-
@VolvoZeus:
Καταρχας, ηταν πολυ διαφωτιστικα οσα μας εγραψες για την εμπορικη ναυτιλια, εκ των εσω.
Δεν νομιζω ομως οτι ολα αυτα αναιρουν τις οποιες φοροαπαλλαγες, η' οποιες απαραδεκτες συμπεριφορες απο καποιους.
Αν εχεις χρονο, μπορεις να ριξεις μια ματια στα παρακατω αρθρα, και να μου πεις την γνωμη σου?
Ειναι απλα προβοκατορικα η' εχουν καποια δοση αληθειας?http://www.topontiki.gr/article/76924/Ellines-efoplistes-Ploutos-kai-krupsinoia
http://topontiki.gr/article/36752
http://www.koutipandoras.gr/article/40037/efoplistes-ola-gia-parti-toys-kai-gia-ta-kokteil-party-toys
http://www.koutipandoras.gr/article/115991/o-efoplistis-einai-patriotis-oti-ki-kanei@21 Quadra: Φυσικα και πρεπει να φορολογησουν και ολους τους εμπλεκομενους στην λιστα Lagarde.
To εχω πει κι εγω πολλες φορες. Απλα οπως λες κι εσυ, θελει balls για να πιασεις τους συνεργατες σου.@trident1971:
α. Δεν πας να μου λες οτι θες, για Μαζιωτηδες και Κουφοντινες? Ποσως με ενδιαφερει. Οσο κανεις τον μαγκα που αποφασιζει ποιος θα γινει λιπασμα και ποιος οχι,
θα σου λεω οτι τετοιες αποψεις ειναι φασιστικες. Τι να κανουμε, ειναι!
β.Συμφωνουμε για να διαφωνησουμε. Χαιρομαι που πιστευεις οτι ολοι πρεπει να πληρωσουν.
Απλα κατα την γνωμη μου, αντι να κυνηγαμε παντα τα ευκολα, οπως καναμε παντα, ε, μια φορα ας δοκιμαουμε και τα δυσκολα, τα οποια ως δια
μαγειας παντα τα αφηναμε.
γ.Δεν νομιζω οτι με εβαλε κανεις στη θεση μου, οπως υπονοεις. Ο ανθρωπος απλα μας περιεγραψε(και με πολυ ωραιο τροπο) καποιες καταστασεις και καποια προβληματα,
και αντιστοιχα εξεφρασε, την αποψη του για τις αιτιες αυτων των προβληματων.
Απο τις εκφρασεις παντως που χρησιμοποιεις, πρεπει να πηρες πολυ μεγαλη χαρα! -
@stellar ,
...αλίμονό μας αν φτάσουμε να φορολογούμε αυτούς που δίνουν δουλειά στον κοσμάκη!!!... -
Ο χρήστης liostemi έγραψε:
@stellar ,
...αλίμονό μας αν φτάσουμε να φορολογούμε αυτούς που δίνουν δουλειά στον κοσμάκη!!!...Αλίμονο... Μπορεί να καταφέρουμε έτσι να έχουμε και κάποια φορολογικά έσοδα, χωρίς να στραγγαλίσουμε την οικονομία και να διαλύσουμε την κοινωνία... Αλλά ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο...
-
Η φορολόγηση έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν είναι αποτελεσματική. Αν βρεις τρόπο να φορολογήσεις τους εφοπλιστές, χωρίς να τους διώξεις in the process, ουσιαστικά χάνοντας περισσότερα λεφτά από αυτά που προσδοκούσες να κερδίσεις, good luck.
Αν πάλι θεωρούμε την φορολόγηση μόνο ένα μέσο να ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα του λαού, ανεξαρτήτως του ότι τελικά με την προσπάθεια μας αυτή μειώνουμε και δεν αυξάνουμε τα κρατικά έσοδα, πάω πάσο.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Η φορολόγηση έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν είναι αποτελεσματική. Αν βρεις τρόπο να φορολογήσεις τους εφοπλιστές, χωρίς να τους διώξεις in the process, ουσιαστικά χάνοντας περισσότερα λεφτά από αυτά που προσδοκούσες να κερδίσεις, good luck.Αν πάλι θεωρούμε την φορολόγηση μόνο ένα μέσο να ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα του λαού, ανεξαρτήτως του ότι τελικά με την προσπάθεια μας αυτή μειώνουμε και δεν αυξάνουμε τα κρατικά έσοδα, πάω πάσο.
Μισθωτοι, συνταξιουχοι, ελευθεροι επαγγελματιες παρτε πουλο (as always) .
Επιχειρηματιες, εφοπλιστες και σια, 'παιδια κανονιστε, γιατι παιρνω την επιχειρηση μου και φευγω'
makes real sense... -
Μαλλον ειναι πολυ δυσκολο Χρηστο να βρεις τροπο να φορολογησεις καποιον που την επομενη μερα μπορει να στησει την εταιρεια του αλλου. Το οτι μπορει να το κανει βεβαια δεν σημαινει οτι ειναι ουτε σωστο ουτε θεμιτο και ουτε θα πρεπει να τους χαιδευουμε. Βεβαια τα ιδια γινονται σε ολον τον κοσμο και αυτο ειναι ο καπιταλισμος και η ελευθερη αγορα. Ο ισχυρος αποφασιζει τους κανονες του παιχνιδιου και σε οποιον αρεσει.
-
Υπάρχει μια παρανόηση εδώ. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι καλοί, ενώ οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες οι κακοί που τους εκμεταλλεύονται.
Στην πραγματικότητα το μόνο που υπάρχει είναι άνθρωποι που κοιτούν το συμφέρον τους και αντιδρούν στην υπερβολική φορολόγηση με νόμιμο τρόπο*, απλά επιλέγοντας να αλλάξουν έδρα. Οι εφοπλιστές μπορούν και το κάνουν, εμείς οι υπόλοιποι δεν το κάνουμε γιατί δεν μπορούμε. Ξέρεις πολύ κόσμο ας πούμε που δεν θα άλλαζε άμεσα τις πινακίδες του αυτοκινήτου του με ξένες, αν ήταν νόμιμο να το κάνει;
Όποιος είναι καταδικασμένος να περιορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες του στα στενά πλαίσια ενός αρπακτικού κράτους, υφίσταται τις επιπτώσεις. Όποιος έχει την οικονομική επιφάνεια να παίζει σε διεθνές επίπεδο, απλά γελάει και προσπερνά την συγκεκριμένη χώρα.
*Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις παρανομιών, συζητάμε για την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ντάξει μη τρελαθούμε τώρα. Οι εφοπλιστές δεν πάνε πίσω σε διαπλοκή. Άλλωστε και ο Λάτσης εφοπλιστής δεν είναι;
Ο πατέρας Λάτσης που είχε πολύ ψηλά τον άνθρωπο, τούτος ο λεχρίτης ο γιός είναι φραγκοφονιάς και οι άνθρωποι σκουλήκια, είναι τραπεζίτης και η μεγάλη ρήξη με τον πατέρα του έγινε επειδή δεν ήθελε τα καράβια και ήθελε τράπεζες.
Σε συνεχεια αυτου, να πω επιπλεον οτι, οπως σε καθε κλαδο φυσικα και θα υπαρχουν και λαμογια, και φυσικα κανεις δεν μπορει να γνωριζει απολυτα τι ακριβως κανει ο καθενας...Αυτο που ξερω σιγουρα ειναι οτι αρκετοι μεγαλοι ταϊζουν ολα τα κοματα οπως κανουν οι περισσοτεροι πλουσιοιδηδες ανα τον κοσμο..κι οταν λεω ολα εννοω ολα!
Επισης ειναι κοινη λογικη στην πιατσα, ειδικα οταν μιλαμε για εφοπλιστες που ξεκινησαν απο τα πλοια, οτι η ελληνικη ναυτιλια μεγαλουργησε στηριζομενη σε ελληνες, και οπως λεει κι ο Πανος τους ανθρωπους τους, τους ειχαν/εχουν πολυ ψηλα!
Έχω την εντύπωση ότι όλη η κουβέντα για την φορολόγηση των εφοπλιστών δεν έχει κάνει με όλα τα παραπάνω αλλά με την φορολογία του εισοδήματός τους. Ειδικός δεν είμαι, αλλά ακούγεται πως ακόμα και σήμερα βγάζουν πάρα πολλά λεφτά...
Ποιος βγαζει? Ολη η ναυτιλια μεσα μπαινει...ενω το 11 ηταν η χειροτερη χρονια, το 13 εκλεισε σκατα, ολοι οι αναλυτες ελεγαν για ανακαμψη απο 2ο 6μηνο του 14, και το 14 τελικα ειναι χειροτερο απο το 11, οποτε μιλαμε για την χειροτερη χρονια στην ιστορια της ναυτιλιας...δηλαδη απο το 09-14 μιλαμε για ενα οριακο 10, ενα καπως καλο 12 και για τις 3 χειροτερες χρονιες στην ιστορια της ναυτιλιας...
Επισης μια σημαντικη παραμετρος ειναι το ποιανου ειναι τα λεφτα. Νομιζεται οτι ενα πλοιο αξιας 30εκατομ το εχει αγορασει κανεις με δικα του λεφτα? Πανε αυτα εχουν πεθανει...ο παραδοσιακος εφοπλισμος μας εχει αφησει προ πολλου! Και επειδη και τα δανεια εχουν πεθανει απο το 09 και μετα, το χρημα ερχεται απο επενδυτικα fund κυριως απο Αμερικη, ή απο το χρηματιστηριο για τις εισηγμενες, παλι απο Αμερικη δηλαδη...
Τρανο παραδειγμα, γνωστου στο ευρυ κοινο, ο Παππας...10 βαπορια μεσα σε ενα εξαμηνο αγορασε, και θα παρει αλλα 20, εστησε μια νεα εταιρεια κτλ, ολα τα χρηματα απο fund, αυτος αντε να εβαλε 1-2εκατομ/πλοιο....ε αναλογα ειναι και τα οποια κερδη του (που δεν εχει ειπαμε) + το management fee...Και πριν πει κανεις καμια εξυπναδα, προφανως δεν πεινανε, ακομα κι αυτοι που εχουν πεσει εξω (αρκετοι εχουν σκασει). Αλλα οπως οποιοσδηποτε σωστος επιχειρηματιας, ξεχωριζει το κεφαλαιο που αφορα την επιχειρηματικη του δραστηριοτητα και το προσωπικο. Οταν αρχιζεις να βαζεις απο το δευτερο, ειναι η αρχη του τελους...και για να μην το κανουν αυτο, κλεινουν το μαγαζακι τους, μετρανε τις απωλειες τους και επανερχονται οταν η αγορα βοηθησει...ή οπως ειπα βρισκουν ενα fund!
-
Ο χρήστης stellar έγραψε:
@VolvoZeus:
Καταρχας, ηταν πολυ διαφωτιστικα οσα μας εγραψες για την εμπορικη ναυτιλια, εκ των εσω.
Δεν νομιζω ομως οτι ολα αυτα αναιρουν τις οποιες φοροαπαλλαγες, η' οποιες απαραδεκτες συμπεριφορες απο καποιους.
Αν εχεις χρονο, μπορεις να ριξεις μια ματια στα παρακατω αρθρα, και να μου πεις την γνωμη σου?
Ειναι απλα προβοκατορικα η' εχουν καποια δοση αληθειας?http://www.topontiki.gr/article/76924/Ellines-efoplistes-Ploutos-kai-krupsinoia
http://www.koutipandoras.gr/article/40037/efoplistes-ola-gia-parti-toys-kai-gia-ta-kokteil-party-toys
http://www.koutipandoras.gr/article/115991/o-efoplistis-einai-patriotis-oti-ki-kaneiΘα τα δω...πριν καν τα διαβασω, απλα να σου πω οτι τον Μπαξεβανη τον ξερω προσωπικα....κι οπως καθε καλος του ειδους του, τιμαει καταλληλα τον εργοδοτη του
-
αποκλειεται
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
@VolvoZeus:
http://www.koutipandoras.gr/article/115991/o-efoplistis-einai-patriotis-oti-ki-kaneiΘα τα δω...πριν καν τα διαβασω, απλα να σου πω οτι τον Μπαξεβανη τον ξερω προσωπικα....κι οπως καθε καλος του ειδους του, τιμαει καταλληλα τον εργοδοτη του
Καλα,προφανως ολοι εχουν καποιο πολιτικο προσανατολισμο. Το ιδιο πραγμα μπορει να πει ο καθενας για μενα και για σενα, επισης. Δεν σημαινει παντα ομως οτι υπαρχει εμμισθος δολος.
Καποια πραγματα ομως ειναι σχετικα αντικειμενικα. Γι'αυτο σου ειπα ριξε μια ματια, και πες μου τη γνωμη σου.
Οσο για τον Βαξεβανη, δεν ξερω ποιος ειναι ο εργοδοτης του, ουτε φυσικα θεωρω οτι ειναι καποιος αγιος ή ο δημοσιογραφος με τις απολυτα καθαρες προθεσεις. Τον κρινω με αυτα που γραφει, οσο και οταν ανταποκρινονται στην αληθεια. Απλα, του δινω το bonus οτι δεν εχω βρει και αλλον ανθρωπο που τα εχει βαλει με Μελισσανιδη, υπουργους και καθε λογης μαφια, να τρωει δικαστηρια και να αθωωνεται. -
http://www.tanea.gr/news/economy/articl ... sprakseis/
Σωστότατο νομίζω.
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Ποιος βγαζει?Δηλαδή μας λες Κωνσταντίνε ότι τα βαριά χαρτιά της ναυτιλίας δεν βγάζουν σήμερα χοντρά λεφτά; Μιλάω για τους εφοπλιστές ως άτομα, γιατί λογιστικά τρικ μπορώ να σου κάνω όσα θες για να εμφανίσω εταιρικές ζημίες.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5149857/apo-1hs-oktwbrioy-den-plhrwneis-an-den-eisprakseis/Σωστότατο νομίζω.
Paywall και τα νέα;
-
Η φορολόγηση έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν είναι αποτελεσματική. Αν βρεις τρόπο να φορολογήσεις τους εφοπλιστές, χωρίς να τους διώξεις in the process, ουσιαστικά χάνοντας περισσότερα λεφτά από αυτά που προσδοκούσες να κερδίσεις, good luck.Ναι... προφανέστατα οι φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια ήταν αποτελεσματικότατοι... Αν κρίνεται η αποτελεσματικότητα της φορολόγησης με το πόσους θα σπρώξει στη μη πληρωμή και στο ποσοστό διάλυσης της κοινωνίας, τότε είναι αποτελεσματικότατοι.
Προφανώς και υπάρχει θέμα με πολλές επιχειρήσεις / επιχειρηματίες HNW, οι οποίοι έχουν τρόπους να αποφύγουν τη φορολόγηση, αλλά προφανέστατα επίσης υπάρχει θέμα όταν ένας εκατομμυριούχος πληρώνει ελάχιστους φόρους και ένας μισθωτός των 1000 ευρώ / μήνα δεν προλαβαίνει να πληρώνει χαράτσια και φόρους για εισοδήματα που δεν έχει (αναδρομική φορολόγηση, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, κτλ...)
Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση... παρόλο που τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΔΙΕΘΝΩΣ έχουν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα μείωσης των φορολογικών βαρών στα υψηλά εισοδήματα, κάτι ακατανόητο σε εμένα, καθώς μακροπρόθεσμα δεν συμφέρει κανέναν (ούτε τους ίδιους τους HNWI). Θεωρώ ότι εμπίπτει στα πλαίσια της γενικότερης βλακείας που χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές το ανθρώπινο είδος και που, αν και είχε τεθεί υπό έναν στοιχειώδη έλεγχο κάποια στιγμή, τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεφύγει πάλι...
Αν πάλι θεωρούμε την φορολόγηση μόνο ένα μέσο να ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα του λαού, ανεξαρτήτως του ότι τελικά με την προσπάθεια μας αυτή μειώνουμε και δεν αυξάνουμε τα κρατικά έσοδα, πάω πάσο.
Έχει και αυτό το ρόλο, αν και σαφώς δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος της φορολογίας. Είναι ένα είδος κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν ο μισθωτός των 600 ευρώ / μήνα πληρώνει το 50% του εισοδήματός του σε φόρο (ή και παραπάνω) και ο επιχειρηματίας των 10εκ / χρόνο δεν επιβαρύνεται ούτε με 10% του εισοδήματός του, τότε ναι. Υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής δικαιοσύνης και μάλιστα εντονότατο!
Οι βασικότεροι στόχοι μίας φορολογικής πολιτικής (ε;;; τι είναι αυτό;;;; ) είναι τα κρατικά έσοδα και η τόνωση / κατεύθυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσω το πόσο πετυχημένες είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα φορολόγηση, με τις 2-3 τελευταίες να έχουν κυριολεκτικά κάψει τα πάντα στη
-
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5149857/apo-1hs-oktwbrioy-den-plhrwneis-an-den-eisprakseis/
Σωστότατο νομίζω.
Paywall και τα νέα;
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/fo ... 73935.html
-
Markvag δεν διαφωνούμε στο ότι η φορολογική πολιτική της Ελλάδας είναι αλλοπρόσαλλη. Αν δεν κάνω λάθος, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν φόροι που στοίχιζαν στο κράτος περισσότερο για να εισπραχτούν, από όσα τελικά του απέδιδαν.
Κλασικό παράδειγμα παρανοϊκής φορολόγησης είναι αυτή με τα αυτοκίνητα. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν πινακίδες στερώντας από το κράτος τα όποια έσοδα θα είχε από τέλη, ενώ η ίδια η αγορά κατέρρευσε εντελώς στερώντας ακόμα περισσότερα έσοδα. κλπ.Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ασφαλώς το ζητούμενο, στον βαθμό που είναι εφικτή. Τι εννοώ; Όταν παίρνεις από ένα εφοπλιστή χ χρήματα σε φόρους και μόλις προσπαθείς να τον φορολογήσεις τα διπλά και τριπλά σου την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια για άλλη γη και άλλα μέρη, δεν έδειξες κοινωνικότερο πρόσωπο και δικαιοσύνη προς τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Τους έβαλες ένα επιπλέον βάρος στους ώμους, 'έκαψες' από τα κρατικά ταμεία και τα -λίγα- χρήματα που θα έπαιρνες από τον συγκεκριμένο και τώρα θα αναγκαστείς να τα ζητήσεις από τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Όσο για το ηθικό του πράγματος, ξαναλέω, όλοι το ίδιο θα κάναμε αν μπορούσαμε. Φαντάσου λίγο το ακόλουθο σενάριο:
Εγώ που έχω διεθνή εταιρία μπορώ να αγοράζω πράγματα μέσω internet, αλλά σε όλους τους Έλληνες που μπορούν να παίζουν μπαλίτσα μόνο στην χώρα τους δεν επιτρέπεται. Θα ήμουν ανήθικος αν δεν αγόραζα ποτέ πράγματα από τα Ελληνικά καταστήματα που λόγω ΦΠΑ και χιλίων άλλων φόρων έχουν αναγκαστικά μεγαλύτερες τιμές;
Ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του και το συμφέρον κάποιου σπανίως βρίσκεται σε χώρες με υπερβολικά μεγάλες φορολογήσεις. Το μόνο που μένει είναι να καταλάβει κάποτε το κράτος ότι το συμφέρον του (και των πολιτών) βρίσκεται στο πόσα χρήματα θα καταφέρει να μαζεύει σε μια βιώσιμη βάση, όχι στο πόσα ζητάει.
-
@stellar
Μικρα ηταν τελικα...http://www.topontiki.gr/article/76924/Ellines-efoplistes-Ploutos-kai-krupsinoia
Οπως εγραψα και πριν τους Γερμανους τους εχει τσουξει πολυ το οτι το αντιστοιχο μοντελο που εστησαν στη χωρα τους για την προσελκυση του ναυτιλιακου κεφαλαιου πατωσε, και απο τα πρωτα χρονια της κρισης οι περισσοτερες KG's εχουν παρει τον πουλο! Το δε σκασιμο τους, πονεσε πολυ τις τραπεζες, Berenberg και σια, γι αυτο αλλωστε εχουν ξεχυθει στην εδω αγορα, και 4 χρονια τωρα ψαχνουν να βρουν ελληνες να αναλαβουν τα πλοια αυτα και τις υποχρεωσεις τους....Τωρα περι εθελοντικης εισφορας...ο φορος που καταβαλει καθε πλοιο στη σημαια (tonnage tax) υπολογιζεται με βαση τη χωρητικοτητα και την ηλικια του. Συμφωνησαν λοιπον οσοι εχουν ελληνικη σημαια, να πληρωνουν το διπλασιο, κι οσοι εχουν ξενη, παρολο που δεν εχουν καμια υποχρεωση προς το ελληνικο κρατος να πληρωνουν αυτο που τους αναλογει. Αυτο για μια εταιρεια Αμερικανικων συμφεροντων (ακου να δεις επενδυουν εδω οι Αμερικανοι!) ξερω οτι κοστισε πανω απο 2εκατομ. και αποτελεσε εναν απο τους λογους που εκλεισε το εδω μαγαζι κι εδωσε τα πλοια για διαχειρηση στη Σκωτια...οταν μωλις πριν ενα χρονο σε μια προσπαθεια μειωσης του κοστους της, ειχε κλεισει το γραφειο στην Αγγλια και ειχε συγκεντρωσει ολες τις δραστηριοτητες της στην Ελλαδα...ψιλα γραμματα!
Ας δουμε καταρχην ποιος το γραφει..ο κυριος Μερκουρακης, υποψηφιος δημαρχος Π. Φαληρου με το Συριζα, που οργανωθηκε στην αριστερα ηδη ως μαθητης στην Ευαγγελικη Σχολη Σμυρνης (αυτος το λεει οχι εγω!)..εργαστηκε ως δημοσιογραφος στο Ποντικι και στην Αυγη, ενω παραλληλα διατηρει καταστημα χειροποιητων κοσμηματων...αδεκαστος λοιπον, και με βαθεια γνωση του αντικειμενου!Καταληγει λοιπον ο κυριος αυτος οτι οι εφοπλιστες θα κωλωσουν να τα παρουν απο εδω τα πλοια γιατι:
Τον διακρατικό οργανισμό I.M.O. (International Maritime Organization) o οποίος καθορίζει μια σειρά από στάνταρ ασφάλειας και πλοϊμότητας. Το αντίκρισμα της ελληνικής σημαίας είναι ποιοτικά ανώτερο από άλλες χώρες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ασφάλιστρα και λιγότερους ελέγχους στα πλοία, αλλά και μικρότερες προθεσμίες παραμονής σε λιμάνια. Δηλαδή σημαντικές οικονομίες κλίμακας για τα πλοία.
Πιπες καμαρωτες...καμια απολυτως σχεση με την πραγματικοτητα..αλλα ακομα και να δεχτουμε την ανωτεροτητα της σημαιας (σε καμια περιπτωση το ξαναλεω-και δεν εχει καμια σχεση με το υψος των ασφαλιστρων η σημαια), κανενας δεν σε περιοριζει να εχεις ελληνικη σημαια και τα γραφεια σου πχ στο Λονδινο
Όσο διατηρεί η ελληνική εμπορική ναυτιλία μια από τις πρώτες θέσεις στη διεθνή ναυτιλιακή οικονομία, έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει το διεθνές καθεστώς που διέπει τις παγκόσμιες μεταφορές, αλλά και να διατηρεί σημαντική θέση σε διεθνείς Οργανισμούς (Επιτρ. Ναυτιλιακών Μεταφορών του ΟΟΣΑ και της ΕΟΚ, Επιτρ. Εφοπλιστών της ΕΟΚ, διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί κ.λπ.). Για να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει η συρρίκνωση της ελληνικής ναυτιλίας (η συνολική χωρητικότητα των πλοίων) να μην ξεπεράσει το κρίσιμο όριο.
More πιπες...εχω απαντησει σε αυτα τα θεματα και στο παρελθον δεν θυμαμαι σε ποιο νημα...καποιος με καλυτερη γνωση του search ας με βοηθησει μην τα ξαναγραφω..
Σε αντίθεση με τη… σοσιαλιστική Ελλάδα, στην καπιταλιστική Βρετανία το κράτος αποφάσισε έκτακτη εισφορά για τους ξένους υπηκόους - ανάμεσα στους οποίους και οι πολλοί Έλληνες εφοπλιστές - που κατοικούν στη Βρετανία περισσότερα από 12 χρόνια. Όλοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν κάθε χρόνο ως έκτακτη εισφορά 50.000 στερλίνες, δηλ. περί τα 58.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2012 και στην ουσία λαμβάνεται για να μπορέσει το βρετανικό δημόσιο να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα.
Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι στις αρχες της δεκαετιας του 90, οι εφοπλιστες που ειχαν μετακομισει στο Λονδινο λογω του ευνοικου γι αυτους κλιματος, οταν η Θατσερ τους φορολογησε, σε συνδιασμο με το εδω πλαισιο, εφεραν τα μαγαζακια τους παλι στον Πειραια! Παρολα αυτα, ετησια καταβολη εδω απο τις ναυτιλιακες ειναι μιν 50Κ δολλαρια αν θυμαμαι καλα.
Οι περισσότεροι από τους εφοπλιστές έχουν διεισδύσει σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οπότε η διαπραγμάτευση δεν είναι ούτε τόσο απλή, ούτε τόσο εύκολη απέναντι σε μια αποφασισμένη κυβέρνηση. Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να σηκωθεί απλά και να φύγει...
Come again?
Κανει επισης μια 'εξυπνη' αναφορα στο 67...το ποιοι εφοπλιστες εχουν παρει λεφτα απο τη χουντα, ειναι γνωστοι...Το ποιοι εφοπλιστες εχουν δωσει και δινουν λεφτα σε ΚΚΕ/Συριζα να το πουμε καποια στιγμη η κανει τζιζ και λεμε μονο για ΝΔ/ΠΑΣΟΚ?
Για τα νουμερα δεν μπορω να πω κατι, δεν εχω στοιχεια να σου πω ποσο αυθαιρετα ή οχι ειναι...το αρθρο του Bloomberg παντως στο οποιο αναφερεται λεει κι αλλα πραγματα οπως 'Tax benefits for owners of international vessels who chose to base themselves in Greece were no better or worse than those offered by other European nations including Germany, Malta, Cyprus and the Netherlands', αλλα αυτο το εκανε αβαβα το παλικαρι..
Οσο για τις τροφοδοσιες/ανταλλακτικα/πετρελαια, μπορω να ανεβασω για παραδειγμα απαλλακτικα ΦΠΑ για τροφοδοσιες ή ανταλλακτικα in transit απο Ισπανια, Σουηδια..Αυτο ισχυει παντου, τι να κανουμε τωρα? Να τα φορολογησουμε εμεις και το καθε ρημαδοκρουαζιεροπλοιο ας περνει λαχανα και ντοματες απο την Ισπανια..στα τετοια μου εμενα! Αλλωστε υπερ του λαου θα ειναι ετσι?Αυτο που ισχυει και δεν αρεσει, ειναι οτι τα μερισματα απο τα πλοια ειναι αφορολογητα...αλλα ευθεως βλεπεις δεν το εχει πει κανεις...αν μαντεψεις και γιατι σε παραδεχομαι!
Ο φιλος μου...ρεσιταλ μπουρδολογιας, ξεκαθαρη γραμμη...του βγαζω το καπελο!Σύμφωνα με το νόμο αυτό, κάθε πλοίο με ελληνική σημαία πληρώνει το χρόνο φόρο από 3.000 έως 8.000 ευρώ
Το νουμερο ειναι εντελως ακυρο. Ο φορος υπολογιζεται με βαση αυτο..3000 ευρω δεν πληρωνει κανενα πλοιο εκτος αν μιλαμε για τιποτα μοτορσιπακια Χαλκιδα-Λαυριο...Ενδεικτικα για πλοιο 29000dwt (handysize=μικρο!) με καθαρη χωρ. 17500 κορους 5ετιας, πληρωσαμε 10370 ευρω, χ2 φυσικα λογω και της εθελ. εισφορας. Και για να μη μπλεκουμε με μεσους ορους, ενδεικτικα η ελληνικη ναυτιλια ειναι πρωτη σε χωρητικοτητα παγκοσμιως, οχι σε απολυτο αριθμο πλοιων...οποτε καταλαβαινεις! Για την ξενη σημαια τα παμε μη τα ξαναλεμε...
Τα πλοία ελληνικής σημαίας δεν έχουν υποχρέωση να έχουν πάνω από 1-2 έλληνες ναυτικούς.
Ουτε τα απλα δε λεει σωστα...Ο ελαχιστος αριθμος ελληνων καθοριζεται ως ποσοστο επι του αριθμου ελαχιστης στελεχωσης (10%) που προσδιοριζεται με βαση καποιους κανονισμους του ΙΜΟ αλλα και καποια χαρακτηριστικα του πλοιου (για παραδειγμα UMS-Unmanned Machinery Spaces = ενας λιγοτερος λαδας κι ενας μηχανικος αφου δεν κανουν βαρδιες) αλλα με ελαχιστο τους 4, εκ των οποιων ο ενας πρεπει να ειναι οπωσδηποτε ο καπετανιος...Σε περιπτωση που δεν εχεις τον απαιτουμενο αριθμο, πληρωνεις καθε μηνα προστιμο στο ΝΑΤ το ποσο που θα πληρωνες ετσι κι αλλιως (μπορει και παραπανω, δεν θυμαμαι πρεπει να το ψαξω)
Η Ελλάδα στο όνομα της «ελληνικότητας» και της «περηφάνειας», διατηρεί στις ελληνικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο δίκτυο Ακολούθων για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «υπερήφανων» που δεν φορολογεί.
Παμε παλι...προξενικοι λιμεναρχες λεγονται, δεν υπαρχουν σε ολο τον κοσμο αλλα σε συγκεκριμενα μερη (καλα κυριως-δεν εχει στο Abidjan πχ), υπαρχει ειδικος φορος ετησιος τον οποιο πληρωνουν τα πλοια εξτρα υπερ αυτων (δεν θυμαμαι το νουμερο), τα εξοδα μετακινησης τους για να επιθεωρησουν (ανεκδοτο οπως εγραψα και πριν) τα καλυπτει το πλοιο...
Ολα λαθος ο φιλος...καταλαβαινεις ποσο αστειο μου ειναι λοιπον οταν διαβαζω τετοια ωραια δημοσιευματα!
http://www.koutipandoras.gr/article/115991/o-efoplistis-einai-patriotis-oti-ki-kanei
Μετα απο το προηγουμενο πες μου τωρα τι ακριβως να σχολιασω σε αυτο...ή μηπως τα σχολια των απο κατω?Υπαρχει μια γραμμη, πρεπει να την ακολουθησουμε....τωρα αν σου πω πως ο Συριζα ουσιαστικα εξυπηρετει Γερμανικα συμφεροντα, θα με παρεις με τις πετρες!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ποιος βγαζει?
Δηλαδή μας λες Κωνσταντίνε ότι τα βαριά χαρτιά της ναυτιλίας δεν βγάζουν σήμερα χοντρά λεφτά; Μιλάω για τους εφοπλιστές ως άτομα, γιατί λογιστικά τρικ μπορώ να σου κάνω όσα θες για να εμφανίσω εταιρικές ζημίες.
Αλεξ, δεν μιλαμε για λογιστικα τρικ...Να σου πω νουμερα απο εταιρεια που ξερω? 30αρι handy του 2009, αγορα 29εκατομ usd newbuilding Κινεζικο, OPEX 4700USD/day, ξενη σημαια (white list εννοειται), μαζι με το δανειο 9000USD/day, ναυλος σποτ 2800usd/day, χωρις το commission...βαλτο αυτο σε ενα στολο 30 πλοιων, ακομα και χωρις δανειο (γιατι δεν εχουν ολα) μιλαμε για 3Κ την ημερα χασουρα απο το καθε ενα...το τελευταιο δικο μας εκλεισε στα 2500
Και ξαναλεω, προσωπικα δεν πεινανε, αλλα οι επιχειρησεις κοβουν απο παντου. Προσωπικο, και στερια και στο καραβι (εμεις θα κοψουμε δυο απο καθε πλοιο), συντηρηση (ανταλλακτικα τελος για φετος), παγωνουν τις πληρωμες (δεν υπαρχει cash-flow, τα λεμε οταν θα παρω ναυλο)...δηλαδη τι αλλο να πουμε?
Γενικα σαν λαος ειμαστε στον κοσμο μας...περιοριζομαστε στον δικο μας μικροκοσμο και σχεδον αδιαφορουμε για το τι γινετε γυρω μας...Η κριση ειναι παγκοσμια, δεν ειναι ελληνικη, μην το ξεχναμε, επομενως πως μπορει η ναυτιλια να βγαζει?
Και για ευθυμησουμε και λιγο, στην κριση του 85-90 της παγκοσμιας ναυτιλιας, το πιπετο το εφαγαν χωρις να παρουν δεκαρα υποστηριξης απο το κρατος που υποτιθεται ευδοκιμουσε, τωρα γιατι πρεπει να δωσουν?
-
Μα το θέμα είναι η προσωπική περιουσία Κωνσταντίνε μου και κατά πόσο αυτή φορολογείται.
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)