-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Επίσης έχω έρθει αρκετά σε τριβή με κληρικούς, λόγω ενασχόλησης με παλαιά/ιστορικά κτήρια, αναστηλώσεις κτλ. Η τριβή αυτή κατά κανόνα μου χαλά την όποια καλή εικόνα και σκέψη θα ήθελα να έχω γι' αυτό που λέγεται εκκλησία. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας είναι ότι πρόκειται καταρχήν για ανθρώπους με παρωπίδες, από το οποίο πηγάζουν κι άλλα κακά.
Πάντως, παρόλα τα χίλια στραβά που τους σούρνω, δε μπορώ να διακόψω, στο μυαλό μου, τη σύνδεση ελληνικού κράτους και έθνους με την παράδοση, που με τη σειρά της εμπεριέχει τη θρησκεία ως βασικό συστατικό. Δυστυχώς - και το λέω με λύπη - πολλές φορές.
Νομιζω τα δυο δεν πρεπει να αντιτιθενται. Την ιστορικο-κοινωνικη εξελιξη δεν γινεται να την δεις με σημερινα ματια και ουτε να εμπλεκεις τα πιστευω σου με αυτην.
Δηλαδη, αλλο ευαγγελιο το σημερινο παπαδαριο και τα πιστευω του και αλλο η συνδεση κρατους-εκκλησιας αιωνες τωρα ως ιστορικο φαινομενο.BEAMS, τι ερευναρα ειναι αυτη ; μεθοδος, αιτιες, συμπερασματα, αποστομωτικα ολα !
-
Έχεις δίκιο σ' αυτό...
-
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
Σε κάποια θεματα θεωρώ πως έχει δίκιο. Και καλό είναι η 'θρησκευτικότητα' να είναι ΜΟΝΟ προσωπικό θέμα του καθενός και όχι μερος εκδηλώσεων.
Παρόλ' αυτά όμως τα δέχομαι ως μέρος την ελληνικής παραδοσης. Πόσο κακό κάνει η εικόνα του αγιασμού στην αυλή του σχολείου κατα την έναρξη της σχολικής χρονιάς?Επειδή η παράδοση προυποθέτει και παραλαβή απο κάποιον θεωρώ απίστευτα φασιστικό να με υποχρεώνει κάποιος να παραλάβω εγώ η το παιδί μου κάτι που δεν θέλω, δε συμφωνώ με την ύπαρξη του, συγκρούεται μετωπιαία με την λογική μου και με την όποια μόρφωση μου. Δηλαδή αν η παράδοση ήταν τρύπημα κούκλας με καρφίτσες θα έπρεπε να την παραλάβω γ@μώ τα υπουργεία μου; Ημαρτον πια.
Eσύ φίλε να μη λες πολλά, γιατί βλάπτεις τα παιδιά
http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231128029υγ
Τα και καλά επιστημονικά συμπεράσματα είναι για τα μπάζα βέβαια και ευτυχώς που κάπου λέει μέσα, πως το δείγμα των παιδιών ήταν μικρό.Φίλε επειδή αμφισβητήθηκε επιστημονικά η έρευνα επαναλήφθηκε πιο τεκμηριωμένα.
Έβαλαν τον Παπανδρέου να δει μπομπ σφουγγαράκη, την μέρκελ ντόρα τη μικτή εξερευνήτρια και τον σαρκοζί να ζωγραφίζει και μετά το τέστ μετρήθηκε το iq τους.
Αυτός που έβλεπε μπομπ είχε το μικρότερο -
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
δε μπορώ να διακόψω, στο μυαλό μου, τη σύνδεση ελληνικού κράτους και έθνους με την παράδοση, που με τη σειρά της εμπεριέχει τη θρησκεία ως βασικό συστατικό.και είδες πόσο γαμάτα τα πάμε.!
ρε,φωτιά και τσεκούρι λέμε... -
Δεν εννοώ σήμερα, εννοώ ως ιστορική συνέχεια. Αλλά ναι, καταλαβαίνω τι λες, και πολλές φορές τα ίδια σκέφτομαι.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Σε κάποια θεματα θεωρώ πως έχει δίκιο. Και καλό είναι η 'θρησκευτικότητα' να είναι ΜΟΝΟ προσωπικό θέμα του καθενός και όχι μερος εκδηλώσεων.
Παρόλ' αυτά όμως τα δέχομαι ως μέρος την ελληνικής παραδοσης. Πόσο κακό κάνει η εικόνα του αγιασμού στην αυλή του σχολείου κατα την έναρξη της σχολικής χρονιάς?Τεράστιο
Γιατί? Να φανταστώ αλλεργία στον ήλιο ή ορθοστατική υπόταση?
Δεν ξερω τι ισχύει με τα θρησκευτικά ως μαθημα στο σχολείο, δηλαδή τι διδασκετε πλέον αλλα θυμαμαι πόσο ενδιαφερον ήταν -νομίζω στην 2α Γυμνασίου- το βιβλίο των θρησκευτικών που περιείχε γνωριμία και γνωση και για τις άλλες θρησκείες του κόσμου.
Kαι τα παιδιά ενέκριναν απ το δημοτικό ήδη ότι η θρησκεία μας είναι είναι η μέγιστη μαλακ......εεεε θρησκεία του κόσμου αμερόληπτα κι αβασάνιστα δια τον εγκέφαλόν τους
Τα ίδια παιδιά θα διδαχθούν και τον Μαρξ, τον κομμουνισμό, θα διαβασουν για την Ευρωπη του Μεσαίωνα και την νεότερη ιστορία της Ελλαδας ... σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη του ΚΚΕ ή νοσταλγοί της επταετίας ή Ναπολέοντες? Επίσης θα μαθουν ότι ο ανθρωπος προήλθε απο τους πηθίκους και φανταζομαι θα νοσταλγούν τις 'εποχές' που ανεβαιναν στα δέντρα και πηδούσαν απο κλαδί σε κλαδί και στις δύσκολες εποχές της ανεργίας θα μπορούσαν να δουλευουν σε τσίρκο και να διασκεδάζουν τα παιδακια που πιστευουν ότι προέρχονται απο τον Αδαμ και την Ευα!!!
Δηλαδή αν η παράδοση ήταν τρύπημα κούκλας με καρφίτσες θα έπρεπε να την παραλάβω γ@μώ τα υπουργεία μου; Ημαρτον πια.
Παραδοση ειναι το καθαρισμα των ταυρων στην ισπανια για ψυχαγωγια, δεν σημαινει ομως παραλληλα οτι εμμενουμε σε αυτο επειδη ειναι.
Και αυτη η συγκεκριμένη 'ελληνική' παραδοση μπορεί να συγκριθεί με αυτα τα ακραία παραδείγματα?
Ο καθένας έχει το κριτηριο να βαθμοποιήσει κάποια πραγματα. Υπάρχουν 'απαραδεκτες' παραδόσεις πχ. τα έθιμα του Πασχα στα οποία πολλοί διαφωνούν (και εγω) αλλα υπάρχουν και κάποιες που αν ενοχλούν ... μάλλον ενοχλούν απο αντιδραση και μόνο.
Ας έχουμε στο νου μας ότι καθε θέμα μπορεί να έχει δύο πλευρές. Οσο δίκιο μπορεί να έχει ο αντικαπνιστής που ενοχλείται, τόσο δίκιο μπορεί να έχει και ο καπνιστής που του στερούν την αναγκη του. Οσο δίκιο μπορεί να έχει ο άθεος τόσο δίκιο μπορεί να έχει και ο θρησκευόμενος.
Και για να είμαστε σοβαροι και υπεύθυνοι, δεν είναι μαλακία το όποιο 'πιστευω' του καθενός επειδή δεν συμφωνεί με το δικό μας! -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Παρόλ' αυτά όμως τα δέχομαι ως μέρος την ελληνικής παραδοσης. Πόσο κακό κάνει η εικόνα του αγιασμού στην αυλή του σχολείου κατα την έναρξη της σχολικής χρονιάς?Τεράστιο
Ε ναι, εμενα να φανταστείς μου έχει μείνει ψυχολογικό και από τότε φοβάμαι και αγιασμούς και παπάδες.
Δεν ξερω τι ισχύει με τα θρησκευτικά ως μαθημα στο σχολείο, δηλαδή τι διδασκετε πλέον αλλα θυμαμαι πόσο ενδιαφερον ήταν -νομίζω στην 2α Γυμνασίου- το βιβλίο των θρησκευτικών που περιείχε γνωριμία και γνωση και για τις άλλες θρησκείες του κόσμου.
Kαι τα παιδιά ενέκριναν απ το δημοτικό ήδη ότι η θρησκεία μας είναι είναι η μέγιστη μαλακ......εεεε θρησκεία του κόσμου αμερόληπτα κι αβασάνιστα δια τον εγκέφαλόν τους
Πολύ θέμα το κάνεις. Μια παπαγαλία ήταν η όλη υπόθεση και ένας εύκολος βαθμός. Δεν ξέρω και πολλούς να επηρρεάστηκαν από τα θρησκευτικά στο σχολείο.
-
cosneo, η μεγαλη διαφορα (και εκει ο λανθασμενος παραλληλισμος ) ειναι οτι κανεις δεν ειπε να επιβληθει το αντιθετο ή κατι διαφορετικο απο αυτο που δινει η παραδοση επειδη καποιος πιστευει οτι ειναι ορθο (ποσο μαλλον ως αντιδραση ).
Δινεις τα εργαλεια και την γνωση στα παιδια και αποφασιζουν αυτα τι, ποτε, αν και με τον τροπο θα θελησουν να πιστεψουν στο οτιδηποτε.
Καμια επιβολη απο καμια πλευρα, τι πιο απλο ; -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Πόσο κακό κάνει η εικόνα του αγιασμού στην αυλή του σχολείου κατα την έναρξη της σχολικής χρονιάς?Θυμάμαι (το έχω ξαναγράψει κάπου) στο δημοτικό, ένα παιδάκι Ιεχωβά που είχα συμμαθητή. Με τη μη συμμετοχή του στις προσευχές - εκκλησιασμούς - θρησκευτικά είχε στιγματιστεί απ' όλο το σχολείο, καθώς είναι γνωστό πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η κοινωνία των παιδιών ώρες ώρες (και φυσικά πόσο ανοιχτόμυαλοι είμαστε)...
Είναι κάτι που αναγκαστικά θα διαχωρίσει τα παιδιά σε 'καλούς και χριστιανούς' και 'κακούς αλλόθρησκους' και σίγουρα αυτό μόνο καλό δεν είναι...
Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά ένας ιδιώτης να σουβλίζει ένα αρνί ( ) ή ένα κοκορέτσι ( ) το Πάσχα επειδή για οποιονδήποτε λόγο το θέλει από το να είναι υποχρεωτικό διά νόμου για όλους.
Δεν ξέρω και πολλούς να επηρρεάστηκαν από τα θρησκευτικά στο σχολείο.
Βασικά, δεν ξέρω πολλούς που να επηρρεάστηκαν σε κάτι από οποιοδήποτε μάθημα στο σχολείο...
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Δεν ξέρω και πολλούς να επηρεάστηκαν από τα θρησκευτικά στο σχολείο.Μην υποτιμάς τη δύναμη της πλύσης εγκεφάλου
Το γεγονός παραμένει ότι μια ορθόδοξη χώρα θα 'βγάζει' ορθόδοξους, μια καθολική καθολικούς, μια μουσουλμανική μουσουλμάνους κ.ο.κ. και δεν είναι τόσο απλό να προσδιορίσεις σε τι ποσοστό αυτό οφείλεται στον έναν ή στον άλλο παράγοντα.Τα ίδια παιδιά θα διδαχθούν και τον Μαρξ, τον κομμουνισμό, θα διαβασουν για την Ευρωπη του Μεσαίωνα και την νεότερη ιστορία της Ελλαδας ... σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη του ΚΚΕ ή νοσταλγοί της επταετίας ή Ναπολέοντες? Επίσης θα μαθουν ότι ο ανθρωπος προήλθε απο τους πηθίκους και φανταζομαι θα νοσταλγούν τις 'εποχές' που ανεβαιναν στα δέντρα και πηδούσαν απο κλαδί σε κλαδί και στις δύσκολες εποχές της ανεργίας θα μπορούσαν να δουλευουν σε τσίρκο και να διασκεδάζουν τα παιδακια που πιστευουν ότι προέρχονται απο τον Αδαμ και την Ευα!!!
Ξέρεις πολλά παιδιά τα οποία σε ηλικία 6-12 να διδάσκονται Μαρξ, κομμουνισμό, μεσαίωνα;
Αυτές οι ηλικίες πιστεύεις είναι αδιάφορες για την μετέπειτα διαμόρφωση ενός ανθρώπου; -
ΟΚ, πέρασε ο αγιασμός.
Να ετοιμαζόμαστε για τη μαθητική παρέλαση σιγά-σιγά. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΟΚ, πέρασε ο αγιασμός.
Να ετοιμαζόμαστε για τη μαθητική παρέλαση σιγά-σιγά.ετοιμάζεσαι να την ντύσεις μπουμπουλίνα ε?
-
Ήδη μαθαίνω ότι έβαλε κάτι σπόρους στη σειρά.
Πάντως, αν και δε μασάει πουθενά, έχει ένα θέμα με τους παπάδες. Μόνο με αυτούς. Τους φοβάται πολύ.
Στον αγιασμό είχε κρυφτεί, ξεπρόβαλε όταν έφυγε ο τράγος (μα ποιος της είπε τέτοιες λέξεις; ). -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Πως το 'χεις αξιολογησει ;
δεν ειρωνευομαι φυσικα, μου φαινεται πραγματικα τεραστια παραδοχη
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ήδη μαθαίνω ότι έβαλε κάτι σπόρους στη σειρά.Πάντως, αν και δε μασάει πουθενά, έχει ένα θέμα με τους παπάδες. Μόνο με αυτούς. Τους φοβάται πολύ.
Στον αγιασμό είχε κρυφτεί, ξεπρόβαλε όταν έφυγε ο τράγος (μα ποιος της είπε τέτοιες λέξεις; ).θα γνώρισε τον spiderman
-
Αυτός είναι σίγουρα παιδί του Θεού.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τα ίδια παιδιά θα διδαχθούν και τον Μαρξ, τον κομμουνισμό, θα διαβασουν για την Ευρωπη του Μεσαίωνα και την νεότερη ιστορία της Ελλαδας ... σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη του ΚΚΕ ή νοσταλγοί της επταετίας ή Ναπολέοντες? Επίσης θα μαθουν ότι ο ανθρωπος προήλθε απο τους πηθίκους και φανταζομαι θα νοσταλγούν τις 'εποχές' που ανεβαιναν στα δέντρα και πηδούσαν απο κλαδί σε κλαδί και στις δύσκολες εποχές της ανεργίας θα μπορούσαν να δουλευουν σε τσίρκο και να διασκεδάζουν τα παιδακια που πιστευουν ότι προέρχονται απο τον Αδαμ και την Ευα!!!
Ξέρεις πολλά παιδιά τα οποία σε ηλικία 6-12 να διδάσκονται Μαρξ, κομμουνισμό, μεσαίωνα;
Αυτές οι ηλικίες πιστεύεις είναι αδιάφορες για την μετέπειτα διαμόρφωση ενός ανθρώπου;Στην 5η και 6η Δημοτικού τα επιπεδα εκπαίδευσης είναι αρκετά υψηλά. Τουλαχιστον αυτό διαπίστωσα απο ανίψια.
Και πιο πριν όμως ... 'σφουγγαρια' είναι! Και ενω ευκολα θα μάθουν κάτι ως δεδομένο, είναι δύσκολο να μάθουν το 'γιατί'. Μπορεί δε να μην τους δωθεί και αιτιολογηση. Ετσι ένα παιδί που έχει την εικόνα του αγιασμού και ο χ, ψ 'ανόητος' ενήλικας ονομάζει τον παπα 'τραγο' χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί και γιατί το λέει ... απλώς το παιδί μπερδεύεται ή στην καλύτερη ... το δεχεται ως αρνητικό και δεδομένο.
Σ' εκείνες τις ηλικίες άλλοι διαμορφώνουν τις προσωπικότητες και πολύ αργότερα ο καθένας αυτο-διαμορφώνεται.Τεσπα! Το μόνο που λέω είναι ότι δεν είναι και τόσο κακή εικόνα του αγιασμού στα ματια ενός παιδιού ασχετα με τα 'πιστεύω' που θα εχει όταν ολοκληρώσει την προσωπικότητα του. Δεν νομίζω ότι προσβάλει την νοημοσύνη του, την ηθική του, την αξιοπρέπεια του, την υποσταση του και γενικά τον χαρακτήρα του.
Θεωρώ μεγάλη την εξελιξη που υπάρχει απο την γενιά των 'απολυτων' γονιών μας στην δικιά μας που ανοίξαμε λίγο τους ορίζοντες μας και είδαμε πιο 'ελευθερα'΄καποια πραγματα. Και με το περασμα των γενιών μπορεί να αλλαξουν και παραπανω. Δεν είναι σωστό όμως να απαιτούμε και τον κατακρημνισμό κάποιων 'πιστευω' όταν ... κυκλοφορούν ακόμα αναμεσα μας! -
Ο αγιασμος συν τοις αλλοις ειναι βαρετος. Προσβαλλει λοιπον την προσωπικοτητα και την αναπτυξη της προσωπικοτητας του παιδιου. Μεσω του αγιασμου αλλα και αλλων αντιστοιχων παραστασεων τα παιδια μεγαλωνουν για να γινουν βαριεστημενοι δημοσιοι υπαλληλοι σε γραφεια, καθηγητες, μικροαστοι που νυσταγμενα σερνουν τα ποδια τους στη δουλεια μετα το αργοπορημενο ξυπνημα εξ'αιτιας του χθεσινου αγωνα στο champions league ή ενος ατελειωτου talk show. Μιζερια.
-
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Πως το 'χεις αξιολογησει ;
δεν ειρωνευομαι φυσικα, μου φαινεται πραγματικα τεραστια παραδοχη
Ε, δεν έχω κάνει και στατιστική έρευνα, απλά θυμάμαι πόση σημασία έδινε η μεγάλη πλειοψηφία στο μάθημα.
-
Τα θρησκευτικά στο ελληνικό σχολείο δεν θα έπρεπε επ-ουδενή να είναι τα 'χριστιανικά'.
Θα έπρεπε να ήταν μάθημα θρησκευτικών .
Δηλαδή να διδάσκει στον μαθητή την ένοια του Θεού από διάφορες οπτικές γωνίες (π.χ διάφορες θρησκείες) και όπως επίσης να αναλύει αντικειμενικά την κάθε θρησκεία .
Επίσης θα μπορούσε να ήταν και μάθημα ηθικής . Όπως να αναλύει τις κοινές αξίες στις διάφορες θρησκείες και εάν πρακτικά αυτές αποφέρουν κάποιο κέρδος στην ζωή του ανθρώπου .Βασικός σκοπός έτσι είναι να βγάζει στην κοινωνία άτομα χωρίς 'φανατισμούς' και προκαταλήψεις . Ελεύθερα . Όπως και να διδάξει κάποιες αξίες που ίσως να φανούν χρήσιμες στο άτομο , στην μετέπειτα ζωή του .
Εγώ πάντως δεν διδάχτηκα θρησκευτικά αλλά 'Ορθοδοξία' . Θα ήταν πιο τίμιο εάν το μάθημα ονομαζόταν έτσι .
Ανούσιο μάθημα που δεν με δίδαξε σχεδόν τίποτα . Οι αναφορές για τις άλλες θρησκείες το θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου , που ούτε και προλάβαμε να κάνουμε και ούτε ποτέ ήταν μέσα στην ύλη των διαγωνισμάτων.
Επίσης θα μπορούσε το μάθημα αυτό να επικεντρωνόταν στις διδασκαλίες του Χριστού και να γίνεται φιλοσοφική ανάλυση αυτών .
Όπως βέβαια και άλλων διδασκαλιών και μεγάλων Δασκάλων ανά τον κόσμο και τις εποχές αλλά όπως βλέπεις..... μόνο τον Χριστό δέχεται η εκκλησία... και όλες οι άλλες θρησκείες είναι αν-ορθόδοξες , 'αιρέσεις' και οι ακόλουθοι τους 'ειδωλολάτρες' , 'τυφλοί' αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και 'εχθροί' .Μακάρι να διδασκόταν ο χριστιανισμός στα σχολεία . Αλλά ούτε και αυτό γίνεται . ¨Οπως και δεν έχουν καμία σχέση με τον χριστιανισμό (ώς διδασκαλία του χριστού) οι ψευτο-παπάδες που βλέπουμε συχνά πυκνά στην τηλεόραση και στην εξουσία της εκλησίας .
Φαντάζεσαι τον Χριστό να είναι ντυμένος με τις αμφιέσεις που κοστίζουν πολλές φορές κοντά στο 1 εκατομύριο ευρώ ?? Ή με την βασιλική κορώνα ?? .... και να αρέσκεται που τον αποκαλούν 'παν-αγιότατε' ? ? ?
Αν ήταν ο Χριστός εδώ αυτή τι στιγμή τους πρώτους που θα λιθοβολούσε (σαν αναμάρτητος ) θα ήταν αυτό το παπαδαριό......Απόλυτος διαχωρισμός κράτους - θρησκειών . Και η κάθε θρησκεία να στηρίζεται από τους πιστούς της και όχι να γίνεται επάγγελμα όπως είναι σήμερα .
Περί εκκλησίας [#3]