-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
γΚατιρίν',
αν εννοεις Κατερινη
βασικά στη Θάσο μένω αλλά είπα *βέρος *και όντας σε mode 'οτι θυμάμαι χαίρομαι' θυμήθηκα την παραπάνω παλιά ατάκα από Άγαμους Θύτες
Στα Θασίτικα θα ήταν
*
η μάμαμ ήταν απ'τ Κατ'ρίνj, η πατεραζουμ απ'τ Βέεεροια* -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
ΙΜΟ, Γιάννενα και Κατερίνη κονταροχτυπιούνται για το που είναι πιο δύσκολα για το ΙΧ.+2
Έχω μείνει για ένα φεγγάρι στη μια πόλη και έχω σόγια στην άλλη. Η ρυμοτομία τους είναι , το κυκλοφοριακό είναι και οι συγκοινωνίες είναι .
Η Κατερίνη είναι ΟΚ. Ωραίο κλίμα, κοντά σε θάλασσα και βουνό* (η Θεσσαλονίκη βέβαια δεν είναι απλώς κοντά, έχει και θάλασσα και βουνό )*, αλλά είναι αρκετά 'άχρωμη' πόλη. Όντως έχει και αξιόλογα κορίτσια, όπως και σημαντική συγκέντρωση κάγκουρων με παπάκια.
Τα Γιάννινα (sic) είναι πολύ όμορφη πόλη αρχιτεκτονικά (όχι όλη βέβαια) με αμόσφαιρα. Άθλιο κλίμα though, κρύο, υγρασία και συννεφιά, σκέτη μιζέρια. Το Λονδίνο μπροστά της είναι σχεδόν σαν τα Χανιά! . Από την άλλη, έχει γαμάτα φυσικά τοπία τριγύρω, ενώ για κάποιον που ασχολείται με βουνίσια σπορ (λόγου χάρη Λάππας Χρήστος ) πρέπει να είναι παράδεισος.
-
Η λύση που λέω 'εντός εκτός και επί τα αυτά' είναι ενδιαφέρουσα. Μένεις σε κάποιο χωριό ή αραιοκατοικημένο μέρος, αλλά κοντά σε ένα αστικό κέντρο για να εξυπηρετείσαι σε ότι θέλεις. Μόνο να μη σε φάνε τα χλμ.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Η λύση που λέω 'εντός εκτός και επί τα αυτά' είναι ενδιαφέρουσα. Μένεις σε κάποιο χωριό ή αραιοκατοικημένο μέρος, αλλά κοντά σε ένα αστικό κέντρο για να εξυπηρετείσαι σε ότι θέλεις. Μόνο να μη σε φάνε τα χλμ.=Ραφήνα στην περίπτωσή μου.
-
Μόλις το πρόσεξα αυτό το 'αρχαίο' θέμα και θέλω να σημειώσω κάτι που είδα στο poll και συγκεκριμένα στις 2 τελευταίες επιλογές του...
Για μένα και τους υπόλοιπους βλάχους είναι προσβολή να αποκαλείτε βλάχο κάποιον υποτιμητικά εννοώντας με τον όρο τον άξεστο επαρχιώτη. Λαθεμένη έκφραση που επικράτησε διότι για κάποιους οι βλάχοι ήταν απλά νομάδες βοσκοί στα ορεινά της χώρας...
Πληροφοριακά λοιπόν οι βλάχοι είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του ελληνικού κράτους και πρώτοι φορείς της αστικής τάξης ανάμεσα στους ελληνικούς πληθυσμούς πριν την απελευθέρωση. Μπορεί κανείς να τους συναντήσει σε πολλά μέρη της χώρας μα κυρίως σε περιοχές εκατέρωθεν της αρχαίας Εγνατίας οδού!
Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου όπως άλλωστε και όλοι οι βλάχοι!Επί του θέματος τώρα: γεννήθηκα Αθήνα και κατοικώ στα προάστια αυτής, όμως ζηλεύω πολύ τους κάτοικους των επαρχιακών περιοχών και πόλεων που λειτουργούν σε συνθήκες λιγότερου άγχους. Είναι ευτυχία να μεγαλώσουν τα παιδιά σου όπως εσύ σε αλάνες ή χωράφια και όχι στην αποστειρωμένη πόλη!
Δυστυχώς για μένα, τώρα και να θέλω, δεν μπορώ να φύγω από εδώ!
Όσοι μπορείτε πάντως τολμήστε το...μόνο θετικά υπάρχουν πλέον σε αυτή την επιλογή! Οι μεγάλες πόλεις αξίζουν πλέον μόνο για ψώνια και θεάματα....για το πρώτο υπάρχει το διαδίκτυο και για το δεύτερο τα ΣΚ!@elteo Επειδή μένει η αδερφή μου εκεί έχεις κάποιο δίκιο. Όμως δεν θα την έλεγα ακριβώς επαρχία διότι έχεις τους Αθηναίους σε μόνιμη βάση εκεί λόγω του λιμανιού και των γειτονικών παραλιών και προορισμών!
Δεν έχεις τόση ησυχία όσο νομίζεις ειδικά το καλοκαίρι! -
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
@elteo Επειδή μένει η αδερφή μου εκεί έχεις κάποιο δίκιο. Όμως δεν θα την έλεγα ακριβώς επαρχία διότι έχεις τους Αθηναίους σε μόνιμη βάση εκεί λόγω του λιμανιού και των γειτονικών παραλιών και προορισμών!
Δεν έχεις τόση ησυχία όσο νομίζεις ειδικά το καλοκαίρι!Eξαρτάται που μένεις αλλά ναι ισχύει αυτό που λες με τους βρωμοαθηναίους.
-
Μόλις το πρόσεξα αυτό το 'αρχαίο' θέμα και θέλω να σημειώσω κάτι που είδα στο poll και συγκεκριμένα στις 2 τελευταίες επιλογές του...
Για μένα και τους υπόλοιπους βλάχους είναι προσβολή να αποκαλείτε βλάχο κάποιον υποτιμητικά εννοώντας με τον όρο τον άξεστο επαρχιώτη. Λαθεμένη έκφραση που επικράτησε διότι για κάποιους οι βλάχοι ήταν απλά νομάδες βοσκοί στα ορεινά της χώρας...
Πληροφοριακά λοιπόν οι βλάχοι είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του ελληνικού κράτους και πρώτοι φορείς της αστικής τάξης ανάμεσα στους ελληνικούς πληθυσμούς πριν την απελευθέρωση. Μπορεί κανείς να τους συναντήσει σε πολλά μέρη της χώρας μα κυρίως σε περιοχές εκατέρωθεν της αρχαίας Εγνατίας οδού!
Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου όπως άλλωστε και όλοι οι βλάχοι!+Πριγκηπάτο της Πίνδου, Ρωμαϊκή Λεγεώνα και Αλκιβιάδης Διαμάντης
-
Μπορεί να σου φαίνεται αστείο όμως γειτονιές των προαστίων μπορεί να είναι συγκριτικά πιο ήσυχες από την Ραφήνα. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια ότι είσαι καλά εκεί!
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου όπως άλλωστε και όλοι οι βλάχοι!+Πριγκηπάτο της Πίνδου, Ρωμαϊκή Λεγεώνα και Αλκιβιάδης Διαμάντης
Σε διαβάζει κάποιος που το χωριό του το κάψανε οι Γερμανοί το 1943 ως αριστερό και είχε νεκρούς τόσο στην Αλβανία κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο όσο και κατά την κατοχή!
Με πειράζει λοιπόν που αναφέρεις -έστω και για πλάκα- την περίπτωση αυτή, που σαφέστατα σκαρφίστηκαν οι κατακτητές για να μπορέσουν ευκολότερα να διοικήσουν την νικημένη Ελλάδα βρίσκοντας ομοιότητες με τους κατακτητές! Παντού υπήρχαν τέτοιοι ανά την επικράτεια τον καιρό της κατοχής! Λάθος σου που γενικεύεις!
Δηλαδή οι δωσίλογοι της κατοχής είναι αρκετοί για να στιγματίσουν μία περιοχή και τους κατοίκους της;
Μήπως δεν είχαν τέτοιους τα Καλάβρυτα και το Δίστομο; Μήπως και αυτοί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;
Είσαι λάθος... -
Εδω και καμποσο καιρο ειμαι συνεχεια, οπως εχω ξαναπει, μεταξυ Αθηνας-Πατρας και πραγματικης επαρχιας επαρχιας, φουλ αγροτικης περιοχης. Πλεον εχω ξενερωσει ακομα και με την Αθηνα την οποια και λατρευω. Βλεπω παντου διαφορους Καραμπαμπες που θελουν να με εκνευρισουν και να μου χαλασουν τη μερα . Καλα, η Πατρα ειναι πολη για Καρυωτακη, καταθλιψη, αυτοκτονικο ιδεασμο, black metal, και χειροτερα. Αυτο το εχουμε ξεκαθαρισει εδω μεσα νομιζω. Ευτυχως που εχω κοψει το καπνισμα εδω και μηνες και δε χρειαζεται να βλεπω ουτε τα μουτρα του μιναρα του περιπτερα σε καθημερινη φαση, με την πατρινοφατσα, το γυαλι ηλιου, το μπουφαν ναπαπιρι και την κρυσταλλινη προφορα. Δεν το αντεχω.
Στην επαρχια δεν ειναι τοσο χαλια εφοσον ξεκαθαρισεις τη σνομπ/asperger θεση σου και δειξεις οτι δε γουσταρεις και πολλα πολλα απο κοινωνικες επαφες. Αλλα μακροπροθεσμα ή σε μονιμη βαση δεν ειναι και πολυ ρεαλιστικο πλανο αυτο. Επισης οσο γαματα ειναι απο Μαϊο-Οκτωβρη (υπεροχες θαλασσες σε αποσταση 5λεπτου), αλλο τοσο τον υπολοιπο καιρο ειναι χειροτερα κι απο Πατρα (ή εστω στα ιδια) .
Εγω σκεφτομαι να φυγω εξω πλεον. Βεβαια ξερω οτι πουθενα δε θα νιωθω σαν στο σπιτι μου, οπως στη βρωμο-Αθηνα δηλαδη. Γι'αυτο και σκεφτομαι το Βερολινο, επειδη εχει κι εκει πολλους Καραμπαμπες Ελληνες και Τουρκους και Σερβους και Ανατολικογερμανους και λοιπους, για να νιωθω σαν στο σπιτι μου, οσο γινεται. Βεβαια εχει γεμισει χιπστερς απο ολον τον πλανητη που εχουν στειλει τις τιμες στα υψη, οταν πριν απο 2-3 χρονια ηταν πολυ φθηνοτερη πολη απ'την Αθηνα. Επισης δεν αντεχω τοση εγρηγορση, με τρομαζει, με κανει να νιωθω ανασφαλεια. Ας πουμε υπαρχουν 150 διαφορετικοι καδοι. Αυτο δεν το αντεχω. Καπου μεσα μου γουσταρω την αθηναϊκη χαβουζα που ανοιγεις τον καδο, οποιον να'ναι καδο, να πεταξεις τα σκουπιδια, και βλεπεις ξερω'γω ενα γυφτακι να χεζει μεσα. Σκατα, δεν προκειται να ικανοποιηθω με τιποτα τελικα -
Ο χρήστης skye έγραψε:
...ανοιγεις τον καδο, οποιον να'ναι καδο, να πεταξεις τα σκουπιδια, και βλεπεις ξερω'γω ενα γυφτακι να χεζει μεσα. -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Από την άλλη, έχει γαμάτα φυσικά τοπία τριγύρω, ενώ για κάποιον που ασχολείται με βουνίσια σπορ (λόγου χάρη Λάππας Χρήστος ) πρέπει να είναι παράδεισος.Την προσβασιμότητα σε χειμερινούς προορισμούς που έχει η θεσσαλονίκη δεν νομίζω να την έχει άλλη πόλη στην ελλάδα. Οχι τόσο σε θέμα απόστασης (πχ δεν είναι κατερίνη ή ναουσα να πείς πετάγομαι ελατοχώρι και 3-5 σε 15 λεπτά) αλλα σε επιλογές.
-
Σε διαβάζει κάποιος που το χωριό του το κάψανε οι Γερμανοί το 1943 ως αριστερό και είχε νεκρούς τόσο στην Αλβανία κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο όσο και κατά την κατοχή!
Με πειράζει λοιπόν που αναφέρεις -έστω και για πλάκα- την περίπτωση αυτή, που σαφέστατα σκαρφίστηκαν οι κατακτητές για να μπορέσουν ευκολότερα να διοικήσουν την νικημένη Ελλάδα βρίσκοντας ομοιότητες με τους κατακτητές! Παντού υπήρχαν τέτοιοι ανά την επικράτεια τον καιρό της κατοχής! Λάθος σου που γενικεύεις!
Δηλαδή οι δωσίλογοι της κατοχής είναι αρκετοί για να στιγματίσουν μία περιοχή και τους κατοίκους της;
Μήπως δεν είχαν τέτοιους τα Καλάβρυτα και το Δίστομο; Μήπως και αυτοί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;
Είσαι λάθος...Δεν είμαι εδώ για να κατευνάζω τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του κάθε μέλους του φόρουμ.
Εν πάσει περιπτώσει δε γενίκευσα τίποτα και εμφανώς κορόιδευα (τι άλλο θα μπορούσα άλλωστε με την περίπτωση του Πριγκηπάτου), αλλά κάποιος που έγραψε 'οι βλάχοι είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του ελληνικού κράτους' μάλλον τείνει προς τη γενίκευση και την υπερβολή και τον ζητάει ο πισινός του λίγο Διαμάντη Είναι λίγο σχολική η φράση.
Και ας μην ξεχνάμε ότι χωρεί και τεράστια συζήτηση ως προς την έννοια του 'εθνικού ευεργέτη'. Εθνικός ευεργέτης (τεράστιος μάλιστα ) ήταν και ο Συγγρός. -
Πάλι με άφησες στον τόπο παλιάνθρωπε, αν και μεγάλωσα δίπλα τους, αγνοούσα πολλά!
Τα καλύτερα, τα βρήκα στην γαλλική έκδοση της Wikipedia:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Principaut ... C3%A9doine
http://fr.wikipedia.org/wiki/AroumainsΠαρουσιάζει νομίζω αρκετά αντικειμενικά τις διάφορες απόψεις τόσο για την καταγωγή, όσο και για την γλώσσα.
πχ το Κουτσό-Βλαχοι δεν σημαίνει απαραίτητα πως έρχεται από το ελληνικό κουτσός, αλλά παίζει να είναι από το τούρκικο kucuk που σημαίνει μικρός...Πάντως, για να λέει ο spyros.s πως το χωριό του είναι αριστερών πεποιθήσεων, δεν τον κόβω να είναι από το... Μέτσοβο!
Να μαντέψω: Kεφαλόβρυσο; -
Στα Γιάννενα, με τις τόσο μικρές αποστάσεις, το παρκάρισμα με το αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο δύσκολο, εκτός κι αν θέλεις να παρκάρεις στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος γι' αυτό, εκτός κι αν δε γνωρίζεις την πόλη και νομίζεις ότι στο κέντρο θα βρεις θέση.
Παρκάρεις, δηλαδή, δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ στα σφαγεία χαμηλά στη λίμνη, κι από εκεί σε 10 λεπτά βρίσκεσαι σε σχεδόν οποιοδήποτε προορισμό στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα, το ρολόι ή το κτίριο της Νομαρχίας (τώρα στεγάζει νομίζω την περιφέρεια), που για πολλούς Γιαννιώτες θεωρούνται το κέντρο της πόλης, απέχουν περίπου 300-350 μέτρα από το δωρεάν πάρκινγκ, το οποίο μια φορά το έχω δει γεμάτο. Προσωπικά δεν μου παίρνει πάνω από 5-6 λεπτά με τα πόδια για αυτή την απόσταση.
Βέβαια, αν πρέπει να κουβαλήσεις πράγματα ή για κάποιο άλλο λόγο πρέπει να παρκάρεις στο κέντρο όταν οι υπηρεσίες ή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, θα πρέπει να πληρώσεις για παρκάρισμα, ή να γνωρίζεις κάποια μέρη που, ακόμη και τότε, συνήθως βρίσκεις θέσεις, ιδιαίτερα αν έχεις μικρό αυτοκίνητο.
Υπάρχουν δύο μεγάλα πάρκινγκ στο κέντρο με πληρωμή (και μικρότερα φυσικά) - ένα δημοτικό ανοιχτό με είσοδο 3 ευρώ, κι ένα υπόγειο με κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την ώρα.
Όσο αφορά το κλίμα, δεν είναι χάλια, αν και το κλίμα είναι προσωπική υπόθεση. Είναι, σίγουρα, κρύα πόλη για κάποιον που έρχεται από τα νότια. Από την άλλη, εκτός κι αν ζεις στο κέντρο, το καλοκαίρι δεν έχεις (συνήθως) τον καύσωνα, και το βράδυ θα δροσίσει κάπως. Επίσης έχει εναλλαγές ο καιρός με ποικιλία καιρικών φαινομένων, που σπάνια θα πεις ότι έχει βαρετοκαιρία.
Αυτό που δεν αντέχει κανείς εύκολα σε αυτή την πόλη, ιδιαίτερα αν έχεις μεγαλώσει σε παραθαλάσσια πόλη, είναι τα βουνά (έστω υπέροχα) τριγύρω – αισθάνεσαι ότι σε πνίγουν. Προσωπικά, ανάμεσα σε μια μέτρια παραθαλάσσια πόλη και σε μια όμορφη πόλη μακριά από τη θάλασσα, προτιμώ την πρώτη.
Για τους χειμερινούς προορισμούς, προσθέστε από αυτό το χειμώνα και το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο, νομίζω φέτος πρωτοανοίγει.
Θα πρόσθετα και υπέροχοι άνθρωποι (δεν έλκω την καταγωγή μου από αυτό το μέρος), αλλά αυτό εξαρτάται κι από τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει κάποιος, οπότε το καταθέτω ως προσωπική άποψη, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω.
Jacob
-
Μιας και πεφτουν σχολια για διαφορες πολεις, πεταω σχετικη ερωτηση:
Ποια πολη θα λεγατε οτι ειναι σε καλυτερη θεση (σε συγκριση με τις υπολοιπες ελληνικες) λαμβανοντας υποψη βασικα χαρακτηριστικα της (ρυμοτομια, δημοσιοι χωροι, φυσικο περιβαλλον, αρχιτεκτονικη, μνημεια);
Ναι μεν ολες (ή οι περισσοτερες) τσιμεντοδιαμορφωθηκαν σε συγκεκριμενες περιοδους αναπτυξης αλλα, τι στο καλο, θα υπαρχουν εξαιρεσεις ή εστω αξιολογες περιπτωσεις.
Αυτο που ακουω/διαβαζω συνηθως ειναι πολεις που 'χουν τα απειρα στραβα, δεν εχω ακουσει ομως κατι για το αντιθετο, γι' αυτο και το ενδιαφερον
(οσο μπορουμε εξαιρουμε το νοσταλγικα ωραιο, πχ 'ω η σαλονικη με την τρισενδιαφερουσα ιστορια κι ας ειναι πλεον...') -
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Στα Γιάννενα, ...Θα πρόσθετα και υπέροχοι άνθρωποι (δεν έλκω την καταγωγή μου από αυτό το μέρος), αλλά αυτό εξαρτάται κι από τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει κάποιος, οπότε το καταθέτω ως προσωπική άποψη, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω.
Jacob
Αν κρίνω από τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει μάλλον μ@λ@κες είναι, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω φυσικά
-
η μονη επαρχακη πολη που θα μου αρεσε να μενω ειναι το Ναυπλιο.
Καταγωγη απο Αρκαδια,μενω σε προαστιο της Αθηνας,γεννηθηκα-μεγαλωσα στο Μοσχατο.
Αν θα αλλαζα? Δεν ξερω....δυσκολη αποφαση,που αν εχεις δει απο πρωτο χερι τα κακα της επαρχιας,ειδικα σε χωριο(1500 κατοικοι) το χειμωνα, σε αποτρεπει.Αυτο που ζηλευω πολυ στην επαρχια ειναι το χαλλλλλλαραααα!!!Δεν κοιτανε ρολοι ρε παιδακι μου.Δεν υπαρχουν ραντεβου σε συγκεκριμενη ωρα.Θα περασω....Ναι θα το φτιαξουμε....θα σου πω....
Εαν ειχα λυμμενο το θεμα εργασιας μπορει..
Για παντρεμενους παντως δυσκολευει ακομα περισσοτερο,ειδικα με παιδια στην εφηβεια. -
Είσαι λάθος...Δεν είμαι εδώ για να κατευνάζω τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του κάθε μέλους του φόρουμ.
Εν πάσει περιπτώσει δε γενίκευσα τίποτα και εμφανώς κορόιδευα (τι άλλο θα μπορούσα άλλωστε με την περίπτωση του Πριγκηπάτου), αλλά κάποιος που έγραψε 'οι βλάχοι είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του ελληνικού κράτους' μάλλον τείνει προς τη γενίκευση και την υπερβολή και τον ζητάει ο πισινός του λίγο Διαμάντη Είναι λίγο σχολική η φράση.
Και ας μην ξεχνάμε ότι χωρεί και τεράστια συζήτηση ως προς την έννοια του 'εθνικού ευεργέτη'. Εθνικός ευεργέτης (τεράστιος μάλιστα ) ήταν και ο Συγγρός.δηλαδή αμφιβάλλεις για την φράση αυτή; Οι βλαχοι δεν είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του ελληνικού κράτους;
Πάρε μια ιδέα για να δεις γιατί επιμένω:
http://www.almyros.vlahoi.net/evergetes.htm -
Όχι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας
Μια άλλη εικόνα, μια άλλη άποψη για τους εθνικούς μας ευεργέτες. http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970323b.htm.Είναι πάντα χρήσιμο να είμαστε λιγάκι κουμπωμένοι απέναντι σε παχιά λόγια, ιδίως όταν είμαστε 40 χρονών και βλέπουμε μπροστά μας, ας πούμε, ποιους θα γράψουν κατά πάσα πιθανότητα τα σχολικά βιβλία του μέλλοντος ως εθνικούς ευεργέτες.
Δε γίνεται να καταπίνουμε, τουλάχιστον όχι αμάσητα, τις ιστοριούλες του δημοτικού σχολείου. Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη και με περισσότερες της μίας όψεις και αυτό ισχύει για πολλά πράγματα και όχι μόνο για τους λεγόμενους 'εθνικούς ευεργέτες'.
Πχ στο άλλο τόπικ γράφεις για τη καθυστέρηση που προκαλέσαμε στους Γερμανούς και την επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα : ε πως να το κάνουμε αυτό πλέον το λένε μόνο στα παιδάκια στο σχολείο. Είναι ένα ωραίο ηρωικό παραμυθάκι
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)