-
= Τα ατυχηματα δεν τα προκαλει η ταχυτητα αλλα η διαφορα της ταχυτητας μεταξυ των κινουμενων στον ιδιο δρομο. Εννοειται βεβαια οτι σε οποιοδηποτε ατυχημα, οσο μεγαλυτερη η ταχυτητα τοσο μεγαλυτερη η ζημια.
-
Ο χρήστης georgepb έγραψε:
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα ίδια όρια ταχύτητας ισχύουν για μένα, και ένα γέρο 70 χρονών. Προφανώς δεν έχουμε ούτε τα ίδια αντανακλαστικά ούτε τις ίδιες οδηγικές ικανότητες. Συνεπώς τα προσαρμόζω κατά την κρίση μου.Νομιζω οτι ο νομος ΔΕΝ ξεχωριζει ηλικιες...η κανω λαθος;
Και ιδιες ποινες ισχυουν και για ενα 20αρη και για ενα 70αρη.....Η κανω λαθος;
Η νομιζεις οτι αυτη η δικαιολογια πιανει σε ενα οργανο η σε δικαστηριο; (Κουφια η ωρα)....Τι σοι νοοτροπια ειναι και αυτη να βαζουμε χρονικα ορια που θεωρουμε οτι ειναι ενδεικτικα για τις ικανοτητες η οχι ενος ατομου.....Λεμε π.χ. αυτος δεν πηγε ακομα φανταρος αρα δεν εχει πηξει το μυαλο του.....Η γι' αυτη τη θεση προισταμενου πρεπει να εχεις κλεισει τα 40 για να την διεκδικησεις και να σε προτιμησουν....
Ναι υπαρχουν γεροι που ειναι επικινδυνοι στην οδηγηση γιατι ΕΤΣΙ ηταν και απο τα νιατα τους.....Οπως υπαρχουν και νεοι που οσο και να περνουν τα χρονια τις ζεμπεκιες τους θα τις κανουν και θα τους βλεπουν οι νεοι της τοτε εποχης και θα προσαρμοζουν την οδηγηση τους κατα την κριση τους.... -
Τα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις κατά κανόνα είναι λογικά και τα ακολουθώ. (κάποιες φορές, ακόμα και τα 50km/h τα θεωρώ υψηλά, μια και μπορεί να πεταχτεί οποιοσδήποτε από το πεζοδρόμιο να περάσει απέναντι). Τα όρια ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, τα θεωρώ γελοία, και πάρα πολύ μικρά. Τα όρια ασφαλείας του δρόμου δεν είναι σταθερά, εξαρτώνται από πάρα πολλές συνθήκες. Μια ευθεία πολλών χιλιομέτρων, με μπάρες στο πλάι, αν είσαι τελείως μόνος στο δρόμο, είναι ασφαλής ακόμα κι αν τρέχεις με 200 km/h, Αν στο δρόμο προπορεύεται ένας μεθυσμένος, η ασφαλής ταχύτητα θα είναι αυτή που δεν θα τον πλησιάσεις. Και αντίστοιχα, τα όρια αλλάζουν σε περιπτώσεις κίνησης, βροχής, χιονιού, ομίχλης, ατυχήματος, τύπο οχήματος, ελαστικών, φρένων, αμορτισέρ κλπ. Σε δρόμο με όριο 50 km/h (ερημιά στην επαρχία, 2 λωρίδες ανα κατεύθυνση) πηγαίνω συνέχεια με 120 km/h. Δεν έχω όχι πάθει ατύχημα, ούτε καν κινδυνεύσει. Το περίεργο είναι ότι ανάλογα τα κέφια του, ο νομοθέτης βάζει σε ομοειδής δρόμους διαφορετικά όρια! Δηλαδή μια ευθεία διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα σε χωράφια, μπορεί να εχει όριο 50 στο ένα χωριό και 80 στο επόμενο. Πράγμα που δείχνει ότι τα όρια δεν τα βάζουνε με επιστημονικές μελέτες, ή με κάποιον στάνταρ κανόνα, αλλά ανάλογα το ποιος τα κρίνει. Και, γνώρίζοντας τον τρόπο που προσλαμβανονται στο Δημόσιο αυτοί που αποφασίζουν τα όρια, προτιμώ να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου για να κάνω αυτήν την κρίση.
-
Εντος πολεων, εκτος αν ξεχαστω, τα τηρω υποδειγματικα.
Ελληνικους επαρχιακους, ουτε κατα διανοια.
Αυτοκινητοδρομους πλεον μεχρι 150-160 και αν, εχει παλιωσει και το αυτοκινητο και το ψιλολυπαμαι -
Οπου τα ορια ειναι λογικα, γενικα τα τηρω.
Πχ μεσα στην πολη δεν θα παω ποτε του σκοτωμου. ΑΟ ή ΕΟ στα μερη που εχουν 120 ή 130, αντε να παω +10 αν κι ουτε αυτο συνηθως το κανω. Περιφερειακη Υμηττου δεν τα περναω ποτε, ακομα και προς την εξοδο που ειναι 70, αλλωστε θα κερδισω τι; 1 λεπτο; Σιγα τα ωα.
Αλλα καποια ειναι τρελα, πχ η Βαρης-Κορωπιου με 50. Αυτα δεν τα τηρω. -
Στην πολη παω με την ροη του δρομου η και λιγο γρηγοροτερα.
Στα στενα max 30.
Στους επαρχιακους +20 απο το οριο, εκτος αν εχει κινηση.
Στην Εθνικη απο 120-150. -
Ο χρήστης Billopoulos έγραψε:
αλλωστε θα κερδισω τι; 1 λεπτο; Σιγα τα ωα.θα κερδισεις το χαμογελο και την ευχαριστηση οτι οδηγησες γρηγορα και στρωτα....καποια πραγματα δεν μετριουνται με χρονους και αριθμους
-
Δηλαδη το να παω για 1 λεπτο με 110 αντι για 90 θα με κανει να χαμογελασω απο ευχαριστηση
-
Έεεπππ....ποιός είναι ο 'έτερος Καππαδόκης';........
-
Ο χρήστης Billopoulos έγραψε:
Δηλαδη το να παω για 1 λεπτο με 110 αντι για 90 θα με κανει να χαμογελασω απο ευχαριστησηοπως νομιζει κανεις...
εμενα μου κανει σαν τη θρυλικη ατακα των πατεραδων-παππουδων μας ''τι να τα κανω τα αλογα, αγωνες ταχυτητες θα κανω''??για μενα η οδηγηση ειναι ευχαριστηση πανω απ ολα και τα ορια τα θετω εγω και η εμπιστοσυνη που εχω στον εαυτο μου και οχι στον εκαστοτε φωστηρα ''νομοθετη''
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
για μενα η οδηγηση ειναι ευχαριστηση πανω απ ολα και τα ορια τα θετω εγω και η εμπιστοσυνη που εχω στον εαυτο μου και οχι στον εκαστοτε φωστηρα ''νομοθετη''Έτσι! Δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα ίδια όρια ταχύτητας ισχύουν για μένα, και ένα γέρο 70 χρονών. Προφανώς δεν έχουμε ούτε τα ίδια αντανακλαστικά ούτε τις ίδιες οδηγικές ικανότητες. Συνεπώς τα προσαρμόζω κατά την κρίση μου.
Νομιζω οτι ο νομος ΔΕΝ ξεχωριζει ηλικιες...η κανω λαθος;
Η νομιζεις οτι αυτη η δικαιολογια πιανει σε ενα οργανο η σε δικαστηριο; (Κουφια η ωρα)....**Τι σοι νοοτροπια ειναι και αυτη **να βαζουμε χρονικα ορια που θεωρουμε οτι ειναι ενδεικτικα για τις ικανοτητες η οχι ενος ατομου.....Λεμε π.χ. αυτος δεν πηγε ακομα φανταρος αρα δεν εχει πηξει το μυαλο του.....Η γι' αυτη τη θεση προισταμενου πρεπει να εχεις κλεισει τα 40 για να την διεκδικησεις και να σε προτιμησουν....
Ναι υπαρχουν γεροι που ειναι επικινδυνοι στην οδηγηση γιατι ΕΤΣΙ ηταν και απο τα νιατα τους.....Οπως υπαρχουν και νεοι που οσο και να περνουν τα χρονια τις ζεμπεκιες τους θα τις κανουν και θα τους βλεπουν οι νεοι της τοτε εποχης και θα προσαρμοζουν την οδηγηση τους κατα την κριση τους....Η νοοτροπια ειναι ακριβως αυτη που λεει οτι η καταλληλη ταχυτητα για μια δεδομενη στιγμη σε ενα δεδομενο δρομο, εξαρταται απο 1000+2 παραγοντες. Το σταθερο οριο που αναγραφεται σε μια πινακιδα δεν μπορει ουτε κατα διανοια να λαβει υπ'οψιν ολους αυτους τους παραγοντες, που μεταβαλλουν την καταλληλη ταχυτητα για εκει, τοτε.
Οποτε τα ορια τα κρινουμε κ αντιστοιχα εφαρμοζουμε. Κ φυσικα περιμενουμε κ απο τον τροχονομο να εχει αντιστοιχη κριτικη ικανοτητα κ να ΚΡΙΝΕΙ την ταχυτητα μας, οχι απλα να τη συγκρινει με μια πινακιδα κ να γραφει ροζ χαρτακια (αυτο στο χωριο μου το λενε φοροεισπραξη).
Εκτος αν πραγματικα νομιζεις οτι τα 130 ειναι η καταλληλη ταχυτητα για μια Ferrari, με οδηγο αγωνων στο τιμονι της, σε μια ξαστερη βραδια καθημερινης περι τις 2 το βραδυ στην Αττικη Οδο...
-
Εκτος αν πραγματικα νομιζεις οτι τα 130 ειναι η καταλληλη ταχυτητα για μια Ferrari, με οδηγο αγωνων στο τιμονι της, σε μια ξαστερη βραδια καθημερινης περι τις 2 το βραδυ στην Αττικη Οδο...
Ατυχές παράδειγμα. Το ότι είναι οδηγός αγώνων και μπορεί να κουμαντάρει και 250-300χλμ/ώρα με άνεση δε του επιτρέπει να κινείται με τέτοιες ταχύτητες σε δημόσιους δρόμους. Ο λόγος δεν είναι αν αυτός μπορεί να ελέγξει το όχημα ή τι αντανακάστικά έχει αλλά ότι δεν είναι μόνος στο δρόμο και δε γνωρίζεις πως θα αντιδράσει ο κάθε οδηγός ή τι συμβαίνει πχ 200 μέτρα πιο μπροστά ενώ κινείσαι με υπερβολικές ταχύτητες - συνεπώς μηδενικός χρόνος οποιασδήποτε αντίδρασης.
Θα συμφωνίσω ότι υπάρχουν πινακίδες που είναι απαράδεκτες, πχ υπάρχει ταμπέλα με όριο 50 (εγώ δε την είδα πάντως), εκτός κατοικημένης περιοχής, καμία διασταύρωση πουθενά, καθαρή ευθεία με μεγάλη ορατότητα, μια χαρά δρόμος και ενώ λογικά θα έπρεπε να έχει όρια 90, άντε 70 λέει 50 ο τροχονόμος που με έγραψε (η πρώτη κλήση μου σνιφ). Εμένα φυσικά μπορεί να μου φαίνεται παράλογη αλλά υπάρχει μια πιθανότητα τώρα που το σκέφτομαι, εκεί να κινούνται και τρακτέρ και βαριά οχήματα οπότε επιβάλλεται να κινείσαι και με μικρότερη ταχύτητα το οποίο φυσικά εγώ δε το ξέρω. Φυσικά μπορεί να μπήκε καθαρά για εισπρακτικούς λόγους επειδή όλοι φαντάζομαι το ίδιο πράγμα θα σκέφτονται οπότε τη στήνουν εκεί και γράφουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν ξέρεις ένα δρόμο κινείσαι πιο άνετα και πιο γρήγορα και φυσικά ξενερώνεις με χαμηλές ταχύτητες. Σκέψου το και λίγο διαφορετικά, αν πας σε ένα δρόμο που δε τον έχεις ξαναοδηγήσει, θα εμπιστευτείς τη κρίση σου ότι έχεις φοβερά αντανακλαστικά ή θα εκτιμήσεις από τις πινακίδες ότι για ασφαλή οδήγηση πρέπει να τις τηρήσεις γιατί υποτίθεται έχουν υπολογίσει τα όρια για ένα οδηγό που δεν έχει ξαναπεράσει από εδώ, τι οχήματα ενδέχεται να κινούνται στο δρόμο (τρακτέρ κτλ), πιθανές διασταυρώσεις που δεν τις ξέρεις κτλ;
Για κατοικημένη περιοχή δε το συζητώ, το όριο πρέπει να είναι 40 το πολύ γιατί σε ατύχημα με πεζό αυτό είναι σχεδόν το μέγιστο για να τη βγάλει καθαρή. -
Ο χρήστης apagogeas έγραψε:
Ατυχές παράδειγμα.
Καθολου, γιατι ειναι πραγματικο.
Το ότι είναι οδηγός αγώνων και μπορεί να κουμαντάρει και 250-300χλμ/ώρα με άνεση δε του επιτρέπει να κινείται με τέτοιες ταχύτητες σε δημόσιους δρόμους.
Δεν ειπα οτι του επιτρεπει, σκοπος μου ειναι να τονισω οτι μια πινακιδα με ενα σταθερο οριο (οποιο κ αν ειναι αυτο) δεν μπορει να καλυψει ολες τις περιπτωσεις, εκτος κ αν θεωρησουμε οτι σε αυτη την ακραια περιπτωση οπου ολες οι συνθηκες κ παραγοντες τεινουν προς το πιο γρηγορο, τα 130 ειναι αυτο το 'πιο γρηγορο', οπου εδω δεν θα συμφωνησουμε ποτε: τα 130 ειναι ταχυτητες για γελια για μια τετοια περιπτωση.
Ο λόγος δεν είναι αν αυτός μπορεί να ελέγξει το όχημα ή τι αντανακάστικά έχει αλλά ότι δεν είναι μόνος στο δρόμο
στο συγκεκριμενο σημειο κ ωρα της νυχτας, ειναι μονος
και δε γνωρίζεις πως θα αντιδράσει ο κάθε οδηγός ή τι συμβαίνει πχ 200 μέτρα πιο μπροστά ενώ κινείσαι με υπερβολικές ταχύτητες
με απεριοριστη ορατοτητα, σε τεραστιες ευθειες κλειστου μονοδρομου οπου μπροστα του δεν φαινονται αλλα αυτοκινητα?
- συνεπώς μηδενικός χρόνος οποιασδήποτε αντίδρασης.
Μα ακριβως αυτο θελω να δειξω: που εχουμε καλυτερη αντιδραση, δυνατοτητα ελιγμου κλπ κλπ? στον 72χρονο με Lada 30ετιας που πηγαινει με 129 κ εχει μαθει απλως να μετακινει το οχημα απο το Α στο Β ή στον νεο προσεκτικο οδηγο με το καινουριο αυτοκινητο που ασχολειται ενεργα με την οδηγηση κ τον ελεγχο του αυτοκινητου του κ κρινει οτι σε αυτο το συνδυασμο συνθηκων, μπορει να πηγαινει με πχ 180?
...
Σκέψου το και λίγο διαφορετικά, αν πας σε ένα δρόμο που δε τον έχεις ξαναοδηγήσει, θα εμπιστευτείς τη κρίση σου ότι έχεις φοβερά αντανακλαστικά ή θα εκτιμήσεις από τις πινακίδες ότι για ασφαλή οδήγηση πρέπει να τις τηρήσεις γιατί υποτίθεται έχουν υπολογίσει τα όρια για ένα οδηγό που δεν έχει ξαναπεράσει από εδώ, τι οχήματα ενδέχεται να κινούνται στο δρόμο (τρακτέρ κτλ), πιθανές διασταυρώσεις που δεν τις ξέρεις κτλ;
Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι πινακιδες ειναι το τελευταιο πραγμα που θα κοιταξω κ θα συνεκτιμησω, ακριβως εξ'αιτιας της υπογραμμισμενης λεξης. Το ιδιο το κρατος σου αποδεικνυει καθημερινα οτι οι πινακιδες ειναι αχρηστες, οταν σε μια τετοια διαδρομη που περιγραφεις σου εχει σε ΚΑΘΕ στροφη μια πινακιδα 'επικινδυνης στροφης', μονο και μονο για να καλυψει το κωλο του. Το ιδιο κ με τα ορια.
Για κατοικημένη περιοχή δε το συζητώ, το όριο πρέπει να είναι 40 το πολύ γιατί σε ατύχημα με πεζό αυτό είναι σχεδόν το μέγιστο για να τη βγάλει καθαρή.
Οπως ειπα λοιπον, η καταλληλη ταχυτητα εξαρταται απο 1002 παραγοντες κ δεν μπορει να οριζεται με ενα σταθερο οριο πανω σε μια πινακιδα, εκτος αν δεχτουμε οτι τα 130 ειναι η απολυτως ανωτατη ασφαλης ταχυτητα, σε ενα δρομο τυπου ΑΟ υπο τελειες συνθηκες κ για καινουριο, μοντερνο αμαξι (που δεν το δεχομαι).
Οποτε με εχουν σταματησει για ταχυτητα κ μου γινεται η κλασσικη ερωτηση 'γιατι πατε με Χ ενω το οριο ειναι Ψ?', η απαντηση μου ειναι 'εσεις με ποσα θα πηγαινατε σε αυτο το δρομο, με αυτες τις συνθηκες/οχηματα?'. Οσες φορες τελικα με εχουν γραψει (ελαχιστες, μετα απο την παραπανω απαντηση) με εχουν γραψει για +10 απο το οριο, ισα-ισα για να δικαιολογησουν το σταματημα μου κ πιθανως κ για την εισπραξουλα (ΕΝΩ ομως αλλοι που ειναι εκει, τους ξυλωνουν τα παντα).
-
Να πεθάνουν αυτοί που βάζουν τα όρια, και να ψοφήσουν αυτοί που τοποθετούν τις κάμερες.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα ίδια όρια ταχύτητας ισχύουν για μένα, και ένα γέρο 70 χρονών. Προφανώς δεν έχουμε ούτε τα ίδια αντανακλαστικά ούτε τις ίδιες οδηγικές ικανότητες. Συνεπώς τα προσαρμόζω κατά την κρίση μου.
Νομιζω οτι ο νομος ΔΕΝ ξεχωριζει ηλικιες...η κανω λαθος;
Η νομιζεις οτι αυτη η δικαιολογια πιανει σε ενα οργανο η σε δικαστηριο; (Κουφια η ωρα)....Προφανώς και δεν ξεχωρίζει ηλικίες γιατί είναι ελλιπής και προβληματικός. Επίσης έχει Service Factor για να παίζουν όλοι οι οδηγοί μέσα του, συνεπώς και τα τελείως κουλάδια. Εν τέλει αν κάνω λάθος, κάποια στιγμή θα την πληρώσω, και γω, και όποιος βρεθεί στο δρόμο μου.
Όπως είπε και ο Kacey η ταχύτητα που κινείσαι σε κάθε σημείο ενός δρόμου εξαρτάται από άπειρες μεταβλητές. Αλλά αρκεί ένας συγκοινωνιολόγος να με το μάτι την Σπατών ότι το κατάλληλο όριο είναι τα 50. Αν πας με 50 στη Σπατών θα σκοτωθείς. Ο δρόμος από μόνος του ζητάει 80 και 100 χλμ, και έτσι λειτουργεί καθημερινά. Υπάρχουν όμως σημεία και διασταυρώσεις που και τα 50 είναι πολλά.
Αν απασχολούν αυτά την τροχαία? Προφανώς και όχι. Υπάλληλοι είναι και αυτοί, ας κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν βέβαια πολλά ράμματα και για τη γούνα τους.. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ατυχές παράδειγμα.
Καθολου, γιατι ειναι πραγματικο.
Ατυχές για να δικαιολογήσεις τα γραφόμενά σου, όχι ότι δεν έχει γίνει. Εννοώ δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Δεν ειπα οτι του επιτρεπει, σκοπος μου ειναι να τονισω οτι μια πινακιδα με ενα σταθερο οριο (οποιο κ αν ειναι αυτο) δεν μπορει να καλυψει ολες τις περιπτωσεις, εκτος κ αν θεωρησουμε οτι σε αυτη την ακραια περιπτωση οπου ολες οι συνθηκες κ παραγοντες τεινουν προς το πιο γρηγορο, τα 130 ειναι αυτο το 'πιο γρηγορο', οπου εδω δεν θα συμφωνησουμε ποτε: τα 130 ειναι ταχυτητες για γελια για μια τετοια περιπτωση.
Μάλλον δε σου έχει τύχει να βρεθείς ανάμεσα σε οχήματα (5 το ένα πίσω από το άλλο), που για ΑΓΝΩΣΤΟ λόγο ο μπροστινός πάτησε φρένο και καρφώθηκαν όλοι από πίσω. Αυτοί πηγαίνανε με 130 κανονικά σε εθνική και γω στην διπλανή λωρίδα. Ευτυχώς τη βγάλανε με στραπατσαρισμένα οχήματα (τα 2 στη μέση για πέταμα έγιναν) και σοκ και από τύχη τη γλύτωσα και εγώ από κάποια εκτροπή οχήματος. Αν στα 130 συμβαίνουν αυτά, σε μεγαλύτερες ταχύτητες που θες να πηγαίνεις (αλήθεια πόσο θέλεις να τρέχεις 170-200;;;) δε θέλω να σκέφτομαι πόσες στούκες και νεκροί θα υπάρχουν.
Για να τελειώνουμε με το θέμα των πινακίδων, υπάρχουν ακριβώς για να περιορίσουν στο ελάχιστο άτομα σαν εσένα που πιστεύουν ότι μπορούν να τρέχουν όσο θέλουν και υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους γιατί όταν θα γίνει η στραβή (και όχι απαραίτητα με δική σου υπαιτιότητα) σκοπός είναι να μη θρηνήσουμε θύματα.στο συγκεκριμενο σημειο κ ωρα της νυχτας, ειναι μονος
με απεριοριστη ορατοτητα, σε τεραστιες ευθειες κλειστου μονοδρομου οπου μπροστα του δεν φαινονται αλλα αυτοκινητα?Εδώ αρχίζω και τρομάζω. Αν μπει ζώο στο δρόμο σου βάζω κουίζ να βρεις τι θα γίνει με μεγαλύτερες ταχύτητες. Μόνος είναι επειδή πιστεύεις ότι είναι μόνος. Σου λέω ότι 100 μέτρα πιο μπροστά υπάρχει και αμάξι που έχουν καεί τα πίσω φώτα, όχι μόνο δε θα τον δεις αλλά θα καρφωθείς και από πίσω του ή θα πεταχτείς στις μπαρες από τον ελιγμό που θα κάνεις γιατί τη στιγμή που θα τον δεις δε θα μπορείς να αντιδράσεις καθόλου με φρένα. Οπότε απεριόριστη ορατότητα δεν υπάρχει γιατί κάποια πράγματα ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ, πόσο μάλλον στο παράδειγμά σου για το βράδυ. Επειδή δε μπορείς να προβλέψεις τον αναπάντεχο παράγοντα, γι' αυτό έχεις και πινακίδες που σε περιορίζουν, ακόμα και αν ο δρόμος και η ορατότητα το επιτρέπει.
Μα ακριβως αυτο θελω να δειξω: που εχουμε καλυτερη αντιδραση, δυνατοτητα ελιγμου κλπ κλπ? στον 72χρονο με Lada 30ετιας που πηγαινει με 129 κ εχει μαθει απλως να μετακινει το οχημα απο το Α στο Β ή στον νεο προσεκτικο οδηγο με το καινουριο αυτοκινητο που ασχολειται ενεργα με την οδηγηση κ τον ελεγχο του αυτοκινητου του κ κρινει οτι σε αυτο το συνδυασμο συνθηκων, μπορει να πηγαινει με πχ 180?
Ξανά, επειδή εσύ έχεις σούπερ αμάξι ή σούπερ οδηγικές ικανότητες, δεν έχεις το δικαίωμα να πας πιο γρήγορα. Αν ο δρόμος είναι δικός σου και κλειστός (ιδιοκτησία σου) μπορείς να πας και με 300 και δε θα σε γράψει και κανείς και μπορείς να βάζεις και δικά σου όρια πινακίδων αν θες, πχ όριο 450χλμ/ώρα. Σε δημόσιο δρόμο, επειδή οι χρήστες είναι όλων των ειδών όπως και τα οχήματα που κινούνται εκεί + το αναπάντεχο πρόβλημα που θα προκύψει οποιαδήποτε στιγμή, σου απαγορεύει να πας παραπάνω γιατί θα προκληθεί σοβαρότατο ατύχημα και πιθανότατα και νεκροί λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητας.
Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι πινακιδες ειναι το τελευταιο πραγμα που θα κοιταξω κ θα συνεκτιμησω, ακριβως εξ'αιτιας της υπογραμμισμενης λεξης. Το ιδιο το κρατος σου αποδεικνυει καθημερινα οτι οι πινακιδες ειναι αχρηστες, οταν σε μια τετοια διαδρομη που περιγραφεις σου εχει σε ΚΑΘΕ στροφη μια πινακιδα 'επικινδυνης στροφης', μονο και μονο για να καλυψει το κωλο του. Το ιδιο κ με τα ορια.
Βασικά και τον κώλο σου καλύπτει και των άλλων οδηγών. Είπαμε, υπάρχουν πινακίδες που είναι απαράδεκτες σύμφωνα και με τον KOK, υπάρχουν και πινακίδες που είναι πολύ σοφά τοποθετημένες. Το κράτος προσπαθεί να αποτρέψει την αυθαιρεσία να νομίζεις ότι μπορείς να πηγαίνεις όσο θέλεις σε ένα δρόμο, όπως το εκτιμά ο καθένας με τη κρίση του, γιατί όπως φαίνεται όλοι έχουν μια τάση να υπερεκτιμάνε τα οχήματά τους και τους εαυτούς τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το αναπάντεχο. Οι πινακίδες υπάρχουν και ορίζονται για το αναπάντεχο, όχι για τη φυσιολογική ροή που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και 2x την ταχύτητα που λέει η πινακίδα και χωρίς κανένα πρόβλημα (και ο λόγος που γκρινιάζεις), δεν έχει να κάνει ούτε με οδηγούς Lada ούτε τίποτα άλλο. Και επειδή το αναπάντεχο δε προβλέπεται, εξού και οι FIX τιμές τους.
Συμφωνώ είναι απαράδεκτες πινακίδες με κάτι όρια 10-20χλμ λόγω εργοταξίου, έλεος δηλαδή αν δε προλαβαίνω να φρενάρω από 30-40 χλμ αλλά γενικά τις περισσότερες πινακίδες τις βλέπω σωστές και ας μπορώ να πάω και πιο γρήγορα και ακόμα περισσότερο τις ταχύτητες σε χωριά/πόλεις. -
Για τα 130 και την Φερραρι ένα σχόλιο
Τα 300+ που έπιασε ένας γνωστος στην Αττικη οδο με την εταιρη γρήγορη μαρκα και που μου ειπε οτι είχε οραση τουνελ (tunnel vision, όταν μικραίνει το οπτικό σου πεδίο) και οτι περναγε τους υπολοιπους με 200 χιλιομετρα διαφορα, ουτε και αυτό είναι σωστό. Είναι αδύνατον να σε δει καποιος την ώρα που αλλαζει λωρίδα. Φρένο απο τα 300 στα 120 σε 50 μέτρα μαλλον μονο με αλεξιπτωτο, ότι και να έχεις.Απλα και παλι λεω να έχουμε λογικές διαφορές ταχύτητας παίρνοντας υποψη και το μυαλο του άλλου. Αν εγω μπορώ να 'μαζέψω' με φρένο γρήγορα τα 150 στα 110 (ένος που αλλαξε λωρίδα χωρίς να με δει) με το ποταπο ματριχ μου, τοτε ο οδηγός ένος πολυ καλυτερου αυτοκινητου (με πολυ καλυτερο στήσιμο, αμεσότητα και φρένα) μπορεί να 'μαζέψει' πχ από τα 180 στα 110. Αλλά θα πρέπει να ΟΔΗΓΑΕΙ 100%. Δεν συγχωρείται αφηρημάδα του ενός δευτερολέπτου. Αλλά υπάρχει και ένα όριο διαφοράς ταχύτητας που από κει και πέρα είναι ζαριά και ατύχημα, μάλλον σοβαρό...
Δείτε αυτό:
Κάποιος 200σαρισμένος σε αραιή κίνηση. Στην ευθεία όλα είναι μια χαρά. Στην απαλή καμπή όμως αργεί (1-2 δευτερολεπτα) να καταλάβει οτι η κίνηση έσφιξε. Δεν επεξεργάστηκε το μυαλό του τόσο γρήγορα την εικόνα, όσο τα 200χλ/ώρα που πήγαινε. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Αν πήγαινε με 160 θα είχε 1 δευτερόλεπτο ακόμα να καταλάβει τι γίνεται και θα είχε σταματήσει, γιατί άλλο είναι το 200-0 και άλλο το 160-0. Προφανώς το αμάξι είναι αρκετά καλό και το φρένο από 200 το 'εχει'. Αλλά και πάλι δεν φτάνει..
Μην παίζετε ζαριά την οδήγηση. Το ξαναείπα, θεωρώ πολύ ασφαλή και άνετη ταχύτητα τα 150-160 (όταν οι άλλοι πάνε με 130) , μπορεί και τα 180 να τα δούμε σε καμια ευθεία με αραιή κίνηση, αλλα αν κινούμαστε με 70-80 χλ διαφορά από τους άλλους μονίμως, το ατύχημα θα γίνει και θα είναι μεγάλο. Είναι θέμα στατιστικής να σου κάτσει...
Και σας τα λέω επειδή μου έτυχε (καπου εχω και το βιντεο να σας το δείξω). Ετρεχα και εγω να 'προφτάσω'. Πήγαινα με 210+ με το παλιο Golf GTI που είχα. Με την μονη μετατροπή τα φρένα από G60, σωλήνες υψηλής και σεβρό από bmw m3. Έκανες εμετό όταν φρέναρες από 200.
Μόνος σε μία ευθεία, 2 λωρίδες πλησίαζα ένα φορτηγό με 130-140 χιλιομετρα διαφορά.Με τα φώτα αναμενα, μερα. Ηταν 2 τελικά τα φορτηγα, και το ένα ξεκινησε προσπεραση, αγνοώντας πλήρως την κουκιδα που πλησιαζε (εμενα). Σταματησα σχεδον πάνω στον προφυλακτήρα του, από 210 στα 70. Και τότε το καταλαβα. Δεν με ειδε, ήμουν πολυ μακρια για αυτόν.
Δεν μπορώ να βασίζω την ζωή μου στην κρίση που είχε αυτός. Και από τότε μέχρι 160, συνειδητα, ότι και να οδηγάω.
Ξαναλεω, να έχουμε λογικές διαφορές ταχύτητας με το 'πρόβλημα'. -
Καλά τα λες dpap αλλά το 'πρόβλημα' που αναφέρεις είναι κάτι που το βλέπεις. Το αναπάντεχο που μπορεί να προκύψει έχει και άλλες μορφές απρόβλεπτες.
-
Τηρείτε τα όρια ταχύτητας;