-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Κανένας μάστορας δεν έχει ντοκτορά. Απλοί άνθρωποι είναι.
Ντεν καταλαβαίνει καρντιά μου. Θα μας πεις γιατί θύμωσες;
Κατι λαθος κανεις φιλε!Επειδη εχουν την καλη διαθεση και γραφουν στο φορουμ θα τους αποκαλεσεις απλους ανθρωπους;Ντροπη και όνειδος!!!
Ντρέπομαι, ντρέπομαι
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Σκοπός του θέματος αυτού είναι να δωθούν πληροφορίες. Γράψε λοιπόν πώς πρέπει να βγει σωστά η πίπα από το μπουζί.A, να αγιάσει το στόμα σου.
ΑΥΤΟ ειναι το νοημα του thread, να αλλαζουμε κανα μπουζι, οχι να αλλαζουμε βασεις μηχανης.
-
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Σκοπός του θέματος αυτού είναι να δωθούν πληροφορίες. Γράψε λοιπόν πώς πρέπει να βγει σωστά η πίπα από το μπουζί.
A, να αγιάσει το στόμα σου.
ΑΥΤΟ ειναι το νοημα του thread, να αλλαζουμε κανα μπουζι, οχι να αλλαζουμε βασεις μηχανης.
Οι δικές μου συμβουλές για τα μπουζί:
Αν έχεις αλουμινένια κεφαλή, κάνε την αλλαγή με κρύο μοτέρ.
Να έχεις καλό μπουζόκλειδο με λάστιχο και να δοκιμάσεις αν συγκρατεί καλά το μπουζί. Αλλιώς, αν οι έδρες είναι μέσα στην κεφαλή μπορεί να σου ξαναπέσει το μπουζί μέσα. Τα μπουζόκλειδα των 5 ευρώ από praktiker/carrefour κλπ είναι ΓΤΠ, ειδικά με τα Ελληνικά μαστόρια που σφίγγουν τα μπουζί όσο δεν πάει και μετά στραβώνεις τις χειρολαβές για να τα ξελασκάρεις.
Αφού βγάλεις πίπες/πολλαπλασιαστή, φυσάς για να φύγουν ό,τι ξένα σωματίδια υπάρχουν στην περιοχή.
Πρώτο σφίξιμο με το χέρι και με προσοχή ώστε να μην στραβοβιδωθεί το μπουζί. Πολλοί, που δεν έχουν μπουζόκλειδο αλλά απλά καστάνια και προέκταση, χρησιμοποιούν ένα κομμάτι λάστιχο ποτίσματος σαν σύνδεσμο CV μεταξύ χεριού και μπουζί ώστε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο ακόμα καθώς έχω καλό μπουζόκλειδο με cv.
Σφίξιμο, αν δεν έχεις ροπόκλειδο, ανάλογα με τον τύπο του.
-
+1
Για να πάρετε μια ιδέα πόσο σφίξιμο θέλουν τα μπουζί:
Μερικά δεν θέλουν σφίξιμο (κωνικά).
Τα δικά μου θέλουν σφίξιμο 20 ενώ τα μπουλόνια στους τροχούς 100 (είναι και τα δύο 19άρια αλλά τα μπουζί τα σφίγγεις ελάχιστα). -
α) ποσο ευκολο-συνετο ειναι να κανω ρυθιμιση καρμπυρατερ, χωρις πρωτερη εμπειρια με μονη βοηθεια το μανιουαλ της Haynes;;
β) ειχα ελλειμα στο λαδι περιπου 300μλ και το συμπληρωσα με 15-40 οταν στην αλλαγη ειχα βαλει 15-50.
ειναι πολυ βλακεια αυτο που εκανα στο γερικο καντετ ή ειναι σκυλι και δεν χαμπαριαζει;;γ) ρωτησα Κακνο για τσιμουχες πορτπαγκαζ και δεν ειχε.. στον παρμπριζα θα βρω εστω και ιμιτασιον ;; ενα κοστος λογικο;;
-
Ο χρήστης kingstonian έγραψε:
α) ποσο ευκολο-συνετο ειναι να κανω ρυθιμιση καρμπυρατερ, χωρις πρωτερη εμπειρια με μονη βοηθεια το μανιουαλ της Haynes;;β) ειχα ελλειμα στο λαδι περιπου 300μλ και το συμπληρωσα με 15-40 οταν στην αλλαγη ειχα βαλει 15-50.
ειναι πολυ βλακεια αυτο που εκανα στο γερικο καντετ ή ειναι σκυλι και δεν χαμπαριαζει;;γ) ρωτησα Κακνο για τσιμουχες πορτπαγκαζ και δεν ειχε.. στον παρμπριζα θα βρω εστω και ιμιτασιον ;; ενα κοστος λογικο;;
α)Δεν ειναι καθολου μα καθολου συνετο να κανεις ρυθμιση καρμπυλατερ μονος σου οσο καλο και να ειναι το εγχειριδιο που αναφερεις.Εκτος αν αναφερεσαι στην ρυθμιση ρελαντι που μπορεις να το κανεις και μονος σου.
β)Νο προμπλεμ
γ)τσιν τσαν τσον -
Ο χρήστης kingstonian έγραψε:
α) ποσο ευκολο-συνετο ειναι να κανω ρυθιμιση καρμπυρατερ, χωρις πρωτερη εμπειρια με μονη βοηθεια το μανιουαλ της Haynes;;β) ειχα ελλειμα στο λαδι περιπου 300μλ και το συμπληρωσα με 15-40 οταν στην αλλαγη ειχα βαλει 15-50.
α) εύκολο δεν είναι. Αν όμως έχεις την όρεξη να 'πήξεις' για αρκετό καιρό ασχολούμενος, είναι πολύ πιθανό να καταφέρεις ένα καλό αποτέλεσμα. Εξαρτάται και από τις γενικότερες γνώσεις σου βέβαια. Αν σε βλέπει το κατσαβίδι και φεύγει...
β και γ όπως παραπάνω.
-
Δεν ειναι κακο να κανει καποιος μια δυο εργασειες στο αμαξι του , π.χ να αλλαξει λαδια και φιλτρα αντε και κανενα τακακι για καποιον πολυ ψαγμενο ,
οχι ομως με την λογικη του τυπου πειρα δυο εργαλεια και ξεβιδονω!. αυτος που θα κανει ερασυτεχνικα μια επαγκελματικη εργασεια οσο καλυτερα μπορει θα πρεπει προτα να μαθει πολυ καλα το αμαξι του,τι ειναι το καθε τι και τι κανει.
Επησης θα πρεπει να εχει επαφη με εργαλεια και τεχνικη αντηλιψη,( δυσκολα ενας που δεν εχει πιασει ποτε κλειδι ή κατσαβιδι να κανει κατι τετοιο)παρα πολυ θα βοηθουσε ενα τεχνικο εχιριδιο της HAYNES σε συδιασμο με τα καταλληλα εργαλεια για μια απλη συντηριση του αμαξιου
**Μεχρι εκει ομως **. εργασειες που θελουν συνεργειο θα πρεπει να γινονται εκει και μονον εκειοι επαγκελματιες τεχνικοι αυτοκινητων εχουν πολυ μεγαλη εμπειρια και ξερουν πως να κανους το καθε τι.
ειναι ασχιμο και θρασή να υποτημουμε τους τεχνικους αυτοκινητων σε αυτο το φορουμ λεγοντας λογια του τυπου : απλοι ανθρωποι ειναι- συγα μωρε και τι κανουν , και αλλες τετοιες ανοησιες ,
και ποσω μαλιστα οταν τους ζηταμε να μας πουν -Πληροφορίες- (λες και ειναι υποχρεομενοι) -
επησεις κυκλοφορουν πολυ ορεα και ενδιαφερντα βιντεακια στο youtube.
Π.Χ
http://www.youtube.com/watch?v=8BE0xJKc ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=68Iiag3m ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=kCcGJ74HVHU
http://www.youtube.com/watch?v=Fe9g0vN4 ... re=related -
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Δεν ειναι κακο να κανει καποιος μια δυο εργασειες στο αμαξι του , π.χ να αλλαξει λαδια και φιλτρα αντε και κανενα τακακι για καποιον πολυ ψαγμενο ,
οχι ομως με την λογικη του τυπου πειρα δυο εργαλεια και ξεβιδονω!. αυτος που θα κανει ερασυτεχνικα μια επαγκελματικη εργασεια οσο καλυτερα μπορει θα πρεπει προτα να μαθει πολυ καλα το αμαξι του,τι ειναι το καθε τι και τι κανει.
Επησης θα πρεπει να εχει επαφη με εργαλεια και τεχνικη αντηλιψη,( δυσκολα ενας που δεν εχει πιασει ποτε κλειδι ή κατσαβιδι να κανει κατι τετοιο)παρα πολυ θα βοηθουσε ενα τεχνικο εχιριδιο της HAYNES σε συδιασμο με τα καταλληλα εργαλεια για μια απλη συντηριση του αμαξιου
**Μεχρι εκει ομως **. εργασειες που θελουν συνεργειο θα πρεπει να γινονται εκει και μονον εκειοι επαγκελματιες τεχνικοι αυτοκινητων εχουν πολυ μεγαλη εμπειρια και ξερουν πως να κανους το καθε τι.
ειναι ασχιμο και θρασή να υποτημουμε τους τεχνικους αυτοκινητων σε αυτο το φορουμ λεγοντας λογια του τυπου : απλοι ανθρωποι ειναι- συγα μωρε και τι κανουν , και αλλες τετοιες ανοησιες ,
και ποσω μαλιστα οταν τους ζηταμε να μας πουν -Πληροφορίες- (λες και ειναι υποχρεομενοι)Μια που εγώ τα είπα αυτά, ας απαντήσω,
- Αν πιάνουν τα χεράκια μου, δεν θα πάρω την άδεια κανενός.
- Εσύ νομίζεις ότι αυτοί (εσείς) στα συνεργεία δεν είναι (είστε) απλοί άνθρωποι;
- Δεν υποχρεώνει κανένας κανένα να απαντήσει. Εθελοντικά γίνεται. Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό ένα πράγμα.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Ντοκτορά δε χρειάζεσαι για να κάνεις οτιδήποτε στο αμάξι.
Κανένας μάστορας δεν έχει ντοκτορά. Απλοί άνθρωποι είναι.Δεν ειμαι μηχανικος αυτοκηνητων ουτε εχω συνεργιο επισκευων
αλλα ειμαι 20 χρονια εγκαταστατης υδραυλικος (υδρευση-αποχετευση-θερμανση -κληματισμος )
και το λεγομενο** ειρωνικο ντοκτορα** το εχουμαι φιλεμου **ολοι οι τεχνιτες **που εχουμε καποια χρονια προυπηρεσεια σε μια δουλειατα χερακια σου μπορει να πιανουνε και μπραβο σου και συγουρα δεν εχει να δοσεις λογαριασμο σε κανενα για το τι θα κανεις με το αμαξι σου
-
Δεν το είπα ειρωνικά το ντοκτορά.
Εννοούσα το διδακτορικό, το κανονικό, αυτό που δίνεται από πανεπιστήμιο. -
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Δεν ειμαι μηχανικος αυτοκηνητων ουτε εχω συνεργιο επισκευων
αλλα ειμαι 20 χρονια εγκαταστατης υδραυλικος (υδρευση-αποχετευση-θερμανση -κληματισμος )
και το λεγομενο** ειρωνικο ντοκτορα** το εχουμαι φιλεμου **ολοι οι τεχνιτες **που εχουμε καποια χρονια προυπηρεσεια σε μια δουλειατα χερακια σου μπορει να πιανουνε και μπραβο σου και συγουρα δεν εχει να δοσεις λογαριασμο σε κανενα για το τι θα κανεις με το αμαξι σου
Μαικ, το 79 στο ονομα ελπίζω να μην ειναι ετος γεννησης, αρα εργάζεσαι απο 13 ετων?
-
Ειναι φιλε μου και εργαζομε απο τα 14 μισο σας εκλεψα ενα μιση χρονο για την στρογκιλοποιηση
-
Παίδες κάτι που πιθάνον να έχετε παρατηρήσει ή όχι ακόμα...
Όταν αλλάζετε λάδια μόνοι σας φροντίστε να αλλάξετε και την στεγανωτική ροδέλα του καρτερ. Πολλοί βάζουν το ίδιο ή μια κοινή ροδέλα με αποτέλεσμα να πιτσιλάει κάθε λιγο και λιγάκι, και για όσους το παρκάρετε σε γκαραζ ή σε αυλή με μάρμαρο από κάτω θα σας κυνηγά η γριά (ή κ η σύζηγος για μερικούς ταλαίπωρους ) με κανά σκουποξύλο και θα έχει κ δίκαιο...
-
Ο χρήστης klid έγραψε:
Παίδες κάτι που πιθάνον να έχετε παρατηρήσει ή όχι ακόμα...Όταν αλλάζετε λάδια μόνοι σας φροντίστε να αλλάξετε και την στεγανωτική ροδέλα του καρτερ. Πολλοί βάζουν το ίδιο ή μια κοινή ροδέλα με αποτέλεσμα να πιτσιλάει κάθε λιγο και λιγάκι, και για όσους το παρκάρετε σε γκαραζ ή σε αυλή με μάρμαρο από κάτω θα σας κυνηγά η γριά (ή κ η σύζηγος για μερικούς ταλαίπωρους ) με κανά σκουποξύλο και θα έχει κ δίκαιο...
Παλια που το πηγαινα στην αντιπροσωπεια για τα τακτικα σερβις, πάντα στν απόδειξη ειχε και 'Ροδελα τάπας'.
Ροδελα δεν μου έχουν αλλαξει ΠΟΤΕ σε αλλαγή λαδιών εκτος αντιπροσωπειας. Τα συμπεράσματα δικά σας. -
Η αντιπροσωπεία χρεώνει τη ροδέλα 1 ευρώ;
Καλά κάνεις και την αλλάζεις, εκτός που στεγανοποιεί καλά και δεν στάζει ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΒΙΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΠΑ την επόμενη φορά.
-
Στην αλλαγη λαδιων: αλλαζουμε παντα και το φιλτρο λαδιου και παντα αλιφουμε με το δαχτυλο το λαστιχο του νεου φιλτρου με λιγο λαδακι , ( για αποφυγη διαρωων ) το σφυγκουμε με το χερι και μισι στροφη με το κλειδι φιλτρου
Μετα την εκκενωση του παλιου λαδιου αφου εχουμε βαλει ταπα ( δεν καργαρουμε ποτε την ταπα πολυ σφυχτα μπορει να καταστρεψουμε τα πασα , ιδανικο ειναι ενα ροποκλειδο ) και νεο φιλτρο βαζουμε τα νεα λαδια στα 3/4 της ποσοτιτας ( Π.Χ αν περνει 4 lit. βαζουμε τα 3 lit. )
βαζουμε μπρως για 5 δευτερολεπτα ( να κρατισει το φιλτρο λαδι ) και σβινουμε
περιμενουμε 10 λεπτακια να κατσουν τα λαδια και μετα συμπλιρονουμε την υπολιπη ποσοτιτα λαδιου λιγο λιγο ελενχοντας τον δεικτη -
Και ένα τρίκ από έναν παληό.
Αν δεν έχουμε καινούργια χάλκινη ροδέλλα δεν μας πιάνει πανικός, πιάνουμε με την άκρη της πένσας ή του μυτοτσίμπιδου την παληά και την καίμε ( τη ροδέλλα μόνο όχι το εργαλείο ) ακουμπώντας την περιφέρεια της, όσο περισσότερη μπορούμε, μέχρι σχεδόν να κοκκινίσει, στη φλόγα στο γκαζάκι και την κρυώνουμε, το αποτέλεσμα είναι να μαλακώσει ο χαλκός και να πατήσει με το σφίξιμο, ανεξάρτητα αν έχει κάνει πατούρα από το παληό σφίξιμο θα στεγανοποιήσει 100%.
Επίσης καλό θα είναι να καίμε με τον ίδιο τρόπο πριν την τοποθετήσουμε, και την καινούργια χάλκινη ροδέλλα γιατί μαλακώνει και δεν χρειάζεται υπεράνθρωπο σφίξιμο για να στεγανοποιήσει, ειδικά στα αλουμινένια κάρτερ το ξερό σφίξιμο καταστρέφει τα σπειρώματα στο αλουμίνιο, κάψιμο πάντα λοιπόν και έχουμε 100% στεγανοποίηση.
Οι ροδέλλες που μαλακώσαμε, με το σφίξιμο της τάπας γίνονται πάλι σκληρές όπως όταν τις βγάλαμε, μην τις φοβάστε λοιπόν.
Συντήρηση αυτοκινήτου στο σπιτι - DIY - Πληροφορίες