-
Μα τι μαλάκες αυτοί στην Σιγκαπούρη.
Κανονικά θα έπρεπε να μηδενίσουν τον φόρο για 2-3 χρόνια και μετά να τον ξαναεπιβάλουν αναδρομικά και αυξημένο.
Εκεί να δεις έσοδα, να τους στείλουμε κάποιον από 'δω να τους ανοίξει τα μάτια. -
Ενδιαφέρουσα θεώρηση http://goo.gl/bdKUU
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
1 € = 1.6 SGD δηλαδή παραπάνω μιλάμε για τιμές €113Κ για το A4Όποιος έχει επισκευθεί τη Σιγκαπούρη, ξέρει πολύ καλά ότι 113χιλιάρικα για ένα ΙΧ και λίγα που είναι...άσε που πρέπει να είσαι εντελώς στόκος για να αγοράσεις αμάξι σε αυτή την πόλη (ή πολύ πλούσιος, οπότε δεν πειράζει).
Η Δανία, ωστόσο, είναι ένα εντελώς διαφορετικό παράδειγμα που θα έπρεπε να μας προβληματίσει.
Καθόμαστε και κλαίμε για τη δυνατότητα που χάσαμε να παίρνουμε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ή τη δυνατότητα να 'συντηρούμε' αυτά που αποκτήσαμε. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος σε άλλου είδους παροχές υπηρεσιών ή αγαθών έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο (πχ ενώ έχει δραματική πτώση η αγορά ακινήτων, επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες συνήθως ηλιθίους σαν εμένα που αγόρασαν με δάνειο μια τρύπα για ένα σκασμό λεφτά απίστευτοι φόροι). Κάποιος μπορεί να κλαίει τα 35 χιλιάρικα που έδωσε για τη δίλιτρη BMW του που θα αναγκαστεί να καταθέσει πινακίδες ή να την ανταλλάξει με ένα C3 και να χάσει 20 χιλιάρικα μεσα σε 3 χρόνια, αλλά πολλοί περισσότεροι βρίσκονται ξαφνικά απολογούμενοι που 'αγόρασαν' (με δάνειο) σπίτι, στήνονται στον τοίχο με φόρους και χαράτσια ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.
Στο φινάλε, όταν αγοράζεις ένα ακριβό αυτοκίνητο γνωρίζεις από την αρχή ότι η αξία του θα πέσει δραματικά μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ακόμα και θα φτάσει την μηδενική τιμή (με την έννοια ότι πιο πολύ θα στοιχίζει να το κρατάς στο δρόμο από ότι η αξία του) σε λιγότερο από μια δεκαετία. Αυτό ισχύει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, όπου το αυτοκίνητο δε θεωρείται 'περιουσία' αλλά εργαλείο.Τέλος, στο άρθρο πιο πάνω κανείς δεν κάνει λόγο για τα χρήματα που φεύγουν από τη χώρα (καλά για τη φοροδιαφυγή των μαντράδων δεν κάνω καν λόγο), μέσω των πωλήσεων αυτοκινήτων μιας και η Ελλάδα δεν είναι ούτε παραγωγός αυτοκινήτων ούτε καν αξιοσημείωτης παραγωγής ΟΕΜ εξαρτημάτων. Κοιτάζουμε δηλαδή το μικρό ποσοστό που μαζεύει η χώρα από τους φόρους/δασμούς και δε βλέπουμε το μεγαλύτερο ποσοστό που πάει άκλαυτο (για να δίνει από τα 22δις μπόνους η VW). Υπο αυτή τη λογική η 'Στουρνάριος θεωρία' κάθε άλλο παρά παράλογη είναι, με τη διαφορά ότι δε θα έπρεπε να εφαρμόζεται αναδρομικά.
Στη Δανία το ξέρουν αυτό και για αυτό επενδύουν σε πραγματικά φανταστικές υποδομές στα ΜΜΜ, ούτως ώστε να μη θέλεις να έχεις αυτοκίνητο και δη ακριβό (μου έτυχε να κάνω μια διαδρομή 3 ωρών με υπεραστικό/αστικό λεωφορίο_αλλάζει από χωριό σε χωριό, στο οποίο την περισσότερη ώρα δεν είχα για παρέα άλλο συνεπιβάτη!!!). Χώρια που ο μέσος Δανός δεν είναι το ίδιο κουταφαντσμένος με το μέσο Έλληνα και αν πραγματικά χρειάζεται αυτοκίνητο, συνήθως επιλέγει αυτό που ακριβώς επαρκεί για τη δουλειά του και τίποτα παραπάνω. Εκεί, βέβαια, υπάρχει και το θέμα της κουλτούρας της οδήγησης, οπότε πραγματικά δεν έχεις ανάγκη από οτιδήποτε πάνω από 1400κ.εκ.
Προσωπικά, από αυτά που έχουν συμβεί σε εμένα και την οικογένειά μου τα τελευταία 3 χρόνια, το τελευταίο πράγμα που με νοιάζει είναι το αν θα χρειαστεί να μαντρώσω το αυτοκίνητό μου ή το γεγονός ότι δε θα μπορώ να το πουλήσω στα λεφτά που θα ήθελα, όπως πιθανώς θα μπορούσα λίγα χρόνια πριν.
-
Και νομίζω ότι εκεί είναι η ουσία.
Καθόμαστε κι ασχολούμαστε με λαμαρίνες ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα εκεί έξω...
-
Και 'οι λαμαρίνες' στη ζωή είναι (αν και τώρα φτιάχνουν αρκετό πλαστικό!)
'Άσε που δεν νομίζω ότι κανένας το αυτοκίνητο το πήρε για επένδυση...όλοι το παίρνουν είτε για να κάνουν την δουλειά τους, είτε για να χαίρονται να το οδηγούν. Αν το πλακώσουν -κι άλλο- στους φόρους....δεν θα κάνει ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο.
Βέβαια θα δεχόμουν ακόμα και ψηλότερα 'τέλη κυκλοφορίας' αν αυτά ήταν ανταποδοτικά...και πήγαιναν για να φτιάχνουν οδικές υποδομές...και όχι για να κλείνουν τρύπες. Και αυτοκίνητα να έχουμε, δρόμους αμφιβάλλω αν έχουμε...εν γένει.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Νίκο...έλεος!Έχεις αρχίσει να γίνεσαι πιο κουραστικός με τα quotes σου τα ξημερώματα κι από το Γρηγόρη.
Έχω βαρεθεί ειλικρινά να σου γράφω τα ίδια. Ανακυκλώνεις την ίδια συζήτηση συνεχώς κι ενώ έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου, εσύ τη γυρίζεις συνεχώς εκεί που θέλεις.
Εξ'αρχής η συζήτηση που ξεκίνησα ήταν για τα πολύ υψηλά κυβικά. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απ'έξω και με θεωρώ το ίδιο κορόιδο αν θέλεις που πληρώνω ένα 1000άκο το χρόνο στο κράτος. Σου είπα, δεν είναι εκεί η κουβέντα. Ελληνικά γράφω! Θέλεις να τη πάμε εκεί, στο τι κάνω εγώ? Σε απασχολεί τόσο πολύ? Αν πιστεύεις ότι έχω τόσο αναξιόπιστη άποψη, πάψε να μου απαντάς.
Ούτε έχω βγάλει τον εαυτό μου απ'έξω, ούτε έχω χαρακτηρίσει κάποιον ανόητο ή αφελή και μάλιστα σου ζήτησα συγνώμη εάν κάποιες εκφράσεις μου ήταν ατυχείς και σε προσέβαλαν. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο μυαλό σου και για δική σου κατανάλωση, άλλωστε φαίνεται πως αντιμετωπίζεις τη συζήτηση με τα ποστ σου.
Για τελευταία φορά. Και βέβαια το νούμερο είναι απαράδεκτο που ζητάει το κράτος, βεβαίως είναι εντελώς ανούσιος και δε προσφέρει τίποτα ο 'φόρος πολυτελείας' σε κάτι το οποίο ήδη έχεις στη κατοχή σου εδώ και 10 χρόνια, βεβαίως κανείς δεν μπορούσε να είχε προβλέψει τι μπορεί να συμβεί. Η ένστασή μου είναι σε όποιον ήταν μικρομεσσαίος και πήγε αντίθετα στη λογική του κράτους των πολύ υψηλών κυβικών. Άποψή μου, μπορείς να έχεις τη δική σου.
Από τη πλευρά μου το κλείνω εδώ. Τα υπόλοιπα με ΡΜ.
ρε συ Νικο λεω να παρω ενα 1800αρι,μαζι με το 2λιτρο.Μπορεις να μου πεις τι τελη-τεκμηρια-χαρατσια θα εχω μεχρι το 2028 που θα το κρατησω?Δεν θελω να την πατησω σαν μικρομεσαιος που ειμαι,και εσυ που τρως κονσερβα αλεπους ειμαι σιγουρος οτι θα με οδηγησεις σωστα.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
ρε συ Νικο λεω να παρω ενα 1800αρι,μαζι με το 2λιτρο.Μπορεις να μου πεις τι τελη-τεκμηρια-χαρατσια θα εχω μεχρι το 2028 που θα το κρατησω?Δεν θελω να την πατησω σαν μικρομεσαιος που ειμαι,και εσυ που τρως κονσερβα αλεπους ειμαι σιγουρος οτι θα με οδηγησεις σωστα.Η κοινή λογική λέει ότι όποιος μπλέκεται με τα πιτουρα τον τρώνε οι κότες. Αν δεν έχεις σοβαρά εισοδήματα μην πας να πάρεις ακριβοσυντήρητα αυτοκίνητα ή αν το κάνεις να είσαι αποφασισμένος από την αρχή ότι κάποια στιγμή θα χάσεις τα λεφτά σου (οπότε αποφασίζεις).
Σου προτείνω να διαβάσεις Πλούταρχο 'Περί του μη δανίζεσθαι':
Θα συνειδητοποιήσεις ότι η διαφορά του φτωχού από τον πλούσιο που δεν μπορεί να ξεφύγει από τα υλικά αγαθά του είναι πολύ μικρή.
30% ανεργία έχουμε, κλειδώστε τα, ρε παιδιά, τα απαυτωμένα (τουλάχιστον αυτά που μπορείτε) ή δώστε τα και πάρτε ένα 1200, δε θα βάλουμε και τα κλάματα για αυτόν που δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει το τσιρόκι που πήρε το '08 (ουδέποτε μπορούσε αλλά δεν το ήξερε). -
...Snip - Δεν έχει σημασία, Έτσι κι αλλιώς το 'πρόβλημα' θα πάψει να υφίσταται από φέτος...
-
οι κατω απο τα 1928 κυβικα πρεπει να ειναι ευγνωμονες προς τους ανω των 1928, διοτι αυτοι καλυπτουν τα κενα στα τελη κυκλοφοριας. Αν οι μεγαλοι καταθεσουν πινακιδες τοτε μαυρο φιδι εφαγε τους μικρους. Ας μην τους κουνατε το δαχτυλο αλλα να τους πειτε και ενα μεγααααλο ευχαριστω στους μεγαλους που τα κινουν ακομα...και παιρνουν οι μικροι προσωρινη παραταση....και που και που καντε δωρο κανα φουλαρισμα στο τσεροκι του κολλητου μπας και το κρατησει στην κυκλοφορια κανα χρονο ακομη...αντε εστω κεραστε τον καφεδακι
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
ρε συ Νικο λεω να παρω ενα 1800αρι,μαζι με το 2λιτρο.Μπορεις να μου πεις τι τελη-τεκμηρια-χαρατσια θα εχω μεχρι το 2028 που θα το κρατησω?Δεν θελω να την πατησω σαν μικρομεσαιος που ειμαι,και εσυ που τρως κονσερβα αλεπους ειμαι σιγουρος οτι θα με οδηγησεις σωστα.
Η κοινή λογική λέει ότι όποιος μπλέκεται με τα πιτουρα τον τρώνε οι κότες. Αν δεν έχεις σοβαρά εισοδήματα μην πας να πάρεις ακριβοσυντήρητα αυτοκίνητα ή αν το κάνεις να είσαι αποφασισμένος από την αρχή ότι κάποια στιγμή θα χάσεις τα λεφτά σου (οπότε αποφασίζεις).
Σου προτείνω να διαβάσεις Πλούταρχο 'Περί του μη δανίζεσθαι':
Θα συνειδητοποιήσεις ότι η διαφορά του φτωχού από τον πλούσιο που δεν μπορεί να ξεφύγει από τα υλικά αγαθά του είναι πολύ μικρή.
30% ανεργία έχουμε, κλειδώστε τα, ρε παιδιά, τα απαυτωμένα (τουλάχιστον αυτά που μπορείτε) ή δώστε τα και πάρτε ένα 1200, δε θα βάλουμε και τα κλάματα για αυτόν που δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει το τσιρόκι που πήρε το '08 (ουδέποτε μπορούσε αλλά δεν το ήξερε).ποσο πιο ακριβοσυντηρητο ειναι το 1,8 απο το 1,6,ή το 1,4?
Δεν με ενδιαφερει εαν θα χασω τα χρηματα μου σε 15 χρονια,αυτο γινεται/γινοταν ουτως η αλλως με τα αυτοκινητα.Τα τεκμηρια και τα τελη θα ηθελα να ηξερα για τα επομενα 15 χρονια ετσι ωστε να δω μπορω να προχωρησω σε αγορα 'η οχι.δεν θα δανειστω χρηματα για την αγορα.
-
Πολύ ωραίο το ποστ σου d-jet...
Παίδες, κοιτάτε και λίγο πίσω , όλοι κάναμε λάθη
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
ποσο πιο ακριβοσυντηρητο ειναι το 1,8 απο το 1,6,ή το 1,4?.
Τη διαφορά που έχει ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 80τ.μ. στη Δραπετσώνα από ένα ρετιρέ 150τ.μ. στην Εκάλη: πραγματικά ελάχιστη - φορολογικά τεράστια. Όπως επίσης και να σκάψεις μια γούρνα στον κήπο σου και να τη χαρακτηρίσεις πισινα, ακόμα και αν δεν μπεις μέσα ποτέ.
Από τη στιγμή που, σε αντίθεση με έναν καναπέ ή έναν ρενουάρ, το αυτοκίνητο είναι φορολογούμενο, στη συντήρησή του θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τη φορολογία του.Δεν με ενδιαφερει εαν θα χασω τα χρηματα μου σε 15 χρονια,αυτο γινεται/γινοταν ουτως η αλλως με τα αυτοκινητα.Τα τεκμηρια και τα τελη θα ηθελα να ηξερα για τα επομενα 15 χρονια ετσι ωστε να δω μπορω να προχωρησω σε αγορα 'η οχι.
δεν θα δανειστω χρηματα για την αγορα.Να μη δεις τα τεκμήρια ούτε τα τέλη. Να προσπαθήσεις να σκεφτείς εσύ ο ίδιος που θα βρίσκεσαι και τι θα κάνεις μετά από 15 έτη, να κάνεις 3 σενάρια για τα οικονομικά σου (ένα καλό, ένα μέτριο και ένα κακό) και να προσπαθήσεις να τα ζυγίσεις με το πόσο πολύ θέλεις αυτό το αυτοκίνητο.
Δύσκολο, ε;Επίσης, καλό είναι να μην κάνεις σχέδια και κινήσεις προς την κατεύθυνση από όπου δεν έχεις διέξοδο (ή τουλάχιστον ας έχεις προ-αποφασίσει οτι μπορεί και να χάσεις τα λεφτά σου προτού το ρισκάρεις). Τα καινούργια ακριβά αυτοκίνητα ανέκαθεν είχαν τεράστιο κόστος λόγω απαξίωσης με την πάροδο του χρόνου.
Το ότι έχεις τα μετρητά να πάρεις ένα ακριβό αμάξι δε σημαίνει τίποτα απολύτως - πολλοί τα έχουν λίγοι το παίρνουν.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
ποσο πιο ακριβοσυντηρητο ειναι το 1,8 απο το 1,6,ή το 1,4?.
Τη διαφορά που έχει ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 80τ.μ. στη Δραπετσώνα από ένα ρετιρέ 150τ.μ. στην Εκάλη: πραγματικά ελάχιστη - φορολογικά τεράστια. Όπως επίσης και να σκάψεις μια γούρνα στον κήπο σου και να τη χαρακτηρίσεις πισινα, ακόμα και αν δεν μπεις μέσα ποτέ.
Από τη στιγμή που, σε αντίθεση με έναν καναπέ ή έναν ρενουάρ, το αυτοκίνητο είναι φορολογούμενο, στη συντήρησή του θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τη φορολογία του.Δεν με ενδιαφερει εαν θα χασω τα χρηματα μου σε 15 χρονια,αυτο γινεται/γινοταν ουτως η αλλως με τα αυτοκινητα.Τα τεκμηρια και τα τελη θα ηθελα να ηξερα για τα επομενα 15 χρονια ετσι ωστε να δω μπορω να προχωρησω σε αγορα 'η οχι.
δεν θα δανειστω χρηματα για την αγορα.Να μη δεις τα τεκμήρια ούτε τα τέλη. Να προσπαθήσεις να σκεφτείς εσύ ο ίδιος που θα βρίσκεσαι και τι θα κάνεις μετά από 15 έτη, να κάνεις 3 σενάρια για τα οικονομικά σου (ένα καλό, ένα μέτριο και ένα κακό) και να προσπαθήσεις να τα ζυγίσεις με το πόσο πολύ θέλεις αυτό το αυτοκίνητο.
Δύσκολο, ε;Επίσης, καλό είναι να μην κάνεις σχέδια και κινήσεις προς την κατεύθυνση από όπου δεν έχεις διέξοδο (ή τουλάχιστον ας έχεις προ-αποφασίσει οτι μπορεί και να χάσεις τα λεφτά σου προτού το ρισκάρεις). Τα καινούργια ακριβά αυτοκίνητα ανέκαθεν είχαν τεράστιο κόστος λόγω απαξίωσης με την πάροδο του χρόνου.
Το ότι έχεις τα μετρητά να πάρεις ένα ακριβό αμάξι δε σημαίνει τίποτα απολύτως - πολλοί τα έχουν λίγοι το παίρνουν.
τοσο δυσκολη ηταν η ερωτηση μου? ποσο θα ειναι τα τελη για 1,8 λιτρα ρωτησα,τι τεκμηριο θα εχει,και αν θα εχει χαρατσι. Εαν πεσετε εξω δεν θα σας ζητησω την διαφορα.
Αντε παιδια βοηθηστε μην την πατησουμε. -
Μπράβο ρε D-Jet. Μπράβο.
Αν τους τα έγραφα εγώ αυτα θα με χαρακτήριζαν 'έξυπνάκια'.
Oh wait, το έκαναν.
Sent from a mobile device
-
τελικα κρατηθηκα και δεν θα γραψω κατι...
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
τοσο δυσκολη ηταν η ερωτηση μου? ποσο θα ειναι τα τελη για 1,8 λιτρα ρωτησα,τι τεκμηριο θα εχει,και αν θα εχει χαρατσι. Εαν πεσετε εξω δεν θα σας ζητησω την διαφορα.
Αντε παιδια βοηθηστε μην την πατησουμε.Φιλε πολυ ευστοχο το ρητορικο σου ερωτημα.
Κατα τη γνωμη μου παρε αυτο που αντεχεισς ΤΩΡΑ, αρκει να το γουσταρεις (αντεχεις σημαινει ολα μεσα, ετσιιι). Το μελλον κανενας δεν μπορει να το ξερει, αλλα απο το να σε χαλαει καθημερινα ενα οικονομικο και να σουρνεσαι και να λοξοκυτταζεις, κανε το κεφι σου, ΤΩΡΑ. Και λαθος να ειναι η επιλογη σου, τουλαχιστον θα το εχεις γλεντησει καλυτερα απο καποιον αλλο 'ορθολογιστη' 1600αρη.. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ.
Ωραια, και με τα σημερινα δεδομενα θα πληρωσεις σε μια 10-ετια, 8χιλιαρικα παραπανω απο τον 1800-αρη. Και τι εγινε?...Ασε που την αμαξαρα την πολυκυλινδρη τωρα θα την παρεις και 30 χιλιαρικα πιο φτηνα οποτε κερδιζεις και 22 χιλιαρικα...και εισαι και πιο ασφαλης, μουρατος, ανετος γκαζιαρης, αρχοντας βρε παιδι μου..... ΠΡΟΧΩΡΑ σε οτι σε φτιαχνει. ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ειναι.
και για σκεψου επισης, οτι ς σε 10 χρονια το 4λιτρο θα ειναι ακομη αμαξαρα, και θα φυσαει, ενω το 1800 αρι στην 5-ετια θα τα εχει φτυσει, και ο ορθολογικος θα θελει αλλο ενα 25-αρι να το αντικαταστησει?...ας ερθουν οι 1600-1800 σε πεντε χρονια να μας πουνε....
βαλτα κατω και follow your heart
η ζωη δεν ειναι ουτε ταβλι ουτε πρεφα....
-
+4.000
-
dim8 αυτό πάρε:
http://www.car.gr/classifieds/cars/view/2150943/
Έχει κλείσει 10ετία, δεν θα πληρώσεις φόρο πολυτελείας.
-
Ο χρήστης ELTASSOS έγραψε:
... ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ... αρχοντας βρε παιδι μου..... ΠΡΟΧΩΡΑ σε οτι σε φτιαχνει. ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ειναι.Είναι μια λογική και αυτή...Οι άρχοντες ξέρουν να τα σπάνε αλλά ξέρουν να τα χάνουν κιόλας, οπότε, ΑΝ πάει στραβα, δε θέλω γκρίνιες, εντάξει;
Εγώ είμαι πληβείος και, εκφράζοντας τη μίζερη τάξη μου, σου λέω σκέψου πρώτα ποιος είσαι και μετά προκάλεσε την τύχη σου αναλόγως.
pik. κρατήθηκες και δε θα μάθουμε ποτέ μια επιπλέον γνώμη...
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
dim8 αυτό πάρε:http://www.car.gr/classifieds/cars/view/2150943/
Έχει κλείσει 10ετία, δεν θα πληρώσεις φόρο πολυτελείας.
αντι να ποσταρεις λινκ με βλακειουλες,δεν μας λες ποσο θα ειναι τα τελη-τεκμηρια-χαρατσι για τα 1,8 μεχρι το 2028?
Για σενα θα ειναι πανευκολο.
Φόρος Πολυτελείας 2013