-
Όπως είπα πιο πριν, οι όποιες τηλεφωνικές γραμμές φεύγουν προς οπουδήποτε να φεύγουν μετά το splitter ή από τις αντίστοιχες εξόδους του modem/router. Φίλτρα παντού στις συσκευές, 1€ κάνουν, δεν βελτιώνουν κάτι αλλά εμποδίζουν το πιθανό πρόβλημα (διαταραχή από θόρυβο ή παλμό στη τάση -σήκωσε/κλείσε τηλέφωνο). Θα πρότεινα να αλλάξεις πριζάκια, γιατί η χαμηλή ένταση που λες είναι προφανώς απώλεια έντασης σήματος, η οποία προέρχεται από κακές επαφές και μακρυά καλώδια.
Α, και το πυκνωτάκι είναι φίλτρο θορύβου, παλιότερο βέβαια (φαίνεται κιόλας) και μόνο για φωνή, αντίστοιχο περίπου με το ADSL φίλτρο
-
Έχεις πολύ μεγάλο attenuation και χαμηλό SNR. Μια απλή δοκιμή είναι να αποσυνδέσεις όλα τα τηλέφωνα και να αφήσεις πάνω μόνον το router και να δεις ξανά τα στατιστικά της γραμμής.
Αν αλλάξει προς το καλύτερο το attenuation, τότε πρέπει να δεις αν κάνεις κάποιο λάθος μέσα στο σπίτι.
Δεν το βρίσκω απαραίτητα πιθανό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Η ταχύτητές σου είναι παραδόξως πολύ καλές, αν δούμε τα υπόλοιπα!Τα αντίστοιχα δικά μου:
...........................Down........Up
SNR Margin..............11,1.........12
Line Attenuation.......25,0........13,2
Attainable Rate.......18084.........864
Data Rate..............15733.........764
Έχεις περίπου 40% χειρότερη εξασθένηση στην γραμμή σου. Αυτό, προφανώς επηρεάζει κυρίως το download, αφού για upload υπάρχουν και μικρότερες απαιτήσεις από το DSL ούτως ή άλλως. -
Καπου ειχα διαβασει οτι οι παλιές μπριζες του ΟΤΕ με το κυκλωμα δημιουργούν προβλήματα.Μήπως να την άλλαζες;
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
πολυ καλο το surface, αν και η τιμη ειναι λιγο αλμυρη...
λίγο αλμυρή;
-
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
**Όπως είπα πιο πριν, οι όποιες τηλεφωνικές γραμμές φεύγουν προς οπουδήποτε να φεύγουν μετά το splitter ή από τις αντίστοιχες εξόδους του modem/router. **Φίλτρα παντού στις συσκευές, 1€ κάνουν, δεν βελτιώνουν κάτι αλλά εμποδίζουν το πιθανό πρόβλημα (διαταραχή από θόρυβο ή παλμό στη τάση -σήκωσε/κλείσε τηλέφωνο). Θα πρότεινα να αλλάξεις πριζάκια, γιατί η χαμηλή ένταση που λες είναι προφανώς απώλεια έντασης σήματος, η οποία προέρχεται από κακές επαφές και μακρυά καλώδια.εδω εχω ενα θεματακι, θα πρεπει με καποιο τροπο να βαλω σπλιττερ (κατι που κανει το 1 σε 2 τελος παντων) τηλεφωνικης γραμμης μετα το σπλιττερ του router και να μετατρεψω τα καλωδια του τοιχου απο χύμα σε τηλεφωνικο πριζακι για να κολλησoυν επάνω επανω
Πως το κανω αυτο? (ρωτω αν γινεται αυτοματα με καποιο τροπο, οχι καλωδια σε 2η πριζα και πανω της καλωδιο που θα φευγει απο το 1 σε 2)@High Fidelity
Οταν πηρα τηλ. ΟΤΕ για να μου κανει την αρχικη συνδεση ADSL, ρωτησα τι ταχυτητες να περιμενω στο περιπου και η κοπελα εψαξε και ειδε οτι στη γειτονια συνδεονται με 10-11Mbps. Τοσα και εβγαλε, δεν εχω παραπονο απο εκει, δε βλεπω λοιπον πιθανοτητες να φτασω τα 15αρια που βλεπω να εχεις, εκτος αν παιζεται πλεον θεμα ποιοτητας και οχι ποσοτητας.Αν δεις σε προηγουμενο ποστ, οντως πρεπει να εχω θεμα καπου μεσα στο σπιτι, γιατι οταν ειχα προβληματα με το τηλ. αποσυνδεσα τα ROOM καλωδια και μετα δουλευε το τηλ μου, οποτε καπου ενδοσπιτικά χαλούσε το θεμα. (μετα βεβαια απο μερικες μερες τα ξανασυνδεσα και με μαγικο τροπο ηταν μια χαρα, go figure).
Οσον αφορα την αποσυνδεση των τηλεφωνων που λες, και να δω το attn, ειναι ευκολο, και ακομα πιο ευκολο ειναι να αποσυνδεσω τα ROOM καλωδια κατευθειαν... ειναι δοκιμο να το κανω αυτο?
Πιστευεις οτι αν πχ δεν ειναι τα καλωδια στους τοιχους καπου βλαμμενα και ειναι καποια απο τις συσκευες τηλ. το προβλημα, αν αποσυνδεω μια μια και βλεπω attn θα φανει?
@bill33
Τι? Θα την ξηλωσω αμεσα. -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
**Όπως είπα πιο πριν, οι όποιες τηλεφωνικές γραμμές φεύγουν προς οπουδήποτε να φεύγουν μετά το splitter ή από τις αντίστοιχες εξόδους του modem/router. **Φίλτρα παντού στις συσκευές, 1€ κάνουν, δεν βελτιώνουν κάτι αλλά εμποδίζουν το πιθανό πρόβλημα (διαταραχή από θόρυβο ή παλμό στη τάση -σήκωσε/κλείσε τηλέφωνο). Θα πρότεινα να αλλάξεις πριζάκια, γιατί η χαμηλή ένταση που λες είναι προφανώς απώλεια έντασης σήματος, η οποία προέρχεται από κακές επαφές και μακρυά καλώδια.
εδω εχω ενα θεματακι, θα πρεπει με καποιο τροπο να βαλω σπλιττερ (κατι που κανει το 1 σε 2 τελος παντων) τηλεφωνικης γραμμης μετα το σπλιττερ του router και να μετατρεψω τα καλωδια του τοιχου απο χύμα σε τηλεφωνικο πριζακι για να κολλησoυν επάνω επανω
Πως το κανω αυτο? (ρωτω αν γινεται αυτοματα με καποιο τροπο, οχι καλωδια σε 2η πριζα και πανω της καλωδιο που θα φευγει απο το 1 σε 2)Αυτόματα δεν γίνεται, προφανώς θα πρέπει να κόψεις και ράψεις. Εφόσον όμως μπορείς να πιάσεις στα χέρια σου το δίκλωνο που έρχεται απέξω, όλα είναι εφικτά. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα χρειαστείς krone ή πενσάκι για RJ, και φυσικά αρκετά φυσάκια RJ, για να φτιάξεις τις ενώσεις.
Πρέπει να πάει έτσι: κεντρικό καλώδιο -> splitter -> modem -> data/voice switch -> filters -> PCs/phones.
Από εδώ έχεις δύο επιλογές, ή φεύγουν τα voice καλώδια από το splitter (με ένα απλό voice splitter, θα τραβήξω photo να σου δείξω πως το έχω στο σπίτι μου) ή από τις εξόδους του modem. Σε κάθε περίπτωση πριν από κάθε voice συσκευή βάζεις ένα απλό φιλτράκι.
Από ότι λες όμως, φαίνεται να έχεις κάποια προβλήματα με την καλωδίωση ή/και τις πρίζες, θα ξεκινούσα από αυτά για να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει θέμα εκεί. Η διαδικασία που προτείνεις θα δουλέψει, απλώς θέλει υπομονή και χρόνο.
-
To καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να βάλεις το splitter στην είσοδο της γραμμής στο σπίτι και να συνδέσεις εκεί το router. Έτσι, δεν βάζεις πρόσθετο attenuation στην γραμμή σου από την κακή καλωδίωση του σπιτιού.
Δεν λέω πως είναι εφικτό κάτι τέτοιο, λέω πως είναι το ιδανικό. Τα βήματα που σου προτείνω:- Αλλάζεις την πρίζα του ΟΤΕ με μια σύγχρονη με το κλασικό πριζάκι RJ-11. Υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιες που μπαίνουν σε επιφάνεια τοίχου, παρόμοια με αυτή που έχεις. Η σύνδεση είναι απλούστατη, αφού μιλάμε για ένα απλό δίκλωνο συνεστραμμένο καλώδιο.
- Αφού αλλάξεις την πρίζα, βάζεις splitter στην νέα πρίζα. Βάζεις το router στο ένα και από το άλλο του router, οδηγείς το καλώδιο στις άλλες συσκευές. Αν χρειαστεί να συνδέσεις απλό δίκλωνο καλώδιο πάνω σε RJ-11 βύσμα, είτε παίρνεις πρέσα για να πατσάρεις, είτε παίρνεις ένα απλό καλώδιο με RJ-11 βύσματα στα άκρα του, το κόβεις στην μέση και κάνεις μια απλή μάτιση.
- Βεβαιώσου πως τα καλώδια που έχεις στο σπίτι είναι καλά, πριν το βήμα 2. Αν δεν είναι καλά, αναγκαστικά τα αλλάζεις ή τα καταργείς. Για να τα τσεκάρεις, θα χρειαστείς πολύμετρο: ματίζεις το καλώδιο από την μία μεριά και μετά τζιτζικίζεις από την άλλη.
- Πριν από κάθε τηλέφωνο ή φαξ, βάζεις φίλτρο (για να κόβει τις υψηλές συχνότητες του DSL, αλλιώς θα έχεις παράσιτα).
Ό,τι δεν καταλαβαίνεις, ρωτάς.
-
Όσον αφορά την συνδεσμολογία....
- Για την κεντρική μπρίζα.... Εϊναι μια χαρά και μάλιστα αυτό το βαρελάκι και 'καλά' είναι για αντικευραυνική προστασία αλλά και για παράσιτα. Εξου και ο λόγος που δουλευει όπως δουλευει το σύστημα. Τώρα, το ασπρο το καλώδιο που πάει στην τηλ. συσκευή φεύγει απο το σπλίττερ και άρα έχει φιλτρο , αυτη είναι στην ουσία η δουλειά του , φιλτράρει τα τηλεφωνικά και αφήνει όπως είναι το adsl.
- Τα άλλα δωμάτια. Ναι χρειάζονται φιλτρα και αν δυναται καλές μπρίζες. Για το αν έχεις διακοπές ή πτώση ταχύτητας εξαρτάται και απο το πόσο συχνά το χρησιμοποιούνται και αν εισαι ονλινε την ώρα που γίνεται αυτό για να δεις αν κάνει πρόβλημα....
-
Ο Greek με έβαλε σε σκέψεις και ξανακοίταξα την πρίζα. Και έχει δίκιο!
Μια χαρά είναι, οπότε το όποιο πρόβλημα είναι μετά την πρίζα, μην ασχολείσαι. -
Ωπα, να καταλαβαινω
-
Λετε οτι το σπλιττερ ειναι ΚΑΙ φιλτρο για την τηλ συσκευη που ειναι πανω του
αρα εχω 3 τηλ, εχω 1 σπλιττερ και 1 φιλτρο, θελω ακομα ενα φιλτρο
Σωστα? -
Τη πριζα να την αφησω οπως ειναι τελικα την παλια ή να βαλω καινουρια?
-
Σκεφτομουν με βαση τα προηγουμενα που γραφατε, το εξης
ΑΝ, (λεω αν) υπαρχει πριζα τοιχου με 2 RJ11 ανεξαρτητα μεταξυ τους....
να συνδεσω ΟΤΕ στη μια πριζα, να βαλω εκει το σπλιττερ
και τη φωνη του σπλιττερ να την μοιρασω στα 2...,
το ενα να παει το τηλ που ειναι εκει διπλα, και το αλλο να παει στην αλλη πριζουλα RJ11 (απο πισω θα βαλω τα καλωδια ROOMS) που θα τροφοδοτησει τα δωματια
ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ???- τ ειναι το 'τζιτζικιζω'? το τζικ τζικ που κανει ο σπινθηρας χαμηλης τασης?
-
-
-
Ο χρήστης Red Garland έγραψε:
πολύ όμορφο. Θυμίζει τροφοδοτικό όπως το βλέπω.Ευχαριστώ πολύ, όντως είναι λίγο σαν ένα μεγάλο τροφοδοτικό!...
E, πρακτικά τον περισσότερο χώρο μέσα του το full-size τροφοδοτικό τον πιάνει!axel12p, corsair, drdino, funkyreverend, thank you για τα θετικά σχόλια, η αλήθεια είναι πως είναι λίγο 'πρόχειρο' υπό την ένοια ότι είναι και σασί και κουτί οπότε φαίνονται εξωτερικά όλες οι βίδες κλπ που στερεώνουν τα εξαρτήματα μέσα, έχει μεγάλες τρύπες εξαερισμού κάτω δεξιά & αριστερά που δεν έχω σκεφτεί αν και με τι είδους πλέγμα θα κλείσω (τις έχω αφήσει ανοιχτές αφενός για να μπορώ να ακουμπάω την ψύκτρα & να αισθάνομαι τη θερμοκρασία της και αφετέρου για να το πιάνω να το σηκώνω - αλλά καλύτερα για το δεύτερο θα ήταν να τις είχα βάλει πιο ψηλά, στα πλάγια του τροφοδοτικού, που είναι πιο ακίνδυνο να μπαίνουν δάχτυλα) και σε κάποια σημεία λίγο 'χύμα', π.χ. τα λαστιχένια ποδαράκια που έχει από κάτω αν κι έχω κάνει τρύπες για να μπορούν να μπουν βιδωτά είναι κάτι αυτοκόλλητα λαστιχάκια που βρήκα, το καπάκι δεν πατάει τελείως γιατί έβαλα 'PEM' (σαν πριτσίνια με σπείρωμα) στα 'αυτάκια' που έχω κάνει για να πατάει τα οποία θα έπρεπε να τα στραντζάρω 1mm πιο χαμηλά, έχω κάνει 3 τρυπούλες για LED στην πρόσοψη, να υπάρχουν, αλλά μόνο στη μία έχω βάλει LED (του δίσκου) και οι άλλες 2 είναι κενές, και τέτοια... Αλλά ΟΚ, δουλεύει και είναι πολύ οικονομικό όσον αφορά ρεύμα...
Κωνσταντίνε (χρόνια πολλά, με την ευκαιρία! ) θα μπορούσε να παίξει και αλουμίνιο, και θα έβγαινε και λίγο πιο οικονομικό, απλά στα μικρά πάχη (κάτω από 3mm) δεν έχουν σκληρά κράμματα αλλά μόνο σειρά 1000 (1050) που είναι καθαρό αλουμίνιο και είναι πολύ μαλακό, το οποίο με προβλημάτιζε λίγο... Όχι ότι τρώει και κανένα τρελό ζόρι, αλλά με το ανοξείδωτο 1mm είναι αρκετά 'ζώο' για τον τρόπο 'δεσίματος' που έχω προβλέψει.
PS
Αν θέλει κανείς να μπλεχτεί με τέτοια 'καφετιέρα' και θέλει να του κόψω κανένα custom σχέδιο, μου λέει. -
trident απλά τα πράγματα
- αλλαγή πριζών σε rj11 (είτε μονή είτε διπλή δε μας ενδιαφέρει, εκτός αν υπάρχουν ενσωματωμένο splitter που δε νομίζω)
- αν θες στη πρίζα που θα μπει το router να βάλεις και τηλέφωνο τότε βάζεις splitter πρώτα και πάνω σ'αυτό συνδέεις τις συσκευές αντίστοιχα, διαφορετικά πετάς κατευθείαν το router
- Σε ΟΛΕΣ τις τηλεφωνικές συσκευές θα βάλεις φίλτρο μεταξύ πρίζας και συσκευής (αν βάλεις συσκευή με το router πάνω στο splitter δε χρειάζεται επιπλέον φίλτρο η τηλ. συσκευή)
- Δεν παίζει μεγάλο ρόλο η κεντρική ή η δεύτερη πρίζα, ίσως μόνο σε παλιές οικοδομές ή σε προβληματικές καλωδιώσεις. Δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις. Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσες να δοκιμάσεις κατευθείαν πάνω στον κατανεμητή.
- Ελέγχεις το down SNR (noise margin) μόνο με το router συνδεδεμένο ΧΩΡΙΣ συσκευές. Μετά προσθέτεις μία-μία για να δεις αν επηρεάζεται (πέφτει). Αν ναι κάποια συσκευή ή καλώδιο ή φίλτρο έχει πρόβλημα.
Το attenuation δηλώνει την απόσταση από το κέντρο του ΟΤΕ που παίρνεις internet. Όσο το μεγαλύτερο τόσο πιο μακρυά είσαι οπότε και μικρότερη ταχύτητα θα έχεις. Ελάχιστες διαφοροποιήσεις θα δεις εκεί.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το down(load) noise margin (SNR). Όσο το μεγαλύτερο τόσο πιο ισχυρό σήμα έχεις.
nidosan πολύ ωραίο το εργαλείο!
-
@ dimitspan
Ευχαριστώ!Άσχετο θέμα, στο οποίο δεν ξέρω αν κάποιος εδώ μπορεί να βοηθήσει, αλλά να σας το πω....
Μπήκαν τις προάλλες στο σπίτι μιας φίλης και της βούτηξαν μεταξύ άλλων και το φορητό της υπολογιστή, στον οποίο δεν είχε βάλει κωδικό για να μπαίνει στα Windows, και είχε βάλει το SKYPE να φορτώνει κατευθείαν με το που bootάρει το λειτουργικό... Την παίρνει λοιπόν μια φίλη της τηλέφωνο και της λέει 'τι γίνεται, γιατί δεν απαντάς που σε παίρνω στο SKYPE, αφού σε βλέπω, είσαι μέσα!'.... Προφανώς αυτός που το έχει βουτήξει δεν έχει ασχοληθεί να το κλείσει, και ο κλεμμένος υπολογιστής βρίσκεται κάθε τόσο on-line με το SKYPE να παιζει....Τι θα κάνατε για να βρείτε τον τύπο που τον έχει κλέψει?....
Θεωρητικά μπορούν να της πουν από Microsoft (SKYPE) μέσω ποιανής IP μπαίνει, να μιλήσει με τον provider και να της πει ποιος αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχεί σε αυτή την IP, κι αν είναι τυχερή και δεν μπαίνει μέσω κάποιου άσχετου WiFi, να τον βρει.... -
Είσαι μεγάλος μερακλής nidosan.
-
Ωπα, να καταλαβαινω-
Σωστα? -
-
το ενα να παει το τηλ που ειναι εκει διπλα, και το αλλο να παει στην αλλη πριζουλα RJ11 (απο πισω θα βαλω τα καλωδια ROOMS) που θα τροφοδοτησει τα δωματια
ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ???- τ ειναι το 'τζιτζικιζω'? το τζικ τζικ που κανει ο σπινθηρας χαμηλης τασης?
Όπως σου είπα και πριν, η διαδρομή πρέπει να είναι η εξής: κεντρικό καλώδιο -> splitter -> modem -> data/voice switch -> filters -> PCs/phones
Δες εδώ πως το έχω κάνει εγώ: το καλώδιο απέξω μπαίνει στο splitter και πάει στο modem. Παίρνω τη μια data έξοδο και τη στέλνω στο switch για να μοιράσω στις data γραμμές του patch panel, και τη voice έξοδο από το splitter τη στέλνω στο voice switch. Στις εξόδους του voice switch βάζω φίλτρα, και μετά τα στέλνω στα voice ports στο patch panel. Με αυτό το τρόπο έχεις καθαρό διαχωρισμό data και voice, όλο το δίκτυο είναι φιλτραρισμένο, και οι ταλαντώσεις/διακυμάνσεις του ενός δικτύου δεν επηρεάζουν το άλλο. Κάτι αντίστοιχο σου προτείνω και για το δικό σου....
-
-
@nidosan
αν είναι online, με ένα traffic monitoring tool το βρίσκεις και μόνος σου -
Κάτι τέτοιο mjacob....?
http://www.resolveme.org/και μετά ο πάροχος μας λέει (?) από ποια γραμμή συνδέεται...
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Κάτι τέτοιο mjacob....?
http://www.resolveme.org/και μετά ο πάροχος μας λέει (?) από ποια γραμμή συνδέεται...
αυτό ακόμα ευκολότερα
Κάντο τώρα όμως, κράτα και κανά screenshot (και καλά αποδεικτικό or smthng).
Ο πάροχος έτσι απλά δεν πρόκειται να σου πει διεύθυνση. Θέλει εισαγγελική παραγγελία κλπ (εκτός κι αν έχεις κανά γνωστό).
Αν είναι σπιτική γραμμή βέβαια, μπορείς να του τη γ@μήσεις μια χαρά και να μην ξαναδεί net ποτέ
-
Ωπα, να καταλαβαινω-
Σωστα? -
-
Μπερδεύτηκα και εγώ με όλα αυτά που σου γράψανε.
Η καλωδίωση σου είναι ίδια με τη δική μου απότι καταλαβαίνει. Έρχεται το καλώδιο του ΟΤΕ ΜΟΝΟ στην κεντρική πρίζα. Και στα άλλα δωμάτια πάει καλώδιο από την κεντρική πρίζα, όχι από τον κατανεμητή.Κάντο έτσι όπως εγώ. Βλέπε φωτό.
Παίρνεις μια πριζα με 2 εξόδους χωρίς πυκνωτή.
Στην μία έξοδο (έξοδος 1) συνδέεις τα 2 καλωδιάκια που έρχονται απο τον κατανεμητή και φέρνουν το σήμα.
Στην άλλη έξοδο (έξοδος 2) συνδέεις τα άλλα 2 που πάνε στις άλλες πρίζες.
Βάζεις ένα σπλίτερ στην έξοδο 1 και απο εκεί δίνεις σήμα στο ρούτερ και την έξοδο του σπλίτερ που είναι για το τηλέφωνο την επιστρέφεις στην πρίζα (μέσω της εξόδου 2) να πάει το τηλεφωνικό πλέον μονο σήμα και στα άλλα δωμάτια. Και δεν χρειάζεται πουθενά φίλτρα.
Αν θέλεις να έχεις και τηλ στην κεντρική πρίζα βάλε ένα απλό Τ. Θα παίρνει είσοδο απο το σπλιτερ και στη μια εξοδο του ενα καλώδιο θα πηγαίνει ως επιστροφή στην πρίζα για τα άλλα δωμάτια και στην αλλη θα βάλεις το τηλεφωνο. -
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]