-
Γεια χαρά σ'όλη τη παρέα.
Έχω ενα αυτοκίνητο 2.000 κ.εκ. και θέλω να το αποσύρω απο τους Ελληνικούς δρόμους και να το εξάγω, δηλώσω μόνιμα σε άλλο κράτος της Ε.Ε.
Ποια είναι η διαδικασία; Πρέπει να παραδώσω πινακίδες - άδεια κυκλοφορίας στην εφορία; Και εκείνοι για να μπορέσω να οδηγήσω μέχρι το εξωτερικό τι ακριβώς μου δίνουν; Τι χαρτια , τι στοιχεία επ'ακριβώς, γνωρίζουμε; Θα μου δώσουν ενα χαρτί οπου θα φαίνομαι σαν ιδιοκτήτης για να μπορεσω να το δηλώσω εκει; Και τι ακριβ'ως αναγράφεται στο χαρτι, έχουμε κάποιο δείγμα;
-
Νομίζω το πιο εύκολο είναι να το πας στο ξένο κράτος, να το γράψεις εκεί και μετά θα το διαγράψεις από την Ελλάδα. Η διαγραφή γίνεται σε 1 εργάσιμη μέρα στο ΥΜΕ και καταθέτεις πινακίδες, άδεια και απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
Οπότε όπως το φαντάζομαι εγώ, το μεταφέρεις οδικώς στο ξένο κράτος με τα κανονικά σου στοιχεία και βλέπεις πώς μπορείς να το γράψεις εκεί. Εάν θέλουν απαραίτητα (ως προϋπόθεση για να στο εγγράψουν) να έχει διαγραφεί το αυτοκίνητο από τα Ελληνικά μητρώα, τότε απλά στέλνεις τα παραπάνω με εξουσιοδότηση σε κάποιον να τα καταθέσει και σου στέλνει πίσω την άδεια η οποία έχει πάνω μια σφραγίδα που αναγράφει ότι έχει διεγραφεί το αυτοκίνητο (καθώς και ένα άλλο χαρτί, δεν θυμάμαι).Το να κάνεις εδώ πρώτα την διαγραφή και μετά να το οδηγήσεις στο εξωτερικό δεν αξίζει, γιατί θα τρέχεις να βγάλεις πινακίδες zoll και ασφάλειες, κ.λπ. Εκτός εάν το στείλεις με νταλίκα που είναι πιο οικονομικό και δεν χρειάζεσαι πινακίδες κ.λπ. (οπότε το διαγράφεις, το πας στην νταλίκα (άπαξ και καταθέσεις τα χαρτιά μπορείς να το κυκλοφορείς 3-4 μέρες με ένα χαρτί που σου δίνουν (προφανώς και μόνο εντός Ελλάδος)) και το στέλνεις όπου θέλεις, όπου το περιμένεις έχοντας στα χέρια σου το χαρτί της διαγραφής.
-
Eυχαριστώ για την απάντηση φίλε ''skous''.
Το αυτοκίνητο θα το δηλώσω μόνιμα Τσεχία και απ'ότι γνωρίζω, θέλουν το αυτοκίνητο ελεύθερο, δηλαδή με διαγραφή. Η λύση με εξουσιοδότηση είναι εφικτή, αλλα χρονοβόρα. Με βολεύει περισσοτερο να οδηγήσω μεχρι εκει, έχοντας κανει οτι πρεπει για τη διαγραφή κτλ. Τι χρειάζεται για να βγάλω πινακίδες zoll? Ποια η διαδικασία; Ειναι χρονοβόρα και στοιχίζει; Όσον αφορα την ασφάλεια, δεν είναι πρόβλημα. -
Δεν ξέρω ακριβώς κόστη και χρόνο, αλλά όταν είχα ρωτήσει για 1.800 μου είχαν πει κόστος κάπου 350 ευρώ και έκδοση πινακίδων κ.λπ. σε 4-5 μέρες.
Οπότε η λύση με εξουσιοδότηση+courier είναι το ίδιο και τρέχεις και λιγότερο.
Εάν αποφασίσεις όμως να το διαγράψεις πρώτα, κοίτα και την λύση να το διαγράψεις και να το μεταφέρεις με νταλίκα. Τα κόστη θα είναι τα ίδια και είναι ότι πιο ασφαλές και ξεκούραστο.
-
Φίλε ''skous'' αρχίζω και αντιλαμβάνομαι οτι ειναι καλύτερα να ταξιδέψω ετσι όπως είναι το αυτοκίνητο στο εξωτερικό και εκει να ξεκινήσω διαδικασίες. Το ταξίδι θα το κάνω ουτως ή άλλως, οπότε θα οδηγήσω. Το θέμα πλέον είναι, άν θα κινήσουν εκει τις διαδικασίες, άν θα στείλουν εκείνοι πινακίδες κ.λ. στην Ελλάδα για διαγραφή ή αν θα μου δώσουν χαρτια να κάνω τη διαγραφή εγω ο ίδιος εδω περα.
-
Δεν νομίζω ναοί ήπιες κανένας άλλος την διαδικασία εκτός απο εσένα.
Με ένα courier και εξουσιοδότηση θα έχεις στα χέρια σου τα χαρτία σε 3 μέρες από τότε που θα α στείλεις, με κόστος μόνο το courier, αρκεί να έχεις κάποιον που θα σε εξυπηρετήσει. -
Εγώ ξέρω ότι γενικά πας εκεί τους δίνεις τις πινακίδες και την άδεια και παίρνεις δικά τους. Τα ελληνικά θα τα στείλουν αυτοί υπηρεσιακά στην Ελλάδα. Βέβαια για να φτάσει να ξεγραφτεί από την εφορία από μόνο του δεν ξέρω πόσα χρόνια μπορεί να κάνει ούτε τι πρέπει να κάνεις εσύ για να το επιταχύνεις...
-
Μπορείς να περάσεις οδικώς τα σύνορα 3-4 κρατών χωρίς πινακίδες; Και χωρίς (υποθέτω) ασφάλιση;
-
Ξεκιναω την διαδικασια σημερα. Το αμαξι ενα Xsara 1,6 του 2001 ειναι ηδη σε γκαραζ σε πολη της Βουλγαριας πηρα τις πινακιδες και την αδεια ..θα τις γυρισω ο ιδιος Ελλαδα να διαγραφει ..εδω[ Βουλγαρια ] μου λενε οτι αν δεν παρω [τρανζιτ ταμπελας .. προσωρινες πινακιδες μαλλον ενοουν ] θα ειναι δυσκολο να παει λιγα χιλιομετρα αποσταση στο τεχνικο της τροχαιας τους για να βγουν καινουριες πινακιδες και χρειαζονται τα χαρτια διαγραφης απο Ελλαδα και αρκετα χαρτια να υπογραφουν μετα ..για οτι νεοτερο εχω θα ποσταρω προς ενημερωση .. θα ηταν ευχης εργο αν μπορει καποιος να με κατευθηνει καπως στα επομενα βηματα ... Ευχαριστω εκ των προτερων
-
Όταν κάνεις διαγραφή δεν πρέπει να πεις πού το έχεις το αυτοκίνητο; Αν το πάς για ανακύκλωση ή αν θα το έχεις στο χωράφι σου ή κάτι τέτοιο; Ή λές ότι το κάνω εξαγωγή;
-
Σημερα διαγραφηκε σε 10 λεπτα [ και πολλα λεω ] μεσα απο Δνση Μεταφορων ..εδωσα τις πινακιδες την αδεια πηρα πισω την αδεια με ενδειξη** Διαγραφεται δεν ισχυει για κυκλοφορια στην Ελλαδα ισχυει μονο για ταξινομιση σε χωρα της Ε.Ε** και ενα χαρτι που γραφει υπηρεσιακο αντιγραφο αδειας κυκλοφοριας .... και κατω γραφει ..για εξαγωγη στο εξωτερικο συμφωνα με την παραγραφο ....κλπ κλπ ..ηταν ευχαριστη εκπληξη η διαδικασια γιατι ειχα ακουσει πολλα και διαφορα ..με ρωτησαν που το εχω το αμαξι .[τους ειπα στο εξωτερικο σε γκαραζ της πολης που θα ταξινομηθει ] φιλε onyx διαγραφη για εξωτερικο λες και διευκρινιζεις αν ειναι για χωρα της Ε.Ε η μη ..για τρανζιτ πινακιδες μου ειπαν οτι ερχονται μεσω τελωνειου εμπλεκετε και το τελωνειο και ειναι πολυμηνη διαδικασια ..
-
Καλησπέρα Κ.κ,
Θα ήθελα τη βοήθεια σας αν και εφόσον κάποιος γνωρίζει. Είχαμε απο παλιά ενα αυτοκίνητο στην Ελλάδα στο όνομα της γυναίκας μου που το χρησιμοποιούσαμε κάθε φορά που κατεβαίνουμε στην Ελλάδα. Ασφάλεια και τέλη πληρώναμε κανονικά κάθε χρόνο ούτως ώστε όταν κατέβουμε να το έχουμε άμεσα διαθέσιμο.
Επειδή όμως τον τελευταίο καιρό με ένα αυτοκίνητο εδώ δε βολευόμαστε αποφασίσαμε να το φερουμε και να του αλλάξουμε τις πινακίδες. Το αμάξι ήρθε με φορτηγό απο Ελλάδα, κάθησε για μερικούς μήνες με ελληνικές πινακίδες (το επιτρεπόμενο όριο και μέχρι να λήξει ι ελληνικη ασφάλεια που μας κάλυπτε εδω) και μετα του αλλάξαμε και του βάλαμε γερμανικές. Το αμάξι δλδ τώρα κυκλοφορεί με γερμανικές πινακίδες. Οταν τισ αλλάξαμε στιν αντίστοιχη υπηρεσία εδώ (που παρεπτιτόντως πήρε μια ακριβώς μέρα όλη η διαδικασία ενώ στην Ελλάδα ακόμα θα τρέχαμε τεσπα) η Ελληνική άδεια και οι πινακίδες του αυτοκινήτου παρακρατήθηκαν εδώ.
Τώρα θέλουμε να διαγράψουμε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και η φασαρία που έχουμε κάνει για ένα τοσο ασημαντο θέμα είναι απίστευτη. Η εφορία μας λέει πάρτε το συγκοινωνιών, το συγκοινωνιών μας λέει παρτε ΚΕΠ, το ΚΕΠ μας λέει πάρτε εφορία.
Πήραμε και σε μια ξεκάρφωτη υπηρεσία συγκοινωνιών επαρχίας μόνο και μόνο για να μάθουμε τη διαδικασία και μας λεεί ένας τύπος πως θέλουνε πινακίδες και άδεια και πως δεν έπρεπε να τις παραδώσουμε. Φυσικα για ευνόητους λόγους η γερμανική τα παρακράτησε και καλά έκανε. Με τη λογική του τύπου, πως το αμάξι θα έμπαινε γερμανια χωρίς πινακιδες αν τις είχαμε παραδώσει απο πριν και οι Γερμανοι είναι φυσικό να μη μας αφήνουν και τις δύο άδειες αφού οι Ελληνικες δεν μπορουν να εντοπιστουν.
Γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε γιατι ο γολγοθάς τέλος δεν έχει.
Ασχημο πράμα η γραφειοκρατία. Εδώ στην Γερμανία μέσα σε μια εργάσιμη μέρα το αμάξι πέρασε ΚΤΕΟ (το γερμανικό), ασφαλίστηκε και φόρεσε πινακίδες. Στην Ελλάδα ακόμα τρέχουμε.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Ο χρήστης berater έγραψε:
Φυσικα για ευνόητους λόγους η γερμανική τα παρακράτησε και καλά έκανε. Με τη λογική του τύπου, πως το αμάξι θα έμπαινε γερμανια χωρίς πινακιδες αν τις είχαμε παραδώσει απο πριν και οι Γερμανοι είναι φυσικό να μη μας αφήνουν και τις δύο άδειες αφού οι Ελληνικες δεν μπορουν να εντοπιστουν.
Και ποιός σου είπε εσένα ότι καλά έκανε και τα κράτησε η γερμανική πλευρά;;; Το αυτοκίνητο μια χαρά μπορεί να μπεί Γερμανία χωρίς πινακίδες και χωρίς άδεια, έχοντας απλώς το χαρτί της διαγραφής από τον ελληνικό φορέα. Και έτσι θα έπρεπε να γίνει εξ'αρχής. Πρώτα ξεγράφεσαι από κάπου και μετά γράφεσαι αλλού.
Τώρα δεν ξέρω πώς γίνεται να κάνεις διαγραφή, αλλά θα πρέπει κάπως να προσκομίσεις στην Ελλάδα αποδεικτικά το ότι το αυτοκίνητο είναι στην Γερμανία με γερμανικά έγγραφα και ότι σου κράτησαν εκεί τα ελληνικά.
-
Sorry gia ta greeklish de grafei ellinika to ipad.
I Germaniki ipiresia kala ekane kai ta kratise giati de mporw na kikloforw me 2 adeies kai na tis allazw opote goustarw afou den entopizontai se paravaseis. To amaksi mia xara mpainei kai xwris to kserw apla emeis thelame gia ligous mines na kratisome tis ellinikes epeidi i asfaleia den eixe liksei kai tespa epeidi mporousame. Einai sinithis i diadikasia na parakratountai to kserw kai apo gnwstous etsi ginetai.
To thema tis diagrafis de kseroume pws ginetai kai profanws oute i elliniki ipiresia.
-
Είχα την εντύπωση ότι οι ξένοι μετά από μερικούς μήνες τα επιστρέφουν στην Ελλάδα οπότε αυτόματα γίνεται η διαγραφή. Πιθανόν το αυτόματα να θέλει και λίγο κυνηγητό στην ελληνική πλευρά αλλά φαίνεται ότι ίσως θέλει και στην ξένη. Για ρώτα τους Γερμανούς, εξήγησέ τους ότι οι πινακίδες και η άδεια είναι ιδιοκτησία των ελληνικών αρχών κλπ και να τα επιστρέψουν....
Αλλιώς αν δεις και αποδείς (και αφού σιγουρευτείς ότι οι Γερμανοί δεν θα τα στείλουν) τότε πες ότι μου το έκλεψαν με τα χαρτιά μέσα όλα.... Καλού κακού όμως μην το ξαναφέρεις στην Ελλάδα μή σε κανέναν έλεγχο σου βρούνε το κλεμμένο!
-
Ο χρήστης berater έγραψε:
Επειδή όμως τον τελευταίο καιρό με ένα αυτοκίνητο εδώ δε βολευόμαστε αποφασίσαμε να το φερουμε και να του αλλάξουμε τις πινακίδες. Το αμάξι ήρθε με φορτηγό απο Ελλάδα, κάθησε για μερικούς μήνες με ελληνικές πινακίδες (το επιτρεπόμενο όριο και μέχρι να λήξει ι ελληνικη ασφάλεια που μας κάλυπτε εδω) και μετα του αλλάξαμε και του βάλαμε γερμανικές. Το αμάξι δλδ τώρα κυκλοφορεί με γερμανικές πινακίδες. Οταν τισ αλλάξαμε στιν αντίστοιχη υπηρεσία εδώ (που παρεπτιτόντως πήρε μια ακριβώς μέρα όλη η διαδικασία ενώ στην Ελλάδα ακόμα θα τρέχαμε τεσπα) η Ελληνική άδεια και οι πινακίδες του αυτοκινήτου παρακρατήθηκαν εδώ.
Τώρα θέλουμε να διαγράψουμε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και η φασαρία που έχουμε κάνει για ένα τοσο ασημαντο θέμα είναι απίστευτη. Η εφορία μας λέει πάρτε το συγκοινωνιών, το συγκοινωνιών μας λέει παρτε ΚΕΠ, το ΚΕΠ μας λέει πάρτε εφορία.
Για χώρες της ΕΕ κανονικά η διαδικασία είναι αυτή που ακολουθήσατε. Ταξινομείτε το αυτοκίνητο στη χώρα προορισμού και η ελληνική άδεια κυκλοφορίας επιστρέφεται υπηρεσιακά στην Ελλάδα, οπότε η ελληνική διεύθυνση μεταφορών το διαγράφει αυτοδικαίως.
Επειδή το θέμα μπορεί να σκαλώσει σε διάφορα σημεία (κυρίως στην ελληνική πλευρά), καλό είναι να ρωτήσετε μετά από 1-2 μήνες τη διεύθυνση μεταφορών στην οποία υπάγεται το όχημα (όχι μία οποιαδήποτε, ούτε την εφορία, ούτε το ΚΕΠ) αν η ελληνική άδεια έχει επιστραφεί και αν το όχημα έχει διαγραφεί, και αν ναι να πάρετε και μια βεβαίωση οριστικής διαγραφής. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από τη γερμανική υπηρεσία μια βεβαίωση ότι καταθέσατε τις ελληνικές πινακίδες, ωστε να έχετε κάποιο αποδεικτικό, για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Γενική συμβουλή, αν δυσκολευτείτε να βγάλετε άκρη σε ελληνική υπηρεσία (δηλαδή αν προφορικά δεν πάρετε σαφή απάντηση, ή αισθάνεστε ότι σας λένε άλλα αντί άλλων), απευθύνετε το ερώτημά σας με συστημένη επιστολή, και ζητήστε να σας απαντήσουν γραπτά. Θα απαντήσουν πολύ προσεκτικότερα.
-
Πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί.. πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για το πως θα εισάγουμε αμάξι απο γερμανία τι φόρους θα πληρώσουμε κοκ τώρα λέμε πώς θα το στείλουμε γερμανία.. Τουλάχιστον μπαίνει συνάλλαγμα στη χώρα
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Για χώρες της ΕΕ κανονικά η διαδικασία είναι αυτή που ακολουθήσατε. Ταξινομείτε το αυτοκίνητο στη χώρα προορισμού και η ελληνική άδεια κυκλοφορίας επιστρέφεται υπηρεσιακά στην Ελλάδα, οπότε η ελληνική διεύθυνση μεταφορών το διαγράφει αυτοδικαίως.
Επειδή το θέμα μπορεί να σκαλώσει σε διάφορα σημεία (κυρίως στην ελληνική πλευρά), καλό είναι να ρωτήσετε μετά από 1-2 μήνες τη διεύθυνση μεταφορών στην οποία υπάγεται το όχημα (όχι μία οποιαδήποτε, ούτε την εφορία, ούτε το ΚΕΠ) αν η ελληνική άδεια έχει επιστραφεί και αν το όχημα έχει διαγραφεί, και αν ναι να πάρετε και μια βεβαίωση οριστικής διαγραφής. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από τη γερμανική υπηρεσία μια βεβαίωση ότι καταθέσατε τις ελληνικές πινακίδες, ωστε να έχετε κάποιο αποδεικτικό, για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Γενική συμβουλή, αν δυσκολευτείτε να βγάλετε άκρη σε ελληνική υπηρεσία (δηλαδή αν προφορικά δεν πάρετε σαφή απάντηση, ή αισθάνεστε ότι σας λένε άλλα αντί άλλων), απευθύνετε το ερώτημά σας με συστημένη επιστολή, και ζητήστε να σας απαντήσουν γραπτά. Θα απαντήσουν πολύ προσεκτικότερα.
Eyxaristw poli file mou kai pali syggnwmi gia ta greeklish. Ontws exeis dikio piga simera stin ipiresia kai mou eksigisan pws ayti einai i sinitheis diadikasia gia aytokinita entos EE kai pws afoson to amaksi mpike stin Germania me pinakides, einai ypoxrewtiko na parakratithoun kai pws einai paranomo na kikloforwi me 2 adeies, to aytonoito diladi. I synexeia einai eykoli, oi pinakides kratountai edw kai i elliniki adeia stelnetai stin ellada gia diagrafi.
Se periptwsi pou oi ellines den kseroun ti na kanoun (diekrina mia eirwnia hehe) mou edwse mia fwtotipia tis adeias kai egrapse panw pws paredwthin me sfragida kai ypografi tis ipiresias. Ola kala dld, elpizw toulaxiston. I plaka einai einai pws epeidi menoume sto Aachen kai oi pinakides ksekinoun edw me AC, me rwtise an to ypoloipo to thelw custom, zitisa kai egw kai i pinakida ksekinaei me AC DC. Pleon pairnw egw to mikro kai i gynaika mou to megalo kai de me apasxolei.
Eyxaristw.
-
τι κόστος είχε αυτή η διαδικασία που ακολούθησες για να ταξινομίσεις το αυτοκίνητο από Ελλάδα - Γερμανία ;
Υπάρχει μια πιθανότητα να μετακομίσω και εγώ εξωτερικό ( Γερμανία) και σκέφτομαι να πάρω το αυτοκίνητο μαζί . Δε συμφέρει να το πουλήσω εδώ και να πάρω άλλο εκεί, καθώς είναι δίλιτρο και το συγκεκριμένο που έχω ( Honda EP3 ) απ ότι βλέπω μάλλον λιγότερα λεφτά θα πιάσει εδώ (αν τα πιάσει ) παρά στη Γερμανία. -
Ο χρήστης bluemicraR έγραψε:
τι κόστος είχε αυτή η διαδικασία που ακολούθησες για να ταξινομίσεις το αυτοκίνητο από Ελλάδα - Γερμανία ;
Υπάρχει μια πιθανότητα να μετακομίσω και εγώ εξωτερικό ( Γερμανία) και σκέφτομαι να πάρω το αυτοκίνητο μαζί . Δε συμφέρει να το πουλήσω εδώ και να πάρω άλλο εκεί, καθώς είναι δίλιτρο και το συγκεκριμένο που έχω ( Honda EP3 ) απ ότι βλέπω μάλλον λιγότερα λεφτά θα πιάσει εδώ (αν τα πιάσει ) παρά στη Γερμανία.I diadikasia pou akolouthei kapoios gia na allaksei pinakides sti Germania einai poli eykoli. Megalo rolo paizei poias xronologias einai to aytokinito sou. Ta ep3 an de kanw lathos vgainane apo to '95 mexri kai to 2010.
Katarxin gia na exeis aytokinito me pinakides einai ypoxrewtiko na exeis dieythinsi tin opoia tha tin exeis ypoxrewtika dilwsei sto dimarxeio tis polis sou kai logariasmo trapezas.
To prwto pragma pou tha kaneis einai na peraseis TÜV Kontrol san na leme KTEO. Ekei tha zitiseis kai ena report tou aytokinitou. 150€ o elegxos kai 20 to report.
Meta prepei na vreis asfaleia i opoia asfaleia tha asfalisei to aytokinito prin kan allaksei pinakides. Eksartatai ti tha dialekseis. emena gia 2.8 litra kai 220 aloga mou paei peripou 550 to 6mino.
I asfaleia tha sou dwsei meta enan ilektroniko arithmo asfalisis. Tha pas me ta xartia tou TÜV kai ton arithmo sto Straßeverkehrsamt tis poli sou, san na leme ipiresia metaforwn kai tha peis pos theleis pinakides.
parastatiko ena 80€. Pairnei ta xartia sou kai sou ektipwnei Germaniki Adeia Kikloforias kai ena xarti pou grafei tin pinakida sou. Tha pas me ayto to xarti kai tin adeia se ena magazi pou vgazei pinakides kai stis vgazei epitopou. Pinakides 40€.
Tis koumpwneis panw sto amaksi kai efyges.
Keratiatiko ypoxrewtiki allagi elastikwn eksartatai ti tha valeis.
Opote ypologise KTEO 200+parastatiko80+asfaleia500+pinakides50=830 xwris to keratiatiko elastika.
I oli diadikasia diarkei maximum 2 meres ergasimes.
Ante kai kalo taksidi.
Εξαγωγή αυτοκινήτου στο εξωτερικό