-
Oδηγέ Κλιό δεν μπορώ να παρακολουθήσω την επιχειρηματολογία σου η οποία συνδέει τον όγκο και το ύψος ενός οχήματος με την διάμετρο της ζάντας. Να σου θέσω δυο απλά ερωτήματα? Το Φερράρι 328 τη δεκαετία του '70 είχε 13άρες ζάντες ενώ το 458 σήμερα έχει 20άρες, το Άλφασουντ ειχε επίσης 13άρες, το ιδίων διαστάσεων/όγκου/ύψους Μίτο ξεκινάει από 15'' και φτάνει μέχρι 18''. Γιατί?
Τα σημεία που έθιξε εκλαικευμένα ο Κουαντρά είναι σωστά, και ο λόγος είναι το παραπάνω βάρος και η στροφορμή της μεγαλύτερης ζάντας και του ελαστικού σε σχέση με τα μικρότερα.Υπάρχουν και πλεονεκτήματα, και το παρακάτω συγκριτκό μας δείχνει πως μεταβάλλονται διάφορες παράμετροι σε μια Γκόλφω αλλάζοντας σταδιακά ζαντολάστιχα από 15'' και έως 19''.http://www.caranddriver.com/features/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested
Το θέμα της μοδός, δηλαδή της κονόμας που αυτό συνεπάγεται, είναι κυρίαρχο στις επιλογές της βομηχανίας αυτοκινήτων, ζαντών, ελαστικών και λοιπών, και είναι αφελής όποιος νομίζει ότι τα ζαντικά μεγαλώνουν αποκλειστικά επειδή μεγαλώνει η ισχύς ή το βάρος. Η αλλαγή ζαντολάστιχου με άλλα, μεγαλύτερα φυσικά, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να βγουν φράγκα, και τα εργοστάσια έχουν ως γνωστόν πολύ λεφτά αισθήματα.Αλλιώς δεν θα υπήρχαν στην αγορά ακόμη και 24''άρια ζαντιλίκια, λχ του Σαβίνι, με ταρίφα έως και 10.000 ντόλαρς έκαστο.
Τέλος, τώρα είναι της μόδας τα μεγάλα ζαντικά με μια φλούδα λάστιχο γύρω γύρω. Αύριο μπορεί αυτό να αλλάξει, να γίνει π.χ. μεγάλη η ζάντα αλλά με μικρό σε πλάτος πέλμα, πράγμα που γίνεται πειραματικά τώρα σε μικρή κλίμακα, κυρίως σε ηλεκτρικά οχήματα. -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Δέξου τη γνώσου που ΚΑΤΑΔΕΧΟΜΑΙ να σου δώσω ανόητε μπούφε που θες να σου κάνω και elaborate'γνώσου'...?
ελάμπορεϊτ....
-
ελα-μπορούσια
-
Ο χρήστης JimClark έγραψε:
ελα-μπορούσιακαλό!!
-
Ο χρήστης Orestis.D έγραψε:
Χανουμε σε ολα, και οποιαδηποτε υπονοια υπηρχε οτι κερδιζουμε σε grip, με αφορμη το παραπανω βιντεο, ειδα οτι καταρριπτεται...Το 'grip' δεν είναι κάτι που θα εξαρτηθεί απο μια μονο παράμετρο. Γι αυτό ολα τα αμάξια περνάνε δοκιμές επι δοκιμών κατα τη διάρκεια της εξέλιξής τους για ολα τους τα υποσυστήματα για να έχουν την 'απόδοση' που έχουν.
Και γι αυτό οι περισσότεροι των 'βελτιωτών' είναι απατεώνες ολκής.
-
Μα το κράτημα ενός αυτοκινήτου δεν ειναι μονο το grip, ειναι και η προοδευτικοτητα, η ρυθμισιμοτητα κτλ. Αυτα μια υπρρβολικα μεγαλη ζαντα με ενα πολυ χαμηλου προφιλ λαστιχο αδυνατει να τα προσφερει πολλες φορες. Βασικο μειονέκτημα εφόσον μιλάμε για αυτοκίνητο που κυκλοφορεί σε δημόσιους δρόμους, οπου οι συνθηκες και η προσφυση μεταβαλλονται συνεχώς.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Oδηγέ Κλιό δεν μπορώ να παρακολουθήσω την επιχειρηματολογία σου η οποία συνδέει τον όγκο και το ύψος ενός οχήματος με την διάμετρο της ζάντας. Να σου θέσω δυο απλά ερωτήματα? Το Φερράρι 328 τη δεκαετία του '70 είχε 13άρες ζάντες ενώ το 458 σήμερα έχει 20άρες, το Άλφασουντ ειχε επίσης 13άρες, το ιδίων διαστάσεων/όγκου/ύψους Μίτο ξεκινάει από 15'' και φτάνει μέχρι 18''. Γιατί?Η 328 ήταν μοντέλο του 1985 και φορούσε 16άρες. Η 458 φοράει 19άρες ή 20άρες ως έξτρα αναγκαστικά καθώς έχει φρένα 400 χλστ (15.6'') αλλά και πάνω από την διπλάσια ισχύ.
-
Λεπτομέρια αλλά τα φρένα δεν είναι 'ανάγκη' να είναι πάνω στο hub/ρόδα.
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Μα το κράτημα ενός αυτοκινήτου δεν ειναι μονο το grip, ειναι και η προοδευτικοτητα, η ρυθμισιμοτητα κτλ. Αυτα μια υπρρβολικα μεγαλη ζαντα με ενα πολυ χαμηλου προφιλ λαστιχο αδυνατει να τα προσφερει πολλες φορες. Βασικο μειονέκτημα εφόσον μιλάμε για αυτοκίνητο που κυκλοφορεί σε δημόσιους δρόμους, οπου οι συνθηκες και η προσφυση μεταβαλλονται συνεχώς.Επίσης ενα αμάξι δεν είναι ανάγκη να ρυθμιστεί ως προς το handling του απο τις ρόδες.
Οι μεγάλες ρόδες είναι εδώ για να μείνουν. Το πλάτος θα είναι μικρότερο στο μέλλον. (βλ. BMW i3)
-
Η 328 ήταν μοντέλο του 1985 και φορούσε 16άρες.
Ποιό φερράρι των σέβεντις είχαν οι 4τ πριν κανά δυό μήνες? Το 308, το 208, άλλο? Αυτό φόραγε 13άρες και το έκανε και θέμα στην παρουσίασή του, και όχι το 328 που έγραψα λανθασμένα.
Πάρτε κι άλλο παράδειγμα, το Μίνι είχε 10'' ζάντες επί δεκαετίες, το τωρινό φοράει μέχρι και 18''. -
308 που φορούσε 14άρια.
-
Κάτι μου λέει ότι ξέρω γιατί άρχισες αυτό το θέμα
Πάντως στο Α6 δεν βλέπω μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα 195/55/17 και 225/45/17..
-
Ο χρήστης fatal έγραψε:
Πάντως στο Α6 δεν βλέπω μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα 195/55/17 και 225/45/17.. -
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
Πάντως στο Α6 δεν βλέπω μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα 195/55/17 και 225/45/17..
MR smarty
195/55/15 εννοούσα, πάνε κάνε κανα παντιλίκι με την 316 τώρα -
ΠΩ ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ!!
και εγώ είχα βάλει 195 -45 16 στο 75 αλόγων φιέστα μου, αλλά είχα και άλλα σχέδια κτλ για μετά
-
Ο χρήστης fatal έγραψε:
Κάτι μου λέει ότι ξέρω γιατί άρχισες αυτό το θέμαΧαχαχα εχεις δικιο, αλλα η αφορμη ηταν απο το βιντεο... Μετα το συνδυασα και θυμηθηκα γιατι εψαχνα σα τον μ@λ@κ@ 1 ωρα...
-
Fatal, ποσα τέλη πληρώνεις;
-
Γιατί έχω αυτοκίνητο;
-
Να δωσω ενα παραδειγμα που μου ρθε τωρα....peugeot 106 rallye 16v ερχοταν με 14αρες απ το εργοστασιο....εδω οι περισσοτεροι ηλιθιοι εβαζαν 15αρες και 16αρες
Τα συμπερασματα δικα σας ως προς τη συμπεριφορα και την προοδευτικοτηταΗ δικια μου slk φοραγε 16αρες...σημερα πουλιουνται με 18αρες για ''ομορφια''...τελικα μονο αυτο μας ενδιαφερει, ποιος νοιαζεται για το στησιμο, την καταναλωση ή/και το θαψιμο των επιδοσεων
-
Ο χρήστης Orestis.D έγραψε:
Χαχαχα εχεις δικιο, αλλα η αφορμη ηταν απο το βιντεο... Μετα το συνδυασα και θυμηθηκα γιατι εψαχνα σα τον μ@λ@κ@ 1 ωρα...
Γιατί ρε, τί ποιο φυσιολογικό απο Insignia με 255/30/20 λάστιχο;
-
Ο χρήστης fatal έγραψε:
Χαχαχα εχεις δικιο, αλλα η αφορμη ηταν απο το βιντεο... Μετα το συνδυασα και θυμηθηκα γιατι εψαχνα σα τον μ@λ@κ@ 1 ωρα...
Γιατί ρε, τί ποιο φυσιολογικό απο Insignia με 255/30/20 λάστιχο;
245/35/20
Mεγαλες Ζαντες?!