-
-
-edit-
-
Τους έχει λούσει το άγχος , τρέχουν οι λογαριασμοί τα δάνεια , ανέβηκε και η βενζίνη..
Sent from my LG-P500
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Όσοι μιλάμε για 'κηφηναριό Αγίου Όρους' θα έπρεπε να πάνε να δοκιμάσουν (δεν νομίζω να τους το αρνηθούν) για 4-5 μέρες πόσο κάθονται στο Άγιο Όρος... αλλά να ακολουθήσουν το ωράριο των μοναχών, όχι τουρισμό και ρέμβασμα στην θάλασσα !Ισχύει, δύσκολη ζωή πραγματικά. Δεν έχει καμία σχέση με τα μοναστήρια εκτός Αγίου Ορους που έχω επισκεφτεί. Μου έκανε εντύπωση μάλιστα στην Μονή Δοχειαρίου που είχα πάει το πόσο αδύνατοι έως σκελετωμένοι ήταν η πλειοψηφία των μοναχών. (κυρίως οι νέοι)
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Όσοι μιλάμε για 'κηφηναριό Αγίου Όρους' θα έπρεπε να πάνε να δοκιμάσουν (δεν νομίζω να τους το αρνηθούν) για 4-5 μέρες πόσο κάθονται στο Άγιο Όρος... αλλά να ακολουθήσουν το ωράριο των μοναχών, όχι τουρισμό και ρέμβασμα στην θάλασσα !
Ισχύει, δύσκολη ζωή πραγματικά. Δεν έχει καμία σχέση με τα μοναστήρια εκτός Αγίου Ορους που έχω επισκεφτεί. Μου έκανε εντύπωση μάλιστα στην Μονή Δοχειαρίου που είχα πάει το πόσο αδύνατοι έως σκελετωμένοι ήταν η πλειοψηφία των μοναχών. (κυρίως οι νέοι)
Τι επιλογές χρειάζεται να κάνουν στην καθημερινότητά τους;
Τι ευθύνες έχουν να διαχειριστούν;
Ποιους/τι επηρεάζουν οι επιλογές τους;
[...] -
Ειλικρινά θες απάντηση σε αυτό; Γιατί συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
-
δεν βλέπω ποια είναι τα μήλα και ποια τα πορτοκάλια
Μιλήσατε για 'δύσκολη ζωή'. Εγώ μια ζωή στην οποία δεν καλείσαι να κάνεις καμία επιλογή που να επηρεάζει το οτιδήποτε, που δεν έχεις ευθύνη για κανένα και για τίποτα σημαντικό, κάπως δυσκολεύομαι να τη δω ως δύσκολη. -
Γιατί ορίζεις διαφορετικά τον όρο 'δύσκολη ζωή'.
Προφανώς και δεν έχουν όλα αυτά που λες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την έχουν αράξει εκεί και ξύνουν το κεφάλι τους. (όχι όλοι τουλάχιστον). Η μοναστική ζωή στο Αγιο Ορος όπως την είδα εγώ με τα μάτια απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζουμε τους μοναχούς κηφύνες.Υγ. δηλ ο ΓΑΠ που πληρεί τους κανόνες σου, ζορίζεται;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Υγ. δηλ ο ΓΑΠ που πληροί τους κανόνες σου, ζορίζεται;Νομίζω πως καταλαβαίνεις σε ποιο πλαίσιο τα εννοώ, και μπορείς να απαντήσεις και μόνος σου.
Δεν χρειάζεται να γράφουμε κατεβατά αυστηρών προσδιορισμών, και προϋποθέσεων για να γίνουμε κατανοητοί.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Υγ. δηλ ο ΓΑΠ που πληροί τους κανόνες σου, ζορίζεται;
Νομίζω πως καταλαβαίνεις σε ποιο πλαίσιο τα εννοώ, και μπορείς να απαντήσεις και μόνος σου.
Δεν χρειάζεται να γράφουμε κατεβατά αυστηρών προσδιορισμών, και προϋποθέσεων για να γίνουμε κατανοητοί.
εσύ δηλ τους θεωρείς κηφύνες;
έχεις επισκεφτεί το Αγιο Ορος; -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
εσύ δηλ τους θεωρείς κηφύνες;
έχεις επισκεφτεί το Αγιο Ορος;Σχολίασα το περί δύσκολης ζωής, οπότε το 'δηλ' σε αυτό που με ρωτάς δεν κολλάει [όποιος δεν έχει δύσκολη ζωή, δεν σημαίνει ότι είναι κηφήνας].
Για να σου απαντήσω όμως, δεν με απασχολεί αν είναι κηφήνες ή όχι για να τους χαρακτηρίσω [και είναι και λίγο ζήτημα το τι σημαίνει κηφήνας], και ούτε είμαι εναντίον της μοναστικής ζωής.
Για την ακρίβεια με έχουν πείσει για το ανώτερο του σκοπού τους, και ως εκ τούτου την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους πιστούς και θα ήθελα να μονάσουν όλοι.
-
Ασε, πηξαμε κηφηνες δεν είναι για τέτοιες ευθύνες οι σημερινοί νεοι
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τι επιλογές χρειάζεται να κάνουν στην καθημερινότητά τους;
Τι ευθύνες έχουν να διαχειριστούν;
Ποιους/τι επηρεάζουν οι επιλογές τους;
[...]Αυτό είναι το ζουμί. Για μένα ο μοναχισμός, άσχετα αν μπορεί να βασίζεται σε ενδελεχή και δύσκολο προβληματισμό αυτού που τον ασπάζεται, είναι μέγιστη μορφή εγωισμού.
Η πραγματική 'δοκιμασία' είναι να τα βγάλεις πέρα έξω, στον 'αληθινό' κόσμο με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία...
Και έχω πάει, λόγω δουλειάς, πολλές φορές ΑΟ.
-
Δεν ειναι ετσι ακριβως.. ΙΜΟ μονο στη μοναστικη ζωη ειναι εφικτη η αδιακοπη εσωτερικη παλη χωρις τις παρεμβολες της καπιταλιστικης καθημερινοτητας. Μονον εκει μπορεις να πλησιασεις και να ακουμπησεις την ιδεατη κατασταση του übermensch, η οποια ειναι σχεδον αδυνατο να ελθει σε συνθηκες καπιταλισμου, ανταγωνισμου και ρηχης καθημερινοτητας. Πώς να παλεψεις με την υπανθρωπη, ζωωδη προελευση σου, οταν σε απασχολουν 1002 μαλακιες που σχετιζονται με αυτην; Ειναι λογικο να υπερισχυουν τα κατωτερα επιπεδα της προσωπικοτητας σου καθως ασχολεισαι μ'αυτα στο πλαισιο της καθημερινοτητας, λεφτα, γκομενες, αντιδρασεις συναισθηματικες και ενστικτα, θες ο μαλακας που παραβιασε το stop ή η κυβερνηση που σου εχωσε χαρατσι, ολα αυτα σε σπρωχνουν σε μια ζωωδη κατασταση οπου εκφραση και επιβιωση μπερδευονται και αλληλοεπηρεαζονται, με συνεπεια να μενεις παντα ζωο, υπανθρωπος. Χρειαζεσαι μια αυτοδιαχειριζομενη, ανεξαρτητη και κατα προτιμηση οσο γινεται αποκομμενη απο την 'πραγματικοτητα' κοινοτητα. Εγωιστικο; Παλευεις για την μοναστικη κοινοτητα σου υποχρεωτικα, σε αντιθεση με τη ζωη 'εξω': παλευεις κυριως για την παρτη σου, την επιβιωση σου και για τις ποταπες ηδονες σου.
-
Οι μονάχοι δεν αντιμετωπίζουν ποταπές ηδονές?
Sent from my LG-P500
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Οι μονάχοι δεν αντιμετωπίζουν ποταπές ηδονές?Sent from my LG-P500
ΙΜΟ ειναι σαφως πιο ευκολο να τις πολεμησουν και να στραφουν σε αλλου ειδους αναζητησεις. Εξις δευτερα φυσις..
Θελει θεληση βεβαια πανω απ'ολα. Αν ειναι να πας σε μοναστηρι για να τραβας μ@λακια και να σκεφτεσαι κ@λους, κατσε σπιτι σου καλυτερα. -
Αν πήγαινα ποτέ να μονάσω , θα είχα φοβερά προβλήματα υγείας
Sent from my LG-P500
-
Αν πίστευα σε νεράιδες, καλοκάγαθους γίγαντες και κακιές μάγισσες ... θα πίστευα ότι και ο μοναχισμός ΔΕΝ είναι 'εγωιστική' υπόθεση! Να πιστεψω δηλαδή ότι 'αυτός που θα μονάσει το κάνει για ... την δική μου ψυχή να σώσει και όλου του κοινωνικού συνόλου'!
-
Μπορεί ένας φυσικός να είναι θρησκευόμενος?
-
αν έχεις όρεξη για διάβασμα, πολλές απορίες μπορούν να σου λυθούν αν διαβάσεις αυτό
Περί εκκλησίας [#3]