-
Πάντως έχω την εντύπωση οτι η Πόρσε τα είχε βρει πολύυυ σκούρα απέναντι στα Βάιπερ και τις Κορβέττες στους αγώνες αντοχής. Και πριν μου πείτε 'τι σχέση έχουν οι αγώνες με τα πολιτικά', θα σας πω οτι μιλάμε για τη 'μικρή' κατηγορία, κάτι σαν το δικό μας group N, όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν και τόσες πολλές διαφορές σε σχέση με τα πολιτικά.
-
@Εddie_147
...δεν διαφωνω σε τιποτα απο αυτα που λες...
Προτιμω και εγω να φαω το προφιτερολ.
Μεχρι τοτε ομως, δεν θεωρω λαθος/αρνητικο/κακο, να παρουσιαζουμε το δυνατον τα
πιο εγκυρα δημοσιευματα, link, video, που αφορουν μοντελα σε συζητηση, και ειδικα οταν καποιοι υποστηριζουν
αποψεις απλα γιατι τους αρεσει καποιο συγκεκριμενο, χωρις να εχουν καν, πληροφορηση για τις δυνατοτητες του. -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Πάντως έχω την εντύπωση οτι η Πόρσε τα είχε βρει πολύυυ σκούρα απέναντι στα Βάιπερ και τις Κορβέττες στους αγώνες αντοχής. Και πριν μου πείτε 'τι σχέση έχουν οι αγώνες με τα πολιτικά', θα σας πω οτι μιλάμε για τη 'μικρή' κατηγορία, κάτι σαν το δικό μας group N, όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν και τόσες πολλές διαφορές σε σχέση με τα πολιτικά.Δεν γνωριζω, δεν θα διαφωνησω, ουτε θα συμφωνησω. Εχεις καποια συγκεκριμενη αποψη, για συγκεκριμενους αγωνες, και σε ποιες χρονιες? Γιατι ετσι στο περιπου μπορουμε να τα παρουσιαζουμε ολα οπως θελουμε...
-
Για αγώνες, δες τα διάφορα GT1 και GT3.
Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση, να πω μόνον αυτό:
-Ελατήρια
-Ράβδοι στρέψης
-Φύλλα σούστας (διαμήκη)
-Φύλλα/φύλλο (εγκάρσιο)
-Υδροπνευματικές σφαίρες
-ΑεροθάλαμοιΌλα τα παραπάνω υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό και αναλόγως την εφαρμογή και την σχεδίαση, δουλεύουν από καλά έως εξαιρετικά. Πχ τα σουστόφυλλα με τα τόσα αρνητικά τους, χρησιμοποιούνται ακόμη όταν πρόκειται για μεγάλα φορτία.
Τα εγκάρσια φύλλα σούστας (είτε ένα, είτε περισσότερα), δεν έχουν καμία σχέση με την λειτουργία των τοποθετημένων στον διαμήκη άξονα. Τα τελευταία συνοδεύουν διατάξεις με άκαμπτο άξονα, ενώ τα πρώτα, υπάρχουν σε διατάξεις με ψαλίδια βάσης (πχ Fiat στα διάφορα 127, 128, Ritmo κλπ κλπ) και αμορτισέρ + αντιστρεπτική, ενώ και στην Corvette υπάρχει κάτι που μοιάζει με αυτή την διάταξη περισσότερο, παρά με τον άκαμπτο άξονα (μόνο αντί του ενός ψαλιδιού, έχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων).
Εμπρός
Πίσω
Βλέπουμε λοιπόν πως η ίδια 'αρχαία' (sic) διάταξη υπαρχει και εμπρός (δεν υπάρχει ελατήριο).Η ανάρτηση της Corvette, κάθε άλλο παρά αρχαία δεν είναι λοιπόν και υπάρχει γιατί μελετήθηκε έτσι και σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε έτσι. Δεν έγινε ούτε για λόγους οικονομίας, ούτε γιατί η GM δεν μπορούσε καλύτερα. Επιπλέον, ακόμη και σε επίπεδο δυναμικής συμπεριφοράς, δεν υστερεί πουθενά η συγκεκριμένη ανάρτηση (σε συνολική ποσότητα βαθμών ελευθερίας).
Θα το πω άλλη μια φορά κι ας πάει στο βρόντο: δεν έχουν όλοι (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, μηχανολόγος δεν είμαι) τις γνώσεις για να κρίνουν τα πάντα. Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε τι λέμε και κυρίως να μην επιμένουμε: το μόνο που κερδίζουμε, είναι τα γέλια των υπολοίπων.
-
Φανταστείτε τι μ@λακίες έχουμε να ακούσουμε μόλις ο Κίκιζας δει σε κανένα ΑθτοΤρίτη πως το πλαίσιο της Corvette έχει τμήματα από ΞΥΛΟ (κάτι που είναι 100% αληθές).
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Πάντως έχω την εντύπωση οτι η Πόρσε τα είχε βρει πολύυυ σκούρα απέναντι στα Βάιπερ και τις Κορβέττες στους αγώνες αντοχής. Και πριν μου πείτε 'τι σχέση έχουν οι αγώνες με τα πολιτικά', θα σας πω οτι μιλάμε για τη 'μικρή' κατηγορία, κάτι σαν το δικό μας group N, όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν και τόσες πολλές διαφορές σε σχέση με τα πολιτικά.
Δεν γνωριζω, δεν θα διαφωνησω, ουτε θα συμφωνησω. Εχεις καποια συγκεκριμενη αποψη, για συγκεκριμενους αγωνες, και σε ποιες χρονιες? Γιατι ετσι στο περιπου μπορουμε να τα παρουσιαζουμε ολα οπως θελουμε...
Για να πάρεις μια ιδέα...
Στατιστικά του FIA GT3 European Championship από το 2006 και πέρα.
24 ώρες του Ρινγκ, δες τα αποτελέσματα στο τέλος.
Είχα την τιμή να με προσπεράσει η συγκεκριμένη Zakspeed Viper στη μεγάλη ευθεία του Ρινγκ, ενώ εγώ ήμουν με τον Σάξουρα.
Μιλάμε για το 2005 και τη χρησιμοποιούσαν σαν ενοικιαζόμενο αγωνιστικό.Η Viper στη Wiki. Δες στο τέλος τις αγωνιστικές της επιτυχίες.
1997 FIA GT Championship season. Δες τα αποτελέσματα στη GT2.
Μη σου κάνει εντύπωση που οι κανονισμοί στη 'μικρή' κατηγορία επέβαλαν από ένα σημείο και πέρα ανώτατο κυλινδρισμό στα 6 λίτρα. Αλλά και πάλι, ήταν εκεί η Κορβέτ για να κάνει τη ζωή της 911 δύσκολη.
-
@taurus
Οκ, τα ειδα, τα στατιστικα, μεχρι το 2006 δεν ειναι?
Απο το 2006 παντως και επειτα, στο 24ωρο Nurburgring, συνεχεια η Porsche κερδιζει, με εξαιρεση την Μ3 GTS περισυ... -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Φανταστείτε τι μ@λακίες έχουμε να ακούσουμε μόλις ο Κίκιζας δει σε κανένα ΑθτοΤρίτη πως το πλαίσιο της Corvette έχει τμήματα από ΞΥΛΟ (κάτι που είναι 100% αληθές).Ή για τα Morgan ας πουμε...
Ενω εσυ που κινεισαι μεταξυ διαστηματος, και γραφειων ΝΑSA, πες μας αληθεια την αποψη σου επι του θεματος... -
Άρα ένας ΜΠΟΥΦΟΣ θα μπορούσε να συμπεράνει πως τα διπλά ψαλίδια είναι αρχαία τεχνολογία.
(για να μην ψάχνεις βραδιάτικο, M3 και 911 έχουν McPherson, there you go, ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ)
-
Φανταστείτε τι μ@λακίες έχουμε να ακούσουμε μόλις ο Κίκιζας δει σε κανένα ΑθτοΤρίτη πως το πλαίσιο της Corvette έχει τμήματα από ΞΥΛΟ (κάτι που είναι 100% αληθές).
Ή για τα Morgan ας πουμε...
Ενω εσυ που κινεισαι μεταξυ διαστηματος, και γραφειων ΝΑSA, πες μας αληθεια την αποψη σου επι του θεματος...Ή όπως μία BMW 318 (έχει ξύλο στο ταμπλό).
Εγώ ασχολούμαι με ταβανόπροκες, άποψη για ποιο πράγμα ακριβώς θες?
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Για αγώνες, δες τα διάφορα GT1 και GT3.1ον, δεν αναφερθηκαμε ουτε εγω ουτε οσοι ασπαστηκαν τα περι καλυτερης επιλογης στα supercar, με παραδειγμα,
το SRT 10 πρωτιστως, σε αγωνες.Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση, να πω μόνον αυτό:
-Ελατήρια
-Ράβδοι στρέψης
-Φύλλα σούστας (διαμήκη)
-Φύλλα/φύλλο (εγκάρσιο)
-Υδροπνευματικές σφαίρες
-ΑεροθάλαμοιΌλα τα παραπάνω υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό και αναλόγως την εφαρμογή και την σχεδίαση, δουλεύουν από καλά έως εξαιρετικά. Πχ τα σουστόφυλλα με τα τόσα αρνητικά τους, χρησιμοποιούνται ακόμη όταν πρόκειται για μεγάλα φορτία. [/quote]
Τα εγκαρσια σουστοφυλλα αραγε χρησιμοποιουνται σε sport/supersport αυτοκινητα δρομου, περαν καποιων Αμερικανικων?
Αν ναι, σε ποια? Μπορεις να μου αναφερεις μερικα?
Το αν υπαρχουν τα παραπανω και δουλευουν εξαιρετικα ή οχι, οφειλεται σε μεγαλο βαθμο, στο πλαισιο,τις ρυθμισεις, και τον γενικοτερο συνδυασμο, τεχνικων επιλογων.
Στην προκειμενη, στην vette, γενικως δινουν εξαιρετικη οδικη συμπεριφορα, ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ σε πιστα, και σε πολυ καλη ποιοτητα οδοστρωματος...Τα εγκάρσια φύλλα σούστας (είτε ένα, είτε περισσότερα), δεν έχουν καμία σχέση με την λειτουργία των τοποθετημένων στον διαμήκη άξονα. Τα τελευταία συνοδεύουν διατάξεις με άκαμπτο άξονα, ενώ τα πρώτα, υπάρχουν σε διατάξεις με ψαλίδια βάσης (πχ Fiat στα διάφορα 127, 128, Ritmo κλπ κλπ) και αμορτισέρ + αντιστρεπτική, ενώ και στην Corvette υπάρχει κάτι που μοιάζει με αυτή την διάταξη περισσότερο, παρά με τον άκαμπτο άξονα (μόνο αντί του ενός ψαλιδιού, έχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων).
Εμπρός
Πίσω
Βλέπουμε λοιπόν πως η ίδια 'αρχαία' (sic) διάταξη υπαρχει και εμπρός (δεν υπάρχει ελατήριο).Το ανεφερα νωριτερα, μην κανεις τον κοπο, και κουραζεσαι με τσαμπα μαθημα.
Δεν παυει να ειναι ενα υλικο κατασκευης, που ακομα και η παραγωγη του, εχει περισσοτερα μειονεκτηματα, παρα πλεονεκτηματα, σε σχεση με τις επιλογες του ανταγωνισμου, και φυσικα βασιζεται σε παλαιοτερη τεχνολογια.
Ενα παραδειγμα εδω για να μην μπερδευονται μερικοι. Η Bugatti εβγαλε πρωτη δισκοφρενα σε ολους τους τροχους, το 1937 αν θυμαμαι καλα. Ειναι αρχαια τεχνολογια? Οχι. Γιατι? Γιατι στην ευρεια παραγωγη στην τεχνολογια που αφορα τα φρενα,-και οχι σε πρωτοτυπα ή σπανια αγωνιστικα- δεν ειχαμε παντου δισκους σε γρηγορα αυτοκινητα πριν τις δεκαετιες 60-70'.Η ανάρτηση της Corvette, κάθε άλλο παρά αρχαία δεν είναι λοιπόν και υπάρχει γιατί μελετήθηκε έτσι και σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε έτσι. Δεν έγινε ούτε για λόγους οικονομίας, ούτε γιατί η GM δεν μπορούσε καλύτερα. Επιπλέον, ακόμη και σε επίπεδο δυναμικής συμπεριφοράς, δεν υστερεί πουθενά η συγκεκριμένη ανάρτηση (σε συνολική ποσότητα βαθμών ελευθερίας).
Τμημα της αναρτησης της βασιζεται σε παλαιοτερη τεχνολογια, ειτε αρεσει, ειτε οχι.
Η συγκεκριμενη αναρτηση, στο συνολο της, μαζι με το προηγμενο και ελαφρυ πλαισιο, δεν υστερει καθολου σε πιστα,
παρολα αυτα, εμφανιζει μικρες αδυναμιες και ελαφρυτατες αναπηδησεις, που στερουν λιγο σε ακριβεια/πληροφορηση, σε εγκαρσιες κακοτεχνιες.
Σε δημοσιο δρομο δηλαδη, στην χωρα μας, τα μειονεκτηματα υπο πιεση ειναι πιο εμφανη, χωρις να σημαινει οτι το αυτοκινητο ειναι μετριο, ή σχετικα επικινδυνο οδηγικα, οπως πχ το Viper...Θα το πω άλλη μια φορά κι ας πάει στο βρόντο: δεν έχουν όλοι (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, μηχανολόγος δεν είμαι) τις γνώσεις για να κρίνουν τα πάντα. Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε τι λέμε και κυρίως να μην επιμένουμε: το μόνο που κερδίζουμε, είναι τα γέλια των υπολοίπων.
Απο την πλευρα μου, οτι κρινω και υποστηριζω, το στηριζω με διαφορετικες πηγες και αναφορες/δημοσιευματα.
Δεν το βγαζω απο το μυαλο μου, περαν των προσωπικων οδηγικων εμπειριων. -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
... άποψη για ποιο πράγμα ακριβώς θες?
Η υπαρξη σουστοφυλλου (μονοφυλου, πολλων φυλλων κ.ο.κ) ειτε σε διαμηκη, ειτε σε εγκαρσια τοποθετηση, (στην περιπτωση που συζηταμε) σε αναρτηση, ειναι τεχνολογικα αρχαιοτερη λυση/επιλογη, ΕΣΤΩ ΩΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ, σε σχεση με τον ανταγωνισμο, και τις επιλογες που υπαρχουν εκει αντιστοιχα, ναι ή οχι?
-
Kαι μια proflex coilover τότε αρχαία είναι. Ξέρεις εδώ και πόσα χρόνια υπάρχει το ελικοειδές ελατήριο;
-
... άποψη για ποιο πράγμα ακριβώς θες?
Η υπαρξη σουστοφυλλου (μονοφυλου, πολλων φυλλων κ.ο.κ) ειτε σε διαμηκη, ειτε σε εγκαρσια τοποθετηση, (στην περιπτωση που συζηταμε) σε αναρτηση, ειναι τεχνολογικα αρχαιοτερη λυση/επιλογη, ΕΣΤΩ ΩΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ, σε σχεση με τον ανταγωνισμο, και τις επιλογες που υπαρχουν εκει αντιστοιχα, ναι ή οχι?
όχι
-
Γιατί δεν διαχωρίζεις την εγκάρσια από την διαμήκη τοποθέτηση;
Άκαμπτος άξονας με δύο διαμήκη σουστόφυλλα ίσως είναι μια αρχαία διάταξη δεδομένου του ότι υπήρχε στα κάρα.
Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη διάταξη η οποία εξετάζεται ως σύνολο. Τι το αρχαίο έχει; Το control blade του φίκου είναι εξέλιξη συστήματος με υσερούντες βραχίονες, τους οποίες είχε και το 2cv, το καθιστά αρχαίο αυτό το πράγμα;
-
Όλα αυτά που λέτε είναι παράξενα , δεν καταλαβαίνω τίποτα (και ούτε θα προσπαθήσω )
Sent from my LG-P500
-
Εγώ θα ήθελα από τον Γρηγόριο να μας πει/εξηγήσει/αναλύσει σε τι **ακριβώς **πιστεύει πως υστερεί η ανάρτηση της Z06 από αυτή μιας 997S.
Όλα τα άλλα είναι μπουρδολογίες (..)
-
http://www.youtube.com/watch?v=ryYc-ARtHUI
(εδω θα ηθελα να δω το SRT 10 παρεπιπτοντως, τι θα εκανε με τα ηλεκτρονικα οn/off... )Ποια ηλεκτρονικά;
Μόνο ABS έχει. -
από Angel!!!! » 08/09/11 4:20
Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
http://www.youtube.com/watch?v=ryYc-ARtHUI
(εδω θα ηθελα να δω το SRT 10 παρεπιπτοντως, τι θα εκανε με τα ηλεκτρονικα οn/off... )Ποια ηλεκτρονικά;
Μόνο ABS έχει.Ρε συ Έιντζελ!!!!, θα πάρω το μέρος του αλλουνού τώρα. Το ξέρουμε ότι δεν έχει, θα θέλαμε όμως να το δούμε να έχει για να το δούμε τι κάνει και μ' αυτά. Και αν το κάνει καλύτερα στη θέση οφ να το γυρίσουμε μόνιμα εκεί. Μην τη πάθουμε σαν κανένα παλιό Πεζωφίατ και μείνει μόνιμα στο ον και δεν καταργούνται. Τι είναι εδώ ρε, τα αυτονόητα θα εξηγούμε?
Κίκιζα, συνέχισε παιδί μου.ΥΓ. Ολική επαναφορά
-
Δεν το κατάλαβα...
Το δικό μου Fiat πάντως ούτε ABS δεν έχει.
Pure driving machine!
Περί ΗΠΑμερικάνικων supercars και τεχνολογίας αυτών [Διάσπασ