-
Ο χρήστης HatmanMotorsport έγραψε:
Παιδες μην μπερδευεστε, αλλο το αποτελεσματικο φρεναρισμα και αλλο το ελεγχομενο φρεναρισμα που δινει το ABS. Οι πιο ψαγμενοι θα γνωριζουν ηδη οτι χωρις ABS το αυτοκινητο μπορει να φρεναρει πολυ πιο αποτελεσματικα (αρκει ο οδηγος να εχει καλο ποδι). Ο λογος ο οποιος το ABS αυξανει την αποσταση φρεναρισματος ειναι οτι δεν αφηνει τους τροχους να μπλοκαρουν, εστω και στιγμιαια αλλα ειναι συνεχεια σε κυλιση με αποτελεσμα να διανυουν και περισσοτερη αποσταση μεχρι να ακινητοποιηθουν. Το τελευταιο αποδεικνυεται απο το γεγονος οτι η τριβη ολισθησης ειναι πιο μεγαλη απο την τριβη κυλισης (θυμηθειτε την φυσικη) Α, και κατι ακομα! Ενα μονοθεσιο F1 μπορει να φρεναρει απο τα 300 στα 0 σε λιγοτερο απο 4 sec! Και χωρις ABS.. Απλα αυτο το εθεσα γιατι καποιοι πιστευουν οτι σωστο φρεναρισμα μονο με ABS γινεται.
ΦιλικαΠρωτα απ'ολα ευχαριστω τα παιδια για τις ευστοχες παρατηρησεις τους οι οποιες ηταν ενα κινητρο στο να ψαξω περαιτερω το θεμα με τις τριβες. Πραγματι η τριβη κυλισης (η οποια εμπεριεχει την στατικη τριβη σε ολη την διαρκεια της κινησης στο κατωτερο σημειο του τροχου - θεση 6) ειναι μεγαλυτερη απο την τριβη ολισθησης. Το ζητουμενο σε ενα αποτομο φρεναρισμα ειναι να σταματησεις οσο το δυνατο πιο γρηγορα και πολλες φορες να προβεις και σε αλλαγη πορειας για να αποφυγεις επερχομενο αυτοκινητο απο πισω να πεσει πανω σου. Ομολογω οτι χωρις abs αυτο ειναι απο δυσκολο εως ακατορθωτο για καποιους (βλ. γυναικοπαιδα). Αλλα για καποιον ο οποιος θελει να καταλαβει τον κυκλο της προσφυσης πισω απο το τιμονι, πολυ απλα το abs δεν θα τον αφησει γιατι πολυ απλα δεν θα μπορεσει να μπλοκαρει ποτε τους τροχους του για να καταλαβει ακριβως που βρισκεται αυτο το οριο κατα το οριακο φρεναρισμα. Θα μου πεις ενταξει, το καταλαβαινεις επειδη θα νοιωσεις το τσιμπημα στο πενταλ και θα ακουσεις αυτο το 'γκρρρρρρ' την ωρα που εμπλεκεται αλλα επιτρεψτε μου να αμφιβαλλω οτι η εμπλοκη του ειναι πανω στο οριακο σημειο του μπλοκαρισματος. Σε καθε περιπτωση, αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα πολλα ηλεκτρονικα/υποβοηθητικα συστηματα εχουν καταφερει να απομακρυνουν τον οδηγο απο το αυτοκινητο, ο οδηγος πλεον δεν μπορει να γινει 'ενα με το αμαξι' οπως λεγαμε, να το ακουσει, να το διαβασει αλλα πανω απ'ολα να το νοιωσει. Γνωμη μου, οπως το υδραυλικο τιμονι εχει καταστρεψει το feedback στο στριψιμο ετσι και το abs εχει καταστρεψει το feedback στο φρεναρισμα και ενας εμπειρος οδηγος απο εκει που 'εδινε και επαιρνε' τωρα εχει καταντησει ερμαιο στο να δινει και να μην καταλαβαινει τι γινεται εξω απο το αμαξι και κατω απο τα λαστιχα. Το πραγματικο νοημα της οδηγησης για εμενα τελειωνει εκει που πλεον το αμαξι σου εχει σταματησει να σε 'ακουει' και αρχιζει να συμπεριφερεται αυτονομα - κατανταει ερμαιο των ηλεκτρονικων εντολων και μενει αδιαφορο στις εντολες του οδηγου. Δεν θα παρεξενευτω καθολου αν σε μερικα χρονια απο τωρα βγουν στην παραγωγη αυτοκινητα τα οποια θα αιωρουνται λιγα εκταστα πανω απο το εδαφος, στριβουν μονα τους και εσυ απλα τα καβαλας. Εκει θελουν να μας πανε και οι περισσοτεροι χαμπαρι δεν πηρατε. Τι απεγιναν ολα τα σκαθαρια, τα καρμπυρατερατα θηρια με τους boxer που περνουσαν και ετριζε η γη? Γιατι τωρα εξω στους δρομους βλεπω να κυκλοφορουν μονο ξεσκονιστρες και ηλεκτρικες σκουπες που κανουν βου-βου-βου? Για εμενα πραγματικη οδηγηση ειναι ενα σασι, 4 ροδες, ενα καθισμα και ενα τιμονι.. Απλα πραγματα, καθαρη οδηγηση. Αυτο ειναι που μου αρεσει στην οδηγηση, η απλοτητα. Αυτο με κανει χαρουμενο. Δεν θελω να οδηγανε τα ηλεκτρονικα για εμενα. Με νοιωθεις?
-
Πολυ καλα τα γραφεις, αλλα για πολυ λιγους νομιζω. Πολυ δυσκολα θα βρεις ανθρωπο να φρεναρει σωστα χωρις ABS και οχι μονο γυναικοπαιδα. Και με χιουμοριστικη διαθεση, οπως το διαβαζω, το να μη μπορει να γινει κανείς 'ενα με το αμαξι' οπως παλιοτερα, το θεωρω ευτύχημα...
-
Ο χρήστης HatmanMotorsport έγραψε:
.... επιτρεψτε μου να αμφιβαλλω οτι η εμπλοκη του ειναι πανω στο οριακο σημειο του μπλοκαρισματος. Σε καθε περιπτωση, αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα πολλα ηλεκτρονικα/υποβοηθητικα συστηματα εχουν καταφερει να απομακρυνουν τον οδηγο απο το αυτοκινητο, ο οδηγος πλεον δεν μπορει να γινει 'ενα με το αμαξι' οπως λεγαμε, να το ακουσει, να το διαβασει αλλα πανω απ'ολα να το νοιωσει. Γνωμη μου, οπως το υδραυλικο τιμονι εχει καταστρεψει το feedback στο στριψιμο ετσι και το abs εχει καταστρεψει το feedback στο φρεναρισμα και ενας εμπειρος οδηγος απο εκει που 'εδινε και επαιρνε' τωρα εχει καταντησει ερμαιο στο να δινει και να μην καταλαβαινει τι γινεται εξω απο το αμαξι και κατω απο τα λαστιχα. Το πραγματικο νοημα της οδηγησης για εμενα τελειωνει εκει που πλεον το αμαξι σου εχει σταματησει να σε 'ακουει' και αρχιζει να συμπεριφερεται αυτονομα - κατανταει ερμαιο των ηλεκτρονικων εντολων και μενει αδιαφορο στις εντολες του οδηγου. Δεν θα παρεξενευτω καθολου αν σε μερικα χρονια απο τωρα βγουν στην παραγωγη αυτοκινητα τα οποια θα αιωρουνται λιγα εκταστα πανω απο το εδαφος, στριβουν μονα τους και εσυ απλα τα καβαλας. Εκει θελουν να μας πανε και οι περισσοτεροι χαμπαρι δεν πηρατε. Τι απεγιναν ολα τα σκαθαρια, τα καρμπυρατερατα θηρια με τους boxer που περνουσαν και ετριζε η γη? Γιατι τωρα εξω στους δρομους βλεπω να κυκλοφορουν μονο ξεσκονιστρες και ηλεκτρικες σκουπες που κανουν βου-βου-βου? Για εμενα πραγματικη οδηγηση ειναι ενα σασι, 4 ροδες, ενα καθισμα και ενα τιμονι.. Απλα πραγματα, καθαρη οδηγηση. Αυτο ειναι που μου αρεσει στην οδηγηση, η απλοτητα. Αυτο με κανει χαρουμενο. Δεν θελω να οδηγανε τα ηλεκτρονικα για εμενα. Με νοιωθεις?Μερικές φορές ακούς και το λάστιχο που πάει να σφυρίξει, να είσαι σίγουρος ότι το λάστιχο με τη λιγότερη πρόσφυση φτάνει ακριβώς στο μπλοκάρισμα και ξεμπλοκάρεται.
Όλες οι τεχνολογικές πρόοδοι αρχικά είχαν τους πολέμιούς τους λόγω των μειονεκτημάτων τους. Με τον καιρό όμως βελτιώνονται και βοηθάνε χωρίς να ενοχλούν. Τα αρχικά υδραυλικά ήταν μέτρια μετά όμως ήταν πολύ καλά και ξαφνικά τα ηλεκτρικά λέμε ότι δεν είναι όσο καλά τα υδραυλικά αλλά κι αυτά όλο και βελτιώνονται κλπ. Το ABS το ίδιο όπως και το ESP που πλέον είναι όλο και λιγότερο ενοχλητικά ακόμα και σε σπορ οδήγηση.
Σχετικά με τα άλλα που λες καταλαβαίνω το σκεπτικό σου αλλά μάλλον δεν θα ήθελες να ζεις καθημερινά με ένα αυτοκίνητο του πχ 60-70. Ναι θα ήσουν ένα, θα το ένιωθες καλύτερα. Μόνο που η μέτρια ακαμψία θα σου θόλωνε το αίσθημα...αρκετά. Τα αστεία φρένα με ταμπούρα και λάστιχα 165 χωρίς προφίλ θα σου χάλαγαν φρενάρισμα και τιμόνι και με το μη υποβοηθούμενο τιμόνι θα μούσκευες για να παρκάρεις. Δεν θα είχες ηλεκτρικά παράθυρα ούτε κλιματισμό, οι υαλοκαθαριστήρες σου θα είναι μικροί και αναποτελεσματικοί όπως και τα φώτα σου. Θα έπρεπε να ρυθμίζεις τακτικά βαλβίδες, να αλλάζεις πλατίνες και να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά το τσόκ με την ελπίδα να πάρει κάποτε μπρος ο καρμπυρατεράτος κινητήρας σου.... Η ηχομόνωση δεν προβλεπόταν, η ποιότητα συναρμολόγησης, εσωτερικός διάκοσμος και ποιότητα κύλισης γκουχ γκουχ και πάει λέγοντας.
Ήδη δοκιμάζονται τα αυτοκίνητα που οδηγάνε μόνα τους.... ας προλάβουμε να βάλουμε στο γκαράζ μας κανένα κλασικό αυτοκίνητο.... -
The ABS function is a compromise between drivability and brake effectiveness. Drivability is the primary focus for passenger based vehicles. The ABS is designed to keep the passenger vehicle maneuverable and stable under any circumstances and under any conceivable driving conditions. In a motorsports context, this compromise shifts towards brake effectiveness, as experienced drivers can still control a slightly unstable vehicle.
http://www.bosch-motorsport.de/content/language2/html/3720.htm
-
Ένα πειραματάκι που έκανα σήμερα:
Δείτε τι γίνεται στην πίεση του πίσω δεξιού όταν σηκώνω τον πίσω αριστερό τροχό.
-
Γιατί γίνεται αυτή η αύξηση πίεσης;
[edit]Άκυρο, μετά από υπόδειξη κατάλαβα ότι ο αριθμός 230φεύγα είναι ταχύτητα τροχού. [/edit]
-
Έμαθα με το Audi ως πρώτο αυτοκίνητο.Φυσικά είχα οδηγήσει και άλλα πολλά μέχρι τότε,αλλά τα πολλά βασικά χιλιόμετρα τα έκανα με το Α4.Με ABS και με ESP,ΕDL,Brake Assist κλπ...Αργότερα πήραμε το C3 επίσης με ABS.Kαι μετά είχα για πολύ καιρό ένα 8λβιδο Polo του 98 δίχως ABS.
Εγώ λοιπόν που τότε άνηκα στα...γυναικόπαιδα και τώρα πλέον έχω αποποιηθεί του ρόλου αυτού μπορώ να το πω δίχως κανένα θέμα.Και το ABS και το ESP είναι άκρως απαραίτητα για το αυτοκίνητο.
Χωρίς ABS το Polo ειδικά στο βρεγμένο και με σχετικά παλιά(όχι φθαρμένα)λάστιχα ειδικά στο βρεγμένο,έμοιαζε με πλοίο ακυβέρνητο και πήγαινε η δεξιά ή αριστερά και ας γυρνούσα το τιμόνι από την ανάποδη.
Με το C3 κανένα τέτοιο θέμα και η αποφυγή πάσης φύσεως εμποδίων που χρειάστηκε πολλές φορές,ήταν πολύ πιο εύκολη.
Το δε Audi στις οριακές καταστάσεις όχι μόνο δεν...γονάτιζε από το ΕSP αλλά ίσα ίσα που το βοηθούσε και έπαιρνα ακόμα πιο γρήγορα την στροφή!!
Στα πισωκίνητα βέβαια το ESP αλλάζει το πράγμα,καθώς λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια και έτσι ευνουχίζει την ευχαρίστηση.Μα πρώτα είναι η ασφάλεια μας.
Έτσι μπορεί να με χαρακτηρίσετε όπως θέλετε μα εγώ θεωρώ ότι έτσι,με μια δικλείδα παραπάνω μπορώ να ευχαριστηθώ καλύτερα το αυτοκίνητο.
Μπορεί να μην είναι τα νέα αυτοκίνητα σαν τα παλιά,τα οποία είναι ωμά σε αίσθηση και σε χαρακτήρα μα το καθένα έχει τη χάρη του.
Και εννοείται ότι δεν θέλω αυτοκίνητο που να με οδηγάει όπως διάβασα πριν.Αυτό το κάνω και μόνος μου!! -
Ο χρήστης vartan έγραψε:
Έμαθα με το Audi ως πρώτο αυτοκίνητο.Φυσικά είχα οδηγήσει και άλλα πολλά μέχρι τότε,αλλά τα πολλά βασικά χιλιόμετρα τα έκανα με το Α4.Με ABS και με ESP,ΕDL,Brake Assist κλπ...Αργότερα πήραμε το C3 επίσης με ABS.Kαι μετά είχα για πολύ καιρό ένα 8λβιδο Polo του 98 δίχως ABS.
Εγώ λοιπόν που τότε άνηκα στα...γυναικόπαιδα και τώρα πλέον έχω αποποιηθεί του ρόλου αυτού μπορώ να το πω δίχως κανένα θέμα.Και το ABS και το ESP είναι άκρως απαραίτητα για το αυτοκίνητο.
Χωρίς ABS το Polo ειδικά στο βρεγμένο και με σχετικά παλιά(όχι φθαρμένα)λάστιχα ειδικά στο βρεγμένο,έμοιαζε με πλοίο ακυβέρνητο και πήγαινε η δεξιά ή αριστερά και ας γυρνούσα το τιμόνι από την ανάποδη.
Με το C3 κανένα τέτοιο θέμα και η αποφυγή πάσης φύσεως εμποδίων που χρειάστηκε πολλές φορές,ήταν πολύ πιο εύκολη.
Το δε Audi στις οριακές καταστάσεις όχι μόνο δεν...γονάτιζε από το ΕSP αλλά ίσα ίσα που το βοηθούσε και έπαιρνα ακόμα πιο γρήγορα την στροφή!!
Στα πισωκίνητα βέβαια το ESP αλλάζει το πράγμα,καθώς λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια και έτσι ευνουχίζει την ευχαρίστηση.Μα πρώτα είναι η ασφάλεια μας.
Έτσι μπορεί να με χαρακτηρίσετε όπως θέλετε μα εγώ θεωρώ ότι έτσι,με μια δικλείδα παραπάνω μπορώ να ευχαριστηθώ καλύτερα το αυτοκίνητο.
Μπορεί να μην είναι τα νέα αυτοκίνητα σαν τα παλιά,τα οποία είναι ωμά σε αίσθηση και σε χαρακτήρα μα το καθένα έχει τη χάρη του.
Και εννοείται ότι δεν θέλω αυτοκίνητο που να με οδηγάει όπως διάβασα πριν.Αυτό το κάνω και μόνος μου!!vartan ειναι το ονομα σου?
ολα τα ηλεκτρονικα συστηματα ειναι καλα στο μεγαλυτερο ποσοστο των περιπτωσεων, εχουν το καλο οτι μπορεις να εισαι πιο χαλαρος κατα την οδηγηση και οχι συνεχεια στην τσιτα, αλλα οταν θελω να χαρω το αυτοκινητο σε καποια καλη διαδρομη τα βγαζω ολα off και θελω μενει το παιχνιδι μονο σε μενα. -
Tα ηλεκτρονικά όμως σώζουν ζωές, αυτή είναι η γνώμη μου.
-
εδω η Merc A βγήκε επίσημα στις αγορές χάρη σε αυτά(ESP)........
και πόσα ακόμη μοντέλα.....δεν ξέρουμε πως θα ήταν αν δεν το είχαν στο βασικό εξοπλισμό -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Tα ηλεκτρονικά όμως σώζουν ζωές, αυτή είναι η γνώμη μου.σωζουν ζωες αλλα σε μερικες περιπτωσεις εχουν ανεπιθυμητες παρενεργειες.
-
Εξαρταται κι απο την υλοποιηση. Σε αλλα αυτοκινητα νιωθεις να σε βοηθανε και σε αλλα να σε κοβουν.
Sent from my MT27i using Tapatalk 2
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
σωζουν ζωες αλλα σε μερικες περιπτωσεις εχουν ανεπιθυμητες παρενεργειες.
Ηλία τι εννοείς ακριβώς ως ανεπιθύμητη παρενέργεια; Τη μειωμένη διασκέδαση ή ότι πάνω σε δικό σου χειρισμό αποφυγής να μη σε αφήσει να το κάνεις και τελικά να τρακαρεις;
Πάντως ένα κακό με τα ηλεκτρονικά είναι ότι δημιουργούν μια ψευδαίσθηση απόλυτης ασφάλειας σε κάποιους και κάνουν χοντρές μαλακιες.
-
Tα ηλεκτρονικά όμως σώζουν ζωές, αυτή είναι η γνώμη μου.+1 Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και από το άγχος σου αντιδράς λάθος. Όσες φορές σκέφτομαι ότι αν είχα esp θα είχα σώσει 2 χιλιάρικα από τη τσέπη μου και 3 μήνες ταλαιπωρία, έχω αρχίσει κατά πολύ να είμαι υπέρ των ηλεκτρονικών βοηθημάτων...
-
Ο χρήστης Mad_Max_Geo έγραψε:
+1 Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και από το άγχος σου αντιδράς λάθος. Όσες φορές σκέφτομαι ότι αν είχα esp θα είχα σώσει 2 χιλιάρικα από τη τσέπη μου και 3 μήνες ταλαιπωρία, έχω αρχίσει κατά πολύ να είμαι υπέρ των ηλεκτρονικών βοηθημάτων...
Ο κολλητός του γιού μου έφερε 3 τούμπες και κατέληξε στα χωράφια, σε γλίστρημα με μισό τετακέ βρήκε ο τροχός σε κράσπεδο και απογειώθηκε, το αυτοκίνητο βγήκε ολική, αλλά και οι 4 μέσα βγήκαν ατσαλάκωτοι, αν υπήρχε το ESP που είχε το επόμενο μοντέλο δεν θα είχε συμβεί τίποτα, άλλωστε και οι αδηγοί του παγκόσμιου το λένε, ποτέ off τα ηλεκτρονικά, γιατί υπάρχει ο νόμος του Μέρφυ, οπότε όταν τα χρειαστείς θα τα έχεις off.
Το καλύτερο είναι νορμάλ στον δρόμο και ένα σούργελο με το κλουβάκι του για track- day μόνο, ή για καμμιά αναβασούλα, ένα ασφάλτινο ραλλάκι, σε αγώνες της παρέας εκτός πρωταθλήματος.
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Ηλία τι εννοείς ακριβώς ως ανεπιθύμητη παρενέργεια; Τη μειωμένη διασκέδαση ή ότι πάνω σε δικό σου χειρισμό αποφυγής να μη σε αφήσει να το κάνεις και τελικά να τρακαρεις;
Πάντως ένα κακό με τα ηλεκτρονικά είναι ότι δημιουργούν μια ψευδαίσθηση απόλυτης ασφάλειας σε κάποιους και κάνουν χοντρές μαλακιες.
οταν στην ακρη του δρομου εχει χωματα, και πατανε εκει οι 2 δεξιοι τροχοι την στιγμη που θα φρεναρεις το abs παει συμφωνα με αυτους τους τροχους που εχουν μειωμενη προσφυση και δεν σταματας τελικα.
σε κατηφορα σε χιονισμενο δρομο 5-7 εκατοστα χιονι παλι δεν σταματας με abs.
σε γρηγορη εκκινηση για να κοψεις καποια λεωφορο καθετα, αν σπινιαρει ο τροχος εχεις απωλεια δυναμης.
ειναι καποιες περιπτωσεις αυτες υπαρχουν και αλλες, αυτες ειναι οι περενεργεις ενος χρησιμου συστηματος οπως ειπα και στην αρχη, απλα δεν ειναι τα ηλεκτρονικα παντα το θεικο χερι που θα σε προστατεψει. -
+1 Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και από το άγχος σου αντιδράς λάθος. Όσες φορές σκέφτομαι ότι αν είχα esp θα είχα σώσει 2 χιλιάρικα από τη τσέπη μου και 3 μήνες ταλαιπωρία, έχω αρχίσει κατά πολύ να είμαι υπέρ των ηλεκτρονικών βοηθημάτων...
Ο κολλητός του γιού μου έφερε 3 τούμπες και κατέληξε στα χωράφια, σε γλίστρημα με μισό τετακέ βρήκε ο τροχός σε κράσπεδο και απογειώθηκε, το αυτοκίνητο βγήκε ολική, αλλά και οι 4 μέσα βγήκαν ατσαλάκωτοι, αν υπήρχε το ESP που είχε το επόμενο μοντέλο δεν θα είχε συμβεί τίποτα, άλλωστε και οι αδηγοί του παγκόσμιου το λένε, ποτέ off τα ηλεκτρονικά, γιατί υπάρχει ο νόμος του Μέρφυ, οπότε όταν τα χρειαστείς θα τα έχεις off.
Το καλύτερο είναι νορμάλ στον δρόμο και ένα σούργελο με το κλουβάκι του για track- day μόνο, ή για καμμιά αναβασούλα, ένα ασφάλτινο ραλλάκι, σε αγώνες της παρέας εκτός πρωταθλήματος.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε, στους δρόμους που κινούμαστε επειδή μέσα σε 200 μέτρα μπορεί να αλλάξει η ολισθηροτητα τους.
Εγώ έτσι την έπαθα, πάτησα αλάτια πάνω σε στροφή (έχοντας χάσει συγκέντρωση για κάποιο λογο) μάλλον με 3ψηφιο αριθμό χιλιομέτρων, φεύγει ο κωλος μαζεύω στην άκρη του δρόμου, αποφεύγω κολωνα και μετά επειδή δε θυμάμαι τίποτα και από ότι είδαμε στον δρόμο, πρέπει να έφερε 2 τετακες το αμάξι πριν πέσει από ύψωμα 2 μέτρων και προσγειωθεί με τη πλάγια πλευρά του οδηγού στα βότσαλα.
-
Και εννοείται ότι δεν θέλω αυτοκίνητο που να με οδηγάει όπως διάβασα πριν.Αυτό το κάνω και μόνος μου!!vartan ειναι το ονομα σου?
ολα τα ηλεκτρονικα συστηματα ειναι καλα στο μεγαλυτερο ποσοστο των περιπτωσεων, εχουν το καλο οτι μπορεις να εισαι πιο χαλαρος κατα την οδηγηση και οχι συνεχεια στην τσιτα, αλλα οταν θελω να χαρω το αυτοκινητο σε καποια καλη διαδρομη τα βγαζω ολα off και θελω μενει το παιχνιδι μονο σε μενα.Όχι δεν είναι vartan!!!Αλλά το έχω κρατήσει έτσι από τότε που γράφτηκα στο forum...
Το θέμα είναι ότι το ESP μπορεί να μη χρειαστεί να μπει καμία φορά.Στη μία όμως που θα χρειαστεί μπορεί να σου σώσει τη ζωή.
Έτσι έγινε ένα βράδυ πριν από σχεδόν πλέον 4 χρόνια όταν μπήκα σε μια στροφή με 100++χιλιόμετρα(που φυσικά την έπαιρνες υπό νορμάλ συνθήκες με τα μισά)και το Α4 που είχε και κρύα λάστιχα έφυγε όπως φεύγουν τα τετρακίνητα και εκείνη την ώρα που είπα ότι μάλλον είναι σκούρα τα πράγματα,είχα ξεχάσει ότι έχω ESP!!Μπήκε και τελείωσε το θέμα...
Ένα άλλο που έχω να πω για το ABS είναι ότι είναι καλό με την προυπόθεση όμως να έχεις τα λάστιχα σε καλή κατάσταση.Αν τα λάστιχα είναι υπέρ του δέοντος φαγωμένα τότε είναι λογικό να μην σταματάνε.... -
οταν στην ακρη του δρομου εχει χωματα, και πατανε εκει οι 2 δεξιοι τροχοι την στιγμη που θα φρεναρεις το abs παει συμφωνα με αυτους τους τροχους που εχουν μειωμενη προσφυση και δεν σταματας τελικα.
σε γρηγορη εκκινηση για να κοψεις καποια λεωφορο καθετα, αν σπινιαρει ο τροχος εχεις απωλεια δυναμης.
ειναι καποιες περιπτωσεις αυτες υπαρχουν και αλλες, αυτες ειναι οι περενεργεις ενος χρησιμου συστηματος οπως ειπα και στην αρχη, απλα δεν ειναι τα ηλεκτρονικα παντα το θεικο χερι που θα σε προστατεψει.Για το πρώτο έχεις τιμόνι να πάς παραπέρα. Για το χιονισμένο δρόμο θα έπρεπε να είχες άλλα λάστιχα ή να πηγαίνεις πιο σιγά ή να φρενάρεις πιο μαλακά για να μην μπεί το ABS.
Επίσης αν ξεκινήσεις με τρελό σπινάρισμα έχει ούτως ή αλλιώς απώλειες δύναμης -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
ειναι καποιες περιπτωσεις αυτες υπαρχουν και αλλες, αυτες ειναι οι περενεργεις ενος χρησιμου συστηματος οπως ειπα και στην αρχη, απλα δεν ειναι τα ηλεκτρονικα παντα το θεικο χερι που θα σε προστατεψει.Για το πρώτο έχεις τιμόνι να πάς παραπέρα. Για το χιονισμένο δρόμο θα έπρεπε να είχες άλλα λάστιχα ή να πηγαίνεις πιο σιγά ή να φρενάρεις πιο μαλακά για να μην μπεί το ABS.
Επίσης αν ξεκινήσεις με τρελό σπινάρισμα έχει ούτως ή αλλιώς απώλειες δύναμηςσε επαρχιακο δρομο μπορει η μιση λουριδα να εχει χωματα, μπορεις βεβαια να βγεις στο αντιθετο ρευμα κυκλοφοριας.
στην Αθηνα πριν λιγα χρονια την τσικνοπεμπτη μπηκαμε σε ταβερνα στις 16.00 και στις 23.00 ειχε στρωσει τα παντα, επρεπε να ειχαμε μαζι μας χιονολαστιχα ή γκρειντερ.
το γρηγορο ξεκινημα που λεω εγω με το τρελο σπιναρισμα που λες εσυ, τι σχεση εχουν εξηγησε μου.
Απότομο φρενάρισμα