-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Το προβλημα με τα Πιρελι δεν ειναι οι option γομες, αυτές καλως πετανε για 70χλμ και μετα ειναι για πεταμα. Το προβλημα ειναι οτι οι prime γομες θα επρεπε να προσφερουν σταθερο γυρολογιο με καλυτερο γυρο στα 8 δεκατα με 1' κατω απο την option για τουλαχιστον 100χλμ και με ελαφρυ αμαξι ισως και 120 (εξαρταται και απο την πιστα), αλλά τελικά εχουν χειροτερες επιδόσεις χωρίς να εχουν καλύτερη διάρκεια. Αυτό ειναι που δίνει την έλειψη ελιγμών στη στρατηγική και όχι οτι τελειωνουν γρηγορα τα μαλακά. Προφανως και πρεπει να τελειωνουν γρηγορα τα option. Τι σκατά option θα ηταν;Λογικα θα περιμενα να δω ομαδες που να κανουν 2 στιντ με prime και ενα τελευταιο ιπταμενο στιντ με option, εαν αυτο τους συνεφερε, αλλά κατι τετοιο δεν το βλεπω
Το περιγράφεις πολύ καλύτερα.Αυτό είχα στο μυαλό μου (ξαφνικό φυτίλιασμα των ελαστικών,ανεξαρτήτως είδους,σε συγκεκριμένο αριθμό γύρων σχεδόν για όλους).
Έχω την εντύπωση ότι άλλον αγώνα και άλλο πρωτάθλημα παρακολουθούμε.
Αυτό είναι προφανές
-
Καλός αγώνας, όχι όμως όσο οι προηγούμενοι.
Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η στρατηγική ενός pit stop λιγότερου είναι καταστροφική καθώς η φθορά είναι υπέρμετρη, χάνεις πολύ περισσότερο από το χρόνο του ενός pit stop που κερδίζεις και στο τέλος κυριολεκτικά σέρνεσαι, με αποτέλεσμα να σε περνάνε από πάνω. Για να επιτευχθεί διαφοροποίηση στρατηγικών πρέπει να γίνει αυτό που λέει ο greo και ήδη η Pirelli για τη Βαρκελώνη ετοιμάζει σκληρή γόμα που διαρκεί περισσότερο.
Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Red Bull εντείνεται από το ότι ξύπνησαν και κατάλαβαν ότι στα δοκιμαστικά κάνουν πλάκα και μπορούν πλέον να φυλάνε γόμες, από το ότι δεν παίρνουν μέρος σε μάχες και από τα εκπληκτικά pit stop που κάνουν στα οποία έχουν πάρει τα σωβρακάκια και της Ferrari και της McLaren.
Για να απειληθούν (καθώς σε ράψε πάψε- race pace αγγλιστι δεν έχουν μεγάλη διαφορά) πρέπει οι δύο δεινόσαυροι 1ον να πάψουν να ξεφτιλίζονται στα pit stop, 2ον να φυλάνε γόμες στα δοκιμαστικά και ας χάσουν κάποια θέση και 3ον να κάνουν καλές εκκινήσσεις. Αλλιώς μην τον είδατε τον Παναή ...εεε τον Σεβαστιανό.Όσον αφορά την επίδοση των ομάδων από ότι διαβάζω μάλλον έχω αιρετική άποψη. Η Ferrari δεν είχε κάποια σημαντική βελτίωση (μόνο μικρή). Απλά ο Alonso παρά την κακή του εκκίνηση με τον Α η Β τρόπο κατάφερε να είναι τρίτος νωρίς και δεν έχανε χρόνο πίσω από άλλους ούτε κατέστρεφε τα ελαστικά του σε μάχες. Η McLaren αντίθετα έχασε θέσεις στην εκκίνηση και μπλέχτηκε σε μια τετραπλή μάχη (Hamilton-Button-Rosberg-Massa) που κατέστρεψε και τους 4. Περαν αυτού όμως σε αυτή την πίστα είχε γενικά (ιδίως ο ΜΒΕ) περισσότερη φθορά από τους υπόλοιπους. Απόδειξή των παραπάνω το ότι ο Hamilton όταν τελικά ξέμπλεξε από την μάχη αυτή και η φθορά έγινε λιγότερη (λόγω λιγότερου βάρους και στρωμένης γόμας) κινούταν άνετα στον ρυθμό των πρώτων και λίγο γρηγορότερα.
Η Mercedes (του Rosberg) και επισημά πλέον είναι στον ρυθμό των McLaren-Ferrari ενώ η Renault έχει υποχωρήσει.
Ο Rosberg επηρρεάστηκε και αυτός από την μάχη αλλά γενικά πρέπει να έχει γεννηθεί στην 5η θέση.Η μάχη Button-Hamilton στην αρχή είναι κατά τη γνώμη μου τραγικό λάθος της McLaren αλλά και άλλη μία απάντηση στα παπαγάλάκια περί δήθεν εύνοιας του Hamilton . Στην πρώτη ευκαιρία βέβαια πάλι τα ίδια θα λέτε.
-
Οπως τα μονοθεσια ειναι κινουμενες ταμπελες για διαφημιση χορηγων ετσι ακριβως ειναι και ο Σουμι,διαφημιση της F1,απλα η διαφορα εγκειται στο οτι αυτος ειναι εμψυχη ταμπελα.Κακα τα ψεμματα ο Σουμι απλα βρισκεται στην πιστα και οι ολες μ@λ@κιες που κανει τις κανει σκοπιμα για να ακουστει το ονομα του.Την πλακα του κανει εκει περα γιατι απλα καποιοι τον θελαν μεσα στην πιστα για τον λογο που ανεφερα πριν.
-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
ιδίως ο ΜΒΕΠοιός από τους 2;
-
Ο γνωστός, ο λαστιχοφάγος μελαμψής απόχρωσης.
-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
Η Mercedes (του Rosberg) και επισημά πλέον είναι στον ρυθμό των McLaren-Ferrari
Κακός - κακίων - κάκιστος
-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
Η Mercedes (του Rosberg) και επισημά πλέον είναι στον ρυθμό των McLaren-FerrariΣτα quali. Γιατί στον αγώνα υπολείπεται αρκετά.
-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Red Bull εντείνεται από το ότι ξύπνησαν και κατάλαβαν ότι στα δοκιμαστικά κάνουν πλάκα και μπορούν πλέον να φυλάνε γόμες, από το ότι δεν παίρνουν μέρος σε μάχες και από τα εκπληκτικά pit stop που κάνουν στα οποία έχουν πάρει τα σωβρακάκια και της Ferrari και της McLaren.Επισης ειχαν για πρωτη φορα KERS σε ολη τη διαρκεια του αγωνα χωρις προβληματα, κατι που ηταν αναμενομενο να τους δωσει επιπλεον ωθηση σε σχεση με τους πρωτους 3 αγωνες.
Η Mercedes (του Rosberg) και επισημα πλέον είναι στον ρυθμό των McLaren-Ferrari
-
περαν συνομοσιολογιας pirelli , berni και fia . O patrick head ειπε περιπου:
'τα λαστιχα αυτα ειναι οτι καλυτερο μπορει να φτιαξει η πιρελλι , δεν τα εκαναν επιτηδες τοσο μαλακα , αυτο ειναι το καλυτερο που μπορουν να κανουν' προσθετοντας οτι ειναι λογικο να μην μπορουν ακομα να φτασουν τα bridgestone ουτε σε διαρκεια ουτε σε ταχυτητα αφου η bridge ειχε τοσα χρονια εμπειρια.
και κατι αλλο ειδα τον λουη με μια κλαψα σε δηλωσεις πριν τον αγωνα να λεει οτι δεν εφερε η μακλαρεν update οποτε ειναι λογικο να ειναι πισω . δε μου αρεσε ο τροπος του , γιατι φανηκε να τα χωνει στην ομαδα παρολο που στον προηγουμενο αγωνα ειχε κερδισει.
-
προσθετοντας οτι ειναι λογικο να μην μπορουν ακομα να φτασουν τα bridgestone ουτε σε διαρκεια ουτε σε ταχυτητα αφου η bridge ειχε τοσα χρονια εμπειρια.
Τι λέει μωρέ το ραμολί; Δηλαδή όταν είχε μπει η Michelin το 2001 είχε τόση διαφορά στη διάρκεια ζωής από την Bridgestone; Ή αντίστοιχα η τελευταία σε σχέση με την Goodyear όταν μπήκε το '97;
Για τον Button δεν θα βιαζόμουνα να βγάλω συμπεράσματα. Νομίζω ότι μιλάμε για ένα νεο-γενναίο είδος team orders. Διαφορετική στρατηγική και αναλόγως του τι γίνεται στο τέλος τσουπ κάνουμε τη ματσακονιά που μας βολεύει. Στα 3/4 του αγώνα πήγαινε τον κώλο του (και με τελειωμένα μαλακά) και στο τέλος... έτσι ξαφνικάααααααααα ξεφούσκωσε, όπως ξεφούσκωσε και στους προηγούμενους αγώνες που ο Λούης ήταν πίσω του.
Τουλάχιστον είναι πιο έξυπνος από τον Μπαρικέλο και βγάζει έξυπνα το ψωμάκι του. Τίτλο έχει πάρει, εξασφαλίζει και ανταγωνιστικό μονοθέσιο για να τσιμπάει νίκες μέχρι να βγει στη σύνταξη... Τι καλύτερο;
Πάντως ο Λούης δείχνει πιο ώριμος/ήρεμος και για μένα αυτό τον κάνει πιο επικίνδυνο.Για τον Massa που ρώτησε κάποιος. Όταν ετοιμαζόταν να περάσει εκ νέου τον Λούη έπεσαν στον Rosberg. Ο Λούης πρόκαμε και τον πέρασε, όμως όταν πήγε μετά ο Massa να κάνει το ίδιο βρήκε ένα Rosberg ME DRS (λόγω του Λούη μπροστά του). Οπότε έφαγε τα λάστιχα και το χρόνο του να κοπανιέται με την Μερκέντα, τον έπιασε και ο Button από πίσω και χαιρετίσματα. Ουσιαστικά εκεί τέλειωσε ο αγώνας του. Τα λάθη στα pits ουσιαστικά τον πέταξαν εκτός δεκάδας.
Βέβαια του καταλογίζεται η μαλακία όταν πέρασε το Rosberg και δεν κρατήθηκε μπροστά. Θα μπορούσε να παλέψει στα ίσια την 4η θέση. -
Δυο γενικοτερες παρατηρησεις:
Η αξιοπιστια φετος ειναι εξωφρενικη μεχρι στιγμης. Ουτε μια εγκαταλειψη απο μηχανικη βλαβη στις κορυφαιες ομαδες και ελαχιστες γενικα.
Η ανοδος της Φερραρι, του Ροζμπεργκ και του Γουεμπερ και το αλληλοκοψιμο βαθμων ολων αυτων με τη ΜακΛαρεν ειναι βουτυρο στο ψωμι του Φετελ. Πιστευω θα το παρει περπατωντας φετος. Το κακο ειναι οτι ετσι παλι δεν θα βελτιωθει στις προσπερασεις ρε γαμωτο...Εντι, οταν ο Αλονσο χτυπαει μεχρι και 2η θεση, αυτα που γραφεις για τον Μασσα ειναι απλα δικαιολογιες.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Για τον Button δεν θα βιαζόμουνα να βγάλω συμπεράσματα. Νομίζω ότι μιλάμε για ένα νεο-γενναίο είδος team orders. Διαφορετική στρατηγική και αναλόγως του τι γίνεται στο τέλος τσουπ κάνουμε τη ματσακονιά που μας βολεύει. Στα 3/4 του αγώνα πήγαινε τον κώλο του (και με τελειωμένα μαλακά) και στο τέλος... έτσι ξαφνικάααααααααα ξεφούσκωσε, όπως ξεφούσκωσε και στους προηγούμενους αγώνες που ο Λούης ήταν πίσω του.
Τουλάχιστον είναι πιο έξυπνος από τον Μπαρικέλο και βγάζει έξυπνα το ψωμάκι του. Τίτλο έχει πάρει, εξασφαλίζει και ανταγωνιστικό μονοθέσιο για να τσιμπάει νίκες μέχρι να βγει στη σύνταξη... Τι καλύτερο;Ε έλεος ρε φούστη μου. Ούτε ψητοί ούτε άψητοι δεν τρώγεστε. Κοκορομάχία επί πέντε γύρους είχανε και πάλι φαντάσματα βλέπετε. Αυτός ο Lewis είναι τόσο άχρηστος τελικά που δεν μπορεί με τίποτα να περάσει τον Button στα ίσια, παρά μόνο με δάκτυλο της McLaren. Προς ενημέρωση ο Button ξεφούσκωσε αφού ήταν ήδη πίσω από τον Hamilton παρά την καθυστέρηση του δεύτερου στο pit stop. Αλλά άμα αυτό που βλέπεις δεν ταιριάζει με την κοσμοθεωρια σου, τα ερμηνεύεις όπως να ναι.
Επίσης είναι τόσο μ@λ@κ@ς που έκατσε πίσω και από τον Rosberg για να μην αποκαλυφθεί η συνομωσία. -
Εντι, οταν ο Αλονσο χτυπαει μεχρι και 2η θεση, αυτα που γραφεις για τον Μασσα ειναι απλα δικαιολογιες.
Ο κεφτές γαρ βαρύς. Αν θυμάσαι και στην Κίνα θεωρούσα πολύ βιαστικούς κάτι κραξιματίες του Αλόνζου. Καλό είναι να βλέπουμε τι γίνεται μέσα στον αγώνα και όχι στεγνά αποτελέσματα. Αν ο Alonso έχανε 5' σε ένα pit και έπεφτε πίσω από κάποιον που θα αργούσε πολύ να τον περάσει και τελικά τερμάτιζε 6ος θα άλλαζε κάτι από την ταχύτητα του στον αγώνα;
Για κάποιον που έβλεπε 567η επανάληψη τα φιλαράκια και στο τέλος την απονομή ναι. Για όποιον είδε τον αγώνα όχι.Αυτός ο Lewis είναι τόσο άχρηστος τελικά που δεν μπορεί με τίποτα να περάσει τον Button στα ίσια
Άλλο αυτό (που δεν το έγραψα πουθενά) και άλλο το να 'εξαφανίζεται' όταν πίσω του έχει τον ημίαιμο πρίγκηπα. Χτες ήταν η δεύτερη φορά που έγινε στο πρωτάθλημα (να τον αφήσει χωρίς την παραμικρή αντίδραση). Δεύτερη φορά σε 4 αγώνες...
Οπότε όσο θες εσύ, εγώ θα μείνω στα δεδομένα.
Και πάλι δεν μειώνω τον Λούη (όπως εσύ φαντασιώθηκες) αλλά λεω ότι είναι μαγκιά της McLaren να καθαρίζει τέτοιες παρεξηγήσεις χωρίς ασυρμάτους κλπ. -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Άλλο αυτό (που δεν το έγραψα πουθενά) και άλλο το να 'εξαφανίζεται' όταν πίσω του έχει τον ημίαιμο πρίγκηπα. Χτες ήταν η δεύτερη φορά που έγινε στο πρωτάθλημα (να τον αφήσει χωρίς την παραμικρή αντίδραση). Δεύτερη φορά σε 4 αγώνες...
Οπότε όσο θες εσύ, εγώ θα μείνω στα δεδομένα.
Και πάλι δεν μειώνω τον Λούη (όπως εσύ φαντασιώθηκες) αλλά λεω ότι είναι μαγκιά της McLaren να καθαρίζει τέτοιες παρεξηγήσεις χωρίς ασυρμάτους κλπ.Τον Rosberg γιατί τον άφησε με τον ίδιο τρόπο ρε Εddie; Και αυτό στρατηγική της McLaren ήταν;
Στην αρχή γιάτι κολοξεσκίστηκαν και δεν τον άφησε κι εκεί απλά να περάσει;
Τελειωμένα λάστιχα είχε, τι να κάνει να πέσει πάνω στον Λούη για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας;
Δες τη διαφορά που έγινε μετά. Και μετά την προσπέραση στημένος ήταν; -
Αν και δε θέλω να μπλεχτώ στο διάλογό σας, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η McLaren δεν άλλαξε και τον Button σε στρατηγική 4 pit stop. Αν μπορούσε να καθυστερεί κατά ένα-δύο γύρους την είσοδό του σε κάθε stint, στο τέλος θα πήγαινε μαμιώντας. Προσωπικά τον χάρηκα τον άοσμο/άχρωμο/αόμματο κλπ όταν μετά την κοκκορομαχία του με το Lewis τα ελαστικά του ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση (και μη μου πείτε ότι ο μπροστά δεν πιέζει τα ελαστικά του όταν έχει τον από πίσω αφηνιασμένο...Ακόμα κι αν μέχρι ένα σημείο ισχύει αυτό, τότε μιλάμε για τιτάνια ψυχραιμία να κρατήσει τον teammate του με καθαρή μάχη πίσω του τόσους γύρους χωρίς να φθείρει τα ελαστικά του).
Τέλος πάντων, νομίζω ότι με μια στρατηγική τεσσάρων, θα έλαμπε σε σχέση με τον Lewis, αλλά τελικά τίποτα. (μπορεί να μην ήθελαν να στεναχωρήσουν τον Brundle που είχε καταπιεί τη γλώσσα του -και λίγο ακουαφόρτε- όταν ο Button ξαναπέρασε το Lewis στο πρώτο stint Πραγματικά μιλάμε για πένθος όταν τους άκουγα!)
-
Αν έκανε και τέταρτο Sparticle θα έμεινε 20 sec πίσω. Όσο και μαμιώντας να πήγαινε πάλι 6ος θα έβγαινε, μπορεί και 7ος.
Όταν πέφτει η απόδοση των ελαστικών, αν μείνεις παραπάνω έξω είσαι μ@λ@κ@ς, αυτό έχω καταλάβει από τους μέχρι τώρα αγώνες.Και pit stop λιγότερο να κάνεις δεν σε σώζει. -
Μα εγώ δεν υποννόησα στημένο αγώνα σαν δουλεμένη χορογραφία. Απλώς ότι το έχουν βρει σύστημα να τους βάζουν σε διαφορετική στρατηγική και στο τέλος να ξεφουσκώνει -αναπόφευκτα- ο Button και να παραχωρεί τη θέση του. Χτες ήταν η δεύτερη φορά (τουλάχιστον απ' όσο θυμάμαι) που το δοκίμασαν και δεν δούλεψε. Αν το δούμε και στην Ισπανία πχ ή έχω δίκιο ή ο μηχανικός του Button είναι ηλίθιος. Στρατηγικά πάντως πιο πολύ τους καίει το αν θα πάρει ο Λούης 2 βαθμουλάκια παραπάνω παρά αν χάσουν 1 στο κατασκευαστών.
Θα δείξει... -
Και αυτό παράλογο είναι. Να βάζουν τον Button εσκεμένα σε λάθος στρατηγικη.
Και αν σαν πρώτη φορά θεωρείς την Κίνα, εκεί είχαν ίδια στρατηγική και όχι διαφορετική. -
Ο χρήστης ripper έγραψε:
Αν έκανε και τέταρτο Sparticle θα έμεινε 20 sec πίσω. Όσο και μαμιώντας να πήγαινε πάλι 6ος θα έβγαινε, μπορεί και 7ος.
Όταν πέφτει η απόδοση των ελαστικών, αν μείνεις παραπάνω έξω είσαι μ@λ@κ@ς, αυτό έχω καταλάβει από τους μέχρι τώρα αγώνες.Και pit stop λιγότερο να κάνεις δεν σε σώζει.Δε νομίζω ότι θα γινόταν έτσι, αλλά δεν μπορώ και να το αποδείξω φυσικά
Απλώς θα μπορούσε να μείνει μόνο 1-2 γύρους παραπάνω στα πρώτα 4 stint. Έτσι θα κέρδιζε 5-6 γύρους (εννοώ θα έμπαινε αργότερα για το 4ο pit stop) και στο τέλος θα είχε ελαστικά 5-6 γύρους πιο φρέσκα. Και τότε θα έκανε πολλή διαφορά.
Φυσικά κι αυτοί οι 1-2 γύροι παραπάνω θα του στοιχίζανε, αλλά αν μπορεί ο Button να διαχειριστεί τα ελαστικά του έτσι ώστε να μη χάνει και ολόκληρο δευτερόλεπτο στον κρίσιμο γύρο που οι άλλοι μπήκαν και έβαλαν φρέσκα κι αυτός έμεινε έξω, τότε μπορεί να του βγει σε καλό.
-
Α αυτό εντάξει, μίλάς για αλλαγή από την αρχή. Αυτό εννοείται ότι ήταν καλύτερη στρατηγική και σχεδόν σίγουρα θα τερμάτιζε 4ος.
DHL Turkish Grand Prix -2011