-
Ναι το πιστεύω Γιάννη, ειδικά στις τρυφερές ηλικίες του δημοτικού.
-
Τα παιδιά του δημοτικού είναι στην πιο τρυφερή, impressionable και unquestioning ηλικία. Τα πράγματα που βάζουμε τώρα στο μυαλό τους σε γενικές γραμμές θα μείνουν εκεί για μια ζωή.
-
Πρεπει τελικα το φορουμ να αποτελειται απο λαμπρα ατομα (ως επι το πλειστον), αφου κατορθωσαμε και αποτιναξαμε απο το μυαλο μας την κατηχηση που υποστηκαμε στις τρυφερες ηλικιες του Δημοτικου. Για συνεχιστε, να δουμε τι ζημια παθαμε.
-
Εγω τυπωνω τα ποστ σου και τα κανω σιδεροτυπα.
Οριστε, το ειπα. -
Δεν ήμασταν όλοι του κατηχητικού. Αλλά και όσοι ήμασταν μπορεί η διδασκαλία να λειτούργησε ανάλογα
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Τα παιδιά του δημοτικού είναι στην πιο τρυφερή, impressionable και unquestioning ηλικία. Τα πράγματα που βάζουμε τώρα στο μυαλό τους σε γενικές γραμμές θα μείνουν εκεί για μια ζωή.Ναι το πιστεύω Γιάννη, ειδικά στις τρυφερές ηλικίες του δημοτικού.
Σωστό εν μέρει, κυρίως όσο έχει να κάνει με τους γονείς και την ανατροφή από το περιβάλλον του σπιτιού. Αλλά έχω έντονες αντιρρήσεις για ότι διδάσκεται στο σχολείο. Ειδικά σε μαθήματα που θεωρούνται εξ ορισμού η χαρά του παιδιού και κανένας δεν τα παίρνει στα σοβαρά.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Πρεπει τελικα το φορουμ να αποτελειται απο λαμπρα ατομα (ως επι το πλειστον), αφου κατορθωσαμε και αποτιναξαμε απο το μυαλο μας την κατηχηση που υποστηκαμε στις τρυφερες ηλικιες του Δημοτικου. Για συνεχιστε, να δουμε τι ζημια παθαμε.Τότε φαντάζομαι δεν θα διαφωνήσεις αν αύριο καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών και αντικατασταθεί από το μάθημα 'αθεΐα και πως να μην πιστεύετε σε παραμύθια από την εποχή του χαλκού'...
Για να μην αναφέρω και το μάθημα: 'ο καλός μουσουλμάνος / βουδιστής / ινδουιστής, κτλ'...
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
................
μαθήματα που θεωρούνται εξ ορισμού η χαρά του παιδιού και κανένας δεν τα παίρνει στα σοβαρά.τα θρησκευτικά σίγουρα δεν τα παίρνουν στα σοβαρά......
στα σοβαρά παίρνουν τις μ@κακίες που τους περνάνε οι δάσκαλοι....Και η απόδειξη είναι ......να κάθομαι να εξηγώ στο παιδί μου (ερχόμενος σε αντίθεση με τα λόγια του δασκάλου) ότι δεν υπάρχει άγγελός και διάβολος.....
-
Η λογικη του οχλου με φοβιζει διοτι ζει στο σκοταδι ,αφου νωριτερα του εχουν παρει το φως.
-
Ο χρήστης EliasT έγραψε:
Η λογικη του οχλου με φοβιζει διοτι ζει στο σκοταδι ,αφου νωριτερα του εχουν παρει το φως.Το αληθινό ή το ηλεκτρικό;;;
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Η λογικη του οχλου με φοβιζει διοτι ζει στο σκοταδι ,αφου νωριτερα του εχουν παρει το φως.
Το αληθινό ή το ηλεκτρικό;;;
-
Πρεπει τελικα το φορουμ να αποτελειται απο λαμπρα ατομα (ως επι το πλειστον), αφου κατορθωσαμε και αποτιναξαμε απο το μυαλο μας την κατηχηση που υποστηκαμε στις τρυφερες ηλικιες του Δημοτικου. Για συνεχιστε, να δουμε τι ζημια παθαμε.
Τότε φαντάζομαι δεν θα διαφωνήσεις αν αύριο καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών και αντικατασταθεί από το μάθημα 'αθεΐα και πως να μην πιστεύετε σε παραμύθια από την εποχή του χαλκού'...
Για να μην αναφέρω και το μάθημα: 'ο καλός μουσουλμάνος / βουδιστής / ινδουιστής, κτλ'...
Θυμαμαι μας κανουν μαθημα περι αλλων θρησκειων και στο Γυμνασιο, ειδικα στο Λυκειο απλα λυναμε σταυρολεξα, ηταν και θεμα καθηγητων βεβαια, λιγοι ηταν ικανοι να μας κρατησουν το ενδιαφερον, ειδικα ενας στη 2α Γυμνασιου, που το αγαπουσε το θεμα του και δε βαριοταν, ακομα και οι μαλακες στην ταξη εκανα ησυχια και ακουγαν, συμμετειχαν με ρωτησεις κλπ. Δε νομιζω κανεις να ειχε αντιρρηση σε ενα μαθημα περι θρησκειων. Εγω προσωπικα θα το προτιμουσα εναντι της παπαγαλιας, χρειαζεται ομως καθηγητες με αρχιδια, οχι τεμπεληδες απο επετηριδα.
Για τα ''παραμυθια της εποχης του χαλκου', υπαρχει η δυνατοτητα να ζητησει ο καθενας απαλλαγη για το σπλαχνο του, μπορει να το κανει και να μη τα ακουσει καθολου τα παραμυθια ή να μπει σε vice mode και να εξηγει ο ιδιος στο παιδι οτι θεωρει οτι ειναι σωστο να πιστευει. Ποιος ο λογος να υποχρεωσει και ολους τους αλλους σε αναγκαστικη απαλλαγη επειδη το θελουν 5 μπαμπαδες σε καθε ταξη?
Τονιζω πως εμεις που 'μας κανανε κατηχηση' (ειναι γαματο να το λενε κομμουνιστες αυτο με βδελυγμια, τη στιγμη που τα επισημα οργανα του κομματος τους κανουν 'καθοδηγηση' ), εκκλησιασμους κλπ, δεν καταληξαμε να σταυροκοπιομαστε ολημερις. Καλως ή κακως επισης, η θρησκεια παραμενει σε μεγαλο βαθμο το fabric της κοινωνιας. Γιατι να το σκισει κανεις, εφοσον μεχρι στιγμης δεν υπαρχει πραγματικο κερδος παρα μονο η επιβολη των πολιτικων πιστευω μιας μειονοτητας σε ολους τους υπολοιπους?
-
Δηλαδή το fabric της κοινωνίας είναι σχισμένο σε Γαλλία, Τουρκία για να μην πάμε σε χώρες στυλ Κίνα...
-
Τι εννοεις?
-
Δεν είναι προφανές ? Οταν λες
Καλως ή κακως επισης, η θρησκεια παραμενει σε μεγαλο βαθμο το fabric της κοινωνιας. Γιατι να το σκισει κανειςτότε υπαινίσσεσαι ότι σε λαϊκές χώρες, όπου δεν υπάρχει 'επίσημη' θρησκεία και όπου η εκκλησία δεν είναι πρακτικά κομμάτι του κράτους, το fabric (sic) της κοινωνίας είναι σκισμένο.
-
Μιλω για την Ελλαδα, ας προσθεσω τοτε το 'μας' διπλα στην 'κοινωνια'.
-
Θυμαμαι μας κανουν μαθημα περι αλλων θρησκειων και στο Γυμνασιο, ειδικα στο Λυκειο απλα λυναμε σταυρολεξα, ηταν και θεμα καθηγητων βεβαια, λιγοι ηταν ικανοι να μας κρατησουν το ενδιαφερον, ειδικα ενας στη 2α Γυμνασιου, που το αγαπουσε το θεμα του και δε βαριοταν, ακομα και οι μαλακες στην ταξη εκανα ησυχια και ακουγαν, συμμετειχαν με ρωτησεις κλπ. Δε νομιζω κανεις να ειχε αντιρρηση σε ενα μαθημα περι θρησκειων. Εγω προσωπικα θα το προτιμουσα εναντι της παπαγαλιας, χρειαζεται ομως καθηγητες με αρχιδια, οχι τεμπεληδες απο επετηριδα.
Προφανέστατα, δεν κατάλαβες τι είπα. Τη στιγμή που υπάρχει μάθημα που λέγεται ελληνορθόδοξη παιδεία (ή κάπως έτσι), το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει άνθρωπος που να υποστηρίζει, έστω και αστεία, πως στα σχολεία μας δεν γίνεται κατήχηση και προσυλητισμός. Το επιχείρημά μου πήγαινε ως εξής: Λες πως δεν σε πειράζει το συγκεκριμένο μάθημα, γιατί ούτως ή άλλως δεν επηρρεάζει κανέναν στην μετέπειτα ζωή του => απαντάω εγώ λοιπόν ότι προφανώς αν αύριο το συγκεκριμένο μάθημα αντικατασταθεί με ένα άλλο που θα εκθειάζει την αθεΐα ή κάποια άλλη θρησκεία (ή θα την επιβάλλει επί ποινή κοψίματος στο μάθημα ή μεταθανάτιας αγωνίας ή κάποια παρόμοια μαλακία σε παιδιά ) και πάλι προφανώς δεν θα σε πειράξει.
Με την ίδια λογική φαντάζομαι ότι θα είσαι ΟΚ με ένα μάθημα του στυλ 'γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο στρατό' μιας και δεν θα επηρρεάσει και κανέναν...
Αλήθεια, γιατί άραγε στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο, μιας και δεν τα επηρρεάζει και τίποτα εκεί μέσα;;;
Επιπλέον, το να μου συγκρίνεις ένα μάθημα κατήχησης με ένα μάθημα που απλά παρουσιάζει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς θρησκείες είναι σαν να μου συγκρίνεις πορτοκάλια με αυτοκίνητα με το επιχείρημα ότι και τα δύο είναι φτιαγμένα από μόρια...
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή σου την παρατήρηση τη στηρίζεις σε ένα δείγμα 10-20 ατόμων κάτι το οποίο στατιστικώς είναι γελοίο το λιγότερο...
α) Για τα ''παραμυθια της εποχης του χαλκου', υπαρχει η δυνατοτητα να ζητησει ο καθενας απαλλαγη για το σπλαχνο του, μπορει να το κανει και να μη τα ακουσει καθολου τα παραμυθια ή β)να μπει σε vice mode και να εξηγει ο ιδιος στο παιδι οτι θεωρει οτι ειναι σωστο να πιστευει.
α) Να φανταστώ ότι δεν έχεις δει τι εστί απαλλαγή. Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια. Πολύ κακό και ακόμα χειρότερο που το επίσημο ελ κράτος αναγκάζει μία σημαντική μερίδα των πολιτών του σε αυτή τη διάκριση.
β) Αυτό εννοείται πως θα γίνει και φυσικά όχι μόνο με τα θρησκευτικά, αλλά και με άλλα μαθήματα, αλλά και συμπεριφορές. Η εκπαίδευση των παιδιών μου είναι πολύ σημαντική για να την αφήσω αποκλειστικά στα χέρια της μπανανίας μας...
Για την έκφραση σε εισαγωγικά, μπορείς παρακαλώ να μου δείξεις ποιο είναι το λάθος;;;
Ποιος ο λογος να υποχρεωσει και ολους τους αλλους σε αναγκαστικη απαλλαγη επειδη το θελουν 5 μπαμπαδες σε καθε ταξη?
O ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του και ιδίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Είναι πιστεύω λογικό ότι η πλειοψηφία δεν έχει ανάγκη προστασίας, αλλά η μειοψηφία. Επιπλέον, ο ρόλος του σχολείου δεν είναι ο προσυλητισμός και ο διαχωρισμός των μαθητών σε 'καλούς' (δηλαδή χριστιανούς ορθόδοξους) και 'κακούς' (μη χριστιανούς ορθόδοξους). Ο ρόλος του σχολείου είναι να παρέχει κάποιες γνώσεις στα παιδιά και να τα προετοιμάσει για την ενήλική ζωή τους (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης). Το σχολείο ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Αν υπήρχε μάθημα 'γιατί πρέπει να ψηφίσετε ΝΔ' φαντάζομαι ότι θα σε ενοχλούσε.
Για να μην αρχίσω με τις καθημερινές προσευχές, τους εκκλησιασμούς, τους αγιασμούς, και λοιπές τελετές.
α) Τονιζω πως εμεις που 'μας κανανε κατηχηση' ( β)ειναι γαματο να το λενε κομμουνιστες αυτο με βδελυγμια, τη στιγμη που τα επισημα οργανα του κομματος τους κανουν 'καθοδηγηση' ), εκκλησιασμους κλπ, δεν καταληξαμε να σταυροκοπιομαστε ολημερις. γ)Καλως ή κακως επισης, η θρησκεια παραμενει σε μεγαλο βαθμο το fabric της κοινωνιας. Γιατι να το σκισει κανεις, εφοσον μεχρι στιγμης δεν υπαρχει πραγματικο κερδος παρα μονο η επιβολη των πολιτικων πιστευω μιας μειονοτητας σε ολους τους υπολοιπους?
α) Εμείς που βρισκόμαστε εδώ δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας. Και επαναλαμβάνω, είναι θέμα δημοκρατίας και ισότητας των πολιτών, καθώς και του ρόλου του κράτους και του σχολείου. Εγώ σιχαίνομαι ένα κράτος που μου υποδεικνύει τι να σκέφτομαι και να πιστεύω!
β) Η διαφορά είναι ότι κανένας δεν σε υποχρεώνει να γίνεις κομμουνιστής, ενώ όλοι πρέπει να περάσουμε από το σχολείο και να πάρουμε τουλάχιστον τη βάση. Επιπλέον, το ΚΚΕ καθοδηγεί τα μέλη του και δεν επιβάλλει τις ιδέες του στο σύνολο της κοινωνίας, σε πλήρη αντίθεση με την μπανανία που ονομάζεται Ελλάδα. Κι εγώ σιχαίνομαι την ιδέα της ιδεολογικής καθοδήγησης από ένα επίσημο όργανο του κόμματος (όποιου κόμματος) και φυσικά δεν έχω σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά αφενός αυτό που κάνει το ΚΚΕ δεν διαφέρει από αυτό που κάνουν και τα άλλα κόμματα και από αυτό που κάνει το σχολείο.
γ) Fabric της κοινωνίας μας η θρησκεία;;;;; Καλό... Θέλεις να πεις ότι πάλι καλά που υπάρχει το ου κλέχψεις και κανένας δεν έχει κλέψει ποτέ στην Ελλάδα... Τουλάχιστον κανείς που να είναι χριστιανός... Αυτό είναι εφεύρεση των παπάδων. Κανένας ιστός της κοινωνίας μας δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Ούτε οι άνθρωποι είναι ηθικοί (όσοι είναι και ότι κι αν σημαίνει αυτό) εξαιτίας της θρησκείας, ούτε όσοι είναι φυλακή είναι εκεί επειδή δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία. Θέλεις να μου πεις δηλαδή ότι αν εσύ δεν πίστευες στην ύπαρξη του υπερφυσικού αστυνόμου στον ουρανό θα έβγαινες αύριο με την καραμπίνα και όποιον πάρει ο χάρος;;;; Δεν νομίζω...
-
Μιλω για την Ελλαδα, ας προσθεσω τοτε το 'μας' διπλα στην 'κοινωνια'.Εμείς προφανώς είμαστε ηλίθιοι και χρειαζόμαστε κάποιον αστυνόμο στον ουρανό για να μην σφαζόμαστε....
-
Το σχολείο ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Αν υπήρχε μάθημα 'γιατί πρέπει να ψηφίσετε ΝΔ' φαντάζομαι ότι θα σε ενοχλούσε.Λάθος παράδειγμα διάλεξες!
γ) Fabric της κοινωνίας μας η θρησκεία;;;;; Καλό... Θέλεις να πεις ότι πάλι καλά που υπάρχει το ου κλέχψεις και κανένας δεν έχει κλέψει ποτέ στην Ελλάδα... Τουλάχιστον κανείς που να είναι χριστιανός... Αυτό είναι εφεύρεση των παπάδων. Κανένας ιστός της κοινωνίας μας δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Ούτε οι άνθρωποι είναι ηθικοί (όσοι είναι και ότι κι αν σημαίνει αυτό) εξαιτίας της θρησκείας, ούτε όσοι είναι φυλακή είναι εκεί επειδή δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία. Θέλεις να μου πεις δηλαδή ότι αν εσύ δεν πίστευες στην ύπαρξη του υπερφυσικού αστυνόμου στον ουρανό θα έβγαινες αύριο με την καραμπίνα και όποιον πάρει ο χάρος;;;; Δεν νομίζω...
Εδώ αντίθετα, θα συμφωνήσω σε κάποιο βαθμό με τον trident με την έννοια ότι η θρησκεία ως μέρος της παράδοσης/λαογραφίας είναι μέρος του κοινωνικού ιστού. Όπως αντίστοιχα είναι λχ. στην Ιταλία, το Μεξικό ή το Ισραήλ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι κατά κυριολεξία practicing θρησκευόμενοι, αλλά η αντίστοιχη θρησκεία τους είναι σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της εθνικής ταυτότητας τους.Για να προλάβω πιθανές αντιδράσεις, δεν εννοώ ότι ο δικός μου ορισμός του Έλληνα περιλαμβάνει αυστηρά μόνο όσους είναι ΧΟ. Μια χαρά μπορείς να είσαι Έλληνας και να πιστεύεις στο Δωδεκάθεο, τον Αλλάχ, το Μακαρονοτέρας, την Άντζελα Δημητρίου ή το τίποτα. Επίσης δεν εννοώ ότι αυτές οι χώρες έχουν πιο ηθικές ή λιγότερο προβληματικές κοινωνίες από τις πιο κοσμικές χώρες.
-
Με πρόλαβε ο zorz....
Καλώς ή κακώς η θρησκεία παίζει μεγάλο ρόλο σε ότι αφορά τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, και αυτά είναι που μας δίνουν υπόσταση ως έθνος. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από τις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, τα πανηγύρια του 15 Αυγουστου στα χωριά, τα έθιμα του γάμου και γενικά πολλές κοινωνικές εκφάνσεις του ελληνισμού, που μαζί με την γλώσσα τον διαφοροποιεί από τα άλλα έθνη, περιστρέφονται γύρω από την θρησκεία, μάλιστα σε όλες αυτές συμμετέχουν και άτομα κάθε άλλο παρά θρησκευόμενα.
Από την άλλη θα ήθελα να σχολιασώ το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.
Οκ συμφωνώ το παιδί θα στιγματιστεί κλπ κλπ, δεν ισχύει το ίδιο όμως όταν π.χ οι συμμαθητές του θα του λένε εγώ θα πάω στην Ανάσταση με την καινούρια μου λαμπάδα και αυτό δεν θα πηγαίνει ούτε θα παίρνει λαμπάδα, ή εγώ νηστεύω γιατί είναι Μ. Πέμπτη και αυτό θα τρώει σουβλάκια? Σορρυ αλλά μέχρι και οι διάφορες παραθρησκευτικές σέκτες (π.χ Ιαχωβάδες) έχουν το θάρρος της άποψης τους σε τέτοια ζητήματα γιατί να μην το έχει το παιδί του άθεου? Μήπως θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο?Η κοινωνία στις περισσότερες χώρες έτσι λειτουργεί, στιγματίζει αυτόν που έχει την διαφορετική-ανατρεπτική άποψη, είναι πολύ γεναιότερος όμως αυτός που την υποστηρίζει μέχρι τελευταίας ρανίδος παρά αυτός που ακολουθεί το ρεύμα κρυμμένος και το παίζει επαναστάτης εκεί που τον παίρνει μόνο.
Περί εκκλησίας [#3]