-
Συμφωνώ κι εγώ με τους περισσότερους. Ανήκω κι εγώ στους κατοίκους της μεγαλούπολης που θέλω πολύ να την κάνω για την ύπαιθρο. Η μισή ευκαιρία δόθηκε με την τοποθέτηση της συζύγου (δημ. υπάλληλος) στο Άστρος Κυνουρίας. Περιμένω την άλλη μισή για να κατέβω κι εγώ στην ευρύτερη περιοχή (Λεωνίδιο - Τρίπολη - Αργος - Ναύπλιο) και έφυγα. Δεν είναι εύκολο όμως. Το ψάχνω.
Η Αθήνα εδώ και καιρό παιδιά έχει γίνει τραγικά δύσκολη. Από συνήθεια ζούμε εδώ μέσα. Υπάρχει κύμα αποκέντρωσης και αυτό είναι καλό αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις.
Ililias έχεις απόλυτο δίκιο. Συμφωνώ σε όλα όσα λες. Και πληροφοριακά από τη δουλειά μου (Παλλήνη) κάνω 1 ώρα και 10' να φτάσω στην Κυψέλη (όπου έχω parking αλλιώς φτάνουμε σε 'αστεία' νούμερα) και 2 ώρες (πηγαίνοντας με 120) να φτάσω στο Άστρος... -
Mακαρι να μπορουσε να αδειασει η Αθηνα και να επιστρεψει ο κοσμος στα χωρια και στις πολεις της καταγωγης του.
Δυστυχως η επαρχια πασχει απο θεσεις εργασιας. Και ιδιως οι αγροτικοι νομοι, βρισκονται σε ακομη πιο δυσκολη θεση. Οι αγροτες που καποτε στηριζαν οικονομικα τις περιοχες αυτες, πλεον περνουν δυσκολες ωρες και αυτο εχει οδηγησει σε γενικη οικονομικη καθιζηση παρα πολυ κοσμο.
Χθες γυρισα απο την επαρχια και δυστυχως τα παραπανω επιβεβαιωθηκαν για αλλη μια φορα.
Στην πολη που εγω πηγα στην Δ. Ελλαδα το μονο επαγγελμα που θα μπορουσε καποιος να κανει (εκτος απο το να διοριστει στο Δημοσιο) ειναι γκαρσον σε καφετερια (συνηθως χωρις ενσημα και με ελαχιστα λεφτα) ή ιδιετερα μαθηματα σε παιδια γυμνασιου-λυκειου.
Ναι υπαρχουν και αλλες πολεις που τα πραγματα ειναι καλυτερα, αλλα και εκει νομιζω οτι οι ευκαιριες ειναι ελαχιστες. Εργοστασια δεν υπαρχουν, επενδυσεις δεν γινονται, οποτε?
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Mακαρι να μπορουσε να αδειασει η Αθηνα και να επιστρεψει ο κοσμος στα χωρια και στις πολεις της καταγωγης του.Σήμερα το πρωί, πηγαίνοντας στη δουλειά, πήρα ένα καλό δείγμα για το τί αντίχτυπο θα είχε αυτό στην κίνηση των δρόμων! Παράδεισος!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Mακαρι να μπορουσε να αδειασει η Αθηνα και να επιστρεψει ο κοσμος στα χωρια και στις πολεις της καταγωγης του.
Σήμερα το πρωί, πηγαίνοντας στη δουλειά, πήρα ένα καλό δείγμα για το τί αντίχτυπο θα είχε αυτό στην κίνηση των δρόμων! Παράδεισος!
Μα εχω ξαναπει οτι τα μεγαλα εγα που εγιναν στην Αθηνα ειναι στη πραξη αυτο-καταργουμενα, διοτι δημιουργουν κινητρα για να ερθει και αλλος κοσμος στην Αθηνα, επομενως σε πολυ λιγο καιρο θα εχουν χασει την χρηστικοτητα τους.
Αν η Αθηνα ειχε 2εκ αντι για 4εκ κατοικους, ουτε τα μισα δεν θα χρειαζονταν να γινουν για να υπαρχει μια πολυ καλη ποιοτητα ζωης στην πολη.
Αντι ομως αυτα τα χρηματα να πεσουν στην επαρχια για να μεινει ο κοσμος εκει (ή να επιστρεψει) και να ανακουφιστει η Αθηνα, επεσαν ολα εδω με αποτελεσμα τα πραγματα να γινονται ολο και χειροτερα.
Οσους δρομους και να φτιαξουμε εδω, με το ρυθμο αυξησης των αυτοκινητων που εχουμε σημερα, σε 1-2 χρονια θα εχουμε παλι τα ιδια χαλια...
-
Σήμερα φεύγω για το γυναικοχώρι (θα λυσσάξει πάλι ο ililias αλλά...! )
Καθε φορά που πάω σκεφτομαι το ίδιο πράγμα!
Να φύγω και να πάω να μείνω εκει!!!
Αλλά......δύσκολο!Στο θέμα των μαγαζιών!
Κι όμως. Πριν 2 χρόνια άνοιξε ένα SM στην περιοχή!
Χαμηλές τιμές.Τράβηξε κόσμο αμέσως.Φτωχοί άνθρωποι!Οχι για τρόφιμα.Για απορυπαντικά,χαρτιά κλπ!
Περίμενα αντιδράσεις από τους αλλους εμπόρους.Τίποτα.Στον κόσμο τους!Κι ομως!
Αν ανοίξει ακόμα κάτι.Και κάτι ακόμα.Τότε ο κόσμος θα μπορεσει να βρει δουλειά (ακόμα και όπως την περιγράφει ο Ηλίας)!
Αυτό θα δημιουργήσει ζήτηση.Και πάει λέγοντας.Τώρα?Μόνο γκαρσόνι!!!
Και ένα παράδειγμα!
Τα πεθερικά μου πάνε εκει τα τελευταία 30 χρόνια!
Κάποτε έπαιρναν ακόμα και τα λαχανικά από Αθήνα!!!!
Το άλλαξα αυτό!!!Πλυντήριο πιάτων,στερεοφωνικά,τηλεοράσεις...υπάρχουν εκει1
Ομως οι πιο πολλοί επισκέπτες τα παίρνουν από Αθήνα!
Και στερούν εισόδημα από την περιοχή!!Θέλουν πολλά αλλαγή ακόμα!
Πάντως σε 17 χρόνια που μάλλον θα πάρω σύνταξη...εκει θα με βρίσκεται!
Εχω και μεγάλη ψησταριά!!!! -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Πριν 2 χρόνια άνοιξε ένα S**&**M στην περιοχή!Αυτο θα εδινε κινητρα!
-
Ο χρήστης 106rallye03 έγραψε:
Πριν 2 χρόνια άνοιξε ένα S**&**M στην περιοχή!
Αυτο θα εδινε κινητρα!
Στην περιοχη που αναφερομουν εγω πριν, ηθελε μεσο (πολιτικο κυριως) για να πιασεις δουλεια σε Super Market και να παιρνεις 500ε/μηνα !!!!!!!!!!!
και αυτο ΑΝ ησουν τυχερος και δεν σε βαζανε να δουλεψεις part time για 200ε/μηνα!!!!!
-
Tωρα μολις κοιτουσα καποιο site με αγγελιες για εργασια στις ΗΠΑ. Διαλεξα μια μικρη πολιτεια και εκανα αναζητηση για θεσεις στον τομεα που εργαζομαι και τωρα.
Τα αποτελεσματα ειναι απελπιστικα:
272 θεσεις εργασιας (!!!!) (οκ, οχι ολες ενδιαφερουσες)
και μισθους απο 40Κ-180Κ το χρονοΑσχετο με το θεμα μας ισως, αλλα ενδεικτικο για το τι σημανει 'ψαχνω για δουλεια στην Ελληνικη επαρχια'.
-
Ο χρήστης 106rallye03 έγραψε:
Πριν 2 χρόνια άνοιξε ένα S**&**M στην περιοχή!
Αυτο θα εδινε κινητρα!
Εχεις δίκηο!Δεν διευκρίνησα ότι ήταν ένα από τα μεγάλα και γνωστά SM!!!
Και όπως θα ξέρεις,για να ανοίξει ένα τέτοιο,προηγείται μελέτη για να δούνε αν θα βγει οικονομικά!
Αρα όταν ανοίγει γνωρίζουν ότι το μαγαζί θα βγάλει κέρδη!Οσο για τα κίνητρα!
Ναι! θα δώσει!!!
Αν μπορεί να εξοικονομήσει κάποιος 40 -
S**&**M, άλλο πράγμα εννοούσε ο φίλος!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
S**&**M, άλλο πράγμα εννοούσε ο φίλος!Εκανα ότι δεν το κατάλαβα!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Εχω και μεγάλη ψησταριά!!!!Και αυτό δίνει κίνητρα!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΠΑΙΔΙΑ!!!
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Εχω και μεγάλη ψησταριά!!!!
Και αυτό δίνει κίνητρα!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΠΑΙΔΙΑ!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σήμερα φεύγω για το γυναικοχώρι (θα λυσσάξει πάλι ο ililias αλλά...! )Όχι, όχι, μην ανησυχείς.
Συμπάσχω. -
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Έλα βρε συ, είναι λίγο μονόπλευρο αυτό...Το τράβηξα, είναι αλήθεια, αλλά το έκανα μόνο για να δώσω μεγαλύτερη ευκρίνεια στη σκέψη μου. Είμαι κολλημένος, αλλά όχι και τόσο, εντάξει;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Δεν συμφωνείς?Όχι.
Το μεγάλο ΣΜ δεν παίρνει και τόσους νεαρούς το καλοκαίρι, ξέρεις....Αρα όταν ανοίγει γνωρίζουν ότι το μαγαζί θα βγάλει κέρδη!...
Πριν ανοίξει, ξέρουν πόσα μπακάλικα θα κλείσουν.
Τα 40 ευρά το μήνα που εξοικονομεί κάποιος ψωνίζοντας στο ΣΜ, τα εξοικονομεί γιατί οι περισσότεροι 'έμποροι' (πχ εδωδιμοπώλες) έγιναν κλέφτες και ήθελαν να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι. Από την άλλη, ο μπακάλης του χωριού τα κέρδη του τα επένδυε στο χωριό, ενώ οι ιδιοκτήτες του ΣΜ στην Ελβετία. Φαύλος κύκλος, που έχει φέρει την κατάσταση στο να παίρνουν οι παραγωγοί (γενικώς) όλο και λιγότερα χρήματα από τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές να τα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά. -
ililias δεν διαφωνω πουθενα με οτι λες στο ποια πρεπει να ειναι η κατευθυνση της αναπτυξης της υπαιθρου. Ξερεις που (κατ'εμε) κανεις λαθος; Οτι για να εχεις αναπτυξη θα πρεπει να πρωτα να σταματησεις την υφεση. Πρωτα σταματας να πεφτεις και μετα πας να ανεβεις.
Ασε που το κατ'εξοχην 'οχημα' καθε αναπτυξης ειναι οι ανθρωποι. Πρεπει μαλλον αρχικα να αρχισει μια περιοχη να 'κραταει' κοσμο και μετα ολα τα αλλα.Οσο για τον μπακαλη του χωριου 2 ενστασεις:
- Τα μπακαλικα ειχαν αλλη ενοια οταν τα χωρια ειχαν μιση ωρα χωματοδρομο για να πας στο διπλανο χωριο και αλλη σημερα που ουτως ή αλλως οι μετακινησεις ειναι ευκολοτερες.
- Οι εμποροι τη σημερον ημερα (ειδικα στα μικρα μερη) πιο πολυ στη Ρωσια και Ουκρανια επενδυουν παρα στο χωριο τους
Ας παει πρωτα ο κοσμος στην περιοχη Χαλκιδας φερ'ειπειν και σιγα-σιγα πολλες επιχειρησεις αντι να ειναι μεταξυ Χαλκιδας και Αθηνας, να πανε πιο προς Λαμια (παραδειγμα λεω) ή αντι να ειναι βορειως της Κορινθου, να ειναι νοτιως να ανπτυχθει και το Αργος. Καπως ετσι μπορει να παει το πραμα (στην ευνοική εκδοχη)
Παντως καποιος που δουλευει στην Αθηνα και μενει εκτος, εγω πιστευω οτι εν τελει πιο πολυ χρημα θα αφηνει στο χωριο παρα θα αφαιρει.
-
greo κι εγώ δε διαφωνώ ουσιαστικά πουθενά με αυτά που λες.
Μπορεί οι απόψεις μας να φαίνεται ότι διαφέρουν, αλλά η ουσία αυτών που λέμε όχι: Πρέπει η ύπαιθρος να αναπτυχθεί, να πάψει η υποβάθμιση. Έχω άποψη για το τι θα έπρεπε να γίνει, σαφώς ίσως να είναι λανθασμένη. Προτιμώ να τραβάω ένα δρόμο που αν δω ότι είναι λάθος τον αλλάζω, παρά απλά να παρακολουθώ. Συζήτηση κάνουμε, αλλά τα ΣΜ, εξ όσων έχω δει, έρχονται να πάρουν χρήμα από τις περιοχές όπου εγκαθίστανται, όχι ν' αφήσουν. Δες προηγούμενο ποστ του spiros, περιγράφει το είδος της απασχόλησης που προσφέρουν. Για τους εμπόρους σήμερα συμφωνώ, γι αυτό και όσους βλέπω έτσι αρνούμαι να τους υποστηρίξω. Όσο για τις Ρωσίδες - Ουκρανέζες, έχω να παρατηρήσω ότι πολλοί χωριάτες φτιάχτηκαν πραγματικά, παίρνοντας κοπέλες (όταν τελείωσε η χρήση τους στα μπαρ) που αποδεικνύονται καλές σύζυγοι, μητέρες και σύντροφοι. Γυναίκες όμορφες, μορφωμένες και ήρεμες, αντίθετα με κάτι δικά μας καρακατσουλιά. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία..... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Όσο για τις Ρωσίδες - Ουκρανέζες, έχω να παρατηρήσω ότι πολλοί χωριάτες φτιάχτηκαν πραγματικά, παίρνοντας κοπέλες (όταν τελείωσε η χρήση τους στα μπαρ) που αποδεικνύονται καλές σύζυγοι, μητέρες και σύντροφοι. Γυναίκες όμορφες, μορφωμένες και ήρεμες, αντίθετα με κάτι δικά μας καρακατσουλιά. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.....Αυτο αστο,γιατι οι πιο πολλες απλα βουτανε οτι μετρητο υπαρχει προς εγχειριση της μανα τους στην Ρωσια και αναχωρουν για αλλο κορόιδο.
Φυσικα υπαρχουν και υπερλαμπρες εξαιρεσεις,με γυναικάρες που αποτελουν υποδειγμα συμπεριφορας. -
χωρις να εχω διαβασει πολλες απαντησεις!!! θελω να παρεμβω στο θεμα αυτο που μας αφορα όλους. Αποκεντρωση και Ολυμπιακοι αγωνες δεν συμβαδιζουν. Το ξερετε πως συμφωνα με αξιοπιστες μελετες οι ολυμπιακοι αγωνες συνεβαλαν και θα συμβαλουν ωστε η Αθηνα να αυξηθει κατα 500.000 κατοικους!!!!!! Εχουμε αρχισει να μιλαμε για 45% του πληθυσμου σε ενα κεντρο μονο. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! Χωροταξικά! Πολεοδομικά! Αναπτυξιακα! Οικονομικά! Κοινωνικά! και οτι αλλο μπορεις να φανταστείς!!
Το Παρισι ειχε παρομοιο προβλημα πριν μερικές δεκαετίες και το ελυσε αμμεσα!! ΤΟΤΕ!!! Παντως παιδια αποκεντρωση, χωρις αποκεντρωση εξουσιων δεν προκειται να γινει ΠΟΤΕ!!!!!!!!!Δ.Μ. φοιτητης Μηχανικός Χωροτάκτης, Πολεοδόμος, Περιφερειολόγος.
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)