-
Ματριχ 1600, απο αυτα της ολυμπιαδας το 2004
ένα γενικώς μέτριο αμάξι, με σχετικά υψηλή κατανάλωση απο καινουργιο.
Δεν ζορίστηκε του στυλ κοκκινα και σκισισματα, οδηγείται κανονικά, ταξίδια με 140-160 με ελαφρυ όσο γίνεται γκάζι.εχει 120.000χιλ, πριν 20.000 κ εβαλα και υγραεριο. η καταναλωση περιπου τα ιδια.
πριν το υγραεριο (το τονιζω, ΠΡΙΝ) το αμαξι έπεσε σε ιπποδύναμη. Δυστυχως λεφτα για δυναμοτρήσεις δεν περισευουν, αλλά τι έχω δει:
Το αμάξι ταξιδευε ανετα με 160, σε ευθείες τα 180 τα είχε για πλάκα. Εκαιγε παντα πολλα σε αυτά τα χιλιομετρα, γύρω στα 12-14 λιτρα/100. Κάποιες σπανιες φορές το σανιδωσα σε κατηφοριές τυπου αγιου στεφανου και είδα στο κοντερ 210, 203 δηλαδή με το gps
Οταν αισθανθηκα την διαφορα σε ιποδυναμη, εβλεπα οτι μετα τις 4.500 στροφές απλά κάνει θορυβο και ανεβαζει νωχελικα, δεν είχε το (εστω μικρο) κλωτσηματακι που ειχε πριν. Το δοκιμασα και σε κατηφοριές της εγνατίας και του αγιου στεφανου παλι και δεν καταφερε κατι πανω απο 175 κοντερισια, 168 gps. Είναι τραγικη η διαφορα. Αυτα και με υγραεριο και με βενζινη. Μαλιστα η αποδοση με βενζινη είναι χειρότερη (!!!) απο το υγραεριο. Κανεις την αλλαγή απο υγραερο σε βενζινη σε μια αποτομη ανηφορα και το αυτοκινητο φρεναρει! σαν να ψοφανε 10 αλογα!
Ενα αλλο που παρατηρησα ειναι οτι βαραει πιρακια που και που, ειτε στις χαμηλές, είτε στις υψηλες στροφές με τις κοινες βενζινες , ενω με υγραεριο δεν χτυπαει. Οταν βαζω 100σταρα βενζινη σταματαει τα πιρακια και η αποδοση του γίνεται ΑΚΡΙΒΩΣ ιδια με του υγρεριου. Επίσης οταν ειναι κρυο (το μιγμα ειναι πλουσιο) δεν βαραει πιρακια με την βενζινη μεχρι να ζεσταθει -αυτό μου λεει οτι κατι δεν παει καλα με το μιγμα? οτι είναι φτωχο οταν ζεσταθει?
Εννοείται οτι δεν υπάρχει κανενα λαμπακι αναμενο, οτι τα σερβισ ειναι κανονικα λπ κλπ. καθαρισαμε μπεκ βενζινης ήταν πεσμενα 10-15%, ο μηχανικος μετρησε την αντλια και αυτή ήταν πεσμενη σε πιεση και ροη, την αλλάξαμε, μετα από όλα αυτά το αμάξι ανέβηκε ελάχιστα και έφτασε στην παραπάνω περιγραφη (τα 175 στην κατηφορα). Πριν ήταν ακομα χειρότερο με βενζίνη. Τεσταραμε και υποπιεση μηπως μπαζει αερα απο πουθενα και μπερδευεται το μιγμα, τιποτα, στεγανο σαν υποβρύχιο.
Εχετε καμια γνώμη? δυστυχώς δεν εχω χρηματα να αλλάζω προληπτικα MAF sesnor, λαμδα, καταλυτη ή τι αλλο μπορεί να φταιει χωρις να έχει αναψει κατι σε βλάβη. Ενας μηχανικος μου είπε οτι και τα 2 συμπτωματα (πιρακια και χαμηλη αποδοση) του φερνουν περισσοτερο προς βουλωμενο καταλυτη, δηλαδη δεν βγαινουν ευκολα τα καυσαερια οταν ζοριζεται... (εννοείται οτι τα καυσαερια είναι κανονικά στις μετρησεις για καρτα καυσαερίων)
Δεν εχω κανει μετρηση συμπιεσης και αυτό το ξερω είναι λαθος μου, θα γινει συντομα..
-
Δεν ζορίστηκε του στυλ κοκκινα και σκισισματα, οδηγείται κανονικά, ταξίδια με 140-160 με ελαφρυ όσο γίνεται γκάζι.εχει 120.000χιλ, πριν 20.000 κ εβαλα και υγραεριο. η καταναλωση περιπου τα ιδια.
πριν το υγραεριο (το τονιζω, ΠΡΙΝ) το αμαξι έπεσε σε ιπποδύναμη. Δυστυχως λεφτα για δυναμοτρήσεις δεν περισευουν, αλλά τι έχω δει:
Το αμάξι ταξιδευε ανετα με 160, σε ευθείες τα 180 τα είχε για πλάκα. Εκαιγε παντα πολλα σε αυτά τα χιλιομετρα, γύρω στα 12-14 λιτρα/100. Κάποιες σπανιες φορές το σανιδωσα σε κατηφοριές τυπου αγιου στεφανου και είδα στο κοντερ 210, 203 δηλαδή με το gps
Οταν αισθανθηκα την διαφορα σε ιποδυναμη, εβλεπα οτι μετα τις 4.500 στροφές απλά κάνει θορυβο και ανεβαζει νωχελικα, δεν είχε το (εστω μικρο) κλωτσηματακι που ειχε πριν. Το δοκιμασα και σε κατηφοριές της εγνατίας και του αγιου στεφανου παλι και δεν καταφερε κατι πανω απο 175 κοντερισια, 168 gps. Είναι τραγικη η διαφορα. Αυτα και με υγραεριο και με βενζινη. Μαλιστα η αποδοση με βενζινη είναι χειρότερη (!!!) απο το υγραεριο. Κανεις την αλλαγή απο υγραερο σε βενζινη σε μια αποτομη ανηφορα και το αυτοκινητο φρεναρει! σαν να ψοφανε 10 αλογα!
Ενα αλλο που παρατηρησα ειναι οτι βαραει πιρακια που και που, ειτε στις χαμηλές, είτε στις υψηλες στροφές με τις κοινες βενζινες , ενω με υγραεριο δεν χτυπαει. Οταν βαζω 100σταρα βενζινη σταματαει τα πιρακια και η αποδοση του γίνεται ΑΚΡΙΒΩΣ ιδια με του υγρεριου. Επίσης οταν ειναι κρυο (το μιγμα ειναι πλουσιο) δεν βαραει πιρακια με την βενζινη μεχρι να ζεσταθει -αυτό μου λεει οτι κατι δεν παει καλα με το μιγμα? οτι είναι φτωχο οταν ζεσταθει?
Εννοείται οτι δεν υπάρχει κανενα λαμπακι αναμενο, οτι τα σερβισ ειναι κανονικα λπ κλπ. καθαρισαμε μπεκ βενζινης ήταν πεσμενα 10-15%, ο μηχανικος μετρησε την αντλια και αυτή ήταν πεσμενη σε πιεση και ροη, την αλλάξαμε, μετα από όλα αυτά το αμάξι ανέβηκε ελάχιστα και έφτασε στην παραπάνω περιγραφη (τα 175 στην κατηφορα). Πριν ήταν ακομα χειρότερο με βενζίνη. Τεσταραμε και υποπιεση μηπως μπαζει αερα απο πουθενα και μπερδευεται το μιγμα, τιποτα, στεγανο σαν υποβρύχιο.
Εχετε καμια γνώμη? δυστυχώς δεν εχω χρηματα να αλλάζω προληπτικα MAF sesnor, λαμδα, καταλυτη ή τι αλλο μπορεί να φταιει χωρις να έχει αναψει κατι σε βλάβη. Ενας μηχανικος μου είπε οτι και τα 2 συμπτωματα (πιρακια και χαμηλη αποδοση) του φερνουν περισσοτερο προς βουλωμενο καταλυτη, δηλαδη δεν βγαινουν ευκολα τα καυσαερια οταν ζοριζεται... (εννοείται οτι τα καυσαερια είναι κανονικά στις μετρησεις για καρτα καυσαερίων)
Δεν εχω κανει μετρηση συμπιεσης και αυτό το ξερω είναι λαθος μου, θα γινει συντομα..
-
-
Και φυσικα στην παραπανω περιγραφή παρελειψα τα ειρωνικα σχόλια φίλου μηχανικου του στυλ 'τι εχει το αμαξι, μια χαρα είναι, το οδηγησα, σκαβει στον δρομο (!! σωπα ρε!), τι νομιζεις οτι αγόρασες, hyundai λεει απο πισω, αντε και συ και το μπ@υρδελο σου!'
-
το τσεκαρισμα για βουλωμενο καταλυτη ειναι ευκολο και φτηνο, σε maf παει το μυαλο μου (τα πειρακια ειναι μια ενδειξη για αυτον) αν εχει σωστη συμπιεση ο κινητηρας.
-
Μερικοι MAF καθαριζονται, αν εισαι τυχερος.
-
Αν ο μαφ δεν έχει καθαριστεί ποτέ, σίγουρα θα θέλει καθάρισμα.
Λάδια σου έκαιγε; Τα πειράκια μπορεί να σημαίνουν πολλά κατάλοιπα στον θάλαμο καύσης, άρα αυξημένη συμπίεση, ->πειράκια->λιγότερο αβανς->χαμηλή απόδοση.
Επίσης, χαμηλή απόδοση στις ψηλές στροφές μπορεί να προκαλέσει λάθος τοποθέτηση του ιμάντα χρονισμού. Ένα δοντάκι λάθος να έγινε ... να το πρόβλημα.
-
Το περιεργο ειναι οτι κοιταξα για πλακα και MAF φαινεται να εχουν μονο τα ντιζελ Matrix
-
Είτε μαφ, είτε μαπ, πάντως κάτι έχει τέτοιο.
Για καθάρισμα αυτών των αισθητήρων, ένα καθαριστικό καρμπυρατέρ κάνει θαύματα!!!
Επίσης και το καθάρισμα πεταλούδας γκαζιού βοηθάει στο ρελαντί και τις πολύ χαμηλές στροφές. -
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Είτε μαφ, είτε μαπ, πάντως κάτι έχει τέτοιο.O map δεν καθαριζεται ομως!
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Είτε μαφ, είτε μαπ, πάντως κάτι έχει τέτοιο.
O map δεν καθαριζεται ομως!
Στο δικό μου καθαρίζει μια χαρά.
-
Μια χαρά καθαρίζεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαριστικό ηλεκτρονικών. Το αν θα έχει αποτέλεσμα είναι υπό αμφισβήτηση, εκτός αν έχει φανερές επικαθισεις πάνω.
Sent from my Note 3 using smoke signals.
-
you sure both of you ?
OK, μπορει να εχει λιγη βρωμιτσα, αλλα δεν ειναι μεσα στο ρευμα του αερα οπως ο maf, πιεση μετραει. Εχει και το θερμομετρακι απο διπλα, τι να καθαρισεις απο αυτο?
-
Και το θερμομετράκι καθαρίζεις και ότι άλλο μπορείς.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όσες φορές καθάρισα τον μαπ μου, δεν είδα και καμιά διαφορά. Σε άλλα αμάξια μα μαφ, σε ευχαριστούν με πιο στρωτή λειτουργία αμέσως μετά το καθάρισμα! Εκεί το αποτέλεσμα είναι πιο εμφανές.
Από την άλλη, ποτέ δεν αφήνω τον μαπ να λερώσει και ιδιαίτερα, ώστε να δω κάποια διαφορά (ίσως γι'αυτό δε μου έχει χαλάσει και ο καταλύτης χμμμμμ)!!!!
-
Πριν απο κανα χρονο, Καπου στα 200.000χλμ τον εβγαλα και του εβαλα καθαριστικο ηλεκτρονικων, περισσοτερο απο περιεργεια. Παιζω κι μαθαινω
Τιποτα δεν ειχε ο ερημος, ουτε μπιχλα ουτε τιποτα. -
Να πω κι εγώ την άποψη μου, τα ρεύματα είναι σωστά; Μπουζί, μπουζοκαλώδια πολλαπλασιαστές; Επίσης ο λ φαίνεται αν έχει σωστές καμπύλες από το διαγνωστικό.
-
Λάδια καίει?
Για τις ταχύτητες που ταξιδεύεις η κατανάλωση είναι ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ... τι περίμενες δηλαδή από όχημα με αεροδυναμική πυρότουβλου και αναιμικό μοτέρ?
-
Ευχαριστώ παιδια, νομιζω μαπ τον λεει, οχι δεν εχει καθαριστει ποτε. και εγω φανταζομαι οτι κατι με το μιγμα παιζει. Τωρα αν εχουν βαλει ενα δοντι λαθος τον ιμαντα, ελπιζω οχι!
λαδια περιπου 500 γραμ σε καθε αλλαγη , ανα 7.500, το μισο του σερβις. 10W40
ο καταλύτης πως τσεκαρεται αν ειναι βουλωμένος?
-
Το αμαξι δεν εχει κανενα προβλημα χαμηλα. αρπαζει αμεσως και στη μιζα και στις χαμηλες, τα μπουζι αλλαζονται καθε 15.000, ουτε κομπιασματα, ουτε κατι που να δειχνει λαθος ρευματα. και παλι, δεν τα εχω μετρησει, αυτά δεν ξερω πως...
-
Η εξατμιση είναι εντάξει;Μήπως εχουν φύγει οι μονώσεις και έχει βουλώσει;
Πτώση απόδοσης σε Matrix - εχετε καμια ιδέα?