-
Δεν σου εκανα προσωπικη επιθεση, νομιζω πως ετσι το ειδες.
Συγμωμη, δεν σε ξερω προσωπικα. Απο αυτα που γραφεις με κανεις να πιστευω πως δεν εχεις περασει απο lse και τις απαιτησεις του για ερευνητικες εργασιες. Αποψη μου, μη θυμωσεις. Οχι οτι ειναι κατι το κακο ή καλο.... δεν κανει καμια διαφορα. Απλα μιας και το αναφερες το αναφερω και εγω.
Απλα εχει να κανει με τον τροπος που προσεγγιζεις στο ποστ σου, διαφορετικες καταστασεις απο εσενα, πολιτικοι (ολοι πουλημενοι, ιερεις ολοι εχουν υπηρετουν μια εταιρια κτλ). Οταν περασεις απο εργασιες σοβαρων πανεπ. δεν μπορεις να εχεις δογματισμο σε τιποτα. Ολα ειναι υπο ερευνα και αμφισβητηση ακομα και οι δογματισμοι στους δογματισμους.
Για εμενα που αναφερεις, δεν εχω κανει αναφορα των σπουδων μου, διοτι δεν θελω να δινω προσωπικα στοιχεια σε δημοσια φορουμ. Ειναι αρχη μου.
Μια χαρα ανωτατες πτυχιαρες ειναι, κρατικα, και μεταπτυχιακα με πολλα πανελληνια μαθηματα (12) σε καθε ετος επι τις δυο τελευταιες ταξεις του λυκειου και οχι 4 οπως στους περισσοτερους απο τους σοφους εδω μεσα με τις βασεις που κρατουσαν οποιο μαθημα ηθελαν. Εμεις αν δεν περνουσαν στην σχολη που θελαν ξανα μανα αλλα 12 μαθηματα. Οποτε σε αυτο το κομματι η γενια μου δεν σηκωνει κουβεντα απο καμια αλλη γενια.
Η υλη δε, στα σημερινα 4 εξεταζομενα μαθηματα ηταν ιδια με τα δικα μας τοτε. (Καθησα και εισα τις απαντησεις στα φετινα πανελληνια μαθηματα που εβαζαν στις εκπομπες). Αλλα εμεις ειχαμε αλλα 8 μαθηματα παραλληλα για να αριστευσουμε, και ολα με την πρωτη. Ειμαι η γενια των δυσκολοτερων εισαγωγικων εξετασεων απο την εποχη της ιδρυσεως του κρατους.
Αυτο που αναφερω ειναι πως δεν εχει εντονο το δογματικο στοιχειο διοτι ειναι ο ιδιος ερευνητης και η φυση του ερευνητη ειναι η αποφυγη του δογματισμου, και των τσιτατων. Το αντιθετο δηλαδη, απο αλλους ιερεις.
Αυτο.
-
Mα τι μας λες βρε Λάπη ? οι Συριζαίοι που μας κυβερνούσαν δεν έχουν περάσει από πανεπιστήμια ? Δεν ζήσαμε στο πετσί μας τους δογματισμούς τους ? Τι είναι τα πανεπιστήμια ? Οι κολυμπήθρες του Σιλωάμ και μπαίνεις άνθρωπος με τα πάθη και τα δόγματα σου και βγαίνεις άσπιλος, αμόλυντος και άμωμος ?
Εκεί μέσα αποκτάς τα περισσότερα δόγματα που θα σε ακολουθήσουν για την υπόλοιπη ζωή σου, και τύχει και γίνεις και κανένας πολιτικός θα τα επιβάλεις και στους άλλους.
-
Αντε παλι στην πολιτικη το πας. Τα επιπλεον 200 εξτρα δις για τονωση της εσωτερικης ζητησς μεσα σε 7 ετη (διπλασιασμος του χρεους για ζητηση ειναι σκετη καταστροφη) που εβαλαν ολοι οι αλλοι στην καμπουρα μας και εστελναν πλαστα στοιχεια στις ευρωπαϊκες ελεγκτικες αρχες τι δογματισμος ειναι;;;; Δογματισμός της αχρηστηλας;;;;
Εχεις δικιο ως εναν βαθμο, και αυτο εχει να κανει με την προαωπκκοτητα του καθε ατομου.
Αλλο ερευνητης , αλλο καλος μαθητης.
Πολλα παιδια, ιδιαιατερα η γενια μου μετα απο τις πιο σκληρες πανελληνιες στην ιστορια για 2 ετη ξεσαλωναν ως φοιτητες και μετα για να τελειωσουν την σχολη τη περνουσαν τελειως επιδερμικα.
Ετσι ναι, τιποτα δεν ειναι το πανεπιστημιο. Μαλακιες, δινεις εξετασεις με δωτα θεματα και λες εχω πτυχιο (Μια ειναι η παραταξη σε ολη την ελλαδα που τα στελεχη της περναν ετσι τις εξετασεις με αριστα.... οι πιο αχρηστοι κιολας....μαντεψε ποια;;;χαχαχα) ενταξει και στις αλλες υπηρχαν τετοια φαινομενα αλλα σε αρκετα μικροτερο βαθμο απο αυτην την συγκεκριμενη παραταξη. Ετσι ιδιος τενεκες μπαινεις ιδιος βγαινεις. Σκατουλες δηλαδη. Αν ομως το παρεις ζεστα και κατσεις διπλα σε καθηγητες και ζητας ολο και περισσοτερη γωνση και περα απο την επισημη υλη... Μαθαινεις εναν τελειως διαφορετικο τροπο σκεψης. Βλεπεις το φως το αληθηνο.
Να σου πω παραδειγμα πως την μικρο 2 την κρατησα μεχρι το τελος σχεδον καθως εβαζα ρητρα 9,5 και δεν το επιανα ποτε. Ο καθηγητης μετρουσε και τα ορθογραφικα μου λαθη (ελεος) Το ηθελα διοτι καθε φορα ζητουσα και αλλα θεματα να εξεταστω και κοντραρα τον καθηγητη. Πραγματικα εμαθα πολλα και αυτος δεν ηθελε να τελειωσω και παντα μου εβαζε τρομερα δυσκολες εργσιες γοα το εξαμηνο και ενω πιστευα πως εφτιαξα το τελειο....με γειωνε με επιχειρηματα και αποδηξεις. Ετσι εμαθα σε αλλο τροπο σκεψης. Αυτο κανουν οι καλςς ανωτατες σχολες. Πιεζεσαι και απορρυπτουν την προαπαθεια σου και αναλυεις ακομα περισσοτερο μεχρι τον απειρο. Ιδιαιτερα στις ανθρωπιστικες επιστημες. Σαν γυμναατικη του μυαλου δηλαδη.
Περιστατικο που θυμαμαι χαρακτηριστικα.
Ανοιγω την πορτα αμφιθεατρου βλεπω αυτον το καθηγητη να διδασκει στους πρωτοετης, γυριζει ολο το αμφιθετρο και με κοιτα. (Εγω σωστος ημουν αυτος ανταλλαξε αμφιθεατρο με αλλον καθηγητη). Ο καθηγητης με σπουδες στα καλυυερα παν. του πλανητη πα τα με υποτροφιες ως αριστουχος και με εξαιρετικο διδακτωρικο σε ενα απο τα 5 τοπ του πλανητη
-Ουπς λαθος λεω.
-Ναι λαθος, κυριε λαπ φωναζει ο καθηγητης εκτος παλι αν μεινατε στο μαθημα (με ηξεραν ολοι οι καθηγητες, τους την εμπαινα αλλα μ αγαπουσαν). Γελια απο κατω, και δη κατι ωραια πιπινακια μπροστα μπροστα..αχ τα ατιμα.
-οχι, το περασα γιατι εγραψα πιο σωστη απαντηση απο αυτην του πινακα που γραφετε...
-Ωωωωωωω! προσβοληηηηη, φωναζε ολο το αμφιθετρο, (80 ατομα σχεδον)
-Σωστα κυριε λαπ, για δειξτε μας τη σωστη απαντηση να τη μαθουμε.
Τη γραφω εγω στο πινακα. Οντως η σωστη απαντηση ηταν αυτη του επομενου εξαμηνου με τεθλασμενες καμπυλες και πιο ρεαλιατικους υπολογισμους απο το απλο υποδειγμα του πρωτου εξαμηνου κτλ
-Σωστα κυριε λαπ. Αυτη ειναι η απαντηση, σιγουρα περασατε το εξαμηνο αυτο...αλλα κοπηκατε απο τωρα στο επομενο διοτι δεν υπολογισατε σωστα αυτο. Αντε φυγετε εξω κυριε λαπ, μη σας κοψω και στο μεθεπομενο εξαμηνο.
....καπνος ο Λαπ.
Γειωση κανονικη εγω.....τρελα γελια και χαμογελα απο τα πιπινακια μπροστα...
Ωραια χρονια.....Αχ....
Προσωπικα δεν ανηκα ποτε σε καμια παραταξη... εκανα διαλογο για να τους την μπαινω ακομα και αν τους υποστηριζα διοτι ηταν βλακουληδες πολλοι απο αυτους. Πολλοι προσπαθησαν να γινουν και πολιτικοι, τρομαρα τους. Τους εβλεπα στις εκλογες τωρα και δη στις τοπικες.
-
Lap μπορεί εσείς τότε με τις δέσμες να δίνατε σε 12 μαθήματα σε ύλη 2 τάξεων, αλλά υπήρχαν πιο πριν κάποιοι άλλοι που έδιναν λιγότερα μεν , αλλά χωρίς ύλη .
Ο,τι γούσταραν από όπου γούσταραν , για αυτό και εμείς τα σχολικά βιβλία τα είχαμε ανέγγιχτα .
Τα άλλα όμως τα αγοράζαμε και τα δανειζόμαστε .
Οπότε μπορεί οι νεώτεροι να σου φαντάζουν ότι είναι πιο εύκολα , αλλά οι παλαιότεροι που έμπαιναν 1 στους 10 , ήταν σε άλλο επίπεδο .
Και η κοινωνία δεν τους άφηνε ούτε μετά να χαλαρώσουν και τελείωναν και γρήγορα .
Είχαν και 2,5 χρόνια στρατό .
-
Λάπη ο 18χρονος που μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει μυαλό σαν τη ζύμη, εκεί του την πέφτουνε οι κομματικές οργανώσεις και πρέπει να διαλέξεις με ποιά είσαι αλλιώς δεν προχωράς, όσοι δεν προσχώρησαν σε κάποιο κόμμα δυσκολέυτηκαν περισσότερο γιατί έμειναν χωρίς την βοήθεια που είχαν οι άλλοι.
Από τα πανεπιστήμια έχουν βγεί βουλευτές, υπουργοί μέχρι και πρωθυπουργοί που δεν τους άξιζε να διευθύνουν ούτε περίπτερο, μη μιλάς με παραδείγματα και για δόγματα γιατί έχουμε ζήσει 50 χρόνια τώρα όλη την κομματική φοιτητική ιστορία στο πετσί μας, ότι και να λές ότι και να λένε η ίδια η πραγματικότητα σας διαψεύδει, τα Ελληνικά πανεπιστήμια και κυρίως η Νομική είναι δυστυχώς το αυγό του φιδιού.
Έχουν βγεί από τα πανεπιστήμια μας εξαίρετοι επιστήμονες και ερευνητές αλλά και καταστροφείς της χώρας, μην τα εξιδανικεύσεις τόσο πολύ γιατί η αλήθεια είναι κάπως αλλιώς.
-
Βλέπεις λοιπόν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στα πανεπιστήμια μας ώστε να προσφέρουν μόνο γνώση και όχι κομματικοποίηση, καταλήψεις, καταστροφές αιθουσών και οργάνων, παραεμπόριο, διακίνηση ναρκοτικών και κατασκευή και αποθήκευση μολότωφ καθώς και καταφύγιο κάθε παράνομου κυνηγημένου.
Φτάνει ποιά με την ασυδοσία, υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν και να τελειώσουν στην ώρα τους γιατί σήμερα η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο κοστίζει πολύ περισσότερο στις οικογένειες που εκτός από την ανεργία μαστίζονται και από την χαμηλή μισθοδοσία που πολλές φορές δεν πληρώνονται και στην ώρα τους, τα παλιά τεφτέρια στα μικρά εμπορικά και μπακάλικα έχουν κάμνει ξανά την εμφάνισή τους μετά από 40 χρόνια.
Πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους και να αποφασίσουμε τη ζωή θέλουμε και όχι να αφήνουμε ορισμένα κόμματα της αριστεράς και της καταστροφής, ( ακόμα και ο τίτλος τους - της αριστεράς και της προόδου - κάλπικος είναι όπως τα ίδια μας έδειξαν με τις πράξεις τους ) να καθορίζουν τη ζωή μας πρός το χειρότερο κρατώντας μας σε ομηρία με ψέματα, κατευθυνόμενους δημοσιογράφους, έντυπα και ιστοσελίδες.
-
Σε εμενα το λες;;; εγω το εζησα στο πετσι μου πολλα χρονια.
Οπως σου ειπα δεν συμμετειχα σε καμια παραταξη και πολλες φορες για να βγαλω βαθμο για την μετεπειτα πορεια στο μεταπτυχιακο, τα εδινα και τα ξαναεδινα τα μαθηματα με ρητρες βαθμου.
Δεν μιλαμε απλως για καποια βοηθεια οπως λες. Μιλαμε πως αχρηστοι φοιτητες που ολη μερα εκαναν παρτυ στα νησια, στα χιονοδρομικα κεντρα και στα μπαρακια εγραφαν 10 αρια ωστε να κανουν μετεπειτα πολιτικη πορεια και εμεις παιδευομασταν με μεσαιους βαθμους διοτι παντα καποια θεματα ηταν πολυ δυσκολα και καποιες φορες δεν τα καταφερναμε. Οι ασχετοι ομως τα περνοθσαν με 10αρια...
Συγκεκριμενες παραταξεις, για αυτο και μερικες φορες βλεπεις ενα οχι μισος αλλα ια εχθρικη διαθεση καποιων, διοτι ο ενας εχει ζησει τον αλλον απο τα παιδικα του χρονια και ξερει καλα τι πρεσβευει οταν μιλαει αργοτερα πιο μεγαλος και φανατιζει κοσμο που δεν τους εχει ζησει απο τα παιδικα φοιτητικα τους χρονια, και στο πως πορευονται για να ξεχωρισουν απο τους υπολοιπους.
-
Δεν πιστευω στην απολιτικοποιηση των νεων. Διοτι τοτε φτιαχνουμε εργατες που απλα ξερουν καποιους μαθηματικους αλγορυθμους. Οχι πνευματικους και σκεπτομενους πολιτες. Αλλα θα σε εκπληξω πως δεν πιστευω πως τα προπτυχιακα ετη προσφερουν εδαφος για αυτο. Η ηλικια, οι ορμονες που απλα κανουν παρτυ μεχρι τα 21-22 ετη και παραγουν εντονο θυμηκο δεν προσφερουν εφορο εδαφος για την αναπτυξη του ανθρωπινου ειδους, που ερχεται μονο μεσω της πολιτικης.
Θα ηθελα οταν εχουν παρει γνωσεις ανωτατου επιπεδου και υψηλου επιπεδου (παντα δωρεαν) τοτε πλεον να υπαρχουν καποια ετη που οντας μεταξυ των 23 με 27 ετων να υπαρχουν εκκλησιες της ανωτατης εκπαιδευσης οπου θα αναλυουν και θα καταθετουν αποψεις οπου θα αμφισβητουν τα παντα και ολους. Να γινονται ζυμωσεις γνωσεων και αποψεων, θα προτεινουν μεσω των φρεσκων γνωσεων, που μολις εχουν διδαχθει, προτασεις για το καλυτερο μελλον της ανθρωποτητας.
Οποτε ναι, δεν ειμαι φαν της σημερινης καταστασης στα προπτυχιακα ετη και ανετα το λεω χωρις να φοβαμαι οποιοδηποτε αριστερο. Ειναι ετη του 'σκασε και διαβασε' , εισαι ακομα ενα παιδι που του επιτραπηκε να πιει επισημα αλκοολ. Τιποτα παραπανω τιποτα λιγοτερο.
-
Εγώ δεν μίλησα γιαα απολιτικοποίηση αλλά για κομματικοποίηση που προφανώς δεν είναι το ίδιο, δεδομένου ότι όλες μας οι πράξεις είναι πολιτικές αφού έχουν αντίκτυπο σε κάποιους άλλους.
Όμως άλλο αυτό και άλλο να έχουμε μπροστά μας έναν ξεγάνωτο που το παίζει αρχηγός, να μας λέει τι να κάνουμε και εμείς σαν πρόβατα να ακολουθούμε υπακούωντας σε πράξεις που μπορεί να είναι εντελώς λάθος, να οδηγούν σε ζημιά, σε καταστροφή, σε αδικίες έναντι άλλων κλπ, κλπ, κλπ.
Άλλο μια συλλογική δράση και πρωτοβουλία που θα υποστηριχθεί από όλους γιατί είναι για το κοινό καλό και άλλο να οδηγούμαστε όπου λέει ο ντενεκές γιατί αυτό είναι το δικό του προσωπικό συμφέρον, στοίχημα, ώφελος και πάει λέγοντας.
Τουλάχιστον εγώ κουράστηκα, βαρέθηκα, πλήρωσα αυτά που μου αναλογούσαν, αηδίασα με όλους αυτούς που στα τελευταία 50 χρόνια όλο μας σώνουν και το μόνο που σώνουν είναι η τσέπη τους εξασφαλίζοντας την καλοπέραση την δική τους και των επόμενων γενεών τους με τα λεφτά μας.
Και να πω ότι καλυτέρεψαν τη ζωή μας, έκαναν καλύτερη και ασφαλέστερη την πατρίδα μας να πω πάει στο διάολο, ας πάρουν και κάτι παραπάνω, αλλά το να μας φτωχοποιούν καταστρέφουν, να μας σπρώχνουν στην αυτοκτονία, να ξενιτεύονται τα παιδιά μας που τα σπουδάσαμε με ιδρώτα και αίμα, να χάνουμε τις περιουσίες μας που με κόπο χτίσαμε και να έρχεται ο κάθε αλήτης να μας επιβάλεται και να μας κάνει ζητιάνους, δεν το δέχομαι, δεν το ανέχομαι άλλο.
-
Lap μπορεί εσείς τότε με τις δέσμες να δίνατε σε 12 μαθήματα σε ύλη 2 τάξεων, αλλά υπήρχαν πιο πριν κάποιοι άλλοι που έδιναν λιγότερα μεν , αλλά χωρίς ύλη .
Ο,τι γούσταραν από όπου γούσταραν , για αυτό και εμείς τα σχολικά βιβλία τα είχαμε ανέγγιχτα .
Τα άλλα όμως τα αγοράζαμε και τα δανειζόμαστε .
Οπότε μπορεί οι νεώτεροι να σου φαντάζουν ότι είναι πιο εύκολα , αλλά οι παλαιότεροι που έμπαιναν 1 στους 10 , ήταν σε άλλο επίπεδο .
Και η κοινωνία δεν τους άφηνε ούτε μετά να χαλαρώσουν και τελείωναν και γρήγορα .
Είχαν και 2,5 χρόνια στρατό .
Τα ιδια θυμαμαι μου ελεγαν τοτε οι γονεις μου. Σπουδασαν και αυτοι στην ανωτατη εκπαιδευση, κατι πολυ πιο σπανιο απο οτι σημερα.
Οταν τους ελεγα με δουλευετε;;;;; και εκατσαν και με βοηθουσαν στα μαθηματικα στις πανελληνιες (οπου τα κατειχουν πολυ καλα, εχουν μεγαλη εφεση στα νουμερα και στα μαθηματικα) μου ειπαν πως οντως οι εξετασεις απο το πανεπιστημιο του τοτε (δικια τους χρονια) ηταν χωρις υλη αλλα δεν ειχαν ποτε τετοιες ερωτησεις με αυτην την απαιτητικη υλη. Αντε ενα κομματι αυτης να ηταν το τεταρτο θεμα αλλα και παλι πολυ σπανιο.
Τεραστιο ρολο επαιζε η εκθεση μου ειπαν και η αξιολογηση της αντιληψης του υποψηφιου. Σε γνωσεις και εξεταση αυτης ομως ηταν πιο κατω απο την δικη μου χρονια των δυο ετων υλης και 12 μαθηματων. Μετα την τριτη εβδομαδα δεν ειχαμε κουραγιο ουτε να μιλησουμε και να φαμε ποσο μαλλον να χτυπησουμε αριστεια στα εναπομειναντα μαθηματα
Ασε που σε ενα μαθημα να ειχες μια κακη τυχη, ειτε απο αγχος ειτε απο κακη διαχειρηση του χρονου κατα την εκπονηση των απαντησεων, ολα τα υπολοιπα 11 μαθηματα πηγαιναν τζαμπα, εδινες εξετασεις για το τιποτα, και το ηξερες.
Και ξανα εδινες την επομενη χρονια απο το μηδεν και στα 12 με ολη την υλη των δυο ταξεων με το αγχος στα υψη διοτι αλλαζε ολη η ζωη σου και ηταν η τελευταια σου ευκαιρια μια και καλη για παντα. Αν παλι ειχες λιγο αγχος και ατυχια τοτε τα ονειρα σου θα τα εκανες πραξη μονο στην επομενη ζωη. Σε αυτην οχι. Στα 17 -18 ετη ολα αυτα.
Εσεις απο τνν αλλη, γραφατε καλα στα 2 απο τα 4 μαθηματα, κρατουσατε τις βαθμολογιες των 2 καλων και ξαναδινατε την επομενη χρονια τα υπολοιπα 2.
Έτσι μπαινατε στην ανωτατη και ανωτερη εκπαιδευση. Ετσι, χαιρω πολυ... η γενια μου, με την υπερπροσπαθεια που εκανε, χαρβαρντ θα εμπαιναν οι μισοι με υποτροφια.
Αυτη ηταν μια εμπειρια που μου αλλξε την προαωπικοτητα και απο πολυ αυστηρος χαρακτηρας αλλαξα απο μικρος σε αγαπη σε οποιον προσπαθει οσες φορες και αν χρειαστει για το ονειρο του. Οι ανθρωποι δικαιουνται πολλες ευκαιριες και αποδοχη στην ζωη τους. Οχι μονο λιγες, αλλα πολλες σχεδον απειρες.
-
Ποιός κρατούσε βαθμούς βρε Λαπ ? Εμείς ? Μάλλον τα έχεις μπερδέψει με κάποιους του 2000 .
Εμείς ό,τι γράφαμε κάθε χρονιά εκεί παίρναμε .
Τώρα το τι λές για τα μαθήματα , ίσως κάποιοι που είναι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να απαντήσουν .
-
Δειτε τωρα στο καναλι της βουλης μια αλλη ελλαδα, καιμτην αλληλεγγυη των ανθρωπων. Συγκινητικο πολυ.
-
Ποιός κρατούσε βαθμούς βρε Λαπ ? Εμείς ? Μάλλον τα έχεις μπερδέψει με κάποιους του 2000 .
Εμείς ό,τι γράφαμε κάθε χρονιά εκεί παίρναμε .
Τώρα το τι λές για τα μαθήματα , ίσως κάποιοι που είναι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να απαντήσουν .
Στις δεσμες αν εδινες εξετασεις σε μια σχολη και εγραφες καλα σε ενα απο τα μαθηματα, αν ξαναεδινες την επομενη χρονια δεν εξεταζοσουν στο ιδιο μαθηαμ αν ηθελες και κρατουσες τον βαθμο. Ετσι δεν ηταν;;;;
-
Στις δέσμες έτσι ήταν , στα τέλη της δεκαετίας του 70 που έδωσα εγώ δεν ήταν έτσι .
Ηταν ένα χάος . Ιδιαίτερα στα μαθηματικά , που δίναμε Αλγεβρα , Γεωμετρία και Τριγωνομετρία και διαβάζαμε κάτι περίεργα βιβλία για προβλήματα (Ιησουίτες κλπ) . Ανάλογα και στην Φυσική , λιγότερο στην Χημεία που έτσι και αλλιώς είχε λιγότερη ύλη από την Φυσική και βέβαια η Εκθεση ήταν μόνο έκθεση . Δεν είχες συνώνυμα κλπ που τώρα βοηθάνε .
Και να ξαναθυμίσω 250.000 κάθε σχολική γενιά τότε , 120.000 οι υποψήφιοι , 12000 στα πανεπιστήμια , 4000 στις ανώτερες σχολές και 1000 για δάσκαλοι και γυμναστές .
Για αυτό ήταν πιο εύκολο να βρείς δουλειά τότε ως πτυχιούχος . Ηταν πολύ δύσκολο να μπεις στις σχολές , αφού η πιο χαμηλή βάση ήταν 11-12000 ανάλογα με τα θέματα κάθε χρονιάς .
-
Αμ εισαι μικρουλης, σε λεω μπαρμπαστρουμφ και σε εχω εικονα σε εικονα ως μαθουσαλα, εγω κοιταζα πιο παλια συστηματα απο εσενα.
Για αυτο αου λεω, αυτο μου ειπαν και εμενα. Και λεω τογς λεω.....με δουλευετε στο χαρβαρντ θα εμπαινα με τετοιο συστημα, οχι οπως τωρα που λιωνω στο αγχος και στην υπερπροσπαθεια. Αχ το παιδακι μας τι του κανουν.....κλασικη ελληνικη απαντηση περνα εσυ και θα σου παρουμε αυτοκινητο για δωρο
Θα ρωτησω να δω πως εμπαιναν και πιο παλιοι απο τις δεσμες. Στην οικογενεια ειχαμε και ανθρωπους στις αρχες του προηγουμενου αιωνα (20αιωνα) που σπουδασαν και αυτοι. Νομικοι, μηχανικοι κτλ, νομιζω ομως πως ηταν 3 ετης οι σπουδες τους (εχω την αιαθηαη πως μου το ειπαν καποτε) και τα μεταπτυχιακα τους που εκαναν τα ονομαζαν καπως αλλιως.
Οποιους προλαβα ου ελεγαν ποσο ωραιο πραγμα ειναι η δωρεαν παιδεια. Εμεις γιναμε ανθρωποι και ζησαμε ανετα διοτι ο πατερας μας πουλησε σχεδον τα παντα για να μας στελνει λεφτα να σπουδασουμε. Τωρα εσεις, (αρχες του 90 εννουσε) ειστε πολυ τυχεροι.
-
Οι παππούδες μου ήταν στην Νομική πριν 100-110 χρόνια . Τριετείς τότε οι σπουδές νομίζω και εγώ , μπορεί και 4ετείς . Ηταν κάπως δωρεάν αν θυμάμαι καλά .
Αντίθετα ο πατέρας μου γιατρός , όπως και θείος μου , άλλος δικηγόρος , άλλος χημικός , στα τέλη του 40 αρχές του 50 , είχαν εξέταστρα , βιβλία που αγόραζαν και άλλα τέτοια έξοδα .
Δεν υπήρχε ποτέ να κρατάς μάθημα εκτός της εποχής Αρσένη αν θυμάμαι καλά , κάπου γύρω στα 1990 .
Οι πανελλήνιες εξετάσεις έγιναν γύρω στο 65 . Μέχρι τότε έδινες σε κάθε σχολή χωριστά και βέβαια ποτέ δεν κράταγες βαθμό .
Στην ηλικία έχω ακόμα το 5 μπροστά . Για λίγο όμως...
-
Χεχε μπορει να ταν και συμφοιτητες και φιλαρακια με τους δικου μου συγγενεις....λιγοι ηταν αλλωστε τοτε.
Ταξιδευτη, αν εισαι με το (5) μπροστα, ακομα μικρος εισαι, ρε συ!!!!
Αντε ρε και μας πλασαρεσαι και για σοφος, εχεις ακομα να διδαχθεις απο τη ζωη πολλα ακομα!
Για παραδειγμα να γινεις στις επομενες δεκαετιες νεο-κεϋνσιανιστης....εχεις λιγο ακομα ψησιμο, αλλα σε βλεπω προς τα εκει.
Νουμπα ε νουμπα.....
-
Χεχε μπορει να ταν και συμφοιτητες και φιλαρακια με τους δικου μου συγγενεις....λιγοι ηταν αλλωστε τοτε.
Ταξιδευτη, αν εισαι με το (5) μπροστα, ακομα μικρος εισαι, ρε συ!!!!
Αντε ρε και μας πλασαρεσαι και για σοφος, εχεις ακομα να διδαχθεις απο τη ζωη πολλα ακομα!
Για παραδειγμα να γινεις στις επομενες δεκαετιες νεο-κεϋνσιανιστης....εχεις λιγο ακομα ψησιμο, αλλα σε βλεπω προς τα εκει.
Νουμπα ε νουμπα.....
μια ερώτηση που έχω καιρό:
γιατί τον λες 'ταξιδευτή' ?
-
Γιατί είναι αγγλομαθής και μεταφράζει το cruiser...
-
Good morning κυρά-Κατίνα i go in ambeli γιατί σήμερα έχει biloziria, είπε η κυρία Μαρία στην Κυρά Κατίνα, που μόλις είχε επιστρέψει στο χωριό μετά από επίσκεψη ενός μήνα στον γιό της στη Νέα Υόρκυ.
Μετάφραση.
Καλημέρα κυρά Κατίνα, πηγαίνω στο αμπέλι γιατί σήμερα έχει θερμοκρασία υπό το μηδέν ( bellow zero ) = μπιλοζήρι
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]