Στα Γιάννενα, με τις τόσο μικρές αποστάσεις, το παρκάρισμα με το αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο δύσκολο, εκτός κι αν θέλεις να παρκάρεις στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος γι' αυτό, εκτός κι αν δε γνωρίζεις την πόλη και νομίζεις ότι στο κέντρο θα βρεις θέση.
Παρκάρεις, δηλαδή, δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ στα σφαγεία χαμηλά στη λίμνη, κι από εκεί σε 10 λεπτά βρίσκεσαι σε σχεδόν οποιοδήποτε προορισμό στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα, το ρολόι ή το κτίριο της Νομαρχίας (τώρα στεγάζει νομίζω την περιφέρεια), που για πολλούς Γιαννιώτες θεωρούνται το κέντρο της πόλης, απέχουν περίπου 300-350 μέτρα από το δωρεάν πάρκινγκ, το οποίο μια φορά το έχω δει γεμάτο. Προσωπικά δεν μου παίρνει πάνω από 5-6 λεπτά με τα πόδια για αυτή την απόσταση.
Βέβαια, αν πρέπει να κουβαλήσεις πράγματα ή για κάποιο άλλο λόγο πρέπει να παρκάρεις στο κέντρο όταν οι υπηρεσίες ή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, θα πρέπει να πληρώσεις για παρκάρισμα, ή να γνωρίζεις κάποια μέρη που, ακόμη και τότε, συνήθως βρίσκεις θέσεις, ιδιαίτερα αν έχεις μικρό αυτοκίνητο.
Υπάρχουν δύο μεγάλα πάρκινγκ στο κέντρο με πληρωμή (και μικρότερα φυσικά) - ένα δημοτικό ανοιχτό με είσοδο 3 ευρώ, κι ένα υπόγειο με κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την ώρα.
Όσο αφορά το κλίμα, δεν είναι χάλια, αν και το κλίμα είναι προσωπική υπόθεση. Είναι, σίγουρα, κρύα πόλη για κάποιον που έρχεται από τα νότια. Από την άλλη, εκτός κι αν ζεις στο κέντρο, το καλοκαίρι δεν έχεις (συνήθως) τον καύσωνα, και το βράδυ θα δροσίσει κάπως. Επίσης έχει εναλλαγές ο καιρός με ποικιλία καιρικών φαινομένων, που σπάνια θα πεις ότι έχει βαρετοκαιρία.
Αυτό που δεν αντέχει κανείς εύκολα σε αυτή την πόλη, ιδιαίτερα αν έχεις μεγαλώσει σε παραθαλάσσια πόλη, είναι τα βουνά (έστω υπέροχα) τριγύρω – αισθάνεσαι ότι σε πνίγουν. Προσωπικά, ανάμεσα σε μια μέτρια παραθαλάσσια πόλη και σε μια όμορφη πόλη μακριά από τη θάλασσα, προτιμώ την πρώτη.
Για τους χειμερινούς προορισμούς, προσθέστε από αυτό το χειμώνα και το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο, νομίζω φέτος πρωτοανοίγει.
Θα πρόσθετα και υπέροχοι άνθρωποι (δεν έλκω την καταγωγή μου από αυτό το μέρος), αλλά αυτό εξαρτάται κι από τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει κάποιος, οπότε το καταθέτω ως προσωπική άποψη, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω.
Jacob