-
Κοίτα , σε καθαρά αγωνιστικές γραμμές και για χρόνους , πατάς όσο πιο καθυστερημένα μπορεις και απότομα τα φρένα. Επειδή όμως δεν πάς σε αγώνες , καλύτερα ομάλα τα φρένα και ίσως και μια ταχύτητα κάτω για να φρενάρει μαζί και ο κινητήρας ώστε να μην ταλαιπωρεις το σύστημα πέδησης αλλα και για ν αέχεις γκάζι στην κορυφή της στροφής για πάν ενδεχόμενον.....
-
«να βαλεις την 2α να συμπλεκταρεις και ταυτοχρονα να φρεναρεις...»
μάλλον θα ήθελα σε παρακαλώ, περεταίρω ανάλυση. Όταν θα φρενάρει, θα έχει πατημένο τον συμπλέκτη?.
«Στα τελευταια μετρα πατα περισσοτερο το φρενο για λιγο χρονικο διαστημα μεχρι να κοψεις στην επιθυμητη ταχυτητα.»
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι ένα δυνατό φρενάρισμα, αναλογικά, ζεσταίνει δίσκους λιγότερο από ένα συνεχές και παρατεταμένο.
Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζετε και πρέπει να αποφεύγουμε είναι, το μπλοκάρισμα των τροχών. Είναι δε πολύ χειρότερα όταν το αυτοκίνητο έχει ABS, διότι στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος, απελευθερώνει τον τροχό που μπλοκάρει και το αυτοκίνητο ρολάρει περισσότερο!.«Μην φοβασαι να πας τις στροφες του κινητηρα ψηλα, αν δε πατας γκαζι μονο ο συμπλεκτης φθειρεται λιγο στην αλλαγη απο 3η-2α.»
Και εδώ θέλει μια προσοχή. Εάν δεν πατάς γκάζι, και έχεις μια μεγάλη κατηφόρα, τότε δεν επενεργεί ούτε ο κόφτης!. Η μηχανή δεν ωθεί, αλλά ωθείτε. Λόγο λυπών του ότι σε μια παρατεταμένη κατηφόρα, και σε νορμάλ οδήγηση, η μηχανή κρυώνει, εάν πάρει περισσότερες στροφές από την κόκκινη του στροφόμετρου, μπορεί να αδρανήσουν οι βαλβίδες, και μπορεί λέω μπορεί να κάνουμε ζημιά.
Σαν οδηγός αγώνων, πάντα προτιμούσα τα δυνατά φρεναρίσματα και όχι τα παρατεταμένα, και πάντα ένα κλικ μικρότερη ταχύτητα προς τα κάτω.
Στους πελάτες μου, στο ίδιο αυτοκίνητο και μοντέλο, επιλέγω το φρένο που ταιριάζει στον καθένα. Στην νοικοκυρά που κάνει λίγα χιλιόμετρα, ένα μαλακό για αμεσότητα. Στον νορμάλ ταξιδιάρη ένα μέσης θερμοκρασίας. Στον τρεχαλιάρη ένα υψηλής θερμοκρασίας, μα τον προειδοποιώ ότι όταν είναι κρύα, δεν ανταποκρίνονται άμεσα θετικά.
Στους αγώνες χρησιμοποιώ μια πάστα, την DS11, την όποια κολάω εγώ στο μεταλλικό τμήμα στο τακάκι. Μόνον ζεστή ανταποκρίνεται. Σε ιδική ελαφρά κατηφορική, Αγ Στέφανος προς φράγμα, όταν σταμάτησα στο ΣΕΧ, οι δίσκοι φώτιζαν!!!!.... μα είχα φρένα!.
Με ότι άφορα της θερμοκρασίες αντοχής και αποτελεσματικότητας, ο φίλος 21 έχει γράψει εμπεριστατωμένη μελέτη, χρήσιμη και για τους φρενάδες!. Μην περιμένετε να γνωρίζουν τίποτα από τα γραφόμενα, σε υψηλό ποσοστό…..
Φιλικά
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
«να βαλεις την 2α να συμπλεκταρεις και ταυτοχρονα να φρεναρεις...»
μάλλον θα ήθελα σε παρακαλώ, περεταίρω ανάλυση. Όταν θα φρενάρει, θα έχει πατημένο τον συμπλέκτη?.
Εννοειται πως δεν εννοω να χει πατημενο τον συμπλεκτη ενω φρεναρει. Αν η ταχυτητα δεν ειναι απαγορευτικη μπορει πρωτα να κατεβασει 2α και μετα να φρεναρει. Εννοω οτι θα ξεκινησει το φρεναρισμα λιγο πριν την στιγμη της αλλαγης
«Στα τελευταια μετρα πατα περισσοτερο το φρενο για λιγο χρονικο διαστημα μεχρι να κοψεις στην επιθυμητη ταχυτητα.»
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι ένα δυνατό φρενάρισμα, αναλογικά, ζεσταίνει δίσκους λιγότερο από ένα συνεχές και παρατεταμένο.
Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζετε και πρέπει να αποφεύγουμε είναι, το μπλοκάρισμα των τροχών. Είναι δε πολύ χειρότερα όταν το αυτοκίνητο έχει ABS, διότι στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος, απελευθερώνει τον τροχό που μπλοκάρει και το αυτοκίνητο ρολάρει περισσότερο!.Ο,τι λεω ειναι στα πλαισια του λογικου... Απλα λιγο παραπανω φρενο ειπα, δεν ειπα να το τσαρουχωσει!!! Λογικα μια μικρη διορθωση η ταχυτητα του πριν την στροφη θα χρειαζεται.
«Μην φοβασαι να πας τις στροφες του κινητηρα ψηλα, αν δε πατας γκαζι μονο ο συμπλεκτης φθειρεται λιγο στην αλλαγη απο 3η-2α.»
Και εδώ θέλει μια προσοχή. Εάν δεν πατάς γκάζι, και έχεις μια μεγάλη κατηφόρα, τότε δεν επενεργεί ούτε ο κόφτης!. Η μηχανή δεν ωθεί, αλλά ωθείτε. Λόγο λυπών του ότι σε μια παρατεταμένη κατηφόρα, και σε νορμάλ οδήγηση, η μηχανή κρυώνει, εάν πάρει περισσότερες στροφές από την κόκκινη του στροφόμετρου, μπορεί να αδρανήσουν οι βαλβίδες, και μπορεί λέω μπορεί να κάνουμε ζημιά.Ειπαμε λογικα πραγματα... δεν ειπα να βαλει 2α στα 120 χωρις να φρεναρει ουτε να φτασει 8.000!! Αλλα συνηθως ο πολυς ο κοσμος φοβαται τα μεγαλα κατεβασματα που φτανουν στις 4.000-5.000 στροφες. Αν ξερεις το αυτοκινητο σου και δεν εχεις μια κατηφορα 5 χιλιομετρα τοτε νομιζω οτι δεν υπαρχει προβλημα.
Επισης προσοχη στον συμπλεκτη στα μεγαλα κατεβασματα... Μια αποτομη κινηση κι αν δεν εχει ηλεκτρονικα τ αμαξι θα μπλοκαρει αν τον αφησεις αποτομα. (μου εχει συμβει και δε μ αρεσε καθολου η αισθηση)
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Λέω σε όλους τους πελάτες μου, εάν κατεβαίνουν κατηφόρα με έντονα φρένα, η φρενάρουν με μεγάλη ταχύτητα, και πρέπει να κολλήσουν στον σταματημένο μπροστινό, να κάνουν το εξής. Να αφήσουν απόσταση από τον μπροστινό εάν είναι κατηφόρα, και να μην ‘κοκαλώσουν’ κοντά του. Έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να αμολάμε ελαφρά το φρένο, να κυλάει ελαφρά το αυτοκίνητο. Έτσι το θερμουϊτ των φρένων δεν θα είναι υπό πίεση στο ίδιο σημείο. Έτσι όταν απάγετε η θερμοκρασία στους δίσκους θα είναι συμμετρικά, και θα αποφεύγονται στρεβλώσεις από την υπερθέρμανση.
Α.Εκτός από το ότι το μέρος του δίσκου που είναι κάτω από τη δαγκάνα δεν κρυώνει, το μεγάλο πρόβλημα το δημιουργεί το τακάκι που σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του στον δίσκο.
Οι περισσότεροι δίσκοι που τραντάζουν στο φρενάρισμα, δεν είναι στραβοί ή ανομοιόμορφα φθαρμένοι αλλά έχουν στην επιφάνειά τους αποτύπωμα από τακάκι λόγω ακινητοποίησης του αυτοκινήτου με υπερθερμασμένους δίσκους.
Τραντάζει γιατί καθώς το αμάξι φρενάρει, ο δίσκος έχει διαφορετική τριβή στο σημείο που υπάρχει το αποτύπωμα και ο οδηγός νομίζει λανθασμένα ότι 'στράβωσαν' οι δίσκοι. -
Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Σε σχέση με την αλλαγή σε 2α, κάνω αυτό που περιγράφει ο Orestis.D, και το αυτοκίνητο φρενάρει με τον κινητήρα αρκετά. Γενικά η τεχνική μου σε αυτή τη διαδρομή και άλλες παρόμοιες είναι κάτι ανάμεσα σε δυνατό φρενάρισμα κοντά στη στροφή και παρατεταμένο φρενάρισμα πολύ πριν από τη στροφή, αυτή πιστεύω ότι είναι η χρυσή τομή για τον δικό μου τρόπο οδήγησης/αυτοκινήτου/μεγάλου φορτίου που έχω συνήθως.
Τώρα, στο κατηφορικό κομμάτι, έχω δει διαφορετικές τεχνικές. Κάποιοι για π.χ. πάνε με μικρή ταχύτητα (π.χ. 2α) και στροφές κινητήρα στα ύψη, εγώ προτιμώ 3 ή 4η (όταν η κατηφόρα έχει μικρότερη κλίση), με χαμηλότερες στροφές στον κινητήρα, επειδή πιστεύω ότι έτσι δεν 'κουράζω' τον κινητήρα. Ίσως, έτσι, βέβαια, ταλαιπωρώ περισσότερο τα φρένα. Αν χρειάζεται να ξέρω κάτι ακόμη γράψτε το.
Κάτι ακόμη. Όταν έρθει η στιγμή για αλλαγή στα τακάκια/δίσκους, τι μπορώ να προτιμήσω, εκτός από τα 'εργοστασιακά', αλλά χωρίς να ανέβω πολύ σε τιμή, έτσι ώστε να έχω αποτελεσματικότερο φρενάρισμα σε παρόμοιες διαδρομές, αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής των αναλώσιμων των φρένων?
Jacob
-
Εφόσον οδηγείς 'νορμάλ' δε μπορώ να φανταστώ κατηφόρα που πραγματικά να σου υπερθερμαίνει τα φρένα. Ο απλός κανόνας λέει πως με την ταχύτητα που ανεβαίνουμε μια κατηφόρα, την κατεβαίνουμε κιόλας. Άρα αν μια κατηφόρα είναι τόσο απότομη που την ανεβαίνουμε 'με μια κάτω' θα την κατεβούμε και έτσι!
Προσωπικά σε απότομες κατηφόρες δε διστάζω να ρίξω και 1η στο κιβώτιο. Μη σε νοιάζουν οι φθορές του κινητήρα. -
H τακτικη του να μαζευεις χιλιομετρα και να φρεναρεις δυνατα στο τελος της ευθειας εκτος απο επιπονο στα φρενα ειναι και επικυνδυνο να φυγεις, μιλαω για τον μεσο ελληνα οδηγο που δεν νοιωθει το αμαξι που παταει και που βρισκεται.
Καλυτερα λοιπον να τσιμπας το φρενο να διατηρεις μια νορμαλ ταχυτητα, και με σχεση στο κιβωτιο που να διατηρει κοντα 4000 στροφες σε καλες κατηφορες, παραπανω στροφες πιστευω πρεπει να εχει καποια εμπειρια ο οδηγος για να το κανει σωστα.Υ.Γ εδω ρε παιδια πολλοι κατεβαινουν με νεκρα να μην καιει βενζινα τι να λεμε τωρα...
-
Εδω καποιοι με το που δουν κοκινο φαναρι στα 300 μετρα πετανε νεκρα και το αφηνουν να τσουλησει μεχρι να πατησουν φρενο τι να λεμε τωρα...
Και να πω οτι το κανουν οι ξανθιες για να μην μπερδευονται οκ... Το κανουν νεοι ανθρωποι επιστημονες κιολας... Πως δουλευει ενα αμαξι δεν εχουν αναρωτηθει ποτε? Τουλαχιστον τι σχεση εχει ο συμπλεκτης με την μηχανη βρε διαβολε!!! -
εγω εχω μεινει απο φρενα σε καταστασεις 'αλητη κοντρακια' οπου μπορει να εκανα 5-6 (ή και περισσοτερες) φορες συνεχομενα 180-0
κατα τα αλλα δεν ειχα θεμα, ομως αυτο που παρατηρησα απο ενα σημειο και μετα ειναι οτι ενα καλο tip για να μην βραζεις τα φρενα σου ειναι οταν ακινητοποιεισαι να μην πατας το φρενο
δηλαδη αφου 200αρισεις πχ και μετα χρειαστει να φρεναρεις εντονα σε καποιο φαναρι (που και χαλαρα να φρεναρεις απο καποια χλμ και πανω απο οτι εχω δει τα φρενα ζοριζονται δυσαναλογα περισσοτερο**) , να μην συνεχισεις να πιεζεις το πεταλι του φρενου, αλλα να βαλεις χειροφρενο αν θες να μην τσουλησεις
το κακο δηλαδη σε κατι τετοιες καταστασεις γινεται, το τακακι μενει πανω στο δισκο που κυριολεκτικα εχει παρει φωτια (και μπορει να σε ζεστανει αν κατσεις διπλα του τις κρυες νυχτες του χειμωνα ) και τα παντα βραζουν
πολυ εντονα εγω προσωπικα εχω τρεξει μεχρι γυρω στο 10λεπτο (και οχι σε πιστα) , παραπανω συνηθως δεν τη παλευω , αλλα δε νομιζω οτι και το αυτοκινητο θα τη παλεψει οπως και τα φρενα
παρολα αυτα την πιεση που εχω δει να τρωνε τα φρενα απο υπερβολικα πολλα χλμ , δε νομιζω οτι μπορει να τη συναντησεις ευκολα σε μια γρηγορη διαδρομη, οπου τα φρεναρισματα ειναι πολυ λιγοτερο απαιτητικα (και ας ειναι πολυ περισσοτερα)
**μερικες φορες μου εχουν τυχει τακακια που σφυριζουν, προφανως λογω παστας
το φαινομενο αυτο συμβαινει συνηθως αφου ζεσταθουν αρκετα..
μιλαω για δυσαναλογα πολλη πιεση, γιατι πχ μπορει σε μια γρηγορη διαδρομη τα τακακια να εκαναν κανα 5λεπτο να σφυριξουν, αλλα μετα απο ενα φρεναρισμα απο 200 , να σφυριζαν με το καλημερα και ας μην ειχαν κανει τιποτα απαιτητικο πιο πριν.
οποτε απο αυτη (την αυθαιρετη μαλλον ) τη παρατηρηση , συμπερανα οτι τα πολλα χλμ ειναι ο,τι χειροτερο για τα φρενα, μιας και η θερμοκρασια ανεβαινει υπερβολικα ψηλα υπερβολικα γρηγορα -
Ο χρήστης Orestis.D έγραψε:
Εδω καποιοι με το που δουν κοκινο φαναρι στα 300 μετρα πετανε νεκρα και το αφηνουν να τσουλησει μεχρι να πατησουν φρενο τι να λεμε τωρα...
Και να πω οτι το κανουν οι ξανθιες για να μην μπερδευονται οκ... Το κανουν νεοι ανθρωποι επιστημονες κιολας... Πως δουλευει ενα αμαξι δεν εχουν αναρωτηθει ποτε? Τουλαχιστον τι σχεση εχει ο συμπλεκτης με την μηχανη βρε διαβολε!!!Ποιο το κακο σε αυτο;
Επισης προσοχη στον συμπλεκτη στα μεγαλα κατεβασματα... Μια αποτομη κινηση κι αν δεν εχει ηλεκτρονικα τ αμαξι θα μπλοκαρει αν τον αφησεις αποτομα. (μου εχει συμβει και δε μ αρεσε καθολου η αισθηση)
Τι ηλεκτρονικα μπορει να εχει ενα αμαξι για να μην μπλοκαρει τις ροδες απο το φρεναρισμα του κινητηρα;Μιλαμε παντα για χειροκίνητο σασμαν.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Και να πω οτι το κανουν οι ξανθιες για να μην μπερδευονται οκ... Το κανουν νεοι ανθρωποι επιστημονες κιολας... Πως δουλευει ενα αμαξι δεν εχουν αναρωτηθει ποτε? Τουλαχιστον τι σχεση εχει ο συμπλεκτης με την μηχανη βρε διαβολε!!!Ποιο το κακο σε αυτο;
Ειναι απλα λαθος. Πρεπει να εκμεταλευομαστε ολη την πεδηση του κινητηρα οσο παει, φυσικα δεν λεω να αρχιζουμε σε μια ευθεια τα κατεβασματα χωρις λογο, μεχρι 1500-1800 στροφες φρεναρει ο κινητηρας, και φυσικα στα συγχρονα σταματαει ο ψεκασμος, με ο,τι συνεπαγεται αυτο για την καταναλωση.
-
Ο ψεκασμός όταν αφήσεις το γκάζι με ταχύτητα στο σαζμάν, ( fuel cut-off ) σταματάει πάνω από τις 2000 σαλ. όχι νωρίτερα πχ από τις 1000-1500 σαλ.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Ειναι απλα λαθος. Πρεπει να εκμεταλευομαστε ολη την πεδηση του κινητηρα οσο παει, φυσικα δεν λεω να αρχιζουμε σε μια ευθεια τα κατεβασματα χωρις λογο, μεχρι 1500-1800 στροφες φρεναρει ο κινητηρας, και φυσικα στα συγχρονα σταματαει ο ψεκασμος, με ο,τι συνεπαγεται αυτο για την καταναλωση.
Δεν συμφωνω ,ποσο βενζινη να γλυτωσεις αν το αφησεις να ρολαρει;Γιατι να ζοριζω τον κινητηρα οταν δεν υπαρχει λογος για αμεση επιβραδυνση;
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ο ψεκασμός όταν αφήσεις το γκάζι με ταχύτητα στο σαζμάν, ( fuel cut-off ) σταματάει πάνω από τις 2000 σαλ. όχι νωρίτερα πχ από τις 1000-1500 σαλ.Πανω κατω εκει περα. Το καταλαβαινεις στο καθε αμαξι που βρισκεται αυτο το σημειο, μολις φτασεις αυτες τις στροφες αρχιζει ο ψεκασμος και το αμαξι αμολαει σαν να πατας συμπλεκτη...
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Δεν συμφωνω ,ποσο βενζινη να γλυτωσεις αν το αφησεις να ρολαρει;Γιατι να ζοριζω τον κινητηρα οταν δεν υπαρχει λογος για αμεση επιβραδυνση;
Να πω ενα πραδειγμα να εξηγησω οτι δεν ειναι ζορισμα. Κατεβαινεις την Καβαλας με 3η και 3000 και βλεπεις απο μακρια το κοκκινο. Ε το να βγαλεις την ταχυτητα και να ρολαρει σαν τσουβαλι ειναι λαθος. Το σωστο ειναι να αφησεις την 3η να σε φρεναρει μεχρι εκει που φρεναρει ο κινητηρας και κατοπιν βαζεις την νεκρα. ΕΙναι απλα συνηθεια οδηγησης. Αληθεια ζοριζεται ο κινητηρας στην περιπτωση που αναφερω χωρις καθολου φορτιο?
-
Μιλαω για αμεση επιβραδυνση.
Οταν βλεπω απο μακρυα οτι το φαναρι δεν το προλαβαινω τοτε θα ρολαρω μεχρι να χρειαστει να φρεναρω,αν χρειαστει κιολας γιατι μπορει να εχει αλλαξει το φαναρι μεχρι τοτε.
Το ρολαρισμα σαν τσουβαλι δεν το καταλαβαινω -
Ο χρήστης cson έγραψε:
Ο ψεκασμός όταν αφήσεις το γκάζι με ταχύτητα στο σαζμάν, ( fuel cut-off ) σταματάει πάνω από τις 2000 σαλ. όχι νωρίτερα πχ από τις 1000-1500 σαλ.
Πανω κατω εκει περα. Το καταλαβαινεις στο καθε αμαξι που βρισκεται αυτο το σημειο, μολις φτασεις αυτες τις στροφες αρχιζει ο ψεκασμος και το αμαξι αμολαει σαν να πατας συμπλεκτη...
Ακριβώς! Στα περισσότερα αυτοκίνητα είναι κάτω από τις 2000 ΣΑΛ. Στο δικό μου είναι στις 1400 περίπου.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Τι ηλεκτρονικα μπορει να εχει ενα αμαξι για να μην μπλοκαρει τις ροδες απο το φρεναρισμα του κινητηρα;Μιλαμε παντα για χειροκίνητο σασμαν.
Κι εγώ είμαι υπέρ του κατεβάσματος ταχύτητας, καθώς έτσι υποβοηθάς τα φρένα. Η δε φθορά στον κινητήρα είναι ανύπαρκτη.
Τα ηλεκτρονικά αποτρέπουν το μπλοκάρισμα των τροχών δίνοντας γκάζι (throttle blip) και έτσι συγχρονίζουν τις στροφές του μοτέρ με αυτές των τροχών για κάθε δεδομένη σχέση στο κιβώτιο. Νομίζω ότι πρώτη το εφήρμοσε η Fiat αυτό στα καθημερινά αυτοκίνητα.
-
Οποτε ας πουμε ελαχιστοποιει το πλεονεκτημα με το φρεναρισμα με τον κινητηρα.Βεβαια αυτο γινεται για να μην εχεις υπερστροφια και φτιαξεις βαλβιδοσουπα.λολ
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Οποτε ας πουμε ελαχιστοποιει το πλεονεκτημα με το φρεναρισμα με τον κινητηρα.Βεβαια αυτο γινεται για να μην εχεις υπερστροφια και φτιαξεις βαλβιδοσουπα.λολΟχι, στα χειροκινητα δε σε σωζει τιποτα αν κανεις λαθος κατεβασμα εκτος απο εναν πολυ καλο κινητηρα που θα αντεξει τις 9000σαλ και ας εχει κοφτη στις 6500. Στα διαφορων τυπων αυτοματα σαζμαν συνηθως δε σε αφηνει να κατεβασεις. Το να συγχρονιζει στροφες στο κατεβασμα με χειροκινητο σαζμαν απο οσο ξερω το κανει μονο το 370Ζ.
Γιατί και πως, καταστρέφονται τα φρένα μας όταν τα πιέζουμε