-
Τη γνωμη σας οποιος γνωριζει.
Το σπίτι ειναι στον πρωτο οροφο 4οροφης οικοδομης (κατασκευη '76)
Απο κατασκευης υπαρχει εντοιχισμενη καμιναδα Φ 125 (αμιαντοσωληνα). Εντοιχισμενη εννοώ μπήκε στο καλουπι μιας κολώνας της οικοδομης.Βρισκετε στο εσωτερικο (εννοω οτι δεν εχει επαφη με εξωτερικο τοιχο).Συνολικο υψος καμιναδας περιπου 13 μετ. Στη βαση υπαρχει ανοιγμα (συρταρακι). Προ 20ετιας δουλευε σομπα πετρελαιου σ'αυτη την καμιναδα. Εγω τωρα θελω να συνδεσω ξυλοσομπα ( που θα καιει αποκλειστικά μπρικεττα) .Απο τη θεση της σομπας ως την τρυπα συνδεσης υπαρχει ενα οριζοντιο κομματι μηκους 1,3 μετ περιπου.
Ερωτησεις :- Θα τραβάει καλα ή θα εχω καπνισματα μεσα στο σπιτι ?
- Θα υπαρχουν υγροποιήσεις λογω μεγαλου μηκους?
- Απο τη σομπα ως την τρυπα συνδεσης τι μπουρι να βάλω?
- Το κομμάτι (1,10 μετ) στην ταράτσα να το μονώσω ?
- Τι καπέλο να βάλω επάνω ? ( πανω καταλήγει σε θηλυκό (μουφα))
Παραθετω μια προχειρη τομη της εγκαταστασης.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
η εικονα ανοιγει με δεξι κλικ πανωτης και επιλογη ανοιγμα εικονας σε νεα καρτελα
-
- Mε 13 μέτρα ύψος, μάλλον θα παρατραβάει κ ίσως χρειαστεί έξτρα τάμπερ (ανάλογα κ με την σομπα)
- Όχι
- Ό, τι θέλεις - θα πρότεινα κάτι καλής ποιότητας
- Αν ήταν δικό μου, θα το μόνωνα (χτιστά 'κιούνια' απ΄έξω, καμιά 30αριά Ε συνολικό κόστος)
- Ένα απλό, όχι περιστρεφόμενο.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
- Mε 13 μέτρα ύψος, μάλλον θα παρατραβάει κ ίσως χρειαστεί έξτρα τάμπερ (ανάλογα κ με την σομπα)
- Όχι
- Ό, τι θέλεις - θα πρότεινα κάτι καλής ποιότητας
- Αν ήταν δικό μου, θα το μόνωνα (χτιστά 'κιούνια' απ΄έξω, καμιά 30αριά Ε συνολικό κόστος)
- Ένα απλό, όχι περιστρεφόμενο.
Thanks ililias
και κατι ακομα , αν η σομπα βγαζει μεγαλυτερη εξοδο πχ Φ 150 που να βαλω συστολη ? ( στην εξοδο της σομπας ή στην εισοδο της καμιναδας ή να ψαξω σόμπα με εξοδο Φ 120 - 130 ?
Εξτρα ταμπερ που ? Στην εξοδο της σομπας ? Στο τελος της καμιναδας?
Τα κιουνια τι ειναι? -
Νομίζω τα κιούνια είναι κάτι τσιμεντένια 'δαχτυλίδια'...αλλά ας μας πουν οι ειδικοί
-
Ναι, αυτά εννοώ.
Το τάμπερ στην έξοδο της σόμπας, επίσης κ τη συστολή - αλλά ρώτησε κ εκεί που θα πάρεις την σόμπα.
Λογικά, με τέτοιο μήκος καμινάδας δεν θα έχεις ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. -
OK κατάλαβα τι ειναι τα κιουνια , καλή ιδεα και ευκολη , θα την εφαρμόσω !
Θα αρχισω την ερευνα για σομπα , αν καπου δυσκολευτω θα σας απασχολησω ξανα , αλλιώς θα σας πω εντυπώσεις όταν τη βάλω να λειτουργησει.
Σας ευχαριστώ πολύ -
Γνωστός μου είναι σε διαδικασία επιλογής τρόπου θέρμανσης για μαγαζί 70 τετραγωνικών, σε προάστιο της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος διαιρείται με γυψοσανίδα σε δύο τμήματα τα οποία επικοινωνούν με πόρτα. Σκέφτεται να βάλει κάποια μικρή ξυλόσομπα στην οποία να καίει μπρικέτες πιθανότατα, για καλύτερη καύση και λιγότερη 'βρωμιά' σε σχέση με τα ξύλα. Χώρος αποθήκευσης υπάρχει.
Είδε μια ξυλόσομπα από στα Leroy Merlin (την έχει και στο σημερινό φυλάδιο που κυκλοφορεί με τις εφημερίδες), ενώ του βρήκα και εγώ μια με παρόμοια χαρακτηριστικά και τιμή, από το internet (http://www.e-sompes.gr/index.php?act=viewCat&catId=42).
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του είναι, πως επειδή είναι τεχνικός, θα χρειάζεται κάποιες φορές να φεύγει από το μαγαζί, οπότε υπάρχει μια σχετική ανησυχία στο να αφήνεις την σόμπα πίσω αναμμένη. Υπάρχει και η λύση της σόμπας πετρελαίου, που όποτε θες μέσα σε 3 λεπτά την σβήνεις και την ανάβεις, αλλά ποιος αγοράζει σήμερα σόμπα πετρελαίου???
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε 2 μικρά κλιματιστικά, αλλά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι πολλαπλάσιο της σόμπας, ενώ και το κόστος του ρεύματος διαρκώς αυξάνεται.
Τι έχετε να προτείνετε;
Θα ήθελα και μια γνώμη για την σόμπα που ανέφερα παραπάνω, μιας και σκέφτομαι και εγώ να την αγοράσω για χρήση στο χωριό. Δε ξέρω βέβαια κατά πόσο στέκουν οι αποδόσεις που αναφέρει, ενώ διάβασα πως οι σόμπες από Σερβία, Βουλγαρία κλπ δεν έχουν πιστοποιήσεις και είναι αμφιβόλου ποιότητας...
-
προσεχε η σωμπα να εχει καλη εφαρμογη στισ πορτες και να μην μπαζει απο τα αυτια γιατι θα γινει ηλεκτρικη σκουπα. Ασε που θα καταπινει τις Μπρικετες. Σου το λεω απο πειρασ γιατι καιω και κατασκευαζω ερασιτεχνικα
-
Αν η σόμπα/τζάκι κλπ έχει πορτάκι που κλείνει, τότε δε νομίζω να υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Θα κάψει το καύσιμο που έχει μέχρι εξαντλήσεως, και μετά θα σβήσει. Δεν πρόκειται να πεταχτεί καμιά σπίθα έξω...
-
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για σόμπα με πόρτα που κλείνει. Αυτή του Leroy Merlin την είδα κιόλας εχθές από κοντά και μου έκανε εντύπωση και το πως σφράγιζε η πόρτα! Καμιά σχέση με μια Prity που είχα δει παλιότερα και είχε ήδη αρχίσει να φεύγει το κορδόνι που είχε γύρω από την πόρτα.
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Γνωστός μου είναι σε διαδικασία επιλογής τρόπου θέρμανσης για μαγαζί 70 τετραγωνικών, σε προάστιο της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος διαιρείται με γυψοσανίδα σε δύο τμήματα τα οποία επικοινωνούν με πόρτα. Σκέφτεται να βάλει κάποια μικρή ξυλόσομπα στην οποία να καίει μπρικέτες πιθανότατα, για καλύτερη καύση και λιγότερη 'βρωμιά' σε σχέση με τα ξύλα. Χώρος αποθήκευσης υπάρχει.Είδε μια ξυλόσομπα από στα Leroy Merlin (την έχει και στο σημερινό φυλάδιο που κυκλοφορεί με τις εφημερίδες), ενώ του βρήκα και εγώ μια με παρόμοια χαρακτηριστικά και τιμή, από το internet (http://www.e-sompes.gr/index.php?act=viewCat&catId=42).
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του είναι, πως επειδή είναι τεχνικός, θα χρειάζεται κάποιες φορές να φεύγει από το μαγαζί, οπότε υπάρχει μια σχετική ανησυχία στο να αφήνεις την σόμπα πίσω αναμμένη. Υπάρχει και η λύση της σόμπας πετρελαίου, που όποτε θες μέσα σε 3 λεπτά την σβήνεις και την ανάβεις, αλλά ποιος αγοράζει σήμερα σόμπα πετρελαίου???
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε 2 μικρά κλιματιστικά, αλλά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι πολλαπλάσιο της σόμπας, ενώ και το κόστος του ρεύματος διαρκώς αυξάνεται.
Τι έχετε να προτείνετε;
Θα ήθελα και μια γνώμη για την σόμπα που ανέφερα παραπάνω, μιας και σκέφτομαι και εγώ να την αγοράσω για χρήση στο χωριό. Δε ξέρω βέβαια κατά πόσο στέκουν οι αποδόσεις που αναφέρει, ενώ διάβασα πως οι σόμπες από Σερβία, Βουλγαρία κλπ δεν έχουν πιστοποιήσεις και είναι αμφιβόλου ποιότητας...
μπορεινα παρει ο φιλος σου, αυτες τις πετρελαιου της kerosun. Κανουν καλη δουλιτσα.
-
Προτείνω σύγχρονο κλιματιστικό με καλό βαθμό απόδοσης στη θέρμανση. Φεύγεις? Το κλείνεις με μια κίνηση, η σόμπα θέλει δουλειά, και ο χρόνος είναι χρήμα.
-
Η διαρρύθμιση του χώρου απαιτεί δύο κλιματιστικά, οπότε και σε συμβατικά 9άρια να πάει, το συνολικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης ξεπερνά τα 600€. Επίσης, η δική μου περσινή εμπειρία, που ζέστανα σπίτι με κλιματιστικό, μου έδειξε ότι το κόστος χρήσης δεν είναι τόσο μικρό, σε σχέση τουλάχιστον με αυτό που περίμενα. Συν το γεγονός πως η τιμή του ηλεκτρικού διαρκώς ανεβαίνει. Από θέμα πρακτικότητας βέβαια δεν το συζητάμε...
Η ιδέα για την Kerosun είναι υπό συζήτηση, μιας και οι σόμπες πετρελαίου ανάβουν και σβήνουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις ξυλόσομπες. Και είναι και πιο καθαρές...
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
... σόμπες από Σερβία, Βουλγαρία ...Στην ISH 2013 στην Φρανκφούρτη, πάντως, σόμπες που στην Ελλάδα πουλάνε λες κ τις χαρίζουν, δεν υπήρχαν καν. Το ίδιο κ πέρυσι, στη Βερόνα. Κ τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ ή την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Στις 2 τελευταίες, υπήρχαν μόνον Έλληνες 'εισαγωγείς' με σόμπες 'προσφορά 199 Ε', οι οποίοι όμως δεν άναβαν ούτε μία, έτσι για δείγμα, να δούμε κ εμείς τι κ πως καίνε.
Για τις προδιαγραφές κ τις πιστοποιήσεις έχουμε πει πολλά, μπορεί όποιος θέλει να κάνει μια απλή έρευνα των πιστοποιήσεων που (υποτίθεται ότι) έχει η κάθε σόμπα, να μπει στον φορέα πιστοποίησης κ να την ελέγξει, να δει τι λέει. Κ να προσέξει κ ποιος είναι ο κάθε φορέας κ τι κ πως έλεγξε.
Γενικά, μάτια ανοιχτά. Όποιος παίρνει 'φτηνή σόμπα' κ την πληρώνει σαν 2 καλές κ ακριβές λόγω της τεράστιας κατανάλωσής της, ενώ την πετάει 2 - 3 χρονια μετά (κ αυτά όταν υπάρχουν σόμπες στην αγορά με 'τρελές' πιστοποιήσεις κ 5 χρόνια εγγύηση, με διαφορά τιμής που υπερκαλύπτεται από τον πρώτο χρόνο από την μικρότερη κατανάλωση), δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.
-
Ποια θα πρότεινες στην θέση της DIANA TIM SISTEM (http://www.e-sompes.gr/index.php?act=viewCat&catId=42);
Την έχεις υπόψη σου την συγκεκριμένη; Αυτό το οποίο αναφέρει ως πιστοποίηση είναι CE EN 13240:2001.Είχα δει αναμμένη στην ΔΕΘ και μια μικρή Amesti, στις οποίες είχες αναφερθεί πρωτύτερα, αλλά η τιμή της ξέφευγε στα 650€.
-
Δεν είχαν τη μικρή αναμμένη στη ΔΕΘ, την δεύτερη μεγαλύτερη είχαν. Η μικρή είναι στα 440 Ε.
Κάποιος συμφορουμίτης, αν θυμάμαι καλά, έλεγε καλά λόγια προ καιρού για την tim sistem diana. Δεν την έχουν σε κανα μαγαζί αναμμένη, τουλάχιστον, να την δεις να συγκρίνεις; -
Αυριο παει ο πεθερος στη γειτονα χωρα να φερει σομπα ( για αυτον). Για να δουμε τι θα μας φερει...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Δεν είχαν τη μικρή αναμμένη στη ΔΕΘ, την δεύτερη μεγαλύτερη είχαν. Η μικρή είναι στα 440 Ε.
Κάποιος συμφορουμίτης, αν θυμάμαι καλά, έλεγε καλά λόγια προ καιρού για την tim sistem diana. Δεν την έχουν σε κανα μαγαζί αναμμένη, τουλάχιστον, να την δεις να συγκρίνεις;Την Tim Sistem την βρήκα από το internet, και αυτό που μου άρεσε ήταν η εμφάνιση της, τα χαρακτηριστικά της (όσο αυτά ισχύουν), σε συνδυασμό εννοείται με την τιμή της. Αναμμένη εννοείται δεν την έχω δει Ηλία, αλλά και να την έβλεπα δεν ξέρω αν θα καταλάβαινα κάτι μιας και δεν έχω σχετική εμπειρία.
Σχετικά με το ερώτημα για το κατάστημα, ποια είναι η γνώμη σου; Υπάρχει κίνδυνος να αφήνεις αναμμένη ξυλόσομπα; Έχεις την δυνατότητα να την σβήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως κάνεις σε μια πετρελαίου για παράδειγμα;
-
Κίνδυνος, δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται (ούτε υπάρχει κ λόγος, δλδ) να την σβήσεις. Αν η σόμπα είναι σωστή, ρυθμίζεις τον αέρα της καύσης στο ελάχιστο κ την αφήνεις να 'κουφο'καίει.
Γενικά, δεν είναι κάτι που θα το αναβοσβήνεις ανάλογα με το αν είσαι ή δεν είσαι εκεί όπως κάνεις πχ με τα κλιματιστικά, είναι ένα σύστημα που μπορεί καίγοντας λίγα ξύλα να σου έχει τον χώρο ζεστό όλη μέρα. Αν πρόκειται για χώρο στον οποίο ο φίλος σου περνάει λίγες και 'σπαστές' ώρες την ημέρα, καλύτερα να στραφεί αλλού.edit
Πήγα στο σάιτ της Amesti. Δίπλα στο σήμα CE, βρήκα το HETAS. Πήγα στη HETAS κ έψαξα για σόμπες, πρίτι κ τιμ σίστεμ δεν βρήκα. Βρήκα, όμως, τις αμέστι κ παραθέτω ένα παράδειγμα των προδιαγραφών μιας σόμπας όχι όπως τις δίνει η εταιρία, αλλά όπως τις πιστοποιεί ένας ανεξάρτητος φορέας: http://www.hetas.co.uk/appliance/amesti ... ordic-350/2ο edit
Η Amesti, που πουλάει στην Ευρώπη 2 - 3 Κ σόμπες, πήγε κ πήρε τις αυστηρότερες πιστοποιήσεις. Εκατοντάδες Ευρωπαίοι κ μη κατασκευαστές, έκαναν κ κάνουν το ίδιο. Εταιρίες που πουλάνε δεκάδες χιλιάδες σόμπες στην Ελλάδα μόνον, δεν περνάνε ούτε από μακριά από τους σοβαρούς φορείς ελέγχου κ πιστοποίησης, δεν παίρνουν μέρος σε εκθέσεις, δεν, δεν, δεν.
Συγνώμη, εγώ προσωπικά δεν θα πάρω, ευχαριστώ. -
Ο λόγος για τον οποίο σταμάτησα πλέον να γράφω στο θέμα 'ξυλοσομπα' !!!
Thanks ililias !
Jolly Mec και τα μυαλά στα κάγκελα !
Ξυλόσομπα