-
Α και κάτι ακόμα. Τώρα με τις ζέστες που το ερκοντίσιον είναι απαραίτητο έχω προσέξει το εξής. Ενώ έχω ρυθμίσει τη θερμοκρασία και την ένταση του ανεμιστήρα εκεί που θέλω, όταν ανεβάζω στροφές αυτή η ένταση μειώνεται από μόνη της ενώ όταν σταματάω, επανέρχεται εκεί που την έχω ρυθμίσει (η ένταση του ανεμιστήρα). Αυτό είναι φυσιολογικό? Δηλαδή όταν το μοτέρ λειτουργεί σε μεγαλύτερες στροφές δε μπορεί να σηκώσει το ερκοντίσιον? Το έχει παρατηρήσει κανείς?
Αν και κάνω χρήση του A/C κι εγώ, αυτό που αναφέρεις δεν το έχω παρατηρήσει... Βλέπεις να αυξομειώνεται και η ένδειξη στο κοντρόλ του A/C ή το αισθάνεσαι να μην βγάζει αέρα με την ίδια ταχύτητα/ένταση;;
Μήπως το ότι όσο αυξάνουν οι στροφές του κινητήρα φεύγει ο έντονος ήχος του κομπρεσέρ (που παρατηρείται μέχρι τις 2000 στροφές) σε κάνει να αισθάνεσαι ότι πέφτει και η ένταση του αέρα;
Το έχεις ρυθμισμένο στο Auto ή σε συγκεκριμένη σκάλα έντασης;
-
Και πως ξέρεις ότι δεν κλέβει η αντλία ? Που είναι σίγουρο ότι κλέβει το κάτι τις της...
Βάζω βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο εδώ και χρόνια και τα λίτρα που γράφει η αντλία σε συνδυασμό με την ένδειξη καυσίμου στο ρεζερβουάρ αλλά και το μέγεθος του ρεζερβουάρ (45lt) με κάνουν αρκετά σίγουρο γι' αυτό που αναφέρω. Συνήθως φουλάρω όταν ανάψει λαμπάκι οπότε τα lt καυσίμου είναι λίγο πολύ συγκεκριμένα (40-42lt μπαίνουν).
-
TotalNoob wrote:
Α και κάτι ακόμα. Τώρα με τις ζέστες που το ερκοντίσιον είναι απαραίτητο έχω προσέξει το εξής. Ενώ έχω ρυθμίσει τη θερμοκρασία και την ένταση του ανεμιστήρα εκεί που θέλω, όταν ανεβάζω στροφές αυτή η ένταση μειώνεται από μόνη της ενώ όταν σταματάω, επανέρχεται εκεί που την έχω ρυθμίσει (η ένταση του ανεμιστήρα). Αυτό είναι φυσιολογικό? Δηλαδή όταν το μοτέρ λειτουργεί σε μεγαλύτερες στροφές δε μπορεί να σηκώσει το ερκοντίσιον? Το έχει παρατηρήσει κανείς?
Αν και κάνω χρήση του A/C κι εγώ, αυτό που αναφέρεις δεν το έχω παρατηρήσει... Βλέπεις να αυξομειώνεται και η ένδειξη στο κοντρόλ του A/C ή το αισθάνεσαι να μην βγάζει αέρα με την ίδια ταχύτητα/ένταση;;
Μήπως το ότι όσο αυξάνουν οι στροφές του κινητήρα φεύγει ο έντονος ήχος του κομπρεσέρ (που παρατηρείται μέχρι τις 2000 στροφές) σε κάνει να αισθάνεσαι ότι πέφτει και η ένταση του αέρα;
Το έχεις ρυθμισμένο στο Auto ή σε συγκεκριμένη σκάλα έντασης;
Έχω την ένταση του ανεμιστήρα στην 4η σκάλα (όχι auto) και το A/C στους 19 βαθμούς. Εκεί που προχωράω νιώθω την ένταση να μειώνεται. Μόλις σταματήσω σε κανένα φανάρι, δυναμώνει ξανά. Προχθές μάλιστα που είχε αρκετή ζέστη μέσα στο αμάξι, δυνάμωσα κι άλλο την ένταση, δούλεψε λίγα δευτερόλεπτα και μετά σταμάτησε τελείως να φυσάει. Έκλεισα για λίγο το A/C, το ξαναέβαλα και δούλευε. Το κάνει μάλλον όταν έχει πολύ ζέστη έξω. Το ενεργοποιώ αμέσως μόλις πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας ο κινητήρας, δεν ξέρω αν παίζει κι αυτό ρόλο.
-
Δεν πας κι εσύ να σου μετρήσουν-συμπληρώσουν το φρέον, αν λες πως σταμάτησε μόνο του.
-
Ernest wrote:
Ernest wrote:
...Την οποία παρήγγειλα σήμερα. **1.2 130hp Αυτόματο, edition 2020, χρώμα Nautic Blue (μεταλλικό χωρίς έξτρα χρέωση) με οροφή στο χρώμα του αμαξώματος, **με έξτρα 1) Πακέτο Ασφάλειας (Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού, Σύστημα Προειδοποίησης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης, Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης & Ανίχνευση Πεζών) 2) Εργοστασιακό συναγερμό 3) Ατσάλινη ρεζέρβα 16' 4) Park & Go Pack II (Ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέπτες, Προειδοποίηση τυφλού σημείου, Προηγμένο σύστημα παρκαρίσματος, Κάμερα οπισθοπορείας)
Τελική τιμή με προωθητική ενέργεια 20.200€, παράδοση Μάϊο
Παιδιά το αυτοκίνητο μου έπεσε θύμα του COVID-19...Η ενημέρωση που είχα εχθές είναι ότι θα παραχθεί μέχρι τέλος Ιουλίου και θα έρθει μέχρι 15Αύγουστο. Μόλις προλαβαίνω διακοπές...
Update : τελικά Δευτέρα 20/7 το αυτοκίνητο μου φορτώθηκε και το τρέχον ΣΚ αναμενόταν στην Ελλάδα! Μου έδωσαν και τον αριθμό πλαισίου, είναι Model Year 2020.5, προφανώς ακόμα δεν ξεκίνησε η παραγωγή MY2021...Μετράω τις μέρες για παραλαβή πλέον.
-
φιλε Ernest περιμενουμε τα νεα !!
-
Έχει υπολογίσει κάποιος από τους κατόχους του Crossland πόσο 'κλέβει' ο μετρητής της μέσης κατανάλωσης του οχήματος να δω αν συμπίπτουμε;;
Εγώ έχω καταλήξει ότι δείχνει κάπου 0.5lt/100 κάτω από την πραγματική, με μέτρηση σε φουλαρίσματα μέχρι το στοπ της αντλίας και βάσει των χλμ που έχουν διανυθεί.
Τό τσεκαρα σήμερα πρώτη φορά, 6.9 ltr/100km μού έβγαλε η διαίρεση βάση αντλίας, ενώ στό trip computer η ένδειξη ήταν 0.4 λιγότερο.
Θα ξαναδοκιμάσω και σέ άλλα βενζινάδικα καί θά επανέλθω
-
Η ECU υπολογίζει σε επίπεδο ml και σε κάθε ψεκασμό και κάθε κύλινδρο πόσο καύσιμο έχει ψεκάσει.
Η αντλία του βενζινά γεμίζει το τεποζιτο με πολύ μικρότερη ακρίβεια ανάμεσα στα γεμισματα (πχ εξαρτάται από την κλίση του στομίου, την αντλία, το αν κλέβει ο βενζινας, αν το αυτοκίνητο είναι σε ελαφριά κλίση, θερμοκρασίες, αν άδειασε και πόσο το λάστιχο μεσα στο τεποζιτο κλπ). Το πιο βασικό είναι ότι σε δύο διαδοχικά γεμίσματα δεν είσαι σε καμία περίπτωση σίγουρος ότι το τεποζιτο έχει και τις 2 φορές ακριβώς την ίδια ποσότητα βενζίνης. Οι αντλίες βενζίνης είναι σχεδιασμένες να κόβουν την παροχή για να αποφύγουν την υπερχείλιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σχεδιασμένες να το κάνουν αυτό με μεγάλη ακρίβεια και πάντα ακριβώς στην ίδια στάθμη (γι' αυτό και μπορείς να ρίξεις κι άλλο καύσιμο μετά, πχ για να στρογγυλοποιήσεις το ποσό).
Γι'αυτό εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο την ένδειξη της ECU από τη μέθοδο του βενζινά.
Η μέθοδος της αντλίας ήταν για τη δεκαετία του '80 που δεν υπήρχαν εναλλακτικές.
Γνώμη μου, φυσικά, ο καθένας κάνει ότι θέλει.
-
Νέα έκδοση χαρτών 18.0 (με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2020) για όσους έχουν Navi 5.0 με ενσωματωμένη πλοήγηση:
http://download.tomtom.com/OEM/PSA/MAP/PSA_map-eur_18.0.0-r0-NAC_EUR_WAVE2.tar
-
Η ECU υπολογίζει σε επίπεδο ml και σε κάθε ψεκασμό και κάθε κύλινδρο πόσο καύσιμο έχει ψεκάσει.
Η αντλία του βενζινά γεμίζει το τεποζιτο με πολύ μικρότερη ακρίβεια ανάμεσα στα γεμισματα (πχ εξαρτάται από την κλίση του στομίου, την αντλία, το αν κλέβει ο βενζινας, αν το αυτοκίνητο είναι σε ελαφριά κλίση, θερμοκρασίες, αν άδειασε και πόσο το λάστιχο μεσα στο τεποζιτο κλπ). Το πιο βασικό είναι ότι σε δύο διαδοχικά γεμίσματα δεν είσαι σε καμία περίπτωση σίγουρος ότι το τεποζιτο έχει και τις 2 φορές ακριβώς την ίδια ποσότητα βενζίνης. Οι αντλίες βενζίνης είναι σχεδιασμένες να κόβουν την παροχή για να αποφύγουν την υπερχείλιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σχεδιασμένες να το κάνουν αυτό με μεγάλη ακρίβεια και πάντα ακριβώς στην ίδια στάθμη (γι' αυτό και μπορείς να ρίξεις κι άλλο καύσιμο μετά, πχ για να στρογγυλοποιήσεις το ποσό).
Γι'αυτό εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο την ένδειξη της ECU από τη μέθοδο του βενζινά.
Η μέθοδος της αντλίας ήταν για τη δεκαετία του '80 που δεν υπήρχαν εναλλακτικές.
Γνώμη μου, φυσικά, ο καθένας κάνει ότι θέλει.
Καλή η ανάλυση και δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς... Γενικά το να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου, είναι πιο δύσκολο απ' ότι φαίνεται, οπότε ναι, τα πιο ακριβή διαθέσιμα όργανα και κύκλωμα ελέγχου διαθέσιμα είναι αυτά που έχει πάνω του ένας σύγχρονος κινητήρας... φοβάμαι όμως πως οι ενδείξεις 'υπολογιστή ταξιδίου' που βλέπουμε, δεν βασίζονται σε κάποιο totalizer του ψεκασμού, αλλά απλά και μόνο στη μεταβολή της στάθμης στο ντεπόζιτο, όπου ίσως έχει βελτιωθεί η ακρίβεια της μέτρησης, αλλά ακόμη παραμένει μια 'εκτίμηση'...
-
Από ότι ξέρω βασίζεται στην κατανάλωση του κινητήρα, δηλαδή την πόσότητα που ψεκάζουν τα μπεκ. Όμως είναι λίγο πειραγμένο, για να κολακεύει, όπως π.χ. και το κοντέρ (αυτό βέβαια για νομικούς λόγους).
-
Από ότι ξέρω βασίζεται στην κατανάλωση του κινητήρα, δηλαδή την πόσότητα που ψεκάζουν τα μπεκ. Όμως είναι λίγο πειραγμένο, για να κολακεύει, όπως π.χ. και το κοντέρ (αυτό βέβαια για νομικούς λόγους).
Δεν έχω ντοκουμέντα, αλλά υποθέτω πως δεν υπάρχει κάποιο ροόμετρο στη γραμμή τροφοδοσίας, κι οτι η μέτρηση γίνεται μετρώντας τα ανοιγο-κλεισίματα του κάθε μπεκ (που ψεκάζουν θεωρητική προϋπολογισμένη ποσότητα ml). Λογικά αυτή θα είναι η ένδειξη 'στιγμιαίας' κατανάλωσης, αλλά αθροίζεται η συνολική ποσότητα και να διαιρείται με τα χιλιόμετρα; Είναι εφικτό, η αίσθηση που έχω όμως είναι πως βασίζεται περισσότερο στη στάθμη, με σκοπό πιο ασφαλή υπολογισμό 'range' κι όχι ακριβή μέσο όρο κατανάλωσης.
-
Εχθές κατέβηκα να τσεκαρω νερά στο αμάξι κτλ και παρατήρησα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι η στάθμη του παραφλου είναι λίγο κάτω από το min... Αφού δεν είχα κάποια ένδειξη στο καντράν προφανώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και σύστημα ελέγχου της στάθμης για το παραφλού στο αμάξι, δυστυχώς.
Έχει κανείς ιδέα τι παραφλού πρέπει να πάρω ώστε να συμπληρώσω ή να πάρω αύριο στο service να με ενημερώσουν;;
-
Λίγο νεράκι απλά προσθέτεις.
-
Οχι βρυσης ομως. Απεσταγμένο ή απιονισμενο
-
Το αντιψυκτικό που έχει μέσα είναι dex-cool, το οποίο αραιώνεται με νερό βρύσης (το γράφει πάνω στο μπουκάλι του) και όχι με απιονισμένο. Είναι αραιωμένο 50-50 και δίνει έτσι προστασία από παγετό μέχρι -37 βαθμούς. Αν δεν χρειάζεσαι προστασία σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείς να βάλεις απλά λίγο νερό βρύσης. Δεν χρειάζεται να το πας στο max, αρκεί πάνω από το μιν. Από min σε max είναι περίπου 400ml. Το δικό μου όταν το παρέλαβα με 7χλμ στο καντράν, ηταν ακριβώς στη μέση άρα υποθέτω έτσι φεύγει από το εργοστάσιο.
Επειδή μετά από ~11,000 km κατέβηκε ένα δάκτυλο και έφτασε στο μιν, πήρα ενα μπουκάλι dexcool (7-8 ευρώ) και έβαλα μισό μισό με νερό για να το φέρω στο max. Δεν έχει ξαναχασει από τότε.
-
Κι εγώ παλιά νόμιζα ότι έπρεπε να βάζουμε απιονισμένο κλπ, αλλά όταν είδα τους μηχανικούς να βάζουν βρύσης, το έψαξα και είδα ότι μια χαρά κάνει την δουλειά του και το νεράκι της βρύσης.
-
Κι εγώ παλιά νόμιζα ότι έπρεπε να βάζουμε απιονισμένο κλπ, αλλά όταν είδα τους μηχανικούς να βάζουν βρύσης, το έψαξα και είδα ότι μια χαρά κάνει την δουλειά του και το νεράκι της βρύσης.
Της βρυσης εχει άλατα και λενε κανει ηλεκτρολυση. Αλλοι λενε αυστηρα οχι βρυσης....Δεν ξερω, εγω απιονισμενο βαζω .
-
Το είχα ψάξει και κατάλαβα ότι όλα κάνουν. Αν το αδειάσεις μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε οργανικό (όπως λέει το manual). Όμως αυτοί έχουν βάλει dexcool, που είναι επίσης οργανικό αλλά έχει κάπως διαφορετική φόρμουλα από τα άλλα. Αφού ο φίλος θέλει να συμπληρώσει, καλύτερα να βάλει dexcool.
-
Δεν ηξερα οτι παιρνει νερο βρυσης. Σορρυ. Αλλά ειδα κι αυτο , και λενε για λασπη και σκουρια καποια σχολια
Ειναι σιγουρο οτι εχει αυτο το αντιψυκτικο? Γιατι το μοτερ ειναι της PSA
edit: Ξεχασα το 'αυτο '
http://www.opel-club.gr/vbulletin/archive/index.php/t-31598.html
Opel Crossland X