-
Ο γείτονάς μου είναι Βούλγαρος και έφερε φτηνή ξυλόσομπα από εκεί που την σύνδεσε στο κύκλωμα του καλοριφέρ (με ανοιχτό δοχείο διαστολής γιατί μπορεί να αρχίσει να βράζει το νερό στη σόμπα). Έβαλε και ένα εξάρτημα στο μπουρί που το χωρίζει σε 3 παραλληλόγραμες σωλήνες και μετά ξανά σε μπουρί ώστε να εκμεταλλευθείς την ζέστη από τα καυσαέρια.
Ξύλα φέρνει από τη Βουλγαρία γιατί πηγαίνει συνέχεια εκεί για δουλειά. Με τις τιμές των ξύλων εδώ, δεν ξέρω αν συμφέρει ο μπελάς της ξυλόσομπας.
-
Γ@μω τα τοπικά.
Επειδή με ενδιαφέρει για το χωριό, θα μπορούσα να βάλω ξυλόσομπα (εγκατασταση) και για μαγείρεμα (δεν μπορεί να αποχωριστεί τη στόφα η γιαγιά) και για ζεστό νερό χωρίς πράλληλα να καταργήσω το πετρέλαιο? Δλδ να λειτουργεί και ο καυστήρας του καλοριφέρ κανονικά?
Επίσης επειδή έχει πάρει κάτι το μάτι μου για ακατάλληλα ξύλα, μπορώ να καίω έλατο (σε αφθονία και τσάμπα στο χωριό μου) σε τέτοια εγκατάσταση?
-
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Γ@μω τα τοπικά.Επειδή με ενδιαφέρει για το χωριό, θα μπορούσα να βάλω ξυλόσομπα (εγκατασταση) και για μαγείρεμα (δεν μπορεί να αποχωριστεί τη στόφα η γιαγιά) και για ζεστό νερό χωρίς πράλληλα να καταργήσω το πετρέλαιο? Δλδ να λειτουργεί και ο καυστήρας του καλοριφέρ κανονικά?
Επίσης επειδή έχει πάρει κάτι το μάτι μου για ακατάλληλα ξύλα, μπορώ να καίω έλατο (σε αφθονία και τσάμπα στο χωριό μου) σε τέτοια εγκατάσταση?
Mην τρομαξεις απο την τιμη ,υπαρχουν κ πολυ φθηνοτερες
http://www.totzaki.net/nonna_amelia.htmlΕλατο κ πευκο μπορεις να καις αλλα θα πρεπει να βαφεις καθε χρονο το σπιτι ,να πλενεις κουρτινες μεχρι κ τα κλινοσκεπασματα
ΥΓ Η ελια εχει παντου 190 ευρω ο τονος κ δε βρισκεις, μονο ριζα υπαρχει που την πουλανε για ελια
-
Αρωματικά ξύλα(π.χ. πέυκο-έλατο-ευκάλυπτος) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάψεις στις σύγχρονες σόμπες και τζάκια. Κάτι βγάζουν που βουλώνει το σύστημα, και χαλάει η ροή του αέρα. Επίσης χάνεις την εγγύηση.
Η ρίζα ελιάς είναι από τα καλύτερα ξύλα για κάψιμο. Και στα δικά μας τουλάχιστον μέρη, πωλείται ακριβότερα από τα κλαδιά-κορμούς. max βέβαια 120€ είτε για κορμό, είτε για ρίζα.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το μπουρί μπορεί να 'ταξιδέψει' εντός σπιτιού, ώστε να ζεσταίνει και τα άλλα δωμάτια?Ναι, αλλά όχι ... 15 μέτρα οριζόντια.
Επειδή με ενδιαφέρει για το χωριό, θα μπορούσα να βάλω ξυλόσομπα (εγκατασταση) και για μαγείρεμα (δεν μπορεί να αποχωριστεί τη στόφα η γιαγιά) και για ζεστό νερό χωρίς πράλληλα να καταργήσω το πετρέλαιο? Δλδ να λειτουργεί και ο καυστήρας του καλοριφέρ κανονικά?
Σόμπα για μαγείρεμα + ζεστό νερό, πιστοποιημένη κ σε 'λογική' τιμή, δεν εχω δει. Μπορείς να βάλεις τζάκι / καλοριφέρ με φούρνο από πάνω, αλλά ξυλόσομπα / καλοριφέρ για μαγείρεμα, ... Απ' αυτές που γνωρίζω, θα σου κοστίσει λιγότερο να βάλεις μια σόμπα / κουζίνα + μια σόμπα / καλοριφέρ.
Και ναι, μπορεί είτε είναι τζάκι είτε σόμπα, να λειτουργεί παράλληλα με το πετρέλαιο.Επίσης επειδή έχει πάρει κάτι το μάτι μου για ακατάλληλα ξύλα, μπορώ να καίω έλατο (σε αφθονία και τσάμπα στο χωριό μου) σε τέτοια εγκατάσταση?
Στα τζάκια 'μας' καίμε χαλαρότατα πεύκο κ ευκάλυπτο (έλατο ... δεν έχουμε ). Για τις σόμπες μου δημιουργήσατε ένα dubbio, που λέμε κ στο Ιταλία, οπότε θα ρωτήσω τον κατασκευαστή κ θα επανέλθω. Με ρίσκο να πω μλκία πάντως, με τις τρελές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό μιας σόμπας τριτογενούς καύσης (πάνω από 600οC) δεν νομίζω να μένει τπτ άκαυστο. Αλλά, όπως είπα, θα ενημερωθώ από τους ειδικούς κ θα επανέλθω.
Σε κάθε περίπτωση, ακατάλληλα είναι τα υγρά ξύλα (υγρασία >20%) γιατί είναι δύσκολο να καούν, βγάζουν πολύ καπνό, πίσσα (που κολλάει παντού), πολύ CO, ...
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Δεν καταλαβα ενα πραμα. Το μπουρί θελουμε να εκπεμπει θερμοτητα ή οχι?
Αν βαλουμε διπλο, μνωμενο κλπ δεν χανουμε σε θερμοτητα απο αυτη που θα εξέπεμπε αυτό?Μόλις το είδα.
Θέλουμε να εκπέμπει θερμότητα μέσα στο σπίτι, δεν το θέλουμε έξω απ' αυτό (για διάφορους λόγους, αν θέλετε κάνω ανάπτυξη )
Οπότε βάζουμε (ή ... προτείνουμε να βάζει ο πελάτης) μέσα στο σπίτι ΚΑΛΟ μπουρί με μεγάλη θερμοχωρητικότητα, που ΧΩΡΙΣ να μας καίει τα μούτρα (όπως το λεπτό 'τσίγκινο') ζεσταίνει πολλή ώρα μετά το σβήσιμο της φωτιάς κ όταν βγούμε έξω απ' το σπίτι βάζουμε διπλό μονωμένο ίνοξ για τους λόγους που δεν είπαμε παραπάνω. -
Είδα τούρκικη σόμπα (όμως ήρθε από Βουλγαρία) που ζεσταίνει νερό σε πολύ χαμηλή τιμή. Δεν είναι τίποτε εξαιρετικό απλά έχει ότι χρειάζεται (τάμπερ πάνω-κάτω, τζάμι, κλπ).
Βέβαια ο έξυπνος ο υδραυλικός κόλλησε με μαλακή κόλληση χαλκοσωλήνες πάνω στους μαστούς της σόμπας χωρίς να ενδιαφέρεται για τη σόμπα που θα σκουριάσει λόγω του χαλκού.
Και φυσικά η μαλακή κόλληση έλιωσε όταν η σόμπα παραζεστάθηκε. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
βάζουμε διπλό μονωμένο ίνοξ για τους λόγους που δεν είπαμε παραπάνω.Για δωσε τον βασικο λογο εν συντομία! Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα οτι βοηθάει στο να μην καπνίζει (βελτιώνει αισθητά την ροη του καπνού)!
-
Εγω εχω το προβλημα στο χωριο οτι καιμε ελατα . Ψαχνομαι για ενεργειακο τζακι ομως μιας και φτιαχνουμε σπιτι/εξοχικο στο χωριο, αλλα προσπαθω να πεισω και για καμια σομπα στη κουζινα
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Εγω εχω το προβλημα στο χωριο οτι καιμε ελατα .Δεν πειράζει, μετά από μερικά χρόνια θα πάρει φωτιά η καπνοδόχος.
Καλό θα ήταν η στέγη σου να μη καίγεται. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Εγω εχω το προβλημα στο χωριο οτι καιμε ελατα .
Δεν πειράζει, μετά από μερικά χρόνια θα πάρει φωτιά η καπνοδόχος.
Καλό θα ήταν η στέγη σου να μη καίγεται.Τοσα χρονια στο πατρικο του πατερα μου δεν εχει υπαρξει προβλημα και σε ολα τα σπιτια . Παντως μ'αρεσει τ ελατο γιατι σκαει
-
βαλε και κουκουναρια για ηχητικα εφε
-
Ο χρήστης GeorgT έγραψε:
βάζουμε διπλό μονωμένο ίνοξ για τους λόγους που δεν είπαμε παραπάνω.
Για δωσε τον βασικο λογο εν συντομία! Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα οτι βοηθάει στο να μην καπνίζει (βελτιώνει αισθητά την ροη του καπνού)!
Ο καπνός παγώνει αμέσως στο μονό τοίχωμα από το κρύο που κάνει έξω, βαραίνει κ ... ξανακατεβαίνει. Φαντάζεσαι, πχ, τον κ. Koyk, που ήθελε να πάει το μπουρί 15 μέτρα μακριά? Ε, αν ο καπνός βγει ποτέ σωστά από 15 μέτρα αμόνωτο μπουρί, εμένα να μου γράψεις (που λέμε κ στο χωριό μου).
(Άλλον ένα, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας έχουμε υγροποιήσεις κ 'κατεβαίνει' υγρασία, αυτό το υπέροχο μαύρο υγρό που βλέπουμε να στάζει σε ... ικανοποιητικές ποσότητες από τα 'παραδοσιακά' μπουριά)Λέων, σόμπα καλοριφέρ που να μαγειρεύουμε κιόλας ψάχνουμε - κ, αν γίνεται, να μην μας σκοτώσει.
-
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
βάζουμε διπλό μονωμένο ίνοξ για τους λόγους που δεν είπαμε παραπάνω.
Για δωσε τον βασικο λογο εν συντομία! Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα οτι βοηθάει στο να μην καπνίζει (βελτιώνει αισθητά την ροη του καπνού)!
Ο καπνός παγώνει αμέσως στο μονό τοίχωμα από το κρύο που κάνει έξω, βαραίνει κ ... ξανακατεβαίνει. Φαντάζεσαι, πχ, τον κ. Koyk, που ήθελε να πάει το μπουρί 15 μέτρα μακριά? Ε, αν ο καπνός βγει ποτέ σωστά από 15 μέτρα αμόνωτο μπουρί, εμένα να μου γράψεις (που λέμε κ στο χωριό μου).
(Άλλον ένα, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας έχουμε υγροποιήσεις κ 'κατεβαίνει' υγρασία, αυτό το υπέροχο μαύρο υγρό που βλέπουμε να στάζει σε ... ικανοποιητικές ποσότητες από τα 'παραδοσιακά' μπουριά)Λέων, σόμπα καλοριφέρ που να μαγειρεύουμε κιόλας ψάχνουμε - κ, αν γίνεται, να μην μας σκοτώσει.
ωραιος σε ευχαριστώ πολλή για την απάντηση!
-
Ωραίο θέμα, όντως.
Δεν έχω δει καινούριες σόμπες, εμπειρία έχω με 2. Μία σόμπα πετρελαίου στα Φάρσαλα (στρατόπεδο) που βρώμαγε πετρέλαιο και μία ξυλόσομπα (μασίνα) στη γιαγιά της κοπέλας μου στον Ταΰγετο. Έρωτας αυτή η ξυλόσομπα, ζέσταινε όλο το σπίτι. Έβαζες και κατσαρόλες επάνω, ταψί στο φούρνο και όλα τέλεια. Μια τέτοια να βρω για το εξοχικό και είμαι κομπλέ...
-
πολυ μα παρα πολυ θα ηθελα μια σαν του φιλου κυριακου
http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... forno.html
αλλα ποσα ειπαμε την πηρε?
και επειδη αν ειχα τοσα λεφτα θα ξαναπαντρευομουνα
η πιο φτηνη λυση στην ελλαδα απ οτι εχω δει μεχρι στιγμης ειναι οι βουλγαρικες PRITY http://www.casa-energy.gr/online-shop?p ... gory_id=23
εδω και το εργοστασιακο σιτε
http://www.prity-bg.com/prity.php?lang=en§ion=oven
αλλα παρα πολυ καλες φαινονται οι σλοβακικες thorma
http://www.casa-energy.gr/online-shop?p ... gory_id=60
απο εργοστασιο 100 και πλεον ετων
http://www.thorma.sk/ και http://www.youtube.com/watch?v=HYDLZWeprPQ
στο idealo και αλλου που εψαξα δεν βρηκα κατι φτηνο στην γερμανια ακομα και οι ανατολικοι ειναι ακριβοτεροι
απο μας δεν ξερω αν αργοτερα υπαρξουν προσφορες.
αν καποιος εχει πετυχει φτηνες ξυλοσομπες ελλαδα η εξω μπορει να δημοσιευσει κανα σιτε
αυτο που δεν γνωριζω ειναι αν οι thorma κανουν δευτερογενη η τριτογενη καυση.
ηλια τι διαφορα εχει η δευτερογενη απ την τριτογενη καυση? η μιλαμε για το ιδιο πραγμα αλλα το αναφερουν αλλιως οι εταιρειες για λογους μαρκετινγκ?
ηλια και ο καρπετης εχει κατι καλες , προφανως ξενες πχ OTTAGONO , DUERO , K-562 αυτη μου αρεσει πολυ ,BLANES
αν εχεις κανα τιμοκαταλογο ριξε καμμια ενδεικτικη τιμη , αν και τις μοιριζομαι οτι δεν τις φτανω.
επισης οκ με τα μπουρια που λες στο εσωτερικο , αλλα εκει που βολευει νατο βγαλω εγω απο πανω εχει στεγαστρο, μικρο τσιμεντενιο μπαλκονι , παλια θυμαμαι τις πετρελαιοσομπες τις βγαζαμε οπου ναναι , τωρα θα εχω προβλημα που δεν θα ειναι πανω απο τον κορφια?
αν ειναι ετσι με τα μετρα που θελω και με τις τιμες της μονωμενης την εβαψα , θελω πολα περισσοτερα απο την σομπα
πραγμα απαραδεκτο.
αληθεια αυτες οι σομπες βγαζουν καπνια? θα λερωνουν τους τοιχους? η το μπαλκονι απο πανω? ειναι και θεμα ξυλων?
ηλια εχεις σε καμμια εκθεση μηχανηματα που να μπαινουν στο πατικοφ του τρακτεριου για πελλετ?
και αν ναι ειναι ακριβα?
επισης μυλους για να αλεθουμε το σταρι μας? -
Ο χρήστης otso έγραψε:
πολυ μα παρα πολυ θα ηθελα μια σαν του φιλου κυριακου
http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... forno.html
αλλα ποσα ειπαμε την πηρε?Πήρα την εκθεσιακή 1600+φπα από λάθος του πωλητή. Τιμή καταλόγου ελληνικού στα 4000€. Στην Ιταλία τις πουλάνε 2100-2500€. Αν βάλεις μεταφορικά κλπ κλπ , δεν ξέρω πόσο θα βγει. Είναι και 240 κιλα βάρος.
Έκανε απόσβεση σε μια χρονιά, σε σχέση με το τι έκαιγα σε υγραέριο. Οπότε ήδη είμαι στα λεφτά μου, και από του χρόνου μόνο κέρδος -
Ο χρήστης otso έγραψε:
ηλια τι διαφορα εχει η δευτερογενη απ την τριτογενη καυση? η μιλαμε για το ιδιο πραγμα αλλα το αναφερουν αλλιως οι εταιρειες για λογους μαρκετινγκ?Η τριτογενής καύση είναι μια 'πατέντα' που μας δίνει ζέστη καίγοντας ... αέρα. Όσο κ αν ακούγεται τρελό, λειτουργεί. Αλλά αν το ψάχνεις σε σόμπες (πχ) Βουλγαρίας, δεν θα το βρεις ποτέ. Για λεπτομέρειες δυστυχώς δεν προλαβαίνω τώρα, με 2 λόγια χρησιμοποιούμε τα (ελάχιστα) ξύλα για να κρατήσουμε τον θάλαμο καύσης σε >600οC κ ρίχνουμε αέρα στο πάνω μέρος, το οξυγόνο αναφλέγεται από την μεγάλη θερμοκρασία κ βλέπεις ένα μεγάλο κάρβουνο στο κάτω μέρος του θαλάμου κ φωτιά στο πάνω. Κ μπορείς να πεις ότι ζεσταίνεσαι καίγοντας ... αέρα.
ηλια και ο καρπετης εχει κατι καλες , προφανως ξενες πχ OTTAGONO , DUERO , K-562 αυτη μου αρεσει πολυ ,BLANES
αν εχεις κανα τιμοκαταλογο ριξε καμμια ενδεικτικη τιμη , αν και τις μοιριζομαι οτι δεν τις φτανω.
Οι 'Κ' είναι δικές του, θα σου στείλω τιμή με πμ αλλά όχι σήμερα, λυπήσου με!
επισης οκ με τα μπουρια που λες στο εσωτερικο , αλλα εκει που βολευει νατο βγαλω εγω απο πανω εχει στεγαστρο, μικρο τσιμεντενιο μπαλκονι , παλια θυμαμαι τις πετρελαιοσομπες τις βγαζαμε οπου ναναι , τωρα θα εχω προβλημα που δεν θα ειναι πανω απο τον κορφια?
αν ειναι ετσι με τα μετρα που θελω και με τις τιμες της μονωμενης την εβαψα , θελω πολα περισσοτερα απο την σομπα
πραγμα απαραδεκτο.
Στείλε σκίτσο κ καμιά φωτό του χώρου, να βγάλουμε μέτρα κ αντίστοιχο κοστολόγιο.
αληθεια αυτες οι σομπες βγαζουν καπνια? Όχι. θα λερωνουν τους τοιχους? Όχι. η το μπαλκονι απο πανω? Μόνον αν το 'χτυπάνε' κατ' ευθείαν ειναι και θεμα ξυλων? Λίγο.
ηλια εχεις σε καμμια εκθεση μηχανηματα που να μπαινουν στο πατικοφ του τρακτεριου για πελλετ? Ναι, έχουμε..
και αν ναι ειναι ακριβα? Εξαρτάται πόσο είναι το 'ακριβά'. Προσωπικά ένα σύστημα που κάνει απόσβεση την πρώτη χρονιά κ αφήνει κέρδος την δεύτερη το θεωρώ 'περίπτωση'. Σίγουρα δεν έχεις καταλάβει πως δουλεύουν, όμως.
επισης μυλους για να αλεθουμε το σταρι μας? Ναι, και χειροκίνητους και ηλεκτρικούς, σε τιμές U.K.Ουφ!
-
Δευτερογενής είναι αυτή και οξειδώνει (καίει) το μονοξείδιο του άνθρακα που άφησε η πρωτογενής (αυτήν που γίνεται χαμηλά στην εστία).
Φτηνές μπριγκέτες θα βρούμε να γλυτώσουμε από τους απατεώνες ξυλέμπορούς? (οι μπριγκέτες έχουν 2-7% υγρασία, τα ξύλα έχουν 20-30 στην καλύτερη, αν δεν τα ποτίζουνε...).
Ξυλόσομπα