Καλησπέρα σας!!
Πριν σας διηγηθώ την δική μου περίπτωση για την κατανάλωση λαδιού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους sphinxgr και 21-quadra για τις αναλυτικές απάντησης και επίσης αισθάνομαι ότι ξοδέψαν αρκετές ώρες για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με την συγκεκριμένη μηχανή όταν αρκετοί θα έλεγαν ‘’έλα μωρέ τώρα αν θέλουν ας ψάξουν μονοί τους’’, μας εξήγησαν πράγματα που ούτε ‘’μάστορες’’ δεν το κάνουν ενώ θα τους δώσεις ένα σωρό χρήματα επίσης να ευχαριστήσω και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ!!
Λοιπόν, είμαι κάτοχος ενός Toyota Yaris 2011, vvt-i Dual, 1.329 κυβικά, 99 αλόγα,
6 ταχύτητες, start/stop, βενζινοκίνητο. Στα τέλη του 2020 πήγα στην Αθηνά στην περιοχή Λυκόβρυση (μένω σε νησί των Δωδεκάνησων) και αγόρασα το συγκεκριμένο αμάξι. Είχε πάνω 108.000 χιλ.
Το βιβλίο με τα σέρβις του προηγουμένη κάτοχου (Ιταλικό) αναγραφεί ότι έκανε τις αλλαγές στα λάδια κάθε 15-20.000 χιλιόμετρα, θα αναφέρω 3 αλλαγές για να καταλάβετε.
1η αλλαγή 11.287 – 2η αλλαγή 31.351 – 3η αλλαγή 45.020 αρά τα άλλαζε εντελώς λάθος και από τα όσα έχω διαβάσει στο φόρουμ μπορεί μετά το ότι καίει να οφείλετε σε αυτές τις λανθασμένες αλλαγές αλλιώς αν τις έκανε κάθε 5.000 χιλ. μπορεί να μην είχε παρουσιαστεί το πρόβλημα σε εμένα τόσο νωρίς. Η τελευταία αλλαγή έγινε στις 72.500 χιλ. Μετά στα 108.000 χιλ. που το πήρα εγώ η διαφορά είναι 35.500 χιλ. πραγματικά δεν θέλω να μάθω τι έγινε στο διάστημα αυτό στο αμάξι διότι δεν αναγράφεται τίποτα στο βιβλιαράκι.
Όταν το αγόρασα άλλαξε και καλά η μάντρα τα λαδιά στο αμάξι και όταν επέστρεψα στο νησί μου άναψε το check engine που μέχρι σήμερα είναι αναμμένο η απαντήσει τους ήταν ‘’εεε κακής ποιότητας καύσιμο’’. Η επόμενη αλλαγή έγινε στις 116.010 χιλ. από εμένα με λαδί 5w30 σε συνεργείο (δεν μου είπε τι έβαλε αλλά ούτε και εγώ ρώτησα).
Από εκεί και πέρα τα άλλαζα στις 5.000 χιλ. με λαδί από το συνεργείο με 50€ και εκεί κατάλαβα ότι δεν είναι και τόσο ποιοτικά τα λαδιά διότι το έκαιγε αμέσως.
Στις 128.860 χιλ. κάναμε έναν καθαρισμό με το καθαριστικό Liqui Moly Pro-Line Engine Flush 500ml μπας και ξεκολλήσουν τα ελατήρια αλλά δεν...έκανα 1.000 χιλ. με λάδια 10w40 για να καθαρίσει τα υπολείμματα από το καθαριστικό και στα 129.860 χιλ. μετά βάλαμε φίλτρο (MAN) και λάδια που αγόρασα εγώ Castrol EDGE 5w30LL ACEA C3 (από εδώ και πέρα εγώ τα αγοράζω).
Το αμάξι καίει 1.000lt λαδί στα 1.000 χιλ. Με αυτά τα λάδια της Castrol το αμάξι τώρα στα 130.323 έκανε 463 χιλ. και έχει κάψει κοντά στα 150-200ml δεν ξέρω ακόμα αν είναι καλυτέρα αυτά τα λάδια και δεν τα καεί τόσο γρηγορά αλλά θα φανεί στα 500 και στα 1.000 χιλ. ποσό θα κάψει.
Το ερώτημα μου είναι: τι θα πρέπει να αλλαχθεί στον κινητήρα για να σταματήσει να καίει λάδια; Αλλαγή ελατήριων, τσιμουχάκια; Πρέπει να αλλαχθεί κάτι άλλο; Πιστόνια για αυτά τα χιλιόμετρα που έχει το αμάξι δεν χρειάζεται πιστεύω. Και ποσό πάει πάνω κάτω η δουλειά για αυτά που ανέφερα; Πιστεύω κάπου στα 700€, παραπάνω είναι κοροϊδία.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας!!