-
Θα συμφωνήσω με τον όρο παχιά λόγια. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες και κάποιοι πιο μικροί. Η ευεργεσία δεν είναι ψωλή για να μετριέται. Και οι πόντιοι ήταν ευεργέτες και εν μέρη και οι κρητικοί. Δεν είναι λογικό να λέμε πως κάποιοι, οι βλάχοι στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Εδω και καμποσο καιρο ειμαι συνεχεια, οπως εχω ξαναπει, μεταξυ Αθηνας-Πατρας και πραγματικης επαρχιας επαρχιας, φουλ αγροτικης περιοχης. Πλεον εχω ξενερωσει ακομα και με την Αθηνα την οποια και λατρευω. Βλεπω παντου διαφορους Καραμπαμπες που θελουν να με εκνευρισουν και να μου χαλασουν τη μερα . Καλα, η Πατρα ειναι πολη για Καρυωτακη, καταθλιψη, αυτοκτονικο ιδεασμο, black metal, και χειροτερα. Αυτο το εχουμε ξεκαθαρισει εδω μεσα νομιζω. Ευτυχως που εχω κοψει το καπνισμα εδω και μηνες και δε χρειαζεται να βλεπω ουτε τα μουτρα του μιναρα του περιπτερα σε καθημερινη φαση, με την πατρινοφατσα, το γυαλι ηλιου, το μπουφαν ναπαπιρι και την κρυσταλλινη προφορα. Δεν το αντεχω.
Στην επαρχια δεν ειναι τοσο χαλια εφοσον ξεκαθαρισεις τη σνομπ/asperger θεση σου και δειξεις οτι δε γουσταρεις και πολλα πολλα απο κοινωνικες επαφες. Αλλα μακροπροθεσμα ή σε μονιμη βαση δεν ειναι και πολυ ρεαλιστικο πλανο αυτο. Επισης οσο γαματα ειναι απο Μαϊο-Οκτωβρη (υπεροχες θαλασσες σε αποσταση 5λεπτου), αλλο τοσο τον υπολοιπο καιρο ειναι χειροτερα κι απο Πατρα (ή εστω στα ιδια) .
Εγω σκεφτομαι να φυγω εξω πλεον. Βεβαια ξερω οτι πουθενα δε θα νιωθω σαν στο σπιτι μου, οπως στη βρωμο-Αθηνα δηλαδη. Γι'αυτο και σκεφτομαι το Βερολινο, επειδη εχει κι εκει πολλους Καραμπαμπες Ελληνες και Τουρκους και Σερβους και Ανατολικογερμανους και λοιπους, για να νιωθω σαν στο σπιτι μου, οσο γινεται. Βεβαια εχει γεμισει χιπστερς απο ολον τον πλανητη που εχουν στειλει τις τιμες στα υψη, οταν πριν απο 2-3 χρονια ηταν πολυ φθηνοτερη πολη απ'την Αθηνα. Επισης δεν αντεχω τοση εγρηγορση, με τρομαζει, με κανει να νιωθω ανασφαλεια. Ας πουμε υπαρχουν 150 διαφορετικοι καδοι. Αυτο δεν το αντεχω. Καπου μεσα μου γουσταρω την αθηναϊκη χαβουζα που ανοιγεις τον καδο, οποιον να'ναι καδο, να πεταξεις τα σκουπιδια, και βλεπεις ξερω'γω ενα γυφτακι να χεζει μεσα. Σκατα, δεν προκειται να ικανοποιηθω με τιποτα τελικαΓαμάτο ποστ
πριν φυγω ολα μου τα χρονια τα εζησα Πειραια, Πασαλιμανι, Φρεαττυδα, Πειραικη, η Αθηνα ηταν πολυ μακρια, Β.Π. δε με διαβατηριο, χαβινγκ σεντ δατ, παραλιγο να αγοραζα ενα βιοτεχνικο χωρο να το εκανα σπιτι στο κεντρο διπλα στην παλια μητροπολη καθως στον Πειραια ολοι πουλαγανε σπιτια φτιαγμενα απο χρυσαφι.
Για που την έκανες φίλε?
Μεγάλωσα στον Πειραιά πηγαίνοντας στο Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο και μένω ακόμη σε κάποια από τις γειτονιές του. -
Τότε πως εξηγείτε το γεγονός ότι οι ευεργέτες του κράτους από πελοπόννησο που σε τελική ανάλυση ήταν και ελεύθερη τότε, είναι μετρημένοι;
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Στα Γιάννενα, ...
Θα πρόσθετα και υπέροχοι άνθρωποι (δεν έλκω την καταγωγή μου από αυτό το μέρος), αλλά αυτό εξαρτάται κι από τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει κάποιος, οπότε το καταθέτω ως προσωπική άποψη, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω.
Jacob
Αν κρίνω από τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει μάλλον μ@λ@κες είναι, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω φυσικά
Συμφωνώ . (πάντως τα Γιάννινα ωραία πόλη)
-
Βλαχικα μιλας; Εισαι οντως Βλαχος, ή μονο καταγωγη σε φαση εχεις ακουσει απο γνωστους και συγγενεις οτι καπου καποτε ειχες 1 προπροπαππου Βλαχο;
Γιατι ετσι οπως τα λες μου θυμιζεις κατι Αμερικανους που αρχιζουν εκει να σε κουραζουν για το Irish heritage τους επειδη ενας προπροπροπροπαππους τους ηταν απ'τη Βοστωνη και μαλλον ηταν Ιρλανδος και νομιζουν οτι αυτο τους κανει Ιρλανδους. Αν δε μιλας Βλαχικα δεν εισαι Βλαχος για μενα. Εισαι πληρως ελληνοποιημενος και δεν εχεις κανενα δικαιωμα να εισαι υπερηφανος για την 'καταγωγη' σου. Μαλλον ο 1 στους 4 βορειοελλαδιτες θα εχει και λιγο βλαχικο αιμα. Οχι τιποτ'αλλο να δουμε αν τουλαχιστον ολη αυτη η κουβεντα εχει εστω καποιο νοημα. -
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Μιας και πεφτουν σχολια για διαφορες πολεις, πεταω σχετικη ερωτηση:
Ποια πολη θα λεγατε οτι ειναι σε καλυτερη θεση (σε συγκριση με τις υπολοιπες ελληνικες) λαμβανοντας υποψη βασικα χαρακτηριστικα της (ρυμοτομια, δημοσιοι χωροι, φυσικο περιβαλλον, αρχιτεκτονικη, μνημεια);
Ναι μεν ολες (ή οι περισσοτερες) τσιμεντοδιαμορφωθηκαν σε συγκεκριμενες περιοδους αναπτυξης αλλα, τι στο καλο, θα υπαρχουν εξαιρεσεις ή εστω αξιολογες περιπτωσεις.
Αυτο που ακουω/διαβαζω συνηθως ειναι πολεις που 'χουν τα απειρα στραβα, δεν εχω ακουσει ομως κατι για το αντιθετο, γι' αυτο και το ενδιαφερον
(οσο μπορουμε εξαιρουμε το νοσταλγικα ωραιο, πχ 'ω η σαλονικη με την τρισενδιαφερουσα ιστορια κι ας ειναι πλεον...')Λάρισα....κέντρο, βουνό-θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις, όχι τεράστια αλλά ούτε μικρή, ωραία ρυμοτομία το κέντρο με πλατείες, πεζόδρομους, πράσινο, μοναδικό μείον η ζέστη το καλοκαίρι
Τρίκαλα....επίσης πεζόδρομοι με πολύ πράσινο, σε καλή θέση γεωγραφικά, με ποτάμι να διασχίζει την πόλη
Καρδίτσα....βλ Τρίκαλα
Ξάνθη...λίγο απομονωμένη αλλά πανέμορφη, ήσυχη, με ιστορία, θάλασσα και βουνό κοντά
Κομοτηνή....βλ. Ξάνθη
Το βασικότερο, σε όλες τις παραπάνω εκτός ίσως της Λάρισας ζεις και με λίγα χρήματα.
ΔΕΝ θα έμενα Κοζάνη, Γρεβενά, Αλεξπολη γιατί είναι μαύρα χάλια, Ήπειρο λόγω κλίματος, όπως επίσης και οπουδήποτε στην Πελοπόννησο γιατί είμαι προκατειλημμένος με τους καταυλακιώτες
-
Κατερινη ειναι ωραια πολη και διπλα στην θαλασσα...
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Βλαχικα μιλας; Εισαι οντως Βλαχος, ή μονο καταγωγη σε φαση εχεις ακουσει απο γνωστους και συγγενεις οτι καπου καποτε ειχες 1 προπροπαππου Βλαχο;
Γιατι ετσι οπως τα λες μου θυμιζεις κατι Αμερικανους που αρχιζουν εκει να σε κουραζουν για το Irish heritage τους επειδη ενας προπροπροπροπαππους τους ηταν απ'τη Βοστωνη και μαλλον ηταν Ιρλανδος και νομιζουν οτι αυτο τους κανει Ιρλανδους. Αν δε μιλας Βλαχικα δεν εισαι Βλαχος για μενα. Εισαι πληρως ελληνοποιημενος και δεν εχεις κανενα δικαιωμα να εισαι υπερηφανος για την 'καταγωγη' σου. Μαλλον ο 1 στους 4 βορειοελλαδιτες θα εχει και λιγο βλαχικο αιμα. Οχι τιποτ'αλλο να δουμε αν τουλαχιστον ολη αυτη η κουβεντα εχει εστω καποιο νοημα.οι γονείς μου τα μιλάνε άριστα εγώ απλά τα καταλαβαίνω...ως παιδί δεν ήθελα να τα μάθω παρόλο που με προτρέψανε τότε και έτσι τώρα είναι δύσκολο να τα μιλήσω! Θυμάμαι στο χωριό μου μικρός, τους γηραιότερους να μιλάνε συνέχεια την γλώσσα! Θυμίζω ότι η γλώσσα αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά προφορικά αφού δεν γράφεται!
Αυτό για το πλήρως ελληνοποιημένος το θεωρώ λάθος αφού όλοι οι Έλληνες βλάχοι είναι apriori ελληνοποιημένοι ως τέτοιοι!
Σαφέστατα και θα ήμουν περήφανος για την καταγωγή μου ακόμα και αν δεν μιλούσα βλάχικα! Εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα όμως οι γονείς μου γεννήθηκαν στα βλάχικα χωριά των Ιωαννίνων! Γιατί να μην είμαι περήφανος; Ανάλογα περήφανος μπορεί να είναι κάποιος που κατάγεται από την μικρά Ασία...δεν σε καταλαβαίνω!@koutsan: Διάβασα το άρθρο που παρέθεσες και το βρίσκω ενδιαφέρον! Όμως εγώ σου ανέφερα ονόματα και έργα! Εσύ μου ανεφερες το σκοτεινό απρελθόν κάποιον από το σύνολο των ευεργετών του έθνους! Δεκτό ότι είχαν συμφέροντα! και λοιπόν; Το αποτέλεσμα μετράει! Προσέφεραν έστω και για την δόξα....το έκαναν όμως!!!
Συγνώμη για την ποδοσφαιροποίηση της κουβέντας με το παρακάτω παράδειγμα όμως θα το κάνω :
και ο γιαννακόπουλος βοήθησε τον Παναθηναικό να πάρει 6 ευρωπαικά με τα φράγκα που έσπρωξε στην ομάδα! Τα χρήματα που δαπάνησε ίσως εκπίπτουν από την εφορία στις επιχειρήσεις του οπότε στην πράξη κονόμησε και είχε και την δόξα! Με άλλα λόγια ίσως είχε συμφέρον και το έκανε! Για τον Παναθηναικό όμως δεν παραμένει ευεργέτης; Δεν θα μείνει το όνομα του στην ιστορία του συλλόγου;
Να το πάω και αλλού: Ο Bill Gates είναι στις μέρες μας ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος αφού χαλάει τεράστια ποσά για φιλανθρωπίες! Δεν με νοιάζει γιατί το κάνει αλλά ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!
Ελπίζω να έγινα σαφής!Τ.Γ. Αναφορικά με το άλλο θέμα μπορείς να γράψεις εκεί τις απόψεις σου.Εδώ απλά προκαλείς διχως επιχειρήματα στην πράξη!
-
Ο χρήστης vaggman έγραψε:
Κατερινη ειναι ωραια πολη και διπλα στην θαλασσα...για πες μας τι καλα που ειναι τα καλοκαιρια που βαραει η υγρασια κατοσταρια πρωι βραδυ?
-
Άρτα αυτές τις δύο ημέρες. Άλλοι ρυθμοί στην επαρχία σε σχέση με την Αθήνα. Αν έχεις πάρα πολλά λεφτά και μπορείς η Αθήνα δεν παίζεται. Διαφορετικά η επαρχία δεν είναι τόσο κακή.
-
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Μιας και πεφτουν σχολια για διαφορες πολεις, πεταω σχετικη ερωτηση:
Ποια πολη θα λεγατε οτι ειναι σε καλυτερη θεση (σε συγκριση με τις υπολοιπες ελληνικες) λαμβανοντας υποψη βασικα χαρακτηριστικα της (ρυμοτομια, δημοσιοι χωροι, φυσικο περιβαλλον, αρχιτεκτονικη, μνημεια);
Ναι μεν ολες (ή οι περισσοτερες) τσιμεντοδιαμορφωθηκαν σε συγκεκριμενες περιοδους αναπτυξης αλλα, τι στο καλο, θα υπαρχουν εξαιρεσεις ή εστω αξιολογες περιπτωσεις.
Αυτο που ακουω/διαβαζω συνηθως ειναι πολεις που 'χουν τα απειρα στραβα, δεν εχω ακουσει ομως κατι για το αντιθετο, γι' αυτο και το ενδιαφερον
(οσο μπορουμε εξαιρουμε το νοσταλγικα ωραιο, πχ 'ω η σαλονικη με την τρισενδιαφερουσα ιστορια κι ας ειναι πλεον...')Χωρίς πολλή σκέψη και δυστυχώς χωρίς να έχω ζήσει εκεί παρά μόνο τη γνώρισα ως φαντάρος, η Καλαμάτα θα ήταν η επιλογή μου. Δεν έχει τη μιζέρια της μικρής πόλης, είναι εύκολη στον προσανατολισμό και ανοιχτόκαρδη (δρόμοι, αγορά, παραλία, ανοιχτωσιά γενικότερα) πρέπει να έχει πολλά χιλιόμετρα για ψάξιμο γύρω-γύρω στα βουνά και στις θάλασσες, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μου άρεσε περισσότερο από τον μεγαλύτερο αλλά και πιο κουραστικό Βόλο που ήταν παλιότερα η επιλογή μου εκτός από Αθήνα-Θεσσαλονίκη, είχε πιο ωραίο χαρακτήρα στα δικά μου γούστα.
Όταν φτιάξουν οι γύρω δρόμοι για Αθήνα-Πάτρα-Τρίπολη κλπ., παρά το ότι είναι στην πινέζα του χάρτη, θα είναι ένα από τα πιο γ@μάτα σημεία της χώρας.
-
edit [Mod]
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Στα Γιάννενα, με τις τόσο μικρές αποστάσεις, το παρκάρισμα με το αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο δύσκολο, εκτός κι αν θέλεις να παρκάρεις στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος γι' αυτό, εκτός κι αν δε γνωρίζεις την πόλη και νομίζεις ότι στο κέντρο θα βρεις θέση.κινγκ: οταν παμε παντως εμεις γιαννενα παρκαρουμε σε αυτο διπλα στην Λιμνη προς το αεροδρομιο με 3 ευρω την ημερα...παντα αδειο..αντιθετα απο κινηση πιχτρα....
Παρκάρεις, δηλαδή, δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ στα σφαγεία χαμηλά στη λίμνη, κι από εκεί σε 10 λεπτά βρίσκεσαι σε σχεδόν οποιοδήποτε προορισμό στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα, το ρολόι ή το κτίριο της Νομαρχίας (τώρα στεγάζει νομίζω την περιφέρεια), που για πολλούς Γιαννιώτες θεωρούνται το κέντρο της πόλης, απέχουν περίπου 300-350 μέτρα από το δωρεάν πάρκινγκ, το οποίο μια φορά το έχω δει γεμάτο. Προσωπικά δεν μου παίρνει πάνω από 5-6 λεπτά με τα πόδια για αυτή την απόσταση.
Βέβαια, αν πρέπει να κουβαλήσεις πράγματα ή για κάποιο άλλο λόγο πρέπει να παρκάρεις στο κέντρο όταν οι υπηρεσίες ή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, θα πρέπει να πληρώσεις για παρκάρισμα, ή να γνωρίζεις κάποια μέρη που, ακόμη και τότε, συνήθως βρίσκεις θέσεις, ιδιαίτερα αν έχεις μικρό αυτοκίνητο.
Υπάρχουν δύο μεγάλα πάρκινγκ στο κέντρο με πληρωμή (και μικρότερα φυσικά) - ένα δημοτικό ανοιχτό με είσοδο 3 ευρώ, κι ένα υπόγειο με κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την ώρα.
Όσο αφορά το κλίμα, δεν είναι χάλια, αν και το κλίμα είναι προσωπική υπόθεση. Είναι, σίγουρα, κρύα πόλη για κάποιον που έρχεται από τα νότια. Από την άλλη, εκτός κι αν ζεις στο κέντρο, το καλοκαίρι δεν έχεις (συνήθως) τον καύσωνα, και το βράδυ θα δροσίσει κάπως. Επίσης έχει εναλλαγές ο καιρός με ποικιλία καιρικών φαινομένων, που σπάνια θα πεις ότι έχει βαρετοκαιρία.
Αυτό που δεν αντέχει κανείς εύκολα σε αυτή την πόλη, ιδιαίτερα αν έχεις μεγαλώσει σε παραθαλάσσια πόλη, είναι τα βουνά (έστω υπέροχα) τριγύρω – αισθάνεσαι ότι σε πνίγουν. Προσωπικά, ανάμεσα σε μια μέτρια παραθαλάσσια πόλη και σε μια όμορφη πόλη μακριά από τη θάλασσα, προτιμώ την πρώτη.
ναι ρε τζακ αλλα εχουμε και την λιμνη....προσωπικα τα βουνα τα λατρευω....για να μεινουμε στα πατρια προτιμας Ηγουμενιτσα ή Παργα απο Γιαννενα;; σε 40 λεπτα αν θελεις θαλασσα εισαι αραχτος στο Δρεπανο...
Για τους χειμερινούς προορισμούς, προσθέστε από αυτό το χειμώνα και το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο, νομίζω φέτος πρωτοανοίγει.
Θα πρόσθετα και υπέροχοι άνθρωποι (δεν έλκω την καταγωγή μου από αυτό το μέρος), αλλά αυτό εξαρτάται κι από τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει κάποιος, οπότε το καταθέτω ως προσωπική άποψη, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω.
Jacob
-
αλλη μια ψευδαισθηση που εχουν οι επαρχιωτες ειναι η καλη ζωη της Αθηνας...
ναι για καποιον που εχει λεφτα ή ωρα...για την μεση εργατικη ταξη που ουτε οπερα παει ουτε μεγαρο.
το μονο σοβαρο πλεονεκτημα που δινω στην Αθηνα ειναι η προσβαση σε εξοπλισμενα νοσοκομεια...και οχι τα επαρχειακα σφαγεια.. -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
οι γονείς μου γεννήθηκαν στα βλάχικα χωριά των Ιωαννίνων! Γιατί να μην είμαι περήφανος;
edit [Mod]
Γιατί σου κάνει εντύπωση το να είναι κανείς περήφανος για την καταγωγή του; Εγώ ανέκαθεν ήμουν περήφανος τόσο για το ότι είμαι βλάχος όσο και για το ότι είμαι Έλληνας βλάχος! Οι Κρητικοί για παράδειγμα είναι ανάλογα περήφανοι για την καταγωγή τους! Οι Μανιάτες το ίδιο!Που είναι το κακό σε αυτό;
Προς τι η ειρωνεία;
Αναφέρεσαι στους γονείς κάποιου και μιλάς για πήδημα ειρωνικά! Θα σου άρεσε να κάνει κάποιος δημοσίως το ίδιο για τους δικούς σου;
Εκτός και αν εσύ έγινες με παρθενογένεση ή με τον κρίνο ή σ' έφερε ο πελαργός!
Οι γονείς του καθενός είναι ιεροί για τον ίδιο και θα έπρεπε να το σέβεσαι πριν γράψεις οτιδήποτε...Δεν είναι καθόλου αστείο αυτό! -
Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου.
-
τα ευρακια-δραχμουλες να χεις και τον βρισκεις τον τροπο...η Κερκυρα μου είχε φανεί καλή, έχει και 2 πολιτισμένες χώρες κοντά την Ιταλία και την Αλβανία, ο Βόλος έχει χαβαλέ με βουνά και θάλασσες, ίσως ακόμα και η Κόρινθος σε κάποια παράλληλη διάσταση να βλέπεται...
-
εξήγησα τι με ενόχλησε...η ειρωνεία!
αν εννοούσες κάτι άλλο τότε απλά δεν το διατύπωσες σωστά. Κάνε το τώρα! -
edit [Mod]
-
Αλφαβητικά θα έμενα
Αργοστόλι
Καστοριά
Κέρκυρα
Συρος
ΤρίποληΜένω σε προάστιο της Αθήνας είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και κέντρο παω πολυ σπάνια.
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)