
https://www.youtube.com/watch?v=A4ez8RdQpjo&t=1s
Μέχρι πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ελλάδα; Απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών από τον Γ.Μελά -
Επιτρέπεται αυτό?
Από τι θα αστοχήσει πρώτα το κτίριο σε έναν μεγάλο σεισμό?
Από την αποκόλληση των ράβδων λόγο της ηλεκτροσυγκόλλησης ή από την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης?
Ένας χάλυβας προέντασης, διαμέτρου Φ/50mm αντέχει σε εφελκυσμό 150 τόνους. Ένα διώροφο σπίτι με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία και με εμβαδόν 100τ.μ τελειωμένο ζυγίζει 120 τόνους Ένας χάλυβας διαμέτρου Φ/50mm το σηκώνει στον αέρα άνετα. Εμείς τοποθετούμε 9000 κιλά οπλισμό στο διώροφο και σε ένα σεισμό έχουμε αστοχίες. Ξέρεις γιατί γίνεται αυτό? Γιατί το σκυρόδεμα επικάλυψης δεν μπορεί να συγκρατήσει μέσα του τον χάλυβα όταν αυτός έλκεται.
-
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
Επιτρέπεται αυτό?
Από τι θα αστοχήσει πρώτα το κτίριο σε έναν μεγάλο σεισμό?
Από την αποκόλληση των ράβδων λόγο της ηλεκτροσυγκόλλησης ή από την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης?
Ένας χάλυβας προέντασης, διαμέτρου Φ/50mm αντέχει σε εφελκυσμό 150 τόνους. Ένα διώροφο σπίτι με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία και με εμβαδόν 100τ.μ τελειωμένο ζυγίζει 120 τόνους Ένας χάλυβας διαμέτρου Φ/50mm το σηκώνει στον αέρα άνετα. Εμείς τοποθετούμε 9000 κιλά οπλισμό στο διώροφο και σε ένα σεισμό έχουμε αστοχίες. Ξέρεις γιατί γίνεται αυτό? Γιατί το σκυρόδεμα επικάλυψης δεν μπορεί να συγκρατήσει μέσα του τον χάλυβα όταν αυτός έλκεται.
Αν βάλεις ένα χάλυβα μέσα σε βούτυρο θα αυξηθούν οι ιδιότητές του βουτύρου στον εφελκυσμό? Αν τον τραβήξεις το βούτυρο μπορεί να συγκρατήσει τον χάλυβα? Αν βάλεις 20 ράβδους χάλυβα μέσα στο βούτυρο θα αυξηθούν οι ιδιότητές του στον εφελκυσμό? Το σκυρόδεμα βούτυρο είναι μπροστά στην υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό μετριάζεται όταν μικρύνουμε την διάμετρο των ράβδων, ( όχι να μειώσουμε τον οπλισμό ) όταν αυξήσουμε την ποιότητα του σκυροδέματος, όταν αυξήσουμε το σκυρόδεμα επικάλυψης, και όταν τοποθετήσουμε περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια. Το πρόβλημα θα το λύσουμε οριστικά αν δημιουργήσουμε προένταση η οποία δεν είναι δική μου πατέντα γιατί υπάρχει 100 χρόνια στο εμπόριο αλλά για λόγους που δεν καταλαβαίνω δεν την χρησιμοποιούν παρά μόνο σε γέφυρες.
-
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
και όταν τοποθετήσουμε περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια
Τη μέθοδο icf, την γνωρίζεις; Ποια η άποψη σου;
Το θέμα με την προένταση ειναι ότι θέλει συχνά ρυθμίσεις, στρίψιμο. Αυτό γνωρίζω από συζητήσεις με διάφορους σχετικούς
-
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
και όταν τοποθετήσουμε περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια
Τη μέθοδο icf, την γνωρίζεις; Ποια η άποψη σου;
Το θέμα με την προένταση ειναι ότι θέλει συχνά ρυθμίσεις, στρίψιμο. Αυτό γνωρίζω από συζητήσεις με διάφορους σχετικούς
Ναι το ξέρω φοβερό σύστημα. Το πρόβλημά του το έχω λύσει αλλά δεν με ακούνε να συνεργαστούμε. Παλιά συνεργαζόμουν με την προελλάς που έχει διπλό τοίχωμα 7cm και αφού στηθεί γεμίζει και αυτό σκυρόδεμα
-
Χεχε την ξέρω την εταιρία που λες. Την είχα προτείνει σε φίλο που χτίζει. Γερμανικό σύστημα με απίστευτη τυποποίηση. Πες μας για αυτά τα δύο.
Τι πρόβλημα έχεις εντοπίσει στα icf, ίσως το έχουν λύσει κάποιες εταιρίες.
-
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
και όταν τοποθετήσουμε περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια
Τη μέθοδο icf, την γνωρίζεις; Ποια η άποψη σου;
Το θέμα με την προένταση ειναι ότι θέλει συχνά ρυθμίσεις, στρίψιμο. Αυτό γνωρίζω από συζητήσεις με διάφορους σχετικούς
Ναι το ξέρω φοβερό σύστημα. Το πρόβλημά του το έχω λύσει αλλά δεν με ακούνε να συνεργαστούμε. Παλιά συνεργαζόμουν με την προελλάς που έχει διπλό τοίχωμα 7cm και αφού στηθεί γεμίζει και αυτό σκυρόδεμα
Στην δική μου προένταση δεν έχω τέτοια προβλήματα επανατάνυσης αφού αυτό γίνετε αυτόματα.
-
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
και όταν τοποθετήσουμε περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια
Τη μέθοδο icf, την γνωρίζεις; Ποια η άποψη σου;
Το θέμα με την προένταση ειναι ότι θέλει συχνά ρυθμίσεις, στρίψιμο. Αυτό γνωρίζω από συζητήσεις με διάφορους σχετικούς
Ναι το ξέρω φοβερό σύστημα. Το πρόβλημά του το έχω λύσει αλλά δεν με ακούνε να συνεργαστούμε. Παλιά συνεργαζόμουν με την προελλάς που έχει διπλό τοίχωμα 7cm και αφού στηθεί γεμίζει και αυτό σκυρόδεμα
Στην δική μου προένταση δεν έχω τέτοια προβλήματα επανατάνυσης αφού αυτό γίνετε αυτόματα.
Εξήγησε λίγο. Ελπίζω να έχεις πατέντα πριν πεις οτιδήποτε
-
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
Χεχε την ξέρω την εταιρία που λες. Την είχα προτείνει σε φίλο που χτίζει. Γερμανικό σύστημα με απίστευτη τυποποίηση. Πες μας για αυτά τα δύο.
Τι πρόβλημα έχεις εντοπίσει στα icf, ίσως το έχουν λύσει κάποιες εταιρίες.
Ναι έχω πατέντα διεθνή. Η μέθοδός μου εφαρμόζει προένταση στα τοιχώματα + πάκτωση στο έδαφος με έναν δικό μου μηχανισμό που αντέχει έλξη εκατοντάδων τόνων.
Αν το εφαρμόσουν στις προκατασκευές θα αυξήσουν την αντισεισμική τους προστασία τον αριθμό των ορόφων και θα μπουν μέσα στην πόλη.
Δες πείραμα με και χωρίς την μέθοδό μου.
Χωρίς
Youtube Videoμε την μέθοδό μου
και ο μηχανισμός πάκτωσης
-
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
@seismic said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
και όταν τοποθετήσουμε περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια
Τη μέθοδο icf, την γνωρίζεις; Ποια η άποψη σου;
Το θέμα με την προένταση ειναι ότι θέλει συχνά ρυθμίσεις, στρίψιμο. Αυτό γνωρίζω από συζητήσεις με διάφορους σχετικούς
Ναι το ξέρω φοβερό σύστημα. Το πρόβλημά του το έχω λύσει αλλά δεν με ακούνε να συνεργαστούμε. Παλιά συνεργαζόμουν με την προελλάς που έχει διπλό τοίχωμα 7cm και αφού στηθεί γεμίζει και αυτό σκυρόδεμα
Στην δική μου προένταση δεν έχω τέτοια προβλήματα επανατάνυσης αφού αυτό γίνετε αυτόματα.
Εξήγησε λίγο. Ελπίζω να έχεις πατέντα πριν πεις οτιδήποτε
Αυτά τα κόκκινα στο βίντεο είναι αυτόματοι γρύλοι προέντασης που μόλις χάσουν μέρος της έλξης ανασηκώνονται αυτόματα και ξανά τεντώνουν τον τένοντα.
-
Προενταση ή οπλισμένο σκυρόδεμα στις κατασκευές? Σημειώσατε 1
Σημαντικό μειονέκτημα των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ότι κάμπτονται και ρηγματώνονται από τα σεισμικά φορτία και από τα φορτία λειτουργίας. Αυτές οι ρωγμές λόγο κάμψης έχουν μεγάλο βάθος όταν τα φορτία είναι μεγάλα, και αναπτύσσονται κάθετα των παρειών του στοιχείου. Αυτή η περιοχή της διατομής με τις ρωγμές χρησιμεύει μόνο για να συγκρατήσει τον οπλισμό αφού η αντίστοιχη που θλίβεται είναι μικρή. Οπότε λιγότερο από το μισό σκυρόδεμα της διατομής είναι χρήσιμο. Αυτό συντελεί στην αύξηση του ιδίου βάρους χωρίς όφελος και το κακό είναι ότι αυξάνονται τα φορτία αδράνειας της κατασκευής στον σεισμό. Οπότε βάση των πάρα πάνω το οπλισμένο σκυρόδεμα έχει δύο μεγάλα βασικά μειονεκτήματα 1. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μεγάλα ανοίγματα και είναι ανίκανα τα κάθετα στοιχεία να παραλάβουν μεγάλα σεισμικά φορτία. Η αδυναμία αυτή προέρχεται από το ίδιον αδρανές βάρος του σκυροδέματος το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Η ρηγμάτωση δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα. 1. Μείωση της ενεργού ροπής αδράνειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η καμπτική δυσκαμψία του στοιχείου. 2. Η μείωση της δυσκαμψίας και το αυξημένο μη ενεργό ίδιον βάρος δημιουργεί αυξημένα βέλη κάμψεως. 3. Μείωση της υδατοστεγανότητας. 4. Σημαντικός κίνδυνος διάβρωσης του οπλισμού. 5. Αύξηση του κινδύνου κόπωσης. 6. Απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Για την προένταση τώρα. Η ιδέα της προέντασης βασίζεται στο ότι όλη η διατομή του στοιχείου είναι ενεργή και όλο το υλικό του σκυροδέματος παραλαμβάνει φορτία θλίψης και εφελκυσμού. Για να αυξηθεί η μικρή εφελκυστική αντοχή του σκυροδέματος πρέπει όλη η διατομή να υπόκειται σε επιβαλλόμενη πρόσθετη θλίψη. Αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας σκυροδέματος και χάλυβα έχει πολλά πλεονεκτήματα καθότι η προένταση θεωρείτε ελαστική, έχει την δυνατότητα να επαναφέρει μετά από σεισμική φόρτιση την κατασκευή στο αρχικό της σχήμα, ακόμα και μετά από ανελαστική παραμόρφωση με μεγάλες ρωγμές, Αυτό είναι αδύνατον στο οπλισμένο σκυρόδεμα αφού όταν αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές αυτές είναι στάσιμες και δεν επανέρχεται η κατασκευή στην αρχική της θέθη. . Όταν η κατασκευή είναι σε κατάσταση ηρεμίας η προένταση δεν επιτρέπει 1. Ρηγμάτωση 2. Όλη η διατομή είναι ενεργή χωρίς νεκρές περιοχές. Ακόμα και το σκυρόδεμα επικάλυψης παραλαμβάνει φορτία θλίψης και εφελκυσμού 3.Έχει μεγάλη ακαμψία 4. Βελτιώνει τα βέλη του λοξού εφελκυσμού. 5. Δεν υφίσταται ο κίνδυνος της διατμητικής αστοχίας του σκυροδέματος επικάλυψης λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό. 6. Όταν η προένταση συνδυαστεί και με πάκτωση στο έδαφος και εφαρμοστεί στις παρειές των τοιχωμάτων όλα τα φορτία σεισμού εκτρέπονται μέσα στο έδαφος και η διατομή τους αυξάνει ποσοτικά κατά 40% την αντοχή της προς την τέμνουσα βάσης. Εννοείται ότι η προένταση εφαρμόζεται μαζί με το οπλισμένο σκυρόδεμα.
-
Μάστορα, εάν επιλέξουμε μεταλλικό σκελετό βαρέως τύπου;
Ο χάλυβας τέτοιων διατομών μπορεί να ικανοποιήσει τα απαιτούμενα όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα.
-
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
Μάστορα, εάν επιλέξουμε μεταλλικό σκελετό βαρέως τύπου;
Ο χάλυβας τέτοιων διατομών μπορεί να ικανοποιήσει τα απαιτούμενα όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα.
Είναι πολύ καλύτερος από το σκυρόδεμα δεν το συζητώ. Απλά πάσχει από κόπωση ανελαστική αστοχία, ανατροπή, και πολύ συντήρηση στην διάβρωση.
-
**Πως θα ισιώσω τον Πύργο της Πίζας με την αγκύρωσή μου **
Youtube Video -
Το θέμα είναι να στράβωνες τον Λευκό, να αποκτούσε διεθνή προβολή και τεράστιο τουρισμό, όπως αυτός της Πίζας και ο ΠΑΟΚ και ο Αρης να χτυπούσαν πρωταθλήματα...
-
@criuser said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
Το θέμα είναι να στράβωνες τον Λευκό, να αποκτούσε διεθνή προβολή και τεράστιο τουρισμό, όπως αυτός της Πίζας και ο ΠΑΟΚ και ο Αρης να χτυπούσαν πρωταθλήματα...
Συμφωνώ. Όμως αν ένα σπίτι πάθει καθίζηση και εμφανίσει ρωγμές ο μόνος τρόπος να το επαναφέρουμε στην θέση του και να κλείσουν οι ρωγμές είναι αυτός.
-
Γιατί η αμφίπλευρη προένταση των άκρων των τοιχωμάτων+ η πάκτωση τους με το έδαφος θα μας σώσει από τον σεισμό.
Στον σεισμό η δοκός προσπαθεί να σπάσει το υποστύλωμα με ροπές και το υποστύλωμα το τοιχίο και το τοίχωμα προσπαθεί να σπάσει την δοκό με αντίθετης κατεύθυνσης ροπές. Αυτό συμβαίνει από την ανατροπή και την κάμψη του κορμού του υποστυλώματος και του τοιχώματος. Πρέπει να σταματήσουμε την ανατροπή και την κάμψη του τοιχώματος και του υποστυλώματος, αν θέλουμε να μην σπάνε όλες οι διατομές τους γύρο από τους κόμβους. Πως το κατορθώνω αυτό.
1.Πάκτωση στο έδαφος ή τον βράχο. Κάτι που ανατρέπεται το βιδώνουμε και δεν ανατρέπεται Αν βιδώσουμε ένα τοίχωμα στα δύο του άκρα θα παραμείνει σταθερό, δεν θα ανατραπεί. Και γιατί να μην ανατραπεί? Γιατί συνδέεται με τα δοκάρια και κατά την ανατροπή του τα σπάει
Συμπέρασμα Αν βιδώσουμε τα τοιχώματα στο έδαφος δεν θα ανατραπούν δεν θα σπάσουν τα δοκάρια και το νταβάνι δεν θα μας πέσει στα κεφάλια.
Κατάλαβα ... η αδράνεια της πλάκας σπρώχνει την δοκό στα πλάγια η δοκό πάει να ανατρέψει το τοίχωμα, το τοίχωμα κατά την ανατροπή του σπάει την δοκό και την πλάκα και η κατασκευή γκρεμίζεται. Οπότε βιδώνουμε τα άκρα του τοιχώματος με το έδαφος και νο πρόπλεμ.
Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορούν να ρίξουν την κατασκευή? Ναι ο συντονισμός κατασκευής εδάφους αυξάνει το λίκνισμα και σπάει η κατασκευή. Εδώ μπαίνει το ερώτημα πως θα αυξηθεί η ταλάντωση όταν είναι βιδωμένο. ... δεν μπορεί.
α.Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορούν να ρίξουν την κατασκευή? Ναι ονομάζεται τέμνουσα βάσης και κόβει τις κολόνες κοντά στην βάση σαν αγγούρι.
β.Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορούν να ρίξουν την κατασκευή? Την κατασκευή δεν την ρίχνει κάτω ο σεισμός αλλά το ίδιο της το βάρος το οποίο το τριπλασιάζει ο σεισμός.
γ.Το κακό είναι ότι το σκυρόδεμα είναι βαρύ και αυξάνει την αδράνεια και ότι η μισή διατομή του είναι ενεργή και η άλλη υπάρχει μόνο για να συγκρατεί τον χάλυβα Δηλαδή είναι νεκρή όχι ενεργή. Οπότε αυξάνει τα φορτία στατικά και σεισμικά χωρίς όφελος.
δ. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορούν να ρίξουν την κατασκευή? Το έδαφος είναι ανομοιογενές και παρουσιάζει εν μέρη ή ολικές καθιζήσεις που γκρεμίζουν την κατασκευή.
Τώρα θα μου πεις όταν κάνουμε την γεώτρηση για την πάκτωση βλέπουμε αν είναι μαλακό έδαφος, σκληρό, ή βράχος και παίρνουμε τα μέτρα μας κάνοντας πιο βαθειά την γεώτρηση. Ακόμα η πάκτωση το συμπυκνώνει και έχουμε ισχυρότερη θεμελίωση.
ε. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορούν να ρίξουν την κατασκευή? Ναι υπάρχουν Αν τοποθετήσεις ένα χάλυβα μέσα σε βούτυρο και τον τραβήξεις θα βγει γιατί το βούτυρο δεν μπορεί να συγκρατήσει μέσα του τον χάλυβα. Το ίδιο θα συμβεί αν βάλεις 20 χάλυβες. Βούτυρο είναι και το σκυρόδεμα εμπρός στην υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό και δεν αντέχει και γίνεται θρύψαλα όταν αρχίσει το τράβηγμα ο χάλυβας.
ζ. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορούν να ρίξουν την κατασκευή? Οι δοκοί δεν σπάνε μόνο από την ανατροπή του τοιχώματος, αλλά και από την κάμψη του κορμού του τοιχώματος, αφού και η κάμψη του τοιχώματος παραμορφώνει τα δοκάρια. Το πως σταματάμε την κάμψη και όλα τα πάρα πάνω προβλήματα? Με την προένταση δηλαδή με την θλίψη της διατομής των τοιχωμάτων
Γιατί συμβένει αυτό? αναλυτικά το γιατί πιο κάτω.
2. Με τον όρο συνάφεια ορίζεται η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών που παρεμποδίζουν τη σχετική ολίσθηση μεταξύ των ράβδων του οπλισμού και του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Οι επιμέρους μηχανισμοί της συνάφειας είναι η πρόσφυση, η τριβή και, για την περίπτωση ράβδων χάλυβα με νευρώσεις, η αντίσταση του σκυροδέματος το οποίο εγκλωβίζεται μεταξύ των νευρώσεων.
Η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών αυτών επιφέρει την ανάπτυξη διατμητικών τάσεων στη διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα.
Το σκυρόδεμα δεν αντέχει την διάτμηση με αποτέλεσμα όταν οι τάσεις φθάσουν στην οριακή τιμή τους επέρχεται καταστροφή της συνάφειας υπό μορφή διάρρηξης του σκυροδέματος κατά μήκος των ράβδων και αποκόλλησης των ράβδων χάλυβα. Αυτό είναι καταστροφικό διότι ακυρώνει την υπέρ αντοχή του χάλυβα και του σκυροδέματος στον εφελκυσμό και την θλίψη. Επίσης αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα που εντείνουν την πρόωρη αστοχία, όπως είναι η δημιουργία συγκέντρωσης μεγάλων εντάσεων σε συγκεκριμένη περιοχή, αυτή της κρίσιμης περιοχής αστοχίας καθώς και την διαφορά δυναμικού στην πρόσφυση, αφού αστοχεί πάντα κοντά στην βάση.
Το πρόβλημα αυτό μετριάζεται όταν αυξήσουμε το σκυρόδεμα επικάλυψης, όταν αυξήσουμε την ποιότητα του σκυροδέματος, όταν οπλίσουμε με οπλισμό μικρής διαμέτρου, όταν τοποθετήσουμε πολύ εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια.Σημαντικό μειονέκτημα των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ότι κάμπτονται και ρηγματώνονται από τα σεισμικά φορτία και από τα φορτία λειτουργίας. Αυτές οι ρωγμές λόγο κάμψης έχουν μεγάλο βάθος όταν τα φορτία είναι μεγάλα, και αναπτύσσονται κάθετα των παρειών του στοιχείου. Αυτή η περιοχή της διατομής με τις ρωγμές χρησιμεύει μόνο για να συγκρατήσει τον οπλισμό αφού η αντίστοιχη που θλίβεται είναι μικρή. Οπότε λιγότερο από το μισό σκυρόδεμα της διατομής είναι χρήσιμο. Αυτό συντελεί στην αύξηση του ιδίου βάρους χωρίς όφελος και το κακό είναι ότι αυξάνονται τα φορτία αδράνειας της κατασκευής στον σεισμό. Οπότε βάση των πάρα πάνω το οπλισμένο σκυρόδεμα έχει δύο μεγάλα βασικά μειονεκτήματα 1. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μεγάλα ανοίγματα και είναι ανίκανα τα κάθετα στοιχεία να παραλάβουν μεγάλα σεισμικά φορτία. Η αδυναμία αυτή προέρχεται από το ίδιον αδρανές βάρος του σκυροδέματος το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Η ρηγμάτωση δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα. 1. Μείωση της ενεργού ροπής αδράνειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η καμπτική δυσκαμψία του στοιχείου. 2. Η μείωση της δυσκαμψίας και το αυξημένο μη ενεργό ίδιον βάρος δημιουργεί αυξημένα βέλη κάμψεως. 3. Μείωση της υδατοστεγανότητας. 4. Σημαντικός κίνδυνος διάβρωσης του οπλισμού. 5. Αύξηση του κινδύνου κόπωσης. 6. Απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Για την προένταση τώρα. Η ιδέα της προέντασης βασίζεται στο ότι όλη η διατομή του στοιχείου είναι ενεργή και όλο το υλικό του σκυροδέματος παραλαμβάνει φορτία θλίψης και εφελκυσμού. Για να αυξηθεί η μικρή εφελκυστική αντοχή του σκυροδέματος πρέπει όλη η διατομή να υπόκειται σε επιβαλλόμενη πρόσθετη θλίψη, και αυτό σκοτώνει τον εφελκυσμό. Αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας σκυροδέματος και χάλυβα έχει πολλά πλεονεκτήματα καθότι η προένταση θεωρείτε ελαστική, έχει την δυνατότητα να επαναφέρει μετά από σεισμική φόρτιση την κατασκευή στο αρχικό της σχήμα, ακόμα και μετά από ανελαστική παραμόρφωση με μεγάλες ρωγμές, Αυτό είναι αδύνατον στο οπλισμένο σκυρόδεμα αφού όταν αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές αυτές είναι στάσιμες και δεν επανέρχεται η κατασκευή στην αρχική της θέση. . Όταν η κατασκευή είναι σε κατάσταση ηρεμίας η προένταση δεν επιτρέπει 1. Ρηγμάτωση 2. Όλη η διατομή είναι ενεργή χωρίς νεκρές περιοχές. Ακόμα και το σκυρόδεμα επικάλυψης παραλαμβάνει φορτία θλίψης και εφελκυσμού 3.Έχει μεγάλη ακαμψία 4. Βελτιώνει τα βέλη του λοξού εφελκυσμού. 5. Δεν υφίσταται ο κίνδυνος της διατμητικής αστοχίας του σκυροδέματος επικάλυψης λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό. 6. Αυξάνει η αντοχή της διατομής ως προς την τέμνουσα βάσης. 7.Όταν η προένταση συνδυαστεί και με πάκτωση στο έδαφος και εφαρμοστεί στις παρειές των τοιχωμάτων όλα τα φορτία σεισμού εκτρέπονται μέσα στο έδαφος και η διατομή τους αυξάνει ποσοτικά κατά 40% την αντοχή της προς την τέμνουσα βάσης. Εννοείται ότι η προένταση εφαρμόζεται μαζί με το οπλισμένο σκυρόδεμα.
Πολλοί μου λένε ότι για την πατέντα πρέπει να πάρω πιστοποιητικό καλής λειτουργίας από τους ιδικούς
Τους απαντώ. Όχι μόνο δεν τα πήγα στους ειδικούς για πιστοποίηση οι οποίοι μου έβγαλαν καλά αποτελέσματα, αλλά έγινα και εγώ ποιο ειδικός από τους ιδικούς και έγραψα σε συνέδρια και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές για να κριθώ παγκόσμια και κρίθηκα θετικά.
Εκτός αν εννοούν το Ελληνικό πιστοποιητικό.
Ελληνική πιστοποίηση καλής λειτουργίας. (Για να το χωνέψουν εύκολα.)
Ο seismic και το αντισεισμικό