-
abs και λαλακιες.. αμα δε μαθεις να 'ξεκλειδωνεις' τιμονι μπλοκαρισμενος με 130 δε κανεις τιποτα..
-
Το ξέρω ότι έχει αισθητήρα σε κάθε τροχό. Αν όμως στο παράδειγμα που ανέφερα, το ABS φρενάρει κάθε τροχό στο μέγιστο που επιτρέπει η πρόσφυσή του (άρα τους δεξιούς που πατάνε στο στεγνό περισσότερο), πώς το αμάξι δεν τραβάει δεξιά κατά το φρενάρισμα και να φέρει σβούρες; Άρα μήπως κόβει την πίεση ανά άξονα;
-
@harlek
Αυτό που λες δυστυχώς είναι το μεγάλο μειονέκτημα του ABS που πολλοί αρνούνται να δουν. Ότι σε φρενάρει με την πρόσφυση που έχει ο τροχός με τη λιγότερη πρόσφυση γιατί αλλιώς όπως ακριβώς λες θα ερχόσουν σβούρα. Άρα αν πέσει ένας τροχός σε χαλίκι ή γλίτσα σε φρενάρει σαν να είναι όλοι σε χαλίκι/γλίτσα άρα πάπαλα... Έτσι μου έχει τύχει να κινδυνέψω να βγω από το δρόμο ή να τρακάρω με μόλις 20-30χλμ....
Ο σχετικός οδηγός θα εκτιμήσει το δρόμο και θα χρησιμοποιήσει εγκαίρως τιμόνι για να κρατήσει το αυτοκίνητο στην ευθεία, αδιαφορώντας για τον έναν τροχό που έχει μπλοκάρει φρενάροντας περισσότερο με όσους δεν έχουν μπλοκάρει.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το ABS δεν είναι καλό αξιόλογο και σωτήριο απλά αποτελεί ένα αδύνατο σημείο.
Δεν ξέρω αν στα αυτοκίνητα με ESP σε φρενάρει σωστά ασκώντας διαφορετικές πιέσεις στα φρένα διαφορετικών τροχών ώστε και να εκμεταλλεύεται την πρόσφυση όπου υπάρχει αλλά και να δημιουργεί ροπές επαναφοράς ώστε να πηγαίνεις ίσια. -
Δεν ξέρω αν όλα τα ABS/ESP είναι έτσι πάντως. Πχ στα 207 υπήρχε μια ρουτίνα του ESP, το SSP. Αυτό έδινε τάση στο τιμόνι αν γινόταν φρενάρισμα σε επιφάνειες με διαφορετικό μ αριστερά/δεξιά. Οπότε αν θεωρήσουμε πως τα συστήματα υπάρχουν για να λύνουν προβλήματα (όχι πάντα ) τότε είτε κάποιες υλοποιήσεις παρουσιάζουν τραβήγματα αριστερά/δεξιά, είτε δεν γίνεται το μέγιστο δυνατό φρενάρισμα.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Το ξέρω ότι έχει αισθητήρα σε κάθε τροχό. Αν όμως στο παράδειγμα που ανέφερα, το ABS φρενάρει κάθε τροχό στο μέγιστο που επιτρέπει η πρόσφυσή του (άρα τους δεξιούς που πατάνε στο στεγνό περισσότερο), πώς το αμάξι δεν τραβάει δεξιά κατά το φρενάρισμα και να φέρει σβούρες; Άρα μήπως κόβει την πίεση ανά άξονα;Οταν ενας αισθητηρας δωσει περισσοτερη ας πουμε πιεση υγρων προς τα πισω σε σχεση με τους αλλους ο εγκεφαλος καταλαβαινει κινδυνο εκτροπης και κοβει τοτε πιεση και στους αλλους αισθητηρες ετσι ωστε να μηδενιστουν αυτες οι διαφορες.
Φαντασου να εχεις και διαφορετικα λαστιχα δεξια αριστερα... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αυτό που λες δυστυχώς είναι το μεγάλο μειονέκτημα του ABS που πολλοί αρνούνται να δουν. Ότι σε φρενάρει με την πρόσφυση που έχει ο τροχός με τη λιγότερη πρόσφυση γιατί αλλιώς όπως ακριβώς λες θα ερχόσουν σβούρα. Άρα αν πέσει ένας τροχός σε χαλίκι ή γλίτσα σε φρενάρει σαν να είναι όλοι σε χαλίκι/γλίτσα άρα πάπαλα...
Αυτό ίσως θα ίσχυε, αν το έγραφες πριν από 15 χρόνια. Με ebd, μια χαρά μπορείς να φρενάρεις σε διαφορετικές επιφάνειες αριστερά-δεξιά, χωρίς να φέρνεις σβούρες.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
@harlek
Αυτό που λες δυστυχώς είναι το μεγάλο μειονέκτημα του ABS που πολλοί αρνούνται να δουν. Ότι σε φρενάρει με την πρόσφυση που έχει ο τροχός με τη λιγότερη πρόσφυση γιατί αλλιώς όπως ακριβώς λες θα ερχόσουν σβούρα. Άρα αν πέσει ένας τροχός σε χαλίκι ή γλίτσα σε φρενάρει σαν να είναι όλοι σε χαλίκι/γλίτσα άρα πάπαλα... Έτσι μου έχει τύχει να κινδυνέψω να βγω από το δρόμο ή να τρακάρω με μόλις 20-30χλμ....
Ο σχετικός οδηγός θα εκτιμήσει το δρόμο και θα χρησιμοποιήσει εγκαίρως τιμόνι για να κρατήσει το αυτοκίνητο στην ευθεία, αδιαφορώντας για τον έναν τροχό που έχει μπλοκάρει φρενάροντας περισσότερο με όσους δεν έχουν μπλοκάρει.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το ABS δεν είναι καλό αξιόλογο και σωτήριο απλά αποτελεί ένα αδύνατο σημείο.
Δεν ξέρω αν στα αυτοκίνητα με ESP σε φρενάρει σωστά ασκώντας διαφορετικές πιέσεις στα φρένα διαφορετικών τροχών ώστε και να εκμεταλλεύεται την πρόσφυση όπου υπάρχει αλλά και να δημιουργεί ροπές επαναφοράς ώστε να πηγαίνεις ίσια.onyx αυτό που λες ισχύει μόνο για τα μονοκάναλα ABS (πρακτικά δεν θα τα βρείς πουθενά), σήμερα όλα έχουν 3 και 4 κανάλια οπότε το μειονέκτημα αυτό δεν υφίσταται.
Ένα αυτοκίνητο με ABS χρησιμοποιεί την μέγιστη πρόσφυση κάθε τροχού* και πρακτικά φρενάρεις σε μικρότερην απόσταση ΚΑΙ έχεις τον έλεγχο ασχέτως αν σου φαίνεται διαφορετικά. Το ABS αυτό που κάνει είναι να κρατήσει κάθε τροχό στην περιοχή του μέγιστου συντελεστή πρόσφυσης, ο αυξημένος έλεγχος είναι απόρροια αυτού, όχι το ανάποδο.
*= σε 3κάναλα συστήματα δεν γίνεται διάκριση από πλευράς επενεργητή μεταξύ των πίσω τροχών αλλά ούτως ή άλλως στο 99% των αυτοκινήτων δεν έχει σημασία.
ΥΓ.Αυτό που αναφέρεις είναι παπάτζα του ειδικού τύπου που διαιωνίζεται χωρίς λόγο.
ΥΓ2. Δεν μιλάω καν για EBD και ESP/ESA τα οποία πολλαπλασιάζουν τα οφέλη. -
Tο δικό μου τετρακίνητο Renault 21 που έχει 3 διαφορικά και μόνιμη τετρακίνηση έχει 5κάναλο σύστημα της TEVES, το 5ο κανάλι είναι για τη διαφορά μεταξύ των 2 αξόνων,
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
onyx αυτό που λες ισχύει μόνο για τα μονοκάναλα ABS (πρακτικά δεν θα τα βρείς πουθενά), σήμερα όλα έχουν 3 και 4 κανάλια οπότε το μειονέκτημα αυτό δεν υφίσταται.
Ένα αυτοκίνητο με ABS χρησιμοποιεί την μέγιστη πρόσφυση κάθε τροχού...Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις πως θα φρενάρει με ABS αυτοκίνητο με τους πχ δεξιούς τροχούς σε χαλίκι; Αν οι δεξιοί τροχοί φρενάρουν 10% (γιατί μετά μπλοκάρουν) και οι αριστεροί 100% (γιατί είναι σε καλή άσφαλτο) το αυτοκίνητο δεν θα στρίψει αριστερά; Τι θα κάνει το ABS το σύγχρονο για να το αποτρέψει αυτό διατηρώντας ταυτόχρονα και το φρενάρισμα; Οι δεξιοί δεν μπορούν πάνω από 10% και αν οι αριστεροί φρενάρουν λιγότερο από 100% είναι αποτυχία του ABS (φρενάρει χειρότερα από χωρίς). Θέλω να καταλάβω τι θα κάνουν τα κανάλια και πόσο θα φρενάρει ο κάθε τροχός στο παράδειγμα που αναφέρω.
-
Τα ποσοστά που αναφέρεις τι ακριβώς είναι? Διευκρίνησε και θα σου απαντήσω.
-
Εννοώ ποσοστό δύναμης φρεναρίσματος του συγκεκριμένου συνδυασμού αυτοκινήτου/φρένα/λάστιχα/καλή άσφαλτος. Το 100% είναι το καλύτερο δυνατό πριν μπλοκάρεις. Οκ δέχομαι ότι είναι υπερβολικό γιατί θα κινδυνεύεις να μπλοκάρεις, έστω 90% και 10% η κακιά μεριά. Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
onyx αυτό που λες ισχύει μόνο για τα μονοκάναλα ABS (πρακτικά δεν θα τα βρείς πουθενά), σήμερα όλα έχουν 3 και 4 κανάλια οπότε το μειονέκτημα αυτό δεν υφίσταται.
Ένα αυτοκίνητο με ABS χρησιμοποιεί την μέγιστη πρόσφυση κάθε τροχού...Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις πως θα φρενάρει με ABS αυτοκίνητο με τους πχ δεξιούς τροχούς σε χαλίκι; Αν οι δεξιοί τροχοί φρενάρουν 10% (γιατί μετά μπλοκάρουν) και οι αριστεροί 100% (γιατί είναι σε καλή άσφαλτο) το αυτοκίνητο δεν θα στρίψει αριστερά; Τι θα κάνει το ABS το σύγχρονο για να το αποτρέψει αυτό διατηρώντας ταυτόχρονα και το φρενάρισμα; Οι δεξιοί δεν μπορούν πάνω από 10% και αν οι αριστεροί φρενάρουν λιγότερο από 100% είναι αποτυχία του ABS (φρενάρει χειρότερα από χωρίς). Θέλω να καταλάβω τι θα κάνουν τα κανάλια και πόσο θα φρενάρει ο κάθε τροχός στο παράδειγμα που αναφέρω.
φυσικα και θα φρεναρει με 10% το αυτοκινητο.
αλλα εσυ θα προτιμουσες να φρεναρες 100% και με τους 4 ωστε να γυρναγε το αμαξι με το πλαι και να εχανες τον ελεγχο και να σκαγες με τη πορτα σε αλλο αυτοκινητο η κολωνα? -
ΙΚΕ, είσαι σίγουρος ότι το απλό ABS (χωρίς ESP=yaw sensor+γωνία τιμονιού) κατανέμει και αριστερά/δεξιά; Το EBD μπρος/πισω είναι.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ένα σχετικά σύγχρονο σύστημα (τέλη του 90 και μετά) έχει ηλεκτρονικό κατανεμητή πέδησης και θα φρενάρει τόσο ώστε το αυτοκίνητο να μην αρχίσει τις σβούρες (10% στην περίπτωση αυτή). Ταυτόχρονα ο οδηγός θα συνεχίσει να έχει τιμόνι ώστε να πάει και τους 4 τροχούς σε άσφαλτο (υποθέτω ότι στο παράδειγμά σου το μισό αυτοκίνητο είναι εκτός του δρόμου).
Χωρίς ABS με το που θα φρενάρει κανείς οι δεξιοί τροχί θα μπλοκάρουν χωρίς να φρενάρουν αποτελεσμάτικα το αυτοκίνητο το οποίο θα φρενάρει μόνο με τους αριστερούς και θα βρεθεί πρίν ο μέσος οδηγός προλάβει να αντιδράσει κάθετα στο δρόμο. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
ΙΚΕ, είσαι σίγουρος ότι το απλό ABS (χωρίς ESP=yaw sensor+γωνία τιμονιού) κατανέμει και αριστερά/δεξιά; Το EBD μπρος/πισω είναι.Αφού κατανέμει σε κάθε τροχό
Επειδή έχει ξεφύγει και αρχίζει να γίνεται σουρρεαλιστικό , δείτε στο 3.40
-
Κατανέμει σε κάθε τροχό με βάση το μπλοκάρισμα, είσαι σίγουρος ότι το κάνει για να διατηρήσει και επιθυμητή πορεία το απλό ABS/EBD;
-
Αυτό που κάνει το ABS είναι να μεγιστοποιεί την πρόσφυση κάθε τροχού κατά το φρενάρισμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Αυτό έχει σαν *έμμεσο *συνεπακόλουθο την διατήρηση του ελέγχου από τον οδηγό. Στα ποσοστά που αναφέρει ο onyx αν και δεν είναι και ότι επιστημονικότερο σαν ορισμός η απλή απάντηση είναι πως πιο ευκολα διατηρείς τον έλεγχο ΚΑΙ ταυτόχρονα φρενάρεις καλύτερα αν έχεις 100% δεξιά και 40% αριστερά (με ABS δηλαδή) παρά αν έχεις 100% και 10% (χωρίς ABS, ίδιες συνθήκες).
Στη πράξη επειδή η τριβή ολίσθησης έχει τεράστια διαφορά από την κύλισης/στατική οι διαφορές μπορεί να κυμαίνονται από το 5% της πρόσφυσης πχ στο 70% (αν 100% θεωρουμε καποιο ιδεατό μέγιστο ή έστω τον άλλο τροχό).
Γενικά το ABS έχει παρεξγημένη λειτουργία επειδή πολύς κόσμος αδυνατεί να κατανοήσει πως η τριβή δεν είναι ούτε γραμμικό ούτε ακολουθεί κάποια άλλη συμπεριφορά που θα ήταν διαισθαντικά αναμενόμενη. Δεν καταλαβαίνει δηλαδή πως φρενάροντας λιγότερο (διακεκομμένα) έχουμε μεγαλύτερο συντελεστή τριβής (υπό συγκεκριμένες συνθήκες προφανώς).
Το κακό είναι πως η παρανόηση αυτή ευαγγελίζεται από ένα κοπάδι αμόρφωτων μπουρδολόγων του ειδικού τύπου εδώ και δεκαετίες και έχει γίνει αξίωμα.
Νομίζω το βίντεο του ρομάνιου το έκανε στραγάλια το θέμα.
-
Το βίντεο είναι καλό αλλά δείχνει κάτι πού όλοι ξέραμε. Αυτό που δεν δείχνει είναι το πώς επιτυγχάνεται αυτο το αποτέλεσμα.
-
Δεν έχετε καταλάβει τι λέει ο onyx ακόμα, έχετε μπει και οι δύο στο τρυπάκι της διδαχής.
->Φρενάρουμε με πατώντας πλήρως το πεντάλ με τετράτροχο σε ισιάδα, οι αριστεροί τροχοί πατάνε σε καλή και στεγνή άσφαλτο και οι δεξιοί σε σαπούνι.
->Εμπλέκεται το ABS, μειώνοντας την πίεση στους δεξιούς τροχούς, οι αριστεροί ας δεχτούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση πως μπορούν να δεχτούν πλήρη δύναμη.
->Επακόλουθο δεν είναι να δημιουργηθεί τάση για στροφή του αυτοκινήτου προς τα αριστερά;
Μερικά αμάξια σε αυτήν την περίπτωση θα φρενάρουν διατηρώντας ευθεία πορεία, αυτό πώς γίνεται αν το αυτοκίνητο είναι χωρίς ESP; Εμένα μου φαίνεται ότι θα μειώνει και την πίεση στους αριστερούς τροχούς, άρα δεν έχεις το απολύτως καλύτερο δυνατό φρενάρισμα αλλά το καλύτερο φρενάρισμα χωρίς να χρειαστεί ο οδηγός να διορθώσει με το τιμόνι.
Αυτό ρωτάει ο onyx νομίζω.
-
Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ δείχνει και το βίντεο στο 3.40
ΥΓ. Για να το κάνω πιο αναλυτικά:
Έστω ότι έχουμε 100% στον ένα τροχό και 5% στον άλλο, το αυτοκίνητο θα περιστραφεί (εκτροπή) και σαν αποτέλεσμα το 5% θα παραμείνει (ολίσθηση) αλλά το 100% θα γίνει και αυτό ολίσθηση (~5% ?).
Στην άλλη περίπτοση θα έχουμε 100% και λόγω του ABS θα έχουμε πχ 60% στον άλλο τροχό, αυτό μαζί με διόρθωση από τον οδηγό (ή και χωρίς αν η πλευρική πρόσφυση είναι αρκετή) θα είναι αρκετό να διατηρήσει τους τροχούς στα πλαίσια της τριβής κύλισης και να φρενάρει σε ευθεία ΚΑΙ προφανώς σε μικρότερη απόσταση.
Τώρα είναι σαφές?
Απότομο φρενάρισμα