-
Ο χρήστης GTI_ έγραψε:
[spoiler=διάφορα:2wkdtexo]>Είναι βέβαιο ότι κάποιος ζυγίζει πολλά δεδομένα όταν αποφασίζει να φύγει από τον τόπο του για να ζήσει καλύτερα αλλού.
Η γλώσσα, η ευκολία μετακίνησης, οι προοπτικές, το επίπεδο διαβίωσης στη νέα χώρα, οι άκρες που τυχόν έχει εκεί και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Πχ, οι Έλληνες μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, δούλεψαν για ένα εισιτήριο και λίγα δολάρια για τα πρώτα έξοδα κι έφυγαν για μέρη που φάνταζαν τελείως εξωτικά. ΗΠΑ, Γερμανία/Βέλγιο/Σουηδία, Αυστραλία, Ν. Αφρική.......
Δηλαδή, η γλώσσα και η απόσταση ήταν δευτερεύοντες παράγοντες. Αυτό που ήθελαν, ήταν να πάνε να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να βρουν ευκαιρίες κέρδους. Ούτε φιλικές ήταν οι νέες χώρες, ούτε τους περίμεναν για να τους δώσουν γραφεία ευάερα, ούτε περίσσευμα ελευθερίας διέθεταν, ειδικά για ξένους νεοφερμένους.ΑΛΛΑ επέλεξαν αυτές τις χώρες οι Έλληνες, αδιαφορώντας εν πολλοίς για τα ζόρια.
Άλλη διατύπωση: δεν τους ενδιέφερε η ηρεμία της σίγουρης εργασίας για Χ ώρες και η εξασφάλιση καταλύματος, τα δωρεάν ΜΜΜ και το περισσότερο δωρεάν σεξ (το μάθαμε κι αυτό ), αλλά το ότι θα είχαν προοπτική ως άτομα να κάνουν αυτό που ήθελαν, χωρίς τον τοπικό κρατικό σπιούνο να τους ζυγίζει τα λόγια και τις πράξεις διαρκώς.Πάμε τώρα στους άστεγους, clochards, απόβλητους των δυτικών κοινωνιών. Πόσο δύσκολο ήταν να πάνε, ακόμα και με ότο-στοπ, στο ανατολικό μπλοκ;
Η γλώσσα, είπαμε, δεν ήταν θέμα έτσι κι αλλιώς, εφόσον ήθελε κάποιος να ξεφύγει από το καπιταλιστικό κολαστήριο.
Η απόσταση, επίσης, όχι σημαντικό εμπόδιο. Πιο κοντά θα ήταν σε τυχόν γνωστούς και φίλους ή τα πάτρια τέλος πάντων από τον Έλληνα που άλλαζε ήπειρο περνώντας 1-2 ωκεανούς.
Δηλαδή, έχεις έναν άνθρωπο που του φέρεται η κοινωνία σαν σκουπίδι ή αισθάνεται σκουπίδι, αφού έχει περιθωριοποιηθεί, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Που διέθετε κι αυτό την προπαγάνδα του, έκρυβε τις δικές του βρωμιές κάτω από το χαλί, ήταν, ούτως ειπείν, 'η άλλη μεριά του φράχτη', όπου το χορτάρι ήταν πιο πράσινο.
Ε, λοιπόν, δεν....
Άρα;Ξέχασες να αναφέρεις τους Ρώσους στο ροκυτέσσερα που γουστάριζαν τα μπουνίδια του Μπαλμπόα και γιούχαραν τογκακό φονιά του Απόλλο ξανθομπούμπουρα μπατριώτη μέσα στη Ρωσία στον επαναληπτικό. Ντοκουμέντο. Ανατριχίλα.
Και η εξήγηση για τους αμερικανούς ποντικούς του Βέγκας που συνειδητά είναι θαμμένοι στους υπονόμους και δεν πάνε στο Χάρκοβο, γιατί αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους στα υπόγεια της ερήμου, επίσης κορυφαία. Αυτό εξηγεί γιατί οι εξαθλιωμένοι άστεγοι των Αθηνών δεν παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσουν όχι μακρυά, ούτε μέχρι την Ελληνική ύπαιθρο, και επιλέγουν να ζουν σε χαρτόκουτα στη χαβούζα της λεκανοπεδιάδας. Είναι γιατί στην Αχαρνών και στην Πατησίων αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους. Που σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί στην πλατεία Ομόνοιας κανένας βεληγκέκας να τους πει που να στήσουν το χαρτόκουτό τους. Ενώ στην παρτίδα του Ιλιλίας μπορεί να τους μαζέψει κανένας βαγγελάτοςΑΕ+πάολα=6000λαβ και να μαζεύουν φράουλες με το ζόρι χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
Χωρίς τα παραπάνω βέβαια να σημαίνουν ότι το Χάρκοβο του 1996 ήταν καλύτερο από το Κιάτο του 1579 και τα Καμμένα Βούρλα του 1147.
Όσο μας μορφώνεις τόσο μας πορώνεις. [/spoiler:2wkdtexo]
Ξέχασες να γράψεις για την Αλλαγή, το 1-1-4 και το Πολυτεχνείο.
Κοίτα, εδώ κάνουμε μια συζήτηση. Αν θέλαμε τον καφενέ του Κουρή και άλλες μπαρουφολογίες, θα σε φωνάζαμε να μας διασκεδάσεις.
Σε άλλους απαντώ, σ' εσένα όχι. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ήταν φτωχοί, καμία σχέση με τα αμάξια που κυκλοφορούσαν στη Δυτική Γερμανία.Φτωχός είναι όποιος δεν έχει σπίτι να μείνει και φαγητό στο τραπέζι, όχι όποιος δεν έχει καινούρια Μερσεντε Λεώ.
δεν έβλεπες πείνα, πουτάνες κλπ.
Είσαι σίγουρος;
όχι όπως στο Μονακό που φαινόμασταν γύφτοι με φτηνό αμάξι
Ε ναι... στο πλυντήριο-φορολογικό παράδεισο του καπιταλισμού δεν είσαι in αν δεν είσαι καθώς πρέπει πλούσιος...
Από το Ανατολικό μπλοκ φτώχεια ελεεινή είχε στη Βουλγαρία. Και τώρα δεν είναι πλούσιοι αλλά τώρα είναι λίγο καλύτερα
Αυτή η εικόνα είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτήν που έχω εγώ αλλά και που μου έχουν πει πάμπολλοι Βούλγαροι που ζουν εδώ μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Έφυγαν από εκεί μετά την κατάρρευση επειδή δεν μπορούσαν πια να ζήσουν.
-
@leonp,
λογικα ειναι ολα αυτα.Εκεινη την εποχη ανηκατε στο 15-20% του πλυθησμου που μπορουσε να κανει τετοιο ταξιδι.
Το 1995 εκανα με μοτο το πρωτο ταξιδι στην Ευρωπη. Σε Ουγγαρια,Σλοβακια, Τσεχια, αισθανομουν πλουσιος. Σε Ιταλια, Αυστρια φτωχος. -
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
λογικα ειναι ολα αυτα.Εκεινη την εποχη ανηκατε στο 15-20% του πλυθησμου που μπορουσε να κανει τετοιο ταξιδι.Πολύ βάζεις... Άντε ένα 5% να μπορούσε να κάνει τον γύρο της Ευρώπης.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Από το Ανατολικό μπλοκ φτώχεια ελεεινή είχε στη Βουλγαρία. Και τώρα δεν είναι πλούσιοι αλλά τώρα είναι λίγο καλύτερα
Αυτή η εικόνα είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτήν που έχω εγώ αλλά και που μου έχουν πει πάμπολλοι Βούλγαροι που ζουν εδώ μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Έφυγαν από εκεί μετά την κατάρρευση επειδή δεν μπορούσαν πια να ζήσουν.
Τα αυτιά σου έχουν ειδικό ΚΦίλτρο και δεν ακούνε την πραγματικότητα.
Ρε, δεν είχαν ρεύμα όλη τη μέρα στη Βουλγαρία - τότε ήταν χειρότερα.Τώρα αν δεν βρίσκουν δουλειά μπορεί να φεύγουν, το ίδιο γίνεται κι εδώ.
Φτώχεια, αλλά αν έχεις λεφτά είσαι μια χαρά. -
Σαν σήμερα
Σκέψου να μην ήταν και σύμμαχοι δηλαδή, τι θα κάνανε οι μεν στους δε και αντιστρόφως.
-
Οι Βούλγαροι (και όλοι οι πρώην ανατολικοί) ντρέπονται και λένε αρκετά ψέματα σχετικά με το πώς περνούσαν επι κουμουνισμού. Όμως πάνω στην κουβέντα (και μετά απο λίγο ποτό) αρχίζουν και λένε διάφορα....
-
οι σημερινοι κομμουνιστικοι παραδεισοι που ΟΛΟΙ κανουν ουρες για να πανε:
Λαος
Β. Κορεα
Βιετναμσου δινουν ενα πιατο φαι και σπιτι για να μεινεις
να κανονισει μια βολτα ο νεος ΓΓ να μας δειξει τα μεγαλεία, γρηγορα πριν τα καπιει ο καπιταλιστικος χειμωνας
-
Στην κομμουνιστική Κίνα πάντως αναμένεται ρεκορ πωλήσεων για την καινούρια Quattroporte γατάκια.
εδιτ:
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/ ... 34305.html
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ρε, δεν είχαν ρεύμα όλη τη μέρα στη Βουλγαρία - τότε ήταν χειρότερα.Ρε Λεώ τι είναι αυτά που λες; Μιλάς ίσως για το τελευταίο χωριό της άνω Βουλγαροπλαγιάς. Όλοι οι δείκτες δείχνουν πως είναι πολύ χειρότερα τώρα σε σχέση με τότε.
Φτώχεια, αλλά αν έχεις λεφτά είσαι μια χαρά.
Και οι μαυραγορίτες εδώ ήταν μια χαρά επί γερμανικής κατοχής...
Σκέψου να μην ήταν και σύμμαχοι δηλαδή, τι θα κάνανε οι μεν στους δε και αντιστρόφως.
Μεγάλη επέτειος σήμερα.
Οι Βούλγαροι (και όλοι οι πρώην ανατολικοί) ντρέπονται και λένε αρκετά ψέματα σχετικά με το πώς περνούσαν επι κουμουνισμού.
Ορίστηκε, κατέπεσε κι αυτός ο μύθος. Δεν ντρέπονται για το τώρα που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, ντρέπονται αναδρομικά για το τότε!!!
-
Πιστευω αν ερχοταν ο κουμουνισμος στην Ελλαδα ο πρωτος που θα διαμαρτυροταν θα ηταν ο Ρεαλζεους που δεν θα μπορουσε να δει ουτε ζωγραφιστη Φερραρι.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Πιστευω αν ερχοταν ο κουμουνισμος στην Ελλαδα ο πρωτος που θα διαμαρτυροταν θα ηταν ο Ρεαλζεους που δεν θα μπορουσε να δει ουτε ζωγραφιστη Φερραρι.θα εκανε την καρδια του σαπια λαμαρινα (lada)
το καλο ειναι οτι το Κομμα θα εδινε ιντερνετ μονο τους δικους του, οποτε δε θα μπορουσαμε να τον πρηζουμε -
Ήταν φτωχοί, καμία σχέση με τα αμάξια που κυκλοφορούσαν στη Δυτική Γερμανία.
Φτωχός είναι όποιος δεν έχει σπίτι να μείνει και φαγητό στο τραπέζι, όχι όποιος δεν έχει καινούρια Μερσεντε Λεώ.
δεν έβλεπες πείνα, πουτάνες κλπ.
Είσαι σίγουρος;
όχι όπως στο Μονακό που φαινόμασταν γύφτοι με φτηνό αμάξι
Ε ναι... στο πλυντήριο-φορολογικό παράδεισο του καπιταλισμού δεν είσαι in αν δεν είσαι καθώς πρέπει πλούσιος...
Φτωχός ειναι αυτός που του κλείνουν τους ορίζοντες... Αυτός πο εχει δυνατότητες και τον εξαναγκαζουν να ζει στον πάτο...
-
Πάντως Δια οι απαντήσεις σου στο θέμα είναι πιο προβλέψιμες και από τον 'Ιησού από τη Ναζαρέτ' τη Μ. Εβδομάδα.
-
Mερικές σκόρπιες σκέψεις:
- Ειναι τουλάχιστον αστείο να κρίνεις από τα αμαξια την ποιότητα ζωής μίας χώρας. Όσο αστείο ήταν και τότε που συνέκριναν Μόσχα και Παρίσι με βάση το μετρό της Μόσχας. Παντως επειδή έχω κάνει πάρα πολύ βαλκανικό τουρισμό (δεν ξέρω αν έχει κανει κάποιος εδώ περισσότερο τα τελευταία χρόνια) ούτε τώρα υπάρχουν αμάξια, τα σπίτια σπάνια έχουν σοβά, για μπογιά ούτε λόγος και η εικόνα που δίνουν είναι καταραμένης φτώχιας. Το μόνο που κάνει τη ζωή στις χώρες αυτές ανεκτή είναι οι εξαιρετικές υποδομές που βρήκαν οι συμμορίες που κυβερνάνε τώρα και εξυπηρετούν τον κόσμο μέχρι να τις πουλήσουν
- Η Ρουμάνα οικιακή βοηθός του θείου μου τον τάπωσε και αυτόν και τον πατέρα μου μπροστα μου. Ελεγε ο πατέρας μου για την εμπειρία του που έζησε 3 μήνες στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και για τα άδεια ράφια. Η απάντηση ήταν 'Τότε είχε 10 πράματα και τα είχαμε όποτε θέλαμε και ζούσαμε για αυτά. Τωρα στη Ρουμανία τα σουπερμάρκετ υπαρχουν μόνο για να βλέπουμε και δεν μπορούμε να αγγίξουμε ούτε αυτά τα 10 πράματα'. Η γυναίκα έφυγε επί ελευθερίας και ξεσκατώνει γέρους γιατί δεν μπορούν να της παρέχουν εκεί ούτε τα βασικά. Μην τρελλαθούμε
- Πολύ φίλος μου από το πανεπιστήμιο έζησε 5 χρόνια στο Μπελγκοροντ. Επέστρεψε στρουχτορας. Δεν ξέρω αν είναι επαρκώς επαρχιακή πόλη για να ικανοποιήσει τα κριτήρια
-
Τι σημαίνει 'στρουχτορας';
-
ΚΚΕ speak for 'ινστρούκτορας'.
-
καθοδηγητής ελληνιστί
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Φτωχός ειναι αυτός που του κλείνουν τους ορίζοντες... Αυτός πο εχει δυνατότητες και τον εξαναγκαζουν να ζει στον πάτο...Εδώ λοιπόν είμαστε ετοιμαθάνατοι από την φτώχια!
-
Φτωχός ειναι αυτός που του κλείνουν τους ορίζοντες... Αυτός πο εχει δυνατότητες και τον εξαναγκαζουν να ζει στον πάτο...
Εδώ λοιπόν είμαστε ετοιμαθάνατοι από την φτώχια!
τουλαχιστον εχεις την ελευθερια να πας να ζησεις σε καποιον κομμουνιστικο παραδεισο και να μας αφησεις στη φτωχεια μας. Αλλα μαλλον εισαι κρυφοκαπιταλας
Capitalism vs Communism Mother of all topics