-
Ο χρήστης dimitris_f έγραψε:
[spoiler=:uet2u4y2]>>@hannibalΤο οτι εισαι ναυτικος συνεπαγεται οτι ξερεις απο πλοια. Δεν συνεπαγεται οτι ξερεις το θεμα που συζηταμε (και δεν ισχυριζομαι οτι το ξερω εγω καλα, αλλα καναδυο πραγματα τα ξερω).
Δυο μονο σημεια :
- Το αν το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο θα εκλεξει μελη σε διαφορους οργανισμους που επηρεαζουν το διεθνες καθεστως που ισχυει για τις παγκοσμιες θαλασσιες μεταφορες (νομικο πλαισιο, συμβασεις, προδιαγραφες, προστασια της ακτοπλοιας , και-τα-λοιπα , και-τα-λοιπα) καθοριζεται απο την υπο ελληνικη σημαια και οχι απο την υπο ελληνικη ιδιοκτησια χωρητικοτητα.
Οκ. Επειδη εχεις κολλησει εκει και επειδη νομιζεις οτι ολα ειναι ροδινα στην ναυτιλια και δεν υπαρχει ο τσαμπουκας και το καμποταζ. Και ετσι ακριβως να ειναι πλεον δεν θα αποφασισζει η ελληνικη σημαια ΓΙΑΤΙ μας ξεπερασε η ΜΑΛΤΑ.... Γιατι? Γιατι απλα λογο χειρισμων αλλαξανε σημαιες.... Κοινως πηρανε τα λεφτακια τους και τα ακουμπανε αλλου που τους σεβονται.
Despite the fact that the number of ships on order at world shipyards is down, the Greek portion continues to be high. The number of Greek owned ships continues to rise as Greek shipping offers improved technology, advanced know-how and innovation. 480 ships of over 44m dwt are currently on order and it is estimated that an average of 14 ships are being delivered to Greek interests each month! 124 Greek companies,** of which 19 are listed on a stock exchange,** are now building ships of all kinds: tankers, LNG carriers, bulkers, VLCCs, box ships, gas carriers, drilling rigs and container ships. It is no coincidence that China decided to allocate $5bn to fund Greek shipping companies, as they are the main clients of Chinese shipyards.Μαλλον ουτε αυτοι ξερουν ρε.... Γιατι αραγε οι Ελληνες εχουν τερατσια επηροη.....
Οι κινεζοι επιδοτουνε και εμεις πεταμε χαρταετο και κοιταμε πως να τους φορολογισουμε και να τους διωξουμε.... Αλλα τι ξερουν τα γατακια ρε....Επισεις δεν ειμαι ναυτικος πλεον.... Βγηκα σε γραφειο. Και εκτος απο το να διαχειριζομαι πλοια κανω και πετρελευσεις πλοιων και claims σε ξενη εταιρεια εκτος Ελλαδας. Εχω πτυχιο υποπλοιαρχου, bachelor σε shipping and transportation και master σε management and logistics (δεν ειναι λογιστικα το logistics οπως νομιζουμε μερικοι). Αρα κατι ξερω για να χτυπιεμαι.
- Οπως εχω πει , αναφερομαι στην ποντοπορο ναυτιλια (οπου ειναι και τα χοντρα φραγκα). Την ακτοπλοια (που το 90% των πληρωματων ειναι ελληνες) γιατι την αναφερεις ? Η ελληνικη ακτοπλοια επιδοτειται απο το κρατος . Θα αλλαξει σημαια ? Πλακα με κανεις ?
Και ναι η ακτοπλοια μπορει να μαζεψει και να πει.... Δεν γαμιεστε κυριοι.... Σταματαω την γραμμη και παω να κανω μεταφορες επιβατων στην αιγυπτο στην ιταλια κλπ. Να δω τι θα κανει το κρατος μετα.....
Βεβαια αν ειδες στο παραδειγμα (με νουμερακια που τοσο σου αρεσουν) αναφερομαι στα κρουαζιεροπλοια. Δεν ειναι ακτοπλοια τα κρουαζεριοπλοια. Ειδες λοιπον που δεν ειναι οπως τα εχεις στο μυαλο σου. .
@εντι
Το θεμα ειναι οτι παροτι κανενας δεν εχει ιδεα για το τι μερος των εσοδων (εσοδα απο φορολογηση και εισοδηματα που δημιουργει στην ελληνικη οικονομια) θα χαθουν σε περιπτωση αλλαγης σημαιας και για το ποσο ευκολη ειναι η αλλαγη σημαιας (χαννιμπαλ μη μου ξαναπεις ποσο ευκολη ειναι απο αποψη χρονικης διαδικασιας , εχω εξηγησει απο ποια αποψη) ειναι/ειστε κατηγορηματικοι και απολυτοι.Και εγω σου εχω απαντησει αλλα συνεχιζεις να κανεις οτι δεν καταλαβαινεις
[/spoiler:uet2u4y2]
Διαβασα κι εγω οτι ο κινεζος εδωσε 5 δις σε ελληνες πλοιοκτητες για να φτιαξουν τα καραβια τους στην Κινα (υποθετω οτι δεν τα εδωσε για να τους βαλουνε κινεζικη σημαια).Ελα παραδεξου του... Εχεις παρει γραμμη οτι ειμαι οξυθυμος και μου σηκωνεται η πιεση στο κεφαλι και το κανεις επιτηδες για να γελαμε.... Αλλιως δεν εξηγειται....
Ειπα εγω καλε μου ανθρωπε οτι η Κινα τους δινει τα λεφτα της ειδοτησης για να βαλουνε σημαια? ΟΧι. Το λεει καθαρα οτι τα δινουν γιατι κανουνε δουλειες και χτιζουνε τα καραβια τους εκει. Αρα τους ακουμπανε χοντρα ποσα στους κινεζους για παροχη εργασιων.... Και συνεχιζω εγω οτι οι κινεζοι ειναι βλακες που εμεις αντι να κανουμε κατι αντιστοιχο, αντι να διαολοστειλουμε ολους τους συνδικαλιστες της πουτσας που εχουν καταστρεωει ναυπηγεια κλπ κλπ κοιταμε πως να διωξουμε τους εφοπλιστες.... Τωρα το καταλαβες η να το ζωγραφισω?Για να μην το κουραζουμε , εσυ λες οτι σε περιπτωση αλλαγης σημαιας η ελληνικη οικονομια θα χασει πολλα (χωρις να παρουσιαζεις στοιχεια γιατι δεν ειναι δυνατο να εχεις αυτα τα στοιχεια) και εγω (που δεν ειμαι τυπος 'πιστευε και μη ερευνα' ) λεω οτι δεν ξερω τι θα χασει (ισως πολλα , ισως λιγα).
Σου εβαλα παραδειγμα με 4 πλοια (κρουαζιεροπλοια) με εληνικη σημαια τι πληρονουνε ΜΟΝΟ ασφαλιστικες εισφορες το ΜΗΝΑ.... Και ακομα ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ να καταλαβεις τι λεμε.....
- Το αν το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο θα εκλεξει μελη σε διαφορους οργανισμους που επηρεαζουν το διεθνες καθεστως που ισχυει για τις παγκοσμιες θαλασσιες μεταφορες (νομικο πλαισιο, συμβασεις, προδιαγραφες, προστασια της ακτοπλοιας , και-τα-λοιπα , και-τα-λοιπα) καθοριζεται απο την υπο ελληνικη σημαια και οχι απο την υπο ελληνικη ιδιοκτησια χωρητικοτητα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΟΚ, για μισθωτούς σου είπα εγώ. Εσύ τι καταλαβαίνεις (Βάσει των 'Στοιχείων' σου) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.Το ιδιο επιχειρημα (θεσεις εργασιας) μπορει να χρησιμοποιηθει για να διεκδικησει συνθηκες ανισονομιας οποιαδηποτε επιχειρηση.
Τα ερωτηματα τα εβαλα και καμια ουσιαστικη απαντηση δεν πηρα. Ο μυστηριος ,λοιπον, δεν ειμαι εγω (που λεω οτι δεν ξερω αν οι απωλειες της ελληνικης οικονομιας θα ειναι μεγαλες ή μικρες στη περιπτωση αλλαγης σημαιας) , μυστηριοι ειναι αυτοι που ειναι απολυτοι χωρις να ξερουν.
-
Έχουμε χρεοκοπήσει. Και το χειρότερο είναι ότι οι συνδικαληστές εδώ και δεκαετίες κατάφεραν να αποβιομηχανοποιήσουν τη χώρα.
Χρεοκοπημένοι και αποβιομηχανοποιημένοι θα είμαστε τυχεροί αν οι μισθοί είναι 200-300 ευρώ.
Υπεύθυνοι είναι οι κυβερνώντες τα τελευταία 30 χρόνια που έφαγαν τα λεφτά αλλά και επέτρεπαν στους κομμουνιστές να κλείνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις επιχειρήσεις.
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
[spoiler=:1ue2t99d]>>@hannibal
Το οτι εισαι ναυτικος συνεπαγεται οτι ξερεις απο πλοια. Δεν συνεπαγεται οτι ξερεις το θεμα που συζηταμε (και δεν ισχυριζομαι οτι το ξερω εγω καλα, αλλα καναδυο πραγματα τα ξερω).
Δυο μονο σημεια :
Οκ. Επειδη εχεις κολλησει εκει και επειδη νομιζεις οτι ολα ειναι ροδινα στην ναυτιλια και δεν υπαρχει ο τσαμπουκας και το καμποταζ. Και ετσι ακριβως να ειναι πλεον δεν θα αποφασισζει η ελληνικη σημαια ΓΙΑΤΙ μας ξεπερασε η ΜΑΛΤΑ.... Γιατι? Γιατι απλα λογο χειρισμων αλλαξανε σημαιες.... Κοινως πηρανε τα λεφτακια τους και τα ακουμπανε αλλου που τους σεβονται.
Despite the fact that the number of ships on order at world shipyards is down, the Greek portion continues to be high. The number of Greek owned ships continues to rise as Greek shipping offers improved technology, advanced know-how and innovation. 480 ships of over 44m dwt are currently on order and it is estimated that an average of 14 ships are being delivered to Greek interests each month! 124 Greek companies,** of which 19 are listed on a stock exchange,** are now building ships of all kinds: tankers, LNG carriers, bulkers, VLCCs, box ships, gas carriers, drilling rigs and container ships. It is no coincidence that China decided to allocate $5bn to fund Greek shipping companies, as they are the main clients of Chinese shipyards.Μαλλον ουτε αυτοι ξερουν ρε.... Γιατι αραγε οι Ελληνες εχουν τερατσια επηροη.....
Οι κινεζοι επιδοτουνε και εμεις πεταμε χαρταετο και κοιταμε πως να τους φορολογισουμε και να τους διωξουμε.... Αλλα τι ξερουν τα γατακια ρε....Επισεις δεν ειμαι ναυτικος πλεον.... Βγηκα σε γραφειο. Και εκτος απο το να διαχειριζομαι πλοια κανω και πετρελευσεις πλοιων και claims σε ξενη εταιρεια εκτος Ελλαδας. Εχω πτυχιο υποπλοιαρχου, bachelor σε shipping and transportation και master σε management and logistics (δεν ειναι λογιστικα το logistics οπως νομιζουμε μερικοι). Αρα κατι ξερω για να χτυπιεμαι.
- Οπως εχω πει , αναφερομαι στην ποντοπορο ναυτιλια (οπου ειναι και τα χοντρα φραγκα). Την ακτοπλοια (που το 90% των πληρωματων ειναι ελληνες) γιατι την αναφερεις ? Η ελληνικη ακτοπλοια επιδοτειται απο το κρατος . Θα αλλαξει σημαια ? Πλακα με κανεις ?
Και ναι η ακτοπλοια μπορει να μαζεψει και να πει.... Δεν γαμιεστε κυριοι.... Σταματαω την γραμμη και παω να κανω μεταφορες επιβατων στην αιγυπτο στην ιταλια κλπ. Να δω τι θα κανει το κρατος μετα.....
Βεβαια αν ειδες στο παραδειγμα (με νουμερακια που τοσο σου αρεσουν) αναφερομαι στα κρουαζιεροπλοια. Δεν ειναι ακτοπλοια τα κρουαζεριοπλοια. Ειδες λοιπον που δεν ειναι οπως τα εχεις στο μυαλο σου. .
@εντι
Το θεμα ειναι οτι παροτι κανενας δεν εχει ιδεα για το τι μερος των εσοδων (εσοδα απο φορολογηση και εισοδηματα που δημιουργει στην ελληνικη οικονομια) θα χαθουν σε περιπτωση αλλαγης σημαιας και για το ποσο ευκολη ειναι η αλλαγη σημαιας (χαννιμπαλ μη μου ξαναπεις ποσο ευκολη ειναι απο αποψη χρονικης διαδικασιας , εχω εξηγησει απο ποια αποψη) ειναι/ειστε κατηγορηματικοι και απολυτοι.Και εγω σου εχω απαντησει αλλα συνεχιζεις να κανεις οτι δεν καταλαβαινεις
[/spoiler:1ue2t99d]
Διαβασα κι εγω οτι ο κινεζος εδωσε 5 δις σε ελληνες πλοιοκτητες για να φτιαξουν τα καραβια τους στην Κινα (υποθετω οτι δεν τα εδωσε για να τους βαλουνε κινεζικη σημαια).Ελα παραδεξου του... Εχεις παρει γραμμη οτι ειμαι οξυθυμος και μου σηκωνεται η πιεση στο κεφαλι και το κανεις επιτηδες για να γελαμε.... Αλλιως δεν εξηγειται....
Ειπα εγω καλε μου ανθρωπε οτι η Κινα τους δινει τα λεφτα της ειδοτησης για να βαλουνε σημαια? ΟΧι. Το λεει καθαρα οτι τα δινουν γιατι κανουνε δουλειες και χτιζουνε τα καραβια τους εκει. Αρα τους ακουμπανε χοντρα ποσα στους κινεζους για παροχη εργασιων.... Και συνεχιζω εγω οτι οι κινεζοι ειναι βλακες που εμεις αντι να κανουμε κατι αντιστοιχο, αντι να διαολοστειλουμε ολους τους συνδικαλιστες της πουτσας που εχουν καταστρεωει ναυπηγεια κλπ κλπ κοιταμε πως να διωξουμε τους εφοπλιστες.... Τωρα το καταλαβες η να το ζωγραφισω?Για να μην το κουραζουμε , εσυ λες οτι σε περιπτωση αλλαγης σημαιας η ελληνικη οικονομια θα χασει πολλα (χωρις να παρουσιαζεις στοιχεια γιατι δεν ειναι δυνατο να εχεις αυτα τα στοιχεια) και εγω (που δεν ειμαι τυπος 'πιστευε και μη ερευνα' ) λεω οτι δεν ξερω τι θα χασει (ισως πολλα , ισως λιγα).
Σου εβαλα παραδειγμα με 4 πλοια (κρουαζιεροπλοια) με εληνικη σημαια τι πληρονουνε ΜΟΝΟ ασφαλιστικες εισφορες το ΜΗΝΑ.... Και ακομα ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ να καταλαβεις τι λεμε.....
Δεν εχω καμια προθεση να σου προκαλεσω αυξηση της πιεσης.
Οχι δεν ειπες οτι η Κινα τους δινει λεφτα για να βαλουν κινεζικη σημαια , αλλα ουτε εγω ειπα οτι το ειπες. Ειπα οτι ειναι ασχετο με αυτο που συζηταμε (φορολογηση).
Το τι πληρωσαν για ασφαλιστικες εισφορες δεν μου λεει τιποτα. Το υψος των ασφαλιστικων εισφορων δεν αλλαζει το γεγονος της υπαρξης διαφορων φοροπαλλαγων και το οτι φορολογουνται βασει της χωρητικοτητας και της παλαιοτητας των πλοιων και οχι επι των κερδων. Απλο ειναι. Υποθετω οτι δεν τους πιασανε κωτσους τους καραβαδες με αυτου του ειδους τη φορολογηση.
-
dimitris_f, αν και εφόσον καταλάβεις ότι αυτά που γράφεις είναι τεράστιο FAIL, πες στο και στα συντρόφια μπας και γλιτώσουν τη δουλειά τους κάμποσοι Έλληνες.
Δυστυχως , αγαπητε, τωρα που το φαντασμα του τσιπρισμου πλανιεται πανω απο τη πατριδα μας (οθεοςναβαλειτοχεριτου) , η πρωην ριζοσπαστικη αριστερα και νυν νεοπασοκ εχει βαλθει να ρουφηξει μεχρι και το μεδουλι απo τους ** βιοπαλαιστες πλοιοκτητες/εφοπλιστες**.
Δηλαδή, όταν, μιλώντας για τη ναυτιλία, ακούτε τη φράση 'μπας και γλιτώσουν τη δουλειά τους κάμποσοι Έλληνες'...συμπεραίνετε...ότι αναφέρεται...σε τι άλλο: 'πλοιοκτητες/εφοπλιστες'.
ΠΟΣΟ ΔΥ ΕΙΣΑΙ;ΟΚ, για μισθωτούς σου είπα εγώ. Εσύ τι καταλαβαίνεις (Βάσει των 'Στοιχείων' σου) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Το ιδιο επιχειρημα (θεσεις εργασιας) μπορει να χρησιμοποιηθει για να διεκδικησει συνθηκες ανισονομιας οποιαδηποτε επιχειρηση.
Πολύ αγαπάς την ισονομία.
Έχουμε 1.200.000 ανέργους, όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Μηδέν δυ.
Έχεις να μας πεις τίποτα γι αυτή την ισονομία; -
[spoiler=:285pwfwu]>>@hannibal
Το οτι εισαι ναυτικος συνεπαγεται οτι ξερεις απο πλοια. Δεν συνεπαγεται οτι ξερεις το θεμα που συζηταμε (και δεν ισχυριζομαι οτι το ξερω εγω καλα, αλλα καναδυο πραγματα τα ξερω).
Δυο μονο σημεια :
@εντι
[/spoiler:285pwfwu]
Δεν εχω καμια προθεση να σου προκαλεσω αυξηση της πιεσης.
Οχι δεν ειπες οτι η Κινα τους δινει λεφτα για να βαλουν κινεζικη σημαια , αλλα ουτε εγω ειπα οτι το ειπες. Ειπα οτι ειναι ασχετο με αυτο που συζηταμε (φορολογηση).
Το τι πληρωσαν για ασφαλιστικες εισφορες δεν μου λεει τιποτα. Το υψος των ασφαλιστικων εισφορων δεν αλλαζει το γεγονος της υπαρξης διαφορων φοροπαλλαγων και το οτι φορολογουνται βασει της χωρητικοτητας και της παλαιοτητας των πλοιων και οχι επι των κερδων. Απλο ειναι. Υποθετω οτι δεν τους πιασανε κωτσους τους καραβαδες με αυτου του ειδους τη φορολογηση.
Περι Κινας ειναι ενα παραδειγμα.... Σε ολο τον κοσμο κανουν κρα να κανουν δουλειες με Εληνες πλοιοκτητες και μεχι που τους δινουν επιχορηγησεις ενω στο Ελλαδισταν ειναι ετοιμοι να τους διωξουν μεσω φορολογιας.... Αρα κολλαει στο θεμα μας....
Στα υπολοιπα. Θες να μου πεις οτι οι ασφαλιστικες εισφορες δεν πανε στο κρατος? Δεν μετρανε και αυτα ως λεφτα που πανε στο κρατος..... Δεν μας νοιαζουν....
Επισεις σου ξαναλεω οτι καπου εχεις μπερδεψει την βουρτσα.... Σου εχω βαλει πως φορολογειται το πλοιο σαν μοναδα.... Αλλα οχι εσυ εκει... Ασε που ε τον συγκεκριμενο συστημα τους πετανε ενα 4% προσαξηση ξεκινοντας να μετραει απο την ημερα που βγηκε ο νομος δηλαδη απο το 1975..... Ετσι αναδρομικα να γουσταρουμε.... Καθε χρονο....
Αρα που ειδες την φοροαπαλαγη.... Ασε που τα πληρωνουνε ειτε εχει κερδη η εταιρεια ειτε οχι... Θυμησε μου το γινεται ε τις εταιρειες στην Ελλαδα που δεν δηλωνουν κερδη?
Και σου ξαναλεω.... Μιλαμε μονο για πλοια.....Τα πλοία βάσει του Νόμου 27/1975 κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες και, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν εφαρμόζεται διαφορετικός τρόπος φορολόγησης.
Εφαρμογή φορολογίας πλοίου πρώτης κατηγορίας
Ο φόρος για κάθε πλοίο Ά κατηγορίας που νηολογείται με Ελληνική Σημαία μετά από την 22/04/1795 υπολογίζεται σε $ με βάση την ηλικία του πλοίου και την ολική του χωρητικότητα σε κόρους με βάση τον παρακάτω πίνακα:Ηλικία πλοίου Συντελεστές, US Dollars/ΚΟΧ* Κλιμάκια ολικής χωρητικότητας σε κόρους συντελεστές
0-4 0,53 100-10000 1,2
5-9 0,95 10001-20000 1,1
10-19 0,93 20001-40000 1,0
20-29 0,88 40001-80000 0,9
30 και άνω 0,68 80001 και άνω 0,8*ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ 4% ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Έστω φορτηγό πλοίο 80.000 ΚΟΧ παραδόθηκε προς εμπορική εκμετάλλευση στις 02/04/1994, πόσο φορολογήθηκε το 2002;
Μέχρι το τέλος του 1994 το πλοίο θεωρείται μηδενικής ηλικίας. Η ηλικία του αρχίζει να μετράει από 01/01/1995 άρα το 2002 η ηλικία του πλοίου είναι 8 έτη.
Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται ως εξής:
ΒΑΣΕΙ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΟΛΙΚΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΟΡΟΥΣ
10.000 Χ 1,2= 12.000
10.000 Χ 1,1= 11.000
20.000 Χ 1 = 20.000
40.000 Χ 0,9= 36.000
Σύνολο: 79.000
Ο συντελεστής φόρου βάσει ηλικίας υπολογίζεται ως εξής:
Ο νόμος 27 ισχύει από το 1975. Η προσαύξηση κατά 4% αρχίζει από το έτος 1976. Από το 1976 έως το 2002 είναι 27 χρόνια. Η ετήσια προσαύξηση με βάση τον πίνακα θα είναι 0,95Χ4%= 0,038. Άρα για τα 27 χρόνια που εφαρμόζεται ο Νόμος θα έχουμε συνολικές προσαυξήσεις 27Χ0,038=1,026
Άρα ο συντελεστής θα είναι 0,95+1,026=1,976
Επομένως το ποσό φορολόγησης θα είναι 79.000Χ1,976=156.104$Εφαρμογή φορολογίας πλοίων ΄Β Κατηγορίας
Στην δεύτερη κατηγορία πλοίων λαμβάνεται υπόψη ο παρακάτω πίνακας:
ΣΥΝΟΛΟ
Κλιμάκιο σε ΚΟΧ Φορολογικός Συντ. Κλιμακίου €/ΚΟΧ Φόρος κλιμακίου σε € Χωρητικότητας σε ΚΟΧ Ετησίου φόρου σε €
20 0,58 11,6(20Χ0,58) 20 11,6
30 0,67 20,1(30Χ0,67) 50 31,7
50 0,76 38 (50Χ,76) 100 69,7Για τους ΚΟΧ πέραν των πρώτων 100, ο φόρος καθορίζεται στις 0,90€ ανά ΚΟΧ.
Έστω ένα πλοίο Β κατηγορίας 42.000 ΚΟΧ, τι φόρο θα πληρώσει σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα.
Για τους πρώτους 100 κόρους θα καταβάλει 69,7€ ενώ για τους υπόλοιπους 41.900Χ0,90= 37.710 - Το αν το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο θα εκλεξει μελη σε διαφορους οργανισμους που επηρεαζουν το διεθνες καθεστως που ισχυει για τις παγκοσμιες θαλασσιες μεταφορες (νομικο πλαισιο, συμβασεις, προδιαγραφες, προστασια της ακτοπλοιας , και-τα-λοιπα , και-τα-λοιπα) καθοριζεται απο την υπο ελληνικη σημαια και οχι απο την υπο ελληνικη ιδιοκτησια χωρητικοτητα.
-
Περι Κινας ειναι ενα παραδειγμα.... Σε ολο τον κοσμο κανουν κρα να κανουν δουλειες με Εληνες πλοιοκτητες και μεχι που τους δινουν επιχορηγησεις ενω στο Ελλαδισταν ειναι ετοιοι να τους διωξουν μεσω φορολογιας.... Αρα κολλαει στο θεμα μας....
Για σειρά μου τωρα να κάνω καποιες απορίες. Η Ελλάδα εχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει αντίστοιχα πλοία ή μόνο επισκευάζει; Είναι λογικό και θεμιτό, οι φοροαπαλλαγές να δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν (ας πουμε) τα ελληνικά ναυπηγεία και όχι στα τυφλά μην τυχόν και φιλοτιμηθεί ο εφοπλιστής να παραμείνει στη χώρα;
Δεν εχω ιδέα γιαυτό ρωτάω
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Περι Κινας ειναι ενα παραδειγμα.... Σε ολο τον κοσμο κανουν κρα να κανουν δουλειες με Εληνες πλοιοκτητες και μεχι που τους δινουν επιχορηγησεις ενω στο Ελλαδισταν ειναι ετοιοι να τους διωξουν μεσω φορολογιας.... Αρα κολλαει στο θεμα μας....
Για σειρά μου τωρα να κάνω καποιες απορίες. Η Ελλάδα εχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει αντίστοιχα πλοία ή μόνο επισκευάζει; Είναι λογικό και θεμιτό, οι φοροαπαλλαγές να δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν (ας πουμε) τα ελληνικά ναυπηγεία και όχι στα τυφλά μην τυχόν και φιλοτιμηθεί ο εφοπλιστής να παραμείνει στη χώρα;
Δεν εχω ιδέα γιαυτό ρωτάω
Αν το θες με μια λεξη. ΟΧΙ. Και δεν το λεω απο πλευρας τεχνογνωσιας κλπ αλλα απο διαφορους αλλους παραγωντες κυριως οικονομικους και λογο λαθος χειρισμων απο κυβερνησεις και συνδικατα. Επειδη ειναι τεραστιο το κειμενο οπλισου με υπομονη πριν ανοιξεις το σποιλερ.
[spoiler=:2y4ylq1d]ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν τα ναυπηγεία για την κατασκευή ή την επισκευή των σκαφών αναφέρεται κυρίως στο ναυπηγικό χάλυβα (φύλλα λαμαρίνας), σωληνώσεις, ηλεκτρολογικά υλικά όπως καλώδια και ασφάλειες αλλά και σε βοηθητικά υλικά όπως οι βαφές και τα υλικά των αμμοβολών.
Όσον αφορά την κυριότερη πρώτη ύλη πάνω στην οποία βασίζονται οι περισσότερες εργασίες του ναυπηγείου, ο χάλυβας (steel) μπορεί να παραγγέλνεται είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Πάντα προσπαθούν οι εταιρίες να βρούν steel το οποίο θα κοστίζει φθηνά αλλά και θα καλύπτει τις απαραίτητες προδιαγραφές που ζητά ο νηογνώμονας και η ναυτιλιακή. Έτσι πιθανή χώρα εισαγωγής μπορεί να είναι τόσο η δική μας όσο και άλλες που προσφέρουν φθηνό χάλυβα όπως τα Σκόπια ή το Πακιστάν και η Ινδία. Η απόφαση όμως αν η παραγγελία χάλυβα θα γίνει από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό καθορίζεται από έναν πολύ απλό συνειρμό. Όταν το ναυπηγείο χρειάζεται χάλυβα για μια νέα κατασκευή, τότε η ζήτηση του ναυπηγείου είναι μεγάλη καθώς απ' όσο γνωρίζουμε σε μια νέα κατασκευή ο χάλυβας συμμετέχει περίπου στο 35-45% του τελικού αποτελέσματος. Όταν λοιπόν πρόκειται για νέες ναυπηγήσεις, τα τμήματα αγορών και διαχείρισης υλικού προβαίνουν στην παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων και συνήθως στρέφονται προς την παγκόσμια αγορά από την οποία προσδοκούν μείωση του κόστους. Στην αντίθετη περίπτωση που το ναυπηγείο χρειάζεται χάλυβα για επισκευές τότε οι κινήσεις είναι διαφορετικές. Εφόσον χρειάζονται μικρές ποσότητες χάλυβα οι παραγγελίες γίνονται από την τοπική αγορά. Σε περίπτωση που η τοπική αγορά δε μπορεί να καλύψει αυτή τη ζήτηση του ναυπηγείου, ιδιαίτερα αν μιλάμε για νησί όπως η Σύρος και η Σαλαμίνα, τότε τη ζήτηση καλύπτει η ελληνική αγορά. Μόνο αν η ελληνική αγορά είναι αδύνατον να βρει τα υλικά που χρειάζονται, τα τμήματα στρέφονται προς προμηθευτές από το εξωτερικό αλλά κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.
Το κόστος του χάλυβα για το ναυπηγείο μπορεί να κυμαίνεται από 670€/tn μέχρι 1200€/tn ανάλογα με την ποιότητα και τη μορφή του. Άλλα είδη μετάλλου όπως τα μορφοσίδερα αγοράζονται από το ναυπηγείο σε τιμές από 850€/tn έως 1200€/tn και τα ελάσματα από 670€/tn έως 880€/tn . Επίσης αν ο χάλυβας έχει υποστεί κάποια κατεργασία όπως αμμοβολή ή κοπή τότε η τιμή του ανεβαίνει κι άλλο. Το κόστος του ναυπηγηθέντος χάλυβα για ένα πλοίο μπορεί λοιπόν να υπολογιστεί με βάση το κόστος ανά τόνο βάρους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την απώλεια υλικών κατά την κατασκευή των πλοίων. Το κόστος αυτό δε μπορεί να θεωρηθεί μηδαμινό καθώς κατά την κατασκευή ενός tanker ή ενός bulk carrier υπάρχουν απώλειες της τάξης του 11-14%, για ένα general cargo απώλειες της τάξης του 12-18%, ενώ για πιο σύνθετα και πολύπλοκα σκάφη όπως τα containerships η απώλεια υλικού κυμαίνεται στο 16-20%.
Παρατηρώντας την επόμενη εικόνα μπορούμε να διαπιστώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ο κύριοι εξαγωγείς χάλυβα είναι η Κίνα και η Ιαπωνία με την Ευρώπη των 27 να αποτελεί μια σφήνα σε μια σειρά από κράτη τα οποία είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και συνάμα πιο κοντά στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, την Άπω Ανατολή. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ακριβώς επειδή εμείς είμαστε μακριά από την πηγή του χάλυβα, πρέπει να τον αγοράζουμε σε πιο αυξημένες τιμές καθώς υπάρχουν και μεγάλα μεταφορικά έξοδα. Έτσι το γεγονός ότι τα ναυπηγεία της Ανατολής όπως αυτά της Κίνας και της Κορέας είναι δίπλα στα χυτήρια και τα διαλυτήρια τους δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του να λειτουργούν με μικρότερο κόστος και να κάνουν καλύτερες προσφορές από τα ελληνικά ναυπηγεία. Θεωρούμε σημαντικό να παραθέσουμε τις επόμενες εικόνες καθώς μας δείχνουν αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα των ναυπηγείων της Κίνας και της Κορέας.
Σε αντίθεση με τα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής, τα ναυπηγεία των γειτονικών μας χωρών όπως αυτά της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Μάλτας δεν εμφανίζουν μεγάλες διαφορές με τα Ελληνικά όσον αφορά το κόστος στο οποίο προμηθεύονται τις πρώτες ύλες. Η διαφορά στην ανταγωνιστικότητα όλων των παραπάνω ναυπηγείων έγκειται στο κόστος του ανθρώπινου δυναμικού κάτι το οποίο θα μελετήσουμε παρακάτω.Ανθρώπινοι πόροι
Το εργατικό δυναμικό κατά πολλούς είναι αυτό το οποίο κάνει τα ναυπηγεία μας ανταγωνιστικά λόγω της πείρας και της ποιότητας που προσφέρει στην εργασία του και κατά άλλους είναι το πιο ακριβό «αγαθό» του ναυπηγείου και εκείνο το οποίο ανεβάζει κατά πολύ την τιμή που δίνει το τμήμα κοστολόγησης στους ενδιαφερόμενους για κατασκευές ή επισκευές πλοιοκτήτες.
Οι ειδικότητες που εμφανίζονται στις ναυπηγικές και επισκευαστικές εργασίες είναι οι εξής: ελασματουργοί - μονταδόροι, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας και διαμόρφωσης ελασμάτων, λεβητοποιοί, πελεκητές, φλογοχειριστές, ηλεκτροσυγκολλητές, σωληνουργοί, μανουβραδόροι, μηχανοργοί, αρμαδώροι, εφαρμοστές - μηχανοτεχνίτες, αμμοβολιστές -υδροβολιστές - σφυροκοπανιστές - χρωματιστές, μονωτές, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι - ηλεκτρονικοί και οι εργάτες. Η κατανομή των ειδικοτήτων (σαν ποσοστό στο σύνολο) μεταβάλλεται από τη διακύμανση της απασχόλησης, επειδή υπάρχει μεγάλο ποσοστό εκτάκτων / εποχικά απασχολούμενων. Γυναίκες απασχολούνται μόνο στα διοικητικά τμήματα .
Ένα σημαντικό στοιχείο του ανθρώπινου δυναμικού είναι η ηλικία του. Σχετικά με το επίπεδο ηλικίας των απασχολούμενων στη ΝΕΖ, η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ναυπηγεία και τις ζώνες της χώρας μας είναι μεγάλης ηλικίας και υπάρχει ο φόβος ότι όταν αποσυρθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι τα ναυπηγεία θα γνωρίσουν μια μεγαλύτερη κρίση (αυτό είναι ήδη ορατό σήμερα). Αυτό οφείλεται στο ότι οι μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι που έχουν πολύ μεγάλη πείρα προσφέρουν στη μεγάλη ποιότητα κατασκευών και επισκευών των ελληνικών ναυπηγείων. Όταν φύγουν λοιπόν, ναυπηγεία θα χάσουν την πείρα άρα και τη ποιότητα που προσφέρουν. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει το ήδη μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την ελάχιστη προσέλευση νέων στα ναυπηγεία.
Οι νέοι που εργάζονται σήμερα στα ναυπηγεία είναι κυρίως αυτοί που συνεχίζουν το επάγγελμα του πατέρα και οι περιστασιακά άνεργοι οι οποίοι αποζητούν προσωρινό καταφύγιο και δεν έχουν προοπτική σταδιοδρομίας.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί οικονομικοί μετανάστες αλλά είναι κυρίως ανειδίκευτοι. Εκεί που παρατηρείται μία σημαντική ανανέωση του εργατικού δυναμικού (πάλι κυρίως στους οικονομικούς μετανάστες κατά κύριο λόγο) είναι σε εργασίες που σχετίζονται με κότερα και κρουαζιερόπλοια (βαφές, συντηρήσεις, ξενοδοχειακό εξοπλισμό).
Έχουν οργανωθεί σε ομάδες / εργολάβους και έχουν αυξήσει το επίπεδο / ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν.Όσον αφορά και την κατάρτιση των εργαζομένων πρέπει να πούμε ότι αυτή απαιτεί κατά μέσο όρο 3-6 χρόνια πράγμα που επιβάλλει μακροχρόνιο σχεδιασμό και διάθεση πόρων από μία εταιρεία. Βέβαια οι πόροι αυτοί που επενδύονται στην εκπαίδευση επιστρέφουν στο μέλλον με αύξηση της ποιότητας εργασίας. Παρότι στα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας μας, Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα και Νεώριο Σύρου λειτουργούν Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που παρέχουν εκπαίδευση σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και με τη συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι συμμετέχουσες στην μελέτη εταιρείες τονίζουν την έλλειψη εκπαιδευμένων τεχνιτών από την αγορά..
Αν θέλουμε να δούμε μια σύγκριση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στα ελληνικά ναυπηγεία και του δυναμικού που εργάζεται σε ναυπηγεία των πιο ανταγωνιστικών κρατών στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, μπορούμε να ανατρέξουμε στην πολύ σημαντική εργασία του Πανεπιστημίου του Αιγαίου{1}. Σύμφωνα με αυτήν και τον Yong Jing Dan από το ναυπηγείο STX Shipyards της Νότιας Κορέας, η Νότια Κορέα έκανε επεμβάσεις πάνω στην κυβερνητική βιομηχανική πολιτική της το 1970 προκειμένου να αναπτύξει το εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελέχωνε τα ναυπηγεία.. Σήμερα μετά από σχεδόν 40 χρόνια, η Νότια Κορέα έχει αναπτύξει εξειδικευμένους συγκολλητές, σωληνουργούς, ηλεκτρολόγους και άλλες ειδικότητες ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλες για ναυπηγεία ή για άλλες βιομηχανίες.Όσον αφορά την «παραγωγή» επιστημόνων, η Ιαπωνία που κάποτε ήταν ο κυρίαρχος στη ναυπηγική βιομηχανία, σήμερα κατατάσσεται Τρίτη μετά τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η Ιαπωνία παράγει 300 πτυχιούχους κάθε χρόνο από 6 διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Από αυτούς τους πτυχιούχους, μόνο το 21% δουλεύουν σε ναυπηγεία. Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, η Νότια Κορέα έχει μια πολύ ισχυρή προσφορά από πτυχιούχους ναυπηγούς. Στη Νότια Κορέα κάθε χρόνο αποφοιτούν 630 πτυχιούχοι από 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πάνω από το 60% αυτών των πτυχιούχων εργάζονται σε ναυπηγεία και υπάρχει μια συνεχής αύξηση της ζήτησης για αυτές τις ειδικότητες*.
Σε αντίθεση με την Κίνα και την Ιαπωνία, η Νότια Κορέα έχει σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πλεόνασμα εργατικού δυναμικού αλλά η οργάνωση του δεν είναι η καλύτερη. Παρά τις επεμβάσεις που έγιναν στην κρατική πολιτική, τα κορεάτικα ναυπηγεία συνεχίζουν να χρειάζονται συγκολλητές, σωληνουργούς και ηλεκτρολόγους. Βλέπουμε λοιπόν ότι από τη μία υπάρχει πλεόνασμα εργαζομένων αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ναυπηγείων. Γι' αυτό το λόγο, τα ίδια τα ναυπηγεία δημιουργούν τεχνικά επαγγελματικά κέντρα για να παράγει περισσότερο ειδικευμένο προσωπικό. Το 2007, η ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό έφτασε τους 10.413 υπαλλήλους ενώ η προσφορά περιορίστηκε σε 7.825 εργαζόμενους
Πώς γίνεται όμως από τη μία η Νότια Κορέα να έχει πλεόνασμα εργατικού δυναμικού και από την άλλη τα νούμερα να δείχνουν ότι η ζήτηση εργασίας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά; Ο κύριος λόγος είναι η απορρόφηση εργαζομένων από την Κίνα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα κινέζικα ναυπηγεία προσφέρουν καλά αμειβόμενη εργασία (διπλάσιος ή ακόμα και τετραπλάσιος μισθός) σε Κορεάτες συνταξιούχους ναυπηγούς προκειμένου να μεταφερθεί η γνώση από στα κινέζικα ναυπηγεία που είναι πιο νεαρά σε ηλικία.
Παρόλο που οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει αρκετά βήματα στην εκπαίδευση εργαζομένων με ειδικότητες που χρειάζονται στα ναυπηγεία, υπάρχει ακόμα μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό*. Ειδικοί πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια οι θέσεις στα ναυπηγεία θα καλυφθούν λόγω της φθηνής εργασίας και της βοήθειας από την κινέζικη κυβερνητική πολιτική. Όσο θα αυξάνονται οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι, θα αυξάνεται και το ποιοτικό επίπεδο της κινέζικης ναυπηγικής βιομηχανίας. Παράλληλα με την ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι θα ζητούν και μεγαλύτερους μισθούς και αστείο θα είναι να παρατηρήσουμε στο μέλλον κίνηση εργαζομένων από την Κίνα προς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία όπου θα αμείβονται καλύτερα.Σημαντικές Υποδομές
Εκτός από τις πλωτές δεξαμενές των ναυπηγείων και του ΟΛΠ, μεγάλων πλωτών γερανών και μηχανημάτων που βρίσκονται εγκατεστημένα κυρίως στις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, όσον αφορά τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα μεγάλης αξίας, αξίζει να αναφερθούν δύο τύπων τεχνολογικά ανεπτυγμένα μηχανημάτωατα οποία δε συναντώνται σε γειτονικά ναυπηγεία της Μεσογείου . Ο λόγος είναι για το Syncrolift και το Travelift. To syncrolift είναι μια πλωτή εξέδρα η οποία βυθίζεται προκειμένου να ανεβεί πάνω το σκάφος. Εφόσον το σκάφος δεθεί η εξέδρα ανυψώνεται, βγαίνει εκτός θάλασσας και κυλάει πάνω σε ράγες που είναι τοποθετημένες μέσα στο χώρο του ναυπηγείου. Με αυτό τον τρόπο τα σκάφη βγαίνουν στη στεριά και μπορούν να επισκευαστούν ή να κατασκευαστούν σε χώρο του ναυπηγείου ο οποίος είναι αδέσμευτος χρησιμοποιώντας έτσι πολύ αποδοτικά τους χώρους του ναυπηγείου. Αυτό το σύστημα έχει ικανότητα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών μήκους έως 100 μέτρων και χρησιμοποιείται για mega yachts και μικρά πλοία του πολεμικού ναυτικού. Το travelift είναι ένα σύστημα όπως αυτό που φαίνεται στην εικόνα 5 παρακάτω το οποίο κυλάει πάνω σε μια ράμπα και αφού βυθιστεί, οι ιμάντες του αγκαλιάζουν το σκάφος και το βγάζουν στην επιφάνεια. Το σύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα έχει ανυψωτική ικανότητα 820 τόνων και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως. Αυτό αυτομάτως μας δίνει ένα πλεονέκτημα στη κατασκευή και επισκευή μεγάλων σκαφών αναψυχής και αλιευτικών σε σχέση με τα ανταγωνιστικά των ελληνικών ναυπηγεία.
Όπως είπαμε και στην αρχή του κεφαλαίου αυτού η εικόνα των ναυπηγείων και των επισκευαστικών ζωνών δεν είναι αρμονική. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση σε μεγάλα και μικρά καθώς δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ της ποιότητας του εξοπλισμού και του μεγέθους των ναυπηγείων. Το ίδιο συμβαίνει και με τον παράγοντα ηλικία του εξοπλισμού. Οι ελλείψεις που υφίστανται αναφέρονται κυρίως στα απολύτως απαραίτητα και παραγωγικά τμήματα των ναυπηγείων. Προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα πάνω σε αυτό τον τομέα θεωρούμε χρήσιμο να αναλύσουμε τα τμήματα τα οποία συναντούμε στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και αναφέρονται στη παραγωγική διαδικασία.
Μοντελοποιώντας τις ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες με την μεθοδολογία GRAI αναπαριστούμε και μελετάμε τα διάφορα τμήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες τους
Παραγωγικά τμήματα ναυπηγικών μονάδωνΑμμοβολιστές Ηλεκτροσυγκολλητές
Αρμαδώροι - προπελάδες Ξυλουργείο
Δεξαμενές Σχεδιαστήριο
Ελαφρύ ελασματουργείο Σωληνουργείο
Βαρύ ελασματουργείο Τμήμα αγορών
Εργαλειοδοτήριο Τμήμα συντήρησης
Μηχανουργείο Χημείο
Ηλεκτρολογείο ΧρωματιστέςΗ σημαντικότερη έλλειψη είναι αυτή του τεχνολογικού εξοπλισμού. Παρόλο που όλα τα ναυπηγεία έχουν τα απαραίτητα τμήματα για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, αυτά δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα. Μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μιλάμε για εξοπλισμό ο οποίος υπολείπεται αλλά για την απαρχαίωση των μηχανημάτων.
Φυσικά η κατάσταση στις μικρότερες μονάδες / εταιρίες είναι χειρότερη.ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Εμπόδιο και κατά πολλούς το σημαντικότερο, που απωθεί επενδυτές από το ασχοληθούν με το ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο είναι οι επιδοτήσεις. Όπως αναφέρει και ο Α. Κορρές, κανένας άλλος κλάδος βιομηχανικής δραστηριότητας στην ΕΕ δεν έχει υποστεί τέτοιο διωγμό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο τα ναυπηγεία που σήμερα διανύουν τη διάρκεια της έβδομης κατά σειρά οδηγίας που απαγορεύει επιδοτήσεις, εγγυήσεις δανείων, δανειοδοτήσεις και κάθε άλλη μορφή οικονομικής
ο
βοήθειας . Η Ελλάδα σαν μέλος της ΕΕ πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες μη μπορώντας να βοηθήσει την ανάπτυξη ναυπηγοεπισκευαστικών εταιριών μέσα από οικονομικές βοήθειες την ώρα που όλα τα μεγάλα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής αλλά και των γειτονικών μας κρατών μη μελών της ΕΕ (βλέπε Τουρκία) στηρίζουν τα ναυπηγεία τους με επιδοτήσεις παρά τα κέρδη που αυτά έχουν από την πληρότητα των δεξαμενών και των άλλων εγκαταστάσεων τους. Ο Μ. Καϊταντζίδης, στο άρθρο του στη Ναυτεμπορική επισημαίνει ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η βασική αιτία υστέρησης της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι ο η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη μηχανισμούς παροχής αποδεκτών από την ΕΕ κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να διευκολύνεται ο δανεισμός ναυτιλιακών εταιριών και να ανατίθεται σε κοινοτικά ναυπηγεία κατασκευαστικό έργο**.
Άλλο πρόβλημα είναι οι αυξημένες πληρωμές σα ταμεία στον τομέα της ασφάλισης. Αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με οικονομικά μέτρα όπως επιδοτήσεις ή εγγυήσεις δανείων αλλά προς το παρόν βρισκόμαστε σε μια στάσιμη κατάσταση.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του 2007-2008 του 'The Global Competitiveness Report' τοποθετεί τη χώρα μας στην 53η θέση του Business Competitiveness Index αναφέροντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η γραφειοκρατία, η φορολογία, οι κανονισμοί για την εργασία και η διαφθορά.MARKETING και ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Βασίζονται κυρίως στους πράκτορες - Shipyard brokers που είναι ο σύνδεσμος των ναυπηγείων με τους πλοιοκτήτες - εφοπλιστές και τα πλοία.
Δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους ένα ναυπηγείο πληροφορείται για τη ζήτηση για κατασκευές ή επισκευές. Ο πρώτος, και λιγότερο συχνός, είναι η απευθείας συζήτηση του ναυπηγείου με το ναυτιλιακό γραφείο και ο δεύτερος, πολύ συχνότερος, είναι η διαμεσολάβηση ενός ή καμιά φορά παραπάνω πρακτόρων. Όταν αναφερόμαστε στον πρώτο τρόπο συνήθως αναφερόμαστε σε σχέσεις που έχουν κτιστεί ήδη από προηγούμενες εργασίες με τη συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρία και το ναυπηγείο. Οι εφοπλιστές ευχαριστημένοι με την ποιότητα και την αξιοπιστία που προσφέρει ένα ναυπηγείο προβαίνουν σε απευθείας συνεννόηση στέλνοντας σε μικρό χρονικό διάστημα τα σχέδια του πλοίου και τον κατάλογο με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Έτσι τα δύο μέρη γλυτώνουν και τα έξοδα της πρακτόρευσης.
Στη δεύτερη περίπτωση, η ναυτιλιακή εταιρία που πρέπει να κάνει μια προγραμματισμένη επισκευή στο πλοίο (dry-docking) ή μια έκτακτη επισκευή επικοινωνεί με τον πράκτορα της, ο οποίος είναι συμβεβλημένος με ναυπηγεία σε όλο τον κόσμο. Δουλειά του είναι να βρει ναυπηγείο το οποίο να είναι ελεύθερο στις ημερομηνίες που ζητά η εταιρία, να είναι αξιόπιστο, οικονομικό και να μη βρίσκεται μακριά από το σημείο που «ανοίγει» το πλοίο.. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα θετικά στοιχεία των συνθηκών όπως αναλύθηκαν παραπάνω είναι η γεωστρατηγική θέση των ναυπηγείων και των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών, και οι ¨μάστορες¨που με την εμπειρία και τις πατέντες τους αποτελούν κύρια πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σχετικά με τις αντίστοιχες εταιρείες άλλων χωρών.
Τα μειονεκτήματα τα οποία δυσχεραίνουν το έργο των ναυπηγείων είναι το κόστος του χάλυβα που όπως αναφέραμε είναι πολύ μεγάλο, όπως μεγάλο είναι και το κόστος της ανθρωποώρας. Σε αυτά τα δύο αρνητικά σχόλια έρχεται να προστεθεί η κρατική γραφειοκρατία και η έλλειψη ενισχύσεων σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα ναυπηγεία άλλων προηγμένων βιομηχανικών χωρών.
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει μία προσπάθεια εξειδίκευσης στα ακτοπλοϊκά σκάφη και στα κρουαζιερόπλοια. Απόδειξη ήταν η κατασκευή των δύο πλοίων τύπου RO-PAX (Nissos Myconos & Nissos Chios) καθώς και των δύο mega yachts τα οποία σήμερα πλέουν στην Καραϊβική. Ακόμη πρέπει να πούμε ότι δεν είναι λίγες οι μετασκευές που έχουν γίνει κατά καιρούς σε ελληνικά επιβατηγά-οχηματαγωγά τα οποία αγοράζονται από το εξωτερικό και έπειτα έρχονται σε ελληνικά ύδατα για να μετασκευαστούν. Θεωρούμαστε από τους καλύτερους στον κόσμο στο κομμάτι του ξενοδοχειακού εξοπλισμού στα πλοία.[/spoiler:2y4ylq1d] -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
dimitris_f, αν και εφόσον καταλάβεις ότι αυτά που γράφεις είναι τεράστιο FAIL, πες στο και στα συντρόφια μπας και γλιτώσουν τη δουλειά τους κάμποσοι Έλληνες.
Δυστυχως , αγαπητε, τωρα που το φαντασμα του τσιπρισμου πλανιεται πανω απο τη πατριδα μας (οθεοςναβαλειτοχεριτου) , η πρωην ριζοσπαστικη αριστερα και νυν νεοπασοκ εχει βαλθει να ρουφηξει μεχρι και το μεδουλι απo τους ** βιοπαλαιστες πλοιοκτητες/εφοπλιστες**.
Δηλαδή, όταν, μιλώντας για τη ναυτιλία, ακούτε τη φράση 'μπας και γλιτώσουν τη δουλειά τους κάμποσοι Έλληνες'...συμπεραίνετε...ότι αναφέρεται...σε τι άλλο: 'πλοιοκτητες/εφοπλιστες'.
ΠΟΣΟ ΔΥ ΕΙΣΑΙ;ΟΚ, για μισθωτούς σου είπα εγώ. Εσύ τι καταλαβαίνεις (Βάσει των 'Στοιχείων' σου) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Το ιδιο επιχειρημα (θεσεις εργασιας) μπορει να χρησιμοποιηθει για να διεκδικησει συνθηκες ανισονομιας οποιαδηποτε επιχειρηση.
Πολύ αγαπάς την ισονομία.
Έχουμε 1.200.000 ανέργους, όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Μηδέν δυ.
Έχεις να μας πεις τίποτα γι αυτή την ισονομία;Για το σε 'size=200' : Αν δεν σε πιανει των 500 mg να δοκιμασεις του 1 gr.
Παρε και την απαντηση : Ειμαι τοσο πολυ ΔΥ ωστε να μην εχω υπαρξει ποτε ΔΥ.
-
Αλλο πραγμα το οτι ο κινεζος εδωσε 5 δις για να φτιαξουν τα πλοια τους στην Κινα και αλλο η φορολογηση.
Γραφεις 'ενω στο Ελλαδισταν ειναι ετοιμοι να τους διωξουν μεσω φορολογιας'.
Αλλα, πρωτον δεν ξερεις τι ακριβως θελουν να κανουν με τη φορολογηση (αν το ξερεις πες το και σε μας να μαθουμε) , δευτερον δεν ξερεις ποιες θα είναι οι απωλειες για την ελληνικη οικονομια αν τους διωξουν και ποσο ευκολη ειναι η αλλαγη σημαιας και τριτον δεν εγραψα 'να τους διωξουν ανεξαρτητως των συνεπειων που θα εχει στην ελληνικη οικονομια' (και βαρεθηκα να παραπεμπω σ΄αυτα που εγραψα).Ασφαλιστικες εισφορες πληρωνουν και ολες οι υπολοιπες επιχειρησεις. Η συζητηση αφορα στη φορολογηση. Μου λες οτι οι εφοπλιστες/πλοιοκτητες θελουν να φορολογουνται επι των κερδων αλλα το κρατος τους βρηκε μαλακες και σε αναγκη και τους υποχρεωσε να φορολογουνται βασει της χωρητικοτητας και της παλαιοτητας των πλοιων ? Δεν ξερω , ρωταω.
-
Σε περιπτωση που δεν το λαταλαβες πανοσσς, για να στο πουμε απλα, πεζοδρομιακα, ειναι Ι.Υ.
-
@hannibalΑλλο πραγμα το οτι ο κινεζος εδωσε 5 δις για να φτιαξουν τα πλοια τους στην Κινα και αλλο η φορολογηση.
Γραφεις 'ενω στο Ελλαδισταν ειναι ετοιμοι να τους διωξουν μεσω φορολογιας'.
Αλλα, πρωτον δεν ξερεις τι ακριβως θελουν να κανουν με τη φορολογηση (αν το ξερεις πες το και σε μας να μαθουμε) , δευτερον δεν ξερεις ποιες θα είναι οι απωλειες για την ελληνικη οικονομια αν τους διωξουν και ποσο ευκολη ειναι η αλλαγη σημαιας και τριτον δεν εγραψα 'να τους διωξουν ανεξαρτητως των συνεπειων που θα εχει στην ελληνικη οικονομια' (και βαρεθηκα να παραπεμπω σ΄αυτα που εγραψα).Δεν γινεται.... Απλα δεν γινεται να μην καταλαβαινεις.....
Σου εχω γραψει οτι η σημαια να αλλαξει δεν ειναι τιποτα το δυσκολο και ειναι υποθεση ωρων. Και δεν μιλαω για να την κατεβασεις και να την ξανα ανεβασεις..... Αλλα δεν θες να το καταλαβεις ετσι..... Για να στο πω πολυ πιο απλα.... Τα πιστοποιητικα που εχει ενα ποντοπορο πλοιο με ελληνικη σημαια, ειναι με παγκοσμια ισχυ και ειναι απο αναγνωρισμενα διεθνως οργανισμους. Αρα το μονο που θελει ειναι μια αιτηση για ανοιγμα εταιριας στο προξενειο της χωρας που θα ανοικει η σημαια (Παναμα, Λιβερια κλπ ) οπως και μια αιτηση για να προσθεθει στο νοιολογιο της χωρας καθως η εταιρεια που μολις φτιαξανε σε 5 λεπτα εχει τις μετοχες του πλοιου και της ανοικει και voila..... Μολις αλλαξε σημαια ενα πλοιο το πολυ απο 48 ωρες μεχρι και μια εβδομαδα.....Ασφαλιστικες εισφορες πληρωνουν και ολες οι υπολοιπες επιχειρησεις που λες. Μονο που οι υπολοιπες επιχειρησεις δεν εχουν τοσο ψηλους μισθους (καθως πληρωνεις ενα ποσοστο επι του μισθου σου) και στις ναυτιλιακες επιχειρησεις με ελληνικης σημαιας πλοια ΔΕΝ μπορεις να μην βαλεις ενσημα και να δουλευεις ανασφαλιστος. Δεν μπορεις να πεις δουλευω χωρις ενσημα καθως φαινεται το που δουλευεις και ποσο λογο του ναυτικου σου φυλλαδιου,
Η συζητηση αφορα στη φορολογηση. Μου λες οτι οι εφοπλιστες/πλοιοκτητες θελουν να φορολογουνται επι των κερδων αλλα το κρατος τους βρηκε μαλακες και σε αναγκη και τους υποχρεωσε να φορολογουνται βασει της χωρητικοτητας και της παλαιοτητας των πλοιων ? Δεν ξερω , ρωταω.
Μεχρι στιγμης ειναι ο πιο δικαιος τροπος για την Ελλαδα.
Μην ξεχνας οτι φερνουν συναλλαγμα στην χωρα σε πολυ μεγαλους ρυθμους. Μην ξεχνας τα λεφτα που περνανε απο το εληνικο συστημα τραπεζων (το λεγομενο turn over) και πανω απο ολα μην ξεχνας οτι τα πλοια που φορολογουντε φορολογουντε ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ.... Αρα το κρατος περνει ενα ποσο ειτε εχει ειτε δεν εχει ο εφοπλιστης ΚΑΘΕ χρονο. Με προσαυξηση 4% ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.... Και στο ξαναλεω..... Αυτο μονο για τα πλοια... Σκεψου και ολα τα αλλα κερατιατικα που πληρωνουν στην βαση της εταιρειας (γραφειο, υπαλληλους κλπ κλπ κλπ )
Οι αλλες επιχειρησεις της στεριας? Τι φορο πληρωνουν αν δεν εχουν κερδη?
Συνεχιζεις να πιστευεις οτι πρεπει να υπερφορολογισουν ενα κλαδο που μονο κερδη επιφερει μεχρι στιγμης?
(γιατι αυτο σκεφτοντε να κανουνε και μην λες δεν το ξερεις. Εχουμε δει τι εχουνε κανει σε ολους τους αλλους τυ κλαδους και εχουμε δει και ποια η θεση των περισσοτερων κομματων και δη του ΣΥΡΙΖΑ) -
'Πεζοδρομιακά'; Που σε εξώθησε η ανάγκη... Βρε τι μαθαίνει κανείς...
Πάντως, δεν θυμάμαι να σε ρώτησα, γιατί μου απάντησες;dimitris_f αν είσαι ΙΥ και ζητάς το φοροπήδημα του μοναδικού τομέα που δεν έχουν φοροπηδήξει...
(αυτό 'ναι χειρότερο κι απ' το να 'σουνα δυ)
Να πεθάνει και ο μόνος τομεας που δεν έχει πεθάνει!
Λες και το φοροπήδημα είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Ή σαν να πρόκειται να μας βγάλει από τη θέση που βρισκόμαστε.Αν οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές, έπρεπε να ζητάς φυσιολογική φορολόγηση (δηλ. όσο των ανταγωνιστών σου, ή όση τέλος πάντων δεν θα σε έβγαζε από τον ανταγωνισμό).
Στις τρέχουσες συνθήκες, έπρεπε να ζητάς φοροελάφρυνση μπας και μείνει στην Ελλάδα καμιά επιχείρηση.Το φοροπήδημα το μόνο που κάνει είναι, τελικά, αφανισμό των επιχειρήσεών μας από τον παγκόσμιο χάρτη επιχειρηματικότητας.
Και, τελικά, εξαγορά - υποκατάστασή τους από γερμανικές.
Τώρα, αυτό να γίνεται κατά τύχη...ψιλο ως χοντρο-αποκλείεται. -
Εχω γραψει τουλαχιστον 3 φορες οτι οταν αναφερομαι σε ευκολια ή δυσκολια της αλλαγης σημαιας δεν αναφερομαι απο αποψη χρονικης διαδικασιας αλλα στο οτι ο βαθμος που το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο θα εκλεξει μελη σε διαφορους οργανισμους που επηρεαζουν το διεθνες καθεστως που ισχυει για τις παγκοσμιες θαλασσιες μεταφορες (νομικο πλαισιο, συμβασεις, προδιαγραφες, προστασια της ακτοπλοιας , και-τα-λοιπα , και-τα-λοιπα) καθοριζεται απο την υπο ελληνικη σημαια και οχι απο την υπο ελληνικη ιδιοκτησια χωρητικοτητα.
Και σου εφερα και παραδειγμα : Η ελληνικη ναυτιλια , λογω της θεσης της στην ΕΕ , επεβαλε την παραταση της αποσυρσης των μονοπυθμενων τανκερ (στη αρχη για 15 χρονια και μετα για 10 χρονια).
Μη χτυπας , λοιπον, το κεφαλι σου.
-
@hannibalΕχω γραψει τουλαχιστον 3 φορες οτι οταν αναφερομαι σε ευκολια ή δυσκολια στην αλλαγης σημαιας δεν αναφερομαι απο αποψη χρονικης διαδικασιας αλλα στο οτι ο βαθμος που το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο θα εκλεξει μελη σε διαφορους οργανισμους που επηρεαζουν το διεθνες καθεστως που ισχυει για τις παγκοσμιες θαλασσιες μεταφορες (νομικο πλαισιο, συμβασεις, προδιαγραφες, προστασια της ακτοπλοιας , και-τα-λοιπα , και-τα-λοιπα) καθοριζεται απο την υπο ελληνικη σημαια και οχι απο την υπο ελληνικη ιδιοκτησια χωρητικοτητα.
Μη χτυπας , λοιπον, το κεφαλι σου.
Μα και αυτο στο εχω απαντησει.... Σου εχω απαντησει σε ολες τις πτυχες αλλα σε τιποτα δεν εισαι ευχαριστημενος....
Και για να στο ξαναπω.... Δεν ειχε σημασια η σημαια... Ετσι θελουν να φαινεται.... Πωσο πιο απλα να στο πω δηλαδη..... Στην παργαμτκοτητα κουμαντο κανουν οι πλοιοκτητες...
Τωρα λοιπον εσυ νομιζεις οτι επειδη η Μαλτα μας ξεπερασε και μας εριξε 2ους στην ΕΕ, νομιζεις οτι θα αποφασιζει η μαλτα για ολα αυτα που λες χωρις να σκεφτει τι θελουν οι Ελληνες? Οταν ειδηκα η Μαλτεζικη θεωρεται οτι ειναι σημαια ευκαιριας? -
Ειμαι μυστηριος, δεν ευχαριστιεμαι με τιποτα
Νταξει χαννιμπαλ , νομιζω οτι το εξαντλησαμε το θεμα. Εχουμε πει κι΄δυο τις αποψεις μας.
-
Ο χρήστης ΣΥΡΙΖΑ έγραψε:
Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4 χιλιάδες πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δισ. (500 χιλιάδων ανά πλοίο).Δεν μπορεις να φορολογησεις τα πλοια με τις ξενες σημαιες λεμε.... Που στο διαολο βρηκες οτι ειναι 4,000 πλοια.... Ποιον θα φορολογησεις? Τους μανατζερ? Αφου δεν ειναι αυτοι οι πλοιοκτητες (τα πλοια ειναι χωρισμενα σε μετοχες χωρις να ειναι ονομαστηκες. Οποτε οποιος τις εχει στα χερια του ειναι και ο ιδιωκτητης).
Αυτοι λοιπον φαινοντε να ειναι διαχειρηστες η ακομα και υπαλληλοι.... Αντε απεδειξε οτι δεν εισαι. Και καποιος επιτελους να εξηγησει σε ολους στην Ελλαδα οτι αλλο ο εφοπλιστης και αλλο ο πλοιοκτητης....Με λιγα λογια σε αυτο που λεει για τα 500.000 ανα πλοιο (που ξαναλεω οτι δεν μπορει στα ξενης σημαια να επιβαει φορο). Ενα μικρο πλοιο που μπορει να στοιχιζει 2,000,000 θα πρεπει να πληρωνει το 1/4 της αξιας του καθε χρονο χωρις να μειωνεται, αφου καθε χρονος που περναει μειωνεται η αξια του.... Καταλαβαινεις τωρα γιατι πληρωνουν βαση χωρητικοτητας και παλαιωτητας? Αφου ακομα και τωρα υπαρχουν πλοια που πηρωνουν παραπανω απο 500.000 λογω χωριτικοτητας. Αρα τι θα κανουν.... Τον πουλο.... Αλλαγη σημαιας, αυτοι φαινοντε σαν υπαλληλοι η σηκωνοντε και φευγουν απο την χωρα και τελος..... Ποσο πιο απλα να στο πω? Ποσα περισσοτερα παραδειγματα να σου φερω δηλαδη....
-
Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4 χιλιάδες πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δισ. (500 χιλιάδων ανά πλοίο).
Δεν μπορεις να φορολογησεις τα πλοια με τις ξενες σημαιες λεμε.... Που στο διαολο βρηκες οτι ειναι 4,000 πλοια.... Ποιον θα φορολογησεις? Τους μανατζερ? Αφου δεν ειναι αυτοι οι πλοιοκτητες (τα πλοια ειναι χωρισμενα σε μετοχες χωρις να ειναι ονομαστηκες. Οποτε οποιος τις εχει στα χερια του ειναι και ο ιδιωκτητης).
Αυτοι λοιπον φαινοντε να ειναι διαχειρηστες η ακομα και υπαλληλοι.... Αντε απεδειξε οτι δεν εισαι. Και καποιος επιτελους να εξηγησει σε ολους στην Ελλαδα οτι αλλο ο εφοπλιστης και αλλο ο πλοιοκτητης....Με λιγα λογια σε αυτο που λεει για τα 500.000 ανα πλοιο (που ξαναλεω οτι δεν μπορει στα ξενης σημαια να επιβαει φορο). Ενα μικρο πλοιο που μπορει να στοιχιζει 2,000,000 θα πρεπει να πληρωνει το 1/4 της αξιας του καθε χρονο χωρις να μειωνεται, αφου καθε χρονος που περναει μειωνεται η αξια του.... Καταλαβαινεις τωρα γιατι πληρωνουν βαση χωρητικοτητας και παλαιωτητας? Αφου ακομα και τωρα υπαρχουν πλοια που πηρωνουν παραπανω απο 500.000 λογω χωριτικοτητας. Αρα τι θα κανουν.... Τον πουλο.... Αλλαγη σημαιας, αυτοι φαινοντε σαν υπαλληλοι η σηκωνοντε και φευγουν απο την χωρα και τελος..... Ποσο πιο απλα να στο πω? Ποσα περισσοτερα παραδειγματα να σου φερω δηλαδη....
Γιατι τα λες αυτα σε μενα (εκτος αν δεν ρωτας εμενα) ? Ειμαι εκπροσωπος τυπου ή υποψηφιος του συριζα ? Οχι. Προτεινα εγω κατι τετοιο ? Οχι
-
Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4 χιλιάδες πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δισ. (500 χιλιάδων ανά πλοίο).
Δεν μπορεις να φορολογησεις τα πλοια με τις ξενες σημαιες λεμε.... Που στο διαολο βρηκες οτι ειναι 4,000 πλοια.... Ποιον θα φορολογησεις? Τους μανατζερ? Αφου δεν ειναι αυτοι οι πλοιοκτητες (τα πλοια ειναι χωρισμενα σε μετοχες χωρις να ειναι ονομαστηκες. Οποτε οποιος τις εχει στα χερια του ειναι και ο ιδιωκτητης).
Γιατι τα λες αυτα σε μενα (εκτος αν δεν ρωτας εμενα) ? Ειμαι εκπροσωπος τυπου του συριζα ? Οχι. Προτεινα εγω κατι τετοιο ? Οχι
Τροπος του λεγειν.
Αλλα και εσυ με ρωτησεις τι εχει προταθει καθως εσυ δεν ηξερες, εσυ εφερες παραδειγματα τι θα εκανες ως κρατος και συγχρονος εσυ επιμενεις να λες οτι ειναι σωστη κινηση στην εξτρα φορολογιση της ναυτηλιας....
Τωρα ως προς τι η κολοτουπα? -
Υ.Γ. Μιας και ειπες για νεοτευκτο τι εγινε με το 138αρι ( ΜΤ ΣΜΥΡΝΗ νομιζω) του Τσακου που το ειχανε πιασει πειρατες ανοιχτα του Ομαν? Ειχα μαθει κατι για λυτρα που θα πληρωνε αλλα δεν μπορω να βρω κατι με την εξελιξη...Αυτο του Προκοπιου (Dynacom) δεν ειναι? Απ' οσο ξερω 3 Ελληνες πληρωμα εχει με σημαια Λιβεριας...Το εχουν εγκαταλειψει, δεν δεχεται να πληρωσει, κι ειναι κατω συγγενεις για να προσπαθησουν να ελευθερωσουν τους ναυτικους.
Ξερεις φανταζομαι οτι αν εχεις κανει extra insurance για piracy δεν σε ακουμπαει κανενας.... Αλλα μη τυχον δεν βρουμε δουλεια στους αποστρατους, και παει τσαμπα τοση εμπειρια σε Ιρακ/Αφγανισταν....Και να προσθεσω στα υπολοιπα σχολια...Περαν των υποδομων, θεωρω πως πλεον δεν εχουμε ουτε την τεχνογνωσια, για κατασκευη αλλα και για επισκευη πλοιων. Οτι συνεργειο παιρνω τα τελευταια χρονια απαρτιζετε απο υπερηλικες, οι νεοι δεν μπαινουν καν σε αυτες τις δουλειες. Φυσικα υπαρχουν και μερικες εξαιρεσεις, αλλα τι εμπειρια να αποκτησει ενας συγκολητης, αμοβολιστης, επιθεωρητης βλεποντας με το ζορι 5 πλοια το χρονο? Συγκριτικα, για να γινει πιο αντιληπτο, χθες στα Posidonia, μιλουσα με εναν απο τους CEO της Desan-Yardgem, ναυπηγειου της Τουρκιας (μην πω για Κινα δεν εχει κανενα νοημα πια!)..Το συγκεκριμενο ειναι πλεον το μεγαλυτερο σε Med-Black Sea με 200 πλοια το χρονο, οταν το 2007 ηταν απλα ενα ακομα καρναγιο με 15t κρενια και μτχ Ιαπωνεζικη πλωτη δεξαμενη των '60's...Αλλα εκει, ακομα κι οταν ειχε απεργιες, κυριως λογω των πολλων ατυχηματων, το ναυπηγειο δουλευε με προσωπικο ασφαλειας...μαλακες οι Τουρκοι, υποχειρια-δουλοι του κεφαλαιου!
Οσον αφορα τη σημαια...Δεν αλλαζει γρηγορα, αλλαζει για πλακα! Officially ειναι υποθεση 1 μερας, practically μερικων ωρων, με την καταλληλη παντα προεργασια. Παιρνεις provisional πιστοποιητικα για 6 μηνες μεχρι να ερθουν τα πρωτοτυπα (οπως και μετα απο Special Survey-καθε 5χρονια) και φυσικα ταξιδευεις κανονικοτατα. Οι περισσοτερες σοβαρες σημαιες, επειδη γνωριζουν οτι μπορει να υπαρχει διαφορα ωρας με το μερος παραδοσης ή στελνουν τα πιστωποιητικα 1 μερα πριν ή εχουν καποιον standby να τα στειλει με το confirmation της παραδοσης. Στην ελληνικη βεβαια τιποτα απο ολα αυτα δεν συμβαινει. Και δεν ειναι μονο αυτος ο λογος που προσωπικα επιμενω να αλλαξουμε σημαια, αλλα ο δικος μου ειναι παραδοσιακος/ρομαντικος και επιμενει. Δεν αντιμετωπιζουν αυτοι βεβαια τα προβληματα...Και δυστυχως ειναι πολλα...Απο το πιστοποιητικο ραδιοσταθμου που πρεπει να βγει αμεσα κατα την παραδοση του πλοιου, και το οποιο αρχικα μας ειπαν οτι θελουν 3μηνες (δηλαδη να μεινουμε καραβοφαναρο 3 μηνες= χοντρικα 660000usd ναυλα-opex), αλλα με 1000ευρω το κανονιζαν σε μια μερα! Το CSR (ξερει ο Hannibal) που δεν ηξερε ουτε ενας να δωσει σαφη απαντηση για το Form 2/3 αν πρεπει η οχι να συμπληρωνετε, ενω το PSC ειχε μαλακισμενα βαλει deficiency. Τα διαφορα log book τα οποια ενω κοστιζουν με βια 5ευρω πρεπει να τα αγοραζεις μονο απο το ΝΑΤ με το ΝΑΤοσημο για 90ευρω, τα πιστοποιητικα που βγαζει ο νηογνομονας για τη σημαια, πρεπει να εχουν κι αυτα το ΝΑΤοσημο του (20-50ευρω αναλογα) κτλ. Φοροι κι αυτοι που θα χαθουν και δεν μπορει κανεις να πει, παρα μονο το υπουργειο, σε τι ποσο ακριβως αντιστοιχουν..
Και παμε παλι στα Posidonia, οπου οπως παντα, εχει μαζευτει ολος ο κοσμος της παγκοσμιας ναυτιλιας. Αυτο το γεγονος απο μονο του θα επρεπε να λεει κατι για τη δυναμη της χωρας στον τομεα...Χθες στη δεξιωση της Chevron ειχε ερθει ακομα και ο CEO απο το Αμερικα για να αυξησει/διατηρησει το μεριδιο του στην αγορα...Στη δε Shell μονο γυναικες να χορευουν δεν μου εβαλε ο Ιταλος regional manager για να συνεργαστουμε σε καποιο απο τα επομενα πλοια, και φανταστειτε, ειμαστε μια πολυ μικρη εταιρεια! Παναμας, Λιβερια, Κυπρος..ολοι με περιπτερα εδω για να κανουν μπιζνες, οχι μονο με Ελληνες αλλα και με τους ξενους που ειναι εδω (ηταν κι ο Fredriksen πχ τη Δευτερα στα εγκαινεια) και η Ελληνικη πουθενα! Αυτοι ειμαστε κυριοι, απορω γιατι το κουραζουμε, πραγματικα! Αλλα οκ ειχαν στειλει τα παιδακια της ΣΜΥΝ, βολτα στο παρκο....
Σχετικα με τα 5δις των Κινεζων που αναφερθηκαν πριν, επειδη ετυχε να βρισκομαι στο ΝΟΕ προ μηνων σε μια απο της παρουσιασεις απο κατι τυπους του κοματος, των τραπεζων και των ναυπηγειων, δεινχει πως μερικοι αντιλαμβανοντε πως παιζετε το παιχνιδι. Οταν απο το 08 και μετα οι ακυρωσεις νεοτευκτων πεφτουν συννεφο, κι εχεις χτισει μια τεραστια βιομηχανια, σαν κρατος την στηριζεις χρηματοδοτοντας οποιον στο συμπαν θελει να χτιζει, για να διατηρεις τις θεσεις εργασιας και την αναπτυξη στη χωρα σου...απλα πραγματα, δεν μιλησε κανεις για αμεσο κερδος του Ελληνικου κρατους απο αυτη την ιστορια. Που ηταν ομως το κρατος οταν προ μερικων ετων η Hyundai εψαχνε να κανει επενδυση στην περιοχη? Πηγε στη Ρουμανια, και μαζι τους κι ο Τσακος που εχτισε μερικα Cape...δουλοι κι αυτοι!
Ελληνική Ναυτιλία