-
Αρη, ρε Αρη, για 'κεινο το vfm που λεγαμε..;
-
Προφανώς, μιλάμε για σχεδιαστικό λάθος. Δε περίμενα οι βάσεις να είναι κολλημένες στην πλακέτα και να ξεκολάν τόσο εύκολα.
Μπράβο σου που κατάφερες και την βρήκες την αιτία του προβλήματος! -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Και μιας και μιλάμε για θερμοκρασίες, μία επισκευή που έκανα πρόσφατα:Το λάπτοπ είναι ένα Acer Travelmate 5520 και ο πελάτης παραπονιέται οτι σβήνει μετά απο 5-10 λεπτά. Το βάζω μπρός και δέν μου έσβησε ενώ το είχα πάνω απο 15 λεπτά. Βρήκα ένα προγραμματακι για temperature monitor (είχε linux το λαπτοπ) και βλέπω οτι σε idle στο desktop δούλευε στους 90 βαθμούς. Βάζω κάτι στο youtube να παίξει και η θερμοκρασία σκαρφαλώνει πάνω απο 100 και λίγο μετά κολλάει και σβήνει.
Οπότε το επόμενο βήμα ήταν να το ανοίξω:
Πρώτο βήμα, αφαιρώ τις δύο βίδες που κρατανε τον ανεμιστήρα και τον βγάζω έξω (υπόψιν, ο ανεμιστήρας δούλευε σωστά). Συνήθως μετά απο καιρό η σκόνη κάνει 'μοκέτα' ανάμεσα στον ανεμιστήρα και τα πτερύγια της ψυκτρας.
Όμως αυτό αν και είχε λίγες σκόνες, δέν ήταν κάτι το ιδιαίτερο που να προκαλεί τέτοιο πρόβλημα. Οπότε το επόμενο βήμα ήταν να βγάλω και την ψύκτρα.
Καθώς την ξεβίδωνα, παρατήρησα το εξής: Η μητρική έχει πάνω της κάτι μικρές μεταλικές βάσεις (όπως αυτή στο μπλέ κύκλο) πάνω στις οποίες βιδώνει η ψύκτρα. Και οι τέσσερις γύρω απο τον επεξεργαστή είχαν ξεκολήσει όπως φαίνεται στους κόκκινους κύκλους (και αυτή στον μπλέ κύκλο είναι πρόχειρα βαλμένη).
Οπότε η ψύκτρα απλά ακουμπούσε πάνω στον επεξεργαστή χωρίς να κάνει καλή επαφή.
Πέρασα καινούριο καλάι γύρω απο τις τρύπες, έβαλα flux στο κάτω μέρος της μεταλικής βάσης και βάζοντας τη μύτη του κολητηριού στην τρύπα της μεταλικής βάσης η θερμότητα μεταφέρθηκε προς την πλακέτα, το καλάι έλιωσε και η βάση μπήκε στη θέση της και κόλησε
Εδώ βοηθάει το να έχεις καλό κολητήρι που να κραταει τη θερμοκρασία σταθερή. Ένα απλό κολητήρι με το που θα ακουμπήσει η μύτη του σε κάτι με μεγάλη μάζα (όπως αυτές οι βάσεις) πέφτει πολύ η θερμοκρασία του και πρέπει να το έχεις για αρκετή ώρα ακουμπησμένο μέχρι να λιώσει το καλάι. Το αποτέλεσμα είναι οτι έτσι θερμαίνεται όλη η πλακέτα και μπορεί να ξεκολήσουν τα SMD που έχει εκεί δίπλα ή να καεί κανένα ολοκληρωμένο.
Ανάβω το λαπτοπ και βλέπω θερμοκρασίες. Πλέον έχει 65-70 σε idle, ενώ μετά βάζω ένα HD βίντεο των 50 λεπτών στο youtube και οι θερμοκρασία φτάνει στους 90 αλλά δέν πάει παραπάνω και το λάπτοπ δέν έσβησε για όλη τη διάρκεια του βίντεο.
Απ ότι είδα στο internet αυτές οι θερμοκρασίες είναι νορμάλ για το συγκεκριμένο λαπτοπ, καθώς ο AMD που έχει ψήνεται κανονικά και η ψύκτρα που του έχουν βάλει είναι οριακή.
Μπράβο !
-
Αλέξανδρε άσε τα ανοιχτά κουτιά και βάλε μια σκούπα να τραβήξει τα χοντρά (από μακρυά) και τσέκαρε την πάστα από την ψύκτρα/ες, διαφορετικά πας για αλλαγή. Επίσης μπορείς να την τσεκάρεις σε άλλον υπολογιστή ή αν έχεις restore σε παλαιότερη ημερομηνία από πριν το πρόβλημα κάνε ένα.
Κι εμένα κάνει κάτι κουλά τελευταία αλλά νομίζω πρέπει να 'ναι η τηλεόραση
-
Ξεκίνησε πειραματικά ή ξεκινάει σε κάποιο καιρό το Spotify στην Ελλάδα.
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Προφανώς, μιλάμε για σχεδιαστικό λάθος. Δε περίμενα οι βάσεις να είναι κολλημένες στην πλακέτα και να ξεκολάν τόσο εύκολα.
Μπράβο σου που κατάφερες και την βρήκες την αιτία του προβλήματος!Έχω δεί διάφορους τρόπους στήριξης. Σε άλλα λάπτοπ έχει μεταλικό λαμάκι απο την άλλη πλευρά της μητρικής, όπως δηλαδή γίνεται και με τις aftermarket ψύκτρες στους σταθερούς υπολογιστές.
Το πλεονέκτημα (για τον κατασκευαστή) με τις κολητές βάσεις είναι οτι τις βάζει η pick and place μηχανή που βάζει και όλα τα άλλα εξαρτήματα, ενώ στην περίπτωση με το λαμάκι πιθανόν χρειάζεται να μπεί απο ανθρώπινο χέρι.
Οι βάσεις εδώ ξεκόλησαν γιατι απ τη μία ανεβάζει θερμοκρασίες ο επεξεργαστής και μαλακώνει το καλάι και απο την άλλη τα λαμάκια της ψύκτρας δουλεύουν σαν ελατήριο και τα τραβάνε προς τα πάνω.
Πάντως γενικά έχω δεί πάρα πολλά τέτοια προβλήματα σε λαπτοπ. Γενικά δέν δίνουν και φοβερή σημασία στη διαχείρηση της θερμότητας. Η λογική είναι οτι το λαπτοπ θα το κρατήσεις max 3-4 χρόνια και μετα το πετάς, οπότε δέν ξοδεύουν και πολύ φαία ουσία (=χρόνος και χρήμα) προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά.
Πχ σε κυκλώματα για automotive εφαρμογές (που είναι πολύ πιο απαιτητικές) ακολουθούν εντελώς άλλες κατασκευαστικές μεθόδους και πολύ περισότερο testing, γι αυτό ένας εγκέφαλος αυτοκινήτου πχ μπορεί να κοστίζει όσο ένα λάπτοπ αλλά να έχει 1/100 της υπολογιστικής ισχύος.
21 Quadra, ευχαριστώ!
-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
ποιο απο τα παρακατω για browsing και διαβασμα ( ΠΟΛΥ διαβασμα):- nexus 7'' (2013)
- nexus 10'' (overkill?)
- galaxy note 8.0 ( σαν μεγεθος μου εκατσαν καλυτερα οι 8 ιντσες)
- αλλο?
Αγορα απο Ελλαδαρα.
Σημαντικο: ΟΧΙ 3G!!! (trap is set..)
Πήρα μέσα στο καλοκαίρι το Galaxy Tab 3 στις 8 ίντσες, κυρίως για διάβασμα βιβλίων. Είχα διαβάσει πολύ καλές κριτικές για την οθόνη του και την ανάλυσή της. Έχω μέχρι στιγμής διαβάσει τρία βιβλία σε αυτό (τα πρώτα τρία της σειράς Foundation του Asimov) και μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να σου πω ότι είναι απόλαυση! Το μέγεθος είναι παρόμοιο με ενός βιβλίου και το βάρος μικρό, ίσως οριακό θα έλεγα. Οπότε, με τίποτα μεγαλύτερο!
Τα 7ιντσα μου παραφαίνονται μικρά, αλλά μόνο με μια δοκιμή θα καταλάβεις.
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
ποιο απο τα παρακατω για browsing και διαβασμα ( ΠΟΛΥ διαβασμα):
- nexus 7'' (2013)
- nexus 10'' (overkill?)
- αλλο?
Αγορα απο Ελλαδαρα.
Πήρα μέσα στο καλοκαίρι το Galaxy Tab 3 στις 8 ίντσες, κυρίως για διάβασμα βιβλίων. Είχα διαβάσει πολύ καλές κριτικές για την οθόνη του και την ανάλυσή της. Έχω μέχρι στιγμής διαβάσει τρία βιβλία σε αυτό (τα πρώτα τρία της σειράς Foundation του Asimov) και μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να σου πω ότι είναι απόλαυση! Το μέγεθος είναι παρόμοιο με ενός βιβλίου και το βάρος μικρό, ίσως οριακό θα έλεγα. Οπότε, με τίποτα μεγαλύτερο!
σε προλαβαινω λοιπον! σταματα εκει και πιασε robot series, τα υπολοιπα της foundation δεν τρωγονται με τπτ
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
ποιο απο τα παρακατω για browsing και διαβασμα ( ΠΟΛΥ διαβασμα):
- nexus 7'' (2013)
- nexus 10'' (overkill?)
- αλλο?
Αγορα απο Ελλαδαρα.
Ευχαριστω για την απαντηση
Η αληθεια ειναι οτι ειμαι ενα κλικ μακρυα απο το να παραγγειλω το Nexus λογω οθονης, pure android και υποστηριξης.
Επισης εχω την εντυπωση οτι αν και πιο βαρυ, εντουτοις το διαβασμα σε landscape θα ειναι πιο βολικο λογω κρατηματος.
Α, εκτος απο pdf ξεθαψα και καμποσα γιγα κομικς (.cbr αρχεια) οποτε θα συνεκτιμηθει και αυτο. -
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Η αληθεια ειναι οτι ειμαι ενα κλικ μακρυα απο το να παραγγειλω το Nexus λογω οθονης, pure android και υποστηριξης.
Επισης εχω την εντυπωση οτι αν και πιο βαρυ, εντουτοις το διαβασμα σε landscape θα ειναι πιο βολικο λογω κρατηματος.
Α, εκτος απο pdf ξεθαψα και καμποσα γιγα κομικς (.cbr αρχεια) οποτε θα συνεκτιμηθει και αυτο.Ο άγιος Τορρέντης μου έδωσε τη δυνατότητα να διαβάσω σχεδόν όλα τα DC και Marvel series από καταβολής κόσμου (βλέπε Crisis) σε CBR σε tablet/laptop, οπότε είναι άκρως τιτανομεγιστοτεράστια κίνηση
-
To android έχει εφαρμογη για .cbr?
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
To android έχει εφαρμογη για .cbr?Αρκετές για να διαλέξεις κιόλας...
-
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Α, εκτος απο pdf ξεθαψα και καμποσα γιγα κομικς (.cbr αρχεια) οποτε θα συνεκτιμηθει και αυτο.Ο άγιος Τορρέντης μου έδωσε τη δυνατότητα να διαβάσω σχεδόν όλα τα DC και Marvel series από καταβολής κόσμου (βλέπε Crisis) σε CBR σε tablet/laptop, οπότε είναι άκρως τιτανομεγιστοτεράστια κίνηση
Ε μα ειναι δυνατον να διαβασεις Infinity gauntlet σε 4μιση ιντσες του Gnex ;
comiCat.Τελος.
-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Ε μα ειναι δυνατον να διαβασεις Infinity gauntlet σε 4μιση ιντσες του Gnex ;
comiCat.Τελος.
Στο GNex όχι, σε tablet προφανώς ναι, εγώ τα διαβάζω σε ένα HP TC4400 που έχω τσιμπήσει από ΗΠΑ και είναι αρκετά άνετο (αν και λίγο βαρύ....)
-
Δεν ξέρω αν το βάζω στο σωστό μέρος, αλλά έχω την εξής ερώτηση: γιατί από εχτές η τηλεόραση μου, μέσω του αποκωδικοποιητή έπαψε να παίζει τον άλφα και τον αντένα; τι μπορεί να είναι; γιατί συνέβη τώρα που έχει eurobasket; (προαιρετική απάντηση στο τελευταίο)
-
μήπως κάποιος στην πολυκατοικία δεν έχει αποκωδικοποιητή και γύρισε την κεραία προς Πάρνηθα για να τα πιάνει με αποτέλεσμα να τα χάσεις εσύ;
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Μπράβο σου που κατάφερες και την βρήκες την αιτία του προβλήματος!Έχω δεί διάφορους τρόπους στήριξης. Σε άλλα λάπτοπ έχει μεταλικό λαμάκι απο την άλλη πλευρά της μητρικής, όπως δηλαδή γίνεται και με τις aftermarket ψύκτρες στους σταθερούς υπολογιστές.
Το πλεονέκτημα (για τον κατασκευαστή) με τις κολητές βάσεις είναι οτι τις βάζει η pick and place μηχανή που βάζει και όλα τα άλλα εξαρτήματα, ενώ στην περίπτωση με το λαμάκι πιθανόν χρειάζεται να μπεί απο ανθρώπινο χέρι.
Οι βάσεις εδώ ξεκόλησαν γιατι απ τη μία ανεβάζει θερμοκρασίες ο επεξεργαστής και μαλακώνει το καλάι και απο την άλλη τα λαμάκια της ψύκτρας δουλεύουν σαν ελατήριο και τα τραβάνε προς τα πάνω.
Πάντως γενικά έχω δεί πάρα πολλά τέτοια προβλήματα σε λαπτοπ. Γενικά δέν δίνουν και φοβερή σημασία στη διαχείρηση της θερμότητας. Η λογική είναι οτι το λαπτοπ θα το κρατήσεις max 3-4 χρόνια και μετα το πετάς, οπότε δέν ξοδεύουν και πολύ φαία ουσία (=χρόνος και χρήμα) προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά.
Πχ σε κυκλώματα για automotive εφαρμογές (που είναι πολύ πιο απαιτητικές) ακολουθούν εντελώς άλλες κατασκευαστικές μεθόδους και πολύ περισότερο testing, γι αυτό ένας εγκέφαλος αυτοκινήτου πχ μπορεί να κοστίζει όσο ένα λάπτοπ αλλά να έχει 1/100 της υπολογιστικής ισχύος.
21 Quadra, ευχαριστώ!
Το κόστος που γλιτώνει με την επιλογή της λύσης pick n place είναι μεγαλύτερο από το κόστος του δυσαρεστημένου χρήστη που θα αποφύγει να αγοράσει ξανά προϊόν της εν λόγω εταιρείας; Είναι αυτή λογική σοβαρής εταιρείας;
Με την ευκαιρία, μήπως έχεις υπόψη σου άλλα site ή forum που να ασχολούνται με ανάλογα θέματα;
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
μήπως κάποιος στην πολυκατοικία δεν έχει αποκωδικοποιητή και γύρισε την κεραία προς Πάρνηθα για να τα πιάνει με αποτέλεσμα να τα χάσεις εσύ;υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; γιατί και τα κρατικά μία τα χάνω μία τα πιάνω.. θα δω αν πιάνει το αναλογικό..
-
φυσικά και υπάρχει, εκτός αν κουνήθηκε η κεραία με τον χθεσινό αέρα.
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
φυσικά και υπάρχει, εκτός αν κουνήθηκε η κεραία με τον χθεσινό αέρα.θα το κοιτάξω.. Ευχαριστώ!
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]