-
-edit-
-
Ο αντίλογος για τον καταναλωτή είναι ένας, και λέγεται κόστος καυσίμου. Από κάποιους υπολογισμούς που έκανα πριν από λίγες ημέρες για μια ενεργειακή μελέτη έχουμε :
Πυρηνόξυλο 0,015 Eυρώ/Kwh
Ξύλο 0,043 Eυρώ/Kwh
Πέλλετ 0,055Eυρώ/Kwh
LPG 0.066 Eυρώ/Kwh
ΦΑ 0.071 Eυρώ/Kwh
Πετρέλαιο 0.096 Eυρώ/Kwh
(Τιμές αφετηρίας με βάση τη θερμογόνο δύναμη, και όχι συνολικά μετά την καύση. Οι συντελεστές απόδοσης της καύσης δεν έχουν ληφθεί σε αυτό το στάδιο υπόψη, ούτε το κεφαλαιουχικό κόστος της εκάστοτε μετατροπής μιας διάταξης θέρμανσης σε κάποια άλλη τελείως διαφορετική. Προσοχή γιατί μετά από αυτά αλλάζουν κάποια πράγματα σε καύσιμα που είναι κοντά μεταξύ τους. )
Βλέπουμε λοιπόν ότι το πυρηνόξυλο είναι μακράν το φθηνότερο, 3 φορές κάτω από το ξύλο. Τα ξύλο και πέλλετς είναι επίσης αρκούντως φθηνά σε σχέση με τα άλλα. Είναι η απάντηση γιατί ο κοσμάκης στρέφεται σε αυτά εισερχομένου του αγγουριού στην υφαλοκρηπίδα.
Τσιμέντο να γίνει η ατμόσφαιρα σου λέει.Και το κράτος παράλληλα ενορχηστρώνει το όλο τοπίο απαθές...
-
Μόλις μάζεψε η γυναίκα τα ρούχα από την ταράτσα. Βρωμάνε από τα τζάκια και τις σόμπες? των γειτόνων. Και που είσαι ακόμη της λέω, κάτσε να χειμωνιάσει καλά.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Νομίζω ότι έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια με όλες αυτές τις μαλακίες μετά συγχωρήσεως περί global warming και τρίχες κατσαρές.Ναι οι εκπομπές CO2 είναι σημαντικές αλλά εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα. Όπως και να το κάνουμε ό,τι και να κάνουμε η καύση pellet, της καλύτερης ποιότητας, εκπέμπει πολλαπλάσιους ρύπους (NOx, CO, PMs) από τη καύση Φ.Α. ή και πετρελαίου (τώρα ειδικά που το πετρέλαιο έχει ελάχιστο θείο).
Το πετρελαιο θερμανσης εχει 50ppm θειου ενω το κινησης 10ppm.
Η πληροφορια οτι το θερμανσης εχει τοσο πολυ θειο για να βρισκεται ευκολα αν νοθευει το κινησης δεν θα μου φαινοταν παραξενη.
-
@BILL33
50ppm από πότε;
600 ήξερα για το θέρμανσης.Ο χρήστης dstou έγραψε:
Τσιμέντο να γίνει η ατμόσφαιρα σου λέει.Οι ακριβοί γερμανικοί λέβητες (ξύλου ή πέλετς) καίνε πάντα δυνατά και έχουν αισθητήρα λ ώστε να ελαχιστοποιούν τους ρύπους.
(βέβαια έχουν πολύπλοκες εγκαταστάσεις με 2-3 κυκλοφορητές, πολλές ηλεκτροβάνες και τεράστιο δοχείο αδράνειας για ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
@BILL33
50ppm από πότε;
600 ήξερα για το θέρμανσης.Τσιμέντο να γίνει η ατμόσφαιρα σου λέει.
Οι ακριβοί γερμανικοί λέβητες (ξύλου ή πέλετς) καίνε πάντα δυνατά και έχουν αισθητήρα λ ώστε να ελαχιστοποιούν τους ρύπους.
(βέβαια έχουν πολύπλοκες εγκαταστάσεις με 2-3 κυκλοφορητές, πολλές ηλεκτροβάνες και τεράστιο δοχείο αδράνειας για ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ).
Α κατάλαβα,ξέρεις πως θα είναι κι αυτά εε,σαν τα αυτοκίνητα........κάθε τρεις και μια ο μάστορας σπίτι
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
@BILL33
50ppm από πότε;
600 ήξερα για το θέρμανσης.Για τοσο εχω ακουσει,λες να το καταλαβα λαθος;Εριξα μια ματια στο νετ αλλα δεν βρισκω ποσο θειο μπορει να εχει το θερμανσης.Παντως για το κινησης τοσο ειναι .
-
Μάκη η εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητο να βγάζει βλάβες λόγω πολυπλοκότητας αλλά ο λέβητας θα θέλει συχνά σέρβις (καθάρισμα και έλεγχο).
Καλύτερα είναι με τζάκια και αιθαλομίχλη;
-
Έντάξει το 4τφ έχει άπειρα θέματα σε θέματα καταναλωτικών προϊοντων και υπηρεσιών, τύφλα να έχει το ΙΝΚΑ. Το ότι θα έβγαινε θέμα ξυλόσομπα και μάλιστα το ότι θα έγραφα σε αυτό δεν το περίμενα
Ο λόγος? Χτες βγαίνοντας στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, βλέπω το ντουμάνι να με κατακλύζει!! Παντού καπνός ορατός στο μάτι και στα πνευμόνια Εντάξει ρε μάγκες είπαμε οικονομία, αλλά βάλτε κάνα πουλοβεράκι πρώτα
-
έμαθα οτι στην έκθεση που αναφέρθηκε παραπάνω μπορείς να πας χωρίς πρόσκληση και να πληρώσεις 5ευρώ στην είσοδο.
επίσης αύριο μάλλον με την Καθημερινή θα δίνεται πρόσκληση για την Κυριακή.
κάτι τζάκια και σόμπες παίζουν, αλλά δεν μπόρεσα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες. -
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Δυστυχώς στην Ελλάδα παρέχεται απ΄την ΔΕΗ μόνο στην Κοζάνη.
Υπαρχει συγχρονη τηλεθερμανση στις Σερρες
Btw επειδη βλεπω τελευταια και εχουν αυξηθει τα κρουσματα ηλικιωμενων που καιγονται ζωντανοι στα σπιτια του,προφανως υπαρχει πλεον μεγάλο θεμα με το ειδος θερμανσης που χρησιμοποιουν και τις προφυλαξεις που παιρνουν,να εχετε το νου σας.
-
Μπορεί να είναι και από κάπνισμα στο κρεββάτι.
-
Ο χρήστης VOSDOGIAN έγραψε:
... άνοιξα μια μικρή τρύπα χαμηλά στο τζάκι από το μπαλκόνι, επειδή το φοβήθηκα την άνοιξα αρκετά μικρή 3 τρύπες με χοντρό τρυπάνι και της ένωσα,δεν χρειάζεται να φτιάξω λάσπη μάλλον να πάω να πάρω περσίδα και να την ανοίξω όσο μου γράφεις, βγάζει περισσότερο αέρα όχι μεγάλη διαφορά αλλά ειναι μικρή και η τρύπα που άνοιξα. Από πάνω έχει τρεις σαν αυτή που σας έδειξα, τώρα η ερώτηση, αν ανοίξω την εισαγωγή αέρα τώρα σε διάσταση 15χ30 που δεν ειναι μέσα η φούσκα ακόμα φτιαγμένη θα προλαβαίνει να ζεστάνει έστω και λίγο το αέρα που θα εισέρχεται ή θα έρχεται στο σπίτι κρύος, μήπως να το αφήσω όπως ειναι και να το κάνω όλο μαζί το καλοκαίρι ???Άνοιξέ την 15 χ 15 κ μην βάζεις περσίδα, κόλλα μια σίτα κ καθάρισες.
Δεν υπάρχει περίπτωση να έρχεται στο σπίτι κρύος αέρας, ο αέρας που θα μπαίνει είναι ο αέρας που θα ζεσταίνει το τζάκι σου. Όσο περισσότερο ζεσταίνει, τόσο περισσότερος αέρας θα μπαίνει. Κάνε την φέτος 15χ15 κ βλέπεις, το τζάκι σου δεν έχει τόσο μεγάλη απόδοση που να χρειάζεται πάρα πολύ αέρα.Ο αντίλογος για τον καταναλωτή είναι ένας, και λέγεται κόστος καυσίμου. Από κάποιους υπολογισμούς που έκανα πριν από λίγες ημέρες για μια ενεργειακή μελέτη έχουμε :
Πυρηνόξυλο 0,015 Eυρώ/Kwh
Ξύλο 0,043 Eυρώ/Kwh
Πέλλετ 0,055Eυρώ/Kwh
LPG 0.066 Eυρώ/Kwh
ΦΑ 0.071 Eυρώ/Kwh
Πετρέλαιο 0.096 Eυρώ/Kwh........
'Παίζει' να δούμε όλη την μελέτη?
Αν χρειαστεί πληρώνουμε, βρε αδελφέ, λ7 υπάρχουν! -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
ολοι ψαχνουν και τοποθετουν ξυλοσομπες και τζακια. Δεν μιλησε κανεις για τη συντηρηση και το καθαρισμο αυτών. Πολυ συχνα θα χρειαζονται καθαρισμα, δεν ξερω αν ισχυει ο ~ 1 μηνας στα ενεργειακα, αλλα δεν παυουν να θελουν καθαρισμα.
Τι γινετε με αυτό? Κατι ταμπλετες που τις βαζουμε στη φωτια και δημιουργουν κατι σαν μπλε φλογα και καθαριζουν τα μπουρια, ililia τα γνωριζεις?
ΥΣ. Ενα δοχείο αδρανειας θερμανσης, χωρις εσωτερικο εναλλακτη πως πρεπει να συνδεθει σωστά με το λέβητα και το κύκλωμα θέρμανσης του σπιτιου? -
Εξαρτάται από την σόμπα κ το τζάκι.
Μια καλή συσκευή, με μικρή κατανάλωση κ μεγάλη απόδοση, θέλει ένα καθάρισμα τον χρόνο (κ αν). Μια φτηνή, μπορεί κ κάθε μήνα (η σόμπα, το τζάκι αντέχει). Τα 'κούτσουρα καθαρισμού καμινάδας', οι ταμπλέτες που λες κλπ κάνουν δουλειά, αλλά δεν είναι πανάκεια. Αν το σύστημά μας δεν είναι τόσο ποιοτικό, το καθάρισμα είναι απαραίτητο κ πρέπει να είναι συχνό.
Ο λέβητας ζεσταίνει το νερό στο δοχείο αδράνειας, από εκεί παίρνει νερό το κύκλωμα θέρμανσης (κ ό, τι άλλο υπάρχει). Ανάλογα με το σύστημα (ενδοδαπέδια, σώματα καλοριφέρ, πισίνα, ζεστό νερό χρήσης κλπ) υπάρχουν ένα ή περισσότερα κυκλώματα, το καθένα με δίοδη, τρίοδη ή τετράοδη βάνα (ή συνδυασμό), ανάλογα με την θερμοκρασία που επιθυμούμε.ΥΓ. Σημερινή συζήτηση: Μια συσκευή έχει πιστοποιημένη απόδοση στο νερό 18,8 kw με κατανάλωση 8 κιλών ξύλων την ώρα.
Μια άλλη, 18,4 kw στο νερό με κατανάλωση 6 κιλών ξύλων την ώρα.
Ποιά συσκευή θα πληρώνατε ακριβότερα και, κυρίως, ΠΟΣΟ ακριβότερα? -
Καμία, έχω φ.α.
-
Φαντάζομαι ακριβοτερα τη δευτερη οπου οπου με 25% λιγότερη καταναλωση εχουμε ελάχιστη μείωση στη καταναλωση.
Ποσο? δεν ξερω, θα τη πλήρωνα.εδιτ: Σε ενα υποθετικο παραδειγμα, για να εχω την ιδια ζέστη ( αρα αποδοση) σε ενα συγκεκριμενο χώρο-σπίτι,μια σόμπα, ένα τζάκι ή ενας ξυλολέβητας έχει τη λιγότερη καταναλωση? Μπορουμε να βγάλουμε ενα ασφαλες συμπέρασμα? Σίγουρα εμπλέκονται και άλλοι παραγοντες, αλλα το ότι ο λέβητας είναι απομακρυνσμενος και ζεσταινει το νερο ως μέσο θέρμανσης δεν θα πρέπει να έχει φυσιολογικα περισσότερη καταναλωση? Σαν αισθηση θερμοτητας-ζεστη ποιο μπορούμε να πούμε οτι υπερτερει?
-
Αν καίει πχ 8 ώρες την ημέρα, για 5 μήνες τον χρόνο, η δεύτερη θα μου γλυτώσει 2400 κιλά ξύλο τον χρόνο, δηλαδή για την περιοχή μου, 250€ τον χρόνο. Μέχρι 750€ παραπάνω έδινα. Μετά τα 3 χρόνια μπορεί να έχουμε κάψει όλα τα δέντρα της χώρας και να μην χρειάζεται άλλο ο ξυλολέβητας...
Άλλο κουίζ. Φίλος πήρε Dovre με 80% απόδοση και 2500€ και εγώ πήρα Invicta με 74% και 1000€. Αν καίμε 6 τόνους τον χρόνο και η ετήσια διαφορά είναι 400 κιλά ξύλο, δηλαδή 40€, πόσα χρόνια θα κάνει να αποσβέσει τα έξτρα 1500€ που έδωσε?
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Σαν αισθηση θερμοτητας-ζεστη ποιο μπορούμε να πούμε οτι υπερτερει?Αν μιλάμε για αίσθηση, δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί.
Αν μιλήσουμε αντικειμενικά, όμως, ο λέβητας:- είναι οικονομικότερος σαν αγορά
- έχει χαμηλότερη κατανάλωση (ω ναι, δεν έχει τζάμι άρα έχει μικρότερες απώλειες)
- έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ξύλα, άρα μεγαλύτερη αυτονομία
Αλλά - δεν βλέπεις την φωτιά κ δεν ψήνεις λουκάνικα.-
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Αν καίει πχ 8 ώρες την ημέρα, για 5 μήνες τον χρόνο, η δεύτερη θα μου γλυτώσει 2400 κιλά ξύλο τον χρόνο, δηλαδή για την περιοχή μου, 250€ τον χρόνο. Μέχρι 750€ παραπάνω έδινα. Μετά τα 3 χρόνια μπορεί να έχουμε κάψει όλα τα δέντρα της χώρας και να μην χρειάζεται άλλο ο ξυλολέβητας...Λοιπόν, για 200 Ε διαφορά πελάτης προτίμησε την πρώτη.
Άλλο κουίζ. Φίλος πήρε Dovre με 80% απόδοση και 2500€ και εγώ πήρα Invicta με 74% και 1000€. Αν καίμε 6 τόνους τον χρόνο και η ετήσια διαφορά είναι 400 κιλά ξύλο, δηλαδή 40€, πόσα χρόνια θα κάνει να αποσβέσει τα έξτρα 1500€ που έδωσε?
Χρηματοοικονομικά, είσαι κερδισμένος. Αν, όμως, αυτού του αρέσει περισσότερο αυτό που πήρε κ ξέρει τι πλήρωσε κ γιατί, δεν ισχύει το κουίζ. Είναι σαν κάποιον γνωστό μου που προσπαθούσε να πείσει κάποιον άλλο γνωστό μου ότι η αγορά ενός τουοτα iq (με δώρο αισθητήρες παρκαρίσματος) ήταν συμφερότερη από την αγορά ενός σμαρτ.
Ξυλόσομπα